Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Dozer

#8526 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nije ovo mjesto nuzne srece, ovo je mjesto prevrtljive prirode

a niti smo vrhunska kreacija, cak to i on sam kaze u Kur'anu da smo sa mahanama

vrhunska kreacija je samo u Raju, a ne ovdje...tako da neznam zasto impliciras da ovdje na zemlji treba da bude vrhunska kreacija???
Pa, s obzirom da je po vama sve sto postoji kreirano samo za nas, logican zakljucak je da smo mi njegova vrhunska kreacija :D
vjerske radnje su za nase bolje a ne za Njegovo bolje, njemnu smo mi i nase klanjanje njemu nepotrebni...moze on i bez toga.
OK...Da li mozes objasniti na koji nacin su to vjerske radnje za "nase bolje"...?
Ako smo mu mi i nase klanjanje nepotrebni - zasto nas je onda uopste napravio, a onda i zahtijeva da mu se klanjamo?! Sta je poenta?
Valjda nam je, iz te svoje milosti, podario i rak, leukemiju, ebolu, sidu, infarkt, mozdani udar, cunamije, zemljotrese, vulkanske erupcije, uragane, itd., a sve je to nazvao "testom".
zivot je iskusenje, a na Raj da bi ti uzivao ovdje....
:lol: :lol: :lol: :lol:
naprimjer Rak, nekome to moze biti milost Bozija...stvar je relativna, samo kako se ko postavi prema tome
Budi ljubazan i objasni na koji nacin rak nekome moze biti bozija milost, mile ti majke :D
ne radi ser tu ko prezivi nego ko bude bolji covjek pa predje na onaj svijet ceka ga ugodan zivot u raju, znaci samo prebacivanje iz jednog stanja u drugo...poput gusjenice koja kasnije nastavi zivjeti kao leptir.
Cool :D
Smrcak15

#8527 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: nije ovo mjesto nuzne srece, ovo je mjesto prevrtljive prirode

a niti smo vrhunska kreacija, cak to i on sam kaze u Kur'anu da smo sa mahanama

vrhunska kreacija je samo u Raju, a ne ovdje...tako da neznam zasto impliciras da ovdje na zemlji treba da bude vrhunska kreacija???
Pa, s obzirom da je po vama sve sto postoji kreirano samo za nas, logican zakljucak je da smo mi njegova vrhunska kreacija :D
vjerske radnje su za nase bolje a ne za Njegovo bolje, njemnu smo mi i nase klanjanje njemu nepotrebni...moze on i bez toga.
OK...Da li mozes objasniti na koji nacin su to vjerske radnje za "nase bolje"...?
Ako smo mu mi i nase klanjanje nepotrebni - zasto nas je onda uopste napravio, a onda i zahtijeva da mu se klanjamo?! Sta je poenta?
Valjda nam je, iz te svoje milosti, podario i rak, leukemiju, ebolu, sidu, infarkt, mozdani udar, cunamije, zemljotrese, vulkanske erupcije, uragane, itd., a sve je to nazvao "testom".
zivot je iskusenje, a na Raj da bi ti uzivao ovdje....
:lol: :lol: :lol: :lol:
naprimjer Rak, nekome to moze biti milost Bozija...stvar je relativna, samo kako se ko postavi prema tome
Budi ljubazan i objasni na koji nacin rak nekome moze biti bozija milost, mile ti majke :D
ne radi ser tu ko prezivi nego ko bude bolji covjek pa predje na onaj svijet ceka ga ugodan zivot u raju, znaci samo prebacivanje iz jednog stanja u drugo...poput gusjenice koja kasnije nastavi zivjeti kao leptir.
Cool :D
a pa malo ti je logika zastekala tu

sta mislis kome je bolje ako se covjek pridrzava pravila, covjeku ili ustavnom dokumentu....

Ima li ustavni dokument, ili drzavni zakon dokument ikakve koristi ako se covjek pridrzava tih pravila...kome to koristi dokumentu ili covjeku/gradjanima???

naravno gradjani imaju koristi od toga a ne dokument, tako isto covjek ima koristi od tih pravila koje Bog dao da se slijede jer imaju socijalnu korist i individualnu korist.

recimo vjerska radnja, zabrana alkohola...ko ima vise koristi Bog il icovjek ako izbjegaje alkohol?

