BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

asker

#8551 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

155_mm wrote:mislim da od super puma nema nista. ovi su vec odavno u igri.
https://ba.voanews.com/a/4611560.html
Neznam, oko Puma je bilo puno detalja, od cijene, opreme, plana isporuke itd.

Black Hawk je svemirski brod, to bi bilo extra.
insomnia78

#8552 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Meni isto je ovo u domenu SF
PM72

#8553 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

Hrmpallier wrote: Kad bi se kupili novi helikopteri, trebalo bi zabraniti da se u slučaju sukoba približavaj frontu bliže od 100 km. Pretpostavljam da najmanje staklo ( prozor ) na njemu, košta bar 15 000 Eura, + 7 000 E da se montira u ovlaštenom servisu, da ne govorim o nečem ozbiljnijem.
:skoljka:

Dedera,uzmi malo kartu pa rastumači gdje bi to trebala biti baza helikoptera a da ne priđu 100 km blizu fronta.Pa nismo Kanada.
Last edited by PM72 on 10/04/2019 20:59, edited 2 times in total.
insomnia78

#8554 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Izignorisaate vi ovo hladno
Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile su novu opremu za spašavanje za dva helikopterska skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane, zahvaljujući sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a u skladu s obavezama koje je Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo na Samitu o zapadnom Balkanu u julu prošle godine u Londonu.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field i načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović prisustvovali su današnjoj primopredaji 100.000 KM vrijednoj opremi koja uključuje i dvije specijalne korpe za spašavanje. Oprema je dodijeljena Prvom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Zalužanima kod Banja Luke i Drugom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Rajlovcu kod Sarajeva.
I neko se nada helikopterima. Jel potpisala Marina?
asker

#8555 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

insomnia78 wrote:Izignorisaate vi ovo hladno
Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile su novu opremu za spašavanje za dva helikopterska skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane, zahvaljujući sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a u skladu s obavezama koje je Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo na Samitu o zapadnom Balkanu u julu prošle godine u Londonu.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field i načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović prisustvovali su današnjoj primopredaji 100.000 KM vrijednoj opremi koja uključuje i dvije specijalne korpe za spašavanje. Oprema je dodijeljena Prvom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Zalužanima kod Banja Luke i Drugom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Rajlovcu kod Sarajeva.
I neko se nada helikopterima. Jel potpisala Marina?
Ma bilo je na dnevniku, snimak, nasi UH helikopteri ovi dodijeli korpe i sta vec, bila pokazna vjezba.

Potpisala je Marina, svi su potpisali. Mislim da je i ona spodoba Dusanka Majkic, kao clan te neke kurceve komisije. Govorila je o tome kod Lazanskog u emisiji nekad davno.

Jos jednom, nije ovo nesto novo, stara vijest. Cini mi se 320 miliona odobreno u fazama da ide uz postojeci budzet OS.
Tu je i jos stvari, a sve u sklopu usvojenog pregleda odbrane - nepovratan proces.
O'zone
Globalni moderator

#8556 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by O'zone »

asker wrote:
PM72 wrote:Ne ljutim se jer me ne pogađaju provincijski kompleksi
Hajd ne seri :roll:

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» asker

7 dana
Hrmpallier

#8557 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

PM72 wrote:
Hrmpallier wrote: Kad bi se kupili novi helikopteri, trebalo bi zabraniti da se u slučaju sukoba približavaj frontu bliže od 100 km. Pretpostavljam da najmanje staklo ( prozor ) na njemu, košta bar 15 000 Eura, + 7 000 E da se montira u ovlaštenom servisu, da ne govorim o nečem ozbiljnijem.
:skoljka:

Dedera,uzmi malo kartu pa rastumači gdje bi to trebala biti baza helikoptera a da ne priđu 100 km blizu fronta.Pa nismo Kanada.
Ti shvataš baš bukvalno. Znam ja kolika je BiH i kolika je teritorija sa većinom kojoj je ova država jedina.
PM72

