Challenger__ wrote:- skinuta zabrana za S-300.
LINK
Još ako su im posade obučene, čitav vazdušni prostor Irana postaje no-fly zone.
IRAN
- walter kurtz
#8551 Re: IRAN
- Fantassin
#8552 Re: IRAN
Pa slazem se ... Kinu ne interesuju mnogo ovi pregovori jer su se vec slozili sa Amerima oko pitanja BI... ako mislis na Kinu kao 2. Svjetsku ekonomsku silu..Challenger__ wrote:Takvo nešto ne postoji, niti će postojati. Postoji sporazum između Irana i svijeta (Kina, RF; USA, GB, Njemačka, Francuska, EU) i rusko-iranski sporazum o isporuci naoružanja a na to ne utiču niti mogu da utiču niti se pitaju pripadnici Kongresa druge ekonomije svijeta.Fantassin wrote:.Fokusirajmo se u duhu mira na zakljucenje sporazuma izmedju Amerike i Irana
Postoje pregovori Iran-Amerika jer nije svijet nametnuo sankcije Iranu vec Amerika koja je iskoristila svoj uticaj i navela i druge na isto... osim ako ne tvrdis da je ipak svijet uveo sankcije Iranu zbog svog nuklearnog programa -u tom slucaju ne vidim zasto optuzujes Ameriku da radi protiv Irana..
- Challenger__
#8553 Re: IRAN
Koji si ti diletant moj pješadinac...
- Fantassin
#8554 Re: IRAN
Nasao si se u coskuChallenger__ wrote:![]()
Koji si ti diletant moj pješadinac...
-
moke_017
- Challenger__
#8556 Re: IRAN
Fantassin wrote:...
Šta lijepiš te debilne smajlije? Da prikriješ nesigurnost? Šta sad očekuješ od mene? Da ti crtam sve redom, od toga ko je prva ekonomije svijeta i kakav je njihov stav po pitanju Irana, pa onda stav RF, EU, Latinske Amerike itd... Ma ne pada mi napamet, živi u svom isfantaziranom svijetu: Pregovarali su Iran i USA, sad su oni saveznici.
Mahanje.
- Challenger__
#8557 Re: IRAN
Da je to ništa, ne bi danas protestvovali Izrael i Pentagon:moke_017 wrote:Nije to samo tako, kupiš S300 i siguran si, Ruje nikada nikom ne isporuče oružje kakvo oni posjeduju, obično to bude puno slabija verzija. I onako po mom mišljenju, iako ne kontam baš kako funkcijoniše ovaj sistem, zbog toga što je zemlja okrugla nema šanse da radar sa jedne dvije ili tri baterije ovog sistema detektuju avion na cijeloj teritoriji Irana, ipak mislim da je to kod Ruja povezano sa njihovim satelitima, pa onda i mogućim zvuči ovaj po meni nenormalan domet raketa ovog sistema.
BREAKING: #Israel slams #Russia decision to lift Iran S-300 AA missile ban - @AFP
______BREAKING: Pentagon slams #Russian move to sell missiles to #Iran - AFP
Niti bi Iran bio zadovoljan:
UPDATE: #Iran says #Russian decision on S-300 missiles helps regional security - @i24news_EN
- Fantassin
#8558 Re: IRAN
Pregovarali su Iran i Amerika ... i nisu jos zavrsili pregovore.. ako Iran prihvati to znaci da ce prestati da vozi prema ugrozavanju Izraela a zauzvrat Amerika ce ukinuti sankcije... vjerovatno postepeno.Challenger__ wrote:Šta lijepiš te debilne smajlije? Da prikriješ nesigurnost? Šta sad očekuješ od mene? Da ti crtam sve redom, od toga ko je prva ekonomije svijeta i kakav je njihov stav po pitanju Irana, pa onda stav RF, EU, Latinske Amerike itd... Ma ne pada mi napamet, živi u svom isfantaziranom svijetu: Pregovarali su Iran i USA, sad su oni saveznici.
![]()
Mahanje.
