Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saint_mirad

#8526 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Nije zelja bila da demantujem vec da smotas sarmu. :mrgreen:
Aww :kiss:
Ako izbacis fizicku snagu u kucnim poslovima (dizanje regala npr.), šta preostaje u okviru parametra "stvari koje idu bolje od ruke"?
Ne ostaje puno, narocito jer dosta poslova koji su nekada ovisili pre svega o sirovoj snazi, sada mozes odraditi masinama. Imaju poslovi koji su sasvim neutralni na pol, na primer advokatura ili poslovi iz oblasti ekonomije. Neki poslovi cak imaju veze sa nacinom na koji su neuroni povezani kod muskaraca i zena, sto bi delom objasnilo zasto i u egalitarnim zemljama poput Svedske muskarci dominiraju u STEM poljima iako se zene na svaki nacin ohrabruju da se prikljuce. Suprotan primer su tipovi poslova u kojima treba raditi sa ljudima, kao sto je medicina ili neki oblik nege.

Jedna zanimljiva izreka kaze da su kod mozga muskaraca neuroni uvezani tako da vole raditi sa stvarima, dok su kod mozga zena uvezani da vole raditi s ljudima. I kod ovoga se mogu naci primeri kontra pravila, jer nijedna od tih podela ne nudi stoprocentnu tacnost, niti je to moguce. :)
Connaisseur Karlin

#8527 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

MarlboroGold wrote: 12/03/2020 20:17 Image

Ona mi je oduvijek bila fascinantna ličnost. Nije kao Lara Croft koju sam kao dijete volio kao mater svoju, ali tu su negdje :lol:
opa, privlace te borkinje :D

zato si ovako aktivvan na temi borkinja , fino, fino :D
Bloo
Globalna šefica

#8528 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 13/03/2020 17:37
Nije zelja bila da demantujem vec da smotas sarmu. :mrgreen:
Aww :kiss:
Ako izbacis fizicku snagu u kucnim poslovima (dizanje regala npr.), šta preostaje u okviru parametra "stvari koje idu bolje od ruke"?
Ne ostaje puno, narocito jer dosta poslova koji su nekada ovisili pre svega o sirovoj snazi, sada mozes odraditi masinama. Imaju poslovi koji su sasvim neutralni na pol, na primer advokatura ili poslovi iz oblasti ekonomije. Neki poslovi cak imaju veze sa nacinom na koji su neuroni povezani kod muskaraca i zena, sto bi delom objasnilo zasto i u egalitarnim zemljama poput Svedske muskarci dominiraju u STEM poljima iako se zene na svaki nacin ohrabruju da se prikljuce. Suprotan primer su tipovi poslova u kojima treba raditi sa ljudima, kao sto je medicina ili neki oblik nege.

Jedna zanimljiva izreka kaze da su kod mozga muskaraca neuroni uvezani tako da vole raditi sa stvarima, dok su kod mozga zena uvezani da vole raditi s ljudima. I kod ovoga se mogu naci primeri kontra pravila, jer nijedna od tih podela ne nudi stoprocentnu tacnost, niti je to moguce. :)
Erm, kucnim poslovima, kucnim....
Znaci regal is out of pic...stoga kako ce neko skontati sta mu ide od ruke y kucnim poslovima ako se istima nije bavio?
Hakiz

#8529 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

A zašto je regal out of pic?

Neće se sam namjestiti.
Bloo
Globalna šefica

#8530 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Hakiz wrote: 13/03/2020 20:24 A zašto je regal out of pic?

Neće se sam namjestiti.
Dobro je Ibrice J.
Hakiz

#8531 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Pa ne, dakle baciš muškarca i ženu na pusto ostrvo bez ičega pola godine i ko od njih preživi, taj je sposobniji.

Nebitno da li ono drugo ubije virus ili međed ili glad ili prirodne nepogode.
saint_mirad

#8532 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Znaci regal is out of pic...stoga kako ce neko skontati sta mu ide od ruke y kucnim poslovima ako se istima nije bavio?
Zašto bi ograničili podelu poslova samo na kućne u ovom kontekstu? Ako podele poslova ima, ima je za sve poslove.
Bloo
Globalna šefica

#8533 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 13/03/2020 21:33
Zašto bi ograničili podelu poslova samo na kućne u ovom kontekstu? Ako podele poslova ima, ima je za sve poslove.
Kucni su bitni :oops:
Heller

#8534 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Heller »

Najgori kucni poso je kad me mati nagovori da postavljam zavjesu jebem ti zavjesu.
Bloo
Globalna šefica

