Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#8526 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Sve vojne formacije sirijske opozicije u Halebu i okolini proglasile opštu mobilizaciju !
sarajevoxxxx

#8527 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

FSA u Bustanul Kasr u Halebu zarobila 3 iranska vojnika !
RodneyMcKay

#8528 Re: Sirija

Post by RodneyMcKay »

Image

Ukoliko je ovo tačno vojska planira zaokružiti Allepo. Molim Potvrdu ove informacije?
SkyLimit

#8529 Re: Sirija

Post by SkyLimit »

sarajevoxxxx wrote:
Chisum wrote:Necu da pitam za ove polupismene bushmane, za njih me zivo zaboli... ali me zanima, a vidim ima vas ovdje koji zaista pratite ovu sirijsku golgotu, je li ta Asadova vojska zaista ozbiljna vojska i, poznajuci Arape i njihovo "umijece" ratovanja, da li je ova vojska sposobna jednog lijepog dana privesti ovo kraju? Postoje li neke "opjevane" elitne jedinice Asadove vojske, brigade, divizije koje bi se mogle nositi i sa nekim malo ozbiljnijim od ovih zaostalih bradonja?

... jer ovo sve vec dosta dugo traje.
-Ukratko Asadova vojska je gomila nesposobnjakovića. Jedan bužimski bataljon Armije RBiH, ili jedan srpski bataljon sa Vozuće (da ne bude da Bošnjake hvalim) vrijedi ko deset njihovih. Ne znaju se braniti, ni pobunjenici ni Asadova vojska, niti znaju napadati. Gledam neki dan video, intervju sa jednim pobunjenikom u Halebu. Prvo maksum, dijete, onda naredali par vreća na sred ceste, za koje imaš osječaj da će se srušiti još za vrijeme razgovora. Pokaziva rukom gdje su Asadovi vojnici, neka vrsta barikade ispred njegovog skloništa, naredali nekakvog namještaja, ma smiješno. Ili oni ISIL-ovi vojnici koji na sred ulice stoje i čekaju kad će ih metak pogoditi, gdje se ponašaju kao huligani na nekim navijačkim neredima.

- Onda Haleb ima tri ili četiri miliona stanovnika, znači kao cijela BiH ili nešto manje od toga, a ni pobunjenici, a ni u dijelu Haleba pod režimskom kontrolom nemaš ni jedne postrojene brigade. Gdje je ta vojska i jedni i drugih ? Bar je nismo vidjeli na netu. Svi oni u Halebu više podsjećaju na neke bande, ili skup bandi i na jednoj i na drugoj strani. Za Haleb pod kontrolom opozicije ubjeđen sam da je tako, za ovaj drugi dio, ne mogu sto posto tvrditi, ali i njih je bar milion ili ako ne i više, jer ne znam koliko ko kontroliše Haleba. Gdje je od tog miliona vojska ? Zašto režim ne proglasi opštu mobilizaciju, imaju kasarne, imaju šlepere kalaša, odijela, bombi, samo iz Haleba mogu mogu napraviti vojsku koja može cijelu Siriju osloboditi. Umjesto toga ratuje im par desetina vojnika u centralnom zatvoru, imaju nekakve punktove, i snajperiste, te ponekad zaprijete artiljerijom.

- Onda ko se sjeća onih snimaka prilikom ulaska pobunjenika u Nevu, dakle u grad od 100 000 stanovnika. Pobunjenici su cijeli grad, uže jezgro zajedno sa bližom okolicom zauzeli za par sati. Uništili 15 punktova. Mislim, smiješno da jedan grad od 100 000 stanovnika pane za nekoliko sati ili da se brani sa 15 vojnih punktova, imajući u obzir da taj jedan vojni punkt nije ništa posebno.Kao kod nas neka malo jača zemunica, osim njih nekoliko na kojima bude po jedan tenk ili oklopnjak. Od tih 15 punktova, gledao sam snimke koje su pobunjenici napravili nakon što su zauzeli Nevu, nisam vidio ni jedan tranše iskopan, ni jedno dobro mitraljesko gnijezdo, ni jedan rov. Sve što se vidi na snimcima to je neka šupa, stara garaža na nekoj vjetrometini koju bi vjerovatno i beskućnik bez dvoumljenja zaobišao, i u nju ulazi pobunjenik i pokaziva na leševe vojnika i tu se kao vodila glavna i odlučujuća bitka za Nevu. Za grad od 100 000 stanovnika.

