Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
TotalnoNebitno

#8551 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by TotalnoNebitno »

Cula sam da ovdje ordinira neki doktor, ne znam doduse kakav, ali da i ovdje postavim pitanje.. S obzirom da sam trudna.. (20.sedmica) Prosle srijede mi je nakon poprilicno stresne noci u toku dana iznenada i bez ikakvog razloga utrnula desna ruka. Trajalo je to 5 min otprilike. Zatim desna strana lica isto, isto par minuta. Kako sam bila u toku pisanja nekih poruka, primijetila sam onda da ne mogu da potrefim prava slova, npr umjesto "hajde" napisem "nakljde", znaci skroz fulim sve. Otisla sam u apoteku izmjeriti pritisak- 113 sa 65. Htjela sam nesto reci apotekarnici, ali onda ni srociti recenicu kako treba nisam mogla. To je trajalo 20ak minuta jos. Znala sam sta hocu da kazem, ali mozak nije suradjivao-petljao mi se jezik.. Bila sam blijeda kao krpa po rijecima drugih.. Pojela sam nekog voca i slatkog i pocela malo sebi dolaziti. Otisla sam onda odmah svom ginekologu koji kaze da se to desava nekad, rekla da uzimam magnezij, uradila ultrazvuk- s bebom sve uredu, hvala Bogu. Kasnije u toku dana sam uzela istrazivati po netu i prepoznala se u simptomima "najave" mozdanog udara- tj.prolaznog ishemijskog napada. Sljedeci dan sam otisla neurologu, dr. Sahovic na Klinici, koja me pregledala i rekla da nema razloga za zabrinutost, da to moze biti posljedica stresa. Medjutim, mene suhva ne popusta. Valjda sto google kaze drugacije :D Voljela bih da uradim snimak, citala sam da je eeg moguc u trudnoci? Inace sam dobro odtada, nikakvi slicni simptomi se nisu javili.. I da, tog dana dugo nisam jela-nekih 5 sati, osjecala sam neobjasnjiv umor vec kada sam krenula iz kuce. Sta misli doktor? :) Da li se nesto slicno desilo ostalim trudnicama?
zvrk

#8552 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zvrk »

meni se to desavalo od jakog stresa, a nisam bila trudna
prvo su mi se paralizovale ruke
a ako potraje kasnije i noge

skuliraj se
Mis mekinjas

#8553 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

TotalnoNebitno wrote:Cula sam da ovdje ordinira neki doktor, ne znam doduse kakav, ali da i ovdje postavim pitanje.. S obzirom da sam trudna.. (20.sedmica) Prosle srijede mi je nakon poprilicno stresne noci u toku dana iznenada i bez ikakvog razloga utrnula desna ruka. Trajalo je to 5 min otprilike. Zatim desna strana lica isto, isto par minuta. Kako sam bila u toku pisanja nekih poruka, primijetila sam onda da ne mogu da potrefim prava slova, npr umjesto "hajde" napisem "nakljde", znaci skroz fulim sve. Otisla sam u apoteku izmjeriti pritisak- 113 sa 65. Htjela sam nesto reci apotekarnici, ali onda ni srociti recenicu kako treba nisam mogla. To je trajalo 20ak minuta jos. Znala sam sta hocu da kazem, ali mozak nije suradjivao-petljao mi se jezik.. Bila sam blijeda kao krpa po rijecima drugih.. Pojela sam nekog voca i slatkog i pocela malo sebi dolaziti. Otisla sam onda odmah svom ginekologu koji kaze da se to desava nekad, rekla da uzimam magnezij, uradila ultrazvuk- s bebom sve uredu, hvala Bogu. Kasnije u toku dana sam uzela istrazivati po netu i prepoznala se u simptomima "najave" mozdanog udara- tj.prolaznog ishemijskog napada. Sljedeci dan sam otisla neurologu, dr. Sahovic na Klinici, koja me pregledala i rekla da nema razloga za zabrinutost, da to moze biti posljedica stresa. Medjutim, mene suhva ne popusta. Valjda sto google kaze drugacije :D Voljela bih da uradim snimak, citala sam da je eeg moguc u trudnoci? Inace sam dobro odtada, nikakvi slicni simptomi se nisu javili.. I da, tog dana dugo nisam jela-nekih 5 sati, osjecala sam neobjasnjiv umor vec kada sam krenula iz kuce. Sta misli doktor? :) Da li se nesto slicno desilo ostalim trudnicama?
Meni se ovo desi kad mi padne secer. Ako nisu do sad radili idi na test glukoze u krvi.
vanad

