Ateizam vs. Religija
- irac300
#8551 Re: Ateizam vs. Religija
Proklestvo pdf Religija.
Svako ko postane moderator ovdje, netragom nestane.
Da nabrojim ''nestale'' @NIN, @Nasa, @Arzuhal, @Bloo... Haman Smrletove sihire daju rezultate. 
- Smrcak15
#8552 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Nece biti, Smrle moj. Ne ide to bas tako
Prije je ovako:OK, 1:0 za tebe, pod uslovom da si zasluzio paradajzSmrcak15 wrote: pa hajmo se poigrati sa tim pomisli, sta bi bilo kad bi bilo
evo licno mene i Tebe, ako Bog postoji ja nisam na gubitku a ti jesi, znaci 1:0 za mene.
Nece ici. Ovdje je 1:0 za mene jer si ti onda na gubitku, i to debelom, posto si se cijeli zivot klanjao i gubio vrijeme na gluposti, i ocekivao nagradu, a ja nisam nista ocekivao i meni je svejedno.a ako Bog ne postoji niko nista ne gubi, znaci idemo u nistavilo i besvjesno stanje znaci 0:0
Tako da je ovdje 1:0 za mene, odnosno 0:0 ukupno.
Netacno.Znaci, moja situacjija je sledeca, ili dobitak ili nista
tvoja situacija je Ogroman gubitak ili nista.
Tvoja situacija je takodjer ili dobitak ili gubitak, isto kao i kod mene.
Svejedno mi je. Umro sam ovdje, a sta ce biti tamo, ako ce ista, vec sad mi je svejedno. Ali, posto znam da nece biti nista, ne sekiram seA evo da nema Boga stvarno, pa sta da nema, znaci nestajemo, nikom nista. a sta da ga ima, a ti dodjes ispred njega i stvarno ga vidis i cujes, sta mislis sta ce sa tobom biti a negirao si njegovo postojanje?
Opet enciklopedijaitekako je svjestan, Kuran nije enciklopedija svega sto postoji kako to ti trazis od Boga, da sve moguce spomene u jednu knjigu. Standardni odgovor na sve sto se ne spominje u Kur'anu i ostaloj pripadajucoj literaturi jer ljudi tada nisu ni znali za postojanje toga sto se ne spominje.
Dakle, tebi je sasvim logicno da je bog spomenuo kojekakva "cuda" ala one "vode koje se sudaraju, a ne mijesaju se" (sto je dokazano kao netacno), a da ne spomene jednu od najbitnijih stvari za covjecanstvo, od kojih bukvalno zavisimo, tj. - bakterije?
OK...cool...
Sta drugo da ti kazem...
stani malo, ako ja uzivam u necemu, nesto me ispunjava, shvati to kao neku vrstu meditacije, licno presabiranja itd ako meni klanjanje godi, kao sto godi drugim ljudima meditacija itdNece ici. Ovdje je 1:0 za mene jer si ti onda na gubitku, i to debelom, posto si se cijeli zivot klanjao i gubio vrijeme na gluposti, i ocekivao nagradu, a ja nisam nista ocekivao i meni je svejedno.
Tako da je ovdje 1:0 za mene, odnosno 0:0 ukupno.
kako sam ja onda na gubitku ako sam uzivao u tome, i ne samo d auzivam u tome nego uzivam i u drugim ovozemljskim stvarima...tako da neznam kako sam ja to na gubitku??
nije tacno, jer nije gubitak ono sto nisam imao u rukama., niti je bilo mogucnosti doci do toga, tako da nema gubitka.Netacno.
Tvoja situacija je takodjer ili dobitak ili gubitak, isto kao i kod mene.
ako Bog i onaj svijet ne postoje, znaci nema mogucnosti to imati, tako da automatski nisam na gubitku jer nisam nikad imao niti bilo moguce imati u toj sitruaciji.
zato i dalje je 0:0, ja ne gubim nikad, a ti gubis bude li Boga bilo a umres negirajuci ga.
ali pomisli da ima, sta evo da ima , da te prebaci u neki tamo paraleni svijet, paralelkni univerzum gdje Bog bistvuje....sta onda??????Svejedno mi je. Umro sam ovdje, a sta ce biti tamo, ako ce ista, vec sad mi je svejedno. Ali, posto znam da nece biti nista, ne sekiram se
Dakle, tebi je sasvim logicno da je bog spomenuo kojekakva "cuda" ala one "vode koje se sudaraju, a ne mijesaju se" (sto je dokazano kao netacno)
- Bloo
- Globalna šefica
#8553 Re: Ateizam vs. Religija
Samo vas posmatram...irac300 wrote:Proklestvo pdf Religija.Svako ko postane moderator ovdje, netragom nestane.
Da nabrojim ''nestale'' @NIN, @Nasa, @Arzuhal, @Bloo... Haman Smrletove sihire daju rezultate.
- Smrcak15
#8554 Re: Ateizam vs. Religija
medvjed23 wrote:ako je bog dobar, nagradiće dobre ljude, bez obzira na religiju koju ovi slijede
ako je bog loš, napraviće ljudima šta mu je ćeif, a ne ono čemu se ljudi nadaju dok obavljaju religijske rituale
ni u jednom ni u drugom slučaju, religija ne donosi bitnu prednost
sta je uopste istinska bozanska relgija, sta to predstavlja??ni u jednom ni u drugom slučaju, religija ne donosi bitnu prednost
Religija od Boga je Program/NACIN ZIVOTA COVJEKA SA KOJIM JE BOG ZADOVOLJAN
reci da relgija nista new predstavlja ako istinski dolazi od Boga kao nacin zivota sa kojim je Bog zadovoljan je
stvari su relativneako je bog dobar, nagradiće dobre ljude, bez obzira na religiju koju ovi slijede
samo Bog ima pravo da kaze ko je dobar a ko ne.....nije sve onako kako ti se cini na oci. Mosda je neko stvarno dobar u ocima drugi ljudi, ali kad ga detaljnije skaniras vidis da je to truhlo nesto u njemu.
jedino Bog ima pravo da kaze ko je dobar a ko ne.