- Zatim najsvježiji primjer ova skladišta oružja ili municije u okolici Homsa u Mehinu. Znači radi se o drugim najvećim skladištima municije u Siriji, ili zemlji od 22 miliona stanovnika. Radi se o tridesetak objekata, i tu sam prvi put od početka sirijskog rata vidio malo ozbiljniji tranše, ili zemunicu sličnu našoj koje smo mi kopali u ratu. Ali ni tu nije bilo nikakvih dubokih rovova, velikih tranšea oko cijelih skladišta, zemunica ili mitraljeskih gnijezda. Na snimcima se vidi jedna dobra utvrda i to je sve. A fol tu čuvali hiljade tona oružja u zemlji gdje se dvije i pol godine vodi rat, i gdje je pobunjenicima definitivno najzanimljivija tačka napadanja upravo ta skladišta.

- Onda ti objekti gdje su držali oružje, pa to su trošne šupe, koje nisu čak povezane ni asfaltnim putem. Oko objekata je korov, kamenjar, hiljade tona oružja je bilo smješteno na nekoj neurednoj vjetrometini u starim šupama sa koje fasada sa vana otpada, a iznutra je uopšte nema, i koje su bile povezane kozijim stazama, i to je valjda taj kompleks gdje država od 22 miliona stanovnika drži drugo najveće skladište municije. Ne mislim da to mora biti odlućujuči faktor, ali zaista što je previše previše. Po tim vojim objektima možeš vidjeti koliko je država Sirija uništena, unazađena.Jednostavno ta vojska sa takvim mentalitetom i takva država nikad nikome nisu mogli biti bilo kakva prijetnja osim jadnom narodu po kojem vojna hunta prazni ta skladišta. Eto to je Asadova vojska.

Lako mi je povjerovati da Asad mnogima nije drag pa nema dovoljno kandidata za mobilizaciju,ali šta je sa tim žrtvama njegovog dugogodišnjeg režima o kojem pričaš,država sa toliko stanovnika,trebalo bi da ih ima najmanje milion spremnih za borbu protiv okrutnog tiranina.
sarajevoxxxx

#8530 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

SkyLimit wrote:
Lako mi je povjerovati da Asad mnogima nije drag pa nema dovoljno kandidata za mobilizaciju,ali šta je sa tim žrtvama njegovog dugogodišnjeg režima o kojem pričaš,država sa toliko stanovnika,trebalo bi da ih ima najmanje milion spremnih za borbu protiv okrutnog tiranina.
- Slažem se u potpunosti. Pomenuo sam režim zato što je kod režima jasna situacija. Imaju krcate kasarne oružja, imaju jedinstveno rukovodstvo, jasan im je cilj, kako oni kažu zemlja napadnuta od strane uvezenih terorista, imaju sve preduslove da naoružaju 2 miliona Sirijaca, očiste cijelu Siriju, i da riješe stvar bez ovolikog krvoprolića.

- Sirijska opozicija nema velike i močne vojne aerodrome sa stotinama smrtonosnih letjelica. Nije isto sjesti u avion za dobru plaću i istresti eksploziv, i ostaviti siguran posao u državnoj firmi i krenuti puškom (ako je ima) na tenk. Kod njih izbor da li da idu u vojsku ili da ostanu kod kuće je mnogo veća dilema, bar kada govorimo o preživljavanju, životu, smrti. Nemaju velika skladišta oružja sa hiljadama tona municije, pušaka, topova, minobacaća. Nemaju infrastrukturu, medije, vojne kadrove. Nemaju ništa. Nisu jedinstveni (što nije samo njihov grijeh), svaki komadant je sam sebi vođa, a početna ideja o svrgavanju diktatora je pretvorena u sektaški sukob, što također ne treba samo njih osuđivati zbog toga, i režimu je to bio prioritet.Ratuju što moraju. Mnogi od njih nemaju drugog izbora jer ostavljanje oružja za mnoge od njih znači sigurnu smrt, mučenje, ili u najboljem slučaju doživotna robija. Uglavnom to je to.
JohnnyS

#8531 Re: Sirija

Post by JohnnyS »

Ti kao da se ne sjećaš rata u Bosni i Hercegovini kad su ljudi u farmerkama i najkicama išli protiv aviona i tenkova. I ja bih očekivao da u slučaju da ga 70% zemlje mrzi da ima bar 2-3 milijuna pobunjenika...
sarajevoxxxx