#8554 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Mis mekinjas je u pravu, vrlo moguca je hipoglikemija. Jesi li se oznojila bila?
maki222

#8555 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Ja sam u otprilike istoj fazi trudnoce. Ovakve stvari mi se cesto desavaju i to najcecse kod promjena vremena. Kod mene uzrok je ili pad "secera" u krvi ili pad pritiska. Savjetovan mi je povecan unos tekucina, izbjegavanje namirnica koje snizavaju pritisak i obavezno u tasni kesica meda koji se najbrze resorbira i vrati me u "normalno" stanje.
Sigurno nije nista ozbiljno, ali ipak uradi nalaze krvi i konsultiraj se sa svojim ljekarom. Sretno!
maki222

#8556 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Mene brine ova epidemija morbilla...imam skolsko dijete koje je vakcinisano, ali neznam moze li sada biti prenosnik? Dali je vakcinacija protiv morbilla bila aktuelna 1975. -1980.,mama mi kaze da sam primila sve tada obavezne vakcine ali ne sjeca se koje su to konkretno bile, a u pedijatrijskom odjeljenju Doma zdravlja u kojem sam se tada lijecila nisu u mogucnosti da nadju moj karton i provjere, a sestre pojma nemaju o tadasnjoj praksi...kazu " ih,...to je bilo cak i prije Olimpijade..." :shock:
orange

#8557 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Tuspas jos jedne trudnice, vrijeme mi je izgleda da se i ja pridruzim ovom veselom trudnickom drustvu :)

Ja sam u 17. sedmici i hvala Bogu do sada je sve po PS sto bi rekli, sve ide svojim tokom...

Htjela bih zamoliti dragog dr. Julisiza da nam da svoje strucno misljenje vezano za ovu epidemiju.

Mene ustvari buni, da li su ove ospice, vodene kozice, morbille ili kako ih vec zovu, ustvari pljuskavice? Ako jesu onda se mogu opustiti jer sam ih bolovala kao dijete u obdanistu, ali ako nisu (a google me stvarno zbunjuje i ne mogu da skontam pravu istinu), onda moram i ja da ceprkam da li sam vakcinisana ili ne, iako mama tvrdi da jesam i da sam primila sve vakcine koje je trebalo...

Kakvi su rizici za trudnice i sta treba da radimo da se zastitimo, osim da se klonimo naroda i velikih guzvi?

Hvala unaprijed doktoru na odgovoru!
maki222

#8558 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

Morbille su male boginje, ospice, a velike boginje poznate kao pljuskavice su vodene kozice tj. varicela. Dvije razlicite zarazne bolesti. Protiv pljuskavica se mislim nikad nije obavezno cijepilo. Moja kcerka je prebolovala pljuskavice prosle godine, a vakcinisana je i revakcinisana protiv ove morbille ( MRP )
radenska

#8559 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Mi smo u cetvrtak naruceni za vakcinu MRP. Nadam se da ce uz Boziju pomoc proci dobro.
Ima li neko iskustva sa doktorima u skerlica, mislim za vodjenje trudnoce.
Kod divanovica sam narucena iduce sedmice ali ce mi se biti nemoguce uklopiti jer pocinjem raditi i nikako ne mogu stici na pregled.
orange

#8560 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

Hvala maki, sad mi je jasnije al sam sad fakat zabrinuta... ostaje mi izgleda samo da bjezim od naroda i da molim Boga da me ovo zaobidje. :|

radenska, sto se tice Skerlica, ja ih zaobilazim u sirokom luku jos od prije trudnoce, nakon jedne grozne situacije kad sam bila u vrlo losem stanju i kad sam odozgo izasla placuci, obecala sam samoj sebi da se gore vise necu pojavljivati osim u slucaju stvarno prijeke potrebe, koje do sada hvala Bogu jos nije bilo.
Jedino znam da je Rada Rakic vazila kao jedna od najboljih doktorica gore pa eto... pokusaj dobiti nju.

