TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
House

#8551 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by House »

vidim samsung (nakon update) ubacio twitch tv aplikaciju :thumbup:
Shinra

#8552 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

Koja je logika da se Q8 ne moze wallmountati sa ovim njihovim no gap wall mountom?

Sve mi ide na to da uzmem Q8DN, sta preporucujete za kacenje na zid i kako srediti da ne vire kablovi na sve strane?
Da li mislite da ce biti neki popust skoro bilo gdje za Q8DN, koliko sam nasao samo u SD ga ima, i bas je skup...? Mislio sam x900F da uzmem ali jednostavno mi ne znace te vjerodostojnije boje, i kao UI dizajner ne mogu da predjem preko uzasa od Android TVa... Tizen mi je super, pa sam prevagnuo za dosta skuplji Q8.
CooK

#8553 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Shinra wrote: Koji je to wallmount? Kablove si provukao kroz tu zidnu nadogradnju?

Slomio sam se ovih dana gledajuci oko tog adaptive amblighta, da sam odustao vise, puno kosta, nije pouzdano.. Sta si ti koristio?
Kod ovakvih setup-a gdje je TV "uvucen" u zid problemi sa kablovima se rjesavaju na nacin da se postavlja sperploca iste velicine kao to udubljenje u zidu(ili malo manja ako ces stavljati bias light) ali se ta sperploca udalji 1cm od zida i onda se kablovi provlace kroz taj prazan prostor izmedju sperploce i zida kroz rupu u sperploci koja se izbusi za nosac.
Shinra

#8554 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

CooK wrote:
Shinra wrote: Koji je to wallmount? Kablove si provukao kroz tu zidnu nadogradnju?

Slomio sam se ovih dana gledajuci oko tog adaptive amblighta, da sam odustao vise, puno kosta, nije pouzdano.. Sta si ti koristio?
Kod ovakvih setup-a gdje je TV "uvucen" u zid problemi sa kablovima se rjesavaju na nacin da se postavlja sperploca iste velicine kao to udubljenje u zidu(ili malo manja ako ces stavljati bias light) ali se ta sperploca udalji 1cm od zida i onda se kablovi provlace kroz taj prazan prostor izmedju sperploce i zida kroz rupu u sperploci koja se izbusi za nosac.
A ne bih ja uvlacio u zid. Gledao sam da ameri uzimaju u ikei neke one covere za kablove, pa i da to ima, da provucem sve kroz jedan, i onda sve da ide iza komode, to je opet bolja opcija nego da se vide kablovi.
CooK

#8555 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Shinra wrote:
CooK wrote:

A ne bih ja uvlacio u zid. Gledao sam da ameri uzimaju u ikei neke one covere za kablove, pa i da to ima, da provucem sve kroz jedan, i onda sve da ide iza komode, to je opet bolja opcija nego da se vide kablovi.
Nisu to nikakvi coveri neko siroke tanke kanalice. Nije ni to losa solucija jer se kablovi ne vide i izgleda urednije ali opet se vidi ta kanalica. Po meni najbolja opcija bi ti bila da uzmes okruglu kanalicu i izrovis rupu u zidu duzine te kanalice, umetnes kanalicu u tu rupu, zagipsas a ostavis samo rupe na vrhu kod televizora i na dnu gdje ce ti izlaziti kablovi a u te rupe uklopis okrugli prsten sirine kanalice i posle prekrecis i niti se vide kabeli a niti ikakve kanalice i coveri a cijeli posao se moze uraditi za dva sata. Samo ovo je najbolje raditi kada se planira kreciti cijela soba jer ako samo prekrecis taj dio zida gdje si zagipsao okruglu kanalicu bice razlicita nijansa boje od ostatka sobe.
Shinra

#8556 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

Hvala na savjetu :) Previse mi je to za pocetak sad, hiljadu nekih drugih stvari imam.