#8532 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

JohnnyS wrote:Ti kao da se ne sjećaš rata u Bosni i Hercegovini kad su ljudi u farmerkama i najkicama išli protiv aviona i tenkova. I ja bih očekivao da u slučaju da ga 70% zemlje mrzi da ima bar 2-3 milijuna pobunjenika...
- Išli su malo sutra. Nisu htijeli ratovati ni kada su ih iz kuća izvodili na masovna pogubljenja...sirijski rat je sto puta brutalniji od bosanskog.
_majevica_

#8533 Re: Sirija

Post by _majevica_ »

sarajevoxxxx wrote:
JohnnyS wrote:Ti kao da se ne sjećaš rata u Bosni i Hercegovini kad su ljudi u farmerkama i najkicama išli protiv aviona i tenkova. I ja bih očekivao da u slučaju da ga 70% zemlje mrzi da ima bar 2-3 milijuna pobunjenika...
- Išli su malo sutra. Nisu htijeli ratovati ni kada su ih iz kuća izvodili na masovna pogubljenja...sirijski rat je sto puta brutalniji od bosanskog.

Ti kao da ne znas situaciju u manjem entitetu...tj. u BiH za vrijeme poslednjeg rata.De mi objasni kako je mogao
ratovati Bosnjak bez oruzja,organizacije u RSu...kad i u dijelu danasnje FBiH je odbrana i organizacija bila ravna nuli.
Saxtrol

#8534 Re: Sirija

Post by Saxtrol »

_majevica_ wrote:[
Ti kao da ne znas situaciju u manjem entitetu...tj. u BiH za vrijeme poslednjeg rata.De mi objasni kako je mogao
ratovati Bosnjak bez oruzja,organizacije u RSu...kad i u dijelu danasnje FBiH je odbrana i organizacija bila ravna nuli.
Pa naravno da ne zna i lupeta, vidi se iz svakog njegovog upisa, a i tamo gdje potaje malo objektivniji, vidi se za koga navija.
Ja mislim da je glavni nedostatak assadove vojske malobrojnost (oko 100.000 vojnika za zemlju od 22 miliona, a izginulo ih je sigurno trecina)...pa majka mu stara na kraju naseg rata armija BiH je imala 150.000 vojnika na 20 posto terotorije BiH...zato rat i traje tri godine...
kakvih 100 000 vojnika...ima puno vise vojnika pod oruzijem, ali kakvih...vise tebi vrijedi 10 000 obucenih vojnika...SAA nema dovoljno upravo tih obuceni vojnika, pa kombinuju sa NDF, a pri tome i ovi sto bi trebali da vuku ostale zbog razvucenog fronta nemaju prostor za eskiviranja i pregrupisavanja. ISIL, Al Nusra i neki bataljoni bivse FSA nisu nimalo naivni, sve su to iskusni borci, koji pod radikalnim vjerskim ekstremizmom ratuju...sama njihova pojava i dernjanje imaju jak psiholoski uticaj na neiskusne borce ili "novajlije", al zato isto tako im je jedan Hezbolah ili Iranska garda trn u oku.

-
Upravo tako. Ako je zemlja napadnuta proglasi se opšta mobilizacija, oni je ne proglase ni u mjestima gdje su bili u totalnom okruženju, konkretno u Halebu. Njih održava višestruka vojna nadmoć, a možda ne toliko u tehnici i oružju koliko u pameti. Možda i jesu bili zaostali u mnogo čemu, ali su opet sto puta jači sa vojnim kadrom od pobunjenika koji su rastjerali oko sebe i one bivše kadrove Asadove vojske koji su prebjegli, ali ne u na stranu pobunjenika već u kampove u Turskoj i Jordanu. Po pobunjeničkoj hijerarhiji oni su tek bili obični vojnici koji su trebali da se dokažu, ili pak sumnjiva lica koja treba držati na oku.
- Da je po našim standardima ratovanja u Siriji bi bilo do sada minimalno milion ili čak dva miliona vojnika, tj 10 % od stanovništva. Kod njih aktivno ne ratuje sve zajedno kad se sabere i pobunjenika i Asadove vojske uključujući i strane borce, nema tu jedva stotinjak hiljada vojnika ako ne i manje, ali koji uništavaju državu kao da je Siriju napalo milion vojnika iz vana.
Od koga napdnuta? Koja opsta mobilizacija? Je li te napao vanjski nepirjatelj, Izrael, SA ili neko treci? jeste ali iznutra...
Sta mislis kada su proglasili opstu mobilizaciju JNA pred rat, koliko se ljudi odazvalo? Sta mislis koliko bi se odazvalo da je Jugoslaviju napala npr. neka zemlja tipa Njemacka, Bugarska, Turska itd.? Sta mislis da i oni koji su se odazvali da su imali jasan cilj u glavi i koliko je ljudima trebalo da shvate sta ih je zadesilo?
Ovi tvoji su mogli dobiti ovaj rata samo "blic krigom" , na prepad...da su povukli sa sobom masu ljudi, da je istina kao sto se predstvalja, opozcija bi i te kako bila dobro naoruzana...sto rat duze traje postaju stvar sve jasnije i jasnije, a SAA je prezivila njaveci pocetni udar i sada mogu samo napredovati...
Sirijci trebaju otjerati ekstremiste iz Sirije, to je prvi korak ka normalizacije svega.
Almaz

