Takodjer kaže da se morate prilagoditi,nije je on uveo, niti je može mijenjati, nego je to činjenica.
Ja očekujem kardiovaskularne probleme haman kod nekih zbog neradne nedjelje
Moderator: anex
Imaš ozbiljan problem, spremaj se na iseljenje iz BiH. Očigledno da se neradna nedjelja neće ukinutiDebelinJoe wrote: ↑06/09/2025 09:09Kome ba mi da se prilagođavamo?studeni76 wrote: ↑06/09/2025 08:54 Meni kao korisniku odgovara neradna nedjelja. Sad znam da su tada slobodne aktivnosti, nema ujutro da cujem ono "treba ici kupit"! Sve se stigne kupit u ostalih 6 dana.
A kome je dozivljaj ici hodat po shoping centrima nedjeljom, jbg drugari. Zalim slucaj, imali ste godinu da se prilaagodite.
Ozbiljno pitanje: Ko si ti da se ja tebi i tebi sličnima prilagođavam?
Isto pitanje i sam sebi postavisDebelinJoe wrote: ↑06/09/2025 09:09Kome ba mi da se prilagođavamo?studeni76 wrote: ↑06/09/2025 08:54 Meni kao korisniku odgovara neradna nedjelja. Sad znam da su tada slobodne aktivnosti, nema ujutro da cujem ono "treba ici kupit"! Sve se stigne kupit u ostalih 6 dana.
A kome je dozivljaj ici hodat po shoping centrima nedjeljom, jbg drugari. Zalim slucaj, imali ste godinu da se prilaagodite.
ne prilagodjavas se njemu nego zakonuDebelinJoe wrote: ↑06/09/2025 09:09Kome ba mi da se prilagođavamo?studeni76 wrote: ↑06/09/2025 08:54 Meni kao korisniku odgovara neradna nedjelja. Sad znam da su tada slobodne aktivnosti, nema ujutro da cujem ono "treba ici kupit"! Sve se stigne kupit u ostalih 6 dana.
A tradicionalni nedjeljni bošnjački ručak?drug_profi wrote: ↑06/09/2025 12:37 Bolan vi ne kontate da su svi imali vec slobodan dan u sedmici. I sad odlucili da se zabrani rad.
Nikk nista nije zapravo dobio.
Mislim da svi mastaju da imaju slobodan dan kad su djeca u skoli, bracni partner na poslu, svi prijatelji na poslu...i plus na to sve, ne mogu sa djecom ici u nedjeljni obilazak trznih centara..drug_profi wrote: ↑06/09/2025 12:37 Bolan vi ne kontate da su svi imali vec slobodan dan u sedmici. I sad odlucili da se zabrani rad.
nek se kasirke suncaju sa svojom porodicom i uzivaju na meraji a ti pravi spisak da ne zaboravis neki kurac.drug_profi wrote: ↑06/09/2025 11:54 Ja danas pocinjem neke radove na vikendici, jucer kupio sve sto sam mislio da ce zatrebati.
A garant ce sutra neki kurac da fali...
Ali haj... nek se kasirke suncaju.
Ma 2 dana su imali, zakon je vrlo jasan, 40 radnih sati sedmicno, kad se sati i dani konvertuju to ispadne 5 radnih dana po 8 sati. Ako se ovo nije poštovalo onda to treba biti predmet inspekcije a ne da se sve zatvori jer eto tebi je mrsko sprovodit zakon. Sa ovim doslovno porucujes da iako si vlast, ne znas kako sprovoditi vlastite zakonedrug_profi wrote: ↑06/09/2025 12:37 Bolan vi ne kontate da su svi imali vec slobodan dan u sedmici. I sad odlucili da se zabrani rad.
Ili neka kasirke odaberu profesiju koja odgovara njihovim navikama i zeljama ? A ne da se krsi necije pravo na rad ?okanomalo wrote: ↑06/09/2025 13:30nek se kasirke suncaju sa svojom porodicom i uzivaju na meraji a ti pravi spisak da ne zaboravis neki kurac.drug_profi wrote: ↑06/09/2025 11:54 Ja danas pocinjem neke radove na vikendici, jucer kupio sve sto sam mislio da ce zatrebati.
Ali haj... nek se kasirke suncaju.problem rijesen.