Uzeo bih samo tu kanalicu vjerovatno, znas li gdje se moze uzeti to? Pa bih onda kad budem taj zid krecio presao sve zajedno, to mi ne izgleda lose.

Sta mislis da li ce iko da ponudi 65' q8dn po nekoj malo boljoj cijeni? Uzeo bih ja C8 i znam da je sansa za burn in mala, ali mene bi to psihicki pojelo pa bih stalno mislio o tome.
CooK

#8557 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Shinra wrote:Hvala na savjetu :) Previse mi je to za pocetak sad, hiljadu nekih drugih stvari imam.

Uzeo bih samo tu kanalicu vjerovatno, znas li gdje se moze uzeti to? Pa bih onda kad budem taj zid krecio presao sve zajedno, to mi ne izgleda lose.

Sta mislis da li ce iko da ponudi 65' q8dn po nekoj malo boljoj cijeni? Uzeo bih ja C8 i znam da je sansa za burn in mala, ali mene bi to psihicki pojelo pa bih stalno mislio o tome.
Te kanalice mozes uzeti u svakoj bau radnji a ima ih i u nekim supermarketima. Sumnjam da ce ikakvi televizori biti na akciji u narednih par mjeseci jer su skoro prosla najbolja snizenja ali ko ce ga znati, desi se nekada i nenadano neka sedmicna akcija pa prati kataloge i web shopove svake sedmice i mozda na nesto i naletis.
Shinra

#8558 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

CooK wrote:
Shinra wrote:Hvala na savjetu :) Previse mi je to za pocetak sad, hiljadu nekih drugih stvari imam.

Te kanalice mozes uzeti u svakoj bau radnji a ima ih i u nekim supermarketima. Sumnjam da ce ikakvi televizori biti na akciji u narednih par mjeseci jer su skoro prosla najbolja snizenja ali ko ce ga znati, desi se nekada i nenadano neka sedmicna akcija pa prati kataloge i web shopove svake sedmice i mozda na nesto i naletis.
Sad sam gledao malo x90 i ne znam da li mi se isplati dati hiljadu ipo vise za q8...
lonely_wolf

#8559 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by lonely_wolf »

Shinra wrote:... Uzeo bih ja C8 i znam da je sansa za burn in mala, ali mene bi to psihicki pojelo pa bih stalno mislio o tome....
Iskreno ja imam averziju prema svima koji tuđe mahane istiću kao svje prednosti, u ovom slučaju je to Samsung i mislim da je on više kumovo tom nekakvom negativnom utisku oko burn in_a nego što to u naravi i jeste.
Imam OLED 55C8 već 6 mjeseci i nisam mu našao niti jednu lošu stranu, o kvaliteti slike neću reći ništa jer ko ne pogleda ne može mu se objasniti. Zvuk bi mogao biti bolji, nekako mi je previše "flat" i fali mu dubine i ako na papiru ima finu snagu (2x40W) to se ne osjeti u prostoriji od 25m2.
Shinra wrote:Sad sam gledao malo x90 i ne znam da li mi se isplati dati hiljadu ipo vise za q8...
Po mom skromnom mišljenju razlika ne vrijedi tih milju ipo i mislim da je 55XF9005 trenutno najbolji izbor ko ne može ili ne želi OLED.
CooK

#8560 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Shinra wrote:Sad sam gledao malo x90 i ne znam da li mi se isplati dati hiljadu ipo vise za q8...
Ne isplati. Jeste to bolji TV ali ta razlika nije tolika da opravdava 1500KM vecu cijenu.
CooK

#8561 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

lonely_wolf wrote:Iskreno ja imam averziju prema svima koji tuđe mahane istiću kao svje prednosti, u ovom slučaju je to Samsung i mislim da je on više kumovo tom nekakvom negativnom utisku oko burn in_a nego što to u naravi i jeste.
Stalno ja pisem da je problem oko burn in-a na OLED-ima prenapuhan ali dzaba, narod se toga boji kao da je to nesto sto ce im se 100% desiti.
amar1994