Smajlije lijepim je ni je smijesno da vidim tvoj odgovor na moja pitanja i kako pokusavas da izvrnes uvrnes da bi ih izbjegao a kad se nadjes pred cinjenicama onda pocnes da pretezno pises o velikoj moci Iranske vojske
Sto se tice prve ekonomije svijeta ... de mi molim te odgovori ko je to i kako si to zakljucio
- Challenger__
#8559 Re: IRAN
Kada sam se - početkom 2012 - logovao na ovaj forum, još je bila aktuelna priča oko napada na Iran. U Međuvremenu, došlo je do Sporazuma, a potom do ove odluke koja će, aBd, višestruko povećati odbrambene kapacitete Irana, eventualni napad svesti na teoretsku ravan i doprinjeti stabilnosti u regionu.
_____
_____
- salik79
#8560 Re: IRAN
Ja bih jos jednom podvukao da bi Ameri, da su ikako mogli predvidjeti neku vrstu pozitivnog vojnog ishoda, davno direktno napali Iran, bez cekanja bilo cije saglasnosti i eventualne pomoci.
- mirsek
#8561 Re: IRAN
Prvo, Rusi ne prodaju Iranu oruzje koje oni posjeduju jer Rusi uveliko izbacuju S300 iz proizvodnje i upotrebe i i mijenjaju ga sa S400 a kasnije i sa S500.moke_017 wrote:Nije to samo tako, kupiš S300 i siguran si, Ruje nikada nikom ne isporuče oružje kakvo oni posjeduju, obično to bude puno slabija verzija. I onako po mom mišljenju, iako ne kontam baš kako funkcijoniše ovaj sistem, zbog toga što je zemlja okrugla nema šanse da radar sa jedne dvije ili tri baterije ovog sistema detektuju avion na cijeloj teritoriji Irana, ipak mislim da je to kod Ruja povezano sa njihovim satelitima, pa onda i mogućim zvuči ovaj po meni nenormalan domet raketa ovog sistema.walter kurtz wrote:Challenger__ wrote:- skinuta zabrana za S-300.
LINK
Još ako su im posade obučene, čitav vazdušni prostor Irana postaje no-fly zone.
Drugo, izgleda da ce iranska verzija S300 biti originalna ruska verzija a ne oslabljena izvozna varijanta koju imaju npr.Grci .
Trece, avione koje prilaze ili ulaze u Iran prvenstveno detektuju ogromni stacionarni radari koji imaju domet u hiljadama km a S300 je tu da primi tu informaciju od stacionarnog radara i pripremi se za trazenje i nisanjenje mete sa svojim radarom manjeg dometa.
- Challenger__
#8562 Re: IRAN
salik79 wrote:Ja bih jos jednom podvukao da bi Ameri, da su ikako mogli predvidjeti neku vrstu pozitivnog vojnog ishoda, davno direktno napali Iran, bez cekanja bilo cije saglasnosti i eventualne pomoci.
Pa tako je bilo planirano, sjeti se gen. Clarka. Mogli su unazaditi Iran, mogli, a svoju sliku u svijetu još više degradirati a opet bi ostale Kina i prije svega RF koja su prepreka unipolarnom diktatu jednog centra. U tom smislu, ovaj Sporazum je racionalan jer računaju da ako pokore RF (a probaće, probaće, Iran i Kina same padaju.
Uvjerićeš se da je ovo njihov aktuelni "approach and reason".
- Challenger__
#8563 Re: IRAN
Može se pročitati - najbolje od sistema S-300 ali i S-400, kao Kinezima. Ovo drugo Rusi demantuju (razumljivo), jer je histerija već nastala oko 300-ki. Ali sam siguran da će nebo nad Iranom biti zaključano za neprijatelje.mirsek wrote: Prvo, Rusi ne prodaju Iranu oruzje koje oni posjeduju jer Rusi uveliko izbacuju S300 iz proizvodnje i upotrebe i i mijenjaju ga sa S400 a kasnije i sa S500.
Drugo, izgleda da ce iranska verzija S300 biti originalna ruska verzija a ne oslabljena izvozna varijanta koju imaju npr.Grci .