Ko ima vecu korist ako cvjek se klanja Bogu i na taj nacin izkazuje zahvalnost Bogu, pa ga bog tretira kao zahvalnu osobu, ujedno osoba kroz klanjanje trenira lagano, kao dizanje i spustanje, pa nozni misici treniraju, stomacni i ledjni misici od pregiba, plus cini mozak zdravi sa cestim lahkim protokom krvi do mozdanih celija u sedzda poziciji.

znaci sve tu to koristi na ovaj ili onaj nacin za covjekovo bolje, a Bog nema nikakve koristi od naseg klanjanja i ostalih vjerskih obreda. On je to nama dao da Preko toga dodjemo u Raj, zasluzimo njegovu Milost.

ako ja tebi iskazem milost, a ne moram...to je samo moja dobra volja, hoce li mi steti nesto ako ti ne dam milost, nece..znaci Bog nas je stvorio iz milosti a ne iz njegove licne potrebe, jer on i da nas nije stvorio nastavio bi da i dalje zivi kao sto je bilo prije nas.

To sto zahtijeva klanjanje njemu je za nas dobro, jer na taj nacin smo mu zahvalni....kao sto Tebe mater savjetuje, i kaze ti , "sinko, ne budi nezahvalan"

to je vrlina da se bude zahvalno ,da se zna cijeniti tudje dobro itd....

Ovako to gleda kao da ti se Bog licno obraca:

J"a sam ti dao zivot, dao ti zdravlje, snagu, imetak, pamet da steknes imetak, prevozno sredstvo, hranu ukusnu, pice ukusno tebi na uzivanje....samo mi budi zahvalan i dobit ces jos bolji zivot u Raju nego sto ga imas na zemlji. A ako hoces da mi uzvratis na moju dobrotu sa nezahvalnoscu, pa meni neces nista naskoditi nego samo sebi."

Budi ljubazan i objasni na koji nacin rak nekome moze biti bozija milost, mile ti majke
recimo nekome rak dodje i najavi mu se smrt, pa mu kazu imas jos 6 mjeseci zivota....to znaci imas vremena da se pripremis za buduci svijet, da vratis dugove ako imas, trazis oprosta od Boga, iskreno mu se pokajes ...jednostavno istinski m use okrenes prije nego ti uzme dusu....tih 6 mjeseci zivota kao da ti se pokloni da popravis zadnje dane svog zivota kako bi mogao u Raj....ako sporedimo sa nekim koji iznenada ode na onaj svijet i to jos nespreman.
Dozer

#8528 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: a pa malo ti je logika zastekala tu
Jos samo da pojasnis zbog cega :D
sta mislis kome je bolje ako se covjek pridrzava pravila, covjeku ili ustavnom dokumentu....
Ustavni dokument su napisali - ljudi. Analogno tome - Kur'an i pravila u njemu su napisali - ljudi :D
Ima li ustavni dokument, ili drzavni zakon dokument ikakve koristi ako se covjek pridrzava tih pravila...kome to koristi dokumentu ili covjeku/gradjanima???
Najvise onome ko je napisao taj dokument :D
naravno gradjani imaju koristi od toga a ne dokument, tako isto covjek ima koristi od tih pravila koje Bog dao da se slijede jer imaju socijalnu korist i individualnu korist.
BiH je odlican primjer da vecina gradjana/ljudi nemaju nikakve koristi od trenutnog Ustavnog dokumenta i njegovih pravila, a da istovremeno ogromnu korist imaju samo oni koji vladaju na osnovu pravila iz tog dokumenta :D
recimo vjerska radnja, zabrana alkohola...ko ima vise koristi Bog il icovjek ako izbjegaje alkohol?
Ko se zna kontrolisati, od alkohola moze imati i te kakve koristi ako ga konzumira u malim kolicinama. Medicina odavno dokazala :D
Ko ima vecu korist ako cvjek se klanja Bogu i na taj nacin izkazuje zahvalnost Bogu, pa ga bog tretira kao zahvalnu osobu, ujedno osoba kroz klanjanje trenira lagano, kao dizanje i spustanje, pa nozni misici treniraju, stomacni i ledjni misici od pregiba, plus cini mozak zdravi sa cestim lahkim protokom krvi do mozdanih celija u sedzda poziciji.
Jedino ta blaga fizicka aktivnost ima neke koristi. Ostalo je nebuloza jer bog nikoga nikako ne tretira. TO su samo vase nade da ce vas tamo negdje tako tretirati, a nakon sto otegnete papke na "ovom svijetu" :D
znaci sve tu to koristi na ovaj ili onaj nacin za covjekovo bolje, a Bog nema nikakve koristi od naseg klanjanja i ostalih vjerskih obreda. On je to nama dao da Preko toga dodjemo u Raj, zasluzimo njegovu Milost.
Znaci, sve sto si nabrojao je = 0.
ako ja tebi iskazem milost, a ne moram...to je samo moja dobra volja, hoce li mi steti nesto ako ti ne dam milost, nece..znaci Bog nas je stvorio iz milosti a ne iz njegove licne potrebe, jer on i da nas nije stvorio nastavio bi da i dalje zivi kao sto je bilo prije nas.
Ne, nego bas kako rekoh - iz zajebancije. Eto - mogu, i to je to :D
To sto zahtijeva klanjanje njemu je za nas dobro, jer na taj nacin smo mu zahvalni....kao sto Tebe mater savjetuje, i kaze ti , "sinko, ne budi nezahvalan"
Ovo radim i bez boga.