Ja sam isto kod Divanovica, meni svi termini u toku dana odgovaraju jer radim blizu njegove ordinacije a i sef me ne pegla po tom pitanju, pa mogu izaci u svaka doba, i ja sam zadovoljna zasad. Malo je poters ciko ali nema veze, dobar je doktor. :)

Ipak, za mjesec dva aBd planiram preci u Opcu bolnicu i tamo nastaviti sa kontrolama. Znam da je procedura da se kod urednih trudnoca ide u Skerlica ali ja jednostavno ne zelim da im idem gore.
julisiz es grant

#8561 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Vezano za morbile:
Morbilli su male boginje, ospice ili krzamak. Većina nas koji smo bili djeca u onoj državi smo vakcinisani, jer tada se na to strogo pazilo i nije postojao antivakcinalni lobi, koji je glavni krivac za epidemiju (a koji bi u Titinoj državi završio u zatvoru u najkraćem roku).
Tako da zato nemojte brinuti. Inače, mnogo opasnije posljedice na plod ostavlja rubeola, protiv koje se vakcina daje u istoj ampuli kao i za morbile.
Varicella ili pljuskavice, protiv njih nema vakcine, većina nas je preboli u djetinjstvu. Može biti opasna po bebu na samom početku trudnoće i pred porod. Ostavlja trajan imunitet, ali kod osoba koje su je prebolovale može kasnije da se manifestuje kao herpes zoster.
Velike boginje su variola major (ili variola vera), vrlo opasna bolest, srećom iskorijenjena krajem 70-ih prošlog vijeka.
putujucidzindas

#8562 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Evo i od mene pitanje za doktora, iako prije spada u onu drugu temu :) Koliko je pametno sad vakcinisati dijete? Sta se desi u slucaju da se vakcinise dijete koje je vec pokupilo virus, koj ise jos nije manifestovao?
julisiz es grant

#8563 Re: Trudnjače i porodilje online

TotalnoNebitno wrote:Cula sam da ovdje ordinira neki doktor, ne znam doduse kakav, ali da i ovdje postavim pitanje.. S obzirom da sam trudna.. (20.sedmica) Prosle srijede mi je nakon poprilicno stresne noci u toku dana iznenada i bez ikakvog razloga utrnula desna ruka. Trajalo je to 5 min otprilike. Zatim desna strana lica isto, isto par minuta. Kako sam bila u toku pisanja nekih poruka, primijetila sam onda da ne mogu da potrefim prava slova, npr umjesto "hajde" napisem "nakljde", znaci skroz fulim sve. Otisla sam u apoteku izmjeriti pritisak- 113 sa 65. Htjela sam nesto reci apotekarnici, ali onda ni srociti recenicu kako treba nisam mogla. To je trajalo 20ak minuta jos. Znala sam sta hocu da kazem, ali mozak nije suradjivao-petljao mi se jezik.. Bila sam blijeda kao krpa po rijecima drugih.. Pojela sam nekog voca i slatkog i pocela malo sebi dolaziti. Otisla sam onda odmah svom ginekologu koji kaze da se to desava nekad, rekla da uzimam magnezij, uradila ultrazvuk- s bebom sve uredu, hvala Bogu. Kasnije u toku dana sam uzela istrazivati po netu i prepoznala se u simptomima "najave" mozdanog udara- tj.prolaznog ishemijskog napada. Sljedeci dan sam otisla neurologu, dr. Sahovic na Klinici, koja me pregledala i rekla da nema razloga za zabrinutost, da to moze biti posljedica stresa. Medjutim, mene suhva ne popusta. Valjda sto google kaze drugacije :D Voljela bih da uradim snimak, citala sam da je eeg moguc u trudnoci? Inace sam dobro odtada, nikakvi slicni simptomi se nisu javili.. I da, tog dana dugo nisam jela-nekih 5 sati, osjecala sam neobjasnjiv umor vec kada sam krenula iz kuce. Sta misli doktor? :) Da li se nesto slicno desilo ostalim trudnicama?
Obzirom na sters, vjerovatno se radilo o hipoglikemiji, a onda su prvi simptomi izazvali strah a time još veći stres, što je dovelo do pogoršanja simptoma, koji su se smirili uzimanjem hrane. Tako da se oko toga nemoj sikirati.
radenska

#8564 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma ne znam vise sta da radim, Kod Divanovica je i meni super. Ja bih rado isla na GAK da vodim trudnocu ali eto sad kazu da ne primaju zdrave trudnice. Ne bih sad da me neko gore napadne sto dolazim ako je trudnoca uredna.

Na saraj polje kod onog Zildze eskica ne bih ni u ludilu. Kod Naime se ceka po 2 mjeseca na termin.

