Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Chloe
Photo mod

#8526 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

Danguba wrote: 03/09/2025 23:54
zippoo87 wrote: 03/09/2025 22:39

Legendo,ti ga seres evo godinu dana na ovoj temi,sa svojim "ventilima" koji pucaju svaki dan,"cementom" kojeg mijesis svaki vikend i ostalim nebulozama.
Ne pravi se burek bez brasna,ulja,mesa i sporeta. Ako nemas sastojke,ne pocinjes posao.
Isto je i sa poslom...ako nemas osnovni alat i materijale i ne radis. Niko nije duzan da tebi ispunjava zelje i radi da bi se ti " namirio" kada se tebi cefne.
Ja se slazem,bilo je lakse kada su bau centri radili i nedjeljom,pa usput odem prije posla u kupovinu ali toga vise nema. Sada odem dan ranije,kupim sto mi treba i u nedjelju na imanje,raditi. I ne kukam nista i nista mi ne fali,samo se malo bolje organizujem ili kupim odmah duplu kolicinu materijala,silka,goriva,ulja.

Bezveze vrtite istu pricu evo gosinu dana,kao pokvarena ploca...a znas i sam sta treba da uradis,da te ne pogadja nerad trznih centara.
Zemljak, mi se nedjeljom dogovorimo i dodjemo iz Tuzle u Gracanicu u shoping.
Ostavi se sta se ostavi ali nije zanemariti.

Sta ste dobili time sto ne radite?
Ako treba prodavacica da ode do opcine ili neke druge sluzbe, mora uzeti god. odmor.
Koliko naroda ne radi petak u Gracanici? Ti ce glat raditi nedjelju samo da petkom odu na dzumu.

...sve se moze kad se hoce.
:)

Niti sam nešto dobila, niti sam nešto izgubila neradnom nedjeljom. :)
Nit uštedjela, niti nešto više trošim.

Sve što mi treba kupim radnim danima.

Ponovit ću se, kuća, bašta, cvijetnjak, djeca, kuhinja, pčele, auto i sve to traži kupovinu/trgovine
i nije mi ništa "zaškripalo" zbog neradne nedjelje trgovačkog sektora.

Vlasnici se ne bune ( ako ima ekonomskog gubitka, oni su prvi ), radnici se ne bune,
ali se bune potrošači ... i njih, bar u mom okruženju je mizeran procenat. :)

Ako ćemo o radnicima trgovina, obzirom da rade u smjenama,
nemaju oni problem koji navodiš, nego problem imamo mi koji radimo konstantno prvu smjenu,
Za izlazak moram tražiti odobrenje, i svaku minutu odsustva nadoknaditi do kraja mjeseca,
ili uzeti dan godišnjeg odmora. :)

Idemo se buniti, da sve uslužne službe moraju raditi subotom/nedjeljom jer mi se "patimo" radnim danima ... :-)

Ugrožen budžet Federacije, a mi narod koji pošteno radi i podržava državu, njene zakone u svim sferama pa i finansijskim ... :srce:

Svi koji iznajmljuju stanove, plaćaju poreze na dobit od najma ( u fazi sam iznajmiljivanja - pa mi to prvo palo na um ), svi plaćaju parkinge - zato su nam ulice i ceste prohodne, redovno se izmiruju usluge odvoza smeća - blista sve oko nas, majstori ne rade na crno itd. ... samo odluka o neradnoj nedjelji trgovina šteti budžet ... Tuga. :(
Martin Rigs

#8527 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Apsolutno treba manipulatore raskrinkati.
Ko sto kolega teskeredzic rece da vam je da vladate zivotom i smrti iz udobnosti fotelja koje vam neko nastimao.
Nece da moze..
Koristiti zdravi razum pa pogledati linkove.
Pa u sekundi skontati da se u jednacinu nije uvrstila inflacija..a i bez inflacije ne stoji prica da je za veci iznos u potrosnji u 6 mjeseci odgovorno onih 24 dana koliko se dobije za 6 mjeseci sa po 4 nedjelje.
Ko bi normalan povjerovao da je 24 dana ucinilo razliku :lol:
A spomenuta inflacija je oko 5%
Da ..
Naravno da ja uzalud ovo pisem jer matrica ne zna tj ne zeli pricati o stvarima koje su istinite nego samo o onome sto prividno gura vodu na njen mlin.
Dalje.
Ovo gore ..porediti ekonomije i uvjete rada u zapadnim demokratijama i u Bosni i Hercegovini :lol:
Cuj kaze radi u Rimu...pa nek radi i u Kaknju.
Tacno..dzaba trosim rijeci..opet cu se vratit na teskeredzica i kako je zakucao sa onim..da vam je da vladate zivotima ljudi onako kako to vama cini zivot ugodnijim,iskreno se nadam da necete uspjeti.
A da mozda nalijepim link sa objasnjenjem sta je inflacija?
Pa da onda skontate da ako ste milku 2024 platili 2 marke a godinu kasnije 2,5 .
Da onih pola marke cini inflaciju jer vasa primanja su ostala ista a milka skuplja.
A onda dodje ekonomski ekspert i kaze vidite..mi smo potrosili pola marke vise nego prosle godine.
Rast!
Zahvaljujuc neradnoj nedjelji :lol:
Hakiz

