Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

bull21

#8551 Re: Šta trenutno čitate?

Post by bull21 »

Image

Završavam. Volim Tolkiena tako da mi je čitanje ovoga bio praznik. Prva, originalna verzija Hobbita sa preinakama dodanim naknadno i sve objašnjeno kroz eseje. Sad čekam da mi dođe Gospodar Prstenova, specijalna edicija (50. godišnjica) koja između ostalog ima i tonu promjena i novo poglavlje nikada prije objavljeno. :-D
Romanija

#8552 Paulo Koeljo :: Rukopis otkriven u Akri

Post by Romanija »

Image
alcho

#8553 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alcho »

Image

Stigao do pola. Nije loše, mada sam više ocekivao.
wickerman

#8554 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wickerman »

Image

Kako je Hobbit u zadnje vrijeme popularan pa se cita Tolkien. Dosao sam do zadnjeg dijela o prstenima moci. Najveci dio,tj dio o Silmilarima je meni bio dobar s tim sto sa pocetka nisam bas povezivao stvari pa sam zamalo odustao.
Koliko god je Hobbit bajka ovo je klaonica, zahebo je i Martina i svih njegovih pet knjiga. :D
ExNihilo

#8555 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Silmarilion je Tito
sadmire

#8556 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Ismet Prcic - Krhotine...iako sam vec dugo imao namjeru da je uzmem citati tek sad sam je nabavio...na pocetku mi je odlicna i vec sad mi je jasno zasto je dobila tako dobre kritike i zasto je cak i u Njemackoj prevedena prije nego kod nas..., iako mi je malo neobicno kada znam da je izvorno pisana na engleskom i da je ovo prevod...nesto slicno kao sto je slucaj i sa Hemonom ili Sasom Stanisicem...

A naletio sam i na genijalnu antologiju, nesto do sada nevidjeno, frisko objavljena, izdavac David Baldacci...22 poznata pisca trilera su napisala 11 prica, u parovima i to tako da se njihovi serijski junaci tj. istrazitelji susrecu i zajedno rjesavaju neki slucaj...npr. M.Connelly i D. Lehane su zajedno napisali jednu pricu, I. Rankin i P. James, J. Deaver i J. Sandford, L. Child i J. Finder itd....
cls

#8557 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cls »

Sublimni objek ideologije - Slavoj Zizek
nacho_

#8558 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Džejms Lajon - Poljubac leptira i Ray Bradbury - Fahrenheit 451 :)
aux

#8559 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

Image

Knjiga od koje mnogo ocekujem,Lovca na zmajeve sam procitao i bila mi je izvanredna nesto sto se ne moze zaboraviti nadam se da ce i ova biti isto tako dobra
Stoner

#8560 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Stoner »

Image
Digla_da_kreci

#8561 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Nietzsche :thumbup: :-D

Citam Dama s kamelijama - Alexandre Dumas
Iako znam kako zavrsava ova knjiga jer mi je vec neko pricao o njoj, ali nema veze, obavezno cu je dovrsiti jer se ovo jednostavno mora procitati. Cak i pozorisnu predstavu gledati.
Image
Romanija

#8562 The Iron Wall :: Avi Shlaim

Post by Romanija »

The Iron Wall - Israel and The Arab World
Image

P.S. Nisam dosad komentarisao neku od procitanih knjiga, ali Paolo Koeljo je zesce sranje, ..., u stvari bolji opis je kaca puna pomija. Ustajalih!
mondo bizarro

#8563 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

nisam se odavno ovdje upisala :D
uglavnom, sad je u toku Rat ljudi i daždevnjaka od Čapeka :D
lajk :D
prije toga dovršila neke ljetos započete zbirke poezije i Odjel za rak/Rijeka bez ušća od Solženicina. dobra.
Dioda

#8564 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Dioda »

Zavrsila:
Image
Juliuscezar

#8565 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Procitao "Ne zelim te ubiti" Dan Wells
Bratov brat

