Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
aerodinamika

#8526 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by aerodinamika »

moonca wrote:
Ako su deklarisani homoseksualci sanse za posao drasticno opadaju.

Ako se dva muskarca vode za ruke, tako prodju kroz grad, sanse da ce biti napadnuti su ogromne. Sa zenama je puno lakse, to se tolerise nekako. :D U Zenici u zadnje vrijeme sve cesce vidjam djevojke koje se vode za ruke. Nisam nacisto da li su lezbejke ili je to neka nova furka. :D
Sve vishe je mladih u dvadesetim, cak mladji- sada vec otovreno s edrze za ruke.. rijetko ljube - neki dan dvije djevojcice u Starbacku se ljube- niko ih ne gleda- vjerujem da su svi primjetili ali nema reagovanja,

Homoseksualci prilikom zaposljavanja, tesko da mogu, ali i ne zele da se kriju -ko su- vecinu ih mozemo primjetiti po ponasanju, odjevanju....
to vec moze pomalo bit i degutantno ako ode dalje ako neko reaguje ali ako vecina ne reaguje onda nece ni opjedinac
¤ jelena ¤

#8527 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by ¤ jelena ¤ »

A_A_AKCIJA wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Nije moje da se petljam, što jest-jest, a i nisam nešto upućena, ali....

zar Ašura nije sutra :?
E pošto tako lijepo pitaš, rado ću ti odgovoriti, u ime suživota i međusobnog uvažavanja.

Kod muslimana, dan završava sa zalaskom sunca i počinje novi. Dakle, večeras je, ono što se u našem narodu zove uoči Ašure, jer je našima trebalo malo dovijanja, da pomire i shvate zapadnjački i muslimanski pojam vremena, kada počinje i završava dan... Svaki novi dan počinje sa akšamom, ali se recimo, posti od izlaska sunca do zalaska. Znam, malo komplicirano, ali šta da se radi :) .

Imaš na Baščaršiji sat, jedini na svijetu, koji tako mjeri i pokazuje vrijeme.
Priča o međusobnom uvažavanju, nakon svih tvojih prethodnih komentara upućenih meni, potpuno se suvišna. ;-)

Zahvaljujem se na ponuđenom odgovoru.
Vladimir RUS

#8528 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Vladimir RUS »

Tempo wrote:
Vladimir RUS wrote: Niko ti ne brani da vjerujes u svoju stranu price, koja je takodje tacna, donekle.
iš budalo
https://tenor.com/view/zmaj-gif-8360232
Ramzess Veliki

#8529 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ramzess Veliki »

Kikibombona wrote: Znaju Svabe odlicno pravu situaciju i sve su u pravu.

Sumnjam da ce iko iznajmiti stan LGBT paru ako sazna o kome se radi. Isto vazi za zaposlenje. I tu su maksimalno ograniceni. Moraju se kriti. Ako su deklarisani homoseksualci sanse za posao drasticno opadaju.

Ako se dva muskarca vode za ruke, tako prodju kroz grad, sanse da ce biti napadnuti su ogromne. Sa zenama je puno lakse, to se tolerise nekako. :D U Zenici u zadnje vrijeme sve cesce vidjam djevojke koje se vode za ruke. Nisam nacisto da li su lezbejke ili je to neka nova furka. :D
Pa ko ce iznajmiti stan gejevima kad znaju da zive incestuozno. Cak i ako su u braku imaju druge partnere. Ono koliko znam gejeva ti se bubaju sa kim stignu i to ni ne skrivaju. Izlaze prvenstveno da nadju nekog novog. I hajde izdaj stan takvoj osobi ... imas kupleraj u svom vlasnistvu i prigovore komsija.
Lezbe su druga prica, rjedje mijenjaju partnerice, a vecina ih je biseksualna. Fizicki su zdravije od peskirica koji su pravi problem za zdravstvo. Ne postoji pesko koji je potpuno zdrav, prenosnici su i herpesa i hepatitisa i svih mogucih drugih virusnih i bakterijskih oboljenja radi svog nacina zivota.
Ramzess Veliki

#8530 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ramzess Veliki »

Ramzess Veliki wrote:
Kikibombona wrote: Znaju Svabe odlicno pravu situaciju i sve su u pravu.

