Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Bosnolog

#8526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

hercegovac_pravi wrote: Šta je ovo čovječe? Paralelni svijet bizarnih događanja :-)
Pa jel iko ovim "ratnicima" objasnio da je uspostava međukantonalnog vijeća dozvoljena Ustavom Federacije? Jel ovo proglašenje međukantonalnog vijeća i proglašenje "pobjede"? Ovo isto tragikomedija svega mi na svijetu. Isto ko da imaš bokserski meč a protivnik ti je bokserska vreća i onda ti proglasiš tehnički nokaut u prvoj rundi... :shock:
Pa mora se nesto prodati sludenom puku kao pobjeda pa makar to bilo meduzupanijsko kordinacijsko kokuz vijece,kako narodu drugacije objasniti politicki potop,...... :lol: :lol: :lol:
Vitez Koja

#8527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vitez Koja »

1pajdo wrote:
Vitez Koja wrote:Što se tiče Otvorenog i Latinice i ja to kritiziram jer su bile dobre emisije i više se mišljenja čulo, sloboda medija je bila veća, ali to nema nikakve veze s događajima u BiH, to ne etiketira HTV kao "huškački" medij jer je izvještavanje o BiH u sporednoj žiži. HTV nije pod direktnim utjecajem HDZ-a (samo pogledaj kako se izvještava o prosvjedima protiv HDZ-a) već ga samo određeni kadrovi simpatiziraju.
E serem se na opstinu gdje se Kebo nesto pita i gdje kao on ima neke ovlasti? Kojim ovlastima hljeba ti?
Nije FTV jedan narod nazvao ustasama nego one navijace koji i ne kriju da su
Pogrešno sam se izrazio.
Dakle, Kebo poput lokalnog šerifa dolazi u Široki Brijeg i odvodi sa sobom huligane koji su bili pritvoreni i potpuno ih oslobađa i ne dobivaju nikakvu prijavu (bez obzira što je ubojstvo Puljića mnogo teži čin to ne opravdava huligane). Što je još gore bez ikakve osude medija. :roll: Svojom pozicijom je vršio pritisak na županijski sud.
Što se tiče FTV-a pa samo pogledaj 60 minuta i dotične emisije gdje se Širokobriježani etiketiraju. Ne da mi se ponovo ulaziti u to jer je to davno prožvakana tema.[/quote]

Koliko znam, vecina Sirokobrijezana ce sa ponosm reci da je ustasa. Izgleda, jedino sto je njima zasmetalo, sto su predstavljeni kao fasisti. E, sada, sto neko ne moze shvatiti da su ustase i fasisti, jedno te isto, to je drugi par opanaka.
Ako se neko na stadionu pojavi sa zastavom nacisticke Njemacke, onda za mene je on fasista. Istina, oko zastave se vrtilo svega 3-4 lika, ali koliko sam primjetio, ostali se nesto nisu posebno bunili protiv toga.
Ono, sto je meni u jednom trenutku zasmetalo, na FTV, da su navijaci Sarajeva predstavljeni kao nevine ovcice. Istinu govoreci, ni ja sam ne znam, kako bi reagovao, da neko u blizini moje kuce divlja, razbija i prijeti sigurnost mog zivota. I sta se desilo poslije toga!? Klasicna manipulacija sa gradjanima u Sirokom Brijegu. Ljudi su izasli na ulicu da daju podsku ubici. Nijedne osude, bar one neutralne, nije bilo. Imao sam priliku da razgovaram, o desavanjima, u Sirokom Brijegu, sa par starijih likova, koji su bili tamo. Svi navode,da je naveci prosput napravila policija i domacin utakmice ( NK Siroki Brijeg). Jednostavno, stvari su se izmakle kontroli, jer nije bilo organizacije koja bi to sprjecila.
Ali, ono sto upada u oci, jeste da se nije ni malo napravila kritika prema policiji,odnosno, bezbjednosnom sistemu koji je zakazao upotpunosti. Sve se svelo na "prepucavanje" ko je kriv itd. To dovoljno govori, da imamo politicke elite, kojima nije u interseu da naprave sistem koji ce funkcionisati u cilju zastite gradjana i njihove imovine. Kada nema funkcionalnog sistema, onda se otvara ogroman prostor za manipulacije, a to odredjenim politickim sangama to odgovara. Nije bitno, sto je ugrozena sigurnost i zivot ljudi, bitno je da se pokaze odredjena ugorzenost i pored svega sto se sve to da organizovati i rjesiti na bolji nacin.
[/quote]
Zipa ovo, 4 godine sam živio u Širokom Brijegu i majka mi je odande i mogu ti reći da na ono što pričaš stječem dojam da nikad nisi ni bio u Širokome. Pusti priče rekla-kazala i pusti FTV koji naziva Širokobriježane ustašama. Pa svaki normalan čovjek u Širokome (a takvih je velika većina) se neće poistovjećivati s ustašama. Ali nekima ovdje nije jasno pa da ima pred nosom nacrtaš. A ti ovdje spominješ za većinu Širokobriježana da njeguju neo-fašistički pokret. Što se tiče momaka koji su donijeli zatavu o tome sam već pisao. Pa nisu ni Širokobriježani, a čak ni iz Hercegovine. Sumnjam da uopće znaju šta ona zastava istinski simbolizira. Ne želim se više natezati zbog toga.