#8562 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
Ne isplati. Jeste to bolji TV ali ta razlika nije tolika da opravdava 1500KM vecu cijenu.
+1 :thumbup:
Shinra

#8563 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

lonely_wolf wrote:
Shinra wrote:... Uzeo bih ja C8 i znam da je sansa za burn in mala, ali mene bi to psihicki pojelo pa bih stalno mislio o tome....
Iskreno ja imam averziju prema svima koji tuđe mahane istiću kao svje prednosti, u ovom slučaju je to Samsung i mislim da je on više kumovo tom nekakvom negativnom utisku oko burn in_a nego što to u naravi i jeste.
Imam OLED 55C8 već 6 mjeseci i nisam mu našao niti jednu lošu stranu, o kvaliteti slike neću reći ništa jer ko ne pogleda ne može mu se objasniti. Zvuk bi mogao biti bolji, nekako mi je previše "flat" i fali mu dubine i ako na papiru ima finu snagu (2x40W) to se ne osjeti u prostoriji od 25m2.
Po mom skromnom mišljenju razlika ne vrijedi tih milju ipo i mislim da je 55XF9005 trenutno najbolji izbor ko ne može ili ne želi OLED.
Istina, presmijesno mi je da su sad uveli tu foru kao deset godina garancija na burn in...

Uzeo bih ja C8 ili B8, cak bih jeftinije prosao nego sa Q8, jer mi x90 izgleda osrdnje pored OLEDa... Igras li PS ili XBOX, najvise me to brine? I gledam serije dosta bas, koje na Hulu imaju uvijek logo kanala, i ja to imam obicaj da ostavim tako po par sati I ako nesto radim da ostane upaljeno, pa gledam letimicno... Upravo zbog tih nekih navika, bih isao na LED.

Odoh sutra do SD, da vidim imaju li Q8DN izlozen, pa da malo probam da uporedim.. U Domodu nije imao da mi pusti neki tamniji demo na x90... A internet ne moze da im ucita neki 4k demo na yt :lol:
Shinra

#8564 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

CooK wrote:
lonely_wolf wrote:Iskreno ja imam averziju prema svima koji tuđe mahane istiću kao svje prednosti, u ovom slučaju je to Samsung i mislim da je on više kumovo tom nekakvom negativnom utisku oko burn in_a nego što to u naravi i jeste.
Stalno ja pisem da je problem oko burn in-a na OLED-ima prenapuhan ali dzaba, narod se toga boji kao da je to nesto sto ce im se 100% desiti.
Znam da nije, i da je mala vjerovatnoca, ali moje navike gledanja i moja paranoja bi mene tu pojeli...

A to da se vjerovatno ne isplati, ne isplati se... Vidjecu kakva bude situacija sa cijenom kad budem uzimao, pa ako se malo priblize, mozda..
lonely_wolf

#8565 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by lonely_wolf »

CooK wrote:Stalno ja pisem da je problem oko burn in-a na OLED-ima prenapuhan ali dzaba, narod se toga boji kao da je to nesto sto ce im se 100% desiti.
Ma shvatam ja da je OLED_a trenutno puno para, i da to raju odbija pa se povode logikom bolje malo i lošija slika nego taj famozni burn in. Dok sa druge strane lete na samsugovu galaxy "S" seriju mobitela bez obzira što i na njima ide burn in češće nego na TV_u.

Iskreno drug ja se tebi divim kako imaš volje i vremena ponavljati svako malo jednu te istu stvar, ja sam na temi fotografija odustao, jebiga pita te za mišljenje samo da bi mogao zauzeti suprotan stav i urijetko se ko potrefi da možeš normalno prodiskutovati i razmjeniti mišljenja i iskustva.
Budi mi pozdravljen...
Shinra

#8566 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

lonely_wolf wrote:
CooK wrote:Stalno ja pisem da je problem oko burn in-a na OLED-ima prenapuhan ali dzaba, narod se toga boji kao da je to nesto sto ce im se 100% desiti.
Ma shvatam ja da je OLED_a trenutno puno para, i da to raju odbija pa se povode logikom bolje malo i lošija slika nego taj famozni burn in. Dok sa druge strane lete na samsugovu galaxy "S" seriju mobitela bez obzira što i na njima ide burn in češće nego na TV_u.

