Irak

Post Reply
Challenger__

#8551 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Pesmerge obiljezile Newroz... Ima da se vjerskim fanaticima okrene utroba naopako. Idolpoklonici im pred nosom a ne mogu im nista. :evil: :D
Newroz

Newroz je dan koji proslavljaju svi narodi iranskog porijekla, no kod Kurda on ima posebno značenje, jer njima plamen vatre koja se pali za Newroz predstavlja slobodu. Riječ newroz potječe od dvije riječi "new" što znači nov, i "roj" što može značiti sunce i dan, ali u ovom slučaju znači dan, tako da bi u prijevodu Newroz značio "Novi dan". Sve je počelo od jednog mita o Kawi, rudaru, koji je živio pod zemljom oko 2000 godina, u to vrijeme u Kurdistan stigao je car Zahak, te od njegove vladavine proljeće više nije htjelo da dođe u Kurdistan. Kawa je naredio da mu se svaki dan donese nekoliko mladića sa ovčijim mozgom, od kojih bi on napravio pametne mladiće za svoju vojsku. Nakon što je smaknuo Zahaka, zapalio je vatru u znak pobjede, te se proljeće vratilo na kurdsku zemlju. Danas u njegovu čast, Kurdi pale vatru, oko koje se vesele, plešu i pjevaju. Newroz se slavi 21. Marta, prvog dana proljeća, simbolika proljeća jeste dolazak proljeća u Kurdistan.

Danas postoji nekoliko vrsta mitova o Kawi i Newrozu, ali sve u svemu kraj i suština priče su isti, unutrašnji dijelovi mijenjali su se kroz historiju.
Da,da, jarane Kiko...

Image

Što se više budeš udubljivao u Kurde, uvuće te Medija u svoje dubine, a onda si gotov. Tada više nema ništa od ateizma, postaćeš sljedbenik Zaratustre, hi hi.

gospodja profiterka

#8552 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by gospodja profiterka »

A i vama već jednom da kažem:
Hebo vas Mosul da vas hebo, i Sirija, i Ukrajina, i Rusija, i Egipat, i Amerika, sve redom. Zemlja vam se raspada, starci vam crkavaju od gladi, omladina bježi, kćeri vam se prostituišu, sinovi pljačkaju kladionice, političari vas obljubljuju u sve otvore, opustošena vam je industrija, ispražnjeni penzioni, socijalni i zdravstveni fondovi, narod se mrzi do koske, samo što puška ne opali, a vama su misli u Mesopotamiji i na Baltiku, za guše se hvatate oko naroda koje nikada nećete upoznati, zemalja koje nikada nećete vidjeti i prilika koje nikada nećete razumjeti.

Drogirani ste, opijeni. Mrš tamo na teme o vlastitoj zemlji i sudbini!
Challenger__

#8553 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Da pišem o onim kretenima, onim crvima, političkim imbecilima koje ste izabrali? Ha,ha. Neka ti ih. Sama pala sama se ubila.
gospodja profiterka

#8554 Re: ISIS zauzeo Mosul

Challenger__ wrote:Da pišem o onim kretenima, onim crvima, političkim imbecilima koje ste izabrali? Ha,ha. Neka ti ih. Sama pala sama se ubila.
Dočim si one u Mosulu, Siriji i Ukrajini ti svojom mubareć-ručicom izabrao?
Nije bitno bolan ko je ove majmune izabrao, bitno je da o našim sudbinama odlučuju, NAŠIM. Baš kao što Ukrajinci nisu jednoglasno doveli Porošenka na vlast, ali im svejedno kapu kroji.
Ovo što vi radite na ovoj i sličnim temama je čisti eskapizam, nemoj se zavaravati. Bježanje u imaginarni sukob dobra i zla u petoj dimenziji od mizerne stvarnosti, u kojoj nemate muda izazvati aždahu na megdan. Lakše je na daljinu, lakše je tuđim k...em.
Challenger__

#8555 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Nema većeg eskapzma od vjere da ti klasičan politički idiot, na idiotskoj političkoj paradigmi, može donijeti boljitak. Hajde ti malo poradi na sebi, pa onda navrati na teme koje ne razumiješ.
gospodja profiterka

#8556 Re: ISIS zauzeo Mosul

Challenger__ wrote:Nema većeg eskapzma od vjere da ti klasičan politički idiot, na idiotskoj političkoj paradigmi, može donijeti boljitak. Hajde ti malo poradi na sebi, pa onda navrati na teme koje ne razumiješ.
Ja na sebi radim skoro pola stoljeća i svi moji eskapizmi su ostali iza mene. Vjere, također, nemam. Ali ZNAM (a ne vjerujem) da čovjek prvo sebi mora počistiti, pa tek onda zaredati po tuđim kućama i mjeriti koliko ima prašine.