Naravno da organizacijski nije bilo sređeno jer je hordi zla došlo 3 puta više nego što su sami oni najavili, a večina policije je bila na derbiju u Mostaru. To je jedan od glavnih razloga.

Na prosvjedu u Širokome je prvenstveno bio cilj da se prikaže prava istina pozadine tih sukoba. A što se tiče podrške Oliveru pa naravno da će mu je dati njegova obitelj, poznanici, prijatelji i sugrađani. Tako bi i u Sarajevu bilo. U ovakvom sustavu i državi. Uostalom, sam si naveo da ne vjeruješ da je Puljića Knezović ubio. :roll:

Ovo je davno prožvakana tema i ne mislim se više vraćati na nju. ;-)[/quote]

Samo sto je ovaj Sarajlija izlazio na ulice trazeci pravdu za pokojnog Denisa Mrnjavca. Takodje, ovaj Sarajlija, ne bi nikad, izasao na ulice da podrzi nekog ubicu, cak da je u pitanju neko od njegove porodice. Izgleda, da se ja, u odnosu od tih prosvjednika iz Sirokog Brijega, izuzetno mnogo razlikujemo.
Opet, svoje iskustvo i zakljucke, bazirim na razgovorima sa ljudima, koji su iz Sirokog Brijega ili rade za firme iz Sirokog Brijega, pa znaju sta tamo govore i kako se osjecaju.
jazzer

#8528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jazzer »

Toliko o borbi za prava Hrvatskog naroda u BiH. Dok se deklarativno zalazu za njih zajedno su,
ali cim na red dodju fotelje... :-)
Ovu vijest prenosi ''njihov'' portal, vjerovatno je situacija i malo uljepsana, a kako li to tek izgleda na terenu....
Sjednica proširenog kolegijuma starog saziva Skupštine Hrcegbosanske županije u Tomislavgradu nije donijela nikakve pomake u procesu formiranja nove zakonodavne i izvršne vlasti, jer je fotelja mandatara nove vlade, odnosno budućeg premijera, glavna prepreka provođenju izbornih rezultata - javlja dopisnik Srne.

Na današnjoj sjednici kolegijuma, kojoj su prisustvovali i predstavnici svih političkih stranaka koje imaju svoje zastupnike u novom skupštinskom sazivu, nije bilo suglasnosti ni o datumu održavanja nastavka konstitutirajuće sjednice žušanijske Skupštine na kojoj je trebalo izabrati novog predsjedavajućeg i dvojicu potpredsjednika, te utvrditi liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

Zbog nepostojanja jasno definirane većine u Klubu hrvatskog naroda, kao ni definirane skupštinske većine u novoj zakonodavnoj vlasti, te sporenja HDZ BiH i HDZ 1990 oko mandatara Vlade, usvojen je zaključak kojim su se predstavnici političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda usuglasili da se što prije postigne dogovor oko ovih pitanja kako bi proces formiranja vlasti napokon bio završen.

Prema neslužbenim informacijama dogovor dva HDZ-a o postizbornoj koaliciji u HBŽ odavno je samo "mrtvo slovo na papiru", a stranke koje su zajedno osvojile 11 mandata u novom sazivu županijske skupštine ne mogu se dogovoriti čiji će kandidat biti mandatar, a to znači i novi premijer Hrcgbosanske županije u naredne četiri godine.

Prema nepotvrđenim informacijama, funkcija premijera ranije je obećana dosadašnjem prvom čovjeku županijske izvršne vlasti Nediljku Rimcu, koji je kandidat HDZ-a 1990, pod uvjetom da četiri ministarske pozicije dobije HDZ BiH, što ova stranka ne prihvaća već insistira da kao stranka koja je pojedinačno osvojila najviše skupštinskih mandata za mandatara Vlade predloži svog kandidata.

Zbog sporenja dva HDZ-a oko fotelje budućeg premijera izvjesno je da će HBŽ jedina u FBiH još biti bez nove Skupštine i Vlade, a to znači i bez utvrđene liste kandidata za Dom naroda federalnog Parlamenta, kao i bez usvojenog proračuna za 2011. godinu.(Srna)
Za i Protiv

#8529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Za i Protiv »

Pokretač i urednik portala neznase.ba i dugogodišnji novinar BH Radija 1 Emil Karamatić pripada malobrojnoj grupi novinara u BiH koji uvjek i na svaklom mjestu otvoreno iznosi svoje vlastiti mišljenj, bez obzira o kakvim se događajima i ljudima radilo. Zbog činjenice da je bez dlake na jeziku, od donedavnog kolumniste Klikera, u Hercegovini zaziru javne ličnosti, pogotovo političke, pošto karamatićevi zajedljivi i šaljivi komentari pogađaju baš u sridu.Bije ga glas i izvrsnog poznavaoca svih političkih prilika u cijeloj Hercegovini, što je i povod da upravo sa njim razgovaramo o postizbornoj krizi u BiH , kojan je na određeni način , počela u i oko Mostara.