#8535 Re: Sirija

Post by Almaz »

solar7 wrote:Pa sjetiomo se pocetka,jer nije bilo ni jednih ni drugih vec samo pobuna da sed skine sa vlasti isti taj faraon.TAD JE TREBAO FARAON ODSTUPITI I DOPUSTITI DEMOKRATSKE PROMJENE A NE OSTATI I CEKATI DA POSTANE KAO TUTANKAMON
Kojega se ti pocetka sjecas Solarni? I o kojim demokratskim promjenama ti pises? O "demokratskim promjenama" koje Siriji namecu Saudija, israel i Turska?

sarajevoxxxx

#8536 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Guta Damask, El Mleha: Režimski snajperista cijelu porodicu pogodio. Dvoje djece čovjeka i ženu koji su namjeravali napustiti grad !!!

sarajevoxxxx

#8537 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

trol" wrote:SAA nema dovoljno upravo tih obuceni vojnika, pa kombinuju sa NDF,.
- SAA u prijeratnom obliku više ne postoji. Trenutno glavnu riječ na terenu kod Asadove vojske vodi iračka brigada Ebul Fadl Abas i Hezbollah. Kakav crni NDF, kakvi Sirijci, kakva SAA - imaju brate video prilozi vidi se ko je uređena vojska a ko ne zna pertle svezati. Iračani i Iranci za par dana zauzmu im teritorije koliko SAA za cijeli rat.
kakvih 100 000 vojnika.
- Po broju poginulih, ranjenih na obje strane može se lahko predpostaviti koliko broj vojnika aktivno učestvuje u sirijskom ratu.
madner

#8538 Re: Sirija

Post by madner »

Chisum wrote:Necu da pitam za ove polupismene bushmane, za njih me zivo zaboli... ali me zanima, a vidim ima vas ovdje koji zaista pratite ovu sirijsku golgotu, je li ta Asadova vojska zaista ozbiljna vojska i, poznajuci Arape i njihovo "umijece" ratovanja, da li je ova vojska sposobna jednog lijepog dana privesti ovo kraju? Postoje li neke "opjevane" elitne jedinice Asadove vojske, brigade, divizije koje bi se mogle nositi i sa nekim malo ozbiljnijim od ovih zaostalih bradonja?

... jer ovo sve vec dosta dugo traje.
SAA je druga najbolja arapska vojska. Znaci nisu nesto u napadu i obrani, ali ima neke discipline i nema bjezanije. Tesko, no najbolje su uci u praksi.

Najozbiljnija jedinica je 4. divizija, ali oni su vise ozbiljni jer imaju dobru tehniku.

Uglavnom, posto su im protivnici u istom rangu ali bez tehnike, za godinu dvije bi mogli doci do toga imaju situaciju pod kontrolom. Osim ako bude zracnih udara, onda za 3 hefte Asad pada.
Chisum

#8539 Re: Sirija

Post by Chisum »

Kikibombona wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=LFkzAFkM_mE

Zipa ovaj klip. :-)

U jedinici u cijem sam sastavu bio tokom rata, dio je cinio profesionalni sastav, a dio mi dobrovoljci, raznih generacija, ali bez pravog iskustva i zanja, barem tada, u pocetku, i moram da priznam da je, i pored skolovanog komandnog kadra i, u poredjenju sa nekim drugim sarajevskim jedinicama u kojima se isprva nije znalo ko pije a ko placa - ozbiljnosti i discipline na zavidnom nivou, ipak bilo svega i svacega, greske su se pravile, a neke nam stvari, barem one bez fatalnih posljedica, ostadose kao anegdote i do danas, o cemu je bilo pisanja na onim ratnim temama.