Upamti za ubuduće: nema tema koje ja ne razumijem. Pogotovo nema tema koje ne razumijem bolje od tebe. Simpatičan si mi dečko uglavnom, imaš časti i principa, ali to nije dovoljan razlog da te ne nalupam ako zaslužiš. Pazi šta pričaš.
Challenger__

#8557 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Kakvo "nalupavanje" o čemu ti pričaš?
gospodja profiterka

#8558 Re: ISIS zauzeo Mosul

Challenger__ wrote:Kakvo "nalupavanje" o čemu ti pričaš?
Velim ti da paziš kako mi se obraćaš. A nalupavanje može biti bilo što.
Sada bi bilo lijepo da malo te bistrine i pronicljivosti položiš na oltar svoje domovine, kakva god da je.
Uostalom, kakva god da je, tvoja je. Nisi se rodio ni u Damasku ni u Donjecku.
Challenger__

#8559 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

I, sad, ko prati međunarodne odnose i vanjsku politiku taj ne doprinosi zemlji. Ma nemoj. Ako hoćeš dobro ovoj zemlji, moli Boga da ovakvi kao ja, kad-tad, a po mogućnosti što prije preuzmu MVP ili slično.
gospodja profiterka

#8560 Re: ISIS zauzeo Mosul

Challenger__ wrote:I, sad, ko prati međunarodne odnose i vanjsku politiku taj ne doprinosi zemlji. Ma nemoj. Ako hoćeš dobro ovoj zemlji, moli Boga da ovakvi kao ja preuzmu MVP ili slično.
Pa preuzmi bolan!!! To ti i govorim nesrećo! Ali preuzećeš kua, sve dok te više zanima šta se dela u Dombasu nego u Sarajevu. Ne postaje se tako ministar bilo kojeg resora.
Challenger__

#8561 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Znam da se ne postaje. Moraš biti u kafani, "raja, na''.

:lol:

Ako. Polako. Sve u svoje vrjeme. Što bi rekao devil iz jednog filma: "in time, in time..."
Challenger__

#8562 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

p.s.

Ne Donbas. Nego interesovanja idu ovim redom:

1. Bliski istok:
2. postsovjetski prostor;
3. Kina i daleki istok
budza

#8563 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by budza »

sarajevoxxxx wrote:Oko hiljadu boraca IS-a napustilo područje Kalemuna u Siriji i uputilo se ka iračkom gradu Tikrit.

nema potrebe za slabljenjem linija u siriji jer tikrit nikada nece pasti. vojska vlade u bagdadu je jednako kilava i civilozlocinacka kao i ona iz damaska.
insomnia78

#8564 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

Malo je tebi ministarstvo
Hajd pustite off

Izgleda da ima puno poginulih u dvostrukom bombaskom napadu i Hassaki
gospodja profiterka

#8565 Re: ISIS zauzeo Mosul

Challenger__ wrote:p.s.

Ne Donbas. Nego interesovanja idu ovim redom:

1. Bliski istok:
2. post-sovjetski prostor;
3. Kina i daleki istok
To sam već uočila, ali redoslijed nije toliko bitan. Sve je to, ionako, isti prostor i isti problem. Bitno je da već znaš sve što trebaš znati, vrijeme je da znanje upotrijebiš u vlastitu korist i korist onih koji te okružuju.
Nemoj bježati od stvarnosti, bez obzira koliko je jadna. Nastaviš li, nećeš se razlikovati mnogo od onih koji od sitne djece i računa uteknu u džihad.
gospodja profiterka

#8566 Re: ISIS zauzeo Mosul

insomnia78 wrote:Malo je tebi ministarstvo
Hajd pustite off

Izgleda da ima puno poginulih u dvostrukom bombaskom napadu i Hassaki
Nije off koliko se čini.
Rahmet i pokoj nevinim dušama. :(
Challenger__

#8567 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:Izgleda da ima puno poginulih u dvostrukom bombaskom napadu i Hassaki
To je treći sličan napad u regiji danas. Prešli su u novu dimenziju.