#8535 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Heller wrote: 13/03/2020 21:54 Najgori kucni poso je kad me mati nagovori da postavljam zavjesu jebem ti zavjesu.
Zato sad zivis bez.zavjesa?
allem_77

#8536 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

Heller wrote: 13/03/2020 21:54 Najgori kucni poso je kad me mati nagovori da postavljam zavjesu jebem ti zavjesu.
Poskidaj te zavjese. Manje posla. Ja imam jedan tanjur, jednu zdjelu, jednu šoljicu, kašiku, viljušku, nož i jednu malu kašičicu. I to je dovoljno za jednu osobu.
Nemam TV, nemam radio, ništa od ukrasnih gluposti ( samo prašinu skuplja).
Nemam peglu. Električni šporet imam ali ga nisam nikada uključio. I da ne nabrajam dalje... :D
Guadalajara

#8537 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Guadalajara »

allem_77 wrote: 13/03/2020 22:53 Poskidaj te zavjese. Manje posla. Ja imam jedan tanjur, jednu zdjelu, jednu šoljicu, kašiku, viljušku, nož i jednu malu kašičicu. I to je dovoljno za jednu osobu.
Nemam TV, nemam radio, ništa od ukrasnih gluposti ( samo prašinu skuplja).
Nemam peglu. Električni šporet imam ali ga nisam nikada uključio. I da ne nabrajam dalje... :D
Kakav si sa šerpama, tavama, tepsijama? :D
piupiu

#8538 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Bloo wrote: 13/03/2020 15:13 meni ide od ruke sklapanje i popravka racunara.
ne znam praviti sarmu.

Kakav si sa motanjem sarmi?
Eno sad! K'o sarma neko jelo za napravit'! Što mu nisi šta ozbiljnije zadala? :D
Guadalajara

#8539 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Guadalajara »

MarlboroGold wrote: 13/03/2020 15:44 Može i više zarađivati od mene. Super i jednom i drugom. Činjenica je da je ovo problem kod mnogih muškaraca... budale.
Ovo je super...ko ovakvu ozeni...upala mu je kashika u med... :lol:
MarlboroGold

#8540 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: 13/03/2020 19:16
MarlboroGold wrote: 12/03/2020 20:17 Image

Ona mi je oduvijek bila fascinantna ličnost. Nije kao Lara Croft koju sam kao dijete volio kao mater svoju, ali tu su negdje :lol:
opa, privlace te borkinje :D

zato si ovako aktivvan na temi borkinja , fino, fino :D
Samo što je ovdje prikaz Jeanne d Arc totalno pogrešan. Ona nikad nije koristila mač, već je samo nosila banner.
Ovakve zaobilazi i korona :razz:
saint_mirad

#8541 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

piupiu wrote: 13/03/2020 23:58
ne znam praviti sarmu.

Eno sad! K'o sarma neko jelo za napravit'! Što mu nisi šta ozbiljnije zadala? :D
Sta bi ti zadala kao benchmark postignuce koje muskarac moze i treba znati a smatra se tradicionalno zenskim poslom? Ne mora biti nista vezano za kuvanje, ali moze i to. :-D
piupiu

#8542 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

saint_mirad wrote: 14/03/2020 00:40
ne znam praviti sarmu.

Sta bi ti zadala kao benchmark postignuce koje muskarac moze i treba znati a smatra se tradicionalno zenskim poslom? Ne mora biti nista vezano za kuvanje, ali moze i to. :-D
Nemam benchmark. Muški sve znaju kad hoće.
Bloo
Globalna šefica

#8543 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 14/03/2020 00:40
ne znam praviti sarmu.

Peglanje i slaganje veša :lol:
I to peglanje šliferaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Škobo Habu

#8544 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 13/03/2020 14:20

Sve se slažem. Osim s implikacijom da religija nije ideologija. Kršćanstvo u Izabelino vrijeme jeste ideologija, i to dominantna ideologija moći/politička ideologija, koja sve propisuje i kroz koju se (kroz odnos s Kristom) sve opravdava. Kršćanska ideologija, usput, u potpunosti je konstruisana od strane muškaraca. Tako da Izabela, kada dolazi na vlast, ima hiljadu i jedan problem - od gradjanskog rata do činjenice da ju, kao ženu-vladara, Crkva treba poduprijeti i legitimizirati. Ona je morala biti 1001% vjerna i 200 puta revnosnija u provodjenju dominantne ideologije (čak i da nije u istu vjerovala, a jeste), da bi a) imala legitimitet i b) opstala na vlasti.