Kliker : Nakon formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, koju dva HDZ-a nazivaju nelegalnom i nelegitimnom, stvorena je svojevrsna pat pozicija koju mnogi nazivaju jednim od najdradramatičnijih momenata u novijoj istoriji BiH. I dok jedni smatraju da je ovo početak kraja BiH, drugi misle da smo na početku stvaranja normalne države Bosne i Hercegovine. Kakvo je tvoje viđenje cijele ove priče?

Karamatić: Ja ipak pripadam ovim drugim i tvrdim da smo definitivno na dobrom putu stvaranja normalne države. Moramo se vratiti na devedesete. Naprosto je politika Franje Tuđmana postavljena na takav način da i danas imamo posljedice totalitarnog ambijenta i ambicija jedne osobe. Prije svega to da samo pripadnici HDZ-a imaju pravo postavljati standarde o Hrvatstvu, što je u Hrvatskoj skoro izgubljeno, međutim u BiH, pogotovo u Hercegovini to je standard koji trenutno forsiraju izoglavljeno Božo Ljubić, koji uzgred glumata Mandelu, i Dragan Čović jer mu je nestalo drugih argumenata. Oni i slični njima, ljudi na zalasku političke karijere, prije svega nemaju što ponuditi, a onda i zbog kaznenih prijava koje im vise nad glavom, žele da se BiH raspadne.

Ma uostalom željeli bi oni to svakoj državi koja im još jedino može osigurati pristojnu kaznionicu. Meni na kraju nije čudo što dva HDZ-a novo formiranu i legalnu vlast nazivaju nelegalnom. Uostalom, Dragan Čović bi svaku bez njega nazavao nelegalnom. I zapamtite, samo onaj tko ne razumije politiku EU, misli da je u pitanju početak kraja BiH. Evo zanemarit ćemo čak i politiku EU i američku politiku i činjenicu da je upravo u Sarajevu najveće veleposlanstvo, ali politiku i stav Vatikana ne možemo zanemariti. Taj stav je jasan, ovih dana je satkan u imenovanju, odnosno ređenju prvog vojnog ordinarija u BiH Tome Vukšića. Pa tko to misli da Vatikan imenuje vojne ordinarije u državama kojima se sprema kraj?

Kliker : Prateći ovih dana pojedine medije iz Hercegovine stiče se utisak da su potezi SDP-a BiH i Visokopg predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, ujedinili Hrvate u BiH više nego ijedan događaj do sada. Ako je to tačno, kako je onda moguće da Jurišić i Lijanovići i dalje podržavaju i učestvuju u novoj aktuelnoj vlasti a koliko znam ,nisu ni zatražili "azil " u Sarajevu ?

Karamatić: Pojedinih medija iz Hercegovine postidio bi se i Gebels. Poglavito mislim na Hrvatski radio HB kojeg vodi Željko Raguž i na Večernji list zahvaljujući Jozi Pavkoviću kao bruku i sramotu hrvatskog novinarstva u BiH. Portale poput Dnevnika.ba i Poskoka.info treba pokazivati studentima da razumiju moderni oblik medijskog fašizma. Prije nekoliko dana iz propagandne radionice HDZ-a BiH iskočilo' je jedno priopćenje u kojem pozivaju Hrvate na mir. Iskreno, ničemu se nisam smijao kao toj notornoj gluposti. Vidjeli ste prosvijede koje su organizirali i kako su iskoristili rektora mostarskog Sveučilišta Vladu Majstorovića i dekanicu Filozofskog falulteta u Mostaru Slavicu Juku. Bez stida i srama i dalje obnašaju svoje funkcije. O čemu dalje pričati? Uvijek sam mislio da je Bog na nebu a filozofski fakultet na zemlji, međutim naš hrvatski je ispod zemlje, u septičkoj jami.

Naprosto HDZ-e mora otići jer ovoliko bruke i sramote koju nam sustavno godinama donose normalan čovjek ne može podnijeti. Dok je njihovom članstvu ovo i dalje zabava u kojoj će koliko je god moguće koketirati sa nacionalsocijalizmom. U takvom ambijentu svoju publiku će imati mediji koje sam spomenuo, međutim na štetu velikog broja Hrvata, nažalost to ne vide. Što se tiče jedinstva Hrvata i dalje ću se zalagati za nejedinstvo jer jedino tako Hrvati mogu sačuvati zdrav razum. Da pojednostavim, pričam o slobodi i demokratizaciji Hrvata kojima to u Hercegovini slabo ide od ruke. Zvonko Jurišić je napravio prvi korak i treba mu čestitati na hrabrosti. Nažalost, Hercegovina još vjeruje u čopor i čoporativno mišljenje, međutim vrijeme pojedinaca tek dolazi. Samo ćemo morati profesionalizirati medije i sveučilište, a ne da nam se i dalje događa da kad netko na Filozofskom fakultetu zovne; baba, strina, ujna, tetka, kumo, itd uvijek imate okret goluba u liku i djelu dekanice Juke. Nepotizam nas uništi.