#8528 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 04/09/2025 10:04
zippoo87 wrote: 03/09/2025 22:39

Legendo,ti ga seres evo godinu dana na ovoj temi,sa svojim "ventilima" koji pucaju svaki dan,"cementom" kojeg mijesis svaki vikend i ostalim nebulozama.
Ne pravi se burek bez brasna,ulja,mesa i sporeta. Ako nemas sastojke,ne pocinjes posao.
Isto je i sa poslom...ako nemas osnovni alat i materijale i ne radis. Niko nije duzan da tebi ispunjava zelje i radi da bi se ti " namirio" kada se tebi cefne.
Ja se slazem,bilo je lakse kada su bau centri radili i nedjeljom,pa usput odem prije posla u kupovinu ali toga vise nema. Sada odem dan ranije,kupim sto mi treba i u nedjelju na imanje,raditi. I ne kukam nista i nista mi ne fali,samo se malo bolje organizujem ili kupim odmah duplu kolicinu materijala,silka,goriva,ulja.

Bezveze vrtite istu pricu evo gosinu dana,kao pokvarena ploca...a znas i sam sta treba da uradis,da te ne pogadja nerad trznih centara.

Ako treba prodavacica da ode do opcine ili neke druge sluzbe, mora uzeti god. odmor.
Koliko naroda ne radi petak u Gracanici? Ti ce glat raditi nedjelju samo da petkom odu na dzumu.

Ponovit ću se, kuća, bašta, cvijetnjak, djeca, kuhinja, pčele, auto i sve to traži kupovinu/trgovine

Vlasnici se ne bune ( ako ima ekonomskog gubitka, oni su prvi ), radnici se ne bune,

nemaju oni problem koji navodiš, nego problem imamo mi koji radimo konstantno prvu smjenu,
Za izlazak moram tražiti odobrenje, i svaku minutu odsustva nadoknaditi do kraja mjeseca,

Idemo se buniti, da sve uslužne službe moraju raditi subotom/nedjeljom jer mi se "patimo" radnim danima ... :-)

Ugrožen budžet Federacije, a mi narod koji pošteno radi i podržava državu, njene zakone u svim sferama pa i finansijskim ... :srce:

Svi koji iznajmljuju stanove, plaćaju poreze na dobit od najma ( u fazi sam iznajmiljivanja - pa mi to prvo palo na um ), svi plaćaju parkinge - zato su nam ulice i ceste prohodne, redovno se izmiruju usluge odvoza smeća - blista sve oko nas, majstori ne rade na crno itd. ... samo odluka o neradnoj nedjelji trgovina šteti budžet ... Tuga. :(
Kako se više ne umorite?

Ako odgovor na svaku kritiku bude "A kako ono drugo, zašto ovo da rješavamo kada ima drugih (naravno, uvijek važnijih) stvari koje ne valjaju", a koji uvijek zavisi od ličnog intereda onog koji odgovara, nikada se ništa neće popraviti.
Hakiz

