Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
John Cleese

#8501 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by John Cleese »

zizi505 wrote:
John Cleese wrote:A konkretno, onaj bradati retardinjo sa transparentom (na fotki) i nije ni za sta drugo nego za ismijavanje.
Realno :D
Pošto se izgleda postavljaš u poziciju da si bolji od ovog čovjeka na fotografiji, s ovim tvojim ismijavanjem nema mi razlike između tebe i njega.
Ma satrah se "postavljajuci se u poziciju" :D :lol:

Inace, "to moje" nije ismijavanje nego konstatacija :D
Hajlac

#8502 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Hajlac »

Image

U zamahu snage :-)

https://klix.com/yxtjoyws

Nije ovo bilo "u nas", jok :-)
muzicar_iz_parka

#8503 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by muzicar_iz_parka »

Realno, policija je bila na visini zadatka.
U komšiluku u susjedstvu su prvi pokušaji parade prolazili krvavo.
A_A_AKCIJA

#8504 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by A_A_AKCIJA »

moet-perignon wrote:
A_A_AKCIJA wrote:Zloupotreba tekbira?! Hazime, imamo bingo! :D

Ima li negdje neko pravilo o upotrebi tekbira? Mislim, ako ti hoćeš da možeš sa mužem (inšallah :thumbup: ) proći ulicom bez nekog pravila o zlopupotrebi muža, javne ekspresije svoje sexualnosti, ošta nam je sada da namećemo i drugima neka pravila?

Ili, brate-sestro (da se ne uvrijediš, halali), da zabranimo duhovnost, pa da eliminišemo vjere totalno, a ostavimo samo javno pokazivanje sexualnosti kao vrh civilizacije?

Ili da se držimo tradicije (jesil siguran-na da si bio-la na pravoj povorci danas?), pa da, tradicionalno, tekbir koristimo za kakav mubareć dan, kad se potrefi? Kao što se potrefio večeras, Ašura se zove, obilježava dosta važnih događaja iz istorije Islama, pa možda se omakne i neki tekbir... Ali, valja se upoznavati sa svim tim detaljima sugrađana od kojih tražiš prava, poštovanje, ko će se time bavit... A i nemre bit da je taj tekbir bio benigan, onako realno, Parada je bila centar univerzuma danas svima, realno...

Eh, da, i Queer fest je bio zakazan za 27. noć Ramazana, ali ko sad gleda te sitnice i činjenicu da muslimani vjeruju da je samo ta jedna noć vrijednija od 83 godine života? Da se našao neko da obilježava svoj životni stil grješnika, kako vjeruju baš ti muslimani, baš tu noć? Bitno je samo o svom dupetu voditi računa, gledati da mene neko ne uvrijedi, a ako ja nekoga uvrijedim, onda je to primitivizam uvrijeđenog, zatucanost, uzeeše nam praava, fašistiii...

ima pravilo o uznemiravanju u neko doba noci. :) bez obzira sto se uzvikivalo, ali ako se u neko doba noci u mirnoj ulici stvara buka,
gradjanin ima pravo da prijavi. opet ponavljam, tekbiranje veceras nije bilo iz nekih duhovnih pobuda, vec cista obijest i osjecaj inferiornosti.
da su ti momci koji su vikali malo vise okupirani publikacijama, i apliciranjem istih za neke casopise, kako bi dobili visa akademska zvanja,
definitivno im ne bi na um palo da hodaju kasno u noci i uzvikuju tekbir.

iskustvo mi je pokazalo da osobe koje imaju ambicije u naucnom razvoju, gotovo nemaju poriv i obicaj da izadju na ulicu u neko
doba noci, i ciljano uzvikuju nesto sto bi drugoga uznemirilo, a jos manje imaju poriv da izadju na ulicu i bez stvarnog povoda uzvikuju tekbir.

ovo je moje iskustvo. :) mozda ti mozes nesto reci o svojoj percepciji, ako si imao priliku da u zivotu upoznas osobu koja radi na svom usavrsavanju.
takodjer vjerujem da ni stvarno duhovna osoba ne bi izasla u neko doba noci i uzvikivala tekbir. potpuno vjerujem u to. :)
dakle, recimo da su to bili obicni hohstapleri koji kradu Bogu dane i iz ciste dosade koja je proizvela obijest, uzivkuju to sto uzivkuju.