Biskup Martin de Cordoba tada je napisao čitavu raspravu (pamflet koji je i drugim Izabelinim pristalicama trebao služiti kao propagandno štivo)... od toga kako se imala ponašati u braku do toga da kritikuje žensku sposobnost da vlada. Dakle, Crkva je Izabeli napisala knjigu savjeta (Jardin de las nobles doncellas) o tome kako da prevazidje svoju žensku inferiornost. Specifično, biskup Izabeli savjetuje da se u politici ponaša kao muškarac, a u braku kao dobra i poslušna žena, i da joj suprug služi kao 'reper'. Iznad svega, njen je zadatak da bude egzemplar kršćanske svijesti.

Izabela nije nikakvo pravilo, ona je jedan od izuzetaka u istoriji ženskog roda koji je imao političku moć, a ta moć nije bila nikakva emancipatorna moć koju je ona osvojila kao žena, već moć do koje je mogla doći samo zbog svog kraljevskog porijekla i uz podršku Crkve. Svoj legitimitet, dok se borila za vlast, ona je konstantno temeljila na podršci Crkve, kroz njihove propovijedi i pamflete, ne samo de Cordobe, već i ostalog sveštenstva, na pr Hernanda de Talavere. Taj je, u jeku Rekonkviste, kada se od španskih vladara očekivalo da budu hrabri, i politički, i moralno, od Izabele očekivao da postisne svoje ženske karakteristike i djeluje kao muškarac, i da bude primjer kršćanskog morala.

Dakle, Izabela djeluje unutar sistema moći, koji je potpuno ideološki konstruisan od strane muškaraca. Izabela mora biti veći muškarac od svog brata i usput, kršćanska generalisima i svetica. E, sad, ja ne razumijem gdje je tu neka specifična ideologija koju je iskonstruisala sama Izabela i koja nam treba služiti kao primjer žene koja sanja nekakvo žensko Dušanovo carstvo i kalifat. Pa Izabela je vojnik Crkve!

Na ostatak posta ću se vratiti poslije.
1. Naravno da je religija ideologija, ali o vremenu u kojem se govori - pojam ideologije je bio potpuno nepoznat. Zato sam i naglasio - u modernom smislu.

2. Po čemu je kršćanska ideologija konstruisana, u potpunosti, od strane muškaraca? Dominantan mit u kršćanstvu je bezgrešno začeće i Bogorodica sa Kristom.

3. Tvoj opis, ili bolje reči - doživljaj, Isabele I jeste kao nekoga ko je "žrtva" historijskih prilika?

4. I dalje čekam da mi dokaže svoje teze da feminizam nije militantan i da nije u svojim stremljenjima lutao kao i sve ostale ideologije?
Bloo
Globalna šefica

#8545 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Škobo Habu wrote: 14/03/2020 07:05 Po čemu je kršćanska ideologija konstruisana, u potpunosti, od strane muškaraca? Dominantan mit u kršćanstvu je bezgrešno začeće i Bogorodica sa Kristom.
Ako mogu da se ubacim kao padobranac :)
Abrahamske religije su izrazito muškocentrične.
Sveto trojstvo se sastoji od OCA, SINA i Duha svetog. Marija jeste "uznesena" ali ne pripada svetom trojstvu.
Majke nema u svetom trojstvu. Marija je samo vessel za rađanje Sina/Boga/Boga otjelovljenog. I to "slaba posuda" kako sam Petar kaže....
U evanđeljima ima jako malo o samoj Mariji. Bitniji je Josip i njegovo porijeklo. Takođe, dovedena je pred svršen čin - bićeš majka.
Sama Eva stvorena je, ne direktno, već posredno. Iz mitologije stvaranja izbačena Lilith kao prva žena stvorena na isti način kao i Adam. Također u Postanju sam Bog kaže da zbog grijeha, muškarac/muž će vladati nad ženom.
Na dalje, s obzirom da ovo nije PF Religija, ugrubo ću nabacati neke teze.
Crkva kao institucija počiva na muškarcima. Svećenici su muškarci. Papa je muškarac.
Došlo je do nekih promjena u nekim granama krscanstva, ali slabo.
Sveti Pavle je imao interesantnih izjava o ženama :mrgreen:
Također u Korinćanima ima interesantna ideja da iako su muškarac i žena kreirani in the image of God, sama žena dijeli taj božanski kroz muškarca (by proxy) jer je kreirana OD njega (rebarce) i u njegovu slavu.

Et cetera da ne širim priču ozbiljnije.

