Ramzess Veliki wrote:Ja sam u snu radio zadatke iz matematike, a najgora nocna mora mi je bila da mi jave iz studentske sluzbe da su mi zagubili potvrdu o polozenoj matematici I da moram ponovo polagat' ...triconja wrote:Meni su poceli ratni snovi zbog lektira. Znaci 80% sanse da je san ratni a 20 posto da nije.
Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- triconja
#8501 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
-
zipoo
#8502 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
male_okice wrote:jesam se posjekla na jagodicu, krv je tekla kao da sam se zaklalaTomahawk11 wrote:Jel puko nokat?
Žuljevi i to?ostali dijelovi tijela su prezivjeli
Neka si, sto njih slusas.
- medvjed23
#8503 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
tako nekako.. moj skromni međedski intelekt traži jednostavan knjževni izraz i pronalazi ga u djelima bukovskog, selindžera, fantea, dace i drugih pisaca iz plejade koja nije bila zastupljena u mojoj školskoj lektiri.. a šta je bilo zastupljeno? pa neki teretli klasici.. raskoljnikov - što ubija babu, pa se hrve sa savješću - i slični likovi koji mi sad možda i jesu donekle zanimljivi.. no, sadašnji međed je bar trunku zreliji od međeda - tinejdžera koji je pročitao sve lektire, al haman ni u jednoj nije uživao..Tomahawk11 wrote:Naletio na Crveno i crno ili Braću Karamazove i tu mu je bio kraj....cendlerbing wrote:A meni baš suprotno. Šta si to ti čitao medolinomedvjed23 wrote:meni je školska lektira haman ogadila knjigu.. ljubav prema istoj se razvila tek poslije školovanja, kad sam počeo čitati po svom ćeifu..
- pirmin
#8504 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Jes to i ti Edo?duminjo wrote:Kaze Zilha "Hajde Edo sine, ko je bio vodja"...
Ko je poceo sa trendom davanja imena Edin muskoj djeci?
- Boemica
#8505 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Ma jel' mu to grudnjak na glavi?zipoo wrote:
- Boemica
#8506 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Meni i nije baš.spreca wrote:medvjed23 wrote:meni je školska lektira haman ogadila knjigu.. ljubav prema istoj se razvila tek poslije školovanja, kad sam počeo čitati po svom ćeifu..
Prva knjiga koja mi je ostala u sjećanju je Pas pismonoša, lektira u Osnovnoj.
Pa kasnije Madam Bovary, Derviš i smrt, Tvrđava, Prokleta avlija, Stranac, Proces, sve su to jako dobre knjige koje smo morali čitati kao lektire.
I mislim da je upravo knjiga koju smo morali pročitati kao lektiru, me "natjerala" da se stvarno zaljubim u čitanje a to je Zločin i kazna, možda jedna od meni najdražih knjiga i dan-danas.
E sad ne znam kakve su lektire bile ranije, ja sam svojim bila poprilično zadovoljna
- spreca
#8507 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Prva knjiga koju sam procitao a da nije bila obavezna je bila Starac i More ,rahmetliBoemica wrote:Meni i nije baš.spreca wrote:medvjed23 wrote:meni je školska lektira haman ogadila knjigu.. ljubav prema istoj se razvila tek poslije školovanja, kad sam počeo čitati po svom ćeifu..
Prva knjiga koja mi je ostala u sjećanju je Pas pismonoša, lektira u Osnovnoj.
Pa kasnije Madam Bovary, Derviš i smrt, Tvrđava, Prokleta avlija, Stranac, Proces, sve su to jako dobre knjige koje smo morali čitati kao lektire.
I mislim da je upravo knjiga koju smo morali pročitati kao lektiru, me "natjerala" da se stvarno zaljubim u čitanje a to je Zločin i kazna, možda jedna od meni najdražih knjiga i dan-danas.
E sad ne znam kakve su lektire bile ranije, ja sam svojim bila poprilično zadovoljna
ali lektiru nisam volio iz kaprica...iz SH sam zbog toga uvijek imao dvojku eventualno trojku
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8508 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Gdje vam je tu Legenda o Ali-paši 
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#8509 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
eto, tema baš u dobar vakat...oktobar se obilježava kao mjesec knjige...
mislim da je odabir lektira za srednju školu većinom neprilagođen uzrastu...ali tu bi trebali na scenu stupiti profesori sa dobrom obradom i zanimljivim načinima analize...a ne da je maksimum analize provjera koje je boje bila košulja nekog lika u petom poglavlju...
mislim da je odabir lektira za srednju školu većinom neprilagođen uzrastu...ali tu bi trebali na scenu stupiti profesori sa dobrom obradom i zanimljivim načinima analize...a ne da je maksimum analize provjera koje je boje bila košulja nekog lika u petom poglavlju...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8510 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Zato što vjerovatno godinama daju istu listu, po šablonu.lmo wrote:eto, tema baš u dobar vakat...oktobar se obilježava kao mjesec knjige...
mislim da je oddabir lektira za srednju školu, većinom, neprilagođen uzrastu...ali tu bi trebali na scenu stupiti profesori sa dobrom obradom i zanimljivim načinima analize...a ne da je maksimum analize provjera koje je boje bila košulja nekog lika u petom poglavlju...