Ali, covjece, ovo gore na videu je kao crtani film.... :-)
Ne cudi sto je ove Arape zandarao ko je gdje stigao. Ovo bi svaka iole ozbiljna vojska pomela za tili cas. Glineni golubovi u japankama.
Ne znam ko je davno stavljao video, mislim Challenger, isto o ovim bradonjama. Ono, neki ulicna tarapana, sunjaju se sapcu i odjednom jedan od njih izleti na sred ulice, pocne da se dernja, tekbira, i satro u nesto puca, onako sumanuto, bez ikakve veze, ugrozi i sebe i ostatak mu ekipe, normalno - sastave ga Asadovci necim posred tintare i rascopaju mu je u hiljadu komada, a onda ide salva po onima ciju je poziciju upravo otkrio. Ne zna covjek bi li se smijao ili bi ih samo sazaljevao, ili sve to zajedno. Jebote, k'o Anglo-Zulu rat...

@mander, da li mislis da ce ovo ovako da se razvlaci jos godinu-dvije bez neke intervencije sa strane? Kazem, ne pratim ovaj konflikt - nemam ni vremena, a ni zivaca... dosta mi je ove nase bijede ovdje - ali kao da nema vise onim velikih rijeci sa strane, prijetnje kao da su utihnule, Ameri taktiziraju, cak je i plishani sultan ohanuo sa svojim patetisanjem i kurcenjem.
Last edited by Chisum on 12/11/2013 12:53, edited 1 time in total.
atg51

#8540 Re: Sirija

Post by atg51 »

Da se vratimo jos jednom, na ono sto smo vec 100 puta rekli: mi koji podrzavamo SAA ne podrzavamo Asada kao lika, tiranina, faraona ili sta vec, vec jednostavno mislimo da je manje zlo od ovih pobunjenika. Pobunjenici nece donjeti slobodu ili islam ili sta ja znam koji je razlog njihovog postojanja, vecina njih veze nema za sta se bori (kao osloboditi ce oni Siriju od tiranina i spasiti Sirijski narod). Kao primjer, navesti cu Libiju i Irak: ubise Gadafija i Sadama, oslobodili se fino ljudi od tiranina i eto, vidi sta sada imaju: rat, ubijanje, bezvlasce i rusevine. Ko je sada kriv Libijcima i Iracanima? Koga optuziti? Da li im je bilo bolje ranije, dok je tiranin Gadafi vladao ili sada kada niko ne vlada?

MENI BI BILO ZAO DA SE ISTO DESI U SIRIJI I ZATO NE PODRZAVAM POBUNJENIKE.

Obicni Sirijci su se okrenuli Asadu i njegovoj vladi jer ih je on u trenutku izbijanja rata vodio. Kome drugome da se okrenu nego predsjedniku? Ko misli da ce silaskom Asada sa vlasti prestati rat i ubijanje? Evo iskreno, misli li iko ovdje da ce odlaskom Asada isti dan prestati ubijanje u Siriji?

Sto se tice ovog ucesca vojnih snaga u Siriji, nema te Iracke brigade ili Hezbolaha koji moze da se bori protiv naroda. Da vecina Sirijskog naroda zeli da Asad napusti vlast (kao sto su zeljeli u Iraku, Libiji, Egiptu...), Asad bi danas bio 2 metra pod zemljom. Asad sigurno nije omiljen u Siriji, daleko od toga, ali kada se pogledaju alternative, da li imati Siriju kao sto je bila ili treba da postane kao Libija ili Irak, mislim da je jasno zasto se obicni Sirijci bore.
sema911s

#8541 Re: Sirija

Post by sema911s »

pokazes samo jedno mjesto na svijetu gdje su ovi bradonje cetnici donijeli nesto dobro organizovanom narodu drzavi,.,

sta uradise od afganistana
Chisum

#8542 Re: Sirija

Post by Chisum »

sema911s wrote:pokazes samo jedno mjesto na svijetu gdje su ovi bradonje cetnici donijeli nesto dobro organizovanom narodu drzavi,.,

sta uradise od afganistana
Sta uradise od bilo koje druge zemlje u kojoj ih se ista pita (i u koju ih Ameri montiraju, jer znaju da sa ovim jadovima i osnovac moze da upravlja na daljinski)....

Kameno doba, rat protiv zena, sporta, kulture, odjevnih predmeta, a vidim - i parfema - i teska bijeda (ukoliko vec nisu jos jedna od americkih pudlica, pa ih ovi hrane petro dolarima i koriste za svoje potrebe).