#8529 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Martin Rigs wrote: 04/09/2025 10:05 Apsolutno treba manipulatore raskrinkati.
Ko sto kolega teskeredzic rece da vam je da vladate zivotom i smrti iz udobnosti fotelja koje vam neko nastimao.
Nece da moze..
Koristiti zdravi razum pa pogledati linkove.
Pa u sekundi skontati da se u jednacinu nije uvrstila inflacija..a i bez inflacije ne stoji prica da je za veci iznos u potrosnji u 6 mjeseci odgovorno onih 24 dana koliko se dobije za 6 mjeseci sa po 4 nedjelje.
Ko bi normalan povjerovao da je 24 dana ucinilo razliku :lol:
A spomenuta inflacija je oko 5%
Da ..
Naravno da ja uzalud ovo pisem jer matrica ne zna tj ne zeli pricati o stvarima koje su istinite nego samo o onome sto prividno gura vodu na njen mlin.
Dalje.
Ovo gore ..porediti ekonomije i uvjete rada u zapadnim demokratijama i u Bosni i Hercegovini :lol:
Cuj kaze radi u Rimu...pa nek radi i u Kaknju.
Tacno..dzaba trosim rijeci..opet cu se vratit na teskeredzica i kako je zakucao sa onim..da vam je da vladate zivotima ljudi onako kako to vama cini zivot ugodnijim,iskreno se nadam da necete uspjeti.
A da mozda nalijepim link sa objasnjenjem sta je inflacija?
Pa da onda skontate da ako ste milku 2024 platili 2 marke a godinu kasnije 2,5 .
Da onih pola marke cini inflaciju jer vasa primanja su ostala ista a milka skuplja.
A onda dodje ekonomski ekspert i kaze vidite..mi smo potrosili pola marke vise nego prosle godine.
Rast!
Zahvaljujuc neradnoj nedjelji :lol:
To je spomenuto samo da se pokaže kako je "argument" da niko na zapadu ne radi nedjeljom zapravo, laž.
Chloe
Photo mod

#8530 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 04/09/2025 10:08
Spoiler
Show
Chloe wrote: 04/09/2025 10:04

Kako se više ne umorite?

Ako odgovor na svaku kritiku bude "A kako ono drugo, zašto ovo da rješavamo kada ima drugih (naravno, uvijek važnijih) stvari koje ne valjaju", a koji uvijek zavisi od ličnog intereda onog koji odgovara, nikada se ništa neće popraviti.
Interesa nemam ni u jednom slučaju. :)

Samo sam fleskibilna, prilagodila se situaciji,
i osluškujem one kojih se to najviše tiče - radnika,
oni se ne bune. Lajk i doviđenja. :oops:

p.s. prebroj moje i svoje postove na ovoj temi ... :wink:
Sid the sloth

#8531 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

kakaljin wrote: 04/09/2025 09:26
VladaFBiH wrote: 04/09/2025 09:23
kakaljin wrote: 04/09/2025 09:18

Kada tako govoris pokrijepi dokazima da citav zapad ne radi nedeljom. Sve ostalo je sirenje laznih informacija da bi se lazno nesto predstavilo
pa ne može jer je samo u Austriji potpuna zabrana a i tu postoje izuzeci - turizam, benzinske, pekare do određenog sata, sajmovi,...
Bitno je opravdavati nesto sto nevalja sa pricom i kod drugih je to a kad ga pitas kojih drugih nema dokaza da je kod drugih tako.

Bitno je braniti nesto sto je pogresno po cijenu svega
Hajd ovako, prvo naucite pravopis pa onda sebi dajte za pravo da o necemu drugom pametujete.
A drugo, argumenti da je u Njemackoj nedjelja radna su vam "u Njemackoj radi pojedina radnja i benzinske". To radi i kod nas, znaci i kod nas je nedjelja radna koliko je i na tom Zapadu za koji vi tvrdite da je radna, sto se bunite?
A trece, nisam protiv radne nedjelje, volio bih da sve radi bar ljeti zbog turista samo su vam argumenti zanimljivi (da ne kazem glupi). Onom zafalilo silka pa ne moze kositi, ovom drugom se pije Cola jadan ne zna sta ce. Ko djeca.
Last edited by Sid the sloth on 04/09/2025 10:31, edited 2 times in total.
BadBoy

#8532 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

kakaljin wrote: 03/09/2025 23:26
Danguba wrote: 03/09/2025 22:49 Neka radi ko se moze organizovati ALI bez prisile na radnike.
Tako je poslodavac plati vise dnevnicu nedeljom pa ko hoce da radi neka radi, ko nece niko ga ne smije tjerati i to je to. SAmo je bitno da se nikome ne zabranjuje rad
KaKo vi zamišljate da kasirka može ODBITI da radi nedjeljom ako to poslodavac traži od nje? Gdje vi ljudi živite u kojoj državi da mi je znati, jer to sigurno nije ova BiH?
VladaFBiH

#8533 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Sid the sloth wrote: 04/09/2025 10:23
VladaFBiH wrote: 04/09/2025 09:23
pa ne može jer je samo u Austriji potpuna zabrana a i tu postoje izuzeci - turizam, benzinske, pekare do određenog sata, sajmovi,...
Bitno je opravdavati nesto sto nevalja sa pricom i kod drugih je to a kad ga pitas kojih drugih nema dokaza da je kod drugih tako.

