Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
dustaban

#8551 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

aurora313 wrote:
mirza_15 wrote:Sa gledista vjere/vjera, religije/religija monoteizam je nastao sa prvim covjekom na zemlji, a sve druge forme predstavljaju odstupanje od izvorne vjere u jednog Boga. Iako iskrivljena, ta vjerovanja sadrzavaju manje ili vise izvornog ucenja. Bozije upute u vidu objava dolaze kasnije i u principu popravljaju ono sto se vremenom iskrivilo i ostaju kao trajan zapis i okvir u kojem se treba kretati. Ako uzmemo islamsko ucenje, prvi covjek na Zemlji, je musliman (sa znacenjem tog pojma) bez obzira sto objave dolaze kasnije, a sam Kur'an biva objavljen tek u 7. stoljecu. Tako da ti i to navodjenje nekih zapisa iz vremena faraona predstavlja potpuni promasaj.
Neka si ti to nama fino objasnio. :D
:-)
I kako sad covjek da ozbiljno raspravlja sa ovakvim sagovornikom?!
mirza_15

#8552 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Leo_alfa wrote:Evo nesto sto me je zaintrigiralo.
Ako izuzmemo doslovna tumacenja svetih knjiga, pa je po njima planeta stara svega 5-6 hiljada godina i sl, ostaju tumacenja koja neke tekstove prihvataju kao istine, savjete, zakone, metafore itd. Odnosno ostaju nam tumacenja svetih knjiga na nacin da se nova znanja stecena naukom prihvataju, a tumacenje uskladjuje.
Kako se tumace vjerski tekstovi u kojima pise kako je prvi covjek vjernik, ako vec znamo za evoluciju i da je upravo tog prvog covjeka tesko definisati kao prvu jedinku nove vrste sa stanovista nauke?
Ne bih previse ulazio u oblast evolucije. Nije moje podrucje. Zapetljacu se. Recicu samo da je zanimljiva naucna cinjenica da svi poticemo od jednog covjeka. Sto bi rekao onaj u "ovo malo duse" "Adem se zvao, dobro se sjecam" :D . Zovu ga naucni Adam. Poenta je u tome da svi muskarci nose istu "gresku" u y kromosomu koja potice od nekog naseg davnog pretka. Naravno, ova cinjenica se moze tumaciti na vise nacina.
mirza_15

#8553 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

dustaban wrote:
aurora313 wrote:
mirza_15 wrote:Sa gledista vjere/vjera, religije/religija monoteizam je nastao sa prvim covjekom na zemlji, a sve druge forme predstavljaju odstupanje od izvorne vjere u jednog Boga. Iako iskrivljena, ta vjerovanja sadrzavaju manje ili vise izvornog ucenja. Bozije upute u vidu objava dolaze kasnije i u principu popravljaju ono sto se vremenom iskrivilo i ostaju kao trajan zapis i okvir u kojem se treba kretati. Ako uzmemo islamsko ucenje, prvi covjek na Zemlji, je musliman (sa znacenjem tog pojma) bez obzira sto objave dolaze kasnije, a sam Kur'an biva objavljen tek u 7. stoljecu. Tako da ti i to navodjenje nekih zapisa iz vremena faraona predstavlja potpuni promasaj.
Neka si ti to nama fino objasnio. :D
:-)
I kako sad covjek da ozbiljno raspravlja sa ovakvim sagovornikom?!
Samo zaobidji ako mislis da nisam tvoj nivo.
Edouard

#8554 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:Ne shvaćaš da je preduslov za moral sloboda, a ne inteligencija. I životinje posjeduju nešto inteligencije, ali NULA slobode, a onda i morala. Njima vladaju zakoni nužde.
Hmm… ovdje bi se Darwin i Dawkins potpuno izgubili, a o Kantu da ne kantamo.

Elem a po ...preduslov za moral sloboda..., i ne gledajući šta li je neko drugi na ovo komentarisao, stvarno, ali stvarno mi je nejasno da možeš da postaviš tako nešto.

