IRAN

Post Reply
salik79

#8526 Re: IRAN

Post by salik79 »

pirpa wrote:
Howitzer wrote:Iran nije samo stjecište šiizma, već i cionizma

Image

Piše: Danijal Ahmed al-Farisi

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Iran je u svijetu poznat kao simbol i stjecište šiizma, međutim, malo je onih koji znaju da Iran nije samo stjecište šiizma, već i cionizma. Naime, ima već trideset godina kako Amerika i Izrael prijete Iranu, a onda odjednom, umjesto Irana, napadnu neku arapsko-islamsku zemlju. Znate li zašto?

Uzrok takvoj politici i svekolikoj hipokriziji krije se u onome što je objavio izraelski časopis ”Yediot Ahronot”, navodeći da se: ”više od 30 milijardi dolara izraelskih investicija nalazi u Iranu uprkos zvaničnim i službenim izjavama o međusobnom animozitetu i neprijateljstvu između Izraela i Irana.” U listu se dalje navodi da je: ”najmanje 200 izraelskih kompanija uspostavilo poslovne odnose sa Iranom, a većina njih su naftne kompanije koje ulažu u energetski sektor u Iranu.”

Mnogima je nepoznata činjenica da je broj iranskih Židova u Izraelu premašio 200.000, i da im je glavni vođa i autoritet bio iranski rabin Yedidia Shofet (rođen 1908. godine u Kashanu u Iranu, a umro 2005. godine u Los Angelesu), koji je bio vrlo blizak iranskim vlastima. Iranski Židovi imaju veliki utjecaj na trgovinu i ekonomske poslove općenito, kao i na političke tokove i na komandni kadar u izraelskoj vojsci. Samo u Teheranu postoji oko 30 sinagoga, dok sunije, kojih ima blizu milion, nemaju niti jednu sunijsku džamiju. Veza između Irana, židovskih rabina u Izraelu i Amerike je iranski rabin Oriel DeVita Sal.

Među Židovima, Kanade, Velike Britanije i Francuske ima 17.000 iranskih Židovi koji imaju velike naftne kompanije i dioničarska društva, i imaju svoje članove u Gornjem domu i u ”Kući lordova.” Iran je iskoristio svoje Židove u Americi i preko židovskog lobija je vršio pritisak na američku administraciju kako bi se spriječio napad na Iran u zamjenu za zajedničku saradnju koju je Iran ponudio židovskim kompanijama.

Među američkim Židovima u SAD-u, ima 12.000 Židova iz Irana i oni čine oštricu ili vrh koplja židovskog lobija, a mnogi od njih su članovi Kongresa i Senata. Iranski Židovi redovno emitiju svoj radio-program iz Izraela i taj program se emituje na račun države Iran.

U Iranu živi 30.000 Židova i Iran je država sa skoro najvećom koncentracijom Židova izvan Izraela, i oni nikada nisu prekinuli komunikaciju i veze sa svojim rođacima u Izraelu. Ugledni židovski rabini u Izraelu su iz Irana, odnosno iranske pokrajine Isfahan, i oni imaju široki utjecaj unutar vjerskih i vojnih struktura, a povezani su sa Iranom preko isfahanskog rabina. Bivši izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz je iranski Židov (rođen u Teheranu, 1948. god.), i on se, unutar izraelske vojske, žestoko protivio udarima na nuklearne reaktore u Iranu. Bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav je također iranski Židov (rođen je u gradu Yazd u Iranu, 1945.) i on je veliki prijatelj sa Ahmedinedžadom, Ali Hamneijem i komandantom Revolucionarne garde, samo zato što je iranskog porijekla. Poznato je da Židovi iz cijelog svijeta hodočaste Iran jer je u njemu ukopano tijelo Jusufovog a.s. rođenog brata, Benjamina i mnogi od njih više vole Iran od Jerusalema (Kudsa). Da ne govorimo o tome da Židovi u Izraelu više vole i poštuju Iran od Palestine, posebno zbog činjenice da je Iran zemlja Kira Velikog, koji je Židove izbavio iz ropstva (nakon što ih je Nabukodonosor odveo kao roblje u Babilon), zatim, na tlu Irana su ukopani Allahovi poslanici: Danijal i Habakuk koji su svetinje za Židove.

Zašto onda Izrael nije izvršio atentat i ubio Hasana Nasrallah, kada se zna da su izraelski avioni nadlijetali njegovu kuću u predgrađu Bejruta, a vođe palestinskog otpora ubijali su makar se skrivali u džamijama? Kako je Iran uspio obmanuti Arape svojim navodnim neprijateljstvom prema Izraelu? Konačno, jeste li znali da dvije trećine izraelske vojske čine iranski Židovi?

Zato pažljivo čitajte ovaj Poslanikov s.a.v.s., hadis, kojeg je prenio Enes ibn Malik r.a.: ”Dedžala će slijediti 70 000 Židova iz Isfahana, a na glavama će nositi tajlesane (perzijske turbane).” (Muslim) Kako je Muhammed s.a.v.s. mogao znati, osim putem Objave, da će se oni skupiti, odnosno da će biti stacionirani, baš u Isfahanu?!

