Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Daryl Dixon

#8501 Re: Teretana

Post by Daryl Dixon »

u pravu si, dobio je link gore gdje mu je sve lijepo objasnjeno pa nek dalje istrazuje, kuca na tjubu itd.. valjda se nece sutra natovariti i raditi mrtvo dizanje sa velikim opterecenjem :-D :thumbup:
EldinFromSa

#8502 Re: Teretana

Post by EldinFromSa »

Jesi rekao da počne sa manjim opterečenjem, ali mi je nekako sigurnije da ne barči oko toga. I najmanja kilaza na deadliftu, sa pogrešnim izvođenjem, recimo, moze napraviti belaj sa leđima ili pogoršati vec kritično stanje. Osim u slučaju da povede sa sobom nekog privatnog trenera, sa tom varijantom je kol'ko tol'ko lakše. :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8503 Re: Teretana

Post by konektovan »

MOSALJOZE wrote:Shta bi od onakve teme,a nema se chovjek kome ni pozhaliti :cry:
Sve pod kontrolom, nego gdje nam je strucna grupa da ovo vrati na kolosjek? :mrgreen: :thumbup:
Kikibombona

#8504 Re: Teretana

Post by Kikibombona »

Hvala svima na odgovorima!

Da li ste mi neke smjernice.

Bol nije sputavajuca. Bilo kakav napor podnosim bez problema. Al' kada se istezem osjetim da boli. Bolje se rijesiti na vrijeme...

Neka masaza bi mogla pomoci. Probat cu sa tim, pa cu se onda baciti na neke vjezbe za jacanja ledjnih misica.
mirzet87sa

#8505 Re: Teretana

Post by mirzet87sa »

Mrtvo dizanje je opasno, cak se i profesionalci lahko na njemu povrijede.. Prisustvovao i svojim ocima gledao kad je momku, koji ima duzi niz godina iskustva i formu iza sebe, pukao latisimus.. to na pocetku i ne izgleda lose, dok je vrelo, kad se ohladi da ti je bog na pomoci.. Cuvajte se, nije vjezba za zajebanciju.. Jedan pogresan pokret i popisaj se na utege
enisss

#8506 Re: Teretana

Post by enisss »

mirzet87sa wrote:Mrtvo dizanje je opasno, cak se i profesionalci lahko na njemu povrijede.. Prisustvovao i svojim ocima gledao kad je momku, koji ima duzi niz godina iskustva i formu iza sebe, pukao latisimus.. to na pocetku i ne izgleda lose, dok je vrelo, kad se ohladi da ti je bog na pomoci.. Cuvajte se, nije vjezba za zajebanciju.. Jedan pogresan pokret i popisaj se na utege
Phil Heath 5 puta mr olympia a covjek nikad ne radi mrtvo dizanje hehe, koji gospodin:D
mirzet87sa

#8507 Re: Teretana

Post by mirzet87sa »

enisss wrote: Phil Heath 5 puta mr olympia a covjek nikad ne radi mrtvo dizanje hehe, koji gospodin:D
https://www.youtube.com/watch?v=QGPeSvZT7jo
zajebano je pravo..
Daryl Dixon

#8508 Re: Teretana

Post by Daryl Dixon »

treba se uvijek paziti da ne bi doslo do ned'o Bog kakve povrede, zato uvijek mjere predostrožnosti, zagrijavanje, pojas itd.. :bih:

ne bi ni ja radio mrtvo da imam ovakva leđa :roll: :lol: doduše nisam ni ja odavno radio deadlift, iako imam jake noge i leđa, mogao sam sutra to odraditi vidiš.. :)

štaviše, preporučuje se da se mrtvo dizanje kao vjezba ubaci u trening leđa jer je dokazano da povećava snagu i slicno.. sad koliko ce se ko "natovariti" stvar je lične ambicije, mogucnosti i zacrtanog cilja.. evo malo savjeta za pravilno savladavanje ove vjezbe.. :thumbup:

http://sportfitnessaveti.blogspot.ba/20 ... dlift.html
mirzet87sa

#8509 Re: Teretana

Post by mirzet87sa »