- Bloo
- Globalna šefica
#8555 Re: Ateizam vs. Religija
Da li muslimani imaju.uvid u to gdje se trosi zekat i ostali novcani nameti koji se daju IZ?vatrogasac wrote:Razmisli o institucijama zekata, namaza, posta ili hadža ili... ako dam novac siromašnom ili ako postim ili klanjam....da li posljedice donose nešto Bogu ili ipak čovjeku?Dozer wrote: Ako smo mu mi i nase klanjanje nepotrebni - zasto nas je onda uopste napravio, a onda i zahtijeva da mu se klanjamo?! Sta je poenta?
Smrle, provjeri koliko su ovi ozbiljni.![]()
Prakticirajući vjernici zdraviji u odrasloj fazi života
Da li je finansijski izvjestaj IZ koji se usvaja, dostupan clanovima?
(interesantan fakt oko nepotpisanog ugovora izmedu IZ i drzave BiH je bio tajnost finansijskih podataka)
- Smrcak15
#8556 Re: Ateizam vs. Religija
ako je oxford neozibljan onda nema sta reci visevatrogasac wrote:Razmisli o institucijama zekata, namaza, posta ili hadža ili... ako dam novac siromašnom ili ako postim ili klanjam....da li posljedice donose nešto Bogu ili ipak čovjeku?Dozer wrote: Ako smo mu mi i nase klanjanje nepotrebni - zasto nas je onda uopste napravio, a onda i zahtijeva da mu se klanjamo?! Sta je poenta?
- vatrogasac
#8557 Re: Ateizam vs. Religija
Svake godine se podnese izvještaj članstvu. Zašto je raspodjela ovakva ti može objasniti samo Vijeće muftija jer oni najbolje poznaju probleme na terenu. Najviše zamjerke prave oni koji ne uplaćuju u Bejtu-l-mal , a fond raste iz godine u godinu što dokazuje povjerenje u IZ. Ove izvještaje podnose i glavni imami na hutbama na džumama, svaki za svoj Medžlis.Bloo wrote:Da li muslimani imaju.uvid u to gdje se trosi zekat i ostali novcani nameti koji se daju IZ?vatrogasac wrote:Razmisli o institucijama zekata, namaza, posta ili hadža ili... ako dam novac siromašnom ili ako postim ili klanjam....da li posljedice donose nešto Bogu ili ipak čovjeku?Dozer wrote: Ako smo mu mi i nase klanjanje nepotrebni - zasto nas je onda uopste napravio, a onda i zahtijeva da mu se klanjamo?! Sta je poenta?
Da li je finansijski izvjestaj IZ koji se usvaja, dostupan clanovima?
(interesantan fakt oko nepotpisanog ugovora izmedu IZ i drzave BiH je bio tajnost finansijskih podataka)
Odluku Rijaseta o raspodjeli sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal, mora potvrditi Vijeće muftija, a nakon toga i Sabor IZ u BiH. Pravilnikom o Fondu Bejtu-l-mal je predviđeno da će se nastojati, sredstvima Fonda, u svakom vremenu osigurati najnužnije uvjete za rad Gazi Husrev-begove medrese, Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Gazi Husrev-begove biblioteke. Također je predvideno da Rijaset svake godine,prilikom definiranja raspodjele, utvrdi optimalan iznos sredstava koja će iz ovog Fonda izdvojiti za pomoć povratnicima u razorene džemate i drugim socijalno ugroženim licima. Pravilnikom je, takoder, propisano da se akcija prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra sprovodi u organizaciji Rijaseta IZ u BiH i da se prikupljena sredstva posebno knjigovodstveno evidentiraju kao sredstva Fonda, a od ukupno prikupljanih prihoda od zekata i sadekatu-l-fitra na nivou medžlisa u BiH 70% se usmjerava u Fond Bejtu-l-mal, 25% ostaje medžlisima za vjersko-prosvjetni fond pri medžlisu i izmirenja troškova ukupljanja, a 5% nadležnim muftilucima za vjersko-prosvjetni fond pri muftijstvu.
Od sredstava prikupljenih u dijaspori 60% se uplaćuje u Fond Bejtu-l-mal, a 40% ostaje džematima i krovnim organizacijama IZ BiH u dijaspori. Mešihati islamske zajednice, na čijem području djeluju islamske obrazovne ustanove dužne su formirati svoj Fond Bejtu-l-mal i iz tog Fonda doznačiti 5% u Fond pri Rijasetu za finansiranje zajedničkih organa i institucija.
Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini
Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini vrši se na osnovu prikupljenih 9.663.701,00 KM, od čega 8.763.701,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 900.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a ras¬podjela je izvršena prema navedenom prikazu.
Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 35,9%
Mediji IZ-e u BiH 9,8%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,7%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, pomoć za povratak, stipendije i ostale humanitarne i socijalne aktivnosti IZ-e (raspodjela preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH) 12,5%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,6%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, vijeća za fetve i Sabora IZ-e 13,1%
Vjersko-prosvjetne i druge aktivnosti Rijaseta IZ-e 16,4%
https://www.zekat.ba/?str=pojasnjenja
- Ramzess Veliki
#8558 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo se ukazala !!!Bloo wrote:Samo vas posmatram...irac300 wrote:Proklestvo pdf Religija.Svako ko postane moderator ovdje, netragom nestane.