Hajd ovako, prvo naucite pravopis pa onda sebi dajte za pravo da o necemu drugom pametujete.
A drugo, argumenti da je u Njemackoj nedjelja radna su vam "u Njemackoj radi pojedina radnja i benzinske". To radi i kod nas, znaci i kod nas je nedjelja radna koliko je i na tom Zapadu za koji vi tvrdite da je radna, sto se bunite?
A trece, nisam protiv radne nedjelje, volio bih da sve radi bar ljeti zbog turista samo su vam argumenti zanimljivi (da ne kazem glupi). Onom zafalilo silka pa ne moze kositi, ovom drugom se pije Cola jadan ne zna sta ce. Ko djeca.
Kada ostaneš bez argumenata na forumu onda se ganja pravopis :izet:

Njemačka: u principu trgovine su zatvorene nedjeljom. Iznimno, savezne pokrajine mogu odobriti do 10 radnih nedjelja godišnje kada prodavnice mogu raditi (tzv. verkaufsoffener Sonntag). - nije potpuni lockdown kao kod nas već imaju do 10 nedjelja koje rade u godini!

Kompenzacija za radnu nedjelju:
- Ako radnik mora raditi nedjeljom, poslodavac je obavezan da mu da zamjenski slobodan dan u toku dvije sedmice.
- Dodaci za rad nedjeljom nisu obavezni po zakonu, ali su česti kroz kolektivne ugovore (npr. +25% na satnicu).
Last edited by VladaFBiH on 04/09/2025 10:42, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8534 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Valjda do 10 RADNIH
VladaFBiH

#8535 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 04/09/2025 10:26
kakaljin wrote: 03/09/2025 23:26
Danguba wrote: 03/09/2025 22:49 Neka radi ko se moze organizovati ALI bez prisile na radnike.
Tako je poslodavac plati vise dnevnicu nedeljom pa ko hoce da radi neka radi, ko nece niko ga ne smije tjerati i to je to. SAmo je bitno da se nikome ne zabranjuje rad
KaKo vi zamišljate da kasirka može ODBITI da radi nedjeljom ako to poslodavac traži od nje? Gdje vi ljudi živite u kojoj državi da mi je znati, jer to sigurno nije ova BiH?
prije 2020.godine bih se složio s tobom ali sada može jer ih nema i poslodavci su svjesni toga a ako joj da otkaz (što je skoro nemoguće u BiH osim ako si na određeno pa ti ne produže ugovor) eto nje već sutra na novom radnom mjestu
VladaFBiH

#8536 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 04/09/2025 10:40 Valjda do 10 RADNIH
pardon - ispravljeno :)
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#8537 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pitar sa Kariba »

BadBoy wrote: 04/09/2025 10:26 Tako je poslodavac plati vise dnevnicu nedeljom pa ko hoce da radi neka radi, ko nece niko ga ne smije tjerati i to je to. SAmo je bitno da se nikome ne zabranjuje rad
Ne može se trgovina svoditi uzmi tri kasirke i otvori BCC?!
Citava masinerija treba da jedan takav objekat radi i da ima promet koji ima. A eto kazu da je promet BCC-a 1M dnevno i sad kao Bingu se ne isplati platiti 10-20 radnika sa dnevnicom od 30KM nego lobirali za NN i nisu se radnici tu ništa pitali!
Hajte molim vas....
Cherry-Cherry

#8538 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Što se ekonomija tiče, logika kaže da ne može biti isti promet kada se radi 6 i kada se radi 7 dana.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8539 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Moze ako se promet iz sedmog dana preraspodijeli na ostalih 6.
Cherry-Cherry

#8540 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

_BataZiv_0809 wrote: 04/09/2025 11:02 Moze ako se promet iz sedmog dana preraspodijeli na ostalih 6.
Prelije se u drugi entitet.
Hakiz

#8541 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

VladaFBiH wrote: 04/09/2025 10:35
Sid the sloth wrote: 04/09/2025 10:23

Kada ostaneš bez argumenata na forumu onda se ganja pravopis :izet:

Njemačka: u principu trgovine su zatvorene nedjeljom. Iznimno, savezne pokrajine mogu odobriti do 10 radnih nedjelja godišnje kada prodavnice mogu raditi (tzv. verkaufsoffener Sonntag). - nije potpuni lockdown kao kod nas već imaju do 10 nedjelja koje rade u godini!