Sumnjam da ce iko iznajmiti stan LGBT paru ako sazna o kome se radi. Isto vazi za zaposlenje. I tu su maksimalno ograniceni. Moraju se kriti. Ako su deklarisani homoseksualci sanse za posao drasticno opadaju.

Pa ko ce iznajmiti stan gejevima kad znaju da zive incestuozno. Cak i ako su u braku imaju druge partnere. Ono koliko znam gejeva ti se bubaju sa kim stignu i to ni ne skrivaju. Izlaze prvenstveno da nadju nekog novog. I hajde izdaj stan takvoj osobi ... imas kupleraj u svom vlasnistvu i prigovore komsija.
Lezbe su druga prica, rjedje mijenjaju partnerice, a vecina ih je biseksualna. Fizicki su zdravije od peskirica koji su pravi problem za zdravstvo. Ne postoji pesko koji je potpuno zdrav, prenosnici su i herpesa i hepatitisa i svih mogucih drugih virusnih i bakterijskih oboljenja radi svog nacina zivota.
A sto se tice posla ... pa imaju seksualne odnose gdje god stignu. U Pakistanu smo ih nalazili da se prase u skladistu sa hranom, po offisima, voznom parku, kuhinji ... imao sam uvijek pritiske straight osoba koje su zahtijevale da im urucim otkaze. Mozda sam i trebao. Ne mislim da se napredak civilizacije ogleda u javnom seksu po parkovima i toaletima kao sto to gejevi propagiraju, mislim da je to krajnje izivljavanje svojih primitivnih zivotinjskih nagona nad javnosti koja kontrolira takve nagone za dobrobit ljudske rase.
moonca

#8531 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Tacno, to je i mene iznenadilo.
Na mojoj plazi, javna je tajna, da su tu doilazili gay -evi..i vidjala sam ih da setaju, jer je bilo dosta niskog zbunja. E, da li su se samo suncali i jednostavno zeljeli biti zajedno.. ne znam.. no, zakon je rizgorozan - ako ih(ili bilo koga) policaja vidi i da ''piske' automatski ih uvode na listu -- sex offendera--
moonca

#8532 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

e, bas mi je drago da se paradiranje zavrsilo- Ramzessa smo mogli 'izgubiti'' koliko je srkletio i brinuo se :oops:

Image
Bloo
Globalna šefica

#8533 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

manki wrote:
pizarro wrote:maloprije na njemackom radiju wdr ide vijest da se ovo danas odrzalo u bosni i da je sve proslo u miru.
onda dodaju kako u bosni ovi ljudi svakodnevno moraju racunati sa nasiljem na ulici, problemima na poslu i kod trazenja stana :?

napravise ljudi afganistan od nas.
Ne moraju oni nista raditi, mi to vrlo dobro sami radimo:

https://www.youtube.com/watch?v=yQ_wts2x8jg&t=961s

Od 15:50, sunce ti poljubim, u srcu evropskog kontinenta, 2019-ta godina :shock: :shock: :shock:

16:45 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ne znOm orgOnizOtor je tako isprint´o :shock:

i ONO nekom kaze da je levat?! :lol: :lol: :-)
https://youtu.be/3h8fgXhVKPQ

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... kup-488245

Jedan čovjek je htio da se obrati na skupu, Sanin Musa mu je dozvolio, medjutim kada kazao da skup ne treba da bude isključuvo vezan za jednu vjeru i njihovo vjersko okupljanje, prekinuli su njegovo obraćanje.
Ci-Nick

#8534 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ci-Nick »