- medvjed23
#8559 Re: Ateizam vs. Religija
osim kad su u pitanju oskudno odjevene žene i muškarci oko njih.. tad i smrčak može reći koju o dobru i zlu, jelte?Smrcak15 wrote:
stvari su relativne
samo Bog ima pravo da kaze ko je dobar a ko ne.....nije sve onako kako ti se cini na oci. Mosda je neko stvarno dobar u ocima drugi ljudi, ali kad ga detaljnije skaniras vidis da je to truhlo nesto u njemu.
jedino Bog ima pravo da kaze ko je dobar a ko ne.
- HardcoreMX
#8560 Re: Ateizam vs. Religija
sto bi se reklo u narodu...najjaci din je dinar..samo sto konvertira u marku, euro, dolar etc...Dozer wrote:K'o i ovi danasnji konvertiti![]()
![]()
- MarlboroGold
#8561 Re: Ateizam vs. Religija
Ne znam... meni to sve izgleda kao današnji sindikati javnih preduzeća. Predsjednici sindikalnih organizacija i njihovi ljudi ubiše se za radnike da se učlane i da plaćaju članarinu i sve što guzonje iz SO planiraju sve fino pokriju i upakuju raznim odlukama, a u pozadini je skroz druga priča...vatrogasac wrote: Svake godine se podnese izvještaj članstvu. Zašto je raspodjela ovakva ti može objasniti samo Vijeće muftija jer oni najbolje poznaju probleme na terenu. Najviše zamjerke prave oni koji ne uplaćuju u Bejtu-l-mal , a fond raste iz godine u godinu što dokazuje povjerenje u IZ. Ove izvještaje podnose i glavni imami na hutbama na džumama, svaki za svoj Medžlis.
Odluku Rijaseta o raspodjeli sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal, mora potvrditi Vijeće muftija, a nakon toga i Sabor IZ u BiH. Pravilnikom o Fondu Bejtu-l-mal je predviđeno da će se nastojati, sredstvima Fonda, u svakom vremenu osigurati najnužnije uvjete za rad Gazi Husrev-begove medrese, Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Gazi Husrev-begove biblioteke. Također je predvideno da Rijaset svake godine,prilikom definiranja raspodjele, utvrdi optimalan iznos sredstava koja će iz ovog Fonda izdvojiti za pomoć povratnicima u razorene džemate i drugim socijalno ugroženim licima. Pravilnikom je, takoder, propisano da se akcija prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra sprovodi u organizaciji Rijaseta IZ u BiH i da se prikupljena sredstva posebno knjigovodstveno evidentiraju kao sredstva Fonda, a od ukupno prikupljanih prihoda od zekata i sadekatu-l-fitra na nivou medžlisa u BiH 70% se usmjerava u Fond Bejtu-l-mal, 25% ostaje medžlisima za vjersko-prosvjetni fond pri medžlisu i izmirenja troškova ukupljanja, a 5% nadležnim muftilucima za vjersko-prosvjetni fond pri muftijstvu.
Od sredstava prikupljenih u dijaspori 60% se uplaćuje u Fond Bejtu-l-mal, a 40% ostaje džematima i krovnim organizacijama IZ BiH u dijaspori. Mešihati islamske zajednice, na čijem području djeluju islamske obrazovne ustanove dužne su formirati svoj Fond Bejtu-l-mal i iz tog Fonda doznačiti 5% u Fond pri Rijasetu za finansiranje zajedničkih organa i institucija.
Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini
Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini vrši se na osnovu prikupljenih 9.663.701,00 KM, od čega 8.763.701,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 900.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a ras¬podjela je izvršena prema navedenom prikazu.
Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 35,9%
Mediji IZ-e u BiH 9,8%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,7%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, pomoć za povratak, stipendije i ostale humanitarne i socijalne aktivnosti IZ-e (raspodjela preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH) 12,5%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,6%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, vijeća za fetve i Sabora IZ-e 13,1%
Vjersko-prosvjetne i druge aktivnosti Rijaseta IZ-e 16,4%
https://www.zekat.ba/?str=pojasnjenja
- Plavo-bijeli
#8562 Re: Ateizam vs. Religija
Joj ja ovdje kad god uđem glava me zaboli. Samo se iste stvari ponavljaju i vrte u krug. Svi odlaze i dolaze, samo Smrle ostaje.
Helem neke stvari su činjenice, a to je da sve više i više ljudi napušta religiju. Prije 200 godina je bilo nezamislivo, uslijed nedostatka informacija o evoluciji i o nastanku svega na planeti, da neko ne vjeruje u Boga. Danas pa i oni najzakletiji muslimani napuštaju religiju uslijed nekih nelogičnih stvari u Kur'anu i hadisima.