Sama ideologija je nastala na određenim kulturološkim smjernicama iz samog vremena nastanka i layeri su dodavani naknadno.
Iako u samoj Bibliji (unatoč što se nalaze razne ideje o podređenosti žena koje su kasnije bile osnov za tretiranja žena na ne baš fin način toko historije) se brišu sve razlike između ljudi:

Nema više ni Judejina ni Grka, nema ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muško ni žensko, jer ste svi vi jedno u Hristu Isusu.
Spejs Radovan

#8546 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Spejs Radovan »

Evo vam feminizma ukomponovanog u religiju i stranačku pripadnost(ZATUCANOST I PRIMITIVIZAM)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zilka-s ... /200307062
Škobo Habu

#8547 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 14/03/2020 07:26
Sveto trojstvo se sastoji od OCA, SINA i Duha svetog. Marija jeste "uznesena" ali ne pripada svetom trojstvu.
Majke nema u svetom trojstvu. Marija je samo vessel za rađanje Sina/Boga/Boga otjelovljenog. I to "slaba posuda" kako sam Petar kaže....
U evanđeljima ima jako malo o samoj Mariji. Bitniji je Josip i njegovo porijeklo. Takođe, dovedena je pred svršen čin - bićeš majka.
Sama Eva stvorena je, ne direktno, već posredno. Iz mitologije stvaranja izbačena Lilith kao prva žena stvorena na isti način kao i Adam. Također u Postanju sam Bog kaže da zbog grijeha, muškarac/muž će vladati nad ženom.
Crkva kao institucija počiva na muškarcima. Svećenici su muškarci. Papa je muškarac.
Također u Korinćanima ima interesantna ideja da iako su muškarac i žena kreirani in the image of God, sama žena dijeli taj božanski kroz muškarca (by proxy) jer je kreirana OD njega (rebarce) i u njegovu slavu.

Sama ideologija je nastala na određenim kulturološkim smjernicama iz samog vremena nastanka i layeri su dodavani naknadno.
Iako u samoj Bibliji (unatoč što se nalaze razne ideje o podređenosti žena koje su kasnije bile osnov za tretiranja žena na ne baš fin način toko historije) se brišu sve razlike između ljudi:

Nema više ni Judejina ni Grka, nema ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muško ni žensko, jer ste svi vi jedno u Hristu Isusu.
Sve si u pravu. Riječ je o zvaničnoj politici Crkve.

No, ako zagrebemo ispod površine baveći se prvim kršćanskim eklezijama i Kristovim učenjem - ono govori i o rodnoj ravnopravnosti.
Zapravo o sveopštoj svjetovnoj jednakopravnosti.

Krist u ona doba ruši sam određene tabue i tradicije spram žene i ženskog tijela, što je bio direktan atak na uspostavljeni moral.

Ono što je kasnije postalo zvanično učenje Crkve, malo ima veze sa prvim kršćanskim zajednicama.
MarlboroGold

#8548 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Spejs Radovan wrote: 14/03/2020 07:30 Evo vam feminizma ukomponovanog u religiju i stranačku pripadnost(ZATUCANOST I PRIMITIVIZAM)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zilka-s ... /200307062
Ne znam... za mene feminizam i islam nikako ne idu zajedno osim ako dotična ima neku vrstu selektivnog pristupa ili tumači kako je njoj volja.
Bloo
Globalna šefica

#8549 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Škobo Habu wrote: 14/03/2020 09:24
Bloo wrote: 14/03/2020 07:26

Sve si u pravu. Riječ je o zvaničnoj politici Crkve.

No, ako zagrebemo ispod površine baveći se prvim kršćanskim eklezijama i Kristovim učenjem - ono govori i o rodnoj ravnopravnosti.
Zapravo o sveopštoj svjetovnoj jednakopravnosti.

Krist u ona doba ruši sam određene tabue i tradicije spram žene i ženskog tijela, što je bio direktan atak na uspostavljeni moral.

Ono što je kasnije postalo zvanično učenje Crkve, malo ima veze sa prvim kršćanskim zajednicama.
Baška Krist, baška Novi zavjet i Stari...
Ali tu smo gdje jesmo. :mrgreen:
U ime Oca i Sina, a bez Majke, muškarci guraju nos u ženske maternice, propisujući im kako da žive, od kontracepcije, seksa prije braka, abortusa, broja djece....hiljade ideološki kastriranih muškaraca prijete ženama vječnom paklenskom vatrom.

Je suis štraca! - sjetimo se samo tog momenta :D i simpozija ginekologa u organizaciji biskupije...
MarlboroGold

#8550 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hrvatski klerofašizam prednjači u tom guranju nosa.
Post Reply