Trece, avione koje prilaze ili ulaze u Iran prvenstveno detektuju ogromni stacionarni radari koji imaju domet u hiljadama km a S300 je tu da primi tu informaciju od stacionarnog radara i pripremi se za trazenje i nisanjenje mete sa svojim radarom manjeg dometa.
- Fantassin
#8564 Re: IRAN
Upravu si.... Ipak je Iran prejaksalik79 wrote:Ja bih jos jednom podvukao da bi Ameri, da su ikako mogli predvidjeti neku vrstu pozitivnog vojnog ishoda, davno direktno napali Iran, bez cekanja bilo cije saglasnosti i eventualne pomoci.
- Fantassin
#8565 Re: IRAN
U bijeloj kuci panika.... sta ce sada kada ne mogu ni Iranu prici jer ima sistem pvo iz 1978 godineChallenger__ wrote:Može se pročitati - najbolje od sistema S-300 ali i S-400, kao Kinezima. Ovo drugo Rusi demantuju (razumljivo), jer je histerija već nastala oko 300-ki. Ali sam siguran da će nebo nad Iranom biti zaključano za neprijatelje.mirsek wrote: Prvo, Rusi ne prodaju Iranu oruzje koje oni posjeduju jer Rusi uveliko izbacuju S300 iz proizvodnje i upotrebe i i mijenjaju ga sa S400 a kasnije i sa S500.
- salik79
#8566 Re: IRAN
Ti fakat poredis Iran iz onog perioda i danasnji Iran?!!!!!!!! Neozbiljan si, al' totalno.Fantassin wrote:Upravu si.... Ipak je Iran prejaksalik79 wrote:Ja bih jos jednom podvukao da bi Ameri, da su ikako mogli predvidjeti neku vrstu pozitivnog vojnog ishoda, davno direktno napali Iran, bez cekanja bilo cije saglasnosti i eventualne pomoci.Irak koji je 10 godina ratovao sa Iranom i zavrsio u pat poziciji je pao za 2 sedmice.... ali Iran je prejak
nastavi to da ponavljas mozda i upali.
- mirsek
#8567 Re: IRAN
Naravno da Iran nije prejak a pogotovo jaci od USA ali je DOVOLJNO jak da ih dobro izjebe sa svojom asimetricnom vojnom doktrinom da se ovima ne isplati da ih napadnu i sebi stvore novi ili jos gori Vijetnam.Fantassin wrote:Upravu si.... Ipak je Iran prejaksalik79 wrote:Ja bih jos jednom podvukao da bi Ameri, da su ikako mogli predvidjeti neku vrstu pozitivnog vojnog ishoda, davno direktno napali Iran, bez cekanja bilo cije saglasnosti i eventualne pomoci.Irak koji je 10 godina ratovao sa Iranom i zavrsio u pat poziciji je pao za 2 sedmice.... ali Iran je prejak
- Challenger__
#8568 Re: IRAN
Koga to boli neka stvar šta ko misli u Bijeloj kući... Ovdje je riječ o jednoj velikoj kulturi i civilizaciji koja stoljećima nikoga ne napada, a bila je stigmatizovana samo zato što ne igra ni po čijem diktatu. Koliko jučer, pričalo se o napadu na Iran, a sada je svijet na korak do detanta.
To je velika stvar i za Iran i za svijet.
To je velika stvar i za Iran i za svijet.
- Fantassin
#8569 Re: IRAN
Sta se promjenilo ? Budzet za odbranu 10 milijardi... i mi pricamo o nekakvom vojnom suprotstavljanju?salik79 wrote:Ti fakat poredis Iran iz onog perioda i danasnji Iran?!!!!!!!! Neozbiljan si, al' totalno.Fantassin wrote:Upravu si.... Ipak je Iran prejaksalik79 wrote:Ja bih jos jednom podvukao da bi Ameri, da su ikako mogli predvidjeti neku vrstu pozitivnog vojnog ishoda, davno direktno napali Iran, bez cekanja bilo cije saglasnosti i eventualne pomoci.Irak koji je 10 godina ratovao sa Iranom i zavrsio u pat poziciji je pao za 2 sedmice.... ali Iran je prejak
- pirpa
#8570 Re: IRAN
Fantassin wrote: Sta se promjenilo ? Budzet za odbranu 10 milijardi... i mi pricamo o nekakvom vojnom suprotstavljanju?
da ameri ne misle da bi upali u gori rat nego sto su imali u vjetnamu oni bi davni dana sravnili iran sa zemljom.