Najbolji primjer jednog velikog muslimana koji je pripovjedao islam, a sada već nekoliko godina veliki ateista je Abdullah Sameer. KAd god bi pogledao njegove stavove i razloge za napuštanje islama vidio sam istu koncepciju i razloge kao kod mene, kao i kod ostalih što su napustili islam. Najveći problem za opstanak islama su upravo ti bivši muslimani koji najbolje poznaju materiju i samim time najbolje i najlakše pronalaze načine kroz koje mogu na osnovu stvari koje su zapisane u Kur'anu, ili stvari koje je poslanik Muhammed rekao, ili uradio, dokazati da islam nije ni po čemu različit od ostalih religija(osim što je noviji i što su mu koncepti ukradeni) i da jednostavno ne postoji dovoljno dokaza da je isti pisao neko pametan i za sadašnje vrijeme, da ne kažem o nekome sa naučnim saznanjima za narednih 300,500, 1000 godina, a da ne kažem o nekome ko doslovno sve poznaje i pisao je zakone za sve. Pričamo o osobi/biću koja sve poznaje a Zemlju poredi da je prostreta kao ćilim. Kažu može se ćilim prostreti i po lopti, joj onda je to inače vrlo bitna stvar za spominjanje, i to više puta spominjanje, od stotinu drugih stvari koje su važnije i sad mi pada par stvari koje da su zapisane bi bile dosta bitnije današnjim muslimanima, što kao uputa, što kao dokaz da je islam pravi. Primjer zar ne znate da se Zemlja kreće oko sunca, te da iako na izgled izgleda ravna, ona uopšte nije. Samo jedna ta rečenica bi zamislila mnoge ateiste i agnostike i barem bi negdje vodila prema konkretnoj raspravi.
Ima vrlo dobrih i konkretnih činjenica kod Abdullaha na njegovom youtube kanalu:
Zanimljiv je i Yasir Qadhi. Jedan od najpriznatijih islamskih naučnika. Nakon studiranja na američkim univerzitetima i sada kao musliman priča da je smiješno negirati teoriju evolucije, te da priča o Ademu i Havi se mora posmatrati samo kao jedna vrsta alegorije. Sve drugo bi dovelo do toga da bi se muslimani, Kur'an, islam, Muhammed, stavili pod težak ispit koje bi bilo nemoguće odbraniti. Ne mislim odbraniti kako Smrcak misli da je odbranio, a u stvari odbranio je samo svojom logikom, kojom u stvari pokazuje zašto je i dalje musliman nakon svih dokaza.
Malo čitajući komentare ovog videoa, a i drugih videoa sve se vidi koliko sve više i više ex muslimana se javlja sa svojim razlozima zašto su napustili islam. Zamislite šta bi bilo kada bi još otvoreno smjeli pričati o tome i kada ne bi strahovali od toga da će ih neko ubiti! Kršćanstvo također više i više opada i faktički je zadržano samo u najnerazvijenim dijelovima Amerike, Brazila, naše Bosne haha itd... tako će biti i sa muslimanima. Sa većim poznavanjem nauke, većim studiranjem i pristuom internetu broj ateista raste i raste. Nisu im zanimljive nagrade u obliku djevica i velikih dvoraca. Svi bi mi to volili, ali smo neke stvari shvatili ranije, što ne znači da ćete i vi. Iskren da budem ja bih volio da je islam, ili neka druga religija istinita. Volio bih da fakat postoji neko svemoguće biće koje gleda sa strane i koje ti kaže da se ne trebaš mućiti učiti i čitati stotine drugih knjiga, dovoljno je samo da jednu čitaš, da ne činiš ružna djela, da odvajaš pola sata- sat na molitvu dnevno i to je to. REcept za uspjeh. Lagano. Tako sam nekad i ja zamišljao da sam u svijetu pokemona i da ih lovim, ili da se takmičim sa Gokuom na jednoj od 50 različitih planeta, a kad umrem idem kod kralja KAija gdje ću nastaviti trenirati dok neko drugi ne sakupi svjetleće lopte i oživi me. Htjeli vi, ili ne htjeli vjerovati, ali razlika između tog kralja i bilo kojeg drugog monoteističkog boga jeste u tome što su se za jednog 1500 godina ljudi mučili i tražili razloge i načine kako da dokažu da stvarno postoji, a druge strahom od nevjerovanja strašili od pakla i tjerali od traženja dokaza protiv postojanja. Zamislite se malo o tome da su ljudi 1500-2000 godina tražili dokaze o ispravnosti njihovih religijskih knjiga, a ljudi u proteklih samo 50-100 godina počeli svakodnevno obarati njihove dokaze. Šta će biti za još 500 godina.
Navesti ću par brzih primjera o ovom slučaju iz Qurana.
Spominjanje ravne zemlje na nekih 10ak mjesta direktno, ili indirektno - ako je fakat greška u prijevodu i uvijek se spominje prostrana Zemlja, zbog čega je toliko to bitno spomenuti na ograničen broj stranica i materijala za pisanje toliko puta, a knjiga je pisana kao uputa. Možda za primjer spomenuti ne ubijaj onog koji ima različito mišljenje, isto jedno 10 puta. Bilo bi važnije, zar ne?
Odnosi sa djevojčicama kada uđe u pubertet (9+)ok, ako fakat je drugačije vrijeme, ali za Quran je rečeno da je pisan za sva sva vremena. Onda se trebalo reći isto tako da je Quran pisan jednom narodu i jednom vremenu i dati dozvola za nastavak. Jel fakat mislite da danas nije potreban jedan update Qurana, trebao bi update svako 500 godina, ali helem..
Evolucija. Ma možete vi iznositi vaše smiješne dokaze do sutra, onog momenta kada budete imali stvarni dokaz koji uništava milion mišljenja i dokaza drugih naučnika, ne samo da ćete dobiti Nobelovu nagradu, nego ćete biti u samom vrhu sa Teslom, Einsteinom, Newtonom, Galileom itd... Postavlja se pitanje zašto bi Allah dao toliko dokaza protiv svojih tvrdnji, a onda tražio da u njih slijepo vjerujete, jer ako ne budete gorit ćete. Takve stvari osobi sa otvorenim razumom vode prvo u dugotrajno razmišljanje, a kada se skroz otvori za sve onda izlazi iz vjere.
Ima još puno ovoga, ali fakat ne bih.
Eto toliko pozdrav i nastavite.