Ima li kakav novi pisac, nova knjiga, pa sve to fino iskombinovati
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#8511 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
i ja s djecom obrađujem uvijek iste, npp-om određene lektire...
ali je sa različitom djecom različita i analiza...načini doživljavanja, primjećivanja nekih detalja , davanje na važnosti nečemu, pa diskusije ili bilo šta drugo.
a slažem se da treba uvoditi i osvježenja, posebno uspavanim srednjoškolskim profesorima...pored klasika, uvoditi i savremena djela..
ali je sa različitom djecom različita i analiza...načini doživljavanja, primjećivanja nekih detalja , davanje na važnosti nečemu, pa diskusije ili bilo šta drugo.
a slažem se da treba uvoditi i osvježenja, posebno uspavanim srednjoškolskim profesorima...pored klasika, uvoditi i savremena djela..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8512 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Jasno, postoje i ograničenja.lmo wrote:i ja s djecom obrađujem uvijek iste, npp-om određene lektire...
Opet, ti se trudiš da to bude drugačije
- triconja
#8513 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Sta neprimjeren, bila naka pred kraj kako se nabija na kolac i kako se skida koza sa ledjalmo wrote:eto, tema baš u dobar vakat...oktobar se obilježava kao mjesec knjige...
I jel to normalno davat djeci da citaju?
- spreca
#8514 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Cito sam mu brata Rodoljuba ColakovicaTomahawk11 wrote:Gdje vam je tu Legenda o Ali-paši
Enver Čolaković rodio se 27. maja 1913. u Budimpešti. Otac mu bijaše industrijalac Vejsil - beg Čolaković, vlasnik mnogih nekretnina i sarajevske ciglane koja je sve do kraja drugoga svjetskoga rata zaposjedala područje današnjega glavnog željezničkog kolodvora, a njegova majka Ilona (Fatima - Zehra) izdanak je stare mađarske plemićke obitelji Mednyanszky. Nesretno i burno djetinjstvo, protkano selidbama i putovanjima, Enver Čolaković provodi uglavnom u Budimpešti, a nakon prvoga svjetskog rata obitelj Čolaković seli u Sarajevo. Do kraja 1942. završio je roman Legenda o Ali - paši, te autobiografsko djelo Knjiga majci, u kojem otvoreno ističe svoje antifašističko opredjeljenje i opisuje suvremena četnička, ustaška i okupatorska zvjerstva nad narodom, progone Židova i zatiranje muslimanskih sela. Ovo je razdoblje najplodnijeg Čolakovićevog javnoga rada. 1943. dobiva nagradu "Matice hrvatske" za najbolji roman, na temelju rukopisa romana Legenda o Ali - paši. Uz brojne pjesme objavljuje pripovjetke, novele, eseje, kazališne prikaze, političke osvrte u kojima se zalaže za bosanskohercegovačke muslimane, te roman u nastavcima Mujica Hanka. 1943. izvodi se i njegova salonska komedija Moja žena krpi čarape.
Legenda o Ali - paši, štampana 1944, dobiva oduševljene kritike tada najutjecajnijih hrvatskih pera. 1943 - 44. Čolaković je napisao zbirku pripovjedaka Lokljani, koje su međusobno povezane, i roman Melun. 1944. Čolaković hrabro objavljuje antiratnu pjesmu Majko u "Vijencu" br. 6 - 10. Konac rata Čolaković je dočekao kao slomljen čovjek. Pješice se iz Mađarske vratio u Zagreb, a zatim u Sarajevo gdje bijaše uhapšen. Iz Sarajeva je kao prebačen u Zagreb. Imanje mu je odmah nakon rata bilo eksproprirano. Mak Dizdar mu piše da se ne vraća u Sarajevo, jer će izgubiti glavu. Potpuno nevin, Enver Čolaković bijaše nekoliko puta u Zagrebu uhapšen 1945. godine. Ovo ga se duboko kosnulo, premda je ubrzo bio pušten na "slobodu". 1946. piše zbirku pjesama Iz moje samice i Zatvorske novele. Čolaković piše uglavnom lirsku prozu: Pisma nepoznatom i Mrak - Simfonija rijeci u a-molu. 1947. otpočinje pisanje autobiografskog romana Jedinac u stihovima. (Roman dovršava tek 1962.) Radi do iznemoglosti kao predavač matematike po mnogim srednjim školama, pa stiže pisati uglavnom samo pjesme. Njegovo je pjesništvo dostiglo svoju zrelost upravo u ovome razdoblju. 1953. piše Bajke o stvaranju svijeta, inspirirane Kur'anom i dopunjuje Lokljane, ciklus pripovijedaka o bosanskom selu između dva svjetska rata. 1953. dobiva sina Esada. Otpočinje pisati romane Mali svijet, Rasap; Srce Marije Kavaljecke i dugu novelu Spirale. Postaje članom DKN, PEN-a i Društva prevodilaca Hrvatske. Tek 1970. Čolaković napokon zadobiva priznanja za svoj književni rad. Umro je 18. augusta 1976. od posljedica srčanog udara.