I kaže teolog, profesor,.. Sanin Musa: "Sarajevo u svojoj istoriji nije doživjelo veće poniženje", :shock: :shock: :shock: .
Eto gori dan od 500 godina turske vladavine, od onog dana kada ga je zapalio Eugen Savojski, i gori dan od tri i po godine opsade, razaranja i ubijanja.
Toliko o pameti i pravdi profedora i teologa...
problemnatravunu

#8535 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by problemnatravunu »

Dobro je rekao onaj sa natpisom "LEVATI....", "ne mislim ništa" :lol: :lol: :lol: :lol: tipična beiha ovca..... :bih:
muha_sa

#8536 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by muha_sa »

problemnatravunu wrote:Dobro je rekao onaj sa natpisom "LEVATI....", "ne mislim ništa" :lol: :lol: :lol: :lol: tipična beiha ovca..... :bih:
još malo pa ce ga bit stid rec da je muškarac---godine cine svoje :lol: :lol:

Image
mali Ninja

#8537 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by mali Ninja »

Ja kao poslodavac imam pravo da zaposlim koga hocu, tako da homići mogu komotno da se sele, takodje stan im ne bih iznajmio, od mene nikakav hajr nece vidjet, a necu ni ja ni drustvo od njih sigurno, samo bolescure i poganluk...
kakavdanakneiskustvu

#8538 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by kakavdanakneiskustvu »

https://www.facebook.com/hernad/posts/10214404649805829

E´ūzu billāhi mine-š-šejtāni-r-radžīm.
Bismillāhi-r-rahmāni-r-rahīm.

Utječem se Allahu od prokletog šejtana.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Po islamu su homoseksualni odnosi grijeh. Kao što su i heteroseksualni odnosi izvan braka ustanovljenog po islamskim propisima grijeh. Grijeh je kockanje, prevara, laganje, licemjerstvo.
Grijeh je jesti i piti ono što je Allah džellešanuhu zabranio - npr. svinjetinu, alkohol.

To su činjenice koje su, bio sam ubijeđen, svakom muslimanu poznate.

Međutim, to izgleda u Bosni nije slučaj. Već nekoliko mjeseci, silni islamski vaizi (govornici) i alimi (učenjaci) iz petnih žila objašnjavaju muslimanima u Bosni i Hercegovini da je homoseksualizam veliki grijeh i zabranjen po islamu. Međutim, svi ti vazovi me na kraju podsjećaju na ovaj vic:

Dolazi Mujo Hasi i pita ga:
- Šta to čitaš?
- Čitam logiku.
- A šta je logika?
- Pa evo ovako :
Haso: Imaš li ti Akvarijum
Mujo: Imam.
Haso: To znači da imaš ribice?
Mujo: Da
Haso: Znači da voliš životinje?
Mujo: Da znači
Haso: To znači da voliš ljude?
Mujo: Pa da.
Haso: To znači da voliš i muškarce?
Mujo: Pa da.
Haso: E vidiš, ti si onda Mujo peder.
Haso: Odo ja malo prošetat evo tebi čitaj malo.
Dolazi Suljo i pita Muju.
Šta to čitas?
Mujo: Logiku.
Suljo: Šta je to logika?
Mujo: Imaš li akvarijum?
Suljo: imam
Mujo: Eto, ti si Suljo peder!

Ono što ni Islamska zajednica, ni alimi ni vaizi nisu rekli jeste činjenica da ZAKONI zemlje u kojoj živimo garantuju pravo svakoj grupi na traženje i ostvarivanje njihovih prava, bez obzira na brojnost.