Ako ovome još dodamo i činjenicu da je utemeljitelj šiizma bio Židov iz Jemena, Abdullah ibn Sebe', koji je lažno primio islam i posijao smutnju u islamskom ummetu i podijelio muslimane na sekte i frakcije, bit će nam jasno kakve namjere ima Iran u regionu Bliskog Istoka i ko je njegov stvarni neprijatelj, Izrael i Amerika, ili muslimani sunije.

http://saff.ba/iran-nije-samo-stjeciste ... ShFwNyUfL0

To je ta ista bagra, samo drugo pakovanje, kvazi neprijatelji a iza scene prijatelji samo takvi, imali su od koga naučit licemjerstvo, od rođenog brata Izrahella!
Notorna laz koja se veoma lako moze provjeriti preko Googla .....
Naravno da je notorna laz, pomijesana s primjesama poluistine...Ne imadoh prosli put dovoljno vremena da se osvrnem i na druge detalje ove bljuvotine vehabistickog pamfleta SAFF, te se samo osvrnuh na ANTIcionisticke rabine s kojima Iran ima lijepe odnose. U tekstu je to bila najocitija i najprljavija laz, podmetanje tim rabinima cionizam, a sve u svrhu toboznje paralele/partnerstva cionizma i siizma. Izlisno je komentarisati nebuloze o izraelskom ulaganju u Iran i "iranskoj cionistickoj dijaspori", jer i budala zna da je najveci broj iranskih Jevreja otisao u Izrael za vrijeme saha Reze Pahlavija, koji je imao izuzetne odnose sa cionistima i njihovim entitetom. To tada nije smetalo zaljevskim dembelima, naprotiv to je bio njihov "brat" i "partner":

Image

Kako sah pade i bi izglasana Islamska Republika Iran, tako i Iranci postadose "zle sije" i "najveca opasnost za islam"...Napomenuo bih da su iranski jevreji, kao onomad Izrael njima, ponudili novcanu naknadu Jevrejima koji bi bili spremni napustiti Izrael te se vratiti u svoju domovinu.

Vrhunac munafikluka mi je citiranje hadisa iz Muslimove zbirke, te iskrivljavanje prijevoda istog u cilju aluzije na turbane iranskih ajetullaha. Kao prvo, ne radi se ni o kakvim "turbanima" nego o perzijskim salovima. Kao drugo, jasno je receno da su to Jevreji iz Isfahana, a ne muslimani-sije! Kao trece - ove ublehe o Abdulahu ibn Sebeu, kojeg spominju kao "utemeljitelja siizma" su vec i samim vehabitima postale preofirne. Dajte izmislite sta novo! U knjizi "The origin of shiite islam and it´s principles" (http://islamicmobility.com/pdf/THE%20OR ... CIPLES.pdf) od Allame sejh Muhammed Husejn Al-Kasifi´l Gita, u kojoj je u detalje objasnjen siitski pravac u Islamu, autor se osvrnuo i na citiranu podvalu:
As regards 'Abdullah ibn Saba, whose name has been associated with
the Shi'as, if one studies any Shi'a book one will find that he is held in
contempt; rather the mildest works about him that are to be found in the
books written by Shi'a authors are:"'Abdullah ibn Saba - curses be upon
him"
. We should mention that some people hold the view that 'Abdullah
ibn saba, like Majnun, 'Amiri, and Abu Hilal, were in fact only ficticious
heroes of story and legend.

During the middle period of the Umayyah and 'Abbasid rule, self-indulgence,
sport and play, had reached the middle period of the Umayyah
and 'Abbasid rule, self-indulgence, sport and play, had reached such a
height that story-telling had become a part of the life of the residents of
the palace. It was in such an atmosphere that the stories were contrived
.
Kada su se SAFF-ovi vehabiti ovako lijepo znali pozvati na Muslimov sahih, zasto nam ne citirase i ovaj, takodjer Muslimov sahih:

“Kada bi iman/vjerovanje bilo kod zvijezde Danice dohvatili bi ga Perzijanci.”

Ili ovaj, kojeg prenose i Buharija i Muslim:

Ljudi su obično pitali Alejhisselama o mogućem dobru, a ja sam ga pitao o mogućem zlu za nas. „Božji Poslaniče, u džahilijjetu smo imali zlo pa nam Allah darova ovo dobro. Da li poslije ovog dobra ima kakvo zlo?!. „Da, bit će zla poslije ovog dobra“ – odgovori je Alejhisselam. „A hoće li u tom zlu biti kakvog dobra“ – upitah. „Hoće, ali i oko tog dobra bit će zabune“. „O kakvoj zabuni je riječ“ – pitao sam. „Pojavit će se ljudi koji će pozivati na pravi put, ali to neće biti moj put. Nešto od onog što će govoriti ispravno je, ali mnogo toga će biti pogrešno“ – reče Allahov Poslanik. „Da li u tome ima kakvog zla“ – upitah. „Da, pojavit će se ljudi koji će kao džehennemski vratari pozivati ljude, pa ko im se odazove oni će ih tamo gurnuti“- reče Allahov Poslanik. „Opišite nam te ljude, Božji Poslaniče“ – rekoh. „Oni su naše krvi i govorit će našim jezikom“ – reče Alejhisselam! „Božji Poslaniče šta nam preporučuješ ako nas to zadesi!? – upitah. „Držite se džemata i imama (duhvonog i moralnog autoriteta)“!

i konacno, zasto izostavljaju i ovaj hadis iz Buharijine zbirke, kada je rijec o pojavi Dedzala?!

"Bože moj, podari nam blagoslov i napredak u našem Šamu i našem Jemenu!” Ashabi su (kaže Ibn Omer) dodali: „Božiji Poslaniče, i u našem Nedždu." Rekao je Poslanik: "Bože moj, ukaži nam Svoj blagoslov u našem Šamu i našem Jemenu!” Ashabi opet rekoše: "I u našem Nedždu!" Ibn Omer kaže: “Čini mi se da je Poslanik tek treći put rekao za Nedžd: "Ovdje će biti raznovrsni potresi i neredi, a tamo će se pojaviti rog šejtana (šejtanska grupa).
asurbanipal

#8527 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:
i konacno, zasto izostavljaju i ovaj hadis iz Buharijine zbirke, kada je rijec o pojavi Dedzala?!

"Bože moj, podari nam blagoslov i napredak u našem Šamu i našem Jemenu!” Ashabi su (kaže Ibn Omer) dodali: „Božiji Poslaniče, i u našem Nedždu." Rekao je Poslanik: "Bože moj, ukaži nam Svoj blagoslov u našem Šamu i našem Jemenu!” Ashabi opet rekoše: "I u našem Nedždu!" Ibn Omer kaže: “Čini mi se da je Poslanik tek treći put rekao za Nedžd: "Ovdje će biti raznovrsni potresi i neredi, a tamo će se pojaviti rog šejtana (šejtanska grupa).