Ne znam, imas mali milion profesionalaca koji preporucuju da se ne radi mrtvo dizanje.. Sve je to napisano dobro i lijepo ali.. Sve do jednom, a tad se poselami s ovim sportom.. Ledja se mogu izgradit i bez mrtvog dizanja, to ce ti potvrditi bilo ko..
Daryl Dixon

#8510 Re: Teretana

Post by Daryl Dixon »

naravno, ali eto dotakli smo se mrtvog dizanja kao jedne od vjezbi za efikasnu izgradnju leđnih mišića, logično je da na treningu ledja nece raditi neko samo ovu vjezbu.. ma bruku je primjera kako iz zivota tako i na netu sto se tice deadlift-a.. postoje klipovi kako ljudi gube svijest nakon izvodjenja ove vjezbe.. ne znam, meni je to stvar licne percepcije, koliko sam samo puta cuo da je opasna vjezba - jeste ako ne znas pravilno tehniku izvesti i ako nemas nekog znanja o bodybuildingu, ako nemas adekvatnu opremu, ako se nisi dobro zagrijao itd.. ja sam ledja dobro izgradio (dobro, ja imam dobru podlogu od dr. sportova tj. borilačkih vještina) a u trening ledja mi je obavezno bila ukljucena ova vjezba i nisam nikada imao ozbiljniju povredu sto se toga tiče.. ni sam ne znam sto sam je najvise gotivio, mozda sto mi je bila "obavezna" na nekim treninzima pa mi usla u naviku, mozda sto su drugi govorili da je opasna pa sam se zainatio :-D postujem svacije misljenje ali meni su deadlift i pull-up među dvije najjače vježbe što se tiče razvoja čiste snage.. #samokazem :thumbup:
mirzet87sa

#8511 Re: Teretana

Post by mirzet87sa »

Imas iznad video profesionalca lepomira bakica, da ne trazim vise primjera, koji vjerujem ima bolju formu od tebe, vise znanja titula i iskustva te opreme pa je opet fasovao povredu na mrtvom dizanju koja ga je izbacila na 6-12mjeseci.. Ne postoji savrsena tehnika kod nas rekreativaca.. i treba razlikovati trening bodybuildinga i powerliftinga.. ti nikakvu snagu neces dobit bodibildingom, ne onu koju dobijes powerliftingom.. i opet ne savjetujem da se radi mrtvo dizanje, pogotovo ne onima koji vec imaju problema s bolovima u ledjima.. ledja se mogu perfektno izgradit bez njih
MOSALJOZE

#8512 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Moraš imati problema,kad raja radi sa nekim ogromnim težinama,ledja se saviju ko upitnik.
Povrijedit ćeš se i na "lakšoj" vježbi,ako ne kontrolišeš težinu,sa kojom radiš.Ja znam svoju granicu na mrtvom,i preko nje ne idem.
Najgore je što dodju dječaci 16-17 godina i rade mrtvo sa nekih 120-130 kg,ne možeš to.Stavi manje,vjezbaj samo tehniku itd..
Daryl Dixon

#8513 Re: Teretana

Post by Daryl Dixon »

@mirzet
ma buraz nije ovdje riječ o meni i o mojim titulama, akreditacijama qrcima, palcima, moje profesionalno usmjerenje je u necemu skroz drugom ali trening (kako sa tegovima tako i bez tegova) je uvijek bio tu tako da mi stvarno nije namjera da se natežem sa nekim.. sad otvaras neku drugu temu bodybuilding/powerlifting a prvobitna rasprava je počela od posta koji je momak postavio da mu damo savjet.. ponavljam, sve je stvar licnih ambicija, mozes ti dobro izgraditi snagu i sa bodybuildingom ako znas neke stvari kako - sta treba jos bolje ako imas nekoga koji je malo upuceniji od tebe citaj trenera.. sa powerliftingom ces sigurno izgraditi snagu ali ces izgledati kao go qrac da oprosti ko cita.. sve je u glavi.. dobio je par savjeta pa nek jos malo istrazi i pamet u glavu.. svaka dalja rasprava je suvisna i ista me ne interesira.. pozdrav
mirzet87sa

#8514 Re: Teretana

Post by mirzet87sa »