Kliker: Čović i Ljubić stalno ponavljaju da su na osnovu izbornih rezultata oni jedini legitimni predstavnici Hrvata u BiH i da su samo zbog toga odbili ponudu SDP-a da učestvuju u vlasti na nivou Federacije. Sa druge strane, plasiraju se informacije da je pomenuti dvojac istrajavao na čvrstom stajalištu kako bi ishodio sadašnju situaciju koja miriše na događaje od prije deset godina unazad?

Kamamatić: Prije svega ljudski gledano Božo Ljubić je izigrao Zvonku Jurišića i naokolo je počeo mahnitati i uvjeravati mase kako su svi glasovi iz koalicije sa HSP-om njegovi, što je notorna laž. Druga stvar da nije bio u koaliciji sa HSP-om izgubio bi mu se svaki trag. Znam, bio sam blizu. Njegova koalicija sa Čovićem na kraju je uništila i njega i Čovića, puno više Čovića nego njega. U razgovorima sa SDP-om, Lagumdžija im je ponudio i previše, bila je to velika prilika koju bi garant Čović kao stari drug i prevarant prihvatio jer u noj je bilo sve. Međutim, cijela priča je pala kad Božo Ljubić kao polupijani idot počne nekim stranim diplomatima objašnjavati tko je Hrvat a tko nije. Tako Ljubić jednom izgovori kako ne može biti Hrvat onaj čija je majka recimo muslimanka ili pravoslavka.

Takvo što ne bi izgovorio ni seljak sa Uzarića, a kamo li netko sa titulom doktora. To nisu riječi ni za kafanu u pijanom društvu ,a kamo li u diplomatskim krugovima. Na kraju, mišljenja sam da čovjek sa takvim stavom nema što tražiti u politici. Sramotno je da Božo Ljubić određuje tko je Hrvat a tko nije. Evo ja tvrdim da on nije moralan čovjek ,a Hrvat može biti koliki god hoće. Takvog prevaranta i lažova odavno nisam sreo. A njihov legalitet me podsjeća na onu staru: Tko o čemu: kurva o poštenju, vojnik o skraćenju i zastavnik o unapređenju. U politici postoji jedino 51 posto, sve ostalo je priča koja dolazi od onih koji ni sami u nju ne vjeruju. A među njima su i Jadranka Kosor i Ivo Josipović, i masa medija u Hrvatskoj koja je skoro pohmanitala, slično kao 91. Prije svih mislim na HRT. Međutim hlađenje slijedi, čak je i primjetno.

Kliker : Kao odgovor na aktuelnu situaciju, dva HDZ-a pripremaju Hrvatski sabor u Mostaru koji je najavljen za sredinu ovog mjeseca. Šta će prema vašim informacijama organizatori ponuditi delegatima i da li će BiH i nakon ovog skupa biti ista?

Karamatić: Nisam siguran da će ga organizirati. A ako ga organiziraju, bit će to po drugi put zabava za one koji srkaju dugogodišnju čorbu HDZ-a. Što misliti o ljudima koje lokalni moćnici trpaju u autobuse i silom dovode na zabavu koju nazivaju Saborom? Naprosto mi ih je žao, ali jebiga, i to su Hrvati. Sabor je smješnija ideja od priopćenja u kojem pozivaju Hrvate da ostanu mirni. Mislim da Hrvati u ovom trenutku ekonomske krize i brige za ekonomski opstanak, imaju puno pametnijeg posla od zajebancija Bože Ljubića i Dragana Čovića. Šteta što u ovakvoj poziciji nisu bili prije.

Kliker : Nakon svega, vidiš li izlaz iz ove situacije i ima li nade da se u bliskoj budućnosti ponudi riješenje na osnovu kojeg će svi narodi i građano ove zemlje konačno živjeti normalno ?

Karamatić:Treba riješiti pitanje Ustava na dobrobit svih naroda u BiH ali prije svega svakog čovjeka. Na svu sreću, Božo Ljubić je imao i dobrih izdanja, jedno od njih ću citirati za kraj: Hrvati u BiH nikad nisu bolje živjeli kao danas - rekao je Božo Ljubić na predizbornom skupu u Čapljini. To je jedina istina koju je izgovorio u posljednjih godinu dana. I na kraju, iz ovakve situacije ne treba izlaziti, iskreno Boga sam molio dvadeset godina da u nju dođemo. Ovo je početak normaliziranja stanja, dvadeset godina smo živjeli u nenormalnom. Pustite Božu Ljubića i Dragana Čovića, nitko ih više ne shvaća ozbiljno.
Halil Šetka (Kliker.info)
:thumbup:
ReD aka Socijalista

#8530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReD aka Socijalista »

Zlaya okupirao na majorizirajuci nacin bivsu ambasadu SAD-a!!! Drzavna rezidencija kod bivse kasarne "Marsal Tito" :thumbup: prodji samnom kroz crvenoo...bice bolje :D :lol:

Jes da je avaz, ali haj de :D

MVP poslao zahtjev Vijeću ministara BiH: Državna rezidencija u bivšoj Ambasadi SAD?