Sa ovim hadisom ili predajom vehabije imaju velikih problema. Prvo su Nedžd nastojali utrpati u Irak, iako se u ovom hadisu navodi, pazi na ovo: "naš Nedžd". Opet, ima više predaja, u kojima se navodi da je Poslanik rekao da će se smutnja pojaviti tačno iz pravca istoka, negdje je stavljeno "odakle sunce izlazi". Protiv geografije se teško boriti i tu padaju. Čak sam na jednoj vehabijskoj stranici primijetio da su okrenuli kartu skroz naopako kako bi dokazali da se nije mislilo na Nedžd u Arabiji... :lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#8528 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

da se iran distancira od pitanja palestine,sa zapadom bi se brzo dogovorili?sta mislite?
salik79

#8529 Re: IRAN

Post by salik79 »

nasa wrote:Pa, sta da ti kazem, izdvojili smo jedan razlog interes, valjali oni nama - da uzvratimo, hajde moze proci i kurtoazija....ovo ostalo sto pisete nula bodova...Bozija pomoc, dusmani i sl.preporucujem da ostavite dovu na nekoj od prikladnih tema kod mene na pf Religija, a ima i tema o paranojama zvanim sunijeske i sijske zavjere ali ovdje ocekujemo neke druge argumente...

PS Nadam se ipak da necemo spasti na iransku pomoc, gledajuci kako su pomogli bahreincima :D

Da ne bi bilo Salik rek´o:
BISCANIN2
Re: uloga Irana u ratu
Postby BISCANIN2 » 30/03/2015 19:14

Vec sam jednom pisao o tome ponovo pisem, godina 94 autonomija sa jedne strane, a četnici pokreću februarsku ofanzivu, nema municije, na Hasinu vrhu meci se broje i dijel po 10 tak na svakog, i onda za par dana dolazi municija rpg granate, mini bst topovi, PAM koreanske proizvodnje ,sam sam prisustvovao otvaranju konzervi municije od 1000 kom zapakovana ko riba municija je ruska a na kutijama alllahu ekber, komadant kaže poklon naroda IRANA, da nije tog poklona bilo mi u Krajini bi sad orali nebeske njive.
IRAN je od tad u mom srcu n1, prvi su investirali u poljoprivredu na našem kantonu odmah poslije rata 97 i 98 godine.
Svaka čast svakom ali za Krajinu je Iran uradio što niko nije.
Ne znam na koji način da se odužimo tom našem dokazanom najvećem prijatelju.Ako ko ima ideju rado cu je podrzati.
Ponovit cu jos jednom (po ko zna koji put) ono sto je rahmetli Alija Izetbegovic rekao u interviewu "DANI" - ma (´97 ili´98 ), kada je upitan koje su nam drzave najvise pomogle za vrijeme agresije, doslovno rekao:"Na prvom mjestu Iran, nakon toga deset mjesta praznih, a zatim...".

http://forum.klix.ba/uloga-irana-u-ratu-t134951.html
salik79

#8530 Re: IRAN

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
salik79 wrote:

Sa ovim hadisom ili predajom vehabije imaju velikih problema. Prvo su Nedžd nastojali utrpati u Irak, iako se u ovom hadisu navodi, pazi na ovo: "naš Nedžd". Opet, ima više predaja, u kojima se navodi da je Poslanik rekao da će se smutnja pojaviti tačno iz pravca istoka, negdje je stavljeno "odakle sunce izlazi". Protiv geografije se teško boriti i tu padaju. Čak sam na jednoj vehabijskoj stranici primijetio da su okrenuli kartu skroz naopako kako bi dokazali da se nije mislilo na Nedžd u Arabiji... :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Paz´ ovo:
VIDEO- The senile Zionist Saudi king call other Saudi kings Jewish and sought God’s forgiveness for them.
http://www.islamicinvitationturkey.com/ ... -for-them/

:lol: :lol: :lol:
Fantassin

#8531 Re: IRAN

Post by Fantassin »

Ds nebi Amerike i mrske CIAe sipak bi dobili oruzije od Irana ;) malo poznato je da su isporuke prolazile blokadu nametnutu od UNa ;)
salik79

#8532 Re: IRAN

Post by salik79 »

Fantassin wrote:Ds nebi Amerike i mrske CIAe sipak bi dobili oruzije od Irana ;) malo poznato je da su isporuke prolazile blokadu nametnutu od UNa ;)

Sve je to visestruko placeno, dobri moj Fantassine ;-) Nema kod Amera nista dzaba.
nasa

#8533 Re: IRAN

Post by nasa »

Neozbiljni ste skroz :D , @asur mi stavlja caskanje direktora hist.instituta, drugi nekakve vehabijske govornike, zackoljaste hadise,

dove....ccccc ima li sta konkretno npr.zasto se gine za iransku politiku, zasto je maskiraju u borbu za islam, ima li sta bas ono da nas

obori s nogu u vezi s Iranom osim strogog prosjeka po svim standardima ...
zvizdan

#8534 Re: IRAN

Post by zvizdan »

nasa wrote:Neozbiljni ste skroz :D , @asur mi stavlja caskanje direktora hist.instituta, drugi nekakve vehabijske govornike, zackoljaste hadise,

dove....ccccc ima li sta konkretno npr.zasto se gine za iransku politiku, zasto je maskiraju u borbu za islam, ima li sta bas ono da nas

Inace je za iransku politiku jako bitno da upravo tebe obore s nogu :D A mogu li ja tebe upitati nesto licno? Vidi, ovo je tema Iran, neko je nekad otvorio, ljudi tu diskutuju o razlicitim aspektima Irana, pricalo se i o kulturi, i o umjetnickoj tradiciji, o naucnom razvoju, o politici, ovome i onome. Neko nesto novo sazna, neko hvali Iran, neko ga cak i kudi, sve pet... Ali sto si se ti tako natovarila da osporis svaku pozitivnu rijec o Iranu, i to bezveznom pricom, ako cemo pravo. Je to, iskreno, zato sto su siije, pa tebi kao takvi nesto ne pasu? Ok je i to, samo pitam.