Znaš da postoje dva generalna morala: individualni i društveni. Isto tako treba da znaš da su postojali društveni morali gdje nikada nije bilo slobode. To se posebno odražavalo u doba plemenskog uredjenja gdje je recimo robovlasništvo bilo izraz nužde a ne osvajanja. Familija jednostavno nije mogla da hrani djecu ili je bila u nekoj obavezi, pa su djeca a posebno kćerke, postajale robinje. Slobodarska i demokratska Amerika je do prije 200 godina bila robovlasnička. Danas, Sjevernokorejanci nemaju nikakvih sloboda ali imaju svoje moralne kodove koji su vuku od pamtivjeka. Ignoranti misle da su to 10 zapovijesti, ali iste su postojale daleko ranije (vidi dolje koga interesuje kako se u društvu kreira moral). Pa i kod onoga sa smiješnom frizurom stoji ne ubij, ne kradi, ljubi mene kao boga, i sve ostalo što prati brak vjere i sekularnih vlada.

Dakle, sloboda i moral nikako ne moraju da idu zajedno. Moral je određen društveno ekonomskim uslovima (živio Marks!) koji kada se mijenjaju, mijenjaju i utiču na moralne postavke datog društva.
--------
Dakle, sloboda i moral nikako ne moraju da idu zajedno....
Ovo su ti biseri za antologiju...
E moj Zoro, u što ti utroši tolike godine, a bez vidljivog napretka. A što je još gore od toga to je, da to i ne uviđaš, da si još u 50-tim prošloga....
Podjela na individualni i socijalni samo je jedna od više njih, a to ovisi o kriteriju podjele.
No, kad se govori o ljudskoj slobodi, koju čini se ne razumiješ, onda možemo govoriti o dva aspekta te slobode: o slobodi kao svojstvu osobe, ljudskog bića, te o slobodi kao pravnom statusu. Nadam se da je malo jasnije.
E, ta sloboda kao svojstvo osoba izvorno je teološkog, kršćanskog porijekla. Kod toga odlučujući smjer razmišljanja dogodio se kod Aleksandra Haleškog , franjevca, engleskog teologa i skolastičkog filozofa, profesora u Parizu, još početkom 'mračnog' trinaestog stoljeća, koji je razlikovao naravni, racionalni i moralni bitak.
Kategorija supstancije dodijeljena je naravnom, kategorija razuma racionalnom, a kategorija osobe moralnom redu bitka. Osoba je određena kao što već napisah kao "ens morale", i ljudsko djelovanje nije prvenstveno tehničke ili racionalne, već moralne naravi, jer je izraz autonomne volje.
A da čovjek može razumjeti sam sebe kao autonomno biće postaje jasnim samo na pozadini ideje koja je izvorno dobivena na biću transcendebtnog Boga. To je jasno vidio i Hegel kad je rekao: "No da je čovjek sam po sebi slobodan, u svojoj supstanciji, rođen kao slobodan, to nisu znali ni Platon ni Aristotel..." Tek je u kršćanskom načelu individualan osoban duh bitno apsolutne vrijednosti.
Evo još iz gimnazijskog sekularnog (ne vjeronaučnog) udžbenika filozofije:
'U analizi države Hegel je pokazao kako svjetska povijest ostvaruje svoj razvoj u napredovanju u svijesti o slobodi: u istočnjaka samo je jedan slobodan; u Grka slobodni su mnogi, ali još uvijek ne čovjek kao takav (zato imaju robove); "tek su germanske nacije u kršćanstvu došle do svijesti da je čovjek kao čovjek slobodan." (G.W.F. Hegel)'
A evo što na tragu tvoga dragog Marxa, o slobodi, etici, moralu, kaže u svojoj knjizi "Odgoj na tragu Marxa" Milan Polić, univerzitetski profesor filozofije, deklarirani ateist: »Nauka o prirodi zove se fizika, nauka o SLOBODI ZOVE SE ETIKA; fizika se naziva naukom o prirodi, a etika naukom o moralu.
Leo_alfa