Daryl Dixon wrote:@mirzet
ma buraz nije ovdje riječ o meni i o mojim titulama, akreditacijama qrcima, palcima, moje profesionalno usmjerenje je u necemu skroz drugom ali trening (kako sa tegovima tako i bez tegova) je uvijek bio tu tako da mi stvarno nije namjera da se natežem sa nekim.. sad otvaras neku drugu temu bodybuilding/powerlifting a prvobitna rasprava je počela od posta koji je momak postavio da mu damo savjet.. ponavljam, sve je stvar licnih ambicija, mozes ti dobro izgraditi snagu i sa bodybuildingom ako znas neke stvari kako - sta treba jos bolje ako imas nekoga koji je malo upuceniji od tebe citaj trenera.. sa powerliftingom ces sigurno izgraditi snagu ali ces izgledati kao go qrac da oprosti ko cita.. sve je u glavi.. dobio je par savjeta pa nek jos malo istrazi i pamet u glavu.. svaka dalja rasprava je suvisna i ista me ne interesira.. pozdrav
Uz duzno postovanje, mnogo nebuloze si napisao..
Ne otvaram ja nikakvu drugu temu, ti si zapoceo s snagom. Bodybuilding nije sport snage, vec estetike i nikada neces izgraditi snagu tom vrstom treninga. Ja sam trenirao pod mentosrtvom trenera, citaj boga s nasih prostora ex ju sto se tice trenutnog bodi bildinga pa me nikad nije uputio u te tehnike izgradnje snage s izgledom.. ako mislis da powerlifteri izgledaju odvratno, grdno si se zajebao.. ko se iole posveti tom sportu izgleda perfektno, cist primjer nek bude simpo iz kluba 300 ja ne vidim da izgleda kao kurac.. savjete bolje da dobio nije, psihicki zdrav insan ne moze nekome ko ima probleme s ledjima savjetovati da radi mrtvo dizanje i da zanemari bol jer je to sve u glavi.
Da ne bude ja padobranac, evo imate enisa pa nek vam objasni svoj stav povodom odvajanja.. Koliko je vjezba opasna i vrijedi li rizika u odnosu za dobijeno.

Image

Image

Povreda nastala na smijesnoj kilazi, kod nekog ko ima 15god iskustva dizanja utega.. Moj stav je neutralan, samo kazem da je vjezba ziva kocka i da po meni ne vrijedi jer se moze dobiti isto uz manje rizika.. Kome se radi, nek radi, ja je ne savjetujem nikome pogotovo ne nekome ko ima vec problema s ledjima.. Sretno
Daryl Dixon

#8515 Re: Teretana

Post by Daryl Dixon »

jedini koji ima problema sa glavom si ti izgleda, nedostaje ti @konektovan da lijecis frustracije na njemu pa sad na nekom drugom pokusavas.. meni bodybuilding nije primarni sport to mi je samo dodatak kad "odmaram" od prvobitnog sporta kojim se bavim.. zamolio bih te lijepo da opet procitas moje savjete dečku, moj savjet nije da radi mrtvo dizanje kad se vec zali da ga bole ledja, nego sam mu preporucio tu vjezbu (pored mnogih koje se nalaze na jucerasnjem linku sto sam postavio) jer je trazio da mu preporucimo koje su vjezbe dobre za ledja i da ga malo uputimo, ako si mu uopste i procitao post.. pozz :kakoste:
mirzet87sa

#8516 Re: Teretana

Post by mirzet87sa »

Ti nisi dobar ako pocetniku kao savjet dajes da radi mrtvo dizanje..
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=3118491 perfektnu formu na ovoj vjezbi tokom svakog izvodjenja malo ko da ima.. ne treba tu ni velika kilaza da bi fasovao..
lat masina ispred/iza glave - uski/siroki hvat, veslanje u pretklonu, jednorucno veslanje bucicom tzv motorka, hiperekstenzija kao zamjena za mrtvo dizanje s dodatnim opterecenjem ako je potrebno, veslanje sa t sipkom stojeci, veslanje na doljnem koturu s uskim/sirokim hvatom dodaj tu par vjezbi za trapez i miran par godina.. pa kad se odlucis je li vrijedno rizika, onda odvajaj
Daryl Dixon