Iskreno drug ja se tebi divim kako imaš volje i vremena ponavljati svako malo jednu te istu stvar, ja sam na temi fotografija odustao, jebiga pita te za mišljenje samo da bi mogao zauzeti suprotan stav i urijetko se ko potrefi da možeš normalno prodiskutovati i razmjeniti mišljenja i iskustva.
Budi mi pozdravljen...
Pa ja imam na S8 burn in od Nova Launchera dugme za otvaranje app drawera se vidi dosta jako, e sad jesam li ja budala pa sam ostavljao otkljucan, vjerovatno, ali opet...
lonely_wolf

#8567 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by lonely_wolf »

Shinra wrote: Istina, presmijesno mi je da su sad uveli tu foru kao deset godina garancija na burn in...

Uzeo bih ja C8 ili B8, cak bih jeftinije prosao nego sa Q8, jer mi x90 izgleda osrdnje pored OLEDa... Igras li PS ili XBOX, najvise me to brine? I gledam serije dosta bas, koje na Hulu imaju uvijek logo kanala, i ja to imam obicaj da ostavim tako po par sati I ako nesto radim da ostane upaljeno, pa gledam letimicno... Upravo zbog tih nekih navika, bih isao na LED.

Odoh sutra do SD, da vidim imaju li Q8DN izlozen, pa da malo probam da uporedim.. U Domodu nije imao da mi pusti neki tamniji demo na x90... A internet ne moze da im ucita neki 4k demo na yt :lol:
Serije, filmove i ovo par kanala što valjaju na Telemachu, PS mi je na starom TV_u kod kćerke u sobi, ali poigram ja i na OLED-u. Što se tiće gledanja isti sam ti TV upaljen a ja deseto nešto radim i ono samo preko oka gledam, a naštimao sam da nakon 2 sata se ugasi ako nema aktivnosti sa daljinskim od TV_a, doduše to sam imao i na starom TV_u jer znalo se zaspati i upola bijela dana :lol: :lol: :lol:
Apsolutno ne razmišljam o burn in_u koristim tv kao i svaki drugi i uživam u onome što mi pruža, stari sam promjenio nakon 7 godina tako da će i ovaj najvjerovatnije za 6-7 godina biti promjenjen.
Shinra

#8568 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

lonely_wolf wrote:
Shinra wrote: Istina, presmijesno mi je da su sad uveli tu foru kao deset godina garancija na burn in...

Serije, filmove i ovo par kanala što valjaju na Telemachu, PS mi je na starom TV_u kod kćerke u sobi, ali poigram ja i na OLED-u. Što se tiće gledanja isti sam ti TV upaljen a ja deseto nešto radim i ono samo preko oka gledam, a naštimao sam da nakon 2 sata se ugasi ako nema aktivnosti sa daljinskim od TV_a, doduše to sam imao i na starom TV_u jer znalo se zaspati i upola bijela dana :lol: :lol: :lol:
Apsolutno ne razmišljam o burn in_u koristim tv kao i svaki drugi i uživam u onome što mi pruža, stari sam promjenio nakon 7 godina tako da će i ovaj najvjerovatnije za 6-7 godina biti promjenjen.
E ne znam, volio bih da mogu tako, ali tesko da cu se odluciti za OLED. :P
CooK

#8569 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

lonely_wolf wrote:

Budi mi pozdravljen
...
Iskreno i meni nekad presjedne i odmorim desetak dana od foruma pa ulete kolege amar1994, mtv, typeOnegative, semir, sanskibiser, itd, itd. Ali ja se opet vratim, jbg kada volim TV i generalno tehniku pa nikada mi ne dosadi pisati o tome. Pozdrav i za tebe.
CooK