I znas zasto te ovo pitam: imas na ovom forumu vec par godina nekoliko likova koji otvoreno i zdusno promovisu najcrnju i najretrogradniju pojavu u svekolikoj historiji islamskog svijeta, zlocinacku i medjunarodnim konsenzusom oznacenu teroristicku tvorevinu pod imenom ISIL. Pa nesto ne vidim da se tamo preguljujes od suprotstavaljanja takvima. Iako stavovi tih ljudi i ono sto oni promovisu predstavljaju ozbiljnu opasnost po sigurnost i dugorocnu stabilnost ove zemlje. I to bi i po pravilima foruma, i po zakonima ove zemlje, i po svjetovnom i po vjerskom pravu trebalo zabraniti Mislim OK, nesto ne gotivis Iran, legitimno i ljudski. Ali sta si se natovarila s tim? Meni se nekako cini da muslimanima trenutno neko drugi predstavlja skroz realnu opasnost. Ili cemo cekati da skontaju kako tokmacima treba stucati u prah stecke, pa cemo onda shvatiti da bi valjalo i o tom fenomenu ponesto reci?

A sad ti relativiziraj i supljiras dok se boje ne rastope.
asurbanipal

#8535 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

nasa wrote:Neozbiljni ste skroz :D , @asur mi stavlja caskanje direktora hist.instituta, drugi nekakve vehabijske govornike, zackoljaste hadise,

Ko gine za iransku politiku ?

Zna se dobro ko maskira borbu za islam i ko se prodaje za šaku petrodolara...
Kikibombona

#8536 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

asurbanipal wrote:Me sve ti je to "ćafirska" literatura i ši'iCka (ono oštro "š") tukja i propaganda. :D

Budućnost islamske omladine i ummeta leži na ovim ljudima: :D

Ti si meni Tito! :lol:

Ka'e, jednu zenu drzi u Hadzicima drugu neđe drugo. :lol:
Challenger__

#8537 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

- skinuta zabrana za S-300.

:arrow: LINK

Još ako su im posade obučene, čitav vazdušni prostor Irana postaje no-fly zone.
nasa

#8538 Re: IRAN

Post by nasa »

asurbanipal wrote:

Ko gine za iransku politiku ?

Zna se dobro ko maskira borbu za islam i ko se prodaje za šaku petrodolara...
Sije.
Znaci slazes se sa mnom da su Iran I Saudija u pet deka.
nasa

#8539 Re: IRAN

Post by nasa »

zvizdan wrote:

Inace je za iransku politiku jako bitno da upravo tebe obore s nogu :D A mogu li ja tebe upitati nesto licno? Vidi, ovo je tema Iran, neko je nekad otvorio, ljudi tu diskutuju o razlicitim aspektima Irana, pricalo se i o kulturi, i o umjetnickoj tradiciji, o naucnom razvoju, o politici, ovome i onome. Neko nesto novo sazna, neko hvali Iran, neko ga cak i kudi, sve pet... Ali sto si se ti tako natovarila da osporis svaku pozitivnu rijec o Iranu, i to bezveznom pricom, ako cemo pravo. Je to, iskreno, zato sto su siije, pa tebi kao takvi nesto ne pasu? Ok je i to, samo pitam.

I znas zasto te ovo pitam: imas na ovom forumu vec par godina nekoliko likova koji otvoreno i zdusno promovisu najcrnju i najretrogradniju pojavu u svekolikoj historiji islamskog svijeta, zlocinacku i medjunarodnim konsenzusom oznacenu teroristicku tvorevinu pod imenom ISIL. Pa nesto ne vidim da se tamo preguljujes od suprotstavaljanja takvima. Iako stavovi tih ljudi i ono sto oni promovisu predstavljaju ozbiljnu opasnost po sigurnost i dugorocnu stabilnost ove zemlje. I to bi i po pravilima foruma, i po zakonima ove zemlje, i po svjetovnom i po vjerskom pravu trebalo zabraniti Mislim OK, nesto ne gotivis Iran, legitimno i ljudski. Ali sta si se natovarila s tim? Meni se nekako cini da muslimanima trenutno neko drugi predstavlja skroz realnu opasnost. Ili cemo cekati da skontaju kako tokmacima treba stucati u prah stecke, pa cemo onda shvatiti da bi valjalo i o tom fenomenu ponesto reci?

hahaha
Ja jesam svratila zato sto ste hvalili Iran, pricali o zeljama za putovanjem I tako pa, reko da vidim zasto bas Iran, kontam mozda imate kakvih argumenata.
Evo ozbiljno, nije zato sto su sije vec tako svaka tema o Iranu I o sijama je ustvari prica o vehabijama i Saudiji, bas bezveze I to ne zato sto se ne slazem s kritikama za ove druge vec zato sto ne vidim ama bas nista kod sija sto upucuje niti na pametniju politiku niti neki bolji pristup islamu, a upoznala sam ih more...nikakve razlike sa sunijama, naslo bi se za pohvaliti ali i za pokuditi.Sve u svemu nikakvog spasa za muslimanski svijet od Irana.
Losa vam propaganda skroz, ne da nikog ne obarate s nogu nego jedva nadjosmo jedan argument i onaj @asurov pokusaj s hist.institutima koji je vise za stravu saliti, jos mi samo fali da me iranci poducavaju povijesti.
Ova za relativiziranje je komedije, nemoj se ljutiti ali tema vam je citava na tome i prici aaaa vidi njemu glave.