#8555 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

mirza_15 wrote:
Ako izuzmemo doslovna tumacenja svetih knjiga, pa je po njima planeta stara svega 5-6 hiljada godina i sl, ostaju tumacenja koja neke tekstove prihvataju kao istine, savjete, zakone, metafore itd. Odnosno ostaju nam tumacenja svetih knjiga na nacin da se nova znanja stecena naukom prihvataju, a tumacenje uskladjuje.
Kako se tumace vjerski tekstovi u kojima pise kako je prvi covjek vjernik, ako vec znamo za evoluciju i da je upravo tog prvog covjeka tesko definisati kao prvu jedinku nove vrste sa stanovista nauke?
Ne bih previse ulazio u oblast evolucije. Nije moje podrucje. Zapetljacu se. Recicu samo da je zanimljiva naucna cinjenica da svi poticemo od jednog covjeka. Sto bi rekao onaj u "ovo malo duse" "Adem se zvao, dobro se sjecam" :D . Zovu ga naucni Adam. Poenta je u tome da svi muskarci nose istu "gresku" u y kromosomu koja potice od nekog naseg davnog pretka. Naravno, ova cinjenica se moze tumaciti na vise nacina.
Pitanje je bilo kako se tumaci tekst u kojem pise da je prvi covjek vjernik s obzirom da znamo kako smo nastali, evolucijom.
aurora313

#8556 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Edouard wrote: E, ta sloboda kao svojstvo osoba izvorno je teološkog, kršćanskog porijekla..........
Pošto si po pozivu IT stručnjak, jedini moj komentar je: GIGO.
nasa

#8557 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Islam ne tvrdi da je Zemlja toliko stara. A koliko znam sve monoteisticke evoluciju prihvataju pod uslovom da Adem/Adam je covjek, prvi covjek u onom smislu u kojem dalje kako koja religija tumaci ono sto cini covjeka odnosno ne kaze se da na Zemlji nije bilo nista prije dolaska Adema, mi samo ne znamo trenutak u kojem se on pojavljuje kao covjek koji nosi odgovornost...Sad tu mozes da imas razlicitih objasnjenja ili uklapanja u evoluciju ...
S4mpion

#8558 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Mala napomena*
Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju za šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda – upravljajući Aršom, svemirom zagospodario. Niko se neće moći zauzimati ni za koga bez dopuštenja Njegova. Eto to vam je Allah, Gospodar vaš, pa se Njemu klanjajte! Zašto ne razmislite?
Često se, kao greška u svetim knjigama, spominje starost planete Zemlje. Često se spominje kako je nemoguće to da je Zemlja stvorena za 6-7 dana, nekoliko hiljada godina i sl.

Međutim, postoji problem. Trajanje jednog dana smo mi definirali. Kod nas dan traje 24 sata, odemo li na Jupiter, Merkur, Veneru ili neku drugu planetu, uvjerit ćemo se da trajanje jednog dana nije ni blizu onome što smo mi definirali.

Sekunda:
Jedna sekunda je trajanje od 9 192 631 770 perioda zračenja koje nastaje pri prijelazu
elektrona između dvaju hiperfinih nivoa osnovnog stanja atoma Cs(133).
Ovo je definicija koju smo mi kreirali. Niko ne može garantovati da negdje ne postoji sekunda čije je trajanje 100 000 puta duže od našeg. Dan je baš kao i godina, jedno obično vremensko razdoblje čije trajanje varira.
Leo_alfa

#8559 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

nasa wrote:Islam ne tvrdi da je Zemlja toliko stara. A koliko znam sve monoteisticke evoluciju prihvataju pod uslovom da Adem/Adam je covjek, prvi covjek u onom smislu u kojem dalje kako koja religija tumaci ono sto cini covjeka odnosno ne kaze se da na Zemlji nije bilo nista prije dolaska Adema, mi samo ne znamo trenutak u kojem se on pojavljuje kao covjek koji nosi odgovornost...Sad tu mozes da imas razlicitih objasnjenja ili uklapanja u evoluciju ...
Sve to stoji i upravo zbog tih razlicitih objasnjenja/uklapanja i postavljam pitanje.
GAU8

#8560 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

mirza_15 wrote:
Crveno je ljudski predak, neću reći majmun, jer nije majmun, već predak današnjeg majmuna isto kao i čovjeka - uglavnom, crveni tekst predstavlja generacije vrste koja nije homo sapiens. Plavi tekst predstalja generacije homo sapiensa. Gdje je granica? Gdje je po tebi "nastao čovjek"
Image
nasa