#8570 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Shinra wrote:
lonely_wolf wrote:

Budi mi pozdravljen...
Pa ja imam na S8 burn in od Nova Launchera dugme za otvaranje app drawera se vidi dosta jako, e sad jesam li ja budala pa sam ostavljao otkljucan, vjerovatno, ali opet...
Nije OLED odnosno AMOLED za staticnu sliku ali jbg valja opravdati cijene mobitela u premium klasi(flagship-i) pa se onda ubacuju sve najbolje komponente, bez obzira sto neke i nisu pogodne za tu namjenu, jer se racuna da osoba koja ima takav mobitel ima i kesh da kupi novi model sljedece godine a bez burn in-a godinu dana moze izgurati vecina AMOLED-a. Da se razumijemo, izgleda AMOLED bolje od LCD-a na mobitelu ali posto se mobiteli vecinom koriste u prilicno osvjetljenom ambijentu on ne moze ni pokazati sve svoje osobine odnosno mogucnosti poput perfektne crne boje i beskonacnog kontrasta.
Shinra

#8571 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

Slazem se da nije neophodan AMOLED, ali ima on svojih prednosti, i itekako bolje izgleda/bolja citljivost na suncu.

Nebitno je to meni sad uglavnom, meni je sad dilema Q8 ili x900f, a to cu jedno ja moci da prevagnem jer sam se polomio vise citajuci i gledajuci. :D
CooK

#8572 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Shinra wrote:Slazem se da nije neophodan AMOLED, ali ima on svojih prednosti, i itekako bolje izgleda/bolja citljivost na suncu.

Nebitno je to meni sad uglavnom, meni je sad dilema Q8 ili x900f, a to cu jedno ja moci da prevagnem jer sam se polomio vise citajuci i gledajuci. :D
Tako je, u se i u svoje kljuse. :-D :thumbup:
aktivacija

#8573 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aktivacija »

Shinra wrote:Slazem se da nije neophodan AMOLED, ali ima on svojih prednosti, i itekako bolje izgleda/bolja citljivost na suncu.

Kad kazes polomio se od citanja... Ja htio zamijeniti full hd za 4k...reko do nekih 1500KM. Onda citaj, gledaj reviews, citaj...izludio. Na kraju ista nedoumica xf9005 ili qled. Onda vidim kod stanica neki stariji oled 2800. Pregrmim u glavi i tu razliku u cijeni...Onda mi ponude C8... Tako da ovoj igri nema kraja... Od 1500 na pocetku dosao sam na 3400, te sad skupljam pare za taj šugavi, glupi, bolji od sonija...oled :)
semirsar

#8574 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

Pa dok skupljas dodje MicroLED pa se jopet lomis citajuci, hodajuci od radnje do radnje pa jopet citas pa skontas OLED na zalazu, zastario i on vise... bolji ovi novi MicroLED jopet prelomis i tu neku imaginarnu razliku i jopet skupljaj i skupljaj... jbt, zivot prodje u tom nekom skupljanju umjesto da se zivi i uziva sad i odma'... :mrgreen:
idi bolan umij se, okupaj se, operi se dolje, idi bolan...
Kupuj taj tv koji si begenis'o za to para sto si skupio, nadam se da je dovoljno, i uzivaj, jbo skupljanje, prodje zivot u tome. :-)
amar1994

#8575 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

semirsar wrote:Pa dok skupljas dodje MicroLED pa se jopet lomis citajuci, hodajuci od radnje do radnje pa jopet citas pa skontas OLED na zalazu, zastario i on vise... bolji ovi novi MicroLED jopet prelomis i tu neku imaginarnu razliku i jopet skupljaj i skupljaj...
...u to se i hologram pojavi :lol: :lol:
Post Reply