Rezidencija bi bila korištena za svečane prijeme, boravak stranih delegacija, važne sastanke

Nakon što je vlada SAD napravila novu zgradu za svoju ambasadu, na mjestu bivše kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu, Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH zatražilo je od Vijeća ministara da mu ustupi objekt u Alipašinoj ulici 43, koji su Amerikanci ranije koristili.

Kako "Dnevni avaz" saznaje, plan MVP-a je da od ove zgrade napravi državnu rezidenciju koja bi bila korištena za svečane prijeme, boravak stranih delegacija, važne sastanke.

- To bi bila rezidencijalna, a ne zgrada za potrebe MVP-a. Mi bismo ostali u sadašnjoj zgradi, iako i sami imamo ogromnih problema s prostorom. Nešto više od dvije trećine zgrade koristi MVP, dok jednu trećinu koriste "Željeznice BiH". Ministarstvo se znatno proširilo i dobro bi bilo kada bismo riješili pitanje prostora, pogotovo kada je riječ o prijemnim prostorima - kazali su nam u MVP-u.

Nezvanično saznajemo da zbog lične netrpeljivosti prema šefu bh. diplomatije Svenu Alkalaju i njegovom radu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić ovaj zahtjev neće staviti na dnevni red sve dok se nalazi na ovoj poziciji.

Iako smo jučer u Generalnom sekretarijatu VIjeća ministara BiH pokušali provjeriti šta je sa zahtjevom MVP-a, generalni sekretar Zvonimir Kutleša nije odgovarao na naše pozive.

BiH kupuje tri zgrade u inozemstvu

U izvještaju MVP-a za prošlu godinu navodi se da su, kada je riječ o kapitalnim ulaganjima, stvoreni uvjeti da se pokrene postupak kupovine objekata u Njemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji za potrebe bh. ambasada. Tim povodom upućena su pisma namjere ministarstvima vanjskih poslova ovih zemalja.
madner

#8531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Gandalfe :D
ja bi prosljedio tekst ali strah me je da Hercegovin nije spremna za primanje toliko stomacnih pacijenata :D
Alfons Kauders

#8532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

jazzer wrote:Toliko o borbi za prava Hrvatskog naroda u BiH. Dok se deklarativno zalazu za njih zajedno su,
Ovu vijest prenosi ''njihov'' portal, vjerovatno je situacija i malo uljepsana, a kako li to tek izgleda na terenu....
Sjednica proširenog kolegijuma starog saziva Skupštine Hrcegbosanske županije u Tomislavgradu nije donijela nikakve pomake u procesu formiranja nove zakonodavne i izvršne vlasti, jer je fotelja mandatara nove vlade, odnosno budućeg premijera, glavna prepreka provođenju izbornih rezultata - javlja dopisnik Srne.

Na današnjoj sjednici kolegijuma, kojoj su prisustvovali i predstavnici svih političkih stranaka koje imaju svoje zastupnike u novom skupštinskom sazivu, nije bilo suglasnosti ni o datumu održavanja nastavka konstitutirajuće sjednice žušanijske Skupštine na kojoj je trebalo izabrati novog predsjedavajućeg i dvojicu potpredsjednika, te utvrditi liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/.

Zbog nepostojanja jasno definirane većine u Klubu hrvatskog naroda, kao ni definirane skupštinske većine u novoj zakonodavnoj vlasti, te sporenja HDZ BiH i HDZ 1990 oko mandatara Vlade, usvojen je zaključak kojim su se predstavnici političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda usuglasili da se što prije postigne dogovor oko ovih pitanja kako bi proces formiranja vlasti napokon bio završen.

Prema neslužbenim informacijama dogovor dva HDZ-a o postizbornoj koaliciji u HBŽ odavno je samo "mrtvo slovo na papiru", a stranke koje su zajedno osvojile 11 mandata u novom sazivu županijske skupštine ne mogu se dogovoriti čiji će kandidat biti mandatar, a to znači i novi premijer Hrcgbosanske županije u naredne četiri godine.

Prema nepotvrđenim informacijama, funkcija premijera ranije je obećana dosadašnjem prvom čovjeku županijske izvršne vlasti Nediljku Rimcu, koji je kandidat HDZ-a 1990, pod uvjetom da četiri ministarske pozicije dobije HDZ BiH, što ova stranka ne prihvaća već insistira da kao stranka koja je pojedinačno osvojila najviše skupštinskih mandata za mandatara Vlade predloži svog kandidata.