Onda uzmes posao koji ti to omogucava a ne savijas zakon, je li ti znas koliko drugih zanimanja ima drugacije radno vrijeme i raspored rada ? Upravo kao sto si rekao, zavisi kako ko radi, radnik se prilagođava poslu kojeg je odabrao i odma je znao kakvo je radno vrijeme prije potpisivanja ugovora.tokio25 wrote: ↑06/09/2025 13:17 dobili su slobodnu nedjelju umjesto slobodnog utorka srijede cetvrtka
jbt kako vama nije jasno da pola ljudi ne zeli da odmara kad je radni dan kao sto i samo ime kaze nego kad je vikend
to sto vi uzimate zdravo za gotovo i kazete pa isto je jedan dan slobodan vama nema veze koji je kad vi odmarate vjerovatno subotu nedjelju ili samo nedjelju zavisno ko sta radi
Ovo je najjacePandakonda wrote: ↑06/09/2025 13:43 [ Ako cemo vec mak na konac finalnu odluku su trebali imati potrosaci jer bez njih nema ni kasirki ni trgovina
A to sto ces ljude koji se suncaju i uzivaju u slobodnoj nedjelji yebavati cekicem i brusilicomdrug_profi wrote: ↑06/09/2025 11:54 Ja danas pocinjem neke radove na vikendici, jucer kupio sve sto sam mislio da ce zatrebati.
Ides iz krajnosti u krajnost, zna se sta je trziste i kako funkcionise i ne mjesaj javni sektor u ovo. Ja ne tvrdim da znam bolje od kasirke nego tvrdim da ako se njoj ne radi nedjeljom u industriji gdje postoji potreba za takvim radnom, onda neka mjenja industriju. A ne da savija zakon i zajebava preko milion građana federacijeizvrsni direktor wrote: ↑06/09/2025 13:48Ovo je najjacePandakonda wrote: ↑06/09/2025 13:43 [ Ako cemo vec mak na konac finalnu odluku su trebali imati potrosaci jer bez njih nema ni kasirki ni trgovina![]()
Pusti mene da odlucim kako ces ti raditi. Ja znam bolje nego ti sta ti zelis.
Hajmo pustiti narod da bira kako ce doktori raditi, jer bez naroda nema ni doktora.
Pustimo djecu da odluce kako ce skole raditi, jer bez djece nema ni nastsvnika.
Ali najbolje bi bilo: pustimo gradjane da osluce kako ce raditi radnici u opstini npr, bez gradjana nema ni salterusa! Pa da ih natjeramo da rade do 4 ujutro, idu 3 sata odspavati i da se pojave opet u 7 na poslu
nemaju steluPandakonda wrote: ↑06/09/2025 13:43
Onda uzmes posao koji ti to omogucava a ne savijas zakon, je li ti znas koliko drugih zanimanja ima drugacije radno vrijeme i raspored rada ? Upravo kao sto si rekao, zavisi kako ko radi, radnik se prilagođava poslu kojeg je odabrao i odma je znao kakvo je radno vrijeme prije potpisivanja ugovora.
Ako postoji trziste i interes da se trguje nedjeljom tu se drzava nema sta mjesati. Ta kasirka i ta trgovina postoje samo iz razloga sto im ljudi daju svoj zarađen novac. Ako cemo vec mak na konac finalnu odluku su trebali imati potrosaci jer bez njih nema ni kasirki ni trgovina
Jedno je kad se boris za bolje uslove kao sto je recimo bolja plata, da radnice imaju stolicu za kasom dok rade itd. Dok je skroz drugo kad se boris da skroz poremetis koncept industrije. To isto kao da se prijavis na posao koji ima trecu smjenu i onda dodjes lobirati da se treca smjena ukine a ona je potrebna poslodavcu i korisnicima te kompanije
X mjeseci i dana dokazuje da se moze bez trznih centara nedjeljomPandakonda wrote: ↑06/09/2025 15:28Jedno je kad se boris za bolje uslove kao sto je recimo bolja plata, da radnice imaju stolicu za kasom dok rade itd. Dok je skroz drugo kad se boris da skroz poremetis koncept industrije. To isto kao da se prijavis na posao koji ima trecu smjenu i onda dodjes lobirati da se treca smjena ukine a ona je potrebna poslodavcu i korisnicima te kompanije
Evo ja radim u kompaniji gdje imamo tim podrske koji u radi u 3 smjene 7 dana u sedmici. Znaci 0/24 svaki dan. Jednostavno je takva industrija da podrska mora u svakom trenutku biti dostupna. Je li tebi ima logike da sad dođu ovi iz druge i trece smjene i krenu se boriti da svi rade prvu i da ne rade vikendom ?
Nemoj ni počinjati, garant će nešto zafaliti, a kupiti ne možeš.drug_profi wrote: ↑06/09/2025 11:54 Ja danas pocinjem neke radove na vikendici, jucer kupio sve sto sam mislio da ce zatrebati.