J"a sam ti dao zivot, dao ti zdravlje, snagu, imetak, pamet da steknes imetak, prevozno sredstvo, hranu ukusnu, pice ukusno tebi na uzivanje....samo mi budi zahvalan i dobit ces jos bolji zivot u Raju nego sto ga imas na zemlji. A ako hoces da mi uzvratis na moju dobrotu sa nezahvalnoscu, pa meni neces nista naskoditi nego samo sebi."
Yeah, cool...ziva istina. Jos samo da ga i cujem, a ne samo da citam ono sto su ljudi napisali i rekli da je bog diktirao preko posrednika :D
recimo nekome rak dodje i najavi mu se smrt, pa mu kazu imas jos 6 mjeseci zivota....to znaci imas vremena da se pripremis za buduci svijet, da vratis dugove ako imas, trazis oprosta od Boga, iskreno mu se pokajes ...jednostavno istinski m use okrenes prije nego ti uzme dusu....tih 6 mjeseci zivota kao da ti se pokloni da popravis zadnje dane svog zivota kako bi mogao u Raj....ako sporedimo sa nekim koji iznenada ode na onaj svijet i to jos nespreman.
A to sto ces se tih 6 mjeseci ziv napatiti, kao i sve oko sebe, i na kraju umrijeti u bolovima, jebo to, a?
Ali, sta je to spram vjecne nagrade i lagodnog zivota za tu patnju... Zaboravicemo da nam je bog dao taj rak da nas malo pati, ostavi mozda malu djecu kao sirocad, itd.itd.
Sve je to test za nesto za sta samo vjerujemo da slijedi, a? :D

Eeeee, moj Smrle...da mi je tvoj mozak da se malo odmorim... Bez uvrede.
Hakiz

#8529 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
naprimjer slikar koji onako slika slike kao hobi, ne dobija nikakve pare za to, ali i dalje slika li slika, voli to....eh Bog stvara iako nema koristi od toga on licno jer njemu nista nije potrebno, ali radi stvari iz ljubavi...stvara iz milosti...kao sto slikar crta i boji slike jer voli to....tako Bog stvara jer ga je milost inicijalno podstakla na to.
Samo što slikar od slike ništa ne očekuje, ne testira je i ne plaši je paklom niti joj obećava raj.
¤ jelena ¤

#8530 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ¤ jelena ¤ »