Zbog sporenja dva HDZ-a oko fotelje budućeg premijera izvjesno je da će HBŽ jedina u FBiH još biti bez nove Skupštine i Vlade, a to znači i bez utvrđene liste kandidata za Dom naroda federalnog Parlamenta, kao i bez usvojenog proračuna za 2011. godinu.(Srna)
kontali zajedno zaklati vola radi kile mesa, a sad se medjusobno krve radi mrvica bajata kruha...

sve su prilike da je ljubic pokopao svoju stranku... glasace izdao... partijske vojnike ostavio na cjedilu... a nije plaho zaduzio ni covica ni dodika... devedesetka se lagano pocinje osipati i ne vjerujem da moze opstati do narednih izbora... ili ce se utopiti u covicev hdz, ili ce se pridruziti sbih na klupi...
madner

#8533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ja, totalno su propustili priliku. Ovako niti imaju vlastiti profil, niti nadu da ce bolje proci na sljedecim izborima. Zasto bi sada neko glasao za HDZ 90?
Last edited by madner on 05/04/2011 11:26, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#8534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Ja, totalno su propustili priliku. Ovako niti imaju vlastiti profil, niti nadu da ce bolje proci na sljedecim izborima. Zasto bi sada neko glasao za HDZ?
ne znam zasto su glasali i prije, ali nejse... :D tek sad nece imati razloga... :D

jbg skontaj da je hdz 1990 okupio dobar dio starih hdz-ovaca... odnosno ljudi koji su u zadnjih 20 godina uljbebili rodbinu, prijatelje, komsije... rijec je o nekoliko hiljada porodica... koje cine barem pola od 20,000 glasova koje su dobili na izborima... a hdz bih je uhljebio jos vise

samo sad ce neki novi klinci voditi javna preduzeca, upravu, skolstvo, muriju... pa ce mnogi perspektivni kadrovi slati cv na posao.ba...

bilo bi interesantno pogledati cime se sve bave supruge, rodjaci i djeca visokorangiranih hdz-ovaca... siguran sam da bi se dalo iskopati stosta...
madner

#8535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Mislio sam na 90-ku, jasno mi je zasto HDZ ima svoje birace. Moj lapsus :D
black

#8536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by black »

madner wrote:Ja, totalno su propustili priliku. Ovako niti imaju vlastiti profil, niti nadu da ce bolje proci na sljedecim izborima. Zasto bi sada neko glasao za HDZ?
ma kao i do sada vise od pola hercegovackih hrvata ce glasati za hdz
madner

#8537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

black wrote:
Jasno mi je, ne nadam se promjeni svijesti. Govorim za 90ku, oni su sada stranka koga?
ReD aka Socijalista

#8538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReD aka Socijalista »

madner wrote:
black wrote:
Jasno mi je, ne nadam se promjeni svijesti. Govorim za 90ku, oni su sada stranka koga?
To su oni koji zele po koji funkciju u elektranama, telefonima, vodama, zicama, valjcima...papiru i tako to. Lijepo je to Zlaya objasnio...
palermo

#8539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

madner wrote: Jasno mi je, ne nadam se promjeni svijesti. Govorim za 90ku, oni su sada stranka koga?
Pa hercegovačko (govorim sad samo o njemu, jer njega znam dobro) hrvatsko glasačko tijelo i politika usmjerena ka njemu je uglavnom zasnovana na plemenskom poimanju zajednice. Ona u suštini znači, osnovna vrijednost jeste pripadanje plemenu, pleme je ono koje je uz tebe uvijek, u okviru plemena ostavaruješ sve što ti u životu treba. Tu se ženiš, krstiš, svadbe praviš, pleme ti određuje kako glasaš. U tom kontekstu i pitanje za koga je stranka 90 je prilično deplasirano. Ukoliko određeni plemenski krugovi nađu svoj interes unutar 90-tke ona iznova može naći i svoj razlog postojanja. Al sasvim sigurno, bez Bože Ljubića.
ivannn

#8540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ivannn »

black wrote:
hercegovački hrvati istina glasali su najviše za hdz i hdz90, a i hsp koji je sada na vlasti je upravo je sve svoje glasove dobio u livanjskom i ZH kantonu, dijelom i u HNK

oni koji su sada najglasniji protiv hsp su upravo hercegovci, no sami su birali :dance:

u sbk i posavini apsolutni pobjednici su hdz-ovi
polusvijet

#8541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by polusvijet »

Dvedesetka vise nema na cemu izgraditi vjerodostojan profil. Previse su se cesto bavili prepozicioniranjima da bi nakon ovog posljednjeg imali prostora bilo gdje se ugurati. Los menadzment. Moglo se i naslutiti vec u startu debilnim izborom imena te napredne otcjepljene frakcije. Hronicni nedostatak ideje nastavio ih je krasiti i u nastavku rada. Bespovratnim padom Sanadera izgubili su cak i upute za uporabu.