Kompenzacija za radnu nedjelju:
- Ako radnik mora raditi nedjeljom, poslodavac je obavezan da mu da zamjenski slobodan dan u toku dvije sedmice.
- Dodaci za rad nedjeljom nisu obavezni po zakonu, ali su česti kroz kolektivne ugovore (npr. +25% na satnicu).
Prigovarati o pravopisu a ne koristiti afrikate (čćšđž) je baš cinizam :lol:
Malisa11

#8542 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

Pitar sa Kariba wrote: 04/09/2025 10:46 Citava masinerija treba da jedan takav objekat radi i da ima promet koji ima. A eto kazu da je promet BCC-a 1M dnevno i sad kao Bingu se ne isplati platiti 10-20 radnika sa dnevnicom od 30KM nego lobirali za NN i nisu se radnici tu ništa pitali!
Isplati u Sarajevu, ne isplati u Čekrčićima.
Sid the sloth

#8543 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Cherry-Cherry wrote: 04/09/2025 11:01 Što se ekonomija tiče, logika kaže da ne može biti isti promet kada se radi 6 i kada se radi 7 dana.
Tanka ti je ta logika a ni ekonomija ti nije bas jaca strana.
Cherry-Cherry

#8544 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Sid the sloth wrote: 04/09/2025 12:07
Cherry-Cherry wrote: 04/09/2025 11:01 Što se ekonomija tiče, logika kaže da ne može biti isti promet kada se radi 6 i kada se radi 7 dana.
Dakle, sedam je manje od šest :lol: :lol: Vrati se u prvi osnovne, matematičarski genije :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8545 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Cherry-Cherry wrote: 04/09/2025 11:07
_BataZiv_0809 wrote: 04/09/2025 11:02 Moze ako se promet iz sedmog dana preraspodijeli na ostalih 6.
Prelije se u drugi entitet.
U Sarajevu.
Bas ce neko iz Zenice ili nekog drugog grada od kojeg je RS udaljen preko sat vremena voznje preljevati potrosnju tamo.
Sid the sloth

#8546 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sid the sloth »

Cherry-Cherry wrote: 04/09/2025 12:14
Dakle, sedam je manje od šest :lol: :lol: Vrati se u prvi osnovne, matematičarski genije :mrgreen:
A da se pretpostaviti da su ti oduzimanje i sabiranje jedine dvije operacije u zivotu. Dijeljenje je VSS za takve.
Cherry-Cherry

#8547 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Sid the sloth wrote: 04/09/2025 13:17
Cherry-Cherry wrote: 04/09/2025 12:14

A da se pretpostaviti da su ti oduzimanje i sabiranje jedine dvije operacije u zivotu. Dijeljenje je VSS za takve.
De ne provaljuj se :-) Braniš neodbranjivo.
studeni76

#8548 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by studeni76 »

Meni kao korisniku odgovara neradna nedjelja. Sad znam da su tada slobodne aktivnosti, nema ujutro da cujem ono "treba ici kupit"! Sve se stigne kupit u ostalih 6 dana.
A kome je dozivljaj ici hodat po shoping centrima nedjeljom, jbg drugari. Zalim slucaj, imali ste godinu da se prilaagodite.
drogon2

#8549 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drogon2 »

studeni76 wrote: 06/09/2025 08:54 Meni kao korisniku odgovara neradna nedjelja. Sad znam da su tada slobodne aktivnosti, nema ujutro da cujem ono "treba ici kupit"! Sve se stigne kupit u ostalih 6 dana.
A kome je dozivljaj ici hodat po shoping centrima nedjeljom, jbg drugari. Zalim slucaj, imali ste godinu da se prilaagodite.
Fakat.Kad herka prije kaze hajde u nedjelju u market crno pred ocima :roll:
DebelinJoe

#8550 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

studeni76 wrote: 06/09/2025 08:54 Meni kao korisniku odgovara neradna nedjelja. Sad znam da su tada slobodne aktivnosti, nema ujutro da cujem ono "treba ici kupit"! Sve se stigne kupit u ostalih 6 dana.
Kome ba mi da se prilagođavamo?

Ozbiljno pitanje: Ko si ti da se ja tebi i tebi sličnima prilagođavam?
Locked