#8517 Re: Teretana

Post by Daryl Dixon »

ma realno nije ni teretana za svakoga.. preporucili smo mu dosta vjezbi koje su dobre za ledja na njemu je da gugla i da vidi sta ga najvise pogadja i sta mu godi pa nek' izabere.. sad ja tebi mogu dati primjer kako zna biti losa hipertenzija sa dodatnim opterecenjem i tako cemo otici u nedogled a to mi nije namjera..
enisss

#8518 Re: Teretana

Post by enisss »

Daryl Dixon wrote:treba se uvijek paziti da ne bi doslo do ned'o Bog kakve povrede, zato uvijek mjere predostrožnosti, zagrijavanje, pojas itd.. :bih:

ne bi ni ja radio mrtvo da imam ovakva leđa :roll: :lol: doduše nisam ni ja odavno radio deadlift, iako imam jake noge i leđa, mogao sam sutra to odraditi vidiš.. :)

štaviše, preporučuje se da se mrtvo dizanje kao vjezba ubaci u trening leđa jer je dokazano da povećava snagu i slicno.. sad koliko ce se ko "natovariti" stvar je lične ambicije, mogucnosti i zacrtanog cilja.. evo malo savjeta za pravilno savladavanje ove vjezbe.. :thumbup:

http://sportfitnessaveti.blogspot.ba/20 ... dlift.html
On ova ledja nije izgradio na deadliftu..nego na ostalim vjezbama...licno sam ga pitao i potvrdio mi je da ne radi.
enisss

#8519 Re: Teretana

Post by enisss »

Raspravljate se oko nebitnih stvari...
Ne postoje dobre niti lose vjezbe..postoje samo one koje tebi odgovaraju ili ne odgovaraju.
Mislim da je prva stvar koju naucis i koja te odvoji od tih nekih obicnih ljudi u teretani je da upoznas svoje tijelo i da znas koje vjezbe i koji uglovi tebi odgovaraju...
Ja sam iskreno dosta kasno shvatio da su 99% masina napravljene za ljude visine od 160 do 180 cm, svi ovi preko 180 cm bukvalno sve moraju da prilagodjavaju mnogo vise nego oni koji su nizeg rasta. Nije s razlogom 99,9% bildera otprilike tu negdje u prosjeku oko 175cm.
Eh sad, sto se tice samog deadlifta, nikad ne bi nekome rekao da radi ili da ne radi, kao trener, koristim je mnogo jer trosi mnogo kalorija i mnogo podstice tu hormonsku reakciju u tijelu, sto je opet bitno da bi odredjeni klijent nastavio da trosi kalorije i poslije treninga, dokazano je da ako je trening u tom nekom jacem intenzitetu, tijelo trosi kalorije i do 6-7 sati poslije.
Radio sam deadlift u pocetku jer su mi svi rekli da moram i da je to kao osnova da izgradim bazu, no iskreno ja nista od toga nisam osjetio, niti sam vidio bilo kakav napredak. Ledja su mi pocela rasti tek kad sam napravio de load, tj kad sam smanjio kilazu za 50% i kad sam poceo da retract i protract moje lopatice. Svi misle da se ledja rade tako sto samo vuces rukama, rijetko ces gdje vidjeti da ljudi vuku tezinu ledjima, eto i sam Kai Greene kaze da tek nakon 10 godina u teretani napokon osjeca da tezinu vuce sa svim ledjnim misicima.
Ko god misli da ima dobru formu i da ledja radi pravilno, vjerovatno je u krivu :) Ja sam ih radio veceras, i samo cu reci da trening ledja zahtjeva punu koncentraciju, moras da budes 100% tu u vjezbi, mora da postoji taj mind muscle connection i najvaznije, moras da nadjes optimalnu tezinu, ne pretesko, ne prelako, nego optimalno....
Sto se tice same price oko power liftera i body buildera, ja takodje smatram da vecina powerliftera ne izgleda dobro. Eto nedavno sam bio na Arnold CLassic i tu su bili ovi svi najbolji powerlifteri u svijetu, brate svaki ima stomacinu, iskreno, nikad se ne bi mijenjao s njima, uz duzno postovanje prema tim ljudima koji su stvarno posebni u svakom slucaju.
Ko god kaze da se sa bodybuilding tipom treninga ne mozes izgraditi snaga je naravno u krivu, evo ja nikad nisam radio nista ispod 6 ponavljanja i konstantno napredujem sto se tice snage.
Eh sad da se dotaknem malo ovih stvari oko povreda...
Istina je da prilikom izvodjenja odredjenjih vjezbi nije potrebna velika tezina da se povrijedis, sto sam i sam iskusio, ipak je mogucnost mnogo manja ako se dobro zagrijemo i ako koristimo optimalnu tezinu uz savrsenu formu, ovo oko forme se moze pricati danima i danima..bilo je slucajeva da se ljudi povrijede dok rade biceps pregib stojeci, jednostavno los ugao, napravilan stav, i eto ga...
Dosta povreda se ne desi zbog jednog ponavljanja koje si tog momenta izveo, nego upravo zbog hiljade ponavljanja koje si nepravilno uradio prije te povrede... Ovo se narocito odnosi na ledja i rame, uvijek uradite trening sto oni ovamo govore kao reset, znaci ides mnogo lagano i vratis se onoj bazi gdje ces da smanjis tezine a misliti prvenstveno na formu, vecinom nismo svjesni koliko nam je forma losa.
Jos samo za kraj da kazem da je itekako bitno da vam je ishrana dobra, jer upravo losa ishrana ce povecati mogucnost za povredu, narocito kod ovih pucanja misica, to je itekako povezano sa losom ishranom.
Dr Baltazar