____

Profiterka. Nema eskapizma, ima pasije i biće je dok sam živ.
budza

#8568 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by budza »

Kikibombona wrote:Image

ova slika ima najjace znacenje. big Israel!
kurdi ratuju sa sire cionisticke inzerese, a da toga nisu ni svesni.

kurdi nisu za oruzja. nisu ni za drzave. toga su manje svesni i zato ce na kraju platiti veliku cenu, licno od svojih poslodavaca.
cionisti ce ih na kraju zavaditi, te ce se izubijati medjusobno.
kurdi su vredan nomadski narod. mootika je njihova penkala/kalasnjikov i toga treba da se cvrsto drze.
insomnia78

#8569 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

Koja si sad pa ti?
Ima dosta istine u tome sto govoris ali popusti nas
U debelom si off topicu
Osil toga ne zivimo svi u Bosni niti smo svi BH drzavljani da bi nas zanimala bosanska politicka situacija
gospodja profiterka

#8570 Re: ISIS zauzeo Mosul

insomnia78 wrote:Koja si sad pa ti?
Ima dosta istine u tome sto govoris ali popusti nas
U debelom si off topicu
Osil toga ne zivimo svi u Bosni niti smo svi BH drzavljani da bi nas zanimala bosanska politicka situacija
Šta te briga koja sam? :D
Ako je to istina, bio bi red da idete na forume zemalja čija vas politička situacija zanima.
No ja se prije svega obraćam onima kojima nije svejedno ni šta se ovdje dešava, bez obzira na to što ih zanima i ono što se zbiva u svijetu.
Uostalom, rekla sam sve što sam imala, ne raspredaj bezveze.
jefferson

#8571 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:
gospodja profiterka wrote:Ne vrijeđaj forumaše, šta je tebi? Kakav model? Šta ti je to "model prosječnog pacijenta"? Znaš li uostalom šta pričaš?
Vrijeđa ono sebe, samo toga nije svjesno. Ono i još par njih imaju taj običaj da tako etiketiraju neistomišljenike.
Odmor na punim plazama Krima je jedno od dobrih rjesenja za tebe. Jedino te moze zeznuti nuklearno sankcionisanje :lol:
breuer

#8572 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by breuer »

budza wrote:
Kikibombona wrote:ova slika ima najjace znacenje. big Israel!

kurdi nisu za oruzja. nisu ni za drzave. toga su manje svesni i zato ce na kraju platiti veliku cenu, licno od svojih poslodavaca.
kurdi su vredan nomadski narod. mootika je njihova penkala/kalasnjikov i toga treba da se cvrsto drze.
.
insomnia78

#8573 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

breuer wrote:
budza wrote:
Kikibombona wrote:ova slika ima najjace znacenje. big Israel!

.
Eto, nek su Arapi za oruzja
Kad je ubijati civile i zarobljenike, raznositi se po pijacama i dzamijama tu su neprikosnoveni
Odrzali su im Kurdi lekciju iz ratovanja, svima
Samo kako glup i zalostan potez, sa aspekta sigurnosti danas koji ih je kostao 35 zivota i preko 70 ranjenih
Challenger__

#8574 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

gospodja profiterka wrote:Šta te briga koja sam? :D Ako je to istina, bio bi red da idete na forume zemalja čija vas politička situacija zanima.
Ne ide tako iz barem dva razloga. Prvi, formalni: na ovom forumu se ne tabire samo domaće teme; drugi, sve se ovo, u krajnjoj liniji tiče nas samih. Ko ne vjeruje, neka pita efendiju Beganovića.

Toliko za off topic.

_____
gospodja profiterka

#8575 Re: ISIS zauzeo Mosul

Challenger__ wrote:
gospodja profiterka wrote:Šta te briga koja sam? :D Ako je to istina, bio bi red da idete na forume zemalja čija vas politička situacija zanima.
Ne ide tako iz barem dva razloga. Prvi, formalni: na ovom forumu se ne tabire samo domaće teme; drugi, sve se ovo, u krajnjoj liniji tiče nas samih. Ko ne vjeruje, neka pita efendiju Beganovića.

Toliko za off topic.

_____
Tačno je da nas se tiče, tu imaš pravo. Ali se protiv toga možemo boriti samo ovdje.
Ko ne vjeruje, neka pita efendiju Beganovića. ;-)
Slažem se, dosta off topica.
Post Reply