#8558 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

ako to sve znaš i shvataš onda nam ne preostaje ništa drugo nego nabavka dronova jer je njihov domet taman koliko se prostire teritorija na kojoj žive ”oni koji vole BiH”.
archi_a

#8559 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Oni koji vole BiH žive na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a najviše ih je na liniji od Brčkog do Stoca i Počitelja, te u 7-8 krajiških gradova i Goraždu, ali ih dosta ima i u Prijedoru, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Brodu, Banjaluci, Doboju, Orašju, Bijeljini, Zvorniku, Srebrenici, Trebinju, Višegradu, Čapljini. :bih:
Last edited by archi_a on 10/04/2019 23:00, edited 1 time in total.
mO k3

#8560 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

PM72 wrote:ako to sve znaš i shvataš onda nam ne preostaje ništa drugo nego nabavka dronova jer je njihov domet taman koliko se prostire teritorija na kojoj žive ”oni koji vole BiH”.
:thumbup:
Ovo je dobro !
Hrmpallier

#8561 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

mO k3 wrote:
PM72 wrote:ako to sve znaš i shvataš onda nam ne preostaje ništa drugo nego nabavka dronova jer je njihov domet taman koliko se prostire teritorija na kojoj žive ”oni koji vole BiH”.
:thumbup:
Ovo je dobro !
Da ! Trebao sam dodati "većinski" ispred riječi "žive".

Nego, a da ti nama pokažeš dron u operativnoj upotrebi, koji ima nosivost helikoptera, pa makar i najmanjeg :lol:
155_mm

#8562 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

eh kad bi vi samo znali kakvo kmecanje srpske strane ce izazvati ti dronovi. ovo danasnke kmecanje na namjensku industriju je pi... n dim.
155_mm

#8563 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

sto se tice kmecanja na proizvodnju oruzja i municije u dobrijeh bosnjana, na to se moramo naviknuti. to ce postati sastavni dio srpskog folklora.
155_mm

#8564 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mada moram priznati da mi nikako nisu jasni. samo prije mjesec dana su junacki prizivali ponovnu krvavu Drinu, uz precutnu saglasnost ostatka drustva, a sad kmecanje do nebesa.
512MB

#8565 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 512MB »

Sve je legitimno, pa cak i ovo kriticno gledanje stvari od strane PMa i Insomnie, i treba ukazivat na probleme a ne samo busati se u prsa...

Ali, sto jest jest, kmeka od strane susjeda/komsija je se popela na skali od 1-10 za dvije ljestvice na gore, ja bih rekao sad je negdje na 6ici. Ima mjesta za napredak...
lajkujMe

#8566 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Meni se cini kako je kmecanje se uvecalo nakon sto je SNSD dosao na vlast na drzavnom nivou i dobili su napokon "povjerljive" informacije pa malo ostali sokirani viđenim?
HAMZABUZIM

#8567 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HAMZABUZIM »

A sta su to vidili bre :) Zeljk@ je sada preCednik eresa i ona ne lupa ko duduk a ovaj nastavlja po svome. Ja ne vidim promjene.
archi_a

#8568 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Ebo mitomaniju.... Da se vratimo na temu NI. Zanimljiva rješenja u Libiji. :D
Već godinama ih koriste. "Toyota rat". Koriste ih kako za brzi transport vojske, tako i kao samohodna oružja. I imaju dobar učinak.
A evo vidimo i Hummer.