Naša država je u suštini sekularna. Sekularna država jamči slobodu svakog građanina od religioznih zakona i učenja. Sekularizacija je dakle princip razdvajanja državnih institucija i osoba ovlaštenih za zastupanje države, od vjerskih institucija i vjerskih dostojanstvenika (izvor: wikipedia).
U slučaju Bosne i Hercegovine taj princip je od suštinske važnosti. Bez tog principa opstojnost BiH kao multietničke zajednice bila bi neodrživa. U protekloj agresiji na našu zemlju, politike segregacije uvezane sa klerom su dovele do nezamislivih ratnih zločina. Muslimani su bili žrtve genocida.
I sada, grupa koja je prije 20-tak godina skoro istrijebljena samo zato što se drugačije molila Bogu od svojih komšija, zapanjujuće ne uviđa da je za nas najbolja država u kome su svakom pojedincu garantovana ista i jednaka prava. Bez obzira na rasu, vjeru, nacionalnu ili seksualnu pripadnost.
Ako smo toliko uski da ne prepoznajemo bitnost tog koncepta na područjima gdje smo većina, znajte da je ovo od egzistencijalne važnosti za našu braću i sestre koji žive na teritorijama gdje su manjina!

Današnji svijet je kompleksan. Ljudi su povezani tako da je naprosto nemoguće živjeti izolovano unutar jedne grupe.
Alimi sugerišu da je pitanje islamijeta (pripadnosti islamu) određeno osudom promotora prava homosekusalaca (pri čemu oni pogrešno izjednačavaju promociju homoseksualizma sa pravima te grupe ljudi). Zato sam odlučio sam istražiti ko su ti promotori kojima bih trebao okrenuti leđa. Nakon kratkog istraživanja došao sam do sljedećih saznanja i zaključaka:

1) Moj omiljeni softverski servis je “github”. Sav moj posao vrti se na “github”-u. Svaki dan koristim njihove usluge. Puno volim github.
Međutim, sa suzama u očima sam saznao da je njihova centrala u San Francisco-u, i da su oni snažan promotor prava LGBT zajednice.

Dokaz:
https://github.blog/2015-05-20-celebrat ... th-github/

2) Google

Svaki dan koristim “google search” i “Android”. On me budi. Na njemu je instalirana eVaktija. Ona me podsjeća na vrijeme namaza. Ali, izgleda da ni google nije neokaljan:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gayglers

3) Apple

Apple-ovi proizvodi su posebna priča. Apple MacBook je računarski “mercedes”. Sorry “Apple”. I vi ste zastranili:

https://www.cultofmac.com/…/apple-celeb ... t-rights-n…/

4) Microsoft

Microsoft možeš voljeti ili mrziti. Ali ga ne možeš zaobići. Ako si blentav kao ja, ne moraš ga koristiti svakodnevno. Međutim, ako se baviš informatikom kao ja, svaki tvoj korisnik koristi “Microsoft Windows”. Pa ti na isto izađe :)
Ali, kao o ostali divovi u IT industriji, Microsoft sevdiše homoseksualce:

https://en.wikipedia.org/…/Global_LGBTQ ... yee_%26_Al

Šta nam je činiti?! Vodeći se preporukama naše uleme, najbolji bi trebali:

1) Iskočati se sa “github”-a odmah po primitku ove informacije!
2) Demonstrativno, u najkraćem roku, po mogućnosti javno, uništiti svoj “IPhone” i “Android” telefon!
3) Formatirati sve hard-diskove sa operativnim sistemom “Microsoft Windows”!
4) Prestati koristiti “Google search!”

Ja sam musliman. Silno bih želio da moja djeca dočekaju da Bosna i Hercegovina postane država za koju će svi njeni građani punih usta reći: “To je moja zemlja!”
Homoseksualci i heteroseksualci. Crnci i bijelci. Vjernici i nevjernici.

Moj islamijet je moja stvar. Da je Allah dželešanuhu htio, svi bi bili iste vjere i isto mislili.
Poslovanje, saradnja, druženje sa drugima i drugačijima NIJE haram.
Sve dok iskreno padaš na sedždu svom Gospodaru.
Islam je način života. On se na isti način živi i u Sarajevu, San Francisku, Banja Luci, Amsterdamu.

