slažem se. domove zdravlja moramo rješavati jer je to mjesto gdje se pacijent prvi put javlja doktoru. doduše ambulanta, ali je ambulanta sastavni dio institucije koja se zove "ju domovi zdravlja". više puta sam osobno bio u milosti i nemilosti medicinske sestre kojoj je mrsko ustati i odnijeti moj karton doktorici, a da ne pričam o narednim problemima. ali opet ulazimo u leglo sda, gdje se zapošljavalo kako je tko stigao i koga je stigao. ne daj nam bože da se krene roviti po diplomama uposlenika domova zdravlja, svega bi se nagledali, a avdo avdić je to otprilike i slikovito prikazao.Prpa.ba wrote: ↑09/09/2020 00:19 Cinjenicno tacno, mada i dalje stojim pri svom zakljucku: ustavno ustrojstvo moze biti odakle izviru nejasnoce i nepreciznosti, pa cak i otezavajuce okolnosti na osnovu kojih se razvije citav ekosistem problema (i prostora za lov u mutnom) sa kojima danas zivimo - ali nije formalno-pravna prepreka da se stvari i rjesavaju. Nasi najveci problemi su u primarnoj zdravstvenoj zastiti koja je uzasno potkapacitirana i u derutnom stanju, ali i u cinjenici da smo glavni finansijeri ustanove koju nemamo nacina kontrolisati. Oba problema imaju svoja odvojena rjesenja. Domove zdravlja mozemo rjesavati bez ustavno-zakonskih peripetija, a oko KCUS-a se mora istrcati na teren kreativnog tumacenja zakona i zavrtanja ruku drugim kantonima i Federaciji kako bi se Federaciju izbacilo iz procesa operativnog upravljanja ustanovom, a druge kantone svelo na realnu mjeru.
drugi dio posta je možda jako klizav teren, jer bi tako sarajevo de facto preuzelo klinički centar i tek tada bi uslijedila prava averzija spram sarajeva. jebajiga, nisam doktor, niti kreativac da bih sada mogao pričati o rekonstrukciji kliničkog i uspotavljanju procesa operativnog upravljanja istim.
dakle nikada nisam glasao za sda, niti bi moja ruka mogla zaokružiti bilo koga sa njihove liste. moja osobna uvjerenja su daleko od toga i kroz armiju i službu sam osjetio kakav je to sistem, kakva je to ideologija i koliko su ti ljudi beskrupulozni i bezosjećajni, da ih izbjegavam i komentirati. godinama sam glasao za sdp, bio član organizacije u centru sve dok prvi put nisu ušli u vlast pune četiri godine. oprostio sam im i koaliciju sa sda, ali stranački klijantelizam nisam mogao (od svih afera četvorke, čak 80% ih dolazi od strane sdpa, ako nisi znao). zvali su me nekoliko puta da se vratim, da ne odustajem, ali povratka nije bilo. poslije sam glasao za df, da bih skončao u našoj stranci u kojoj sam odavno bivši. ideološki mi je najbliži sdp, ali ljudi koji ga trenutačno vode nisu ni lj od ljevičara, kao ni s od socijaldemokrata. tu je izuzetak tuzla, gdje ima jako dobrih ljudi koji su već godinama na pozicijama i dobro rade. zato mi je prag tolerancije jako jako nizak i do boljih vremena i eventualno bolje lijeve stranke, križam listiće. možda ti ostaju upitnici iznad glave otkud etiketa da sam "dfovac". to se vuče iz kampanje kada sam pisao, a i sada mislim, da je bolje da vidimo komšića u predsjedništvu, nego čovića, a i generalno imam dobro mišljenje o njemu kao pojedincu, ali o njegovoj stranci mislim sve najgore.Posteno, politicki pristup nam se razlikuje. Moj prag tolerancije je sekundu bolje od bahate SDA, pa su svi redom padali osnovni test, od SBiH, preko SDP-a, do DF-a i SBB-a. Cetvorka je prva nakupina lokalnih politicara koja je prosla taj najmizerniji test, pa sada neka SDA sa ekipom pokusa preskociti malo vise postavljenu ljestvicu i imaju moj glas.![]()
ali ću uvijek reći da se sa šestorkom osjetila promjena, da se lakše disalo, da se osjećala sloboda kakvu još od alijanse nisam zapamtio. tada smo rušili i hdz i dobro ih skrkali.
i na federalnom nivou su skupštine uređene na identičan način, samo što se tu preferira jedna osoba, sa jasnim obavezujućim uputama. u kantonu sarajevo su ostavili malo fleksibilnije i stavili do tri člana, što nužno ne znači da moraju biti tri. odlična stvar, ubrazava se proces smjene uprave, ali bivši članovi nekih nadzornih odbora su već pokrenuli tužbe protiv preduzeća, sa naznakom da skupština nije izabrana sukladno zakonu i da je to pogrešan način izbora skupštine.Ja ipak preporucujem da se udubis, pa makar se i dodatno razocarao jer ipak na dva razlicita nacina posmatramo rad te vlade.