prije mi je bilo vazno da izrazim postovanje prema nekim vjerskim obicajima, ali istrosilo me to postovanje, dok s druge strane isplivavaju ovi danas sa bradama i kapicama. na zalost, zbog takvih nemam vise strpljenja da nesto gledam i uvazavam obicaje koji su prerasli u cistu zloupotrebu i nametanje.
ali postoje ljude koji vjeruju, ali ne i religiozne ljude.

stoga, ne zanima me ako je onda bila 27. noc, jer nikoga nisu ugrozavali. te 2008. bilo je otvorenje umjetnicke izlozbe, u zatvorenom prostoru.
dakle, izmedju cetiri zida, a vi to niste ispostovali. vec ste usli i u taj prostor ta cetiri zida i poceli ste proganjati sve one sto su dosli na otvorenje
izlozbe.
niko vam nije smetao, niko vas nije ugrozavao. negdje u jednom prostoru, jedne akademije, odrzavala se izlozba kao i svaka druga.
vecina vas nikada ne bi ni znala za tu akademiju, da nije bilo avazovog huskanja tih dana koji vas je navukao na foru i pokazali ste kakvi ste nasilnici i siledzije.
Stan malo, đe ti živi taj jaran, u Kandaharu, u kojoj vremenskoj zoni, pa je cca 20.inešto po našem vremenu noć u kojoj ne uznemiravaš svijet?

OK, kako sam i pretpostavljao, neko ko sebe smatra otvorenim i tolerantnim, je totalno suprotno od toga.

Zalutali tekbir (jooo, ko zalutali metak, hahahahaah) u noći je razlog za zvanje policije i uvreda, jer se to desilo poslije Parade, helou! Svima je jasno zašto i kako. Zna se ko to i zašto radi. Ovo ni slučajno nije predrasuda, cultural bias, netolerancija, pa tekbir je bio, helou. Da su harekrišnovci pjevali, ne bi te uvrijedilo, naravno :D

Queer fest za 27. noć, nasuprot toga, nije nikakva provokacija, helou. Provociraju samo primitivci, a pošto ja imam 12 peer reviewed članaka, ja nemrem nikako bit primitivac, kao što je opštćepoznato, heloooou.

Inače, i ja se slažem da se društvo treba graditi na iskustvima LGBT osviještenih osoba, jer, isto to iskustvo govori, šta oni kažu, to je tako, a sve drugo je fašizam i homofobija, naravno.

Eh, da umalo zaboravih, koji smo to MI bili tamo tu noć? Jel ja to mirišem još jednu predrasudu, ograničeno razmišljanje, netoleranciju...? Jel se to mi poznajemo, pa znaš da sam ja bio tamo, ili onako, malo rasistički pretpostavljaš kako to kod NAS hoda. Mislim, znam ja, ali je red da i ostali čuju :)
dembele

#8505 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by dembele »

Je li neko u samoodbrani upotrijebio torbicu?
moonca

#8506 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

:lol: ...ostade torbica
Diwan

#8507 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Diwan »

Nešto mi ovo poznato :D

Image
A_A_AKCIJA

#8508 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by A_A_AKCIJA »

Hajlac wrote:Image

U zamahu snage :-)

https://klix.com/yxtjoyws

Nije ovo bilo "u nas", jok :-)
Nadam se da se nećeš naljutiti na jednu heteroseksualnu paralelu, ali ovo je isto ko kada fuliš orgazam, pa se poslije u DIY stilu, prisjećaš slika iz prošlosti, kako je bilo dobro sa onom Džemilom... :D
sale07

#8509 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by sale07 »

Meni samo nije jasno sta je to demokratija, prava jednakosti i sl.
Jel to znaci ako postoji odredjena grupa ljudi u Sarajevu, BiH po cijim shvatanjima je pedofilija ili zoofilija ili bilo sta drugo uredu da je demokratski da se oni bore za svoja prava, mozel neko pojasniti?
A_A_AKCIJA