Helem neke stvari su činjenice, a to je da sve više i više ljudi napušta religiju. Prije 200 godina je bilo nezamislivo, uslijed nedostatka informacija o evoluciji i o nastanku svega na planeti, da neko ne vjeruje u Boga. Danas pa i oni najzakletiji muslimani napuštaju religiju uslijed nekih nelogičnih stvari u Kur'anu i hadisima.
Najbolji primjer jednog velikog muslimana koji je pripovjedao islam, a sada već nekoliko godina veliki ateista je Abdullah Sameer. KAd god bi pogledao njegove stavove i razloge za napuštanje islama vidio sam istu koncepciju i razloge kao kod mene, kao i kod ostalih što su napustili islam. Najveći problem za opstanak islama su upravo ti bivši muslimani koji najbolje poznaju materiju i samim time najbolje i najlakše pronalaze načine kroz koje mogu na osnovu stvari koje su zapisane u Kur'anu, ili stvari koje je poslanik Muhammed rekao, ili uradio, dokazati da islam nije ni po čemu različit od ostalih religija(osim što je noviji i što su mu koncepti ukradeni) i da jednostavno ne postoji dovoljno dokaza da je isti pisao neko pametan i za sadašnje vrijeme, da ne kažem o nekome sa naučnim saznanjima za narednih 300,500, 1000 godina, a da ne kažem o nekome ko doslovno sve poznaje i pisao je zakone za sve. Pričamo o osobi/biću koja sve poznaje a Zemlju poredi da je prostreta kao ćilim. Kažu može se ćilim prostreti i po lopti, joj onda je to inače vrlo bitna stvar za spominjanje, i to više puta spominjanje, od stotinu drugih stvari koje su važnije i sad mi pada par stvari koje da su zapisane bi bile dosta bitnije današnjim muslimanima, što kao uputa, što kao dokaz da je islam pravi. Primjer zar ne znate da se Zemlja kreće oko sunca, te da iako na izgled izgleda ravna, ona uopšte nije. Samo jedna ta rečenica bi zamislila mnoge ateiste i agnostike i barem bi negdje vodila prema konkretnoj raspravi.
Ima vrlo dobrih i konkretnih činjenica kod Abdullaha na njegovom youtube kanalu:
Zanimljiv je i Yasir Qadhi. Jedan od najpriznatijih islamskih naučnika. Nakon studiranja na američkim univerzitetima i sada kao musliman priča da je smiješno negirati teoriju evolucije, te da priča o Ademu i Havi se mora posmatrati samo kao jedna vrsta alegorije. Sve drugo bi dovelo do toga da bi se muslimani, Kur'an, islam, Muhammed, stavili pod težak ispit koje bi bilo nemoguće odbraniti. Ne mislim odbraniti kako Smrcak misli da je odbranio, a u stvari odbranio je samo svojom logikom, kojom u stvari pokazuje zašto je i dalje musliman nakon svih dokaza.
Malo čitajući komentare ovog videoa, a i drugih videoa sve se vidi koliko sve više i više ex muslimana se javlja sa svojim razlozima zašto su napustili islam. Zamislite šta bi bilo kada bi još otvoreno smjeli pričati o tome i kada ne bi strahovali od toga da će ih neko ubiti! Kršćanstvo također više i više opada i faktički je zadržano samo u najnerazvijenim dijelovima Amerike, Brazila, naše Bosne haha itd... tako će biti i sa muslimanima. Sa većim poznavanjem nauke, većim studiranjem i pristuom internetu broj ateista raste i raste. Nisu im zanimljive nagrade u obliku djevica i velikih dvoraca. Svi bi mi to volili, ali smo neke stvari shvatili ranije, što ne znači da ćete i vi. Iskren da budem ja bih volio da je islam, ili neka druga religija istinita. Volio bih da fakat postoji neko svemoguće biće koje gleda sa strane i koje ti kaže da se ne trebaš mućiti učiti i čitati stotine drugih knjiga, dovoljno je samo da jednu čitaš, da ne činiš ružna djela, da odvajaš pola sata- sat na molitvu dnevno i to je to. REcept za uspjeh. Lagano. Tako sam nekad i ja zamišljao da sam u svijetu pokemona i da ih lovim, ili da se takmičim sa Gokuom na jednoj od 50 različitih planeta, a kad umrem idem kod kralja KAija gdje ću nastaviti trenirati dok neko drugi ne sakupi svjetleće lopte i oživi me. Htjeli vi, ili ne htjeli vjerovati, ali razlika između tog kralja i bilo kojeg drugog monoteističkog boga jeste u tome što su se za jednog 1500 godina ljudi mučili i tražili razloge i načine kako da dokažu da stvarno postoji, a druge strahom od nevjerovanja strašili od pakla i tjerali od traženja dokaza protiv postojanja. Zamislite se malo o tome da su ljudi 1500-2000 godina tražili dokaze o ispravnosti njihovih religijskih knjiga, a ljudi u proteklih samo 50-100 godina počeli svakodnevno obarati njihove dokaze. Šta će biti za još 500 godina.
Navesti ću par brzih primjera o ovom slučaju iz Qurana.
Spominjanje ravne zemlje na nekih 10ak mjesta direktno, ili indirektno - ako je fakat greška u prijevodu i uvijek se spominje prostrana Zemlja, zbog čega je toliko to bitno spomenuti na ograničen broj stranica i materijala za pisanje toliko puta, a knjiga je pisana kao uputa. Možda za primjer spomenuti ne ubijaj onog koji ima različito mišljenje, isto jedno 10 puta. Bilo bi važnije, zar ne?