Ja sam iskreno najzadovoljniji stavkom oko skupstina javnih preduzeca. Klasicno bosansko rjesavanje problema otudjenih centara moci i spore birokratije, horuk, na granici legalnsoti, ali sustina je ispravna: za javna preduzeca odgovorni su Skupstina KS i Vlada KS, i ne trebaju postojati peripetije koje od svake kadrovske promjene prave trakavicu i novo skupljanje 18. ruke u Skupstini KS.
to je bila aktivnost ministarstva komunalne privrede koju su opstruirali svi generalni direktori javnih preduzeća iz komunalne privrede. dakle nabavke kao što su gorivo, mast za mašine, onda da se jednom godišnje nabavlja sitan inventar, papir za printanje, radne rukavice, gume za auta, jedna firma koja će održavati sva vozila i ne mogu se sjetiti još stavki. ali to su svi redom opstruirali iako je bilo par incijativa da se to uspostavi. osobno znam za dva puta i čak se drugi put forto uključio i sve je završilo na tome da im javna preduzeća nikada nisu dostavili spisak zajedničkih javnih nabavki. da je potrajala vlada, mislim da su imali snage da to dovedu u red i da istraju na tom prijedlogu.Uredba o javnim nabavkama je ja mislim bila ona o dvostepenoj kontroli i objedinjavanju javnih nabavki. Meni je tu interesantniji bio ovaj dio oko objedinjenih nabavki. Umjesto 50 JU-ova koje sve rade svojih 50 nabavki, radila bi se jedna za sve pod okriljem ministarstva ili vlade. Ideja je da bi bile vece nabavke i atraktivnije cijene, uz veci interes javnosti za kontrolom jer su u pitanju znacajniji iznosi.Nenadic je tu uredbu promptno prolongirao na 2021, medju prvim aktima petka 13.
![]()
Slobodan pristup Sluzbenim novinama KS je jedna od tih "u proceduri" stavki koja je zapela u administrativnim blokadama iako je odradjena finansijska i zakonska priprema. I to nisu blokade po pitanju zakonitosti, vec doslovno nestane pecat, pa nije poslan dopis, pa neko na bolovanju i ceka se referent...![]()
Ukidanje pausala je bio simbolican potez sa pristojnom ustedom (oko 150.000 KM, ako se ne varam).
Registri zaposlenih i imovine su vec ogolili dosta nepotizma, ukljucujuci i nepotizam unutar same Sestorke. Vrlo koristan potez, a lijepo je i vidjeti prekrsajne naloge svima koji su "zaboravili" prijaviti promjene u imovini nakon godinu dana. Duse drage, mislili da se to samo preda pocetkom mandata, pa da se do sljedeceg zaboravi sta je pisalo u prethodnom.Opet, bosansko rjesenje bosanskog problema, ima hrpu svojih nedostataka, ali je korak naprijed.
Radili su i na spajanju dva stambena fonda. To se bas treba zadubiti u skupstinske materijale pa vidjeti birokratski cvor koji su pokusavali raspetljati. Od preregistracije jednog fonda da bi bio kompatibilan sa drugim, pa onda dopune djelatnosti drugog, pa za sve cekaj odluku suda... mislim, sama cinjenica da pricamo o tome da su pokusali spojiti dvije institucije u jednu i pojednostaviti stvar meni govori dovoljno o nekakvoj pozitivnoj namjeri.
Izradjeni su i registri ratnih steta, mapa socijalnih prava, nastao je i nekakav polu-ozbiljan plan modernizacije infrastrukture i opreme GRAS-a...
Opet, ne kazem da nije bilo promasaja (tipa, stanice prije pruge) ili potencijalnog ugradjivanja u tendere, ali sve je to bilo amaterski i na nesto nizem nivou nego kada to radi SDA sa partnerima.
pa slažem se ja da četvorka nema alternative, ali isto tako joj čuvam fige da su bili čistiji od sda, jer se trenutačno svi bave koronom i nisu počeli roviti po firmama. doduše, mnoge još nisu ni smijenili. to je ključni momenat kojeg čekam i svima će nam mnogo stvari biti jasnije. svi mi znamo da se kroz vladu i ministarstva ne izvlače pare, već da se to radi kroz javna preduzeća i ustanove. ne bi voljeli ni ti, ni ja, da jedno jutro pročitamo da su u nekom javnom preduzeću pepeljaru plaćali 50km po komadu, a ona realno vrijedi 5 ili 10km. kako poslije da se brane kada im netko kaže da su isti kao sda?Nekome sa visokim ocekivanjima poput tebe moze ne biti dovoljno, postujem, ali ja jednostavno ne vidim alternativu da realisticno nudi vise od Cetvorke. I ja bih Japanske i Norveske kadrove, ali nema ih u ponudi.![]()
pogledao sam njegovo gostovanje na n1. možda je par stavki svima promaklo. prvo kritikuje fahru, pa kaže imamo preko 18 ruku bez sbba. možda biti udica da se fahro upeca, a može biti da je dino već u nekim pregovorima sa dfom. misilm da čampara nije, niti da to čampara smije uraditi.I ja smatram da je malo vjerovatno, ali stoji i to da je NiP usao duboko u SDA glasacku masineriju, vise me nista ne moze iznenaditi.
Oduzio i ja, vracam se kracim komentarima...
a to za sda. na listi nipa u centru, do broja 15 se nalazi jedan gospodin kojeg osobno poznajem. prije nekih četiri godine, taj gospodin mi je rekao, citiram "samo me smrt može izbaciti iz sda", a danas je na listi naroda i pravde. malo sam ga zezao na taj račun, ali ima svoje razloge što je to tako. dakle i ja mislim da je nip doista ušao u bazu sda, duboko.
sretno bilo, možda nekada i popijemo jutanju kavu preko puta bbi centra. imali bi dosta tema za otvoriti.