Ipak, ostaje utjeha da je u najgorem slucaju dovitljivom kadru dovoljno izbrisati onu zloslutnu cifru sa logotipa pa da nastavi dalje u nove pobjede. U sluzbu tajkunima. Majorizirani biraci ionako za sad ne traze vise od zbijanja redova. :-)
StupskaBitanga

#8542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

Al kako ofirno i jadno te HDZove gura TV1
Po meni oni ne trebali dobiti ni sec TV prostora
hajducka travica

#8543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hajducka travica »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=y_ARJi9hhBg&NR=1[/youtube]
To je tamo a kako je kod ovih nasih,ovdje.
duh_sa_sjekirom

#8544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

I šta kažu, hoće li u Zapadnoj Hercegovini biti kakvih prosvjeda povodom hapšenja Božidara Vučurevića?
Komrad

#8545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

jazzer wrote:Toliko o borbi za prava Hrvatskog naroda u BiH. Dok se deklarativno zalazu za njih zajedno su,

Ovo je jos jedan u nizu folova samo da se dobije na vremenu tj. da kupe kojeg delegata platformasa
Nass

#8546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Komrad wrote:Ovo je jos jedan u nizu folova samo da se dobije na vremenu tj. da kupe kojeg delegata platformasa
Slazem se, i ja mislim da je to osnovni razlog odlaganja i cekanja u Kantonu 10. Jos nas tu ceka teska bitka, ali obzirom da je Platforma formirala vlast u FBiH, bit ce malo teze kupiti nekog njihovog zastupnika nego prije.... ali se pokusaji takve vrste moraju apsolutno ocekivati. Nadam se da je karanten odavno pripremljen.

A evo sta kaze Jurisic o HDZ-ovim prijateljima:
Dnevni List: Ima li opasnosti od potpune izolacije i marginalizacije Hrvata u BiH, nakon takvih novih političkih najava kao i “Židovskog modela”?

Jurisic: Prema najavljenoj politici Čovića i Ljubića, jasno je da se ide u radikalizam. To neće donijeti dobra Hrvatima u BiH, a jedino će odgovarati Miloradu Dodiku. Zapitajmo se tko su ostali saveznici Hrvatima u BiH, Zagreb nas je ostavio zbog svojih problema, ali i toga što nisu imali adekvatne suradnike među hrvatskim dužnosnicima. Pa neće i ne žele pregovarati s ljudima tipa Niko Lozančić, Borjana Krišto, itd. Nadalje, proglasili su Austrijance, a samim tim i Nijemce, Talijane i druge susjedne te nama prijateljski naklonjene zemlje EU-a neprijateljima. Sa Sjedinjenim Američkim Državama ionako nisu imali komunikaciju dok od Londona i Pariza nikada nismo niti očekivali potporu. Jednostavno mi Hrvati se moramo upitati tko nam je ostao kao saveznik i prijatelj. Trenutačno je to navodno samo RS. To je poražavajuće da nas HDZ okreće prema Istoku, a odvaja od Zapada i da nam Rusi budu jedini saveznici. Pa i ne čudi što najavljuju “Židovski model” kada su se sami doveli u izolaciju.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#8547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by -LIBERO- »

1pajdo wrote:
nemam_ideje wrote:
1pajdo wrote: Zipa ovo, 4 godine sam živio u Širokom Brijegu i majka mi je odande i mogu ti reći da na ono što pričaš stječem dojam da nikad nisi ni bio u Širokome. Pusti priče rekla-kazala i pusti FTV koji naziva Širokobriježane ustašama. Pa svaki normalan čovjek u Širokome (a takvih je velika većina) se neće poistovjećivati s ustašama. Ali nekima ovdje nije jasno pa da ima pred nosom nacrtaš. A ti ovdje spominješ za većinu Širokobriježana da njeguju neo-fašistički pokret. Što se tiče momaka koji su donijeli zatavu o tome sam već pisao. Pa nisu ni Širokobriježani, a čak ni iz Hercegovine. Sumnjam da uopće znaju šta ona zastava istinski simbolizira. Ne želim se više natezati zbog toga.

Naravno da organizacijski nije bilo sređeno jer je hordi zla došlo 3 puta više nego što su sami oni najavili, a večina policije je bila na derbiju u Mostaru. To je jedan od glavnih razloga.

Na prosvjedu u Širokome je prvenstveno bio cilj da se prikaže prava istina pozadine tih sukoba. A što se tiče podrške Oliveru pa naravno da će mu je dati njegova obitelj, poznanici, prijatelji i sugrađani. Tako bi i u Sarajevu bilo. U ovakvom sustavu i državi. Uostalom, sam si naveo da ne vjeruješ da je Puljića Knezović ubio. :roll:

Ovo je davno prožvakana tema i ne mislim se više vraćati na nju. ;-)
Onda se Alisa napušila i vidjela Ludog Šeširdžiju :skoljka:

Navijačka skupina NK Širokog se nazvala Škripari koji su ustaše na kvadrat.
9. rujna 1996. godine navijači prihvaćaju ideju i prijedlog, te uzimaju s ponosom ime Škripari, po križarima koji su 1945. godine odbijali priznati novu vlast i nastavili se boriti svojim posebnim gerilskim načinom otpora do sredine pedesetih godina. Bili su problem tadašnjoj komunističkoj vlasti.
I to je kao sasvim normalno. Široki je sasvim regularna sredina, djeca se zabavljaju sa Šrkiparima, na prste jedne ruke možeš prebrojati igrače koji nisu katolici a da su igrali za Široki, ponekad se svastika profura na tribinama, ako bude problema, pucaš, ubiješ navijača pa onda pustiš osumnjičenika da išeta iz pritvora, ubice se nikada ne nađu.

