moet-perignon wrote:A_A_AKCIJA wrote:Zloupotreba tekbira?! Hazime, imamo bingo!
Ima li negdje neko pravilo o upotrebi tekbira? Mislim, ako ti hoćeš da možeš sa mužem (inšallah

) proći ulicom bez nekog pravila o zlopupotrebi muža, javne ekspresije svoje sexualnosti, ošta nam je sada da namećemo i drugima neka pravila?
Ili, brate-sestro (da se ne uvrijediš, halali), da zabranimo duhovnost, pa da eliminišemo vjere totalno, a ostavimo samo javno pokazivanje sexualnosti kao vrh civilizacije?
Ili da se držimo tradicije (jesil siguran-na da si bio-la na pravoj povorci danas?), pa da, tradicionalno, tekbir koristimo za kakav mubareć dan, kad se potrefi? Kao što se potrefio večeras, Ašura se zove, obilježava dosta važnih događaja iz istorije Islama, pa možda se omakne i neki tekbir... Ali, valja se upoznavati sa svim tim detaljima sugrađana od kojih tražiš prava, poštovanje, ko će se time bavit... A i nemre bit da je taj tekbir bio benigan, onako realno, Parada je bila centar univerzuma danas svima, realno...
Eh, da, i Queer fest je bio zakazan za 27. noć Ramazana, ali ko sad gleda te sitnice i činjenicu da muslimani vjeruju da je samo ta jedna noć vrijednija od 83 godine života? Da se našao neko da obilježava svoj životni stil grješnika, kako vjeruju baš ti muslimani, baš tu noć? Bitno je samo o svom dupetu voditi računa, gledati da mene neko ne uvrijedi, a ako ja nekoga uvrijedim, onda je to primitivizam uvrijeđenog, zatucanost, uzeeše nam praava, fašistiii...
ima pravilo o uznemiravanju u neko doba noci.

bez obzira sto se uzvikivalo, ali ako se u neko doba noci u mirnoj ulici stvara buka,
gradjanin ima pravo da prijavi. opet ponavljam, tekbiranje veceras nije bilo iz nekih duhovnih pobuda, vec cista obijest i osjecaj inferiornosti.
da su ti momci koji su vikali malo vise okupirani publikacijama, i apliciranjem istih za neke casopise, kako bi dobili visa akademska zvanja,
definitivno im ne bi na um palo da hodaju kasno u noci i uzvikuju tekbir.
iskustvo mi je pokazalo da osobe koje imaju ambicije u naucnom razvoju, gotovo nemaju poriv i obicaj da izadju na ulicu u neko
doba noci, i ciljano uzvikuju nesto sto bi drugoga uznemirilo, a jos manje imaju poriv da izadju na ulicu i bez stvarnog povoda uzvikuju tekbir.
ovo je moje iskustvo.

mozda ti mozes nesto reci o svojoj percepciji, ako si imao priliku da u zivotu upoznas osobu koja radi na svom usavrsavanju.
takodjer vjerujem da ni stvarno duhovna osoba ne bi izasla u neko doba noci i uzvikivala tekbir. potpuno vjerujem u to.

dakle, recimo da su to bili obicni hohstapleri koji kradu Bogu dane i iz ciste dosade koja je proizvela obijest, uzivkuju to sto uzivkuju.
prije mi je bilo vazno da izrazim postovanje prema nekim vjerskim obicajima, ali istrosilo me to postovanje, dok s druge strane isplivavaju ovi danas sa bradama i kapicama. na zalost, zbog takvih nemam vise strpljenja da nesto gledam i uvazavam obicaje koji su prerasli u cistu zloupotrebu i nametanje.
ali postoje ljude koji vjeruju, ali ne i religiozne ljude.
stoga, ne zanima me ako je onda bila 27. noc, jer nikoga nisu ugrozavali. te 2008. bilo je otvorenje umjetnicke izlozbe, u zatvorenom prostoru.
dakle, izmedju cetiri zida, a vi to niste ispostovali. vec ste usli i u taj prostor ta cetiri zida i poceli ste proganjati sve one sto su dosli na otvorenje
izlozbe.
niko vam nije smetao, niko vas nije ugrozavao. negdje u jednom prostoru, jedne akademije, odrzavala se izlozba kao i svaka druga.
vecina vas nikada ne bi ni znala za tu akademiju, da nije bilo avazovog huskanja tih dana koji vas je navukao na foru i pokazali ste kakvi ste nasilnici i siledzije.
Stan malo, đe ti živi taj jaran, u Kandaharu, u kojoj vremenskoj zoni, pa je cca 20.inešto po našem vremenu noć u kojoj ne uznemiravaš svijet?
OK, kako sam i pretpostavljao, neko ko sebe smatra otvorenim i tolerantnim, je totalno suprotno od toga.
Zalutali tekbir (jooo, ko zalutali metak, hahahahaah) u noći je razlog za zvanje policije i uvreda, jer se to desilo poslije Parade, helou! Svima je jasno zašto i kako. Zna se ko to i zašto radi. Ovo ni slučajno nije predrasuda, cultural bias, netolerancija, pa tekbir je bio, helou. Da su harekrišnovci pjevali, ne bi te uvrijedilo, naravno
Queer fest za 27. noć, nasuprot toga, nije nikakva provokacija, helou. Provociraju samo primitivci, a pošto ja imam 12 peer reviewed članaka, ja nemrem nikako bit primitivac, kao što je opštćepoznato, heloooou.
Inače, i ja se slažem da se društvo treba graditi na iskustvima LGBT osviještenih osoba, jer, isto to iskustvo govori, šta oni kažu, to je tako, a sve drugo je fašizam i homofobija, naravno.
Eh, da umalo zaboravih, koji smo to MI bili tamo tu noć? Jel ja to mirišem još jednu predrasudu, ograničeno razmišljanje, netoleranciju...? Jel se to mi poznajemo, pa znaš da sam ja bio tamo, ili onako, malo rasistički pretpostavljaš kako to kod NAS hoda. Mislim, znam ja, ali je red da i ostali čuju