#8561 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Nema neki zvanicni stav, ni u krscanstvu ni islamu, u smislu verzije vec samo mogucnost I onda niz razlicitih pristupa ili potpuno odbacivanje.Kur'anska prica o Ademu se moze uklopiti u sta hoces... vrlo kratka, znakovita prica podlozna razlicitim tumacenjima.
Hadisi se priblizavaju krscanskom vidjenju pa se tu pojavljuje i rebro, opisi itd.
GAU8

#8562 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nasa wrote:Nema neki zvanicni stav, ni u krscanstvu ni islamu, u smislu verzije vec samo mogucnost I onda niz razlicitih pristupa ili potpuno odbacivanje.Kur'anska prica o Ademu se moze uklopiti u sta hoces... vrlo kratka, znakovita prica podlozna razlicitim tumacenjima.
Hadisi se priblizavaju krscanskom vidjenju pa se tu pojavljuje i rebro, opisi itd.
Ja bih rekao da je i pisana upravo s namjerom da se može "uklopiti u šta hoćeš" dakle maksimalno nespecifično.
I kako nešto tako (napisano prije više od 1000 god.) može da bude većeg prioriteta od nekog saznanja koje imamo danas.
dustaban

#8563 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote: Sekunda:
Jedna sekunda je trajanje od 9 192 631 770 perioda zračenja koje nastaje pri prijelazu
elektrona između dvaju hiperfinih nivoa osnovnog stanja atoma Cs(133).
Ovo je definicija koju smo mi kreirali. Niko ne može garantovati da negdje ne postoji sekunda čije je trajanje 100 000 puta duže od našeg. Dan je baš kao i godina, jedno obično vremensko razdoblje čije trajanje varira.
De ziv bio ne lupetaj o fizici, drzi se ti svojih hadisa.

Da znas kolko ne znas, znao bi da je definicija sekunde promjenjena upravo zato da bi sekunda bila sekunda svugdje u svemiru...
S4mpion

#8564 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote:
Da znas kolko ne znas, znao bi da je definicija sekunde promjenjena upravo zato da bi sekunda bila sekunda svugdje u svemiru...
I prema definiciji koju sam naveo, sekunda ima isto trajanje svugdje u svemiru. To ne mijenja činjenicu da smo mi definirali vrijeme trajanja sekunde. Očigledno je da nisi baš shvatio ono što sam napisao.

De ziv bio ne lupetaj o fizici, drzi se ti svojih hadisa.
I moraš biti malo kulturniji i obzirniji kada se obraćaš ljudima. Izbjegavaj ovakvo pisanje, nauka pripada svima. :zoka:
Edouard

#8565 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote: E, ta sloboda kao svojstvo osoba izvorno je teološkog, kršćanskog porijekla..........
Pošto si po pozivu IT stručnjak, jedini moj komentar je: GIGO.
Vidis zoro, taj GIGO, taj princip vrijedi za metrijalni svijet i materijalisticki svjetonazor koji ne konta s duhovnim entitetom, taj princip ne vrijedi za covjeka a uz kojeg je bitno vezana ona famozna sloboda na kojoj pociva i moral.
dustaban

#8566 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote: I prema definiciji koju sam naveo, sekunda ima isto trajanje svugdje u svemiru. To ne mijenja činjenicu da smo mi definirali vrijeme trajanja sekunde. Očigledno je da nisi baš shvatio ono što sam napisao.
Shvatio sam ja sta sam napisao ali ti ne shvacas o cemu pises.

Sam si rekao da dan i godina nisu jednaki na zemlji i drugim planetama, jer se svaka vrti oko sebe i svoje zvijezde u svojim nekim intervalima. Dan na zemlji dakle nije iste duzine kao dan na Marsu.
Ali sekunda jeste!

To sto ti zoves duzom ili kracom sekundom, to ti prijatelju nije vise sekunda! I to sto smo MI ODREDILI koji komadic vremena cemo zvati sekundom nimalo ne opravdava tvoju pricu, neko moze i minutu zvati sekundom, ali to ne znaci da sekunda ima razlicito trajanje, vec je rijec o tome da se "komadic istog trajanja" moze drugacije nazvati...