Odnosi sa djevojčicama kada uđe u pubertet (9+)ok, ako fakat je drugačije vrijeme, ali za Quran je rečeno da je pisan za sva sva vremena. Onda se trebalo reći isto tako da je Quran pisan jednom narodu i jednom vremenu i dati dozvola za nastavak. Jel fakat mislite da danas nije potreban jedan update Qurana, trebao bi update svako 500 godina, ali helem..
Evolucija. Ma možete vi iznositi vaše smiješne dokaze do sutra, onog momenta kada budete imali stvarni dokaz koji uništava milion mišljenja i dokaza drugih naučnika, ne samo da ćete dobiti Nobelovu nagradu, nego ćete biti u samom vrhu sa Teslom, Einsteinom, Newtonom, Galileom itd... Postavlja se pitanje zašto bi Allah dao toliko dokaza protiv svojih tvrdnji, a onda tražio da u njih slijepo vjerujete, jer ako ne budete gorit ćete. Takve stvari osobi sa otvorenim razumom vode prvo u dugotrajno razmišljanje, a kada se skroz otvori za sve onda izlazi iz vjere.
Ima još puno ovoga, ali fakat ne bih.
Eto toliko pozdrav i nastavite.
Last edited by Plavo-bijeli on 22/09/2018 14:32, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#8563 Re: Ateizam vs. Religija
Sada kad ja ubacim par stotina Kineza kako su u jednom danu prešli na islam, pa one žene iz Britanije pa još na to onih 4000 Nijemaca itd...itd... ima da me odmah napadnu.Plavo-bijeli wrote: Helem neke stvari su činjenice, a to je da sve više i više ljudi napušta religiju. Danas pa i oni najzakletiji muslimani napuštaju religiju uslijed nekih nelogičnih stvari u Kur'anu i hadisima.
- Plavo-bijeli
#8564 Re: Ateizam vs. Religija
Prelazak iz kršćanstva u islam je sasvim logičan jer kolko god islam imao problema, mlađi je od kršćanstva i updajtovan. Kada počneš postavljati stotine, ma i desetine ateista i agnostika sa otvorenim razmišljanjem koji vole i istražuju svijet i nauku, a sada prelaze na islam onda ću to fakat shvatiti kao argument i svoje mišljenje preispitati.
Islam, vjera, Bog su sredstva koja ljudima pomažu da se nose sa problemima. Daju ljudima razlog postojanja i neku svrhu života. Onda kada nemaš svrhe svoga postojanja i sam određuješ svoju svrhu onda se mnogi uplaše i zato je napuštanje religije, ili život bez religije za neke nemoguć. Prije svega mislim na žene koje iako Quran kaže drugačije, su vrlo slične muškarcima i mogu mnoge poslove obavljati na istom, ili čak i višem nivou, ali su evolucijski navikle da vole da ih drugi vode. U ovom slučaju Quran. Kaže ti radi to, to i to i bit će sve super. Tutorijal. Život bez tutorijala je težak.
Islam, vjera, Bog su sredstva koja ljudima pomažu da se nose sa problemima. Daju ljudima razlog postojanja i neku svrhu života. Onda kada nemaš svrhe svoga postojanja i sam određuješ svoju svrhu onda se mnogi uplaše i zato je napuštanje religije, ili život bez religije za neke nemoguć. Prije svega mislim na žene koje iako Quran kaže drugačije, su vrlo slične muškarcima i mogu mnoge poslove obavljati na istom, ili čak i višem nivou, ali su evolucijski navikle da vole da ih drugi vode. U ovom slučaju Quran. Kaže ti radi to, to i to i bit će sve super. Tutorijal. Život bez tutorijala je težak.
- vatrogasac
#8565 Re: Ateizam vs. Religija
Šta je to otvoreno razmišljanje? Monopol ateista?Plavo-bijeli wrote:Kada počneš postavljati stotine, ma i desetine ateista i agnostika sa otvorenim razmišljanjem koji vole i istražuju svijet i nauku, a sada prelaze na islam onda ću to fakat shvatiti kao argument i svoje mišljenje preispitati.
A ima i takvih koje ti spominješ....sa 'otvorenim razmišljanjima'. Koliko je samo ateista vratilo se vjeri padom komunizma u čijoj ideologiji je ateizam bio fundament. Nisu svi, neki su nastavili po inerciji. Imaš na YT pa pretražuj. Ako ja postavim prevede se kao misionarenje.
- Ramzess Veliki
#8566 Re: Ateizam vs. Religija
Pa ja sam sebi svrha. Sta ce mi religija da mi kaze da mi je svrha da dajem zekjat ili placam mise. Kome ba? Radije cu te pare dati siromahu.
Postojim, to je najvaznije. Da ne postojim ne bi me bilo briga toliko. Ali postojim i zato sam zahvalan. I ne mislim da previse trosim vrijeme na nepostojanje. I postojim iskljucivo za sebe i ljude koji su mi dragi. Porodicu prije svega. Ostali ... ma vozi.
A sjetih se maloprije ... stari moj vezao spagom hodzu na prvoj liniji. Nije hodza htio da obidje liniju, bilo ga strah, on poslao vojnu policiju I dovukao ga da provede dan sa dzematlijama. Svezan.
I kaze vjeruje hodza ... kakav strah ako si vjernik ???
Ne vjeruje hodza zasto bih ja vjerovao? Ne vjeruje hodza, gasi server, motaj kablove ...
Postojim, to je najvaznije. Da ne postojim ne bi me bilo briga toliko. Ali postojim i zato sam zahvalan. I ne mislim da previse trosim vrijeme na nepostojanje. I postojim iskljucivo za sebe i ljude koji su mi dragi. Porodicu prije svega. Ostali ... ma vozi.