Kad sam pred porod isla na CTG dovezli su trudnicu u suzama, bila je pred porodom, ugl. u skerlicevoj nesto bio pokvaren aparat pa su posumnjali da bebi ne kuca srce. Elem, gore je sve bilo uredu.
julisiz es grant

#8565 Re: Trudnjače i porodilje online

putujucidzindas wrote:Evo i od mene pitanje za doktora, iako prije spada u onu drugu temu :) Koliko je pametno sad vakcinisati dijete? Sta se desi u slucaju da se vakcinise dijete koje je vec pokupilo virus, koj ise jos nije manifestovao?
Pošto se radi o živoj vakcini, tj vakcini koja sadrži male količine živih ali oslabljenih virusa, u slučaju postojeće nemanifestne infekcije to bi bila kap u moru, tj ne bi ni pomoglo, niti bi izazvalo neke loše efekte.
Naravno, upravo iz razloga što se radi o živim virusima, ova vakcina se nipošto ne smije primati u trudnoći.
orange

#8566 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

julisiz es grant wrote:Vezano za morbile:
Morbilli su male boginje, ospice ili krzamak. Većina nas koji smo bili djeca u onoj državi smo vakcinisani, jer tada se na to strogo pazilo i nije postojao antivakcinalni lobi, koji je glavni krivac za epidemiju (a koji bi u Titinoj državi završio u zatvoru u najkraćem roku).
Tako da zato nemojte brinuti. Inače, mnogo opasnije posljedice na plod ostavlja rubeola, protiv koje se vakcina daje u istoj ampuli kao i za morbile.
Varicella ili pljuskavice, protiv njih nema vakcine, većina nas je preboli u djetinjstvu. Može biti opasna po bebu na samom početku trudnoće i pred porod. Ostavlja trajan imunitet, ali kod osoba koje su je prebolovale može kasnije da se manifestuje kao herpes zoster.
Velike boginje su variola major (ili variola vera), vrlo opasna bolest, srećom iskorijenjena krajem 70-ih prošlog vijeka.
Hvala puno doktore, ovo mi vec zvuci bolje :)

Mama mi je vec predlagala da kupim masku i da s njom hodam po gradu, evo reko' bas sam nesto mislila :D
radenska

#8567 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

sta doktor preporucuje za farbanje u trudnoci.
duboka_misao

#8568 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

radenska wrote:sta doktor preporucuje za farbanje u trudnoci.
samo Loreal :kiss:
ciki4

#8569 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

duboka_misao wrote:
radenska wrote:sta doktor preporucuje za farbanje u trudnoci.
samo Loreal :kiss:
casting gloss :P
radenska

#8570 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

eno sad, ja mislila na pramenove, i to u dvije boje :D :D :D :-)
duboka_misao

#8571 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

radenska wrote:eno sad, ja mislila na pramenove, i to u dvije boje :D :D :D :-)
samo nemoj ko ja dati minival u trudnoci big no no izgledala sam ko sprzena patka, mogu pramenovi ba mislim da ce i doktor da potvrdi dijagnozu :D
orange

#8572 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by orange »

radenska, meni je Divanovic na prosloj kontroli rekao da sad mogu farbati kosu, to je bilo u 13. sedmici, kao bitno je da prodje prvo tromjesecje. Sacekaj ti malo, ja bih da sam na tvom mjestu, sta fali hodaj malo i sarena :D

Ja sam se presaltala na kanu, jest da mi ne pokrije sijede skroz ali ne zamaram se time, malo osvjezi boju i hajd cao... vise volim hodati sarena ali mirna :D
radenska

#8573 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja sam sad na mukama s tim pregledima. Radno vrijeme mi se poklapa sa Divanovicevim, Narucena u ponedjeljak, pokusala da promijenim za neki ove sedmice i ne moze, nema nista slobodno.
Alhemicarkaa

#8574 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

I ja sam se knila kad sam bila trudna - rezultat: dok je svim porodiljama nenormalno opadala kosa meni nikad bolja nije. Nastavila bih i dalje, ali veliki je zahmet uz posao i bebu, jer kna mora da stoji satima.
Inače, najbolje garnier (nije sad da sam protiv loreala, i garnier pripada grupaciji loreal), najmanje su štetne. Al se zato brzo ispiru.
maki222

#8575 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maki222 »

julisiz es grant wrote:Vezano za morbile:
Hvala najljepsa na odgovoru...znaci nemoram se brinuti, vakcinisana sam u Titinoj drzavi :nokti:
Post Reply