Slikar uopšte ne slika iz ljubavi.
Smrcak15

#8531 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: a pa malo ti je logika zastekala tu
Jos samo da pojasnis zbog cega :D
Ustavni dokument su napisali - ljudi. Analogno tome - Kur'an i pravila u njemu su napisali - ljudi :D
Najvise onome ko je napisao taj dokument :D
BiH je odlican primjer da vecina gradjana/ljudi nemaju nikakve koristi od trenutnog Ustavnog dokumenta i njegovih pravila, a da istovremeno ogromnu korist imaju samo oni koji vladaju na osnovu pravila iz tog dokumenta :D
Ko se zna kontrolisati, od alkohola moze imati i te kakve koristi ako ga konzumira u malim kolicinama. Medicina odavno dokazala :D
Jedino ta blaga fizicka aktivnost ima neke koristi. Ostalo je nebuloza jer bog nikoga nikako ne tretira. TO su samo vase nade da ce vas tamo negdje tako tretirati, a nakon sto otegnete papke na "ovom svijetu" :D
Znaci, sve sto si nabrojao je = 0.
Ne, nego bas kako rekoh - iz zajebancije. Eto - mogu, i to je to :D
Ovo radim i bez boga.

Yeah, cool...ziva istina. Jos samo da ga i cujem, a ne samo da citam ono sto su ljudi napisali i rekli da je bog diktirao preko posrednika :D
A to sto ces se tih 6 mjeseci ziv napatiti, kao i sve oko sebe, i na kraju umrijeti u bolovima, jebo to, a?
Ali, sta je to spram vjecne nagrade i lagodnog zivota za tu patnju... Zaboravicemo da nam je bog dao taj rak da nas malo pati, ostavi mozda malu djecu kao sirocad, itd.itd.
Sve je to test za nesto za sta samo vjerujemo da slijedi, a? :D

Eeeee, moj Smrle...da mi je tvoj mozak da se malo odmorim... Bez uvrede.
Jos samo da pojasnis zbog cega
logika ti je nigdje veze svezom, apsolutno nimalo to nije nuzno logicno da ako je za nas sve kreirano....

ti si na nivou ovoga, kao kad neko odluci da napravi reality seriju sa mladicima i djevojkama u hotelu na plazi, gdje imaju sve po taman, od jela i pica....ti mladici i djevojke kontaju pa ovi gdje su nas smjestili ovdje stvarno nas vole cim su nas ovako fino smjestili :-) neznajuci da to nema nkakve veze sa ljubavai nego jednostavno hoce producenti dobru gledanost te reality serije , da se desavaju svakakve intrige, sex, ljubomore, podvale, pa i tuce mozda...eh ti si na nivou tih mladica i djevojaka sto kontaju da ih vole oni koji su ih smjestili tu, jer im je sve pruzeno na uzivanje.
Ustavni dokument su napisali - ljudi. Analogno tome - Kur'an i pravila u njemu su napisali - ljudi
ja o jednoj stvari ti o desetom....
S4mpion

#8532 Re: Ateizam vs. Religija

Post by S4mpion »

Sav taj sadržaj kojeg nikad neću otkrit'...

Spojleri su iz raja izašli.
Dozer

#8533 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
logika ti je nigdje veze svezom, apsolutno nimalo to nije nuzno logicno da ako je za nas sve kreirano....
Nego sta je logicno, po tebi...? :D
ti si na nivou ovoga, kao kad neko odluci da napravi reality seriju sa mladicima i djevojkama u hotelu na plazi, gdje imaju sve po taman, od jela i pica....ti mladici i djevojke kontaju pa ovi gdje su nas smjestili ovdje stvarno nas vole cim su nas ovako fino smjestili :-) neznajuci da to nema nkakve veze sa ljubavai nego jednostavno hoce producenti dobru gledanost te reality serije , da se desavaju svakakve intrige, sex, ljubomore, podvale, pa i tuce mozda...eh ti si na nivou tih mladica i djevojaka sto kontaju da ih vole oni koji su ih smjestili tu, jer im je sve pruzeno na uzivanje.
Meni se, ipak, cini da si upravo ti na tom nivou, ne ja :D
Znaci, p otebi je bog samo nekakav producent koji je smislio da nas kreira, a kako bi u tom realityju uzivao....ko tacno? Bog? Neki drugi svemirski auditorijum?
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Ustavni dokument su napisali - ljudi. Analogno tome - Kur'an i pravila u njemu su napisali - ljudi
Ne, Smrle, ne. Nego su tvoja poredjenja toliko besmislena i samo njima sam sebe i svoja tuamcenja nabacujes na volej nama. I kad to skontas, sto je po pravilu prekasno, onda se vadis ovim ovakvim "nisam ja pricao o tome" izvlakusama. :D

