Danguba wrote: ↑03/09/2025 23:54Zemljak, mi se nedjeljom dogovorimo i dodjemo iz Tuzle u Gracanicu u shoping.zippoo87 wrote: ↑03/09/2025 22:39
Legendo,ti ga seres evo godinu dana na ovoj temi,sa svojim "ventilima" koji pucaju svaki dan,"cementom" kojeg mijesis svaki vikend i ostalim nebulozama.
Ne pravi se burek bez brasna,ulja,mesa i sporeta. Ako nemas sastojke,ne pocinjes posao.
Isto je i sa poslom...ako nemas osnovni alat i materijale i ne radis. Niko nije duzan da tebi ispunjava zelje i radi da bi se ti " namirio" kada se tebi cefne.
Ja se slazem,bilo je lakse kada su bau centri radili i nedjeljom,pa usput odem prije posla u kupovinu ali toga vise nema. Sada odem dan ranije,kupim sto mi treba i u nedjelju na imanje,raditi. I ne kukam nista i nista mi ne fali,samo se malo bolje organizujem ili kupim odmah duplu kolicinu materijala,silka,goriva,ulja.
Bezveze vrtite istu pricu evo gosinu dana,kao pokvarena ploca...a znas i sam sta treba da uradis,da te ne pogadja nerad trznih centara.
Ostavi se sta se ostavi ali nije zanemariti.
Sta ste dobili time sto ne radite?
Ako treba prodavacica da ode do opcine ili neke druge sluzbe, mora uzeti god. odmor.
Koliko naroda ne radi petak u Gracanici? Ti ce glat raditi nedjelju samo da petkom odu na dzumu.
...sve se moze kad se hoce.
Niti sam nešto dobila, niti sam nešto izgubila neradnom nedjeljom.
Nit uštedjela, niti nešto više trošim.
Sve što mi treba kupim radnim danima.
Ponovit ću se, kuća, bašta, cvijetnjak, djeca, kuhinja, pčele, auto i sve to traži kupovinu/trgovine
i nije mi ništa "zaškripalo" zbog neradne nedjelje trgovačkog sektora.
Vlasnici se ne bune ( ako ima ekonomskog gubitka, oni su prvi ), radnici se ne bune,
ali se bune potrošači ... i njih, bar u mom okruženju je mizeran procenat.
Ako ćemo o radnicima trgovina, obzirom da rade u smjenama,
nemaju oni problem koji navodiš, nego problem imamo mi koji radimo konstantno prvu smjenu,
Za izlazak moram tražiti odobrenje, i svaku minutu odsustva nadoknaditi do kraja mjeseca,
ili uzeti dan godišnjeg odmora.
Idemo se buniti, da sve uslužne službe moraju raditi subotom/nedjeljom jer mi se "patimo" radnim danima ...
Ugrožen budžet Federacije, a mi narod koji pošteno radi i podržava državu, njene zakone u svim sferama pa i finansijskim ...
Svi koji iznajmljuju stanove, plaćaju poreze na dobit od najma ( u fazi sam iznajmiljivanja - pa mi to prvo palo na um ), svi plaćaju parkinge - zato su nam ulice i ceste prohodne, redovno se izmiruju usluge odvoza smeća - blista sve oko nas, majstori ne rade na crno itd. ... samo odluka o neradnoj nedjelji trgovina šteti budžet ... Tuga.