#8510 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by A_A_AKCIJA »

hAZNADAR wrote: Ispada da je po tebi Sarajevo muslimanski grad i po slovu zakona, da su muslimani vjernici vlasnici ulica i svih objekata. Ono da se bilo kakav dogadjaj mora prilagoditi vjerskom kalendaru i kod nekoga traziti dozvola? 27 noc ramazana je kao i ostali datumi nesto sto ljudi slave i obiljezavaju privatno i u dzamijama. Ono sto se desava na ulicama i u objektima koji nisu vjerski - nije briga nijednog vjernika, nijedne vjerske institucije jer je samo drzava tu zakon. Istu tu 27 noc si imao tocenje i konzumiranje alkohola na nizu lokacija, ljubljenje parova,... a o lopovluku od sitne boranije pa do politicara u vrhu da ne govorimo - pa se bradati huligani nisu tu istresali. A i tekbire su vala ocrnili, degradirali, uprljali i napravili seljackim primitivizmom drekavci bez imalo kulture, pameti i dobrote. Idi tekbiraj u samoposluzi i zakljuci kako je sve go islamofob, komunjara i cetnik ko se trzne i cudno te pogleda.
Ne znam đe tebi i šta ispada, ali ja samo ovdje, sa velikom dozom zadovoljstva, malo trolam razočarane paradere.

Da, isto tako ad absurdum, objašnjavam kako nema nikakvog smisla za sebe tražiti apsolutna prava a istovremeno drugima to isto ograničavati. I ne, ne govorim o kontraprotestima, nego upravo o onima što se satraše da objasne da su paradirali za svačija prava.

Haj da se dogovorimo, majkumu, jel vjera privatna, a sexualnost javna? Nema nikakih problema, samo nek mi neko objasni, snaći ću se ja :D Nisam se ja bunio protiv četiri zida...
lijepa u dusi

#8511 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by lijepa u dusi »

Ponosna na svoje Sarajevo ❤
John Cleese

#8512 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by John Cleese »

Bloo wrote: Nije, ali smo dobili znak od Boga :mrgreen: poslije povorke.

U oblaku kad se pojavi duga, ja ću je vidjeti i vjekovnoga ću se sjećati Saveza između Boga i svake žive duše, svakog tijela na zemlji. :mrgreen:
Izabrani narod?
Ja se tome ne bih radovao.
Iz vizure uciteljice zivota - najebali ste :|
Vladimir RUS

#8513 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Vladimir RUS »

Tempo wrote:
Vladimir RUS wrote: I ja podrzavam. Neka ih u Sarajevu. Nisu vam valjali Srbi, zato valjace vam pederi. :mrgreen:

ne jedi govna. srbi su pobjegli iz ratnog pakla kojeg su kreirali radovanovi cetnici. i nisu jedini. pobjegao je ko god je mogao.
Niko ti ne brani da vjerujes u svoju stranu price, koja je takodje tacna, donekle.
A_A_AKCIJA

#8514 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by A_A_AKCIJA »

Jah, nažalost, prođe ovaj dan, a nije bio uzburkan ko moreeee (ako se izuzme ostavka Prosinečkog, a ni nju mu FSBiH neće uvažiti).

Bez zajebanjcije, učimo na greškama. Nema suživota niti razumjevanja, ako se ne komunicira i ako se ne dogovorimo ko ljudi.

Evo, moj prijedlog za dogodine. Umjesto Ay Carmela, koja je zaista zbunila tradicionalno antifašistiko Sarajevo, neka zaštitna pjesma Parade bude ova:

Udri me:

Beat me
I want to do it, to press myself into you.
Let me bite your lips*. (x2)

I’ll do everything what I wished.
I’ll be yours, I’ll give my best.
Beat me, hate me then want me!
Let this hell never ends!

Let me bite your lips. (x2)

I don’t tremble with fear but I burn with passion.
You ignite everything inside me.
Beat me, hate me then want me!
Let this hell never ends!

Let me bite your lips. (x2)

I want to do it!
https://lyricstranslate.com/en/udryay-m ... at-me.html
Mislim, vrijedi pokušati. Grehota je da bude ovoliko razočaranih ljudi, a dugo smo se nadali svi ovome. Fakat je ispalo malo sebično.
Ne garantujem da će se išta promijeniti, ali ipak će poruka biti jasnija, pa možda je neko i razumije.