-
Avetinho
#8571 Re: IRAN
A sta ti se cini da je bilo zadnjih 35 godina. Sva ova dernjava je zbog sankcija SAD.
- salik79
#8572 Re: IRAN
Ti znas koliki je budzet za odbranu Irana?! De ba. Sve i da znas, znas li da se skoro sve i proizvodi u Iranu. Namjenska proizvodnja. Drasticna razlika. A pitas sta se promijenilo? Da ti po ko zna koji put velim - onda I.R. Iran u povoju, stara tek malo vise od godine dana, vojska i policijske snage u rasulu (komandni kadar, skolovani oficiri uglavnom razgulili sa/za sahom), skoro svakodnevni teroristicki napadi organizirani, finansirani i orkestrirani od strane zaostalih spijunskih celija, odnosno CIA-e, sprovodjen od strane Mudzahidin Halka i srodnih teroristickih organizacija (u jednom od tih napada je i Ajetullah Hamenei ostao bez sake)...U tom citavom haosu Sadam biva "napuckan" od strane SAD-a, saveznika, a podrzan i od Istocnog bloka u rat koji ce neminovno dobiti, jer Iran je isuvise slab da pruzi bilo kakav otpor. Cak su mu garantovali podrsku arapske i kurdske manjine pogranicnih provincija (to mu je bio najveci zajeb, jer su svi listom stali u odbranu svoje domovine). Iranu uvedene sankcije, a Sadam naoruzavan, kako konvencionalnim - tako i nekonvencionalnim, naoruzanjem svih zemalja proizvodjaca oruzja. Usto, sve obavjestajne podatke je dobivao direktno od Amera (CIA i NSA). Da napomenem - u to vrijeme iranska nacija je bila natpolovicno nepismena, a da ne spominjem da ni cackalicu svoju nisu proizvodili, a kamoli naoruzanje. Osam godina, pod takvim uvjetima ratovanja protiv (slobodno mozemo reci) citavog svijeta, doprinjelo je nemjerljivom vojnom iskustvu i obucenosti kadra. Izasli iz takvog nepravednog rata nepobijedjeni, pod najgorim vrstama sankcija, okrecu se sami sebi (naravno i Bogu) i nauci. Danas su svjetska naucna velesila, koja ima izuzetno razvijenu vojnu industriju, a proizvode sve od igle do aviona.Fantassin wrote: Sta se promjenilo ? Budzet za odbranu 10 milijardi... i mi pricamo o nekakvom vojnom suprotstavljanju?
Last edited by salik79 on 13/04/2015 23:52, edited 1 time in total.
- Fantassin
#8573 Re: IRAN
Ne ide to tako... jer za takvo vece cackanje svjetskih granica mora i Rusija dobiti nesto (kao sto je Osetiju za Kosovo npr) isto kao i Kina koja ima interese u moru oko Tajvana i Filipina.Jednostavno ne isplati se zbog te diplomatske igre velikih sila.pirpa wrote:Fantassin wrote: Sta se promjenilo ? Budzet za odbranu 10 milijardi... i mi pricamo o nekakvom vojnom suprotstavljanju?![]()
![]()
![]()
![]()
da ameri ne misle da bi upali u gori rat nego sto su imali u vjetnamu oni bi davni dana sravnili iran sa zemljom.
- Challenger__
#8574 Re: IRAN
Kakvi dogovori, opet buncaš Fantassin. Zbog izostanka dogovora i patološke želje za unipolarnim diktatom svijet jeste u ovakvoj situaciji. To sa Osetijom ti je obična laž: pičke nahuškale Gruziju i kada je Gruzija dobila po nosu, ostavili je samu da je RF komada. Ista priča u Ukrajini. Kakvi dogovori, hahahah...
-
moke_017