Dovim Gospodaru da nas uputi, da nam pomogne da bolje razumijemo svijet i vrijeme u kome živimo, da nas usmjeri na pravi put i bude nama zadovoljan!
Selam alejkum
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8539 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by plain vanilla »

mali Ninja wrote:Ja kao poslodavac imam pravo da zaposlim koga hocu, tako da homići mogu komotno da se sele, takodje stan im ne bih iznajmio, od mene nikakav hajr nece vidjet, a necu ni ja ni drustvo od njih sigurno, samo bolescure i poganluk...
Slazem se s tobom.
Ali da ti neko ne izda stan ili te ne zaposli jer si musliman/katolik/pravoslavac, plakao bi o ugrozenosti.
Ci-Nick wrote:I kaže teolog, profesor,.. Sanin Musa: "Sarajevo u svojoj istoriji nije doživjelo veće poniženje", :shock: :shock: :shock: .
Eto gori dan od 500 godina turske vladavine, od onog dana kada ga je zapalio Eugen Savojski, i gori dan od tri i po godine opsade, razaranja i ubijanja.
Toliko o pameti i pravdi profedora i teologa...
Ispade bolje biti cetnik nego peder.
glog

#8540 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by glog »

Obrisano
Last edited by glog on 09/09/2019 07:21, edited 2 times in total.
Ci-Nick

#8541 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ci-Nick »

mali Ninja wrote:Ja kao poslodavac imam pravo da zaposlim koga hocu, tako da homići mogu komotno da se sele, takodje stan im ne bih iznajmio, od mene nikakav hajr nece vidjet, a necu ni ja ni drustvo od njih sigurno, samo bolescure i poganluk...
U suštini, u skoro svakoj situaciji je neko diskriminisan.
Ako tražiš stan u Minhenu, prednost ima onaj ko više zaradi, onaj ko nema djece, onaj ko nema kućnih ljubimaca, onaj ko bolje miriše i ima bolji šarm,..dakle uvijek postoji neka diskriminacija.
Bogati, lijepi, zgodni, šarmantni, elokventni,.. uvijek bolje prolaze.
Zašto režiseri za negativce uvijek stavljaju ružne glumce,.. je li zlo prirodno povezano sa ružnoćom a ljepota sa dobrotom ?
Milion predrasuda i diskriminacija.
Ali niko nema pravo da uskrati pravo čovjeku da bude drugačiji i da ga se prizna i prihvati kao drugačijeg, barem deklarativno.
mayab

#8542 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by mayab »

Mi na ovaj način želimo iskazati svoje neslaganje sa vrijednostima koje zagovaraju pripadnici te seksualne orijentacije. Ono za šta se mi zalažemo jesu tradicionalne vrijednosti porodice koje su ovdje prisutne vjekovima. Sada nas tjeraju da se kitimo retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, straight i slično. Poznato je šta je tradicionalna porodica, a to je brak između muškarca i žene, kao što je to već stoljećima i kao što zapisano u Kur‘anu, izjavio je za Oslobođenje Sanin Musa, organizator skupa.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tu je problem izgleda......
Ma ja , koće sad učit nešta, nedajtibože :lol:
skafiskafsnjak

#8543 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by skafiskafsnjak »

Bravo :thumbup:
Ommadawn

#8544 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ommadawn »

Eh dabogda ti, kao poslodavcu, posao ovisio baš od tih, kako kažeš “homića”.
skafiskafsnjak

#8545 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by skafiskafsnjak »

Ommadawn wrote:
Eh dabogda ti, kao poslodavcu, posao ovisio baš od tih, kako kažeš “homića”.
E bas ce zavisiti :lol:
A kako ja kazem, dabogda ti u kuci homic bio :lol:
Heller

#8546 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Heller »

sale07 wrote:Meni samo nije jasno sta je to demokratija, prava jednakosti i sl.
Jel to znaci ako postoji odredjena grupa ljudi u Sarajevu, BiH po cijim shvatanjima je pedofilija ili zoofilija ili bilo sta drugo uredu da je demokratski da se oni bore za svoja prava, mozel neko pojasniti?
Kakvo imbecilno poređenje.
Arminovski

#8547 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Arminovski »