Dogovor kuću gradi, vazda bilo.
Tempo
ZeModerator

#8515 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Tempo »

Vladimir RUS wrote:
Tempo wrote:
Vladimir RUS wrote: I ja podrzavam. Neka ih u Sarajevu. Nisu vam valjali Srbi, zato valjace vam pederi. :mrgreen:

ne jedi govna. srbi su pobjegli iz ratnog pakla kojeg su kreirali radovanovi cetnici. i nisu jedini. pobjegao je ko god je mogao.
Niko ti ne brani da vjerujes u svoju stranu price, koja je takodje tacna, donekle.
iš budalo
Zox

#8516 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Zox »

A_A_AKCIJA wrote:
insomnia78 wrote:
Zox wrote:Dva skupa, u stvari tri, protekla u najboljem redu. I vec to me ispunjava srecom.
A osim toga... jedni su pricali o ljubavi, drugi (koji sebe smatraju duhovnijima) o bravama. Jedni o ljudskim pravima, drugi o zabranama. Jedni o antifasizmu, drugi i ne kontaju sta je fasizam.
Sto se mene tice, znam na kojoj sam strani. Na onoj na kojoj mi je i otac bio 1992 i na onoj na kojoj mi je djed bio 1941. Ako ste vi ili vasa porodica igrom slucaja nekad bili na pravoj strani (recimo, jer je, kao 1992, vas narod bio na pravoj strani) a nekad ne, normalno je da ne kontate.
Pa da. Savim slucajno se muslemani potrefili
Nema mita dok ga ne zabetoniraš istorijskim poluistinama.

Dakle, niko se u drugom svjetskom ratu nije borio za prava svih. Pogotovo ne na ovim prostorima. Ako je već LGBT populacija u pitanju, trali su ih (ne, jelena, neću ti objasniti šta znači trali :D ) svi. Pogledati moj post sa Burićem i petokrakom.

Ja sam danas ostao kući i ibretio se svima, ali avaj, nekada ni to nije dosta. Npr. isto je uradio i Derviš Korkut u Sarajevu 41. u međuvremenu spasio Miru Papo i Hagadu, proglašen pravednikom u Yad Vashem-u, ali džabe, fasova 8 godina od komunista. Moj pradjed sa Kočom Popovićem i prvom proleterskom oslobodio Zvornik, ali džabe, babo mu najeba ko žuti.

Većina onih koji su bili na pravoj strani 92. i omogućila ovo danas herojskom odbranom Sarajeva, je danas ostala kući, jer se nije igrala njihova utakmica (tj jeste, ali u Yerevanu). Pogotovo za njih nisu igrali ovi alergični na tekbire, oni koji ismijavaju vjerske svetinje Sarajlija... Znam, saće priča, ma nisu svi takvi. Možda, ali niko, niko, pa čak ni na ovom forumu, to nije ozbiljno osudio.

Tako, manimo se šuplje. Došla skupina da reklamira svoj životni stil, paradirali, niko ih nije ni opsovao čestito, Sarajevo pokazalo klasu i civilizaciju... Kaka crna prava i gluposti...
Pa kazem ja, ne mozes skontati.
A_A_AKCIJA

#8517 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by A_A_AKCIJA »

Zox wrote: Pa kazem ja, ne mozes skontati.
Pa naravno da ne mogu, jer mi nikada vrlina nije bila da pojedem govno premazano šlagom :D . Šta da radim, ne ide.

Dakle, rasističko-nacionalističkom tezom:
Ako ste vi ili vasa porodica igrom slucaja nekad bili na pravoj strani (recimo, jer je, kao 1992, vas narod bio na pravoj strani) a nekad ne, normalno je da ne kontate
pokušavaš meni, objasniti šta je fašizam i antifašizam :D

Mind blown.