Ako ce ti biti lakse mogu ja svratiti i na temu o ISIL-u, Saudiji...jel' vam to referntna vrijednost?

Zasto je tesko odgovoriti na pitanje sta su Iranci pozitivno uradili za sije sirom Arabije, sta donose novo i bolje, zbog cega su bolji muslimani od sunija ili ako nisu cemu frka, zasto vam smeta kritika Iranu, zasto u svemu vidite sunijso-vehabijsku zavjeru itd.ovo su sve realna i ziva pitanja, a nigdje odgovora?
Gojeni H

#8540 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

sumirprimus wrote:da se iran distancira od pitanja palestine,sa zapadom bi se brzo dogovorili?sta mislite?
Da se 16 puta distanciraju od Palestine ne bi im pomoglo.
Ono sto je ovaj gospodin pokusao uraditi http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Mosaddegh, odradila je revolucija. To im nikada ne mogu oprostiti.

Ukoliko Iran pametno odradi ovaj sporazum u vezi sa nuklearnim naoruzanjem/kontrolom, za 10 godina bi ih mnogi sadasnji neprijatelji mogli poceti zvati "bratskom nacijom".
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#8541 Re: IRAN

Post by UnscarD »

Challenger__ wrote:- skinuta zabrana za S-300.

Jos Siriji da isporuce i extra ... a za Iran, Izraelu, vazdusni udari na Iran upravo postaju veoma veoma veoma tesko izvodljivi.
S400 isporucen Kinezima a S500 u razvoju a prema prvim informacijama, sistem detektuje avion na 3000 KM udaljenosti a balisticku raketu na 2000KM :-)
zvizdan

#8542 Re: IRAN

Post by zvizdan »

nasa wrote:
zvizdan wrote:

hahaha
Ja jesam svratila zato sto ste hvalili Iran, pricali o zeljama za putovanjem I tako pa, reko da vidim zasto bas Iran, kontam mozda imate kakvih argumenata.
Evo ozbiljno, nije zato sto su sije vec tako svaka tema o Iranu I o sijama je ustvari prica o vehabijama i Saudiji, bas bezveze I to ne zato sto se ne slazem s kritikama za ove druge vec zato sto ne vidim ama bas nista kod sija sto upucuje niti na pametniju politiku niti neki bolji pristup islamu, a upoznala sam ih more...nikakve razlike sa sunijama, naslo bi se za pohvaliti ali i za pokuditi.Sve u svemu nikakvog spasa za muslimanski svijet od Irana.
Losa vam propaganda skroz, ne da nikog ne obarate s nogu nego jedva nadjosmo jedan argument i onaj @asurov pokusaj s hist.institutima koji je vise za stravu saliti, jos mi samo fali da me iranci poducavaju povijesti.
Ova za relativiziranje je komedije, nemoj se ljutiti ali tema vam je citava na tome i prici aaaa vidi njemu glave.

Ako ce ti biti lakse mogu ja svratiti i na temu o ISIL-u, Saudiji...jel' vam to referntna vrijednost?

Zasto je tesko odgovoriti na pitanje sta su Iranci pozitivno uradili za sije sirom Arabije, sta donose novo i bolje, zbog cega su bolji muslimani od sunija ili ako nisu cemu frka, zasto vam smeta kritika Iranu, zasto u svemu vidite sunijso-vehabijsku zavjeru itd.ovo su sve realna i ziva pitanja, a nigdje odgovora?
Bez uvrede, pitao sam te jako konkretno pitanje, odgovorila si mi taman kako sam i ocekivao, nespretnom relativizacijom. Ne mislim ti na nju odgovarati. Ako ti stvarno ne vidis razliku izmedju Irana i Saudije, to je zato sto ne zelis da je vidis. Eto te tamo, sto bi rekli u nas u Hercegovini :-D

Sto se propagande tice, polijen sam ti ja forumski propagandista, sto valjda vidis i po broju mojih postova. Medjutim, upitah te nesto sasvim konkretno o stvarnim propagandistima koji godinama otvoreno podrzavaju brutalnu teroristicko-vandalsku skupinu na forumu na kojem si administrator, objasnih ti zasto to pitam (iako je glupo da to uopce treba objasnjavati), a ti meni: pa mogu ja svratiti, ako vam nesto znaci :D Bona, ljudi ti po forumu kace nekakve ISIL koracnice, propagandni materijal, otvoreno se dive "uspjesima" teororistickih babuna u vidu bacanja ljudi sa zgrada, kamenovanja preljubnice pred ocima publike sastavljene od osnovaca i slicnih predstava za poremecene. I tebe to ne intrigira, vaznije je nama objasniti da u Iranu zive ljudi a ne meleki. Fala ti sto nam otvori oci :D
nasa

#8543 Re: IRAN

Post by nasa »

A kakve oni imaju veze sa mnom i zasto bih uopce odgovarala na takva pitanja. Smijesno i zalosno, na temi o Iranu treba da pricamo o drugim.Ali gledaj @zvizdane zato ja i jesam napisala da su Saudija i Iran vrlo slicni, u unistavajucoj politici po muslimane, koju ove dvije zemlje vode, na uvrnut nacin ne mogu jedni bez drugih jer sta bi ti meni sad odgovorio, sta bi pisao kao pozitivno kod Irana, sta bi na kraju sebi nasao kao razloge zasto se svrstavas u neku grupu itd.da nemas negativane referntne tacke.
Pazi, ja ne moram biti sija niti fan Irana da bih prepoznala lose u politici Saudiije, da bih osudila zlocine, da bih osudila nepravdu...Isto kao sto ne moram biti ni sunija da bih prepoznala bezveznost Irana.Medjutim svaki drugi upis na ovoj temi pokazuje da mnogi imaju potrebu da se svrstaju u nekavu grupu bez cak i da to obrazloze ljudski.
Zalosno.
Mislim, ja se jesam napola zezala s odgovorima iz ociglednog razloga, a to je pokusaj da me silom gurnete u neku stranu i grupu i obiljezite kao neprijatelja
ali nije mi puno ni smijesno sto gledam kako ove razlike, u kojim smo mi praskica jer koga briga za piskaranja po nekom bosanskom forumu, se rjesavaju u krvi. Samo mi je zao sto sirotinja i bijeda strada za glavonje koji sjede u Iranu i Saudiji.
Challenger__