#8520 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

mirzet87sa wrote:Imas iznad video profesionalca lepomira bakica, da ne trazim vise primjera, koji vjerujem ima bolju formu od tebe, vise znanja titula i iskustva te opreme pa je opet fasovao povredu na mrtvom dizanju koja ga je izbacila na 6-12mjeseci.. Ne postoji savrsena tehnika kod nas rekreativaca.. i treba razlikovati trening bodybuildinga i powerliftinga.. ti nikakvu snagu neces dobit bodibildingom, ne onu koju dobijes powerliftingom.. i opet ne savjetujem da se radi mrtvo dizanje, pogotovo ne onima koji vec imaju problema s bolovima u ledjima.. ledja se mogu perfektno izgradit bez njih
Izvini drug, ali forma Lepomira Bakića je KATASTROFALNA i dobro je samo latissimus pokidao onom formom. Lepomir vuče šipku bicepsom, inače je njegova forma na dl užasna i ima još jedan klip na yt koji to pokazuje, ali se tu nije povrijedio. Onda upravo zbog rupture bicepsa, nikad ne koristim kontra hvat nego klasični pa ako već imaš problema sa gripom tj da ti šipka ispada, ima straps za to. U kontra hvatu je prevelik pritisak na biceps i kod većih težina velike su šanse za rupturu. Slažem se da se leđa mogu uraditi i bez dl-a, koji svakako nije toliko vježba za leđa koliko za zadnju ložu i kompletno tijelo. Ja radim mrtvo dizanje nekih godinu i 6 mjeseci, pr mi je ~ 210 kg na 87 kg bw i nisam nikad povredu imao iako pojas NE KORISTIM. Naravno treba biti oprezan, pravilno se zagrijati i uz pravilnu formu problema neće biti, a beneficije su ogromne.

Najbolja leđa ikada ima Ronnie Coleman, a znamo da su mu dl i squat bile omiljene vježbe. Tako da to što ih Phil Heath ne radi nema nikakve veze :D Ronnie je i pretjerivao pa sad ima to što ima.

Ovom momku iznad koji ima problema sa leđima savjetujem da RADI mrtva dizanja uz nadzor nekog jako stručnog (najbolje nekog power liftera naći) i lagano početi sa šipkom pa progresivno povećati kilažu. Poznato je da izgradnja mišića može ukloniti tegobe, bolove i sl.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8521 Re: Teretana

Post by konektovan »

Daryl Dixon wrote:jedini koji ima problema sa glavom si ti izgleda, nedostaje ti @konektovan da lijecis frustracije na njemu pa sad na nekom drugom pokusavas.. meni bodybuilding nije primarni sport to mi je samo dodatak kad "odmaram" od prvobitnog sporta kojim se bavim.. zamolio bih te lijepo da opet procitas moje savjete dečku, moj savjet nije da radi mrtvo dizanje kad se vec zali da ga bole ledja, nego sam mu preporucio tu vjezbu (pored mnogih koje se nalaze na jucerasnjem linku sto sam postavio) jer je trazio da mu preporucimo koje su vjezbe dobre za ledja i da ga malo uputimo, ako si mu uopste i procitao post.. pozz :kakoste:
Dobro je vas trojica. :mrgreen:
MOSALJOZE