- duminjo
#8515 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Raskoljnjikov?triconja wrote:Sta neprimjeren, bila naka pred kraj kako se nabija na kolac i kako se skida koza sa ledjalmo wrote:eto, tema baš u dobar vakat...oktobar se obilježava kao mjesec knjige...
mislim da je odabir lektira za srednju školu većinom neprilagođen uzrastu...ali tu bi trebali na scenu stupiti profesori sa dobrom obradom i zanimljivim načinima analize...a ne da je maksimum analize provjera koje je boje bila košulja nekog lika u petom poglavlju...![]()
I jel to normalno davat djeci da citaju?
Imo, sutnine karenjinu, usrecite djecu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#8516 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Legenda o Alipaši je fantastičan romanspreca wrote: ....
Moguće da je bio zabranjen pisac i djelo.
- triconja
#8517 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Sda propaganda naka bolanduminjo wrote:Raskoljnjikov?triconja wrote:Sta neprimjeren, bila naka pred kraj kako se nabija na kolac i kako se skida koza sa ledjalmo wrote:eto, tema baš u dobar vakat...oktobar se obilježava kao mjesec knjige...
mislim da je odabir lektira za srednju školu većinom neprilagođen uzrastu...ali tu bi trebali na scenu stupiti profesori sa dobrom obradom i zanimljivim načinima analize...a ne da je maksimum analize provjera koje je boje bila košulja nekog lika u petom poglavlju...![]()
I jel to normalno davat djeci da citaju?![]()
Imo, sutnine karenjinu, usrecite djecu
- spreca
#8518 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Sigurno je bio zabranjen ali neznam zbog cega....sumnjam na Ali Pasu...nije se to moglo nekima svidjeti ....da je pisao kao Andtic vjerovatno bi dobio i kakvu nagraduTomahawk11 wrote:Legenda o Alipaši je fantastičan romanspreca wrote: ....Ja sam to čitao kao lektiru, a poslije, igrom slučaja, dopadne me na moru....nisam spavao dok je nisam pročitao
![]()
Moguće da je bio zabranjen pisac i djelo.
-
zipoo
#8519 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
JesteBoemica wrote:Ma jel' mu to grudnjak na glavi?zipoo wrote:
- Boemica
#8520 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Ovo je najbolji avatar dosad na forumuzipoo wrote:
Jeste
-
Fudo387
#8521 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Divi sprece sto je zajeban,
sta ste ga to pitale?
sta ste ga to pitale?
-
zipoo
#8522 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
reci mi nesto sto ne znamBoemica wrote:Ovo je najbolji avatar dosad na forumuzipoo wrote:
Jeste
- MarlboroGold
#8523 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
1. Leđa i intimni dijelovi... samo sa brijačem/trimerom. Curi dam da odradi leđa jer ne mogu skroz dohvatiti.kiki-miki wrote:1. Depilirate li se i kuda?
2. Koje auto vozite, a koje bi voljeli da vozite?
3. Koji posao biste rado radili?
4. Gdje biste sad na odmor otisli?
2. Škodu fabiju 2004, a volio bih voziti novi Volvo XC40 ili novu Acuru TLX.
3. Oduvijek sam maštao o nekom poslu u vezi arheologije i kosmologije.
4. Bahami, Maldivi, Zanzibar...
- Xavier1
#8524 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
Intimni dijelovi.
Sta te briga.
Astronaut.
Novi Zeland.
Ej cuj ledja brijes Marlboro. Vjerovatno si jedan od rijetkih koji je dlakav tu.
Sta te briga.
Astronaut.
Novi Zeland.
Ej cuj ledja brijes Marlboro. Vjerovatno si jedan od rijetkih koji je dlakav tu.
- pizarro
#8525 Re: Žene pitaju muškarce (pročitajte prvi post) vol. 2
toskanakiki-miki wrote: 4. Gdje biste sad na odmor otisli?