#8544 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

UnscarD wrote:

Jos Siriji da isporuce i extra ... a za Iran, Izraelu, vazdusni udari na Iran upravo postaju veoma veoma veoma tesko izvodljivi.
S400 isporucen Kinezima a S500 u razvoju a prema prvim informacijama, sistem detektuje avion na 3000 KM udaljenosti a balisticku raketu na 2000KM :-)
I oko isporuke Iranu je bila histerija, a kamo li oko Sirije. Argument je bio "narušavanje ravnoteže u regionu". Što se tiče S-300 Iranu, riječ je o modifikovanim modelima koji nisu samo anti-avionsko nego i antibalističko oružje.

Sa ovim potezom, Iran je u defanzivi jači 300% a strateško partnerstvo sa RF je betonirano.
Fantassin

#8545 Re: IRAN

Post by Fantassin »

Challenger__ wrote:
UnscarD wrote:

I oko isporuke Iranu je bila histerija, a kamo li oko Sirije. Argument je bio "narušavanje ravnoteže u regionu". Što se tiče S-300 Iranu, riječ je o modifikovanim modelima koji nisu samo anti-avionsko nego i antibalističko oružje.

Sa ovim potezom, Iran je u deafanzivi jači 300% a savezništvo sa RF je betonirano.
How yes no :D de malo istrazi kapacitete avijacija itd. pa onda pricaj o "no fly" zonama.Ameri su letili iznad sovjetskog saveza na vrhuncu hladnog rata pa je zabiljezeno samo par slucajeva obaranja aviona (pretezno spijunskih) a sada kao Iran ima kapacitet da se odbrani sa par baterija s300.... u slucaju otvorenog napada trebalo bi mozda 7 dana da se uspostavi potpuna zracna dominacija i eliminisu pvo..

Fokusirajmo se u duhu mira na zakljucenje sporazuma izmedju Amerike i Irana a ne na ove "ne moze nam niko nista jaci smo od sudbineee" price. :D
mmaar

#8546 Re: IRAN

Post by mmaar »

nasa wrote:A kakve oni imaju veze sa mnom i zasto bih uopce odgovarala na takva pitanja. Smijesno i zalosno, na temi o Iranu treba da pricamo o drugim.Ali gledaj @zvizdane zato ja i jesam napisala da su Saudija i Iran vrlo slicni, u unistavajucoj politici po muslimane, koju ove dvije zemlje vode, na uvrnut nacin ne mogu jedni bez drugih jer sta bi ti meni sad odgovorio, sta bi pisao kao pozitivno kod Irana, sta bi na kraju sebi nasao kao razloge zasto se svrstavas u neku grupu itd.da nemas negativane referntne tacke.
Pazi, ja ne moram biti sija niti fan Irana da bih prepoznala lose u politici Saudiije, da bih osudila zlocine, da bih osudila nepravdu...Isto kao sto ne moram biti ni sunija da bih prepoznala bezveznost Irana.Medjutim svaki drugi upis na ovoj temi pokazuje da mnogi imaju potrebu da se svrstaju u nekavu grupu bez cak i da to obrazloze ljudski.
Zalosno.
Mislim, ja se jesam napola zezala s odgovorima iz ociglednog razloga, a to je pokusaj da me silom gurnete u neku stranu i grupu i obiljezite kao neprijatelja
ali nije mi puno ni smijesno sto gledam kako ove razlike, u kojim smo mi praskica jer koga briga za piskaranja po nekom bosanskom forumu, se rjesavaju u krvi. Samo mi je zao sto sirotinja i bijeda strada za glavonje koji sjede u Iranu i Saudiji.
Iran vodi iskljucivo defanzivnu politiku i uprkos tome, zrtva je razlicitih agresija od pobjede Revolucije do danas, sto vojnih kao sto je nametnuti im rat s Irakom, sto konstantnih sankcija, ubiljanja naucnika, finansiranja ter. org. koji su zaduzeni djelovati na prostoru Irana, moglo bi se nabrajati do sutra. Pri tome Iran vec dugo dugo nikoga nije napao. Uprkos svemu ovome sto sam nabrojao, Iran ima nevjerovatne uspjehe na svim planovima, od nauke, tehnike, umjetnosti, da ne nabrajam dalje, vec ukratko, to je zemlja koja je gotovo pa nezavisna u svakom pogledu.Da bi razumjela situaciju, pogledaj kakvo je stanje bilo prije revolucije, vidi sta se desilo sa Mosadekom, zbog pokusaja da se izbori za nacionalizaciju naftne industrije i oslobodi iranski narod iz kolonijalnog polozaja, provjeri sta je Savak i kakvu je ulogu imao R. Pahlavi, vidi gdje je Iran bio tada, a vidi gdje je danas. Koliko je Iran stetan po muslimane, najbolje govori cinjenica da je to najrazvijenija musl. zemlja sa najobrazovanijim stanovnistvom u islamskom svijetu, pa i sire u toj regiji, ukljucujuci i zene, itd.
Iran je zaduzio BiH i Bosnjake da im se ne mozemo oduziti do kraja svijeta, a nikad, bas nikad, nisu trazili protuuslugu. Njihovo djelovanje ovdje danas je iskljucivo na polju kulture i obrazovanja, za razliku od vehabitosa koji ubiru danak u krvi.
Za bolje razumjevanje situacije probaj npr. sa Edwardom Saidom i njegovom knjigom Krivotvorenje islama.
Radujem se svakom uspjehu iranskog naroda kao da je moj licni uspjeh i nemam nikakvog razloga skrivati te simpatije. Od njih smo samo vidjeli dobro, nikada zlo kao od arapskih smutljivaca.
Fudo Bosna

#8547 Re: IRAN

Post by Fudo Bosna »

salik79 wrote:
pirpa wrote:
Howitzer wrote:Iran nije samo stjecište šiizma, već i cionizma

Image

Piše: Danijal Ahmed al-Farisi

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Iran je u svijetu poznat kao simbol i stjecište šiizma, međutim, malo je onih koji znaju da Iran nije samo stjecište šiizma, već i cionizma. Naime, ima već trideset godina kako Amerika i Izrael prijete Iranu, a onda odjednom, umjesto Irana, napadnu neku arapsko-islamsku zemlju. Znate li zašto?