Ne shvatam što je problem šta ko radi privatno u krevetu. Okej shvatam da ne možeš biti vjernik po po propisima te vjere pa onda i nisi dio te grupe i problem riješen. Nit će geyevi odredjivat šta je musliman nit obratno. Vrlo jednostavno.
skafiskafsnjak

#8548 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by skafiskafsnjak »

Arminovski wrote:Ne shvatam što je problem šta ko radi privatno u krevetu. Okej shvatam da ne možeš biti vjernik po po propisima te vjere pa onda i nisi dio te grupe i problem riješen. Nit će geyevi odredjivat šta je musliman nit obratno. Vrlo jednostavno.
Pa da pitas gradjane, 90% bi reklo da ih zaboli neka stvar. Meni cak ne smeta ni pokazivanje toga na ulici. Tvoj zivot brate, radi sta hoces... gadi mi se, ali to ne znaci da ti ne smijes. Imam i ja viska kila, a to se nekome gadi. I sta, ne bih smio na ulicu zbog toga ?

Ja ne kontam ove povorke kurce palce..... al haj, bilo proslo. Nista bolje im nece biti ...
skafiskafsnjak

#8549 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by skafiskafsnjak »

Malo vjerskog licemjerstva ...

Image
hAZNADAR

#8550 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by hAZNADAR »

A_A_AKCIJA wrote:
hAZNADAR wrote: Ispada da je po tebi Sarajevo muslimanski grad i po slovu zakona, da su muslimani vjernici vlasnici ulica i svih objekata. Ono da se bilo kakav dogadjaj mora prilagoditi vjerskom kalendaru i kod nekoga traziti dozvola? 27 noc ramazana je kao i ostali datumi nesto sto ljudi slave i obiljezavaju privatno i u dzamijama. Ono sto se desava na ulicama i u objektima koji nisu vjerski - nije briga nijednog vjernika, nijedne vjerske institucije jer je samo drzava tu zakon. Istu tu 27 noc si imao tocenje i konzumiranje alkohola na nizu lokacija, ljubljenje parova,... a o lopovluku od sitne boranije pa do politicara u vrhu da ne govorimo - pa se bradati huligani nisu tu istresali. A i tekbire su vala ocrnili, degradirali, uprljali i napravili seljackim primitivizmom drekavci bez imalo kulture, pameti i dobrote. Idi tekbiraj u samoposluzi i zakljuci kako je sve go islamofob, komunjara i cetnik ko se trzne i cudno te pogleda.

Da, isto tako ad absurdum, objašnjavam kako nema nikakvog smisla za sebe tražiti apsolutna prava a istovremeno drugima to isto ograničavati. I ne, ne govorim o kontraprotestima, nego upravo o onima što se satraše da objasne da su paradirali za svačija prava.

Haj da se dogovorimo, majkumu, jel vjera privatna, a sexualnost javna? Nema nikakih problema, samo nek mi neko objasni, snaći ću se ja :D Nisam se ja bunio protiv četiri zida...
Nisi odgovorio na prethodno pitanje. A to je zasto bi iko pazio na 27 noc u gradu? Odnosno jesu li muslimani vlasnici cijelog Sarajeva sa svim ulicama i objektima pa da se njih pita sta se sve smije na odredjeni dan?

To privatno koje povlacis se ne odnosi obavezno na 4 zida. Dovoljno je da niko nikoga ne dira i ne ponasa se kao vlasnik grada. Kako god se odrzavaju iftari na otvorenom i niko to ne napada zato sto se poklapa sa ovm ili onim datumom, tako ni iftarlije ne trebaju odlucivati ko osim njih jos sta smije po gradu.
Ako se seksualnost i vjera uopce mogu uporedjivati sto si ti upravo uradio.
Ne znam đe tebi i šta ispada, ali ja samo ovdje, sa velikom dozom zadovoljstva, malo trolam razočarane paradere.
To je isto kao da si rekao da si budala koju ne treba ozbiljno shvatati u diskusiji. Sa velikom dozom zadovoljstva trolas !? :roll:
Locked