A sta god i kako god napises, uvijek vodi upravo tome da bog ne postoji. Samo sto ti to ne kontas, ili neces da prihvatis da postoji i takva mogucnost, pa se onda batrgas i pokusavas kroz nekakve analogije "pokazati" da ono sto ja napisem nije tako. I, naravno, svaki put zapravo samo potvrdis ono sto sam ja napisao.
Valjda su ti zato odgovori sve kraci i kraci.

A, kad smo vec spomenuli bakterije, kako je moguce da ih taj sveznajuci bog ni jednom rijecju nije spomenuo? Nije li malo nevjerovatno da zaobidje jednu tako bitnu stvar koja svakodnevno utice na nas i nas zivot, a da toga do nedavno nismo bili ni svjesni... Nije valjda da ni bog nije bio svjestan jos jedne svoje mikroskopske kreacije...?
Smrcak15

#8534 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Nego sta je logicno, po tebi...? :D
Meni se, ipak, cini da si upravo ti na tom nivou, ne ja :D
Znaci, p otebi je bog samo nekakav producent koji je smislio da nas kreira, a kako bi u tom realityju uzivao....ko tacno? Bog? Neki drugi svemirski auditorijum?
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Ustavni dokument su napisali - ljudi. Analogno tome - Kur'an i pravila u njemu su napisali - ljudi
Ne, Smrle, ne. Nego su tvoja poredjenja toliko besmislena i samo njima sam sebe i svoja tuamcenja nabacujes na volej nama. I kad to skontas, sto je po pravilu prekasno, onda se vadis ovim ovakvim "nisam ja pricao o tome" izvlakusama. :D

A sta god i kako god napises, uvijek vodi upravo tome da bog ne postoji. Samo sto ti to ne kontas, ili neces da prihvatis da postoji i takva mogucnost, pa se onda batrgas i pokusavas kroz nekakve analogije "pokazati" da ono sto ja napisem nije tako. I, naravno, svaki put zapravo samo potvrdis ono sto sam ja napisao.
Valjda su ti zato odgovori sve kraci i kraci.

A, kad smo vec spomenuli bakterije, kako je moguce da ih taj sveznajuci bog ni jednom rijecju nije spomenuo? Nije li malo nevjerovatno da zaobidje jednu tako bitnu stvar koja svakodnevno utice na nas i nas zivot, a da toga do nedavno nismo bili ni svjesni... Nije valjda da ni bog nije bio svjestan jos jedne svoje mikroskopske kreacije...?
A sta god i kako god napises, uvijek vodi upravo tome da bog ne postoji. Samo sto ti to ne kontas, ili neces da prihvatis da postoji i takva mogucnost,
pa hajmo se poigrati sa tim pomisli, sta bi bilo kad bi bilo

evo licno mene i Tebe, ako Bog postoji ja nisam na gubitku a ti jesi, znaci 1:0 za mene

a ako Bog ne postoji niko nista ne gubi, znaci idemo u nistavilo i besvjesno stanje znaci 0:0

kako god bilo ja nisam na gbitku samo mogu na dobitku biti

a ti nikako nemozes biti na dobitku u ove dvije varijante nego na zestokom gubitku i na pozitivnoj nuli sto bi se reklo, a na dobitku nikako

Znaci, moja situacjija je sledeca, ili dobitak ili nista
tvoja situacija je Ogroman gubitak ili nista.