#8566 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bratov brat »

sadmire wrote:
A naletio sam i na genijalnu antologiju, nesto do sada nevidjeno, frisko objavljena, izdavac David Baldacci...22 poznata pisca trilera su napisala 11 prica, u parovima i to tako da se njihovi serijski junaci tj. istrazitelji susrecu i zajedno rjesavaju neki slucaj...npr. M.Connelly i D. Lehane su zajedno napisali jednu pricu, I. Rankin i P. James, J. Deaver i J. Sandford, L. Child i J. Finder itd....
Steta sto se Baldaci i Koneli slabo prevode ovde , ima izvestan broj prevedenih knjiga, ali ne i novijih ( i to relativno novijih , npr. nema nista novo u prethodnih 7 godina.). U seriji " Castle" se pojavljuju , u jednoj sceni, tri poznata americka pisca trilera , mislim da su Koneli, Paterson i treceg ne mogu da se setim, pomazu Castlu u resavanju slucaja. :-D A meni najdrazi lik iz svih USA knjizevnih trilera- Hieronymus Bosch odnosno Hary Bosch ( da ne pomisli neko da sam pretupio pa navodim slikare kao knjizevne likove).
sadmire

#8567 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Connelija prevode, imas novijih prevoda, ali samo iz Micky Haller serije, Bogovi krivice je izasao ovde cak prije nego, recimo, na njemackom.
Harry Bosch je i moj omiljeni serijski lik i citao sam sve iz tog serijala sto je prevedeno kod nas ili na njemacki...zadnja samo sa Harrijem koja je prevedena je Devet zmajeva, ta je i najlosija, a poslije nje se pojavljuje sa Hallerom u Preokretu, s tim da je tu u vise manje podredjenom polozaju i nije toliko u prvom planu...
Baldaccija volim jos od prvog njegovog romana, Apsolutne moci, ali ga nisam previse citao, iako imam dosta njegovih knjiga...citao sam jos Totalnu kontrolu, Jednostavnu istinu, Brzopoteznu partiju i Klub kamila...a koliko mi je poznato prevedene su jos Svako dobro, Jedini prezivjeli i Spasiti Fejt...
Država

#8568 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Država »

Image
Bratov brat

#8569 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bratov brat »

sadmire wrote:Connelija prevode, imas novijih prevoda, ali samo iz Micky Haller serije, Bogovi krivice je izasao ovde cak prije nego, recimo, na njemackom.
Harry Bosch je i moj omiljeni serijski lik i citao sam sve iz tog serijala sto je prevedeno kod nas ili na njemacki...zadnja samo sa Harrijem koja je prevedena je Devet zmajeva, ta je i najlosija, a poslije nje se pojavljuje sa Hallerom u Preokretu, s tim da je tu u vise manje podredjenom polozaju i nije toliko u prvom planu...
Baldaccija volim jos od prvog njegovog romana, Apsolutne moci, ali ga nisam previse citao, iako imam dosta njegovih knjiga...citao sam jos Totalnu kontrolu, Jednostavnu istinu, Brzopoteznu partiju i Klub kamila...a koliko mi je poznato prevedene su jos Svako dobro, Jedini prezivjeli i Spasiti Fejt...
Moracu da proverim ko su izdavaci, ocigledno ih ima vise.
doktor78

#8570 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

U skladu sa meteorološkim prilikama:
Image
Kao i svaki Nesboov krimić, napeto do samog kraja, mada su se neke stvari mogle već naslutiti
Digla_da_kreci

#8571 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Zavrsila Sunrise in the Eyes of Snowman od Gorana Simica, divna poezija. Cekam da mi stigne narucena Minka - Abdurezak Hivzi Bjelevac, od sentimentalne mi je vrijednosti i radujem se da cu je imati i ponovo procitati. Dao mi ju je ucitelj u tamo nekom nizem razredu i od tada mi je u sjecanju, onda sam kroz vrijeme zaboravila naziv i autora i napokon je sada kliknula.
U medjuvremenu cu citati sta od Kinga, vjerovatno Mr. Mercedes. Malo sam njegovih knjiga procitala, uvijek bih posegnula za necim sto vise zelim, a vremena toliko nema za sve.
Dioda

#8572 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Dioda »

Zavrsila ovu:

Image

Pocela ovu:

Image
sig_garret

#8573 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sig_garret »

Image

Aspirin: The Remarkable Story of a Wonder Drug

non fiction Pisano u stilu dobrog istarzivackog novinarstva
Juliuscezar

#8574 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

Image
nacho_

#8575 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nacho_ »

Thomas Pynchon - The Crying of Lot 49 :)
Post Reply