#8522 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Bubalo hajmo pravit novu temu :cry:
dust in the wind

#8523 Re: Teretana

Post by dust in the wind »

ko kakve tetke se raspravljaju :D
enisss

#8524 Re: Teretana

Post by enisss »

Dr Baltazar wrote:
mirzet87sa wrote:Imas iznad video profesionalca lepomira bakica, da ne trazim vise primjera, koji vjerujem ima bolju formu od tebe, vise znanja titula i iskustva te opreme pa je opet fasovao povredu na mrtvom dizanju koja ga je izbacila na 6-12mjeseci.. Ne postoji savrsena tehnika kod nas rekreativaca.. i treba razlikovati trening bodybuildinga i powerliftinga.. ti nikakvu snagu neces dobit bodibildingom, ne onu koju dobijes powerliftingom.. i opet ne savjetujem da se radi mrtvo dizanje, pogotovo ne onima koji vec imaju problema s bolovima u ledjima.. ledja se mogu perfektno izgradit bez njih
Izvini drug, ali forma Lepomira Bakića je KATASTROFALNA i dobro je samo latissimus pokidao onom formom. Lepomir vuče šipku bicepsom, inače je njegova forma na dl užasna i ima još jedan klip na yt koji to pokazuje, ali se tu nije povrijedio. Onda upravo zbog rupture bicepsa, nikad ne koristim kontra hvat nego klasični pa ako već imaš problema sa gripom tj da ti šipka ispada, ima straps za to. U kontra hvatu je prevelik pritisak na biceps i kod većih težina velike su šanse za rupturu. Slažem se da se leđa mogu uraditi i bez dl-a, koji svakako nije toliko vježba za leđa koliko za zadnju ložu i kompletno tijelo. Ja radim mrtvo dizanje nekih godinu i 6 mjeseci, pr mi je ~ 210 kg na 87 kg bw i nisam nikad povredu imao iako pojas NE KORISTIM. Naravno treba biti oprezan, pravilno se zagrijati i uz pravilnu formu problema neće biti, a beneficije su ogromne.

Najbolja leđa ikada ima Ronnie Coleman, a znamo da su mu dl i squat bile omiljene vježbe. Tako da to što ih Phil Heath ne radi nema nikakve veze :D Ronnie je i pretjerivao pa sad ima to što ima.

Ovom momku iznad koji ima problema sa leđima savjetujem da RADI mrtva dizanja uz nadzor nekog jako stručnog (najbolje nekog power liftera naći) i lagano početi sa šipkom pa progresivno povećati kilažu. Poznato je da izgradnja mišića može ukloniti tegobe, bolove i sl.
Coleman je inace koristio mnogo compound vjezbi, i nije ni cudo da je volio squats i deadlifts..
Jos jednom ponavljam, to su stvari koje za nekog rade, a za nekog ne..
Ne slazem se da je Coleman imao najbolja ledja, mozda jeste najveca no najbolja ledja ikada je imao Dorian Yates( moje misljenje).
Baj d Vej, vjerujem da ima puno ljudi koji samo trose dragocjenu energiju na deadlift, pogotovo ovi koji ga rade na pocetku treninga, tako da im ostatak treninga pati. Mislim da bi bilo bolje da vec ako hoce da ga rade, da to ostave za kraj, a da koriste ostale vjezbe na pocetku, one, zbog kojih ce ledja sigurno poceti rasti...
Ja ne radim deadlift vec par godina i ledja mi nikad veca i bolja nisu bila.
Dr Baltazar

#8525 Re: Teretana

Post by Dr Baltazar »

Ma znam da dosta profesionalaca izbjegava dl, šanse za povredu postoje, a pauze u ovom sportu su nedopustive i skupo se plaćaju. A znaš kakvi su se standardi postavili u bb-u, po tome je Coleman najbolji. I meni se sviđaju neke druge stvari, ali sad se traži da si što veći freak. Za leđa svakako ima puno boljih vježbi, rekoh da dl pogađa dosta zadnju ložu.
Post Reply