A evo da nema Boga stvarno, pa sta da nema, znaci nestajemo, nikom nista. a sta da ga ima, a ti dodjes ispred njega i stvarno ga vidis i cujes, sta mislis sta ce sa tobom biti a negirao si njegovo postojanje?
A, kad smo vec spomenuli bakterije, kako je moguce da ih taj sveznajuci bog ni jednom rijecju nije spomenuo? Nije li malo nevjerovatno da zaobidje jednu tako bitnu stvar koja svakodnevno utice na nas i nas zivot, a da toga do nedavno nismo bili ni svjesni... Nije valjda da ni bog nije bio svjestan jos jedne svoje mikroskopske kreacije
itekako je svjestan, Kuran nije enciklopedija svega sto postoji kako to ti trazis od Boga, da sve moguce spomene u jednu knjigu :-)
r_faruk

#8535 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

A evo da nema Boga stvarno, pa sta da nema, znaci nestajemo, nikom nista. a sta da ga ima, a ti dodjes ispred njega i stvarno ga vidis i cujes, sta mislis sta ce sa tobom biti a negirao si njegovo postojanje?
pa i ne bas...... ova je tema prozvakana milion puta......prozvakana je sa tobom i bez tebe, dobio si odgovore i opet je pokreces, al hajd da ti udovoljimo.

ti ne znas sta ce taj bog uraditi ako postoji tako da tvoja situacija nije dobitak ili nista, situacija ti je ista kao i kod nas, bog ce da odluci, ili ti vec znas sta ce biti sa tobom? zar zaista mislis da je dovoljno vjerovati da bi se zasluzio vjecni raj? mozda bas ti najebes zbog onoga sto pises po netu, a mi prodjemo pravo dobro, mozda nam bog dozvoli da s tobom potpalimo vatru :) ko zna....

stvar je sljedeca, nas grijeh je sto ne vjerujemo u boga i tu sve zavrsava, nista nazao nismo nikome uradili ili se bar trudimo da ne uradimo, a ako i uradimo onda se trudimo da ispravimo. zasto bi nas neko kaznjavao zbog vjerovanja ili nevjerovanja koje nikome ne cini stetu. sa druge strane ti vjerujes iz straha i zbog nagrade. da nema propisane nagrade i da nemas razloga da se bojis bolio bi te qrac i za boga i za raj i za pakao... po tvojim stavovima koje ovdje iznosis sticem dojam da bi bludnicio, palio, krao, silovao, ubijao i ko zna sta sve ne, ali ti bog zabranio pa neces zbog toga.

ako je ovo citirano tvoj zdravorazumni argument dobrobiti vjerovanja, mislim da ces se u najmanju ruku u zagrobnom zivotu provesti kao i mi, a ako je bog pravedan i prasta...... drug, ti si onda pravo da prostis najebo, a nama ce biti drama dobro...................
Dozer

#8536 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Nece biti, Smrle moj. Ne ide to bas tako :)
Prije je ovako:
Smrcak15 wrote: pa hajmo se poigrati sa tim pomisli, sta bi bilo kad bi bilo

evo licno mene i Tebe, ako Bog postoji ja nisam na gubitku a ti jesi, znaci 1:0 za mene
OK, 1:0 za tebe, pod uslovom da si zasluzio paradajz ;).
a ako Bog ne postoji niko nista ne gubi, znaci idemo u nistavilo i besvjesno stanje znaci 0:0
Nece ici. Ovdje je 1:0 za mene jer si ti onda na gubitku, i to debelom, posto si se cijeli zivot klanjao i gubio vrijeme na gluposti, i ocekivao nagradu, a ja nisam nista ocekivao i meni je svejedno.
Tako da je ovdje 1:0 za mene, odnosno 0:0 ukupno.
Netacno.
Tvoja situacija je takodjer ili dobitak ili gubitak, isto kao i kod mene.
Svejedno mi je. Umro sam ovdje, a sta ce biti tamo, ako ce ista, vec sad mi je svejedno. Ali, posto znam da nece biti nista, ne sekiram se :D
itekako je svjestan, Kuran nije enciklopedija svega sto postoji kako to ti trazis od Boga, da sve moguce spomene u jednu knjigu :-)
Opet enciklopedija :D. Standardni odgovor na sve sto se ne spominje u Kur'anu i ostaloj pripadajucoj literaturi jer ljudi tada nisu ni znali za postojanje toga sto se ne spominje.
Dakle, tebi je sasvim logicno da je bog spomenuo kojekakva "cuda" ala one "vode koje se sudaraju, a ne mijesaju se" (sto je dokazano kao netacno), a da ne spomene jednu od najbitnijih stvari za covjecanstvo, od kojih bukvalno zavisimo, tj. - bakterije?
OK...cool...
Sta drugo da ti kazem... :D
medvjed23