Zato sve to stoji: ne znam za druge, ali ja definitivno ne bih volio da je jedina buducnost Sirije jedan usrani Asad i njegova tiranija... ali isto tako, kada vidim alternativu - ove vehabijske troglodite, koji gdje god dodju naprave samo pustos, jad, bijedu, gomilu buducih socijalnih slucajeva koji ce se kasnije potucati po zapadnim zemljama u potrazi za hljebom, primitivizam i beznadje - onda definitivno nemam dvojbe na cijoj sam strani.
Fidel_Sa

#8543 Re: Sirija

Post by Fidel_Sa »

Jos malo i gotovo :D :D :D :D :kiss:
madner

#8544 Re: Sirija

Post by madner »

Chisum wrote:@mander, da li mislis da ce ovo ovako da se razvlaci jos godinu-dvije bez neke intervencije sa strane? Kazem, ne pratim ovaj konflikt - nemam ni vremena, a ni zivaca... dosta mi je ove nase bijede ovdje - ali kao da nema vise onim velikih rijeci sa strane, prijetnje kao da su utihnule, Ameri taktiziraju, cak je i plishani sultan ohanuo sa svojim patetisanjem i kurcenjem.
To je trenutno najizglednija prognoza.
Odgovara i to vecini, malo da se smanji radikalna populacija.

Nista bez teske tehnike za pobunjenike, morali bi biti puno bolje obuceni nego sto jesu. Ovako izmedju dva invalida, pobjedjuje invalid sa tenkovima i haubicama.
Saxtrol

#8545 Re: Sirija

Post by Saxtrol »

Je li moguce da je ovo ta "milosrdna" FSA? Pa to su narodni borci, oslobodioci? Kakav je ovo sud? Narodni?
https://www.youtube.com/watch?v=rBK4wqyEG8Q#t=29

Je li moguce da dijeca ginu i od terorista? Mora da je flase flag? Neki SAA snajper poskidao ovu dijecu, a poslije neko namjesti kao bombas samoubica...
https://twitter.com/Syrianonymous/statu ... 68/photo/1
udrch

#8546 Re: Sirija

Post by udrch »

jedini problem oko ovih zaraćenih strana jeste što se ne ukopavaju van gradova..unutar gradova ima ozbiljnih linija, ali grad se ne brani ovako..na početku je bilo velike improvizacije i smiješno-tužnih scena, ali je to razumljivo..
ne znam što se mi baš smijemo, ja koliko se sjećam prvih nekoliko mjeseci više nam je tromblona eksplodiralo pred nosom nego na četničkim položajima..
Chisum

#8547 Re: Sirija

Post by Chisum »

Ja zato i napisah da je pocetkom naseg rata bilo svega i svacega, pa se i dan-danas prepricavaju tragikomicne scene, ali to je bilo NA POCETKU... ove bradonje da ratuju jos 10 godina izgledali bi kao da su na pocetku. Koliko dugo se vec pise i prica o ovom konfliktu, a ko god da okaci video, bez obzira na datum, kao da su ih juce iz kreveta izvukli i poslali na front. Ne traje ovo kod njih od juce.

Ono u sta smo mi izrasli za dvije-tri godine konstantnog ratovanja je u poredjenju s ovim jadovanima SVEMIR.
udrch

#8548 Re: Sirija

Post by udrch »

većina ovih snimaka koje postavljaju ovi proasadovci su ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje..
i to uglavnom snimci od prije godinu dana..
ne bih ja ove danas potcijenio..mislim da SAA nedostaje motiva, a FSA organizacije..
to su im najveće mahane..
madner

#8549 Re: Sirija

Post by madner »

Davno sam ja rekao da nisu Izrealci jaki, nego protivnici slabi.
udrch

#8550 Re: Sirija

Post by udrch »

madner wrote:Davno sam ja rekao da nisu Izrealci jaki, nego protivnici slabi.
dobra i vrlo blizu istine..
kad se sjetim onih samoubilačkih napada..nikad nisam vidio svrhu toga..zar jednostavnije nije bilo kao IRA, postaviš bombu i na daljinski..ili zoljom na ona njihova vojan vozila..
a ovi udarili po civilima i samo ih dodatno snažili, umjesto da im nanose vojnu štetu, oni im dizali moral i opravdavali njihovu represiju..
ili Egipat, mjesecima prijeti ratom, a vojska mu nije bila ni u pripravnosti i za nekoliko sati ostane bez avijacije..
Locked