Je li ti, bogati, sad ista jasnije?
S4mpion

#8567 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote: To sto ti zoves duzom ili kracom sekundom, to ti prijatelju nije vise sekunda! I to sto smo MI ODREDILI ...
Neko ko je drugačije definirao sekundu ne dijeli mišljenje s vama. Možete mu reći da nije upravu, ali nemate valjane argumente. Sekunda je stvar dogovora isto kao što je naziv za lijevu i desnu ruku stvar dogovora.
Edouard

#8568 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

statixx wrote:
Pa kršćanski koncept osobe, kao 'ens morale', slobode i ljudskog dostojanstva, omogućio je da nastane evropska historije slobode.
Ljudsko dostojanstvo temelji se na kršćanskom nauku da je čovjek stvoren na sliku Božju. To se navodi i u sekularnoj literaturi kad se govori o izvorima ljudskog dostojanstva.
Jedan izvorno teološki nauk prenesen je u filozofski sklop prosvjetiteljstva. Ideja ljudske autonomije dobiva se na pozadini ideje autonomije koja je izvorno dobivena na biću transcendentnog Boga.
Opet uproscujes stvari. Vrijednosti liberalnog humanizma mnogo su starije od krscanstva i judaizma. Istina je da je judaisticki plemeski moral dobio mnogo sa pojavom krscanstva, medjutim liberalne vrijednosti mnogo su starije. Hocemo li zaboravti mnoge grcke skole na cijim temeljima su nastale demokratija i sloboda misli i govora. Trebamo li zaboraviti Sokrata? Ili mozda arapske velikane koji su ocuvali grcka ucenja? Necemo valjda zanemariti Avicenin doprinos razvoja sekularizma. Zar cemo ignorisati Konfuciju i njegovo zlatno pravilo ili Cicerona i ideju liberalnog obrazovanja. Na kraju krajeva, trebamo li zaboraviti heres Brune i Galilea? Zar treba podsjecati kako je glasila Brunina optuznica:

„Pisali ste protiv pape i Katoličke crkve, tvrdili da je Isus mađioničar, da postoje neprebrojivost i spoljni svetovi i da se Zemlja okreće oko Sunca. Postavili ste vašu teoriju o reinkarnaciji duše, a ne o paklu, tvrdili da će čak i zli ljudi biti sačuvani, a da je magija legitimna i da su i apostoli bili mađioničari. Optužnica pred pogubljenje je glasila: „On naučava nauku o mnoštvu svetova i beskonačnosti svemira.” Spaljen je na lomači.

Ja ne vidim nikakav problem u ateizmu kao alternativi koja se ljudima ostavlja u slucaju da zele odbaciti ili ne zele uopce usvojiti bilo koju religiju.
Međutim, Zapad ima problem što je u procesu moderne umjesto zdrave i potrebne diferencijacije i integracije ljudskih vrijednosnih sfera, koje su inače karakteristične za zdravi organizam, došlo do zastranjenja, patološke disocijacije, tj do potpunog kidanja veza među vrijednosnim sferama i isključivog zadržavanja na najnižoj razini, onoj materijalnoj, što je proizvelo materijalistički svjetonazor, a tu razinu jedan mislilac naziva Ravnica (Flatland).
Ovo je vec druga prica i iziskuje posebnu temu. To je vec prica o industrijalizaciji, kapitalizmu i ekonomiji. Mislim da je ovo sto spominjes odlicno opisano u knjigama Froma: Imati ili biti i Umjece ljubavi. Podavno sam ih citao. Medjutim ne zelim da mjesamo ekonomske modele sa vrijednostima koje trebamo ocuvati i kada jednog dana napustimo ovaj ekonomski model i predjemo na neki humaniji, ukljucujuci i religije. Do sada smo pricali o ideoloskoj i politickoj funkciji u drustvu i njegovim moralnim nacelima.
Ne znam zaista na koji liberalni humanizam mislis prije vise od 2000 godina. Ne mislis valjda na period kad su se Atena i Sparta istrebljivali.
O slobodi kao svojstvu ljudske osobe pisao sam u komentaru aurori313.
Istina, Bruno je nazalost stradao radi svoje hereze, a ne kao neki filoyof ili naucnik.
A ono zadnje, ipak nije nikakva prica o industrijalizaciji, kapitalizmu i ekonomiji, vec o filozofiji, konkretnije, o antropologiji, o tome tko\sto je covjek, a to je ono sto bitno usmjerava i politiku, pravo, ekonomiju, nauku ...
nasa

