Smrcak15 wrote:
a pa malo ti je logika zastekala tu
Jos samo da pojasnis zbog cega
sta mislis kome je bolje ako se covjek pridrzava pravila, covjeku ili ustavnom dokumentu....
Ustavni dokument su napisali - ljudi. Analogno tome - Kur'an i pravila u njemu su napisali - ljudi
Ima li ustavni dokument, ili drzavni zakon dokument ikakve koristi ako se covjek pridrzava tih pravila...kome to koristi dokumentu ili covjeku/gradjanima???
Najvise onome ko je napisao taj dokument
naravno gradjani imaju koristi od toga a ne dokument, tako isto covjek ima koristi od tih pravila koje Bog dao da se slijede jer imaju socijalnu korist i individualnu korist.
BiH je odlican primjer da vecina gradjana/ljudi nemaju nikakve koristi od trenutnog Ustavnog dokumenta i njegovih pravila, a da istovremeno ogromnu korist imaju samo oni koji vladaju na osnovu pravila iz tog dokumenta
recimo vjerska radnja, zabrana alkohola...ko ima vise koristi Bog il icovjek ako izbjegaje alkohol?
Ko se zna kontrolisati, od alkohola moze imati i te kakve koristi ako ga konzumira u malim kolicinama. Medicina odavno dokazala
Ko ima vecu korist ako cvjek se klanja Bogu i na taj nacin izkazuje zahvalnost Bogu, pa ga bog tretira kao zahvalnu osobu, ujedno osoba kroz klanjanje trenira lagano, kao dizanje i spustanje, pa nozni misici treniraju, stomacni i ledjni misici od pregiba, plus cini mozak zdravi sa cestim lahkim protokom krvi do mozdanih celija u sedzda poziciji.
Jedino ta blaga fizicka aktivnost ima neke koristi. Ostalo je nebuloza jer bog nikoga nikako ne tretira. TO su samo vase nade da ce vas tamo negdje tako tretirati, a nakon sto otegnete papke na "ovom svijetu"
znaci sve tu to koristi na ovaj ili onaj nacin za covjekovo bolje, a Bog nema nikakve koristi od naseg klanjanja i ostalih vjerskih obreda. On je to nama dao da Preko toga dodjemo u Raj, zasluzimo njegovu Milost.
Znaci, sve sto si nabrojao je = 0.
ako ja tebi iskazem milost, a ne moram...to je samo moja dobra volja, hoce li mi steti nesto ako ti ne dam milost, nece..znaci Bog nas je stvorio iz milosti a ne iz njegove licne potrebe, jer on i da nas nije stvorio nastavio bi da i dalje zivi kao sto je bilo prije nas.
Ne, nego bas kako rekoh - iz zajebancije. Eto - mogu, i to je to
To sto zahtijeva klanjanje njemu je za nas dobro, jer na taj nacin smo mu zahvalni....kao sto Tebe mater savjetuje, i kaze ti , "sinko, ne budi nezahvalan"
to je vrlina da se bude zahvalno ,da se zna cijeniti tudje dobro itd....
Ovo radim i bez boga.
Ovako to gleda kao da ti se Bog licno obraca:
J"a sam ti dao zivot, dao ti zdravlje, snagu, imetak, pamet da steknes imetak, prevozno sredstvo, hranu ukusnu, pice ukusno tebi na uzivanje....samo mi budi zahvalan i dobit ces jos bolji zivot u Raju nego sto ga imas na zemlji. A ako hoces da mi uzvratis na moju dobrotu sa nezahvalnoscu, pa meni neces nista naskoditi nego samo sebi."
Yeah, cool...ziva istina. Jos samo da ga i cujem, a ne samo da citam ono sto su ljudi napisali i rekli da je bog diktirao preko posrednika
recimo nekome rak dodje i najavi mu se smrt, pa mu kazu imas jos 6 mjeseci zivota....to znaci imas vremena da se pripremis za buduci svijet, da vratis dugove ako imas, trazis oprosta od Boga, iskreno mu se pokajes ...jednostavno istinski m use okrenes prije nego ti uzme dusu....tih 6 mjeseci zivota kao da ti se pokloni da popravis zadnje dane svog zivota kako bi mogao u Raj....ako sporedimo sa nekim koji iznenada ode na onaj svijet i to jos nespreman.
A to sto ces se tih 6 mjeseci ziv napatiti, kao i sve oko sebe, i na kraju umrijeti u bolovima, jebo to, a?
Ali, sta je to spram vjecne nagrade i lagodnog zivota za tu patnju... Zaboravicemo da nam je bog dao taj rak da nas malo pati, ostavi mozda malu djecu kao sirocad, itd.itd.
Sve je to test za nesto za sta samo vjerujemo da slijedi, a?
Eeeee, moj Smrle...da mi je tvoj mozak da se malo odmorim... Bez uvrede.