Al je to vrlo zdrava sredina. Nisu ljudožderi. Žive u kućama. Vjeruju u jednog boga i tako :skoljka:

Ma šta ti je, Širokobriježani su ustaše. Na svakoj utakmici se nalazi svastika na tribinama, nije to jednom samo bilo, ljudi su navikli na to. Nose se pištolji na utakmice i kad rezultat ne odgovara stalno se puca po navijačima suprotnih momčadi koje nisu ni krive ni dužne, ma bubice. Evo upravo nabavljamo nove kalašnjikove za MOŽDA europske susrete :D :roll:

I da, ljudožderi su. I to okorjeli. :shock:

Vidim da nema smisla s nekima diskutirati (raspravljati) na ovom forumu. A moderator je mila majka :roll:.
Uživajte u vašoj "multietničnosti". :-D. Pozdravlja vas vaš pajdo.

Bujrum.

:run:

Ma ne skripari ne znaci profasisticka paravojna formacija ustasa poslije 2.SR.
Ma ne ne pjevaju se pjesme o balijama,ubijanju Srba,Jasenovcu,Negiranju drzave BIH.
Ma ne ,nemaju na plakatima koji pozivaju na utakmicu vojnika SSdivizije.
Ma ne,nije sasvim uobicajeno u Listici misljenje ,u najblazem obliku receno,podsijevanje i sovinisticki komentari na racun turaka,balija,srba i slicno. Potenciranje kriznjeg puta,mrznja prema partizanima i tako to. Thomson im je zakletva ,na svakom koraku pici njegova nacionalisticka pjesma.

itd itd.

I nemoj se vise praviti gluo. Kazes da si zivio tamo 4 godine,e pa ocito onda sve gore navedeno,i jos toga,tebi nisu parali uho i oko,cim nesto takvo ne tumacis kao sovinizam i neofasizam.

Tvoj cinizam i pozivanje na nasu multieticnost,je presmjesno nesto. Multieticnost ne znaci i TOLERANCIJA prema sovinizmu i fasizmu,pobrkao si loncice.
A i BTW. Sarajevo je po multieticnosti i toleranciji za tu Listicu NY,pa ti se pravi neupucen i da kao ne shvatas sta ti pricam koliko god hoces.
ultima_palabra

#8548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Jel ono slogan 90tke na izborima bio "ne dajte mu olovku u ruke"... mislilo se na Čovića :lol:
I Ljubić ima obraza da nešto govori o legitimnosti :-)
Komrad

#8549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Komrad »

-LIBERO- wrote:
Ma ne skripari ne znaci profasisticka paravojna formacija ustasa poslije 2.SR.
Ma ne ne pjevaju se pjesme o balijama,ubijanju Srba,Jasenovcu,Negiranju drzave BIH.
Ma ne ,nemaju na plakatima koji pozivaju na utakmicu vojnika SSdivizije.
Ma ne,nije sasvim uobicajeno u Listici misljenje ,u najblazem obliku receno,podsijevanje i sovinisticki komentari na racun turaka,balija,srba i slicno. Potenciranje kriznjeg puta,mrznja prema partizanima i tako to. Thomson im je zakletva ,na svakom koraku pici njegova nacionalisticka pjesma.

itd itd.

I nemoj se vise praviti gluo. Kazes da si zivio tamo 4 godine,e pa ocito onda sve gore navedeno,i jos toga,tebi nisu parali uho i oko,cim nesto takvo ne tumacis kao sovinizam i neofasizam.

Tvoj cinizam i pozivanje na nasu multieticnost,je presmjesno nesto. Multieticnost ne znaci i TOLERANCIJA prema sovinizmu i fasizmu,pobrkao si loncice.

A i BTW. Sarajevo je po multieticnosti i toleranciji za tu Listicu NY,pa ti se pravi neupucen i da kao ne shvatas sta ti pricam koliko god hoces.
:thumbup:
ultrajvosa 1987

#8550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultrajvosa 1987 »

Samo ne znam kako ovaj iz listice objasnjava to da cijeli stadion ili pak dvorana horski navija "AJMO USTASE", bezbroj puta smo se svi uvjerili u to kako na licu mjesta tako i putem TV.
Haj ga znaj, mozda ni oni nisu iz listice, kao i oni sa nacistickom zastavom :-)

Zbog ovakvih kao sto je on, nije corav pored ociju, ali je bezobrzan pravo... glasam za majorizaciju :D
Locked