Uzrok takvoj politici i svekolikoj hipokriziji krije se u onome što je objavio izraelski časopis ”Yediot Ahronot”, navodeći da se: ”više od 30 milijardi dolara izraelskih investicija nalazi u Iranu uprkos zvaničnim i službenim izjavama o međusobnom animozitetu i neprijateljstvu između Izraela i Irana.” U listu se dalje navodi da je: ”najmanje 200 izraelskih kompanija uspostavilo poslovne odnose sa Iranom, a većina njih su naftne kompanije koje ulažu u energetski sektor u Iranu.”

Mnogima je nepoznata činjenica da je broj iranskih Židova u Izraelu premašio 200.000, i da im je glavni vođa i autoritet bio iranski rabin Yedidia Shofet (rođen 1908. godine u Kashanu u Iranu, a umro 2005. godine u Los Angelesu), koji je bio vrlo blizak iranskim vlastima. Iranski Židovi imaju veliki utjecaj na trgovinu i ekonomske poslove općenito, kao i na političke tokove i na komandni kadar u izraelskoj vojsci. Samo u Teheranu postoji oko 30 sinagoga, dok sunije, kojih ima blizu milion, nemaju niti jednu sunijsku džamiju. Veza između Irana, židovskih rabina u Izraelu i Amerike je iranski rabin Oriel DeVita Sal.

Među Židovima, Kanade, Velike Britanije i Francuske ima 17.000 iranskih Židovi koji imaju velike naftne kompanije i dioničarska društva, i imaju svoje članove u Gornjem domu i u ”Kući lordova.” Iran je iskoristio svoje Židove u Americi i preko židovskog lobija je vršio pritisak na američku administraciju kako bi se spriječio napad na Iran u zamjenu za zajedničku saradnju koju je Iran ponudio židovskim kompanijama.

Među američkim Židovima u SAD-u, ima 12.000 Židova iz Irana i oni čine oštricu ili vrh koplja židovskog lobija, a mnogi od njih su članovi Kongresa i Senata. Iranski Židovi redovno emitiju svoj radio-program iz Izraela i taj program se emituje na račun države Iran.

U Iranu živi 30.000 Židova i Iran je država sa skoro najvećom koncentracijom Židova izvan Izraela, i oni nikada nisu prekinuli komunikaciju i veze sa svojim rođacima u Izraelu. Ugledni židovski rabini u Izraelu su iz Irana, odnosno iranske pokrajine Isfahan, i oni imaju široki utjecaj unutar vjerskih i vojnih struktura, a povezani su sa Iranom preko isfahanskog rabina. Bivši izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz je iranski Židov (rođen u Teheranu, 1948. god.), i on se, unutar izraelske vojske, žestoko protivio udarima na nuklearne reaktore u Iranu. Bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav je također iranski Židov (rođen je u gradu Yazd u Iranu, 1945.) i on je veliki prijatelj sa Ahmedinedžadom, Ali Hamneijem i komandantom Revolucionarne garde, samo zato što je iranskog porijekla. Poznato je da Židovi iz cijelog svijeta hodočaste Iran jer je u njemu ukopano tijelo Jusufovog a.s. rođenog brata, Benjamina i mnogi od njih više vole Iran od Jerusalema (Kudsa). Da ne govorimo o tome da Židovi u Izraelu više vole i poštuju Iran od Palestine, posebno zbog činjenice da je Iran zemlja Kira Velikog, koji je Židove izbavio iz ropstva (nakon što ih je Nabukodonosor odveo kao roblje u Babilon), zatim, na tlu Irana su ukopani Allahovi poslanici: Danijal i Habakuk koji su svetinje za Židove.

Zašto onda Izrael nije izvršio atentat i ubio Hasana Nasrallah, kada se zna da su izraelski avioni nadlijetali njegovu kuću u predgrađu Bejruta, a vođe palestinskog otpora ubijali su makar se skrivali u džamijama? Kako je Iran uspio obmanuti Arape svojim navodnim neprijateljstvom prema Izraelu? Konačno, jeste li znali da dvije trećine izraelske vojske čine iranski Židovi?

Zato pažljivo čitajte ovaj Poslanikov s.a.v.s., hadis, kojeg je prenio Enes ibn Malik r.a.: ”Dedžala će slijediti 70 000 Židova iz Isfahana, a na glavama će nositi tajlesane (perzijske turbane).” (Muslim) Kako je Muhammed s.a.v.s. mogao znati, osim putem Objave, da će se oni skupiti, odnosno da će biti stacionirani, baš u Isfahanu?!