A sjetih se maloprije ... stari moj vezao spagom hodzu na prvoj liniji. Nije hodza htio da obidje liniju, bilo ga strah, on poslao vojnu policiju I dovukao ga da provede dan sa dzematlijama. Svezan.
I kaze vjeruje hodza ... kakav strah ako si vjernik ???
Ne vjeruje hodza zasto bih ja vjerovao? Ne vjeruje hodza, gasi server, motaj kablove ...
- Ramzess Veliki
#8567 Re: Ateizam vs. Religija
Ma to radi posla ove prilivode. Pa meni od rata govore idi u dzamiju, neces dobiti posla ako te ne vide u dzamiji.vatrogasac wrote:Šta je to otvoreno razmišljanje? Monopol ateista?Plavo-bijeli wrote:Kada počneš postavljati stotine, ma i desetine ateista i agnostika sa otvorenim razmišljanjem koji vole i istražuju svijet i nauku, a sada prelaze na islam onda ću to fakat shvatiti kao argument i svoje mišljenje preispitati.
A ima i takvih koje ti spominješ....sa 'otvorenim razmišljanjima'. Koliko je samo ateista vratilo se vjeri padom komunizma u čijoj ideologiji je ateizam bio fundament. Nisu svi, neki su nastavili po inerciji. Imaš na YT pa pretražuj. Ako ja postavim prevede se kao misionarenje.
- MarlboroGold
#8568 Re: Ateizam vs. Religija
Baš tako. Ko je bio vjernik tad on je to i sad. Tad mnogi nisu imali korist od vjere pa su džamije bile prazne... lafo kriva država. Obični lažovi.Ramzess Veliki wrote:Ma to radi posla ove prilivode. Pa meni od rata govore idi u dzamiju, neces dobiti posla ako te ne vide u dzamiji.vatrogasac wrote:Šta je to otvoreno razmišljanje? Monopol ateista?Plavo-bijeli wrote:Kada počneš postavljati stotine, ma i desetine ateista i agnostika sa otvorenim razmišljanjem koji vole i istražuju svijet i nauku, a sada prelaze na islam onda ću to fakat shvatiti kao argument i svoje mišljenje preispitati.
Nisi samo smio govoriti protiv države kao, recimo, Alija sa svojom maštom pogotovo u prvom izdanju njegove knjige.
- Ramzess Veliki
#8569 Re: Ateizam vs. Religija
Islamska povelja lektorisana I stampana od strane SANU.MarlboroGold wrote:Baš tako. Ko je bio vjernik tad on je to i sad. Tad mnogi nisu imali korist od vjere pa su džamije bile prazne... lafo kriva država. Obični lažovi.Ramzess Veliki wrote:Ma to radi posla ove prilivode. Pa meni od rata govore idi u dzamiju, neces dobiti posla ako te ne vide u dzamiji.
Nisi samo smio govoriti protiv države kao, recimo, Alija sa svojom maštom pogotovo u prvom izdanju njegove knjige.
Ne mogu da budem vjernik ... dzabe, imam oci i imam razum. Za vjernika moras prvo postati poslusni insan, da nemas svoje misljenje jer ces dobiti misljenje, I treba da siris to misljenje.
Kad slusam kako hodze ruze narod a niko ne smije rijec progovoriti koliko su zaglupljeni i u nekakvom imaginarnom strahu dodje mi da povracam ...
- vatrogasac
#8570 Re: Ateizam vs. Religija
Nisi ti koristio net 2004. ili 2005. ili nisi dolazio na forume Dzemat.org ili IslamBosna. Nisi čitao komentare Seje, Krletova &co jer ne bi ovo napisao da jesi.Ramzess Veliki wrote: Za vjernika moras prvo postati poslusni insan, da nemas svoje misljenje jer ces dobiti misljenje, I treba da siris to misljenje.
- MarlboroGold
#8571 Re: Ateizam vs. Religija
IZ je jedno obično preduzeće koje uživa u raznim nepotrebnim povlasticama/subvencijama od strane države. Kad to većina ljudi bude shvatila stvari će biti bolje. Tako će hodže i efendije postepeno gubiti uticaj na narod... možda će to ipak potrajati u ruralnim sredinama.Ramzess Veliki wrote: Islamska povelja lektorisana I stampana od strane SANU.![]()
Ne mogu da budem vjernik ... dzabe, imam oci i imam razum. Za vjernika moras prvo postati poslusni insan, da nemas svoje misljenje jer ces dobiti misljenje, I treba da siris to misljenje.
Kad slusam kako hodze ruze narod a niko ne smije rijec progovoriti koliko su zaglupljeni i u nekakvom imaginarnom strahu dodje mi da povracam ...
IZ uživa u tome i stalno im se gleda kroz prste, država pomaže i nikad više džamija, centara i ostalog nije izgrađeno, a ista da hoće može riješiti problem vodosnabdijevanja u Sarajevu... totalno poremećeni prioriteti. Šta je čovjeku važnije - voda ili građevina u kojoj će se moliti Bogu (mogu i kod kuće)? U IZ je prisutna korupcija kao i u javnim preduzećima... samo što se o tome ne govori, tj. to je tabu.
- Dozer
#8572 Re: Ateizam vs. Religija
Hajde mi iskreno odgovori - da li bi radio ista od nabrojanoga da ne vjerujes da postoji bog, a s njim i dzennet i dzehennem?Smrcak15 wrote: stani malo, ako ja uzivam u necemu, nesto me ispunjava, shvati to kao neku vrstu meditacije, licno presabiranja itd ako meni klanjanje godi, kao sto godi drugim ljudima meditacija itd
kako sam ja onda na gubitku ako sam uzivao u tome, i ne samo d auzivam u tome nego uzivam i u drugim ovozemljskim stvarima...tako da neznam kako sam ja to na gubitku??
