Ludzak wrote:Ma Iran je jedna prosječna država što se tiče naroda i što se tiče vjernika. Vjernici u Iranu su isti kao i mi vjernici u Bosni, tj nikakvi. Imamo malo onih koji se drže vjere, a sve ostalo su muslimani samo na papiru. Samo što smo mi u Bosni slobodniji, dok je Iran dosta radikalniji.
...i posteniji.
Mi jesmo, ovdje, stradavali kroz historiju, jesmo trpili i nepravde, jesmo i ekonomski i politicki u nezavidnoj situaciji itd. ali ni oni koji jesu muslimani nisu to prikazivali kao nekako pacenistvo muslimana niti uopce uzdizali i povezivali pretjerano s islamom...
hajde sad ne moze covjek reci da su muslimanske zemlje generalno nisu uopce marili sta se desava u BiH ali sad da su se nesto polomili, vala nisu.
Nek nisu, imaju svoje probleme i svoje interese, sve pet...medjutim sta ja sad ima da plemenske sukobe i ogranicenost, koja je evidentna u vanjskoj politici muslimanskih zemalja i lako uocljiva jer je dovoljan samo primjer Palestine, uzdizem u naku uzvisenu borbu i uzvisene ciljeve...cega, koga...pravde, istine, islama, ravnopravnosti...neka mi neko kaze za sta se ti dole bore...bezveze...
Mogu shvatiti simpatije ka nekoj strani i da neko prati desavanja dole zbog interesa za globalna kretenja koja se i na nas reflektuju pa i da prati kao musliman u kojem pravcu ce se to odvijati i da mu bude zao i sl.ali idealiziranje, odusevljenost...

jos pogotovo kad se to pocne prenositi na BiH pa osvanu inacice arapskih nebuloza o sijama i sunitima...ooo jeste, bas je nama ovdje problem vehabijska ili iranska zavjera, bolje reci da je to problem kojeg sami sebi stvaramo birajuci stranu i kad nas niko ne pita da to ucinimo.
@gojeni, ma dobro t oje posebna tema ali istina jeste da mi jesmo daleko vise usmjereni na neke druge zemlje pogotovo ako govorimo o politickim kretanjima, to je tako.