Ma MI smo najveći problem, kažem ja :D
klaki

#8518 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by klaki »

Hajlac wrote:
pizarro wrote:maloprije na njemackom radiju wdr ide vijest da se ovo danas odrzalo u bosni i da je sve proslo u miru.
onda dodaju kako u bosni ovi ljudi svakodnevno moraju racunati sa nasiljem na ulici, problemima na poslu i kod trazenja stana :?

napravise ljudi afganistan od nas.
A ti ZNAS da ne moraju? Imas medju prijateljima i porodicom gejeve i lezbace pa licno od njih cuo da nemaju takve probleme u Sarajevu?
Daleko od ociju - daleko od uma!
Hajde ba produzi...
Ove sto sam upoznao zive poprilicno dobro i lagodno BA

Kako znam nisu ni isli na povorku
Zox

#8519 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Zox »

A_A_AKCIJA wrote:
pokušavaš meni, objasniti šta je fašizam
Ne. Vec sam ti unaprijed objasnio da neces skontati.
manki

#8520 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by manki »

pizarro wrote:maloprije na njemackom radiju wdr ide vijest da se ovo danas odrzalo u bosni i da je sve proslo u miru.
onda dodaju kako u bosni ovi ljudi svakodnevno moraju racunati sa nasiljem na ulici, problemima na poslu i kod trazenja stana :?

Ne moraju oni nista raditi, mi to vrlo dobro sami radimo:

https://www.youtube.com/watch?v=yQ_wts2x8jg&t=961s

Od 15:50, sunce ti poljubim, u srcu evropskog kontinenta, 2019-ta godina :shock: :shock: :shock:

16:45 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ne znOm orgOnizOtor je tako isprint´o :shock:

i ONO nekom kaze da je levat?! :lol: :lol: :-)
Zox

#8521 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Zox »

Pa to, ima ko razmislja za mene. To je taj mentalitet.
Kikibombona

#8522 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Kikibombona »

manki wrote:

Ne moraju oni nista raditi, mi to vrlo dobro sami radimo:

https://www.youtube.com/watch?v=yQ_wts2x8jg&t=961s

Od 15:50, sunce ti poljubim, u srcu evropskog kontinenta, 2019-ta godina :shock: :shock: :shock:

16:45 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ne znOm orgOnizOtor je tako isprint´o :shock:

i ONO nekom kaze da je levat?! :lol: :lol: :-)
Znaju Svabe odlicno pravu situaciju i sve su u pravu.

Sumnjam da ce iko iznajmiti stan LGBT paru ako sazna o kome se radi. Isto vazi za zaposlenje. I tu su maksimalno ograniceni. Moraju se kriti. Ako su deklarisani homoseksualci sanse za posao drasticno opadaju.

Ako se dva muskarca vode za ruke, tako prodju kroz grad, sanse da ce biti napadnuti su ogromne. Sa zenama je puno lakse, to se tolerise nekako. :D U Zenici u zadnje vrijeme sve cesce vidjam djevojke koje se vode za ruke. Nisam nacisto da li su lezbejke ili je to neka nova furka. :D
John Cleese

#8523 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by John Cleese »

A_A_AKCIJA wrote:Evo, moj prijedlog za dogodine, neka zaštitna pjesma Parade bude ova:

Udri me:

https://www.youtube.com/watch?v=gT4wwy2Anvg
Cuj - udri me...
Ispoljavaj svoje mazohisticke porive izmedju svoja cetiri zida :|

Himna:

:D
moonca

#8524 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moonca »

Ako su deklarisani homoseksualci sanse za posao drasticno opadaju.

Ako se dva muskarca vode za ruke, tako prodju kroz grad, sanse da ce biti napadnuti su ogromne. Sa zenama je puno lakse, to se tolerise nekako. :D U Zenici u zadnje vrijeme sve cesce vidjam djevojke koje se vode za ruke. Nisam nacisto da li su lezbejke ili je to neka nova furka. :D
Sve vishe je mladih u dvadesetim, cak mladji- sada vec otovreno s edrze za ruke.. rijetko ljube - neki dan dvije djevojcice u Starbacku se ljube- niko ih ne gleda- vjerujem da su svi primjetili ali nema reagovanja,

Homoseksualci prilikom zaposljavanja, tesko da mogu, ali i ne zele da se kriju -ko su- vecinu ih mozemo primjetiti po ponasanju, odjevanju....
Matzan

#8525 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Matzan »

Image
Locked