#8569 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

GAU8 wrote:
nasa wrote:Nema neki zvanicni stav, ni u krscanstvu ni islamu, u smislu verzije vec samo mogucnost I onda niz razlicitih pristupa ili potpuno odbacivanje.Kur'anska prica o Ademu se moze uklopiti u sta hoces... vrlo kratka, znakovita prica podlozna razlicitim tumacenjima.
Ja bih rekao da je i pisana upravo s namjerom da se može "uklopiti u šta hoćeš" dakle maksimalno nespecifično.
I kako nešto tako (napisano prije više od 1000 god.) može da bude većeg prioriteta od nekog saznanja koje imamo danas.
To sta bi ti rekao je totalno nebitno i sigurno ces se sloziti.
Aj nije vaznije, vec razlicita perspektiva, jedno govori o postanku covjeka i razvoju organa, funkcija itd.dok drugo govori o porijeklu.
mirza_15

#8570 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Ukoliko na Zemlji prođe 1 sekunda koliko prodje onome ko se krece brzinom t= 3 x 10exp8 m/s? (300.000.000 m/s)?
Ukoliko na Zemlji prođe 1 dan koliko prodje onome ko se krece brzinom t= 3 x 10exp8 m/s? (300.000.000 m/s)?
Ukoliko na Zemlji prođe 1 godina koliko prodje onome ko se krece brzinom t= 3 x 10exp8 m/s? (300.000.000 m/s)?
irac300

#8571 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by irac300 »

Manite se Interstellara. :D Dobar film. :D
mirza_15

#8572 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Nije film. Fizika :D

A nije kopanje :lol:
dustaban

#8573 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote: To sto ti zoves duzom ili kracom sekundom, to ti prijatelju nije vise sekunda! I to sto smo MI ODREDILI ...
Neko ko je drugačije definirao sekundu ne dijeli mišljenje s vama. Možete mu reći da nije upravu, ali nemate valjane argumente. Sekunda je stvar dogovora isto kao što je naziv za lijevu i desnu ruku stvar dogovora.
Odosmo u offtopic, ali moju reakciju je izazvalo ovo
S4mpion wrote:Niko ne može garantovati da negdje ne postoji sekunda čije je trajanje 100 000 puta duže od našeg. Dan je baš kao i godina, jedno obično vremensko razdoblje čije trajanje varira.
Dan i i sekunda nisu iste stvari, sekunda je "komadic vremena" a dan je "vrijeme obrtaja". Ali da sad svarno stanemo sa ovim. Neka nam samo ostane pouka da neke stvari ipak ne dopustaju "razlicito gledanje"...
statixx

#8574 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Ne znam zaista na koji liberalni humanizam mislis prije vise od 2000 godina. Ne mislis valjda na period kad su se Atena i Sparta istrebljivali.
Necemo dalje, jer ne vidim smisao. Ipak imam jedno drugo pitanje za tebe.

Da li smatras da sloboda (u ponasanju/moral) nema biolosku osnovu?
Edouard

#8575 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Obzirom da se ucestalo spominje evolucija, jedno pitanje za ateiste jer je ovo ipak PDF o njima.
Naime, teorija evolucije govori o razvoju zivih bica. Prema cisto biologijskim kriterijima, a cesto to i ateisti tvrde, svrha zivota je produljenje vrste.
E, sad me zanima, kako je moguce da je tako jedan vrlo mocan i fascinantan proces, a i jest, doveo do zasad najviseg oblika zivota, covjeka, do covjeka koji je u mogucnosti u kratkom roku razoriti sve oblike toga zivota pa i svojega? Sto je onda s produljenjem vrste? Do pojave covjeka takva mogucnost nije postojala, bar ja mislim.
Sto je posrijedi?
Locked