Ako ovome još dodamo i činjenicu da je utemeljitelj šiizma bio Židov iz Jemena, Abdullah ibn Sebe', koji je lažno primio islam i posijao smutnju u islamskom ummetu i podijelio muslimane na sekte i frakcije, bit će nam jasno kakve namjere ima Iran u regionu Bliskog Istoka i ko je njegov stvarni neprijatelj, Izrael i Amerika, ili muslimani sunije.

http://saff.ba/iran-nije-samo-stjeciste ... ShFwNyUfL0

To je ta ista bagra, samo drugo pakovanje, kvazi neprijatelji a iza scene prijatelji samo takvi, imali su od koga naučit licemjerstvo, od rođenog brata Izrahella!
Notorna laz koja se veoma lako moze provjeriti preko Googla .....
Naravno da je notorna laz, pomijesana s primjesama poluistine...Ne imadoh prosli put dovoljno vremena da se osvrnem i na druge detalje ove bljuvotine vehabistickog pamfleta SAFF, te se samo osvrnuh na ANTIcionisticke rabine s kojima Iran ima lijepe odnose. U tekstu je to bila najocitija i najprljavija laz, podmetanje tim rabinima cionizam, a sve u svrhu toboznje paralele/partnerstva cionizma i siizma. Izlisno je komentarisati nebuloze o izraelskom ulaganju u Iran i "iranskoj cionistickoj dijaspori", jer i budala zna da je najveci broj iranskih Jevreja otisao u Izrael za vrijeme saha Reze Pahlavija, koji je imao izuzetne odnose sa cionistima i njihovim entitetom. To tada nije smetalo zaljevskim dembelima, naprotiv to je bio njihov "brat" i "partner":

Image

Kako sah pade i bi izglasana Islamska Republika Iran, tako i Iranci postadose "zle sije" i "najveca opasnost za islam"...Napomenuo bih da su iranski jevreji, kao onomad Izrael njima, ponudili novcanu naknadu Jevrejima koji bi bili spremni napustiti Izrael te se vratiti u svoju domovinu.

Vrhunac munafikluka mi je citiranje hadisa iz Muslimove zbirke, te iskrivljavanje prijevoda istog u cilju aluzije na turbane iranskih ajetullaha. Kao prvo, ne radi se ni o kakvim "turbanima" nego o perzijskim salovima. Kao drugo, jasno je receno da su to Jevreji iz Isfahana, a ne muslimani-sije! Kao trece - ove ublehe o Abdulahu ibn Sebeu, kojeg spominju kao "utemeljitelja siizma" su vec i samim vehabitima postale preofirne. Dajte izmislite sta novo! U knjizi "The origin of shiite islam and it´s principles" (http://islamicmobility.com/pdf/THE%20OR ... CIPLES.pdf) od Allame sejh Muhammed Husejn Al-Kasifi´l Gita, u kojoj je u detalje objasnjen siitski pravac u Islamu, autor se osvrnuo i na citiranu podvalu:
As regards 'Abdullah ibn Saba, whose name has been associated with
the Shi'as, if one studies any Shi'a book one will find that he is held in
contempt; rather the mildest works about him that are to be found in the
books written by Shi'a authors are:"'Abdullah ibn Saba - curses be upon
him"
. We should mention that some people hold the view that 'Abdullah
ibn saba, like Majnun, 'Amiri, and Abu Hilal, were in fact only ficticious
heroes of story and legend.

During the middle period of the Umayyah and 'Abbasid rule, self-indulgence,
sport and play, had reached the middle period of the Umayyah
and 'Abbasid rule, self-indulgence, sport and play, had reached such a
height that story-telling had become a part of the life of the residents of
the palace. It was in such an atmosphere that the stories were contrived
.
Kada su se SAFF-ovi vehabiti ovako lijepo znali pozvati na Muslimov sahih, zasto nam ne citirase i ovaj, takodjer Muslimov sahih:

“Kada bi iman/vjerovanje bilo kod zvijezde Danice dohvatili bi ga Perzijanci.”

Ili ovaj, kojeg prenose i Buharija i Muslim:

Ljudi su obično pitali Alejhisselama o mogućem dobru, a ja sam ga pitao o mogućem zlu za nas. „Božji Poslaniče, u džahilijjetu smo imali zlo pa nam Allah darova ovo dobro. Da li poslije ovog dobra ima kakvo zlo?!. „Da, bit će zla poslije ovog dobra“ – odgovori je Alejhisselam. „A hoće li u tom zlu biti kakvog dobra“ – upitah. „Hoće, ali i oko tog dobra bit će zabune“. „O kakvoj zabuni je riječ“ – pitao sam. „Pojavit će se ljudi koji će pozivati na pravi put, ali to neće biti moj put. Nešto od onog što će govoriti ispravno je, ali mnogo toga će biti pogrešno“ – reče Allahov Poslanik. „Da li u tome ima kakvog zla“ – upitah. „Da, pojavit će se ljudi koji će kao džehennemski vratari pozivati ljude, pa ko im se odazove oni će ih tamo gurnuti“- reče Allahov Poslanik. „Opišite nam te ljude, Božji Poslaniče“ – rekoh. „Oni su naše krvi i govorit će našim jezikom“ – reče Alejhisselam! „Božji Poslaniče šta nam preporučuješ ako nas to zadesi!? – upitah. „Držite se džemata i imama (duhvonog i moralnog autoriteta)“!

Oni možda ponekad koju bace, malo zaobiđu istinu ali im je astronomija, jača strana: :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=w5924404XzQ
Challenger__

#8548 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Fantassin wrote:.Fokusirajmo se u duhu mira na zakljucenje sporazuma izmedju Amerike i Irana
Takvo nešto ne postoji, niti će postojati. Postoji sporazum između Irana i svijeta (Kina, RF; USA, GB, Njemačka, Francuska, EU) i rusko-iranski sporazum o isporuci naoružanja a na to ne utiču niti mogu da utiču niti se pitaju pripadnici Kongresa druge ekonomije svijeta.
salik79

#8549 Re: IRAN

Post by salik79 »

@Fudo Bosna

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Kikibombona

#8550 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Iran i Saudija ne mogu u istu recenicu....

Da je Saudija izlozena sankcijama poput Irana od gladi bi svi pomrli.

Iran nije idealan, ima mana za kilometarske komentare, ali je i kao takav avangarda za Saudiju i druge drzave poluotoka.
Post Reply