Image

Image
mO k3

#8569 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

lajkujMe wrote:Meni se cini kako je kmecanje se uvecalo nakon sto je SNSD dosao na vlast na drzavnom nivou i dobili su napokon "povjerljive" informacije pa malo ostali sokirani viđenim?
Ne vjerujem u to , sve je ovo radi pomoći HDZeu
Benjo34

#8570 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Benjo34 »

mO k3 wrote:
lajkujMe wrote:Meni se cini kako je kmecanje se uvecalo nakon sto je SNSD dosao na vlast na drzavnom nivou i dobili su napokon "povjerljive" informacije pa malo ostali sokirani viđenim?
Ne vjerujem u to , sve je ovo radi pomoći HDZeu

Slažem se sa Kemom, priča kako su muslemani naoružani, kolju ovo ono, džihadiste, sve u cilju da se dobije treći al čuuna
155_mm

#8571 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mislim da je kmecanje na namjensku industriju najvise zbog nje same.

polako sazrijeva svijest da je namjenska jedan od glavnih faktora promjene koja se odvija trenutno pred nasim ocima.

a mjenja se to da jedan narod kojem su zatirali tragove u zadnjih 100 godina gdje god su to stigli jer je bio nenaoruzan i bez ikakve zastite prestaje da bude nenaoruzan.

cak sto vise ne mora se stidjeti svoje proizvodnje oruzja i municije nikog u regionu a i sire. a poredjenje unutar BiH sa druga dva naroda nema nikakvog smisla.

i to naravno boli i zbog toga se i najvise kmeci.
155_mm

#8572 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

nije samo kmecanje javno. zasigurno se i tajno ima svakakvih smicalica i podbacivanja klipova. i zbog toga mi nemamo taj "luksus" da nas preko medija nabrijavaju o uspijesima NI.

ali ipak su nasli metodu da nas obavijeste. metodom "slucajno".

slucajno bakir i fadil otisli kod djahida kad ono tamo slucajno potuno nova linija za proizvodnju cijevi za pjesadijsko oruzje. i slucajno se bakir i fadil slikaju ispred nje. i nesto tamo pricaju a liniju i cijevi niko ne pominje.
:D
155_mm

#8573 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i tako sasvim slucajno sjedi direktor TRZ- sa jaranom i ispijaju kaHvu i neko oh uslika. kad ono sasvim slucajno skice oklopnjaka 6x6 i slika gotovog proizvoda. i da nije bilo te slucajme slike o tom oklopnjaku bi se govorilo kao i o haubici. da od toga nema nista da je sve propalo itd.
155_mm

#8574 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i tako sjedi direktor BNT-a sa jaranom za stolom kad ono na stolu...
:D
bh.tornjak

#8575 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by bh.tornjak »

Maraschino wrote:
archi_a wrote: Na svakog rezervistu u entitetu pi si, bošnjaci samo u šest kantona entiteta fBiH mogu angažovati 5 rezervista. Poruka je jasno, odmjereno poslana. Neka drugi razmišljaju u šta srljaju. Jasno je ko se ovdje osjeća kao krme u Teheranu, jasno je kome je i sopstvena koža tijesna, koga vlastiti grkljan guši. Pogledajte ovu sliku, pogledajte, izobličenu facu, pogledajte repetirane obrve, krvave oči. Takav je na većini slika i u većini situacija. Takav je i lukač, takva im je i entitetska predsjednica, takvi su i voditelji emisija na pi si ti-viju. To je mrtvilo koje je napalo te ljude koji su indoktrinirani, zavedeni, puni mržnje i ljutnje jer ne ide po planu i kako su zamislili. Bosna i Hercegovina je iz rata izašla kao nezavisna zemlja, unatoč daytonskom sporazumu koji je postavio nakaradno unutrašnje uređenje zemlje. Samim tim što je BiH opstala kao zemlja, a znamo kako su zamišljali u komšiluku, jasno je ko je najveći gubitnik 90-tih. Jednostavno, oni ne znaju šta da rade od svoje muke. Tijesno im je u rođenom dvorištu. A i Bosna će se kad tad urediti kao zemlja građana. To ih najviše žulja, jer je to nepovratan proces. :bih:
Odraz nemoci.

Tvoji postovi mi dodju kao oblog na dusu. :thumbup:

:kiss:
jos samo da seoduzi domovini i "pobode" se s Dusicom (dragom) :lol:
Post Reply