#8537 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

ako je bog dobar, nagradiće dobre ljude, bez obzira na religiju koju ovi slijede

ako je bog loš, napraviće ljudima šta mu je ćeif, a ne ono čemu se ljudi nadaju dok obavljaju religijske rituale

ni u jednom ni u drugom slučaju, religija ne donosi bitnu prednost
Dozer

#8538 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Sto ce reci - religije su produkt ljudskog uma, pokusaj da sami sebi objasnimo ono sto u datom vremenu nismo razumjeli i na sta nismo imali odgovore, a sto dalje vodi tome da su religije danas jedan totalni visak u ljudskom zivotu.
I ja sam se u to 110% uvjerio za svojih 46 godina zivota.
Last edited by Dozer on 21/09/2018 15:32, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#8539 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

medvjed23 wrote:ako je bog dobar, nagradiće dobre ljude, bez obzira na religiju koju ovi slijede

ako je bog loš, napraviće ljudima šta mu je ćeif, a ne ono čemu se ljudi nadaju dok obavljaju religijske rituale

ni u jednom ni u drugom slučaju, religija ne donosi bitnu prednost
A mi smo se bar provodili i bilo nam super. :thumbup:
Dozer

#8540 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

:D
beni-bu-man

#8541 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Sto ce reci - religije su produkt ljudskog uma, pokusaj da sami sebi objasnimo ono sto u datom vremenu nismo razumjeli i na sta nismo imali odgovore, a sto dalje vodi tome da su religije danas jedan totalni visak u ljudskom zivotu.
razumljivo za zdrav ljudski mozak, a za religijskog fanatika :izet: :izet: :izet:
JVC

#8542 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote:
Dozer wrote:Sto ce reci - religije su produkt ljudskog uma, pokusaj da sami sebi objasnimo ono sto u datom vremenu nismo razumjeli i na sta nismo imali odgovore, a sto dalje vodi tome da su religije danas jedan totalni visak u ljudskom zivotu.
razumljivo za zdrav ljudski mozak, a za religijskog fanatika :izet: :izet: :izet:
Eto... sad znate i zvanicno :D
triconja

#8543 Re: Ateizam vs. Religija

Post by triconja »

beni-bu-man wrote:
A katulu mitos? 40k mitos?

Jel vi stvarno vjerujete da ne postoji slaneš? :D
beni-bu-man

#8544 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote: Eto... sad znate i zvanicno :D
to cemo uz kaficu :mrgreen:

shala necemo o vjerama pricat :mrgreen:
JVC

#8545 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote:

O cemu onda razgovaramo? Necemo valjda o politici? Jezim se od takvih tema, opet povuci-potegni :D
beni-bu-man

#8546 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:
beni-bu-man wrote:

O cemu onda razgovaramo? Necemo valjda o politici? Jezim se od takvih tema, opet povuci-potegni :D
ni politika ni vjera
naci cemo nesto, tetovaze :mrgreen:
vatrogasac

#8547 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: Ako smo mu mi i nase klanjanje nepotrebni - zasto nas je onda uopste napravio, a onda i zahtijeva da mu se klanjamo?! Sta je poenta?
Razmisli o institucijama zekata, namaza, posta ili hadža ili... ako dam novac siromašnom ili ako postim ili klanjam....da li posljedice donose nešto Bogu ili ipak čovjeku?

Smrle, provjeri koliko su ovi ozbiljni. :wink:

Prakticirajući vjernici zdraviji u odrasloj fazi života
Ramzess Veliki

#8548 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Da je Boga briga za nas ne bi imali ovakvu vlast poslije Tita.
Dok je Tito bio predsjednik i bilo ga je briga.
MarlboroGold

#8549 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Hajmo o politici dok je Bloo odsutna :D
Ramzess Veliki

#8550 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

MarlboroGold wrote:Hajmo o politici dok je Bloo odsutna :D
Zajebi ti to ... Blo je sveprisutna i sve zna. Mene strah njene kazne ... :sad:
Locked