Kad sam sebi odgovoris iskreno na ovo, onda ce ti biti jasno i zasto i kako si u ovome ti na gubitku u slucaju da sve to ne postoji.
Posto i ti i ja znamo odgovor na ovo, to znaci da je ovdje ipak 1:0 za mene i da si ti na gubitku kad umres, i ako ne postoji sve sto si vjerovao i nadao se da postoji.
|Opet pogresno. Jesi na gubitku jer si cijeli zivot proveo vjerujuci i nadajuci se da sve to postoji, i masu stvari u svom zivotu si podredio tome da stignes do tog ciljanog raja kada umres na ovom svijetu. Ako toga nema, kao sto nema, i te kako si na gubitku jer si protracio svoj cijeli ovozemaljski zivot ganjajuci maglu.nije tacno, jer nije gubitak ono sto nisam imao u rukama., niti je bilo mogucnosti doci do toga, tako da nema gubitka.
ako Bog i onaj svijet ne postoje, znaci nema mogucnosti to imati, tako da automatski nisam na gubitku jer nisam nikad imao niti bilo moguce imati u toj sitruaciji.
zato i dalje je 0:0, ja ne gubim nikad, a ti gubis bude li Boga bilo a umres negirajuci ga.
Pa upravo radi ovoga si ti na gubitku. Meni je svejedno, tebi nijeali pomisli da ima, sta evo da ima , da te prebaci u neki tamo paraleni svijet, paralelkni univerzum gdje Bog bistvuje....sta onda??????
Klipove s "cudima" zaista ne gledam.
Last edited by Dozer on 22/09/2018 20:46, edited 1 time in total.
- HardcoreMX
#8573 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer vs. Blaise Pascal 
- Dozer
#8574 Re: Ateizam vs. Religija
Ako misis na ove nase ovdje koji su se "vratili" vjeri, mislim da si tu u totalnoj fuli. Ovi su se "vratili" vjeri samo i jedino iz interesa, jer su nanjusili da ce kreiranjem tog ideoloskog okvira nakon komunizma, i postavljanjem sebe na celo svega toga - debelo profitirati. I ovo je jedina cinjenica i istina. Oni su samo gomila deklarativnih vjernika, a koji ni na koji nacin ne zive u skadu s "uputstvom". Pojavljivanje u dzamijama i verbalno spominjanje vjere nisu dokaz da su zaista vjernici, pogotovo jer svojim djelima negiraju ono sto govore.vatrogasac wrote:Šta je to otvoreno razmišljanje? Monopol ateista?Plavo-bijeli wrote:Kada počneš postavljati stotine, ma i desetine ateista i agnostika sa otvorenim razmišljanjem koji vole i istražuju svijet i nauku, a sada prelaze na islam onda ću to fakat shvatiti kao argument i svoje mišljenje preispitati.
I ovo se ne odnosi samo na politicare, nego i na preko 80% obicnih ljudi. Obidji sve dzamije petkom i prebroj ljude u njima, kao i crkve nedeljom, i vidjeces da sam u pravu. Plafon 10-12% od ukupnog broja ljudi ovdje ces naci u tim objektima, a ako pogledas popis - preko 90% ih se izjasnilo vjernicima. Dakle - sve deklarativni vjernici, tj. oni koji se samo tako deklarisu, dok se zapravo uopste ne pridrzavaju tih pravila. Realno - ni ne znaju ih. Vise ja znam o svemu tome nego 80% "vjernika" ovdje, i, ako bi se gledalo na pravila i pridrzavanje tih pravila, vise ih ja postujem i slijedim. A ja sam zadrti ateista.
Last edited by Dozer on 22/09/2018 20:48, edited 1 time in total.
- Dozer
#8575 Re: Ateizam vs. Religija
A da ti jos kazem kako je tamo opsti picvajz i kupleraj, ne bi vjerovao. Pola zaposlenih tamo, sto muskih, sto zena, razvedeno. A i gomila ih u medjusobnim brakovima, drugim. Kad trebaju rjesavati kojekakve papirologije po ovozemaljskim zakonima, opsta komedija je slusati ih kad pocnu iznositi porodicno stanje...covjeku treba pola sata da pohvata cije je cije dijete, ko se od koga razveo, a ko s kim vjencao, kome je pripalo koje dijete iz kojeg braka, itd. Picvajz opstiMarlboroGold wrote:IZ je jedno obično preduzeće koje uživa u raznim nepotrebnim povlasticama/subvencijama od strane države. Kad to većina ljudi bude shvatila stvari će biti bolje. Tako će hodže i efendije postepeno gubiti uticaj na narod... možda će to ipak potrajati u ruralnim sredinama.Ramzess Veliki wrote: Islamska povelja lektorisana I stampana od strane SANU.![]()
IZ uživa u tome i stalno im se gleda kroz prste, država pomaže i nikad više džamija, centara i ostalog nije izgrađeno, a ista da hoće može riješiti problem vodosnabdijevanja u Sarajevu... totalno poremećeni prioriteti. Šta je čovjeku važnije - voda ili građevina u kojoj će se moliti Bogu (mogu i kod kuće)? U IZ je prisutna korupcija kao i u javnim preduzećima... samo što se o tome ne govori, tj. to je tabu.
Zene u dosta slucajeva marisane od strane muzeva, pa se zato razvele, ili su muzevi nasli druge, a ove velike vjernice nisu mogle podnijeti jos jednu zenu u kuci... A sve "veliki vjernici", i jos zaposleni u bozijoj institutciji - IZ
Opsta komedija, matere mi