Republika Turska

Post Reply
jao_situacije

#8501 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

Edin H. wrote:
jao_situacije wrote:
kakve veze ima kad je izašao narod, tebi nikako ne ide u glavu da je narod protiv ovoga i da je erdoan legitiman vladar
nemoj projicirati svoje lične želje na turski narod, znaju oni sebi
narod je izašao kad je svojim očima vidio da je u istanbulu 2000 vojnika i da je istina da je to samo dio vojske
i svaka im čast, tako se brani država i suverenitet, vojska nije suveren nego narod a narod je svoje rekao i na izborima i na ulici

Cuj svaka im cast, a sto ne izadjose i napadose Armiju zbog genocide nad Kurdima? Znaci ako narod koji je legitimno izabrao Karadzica ga pokusa zastiti da je doslo do vojnog udara, ja bih trebao podrzati Karadzica, jer je legalno izabran.

Poenta je da ne bi izasli da je vojska ili vecina vojske pocela pucati po narodu, znaci generali su lose procijenili.

Uostalom ako si bio oko Holiday na pocetku rata znas o cemu govorim.
poenta je da je ti nemaš pojma šta pričaš ljudi su u ankari ginuli ko zečevi sinoć
supercobre su masakrirale ljude na cesti to je uživo preneseno na turskoj televiziji
tenkovi su gazili ljude na ataturk bulevaru i ta snimka je prenesena, naravno ti to nisi vidio

neću da te vrijeđam ali vidi se nedostatak osnovnog znanja o situaciji u turskoj i odnosa prema kurdima, nek ti kikiboba objasni šta su radili prije brke kurdima
ponavljam bošnjo iz svojih cipela analizira situaciju u turskoj i ne zna osnovne činjenice
uporediti holidej karadžića i ostalo, mislim šta reći..

shvatam da ne podržavaš brku, ali ne možeš na silu osporavati
ti isti kurdi su glasali za akp pogledaj rezultate izbora, eto barem to pogledaj gdje žive kurdi i ko je tu osvajao glasove
Drvosjeca iz Dejcica

#8502 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Oficiri turskim vojnicima rekli da se radi o vježbi, a ne o vojnom udaru
:shock: Ako je ovo istina onda prema naredbodavcima ne treba imati milosti. Jebote 256 insana izgubilo živote... :(
mario001

#8503 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

Ista ekipa se radovala ovom vojnom udaru kao nekada plenumu prije tri godine... :-)
zrakomlat

#8504 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

gospodja profiterka wrote:
seln wrote:
gospodja profiterka wrote: Evo, da te ja pitam nešto: koliko je ostalo abdićevaca u Krajini? Koliko ima ovih nabrušenih paradžematlija? Da oni nasrnu na vlast u Sarajevu s oružjem u rukama, bez obzira koliko ih ima, i da im vlast odgovori silom, šta bi učinili Srbi i Hrvati koji teže secesiji? Kako bi postupila međunarodna zajednica u toj situaciji? Da li bi bilo bitno koga je više i ko je jači?
Poredimo neuporedivo. Prvo: i jedno i drugo su civile, nisu vojska koja pokusava puc.
Drugo, za razliku od BiH, Turska nema ni priblizno toliko jake unutrasnje neprijatelje, a bogami ni spoljne.
Trece: ne bih ni tada bio za pozivanje naroda na ulice, ni za zakon linca.
Pa narod je i 1992. izašao na ulice, a bogami je i linča bilo. Ko je drugi izašao na ulice? Prva bosanska tenkovska divizija?
Vojska koja pokušava izvesti puč je nešto što nijedan ozbiljan, iskren demokrat ne bi smio podržati bez obzira koliko mrzio vlastodršca. A primjeri koje sam ti navela su u funkciji dokazivanja da brojnost nema ništa s tim, već sama činjenica da bi su se sukobile naoružane frakcije protiv legalnih organa vlasti i da to neumitno vodi u destabilizaciju i, u konačnicu, raspad zemlje, pogotovo ako zemlja već ima hejbet neprijatelja.

Ja sam se uvijek zalagala za građanski bunt protiv Erdogana (i te postove možeš naći), ali za vojni puč - nikada.
Što se linča tiče, nasilje rađa nasilje.
:thumbup:
Zgoljo

#8505 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Dojma sam da su mnogi jako uznemireni zbog neuspjeha puča.Savjetujem sabur i malo dublje disanje,sta ces takav je zivot.
Takodje sam dojma da nam slijede dani i dani placa kao onomad na popisu,sve dok nadleznima ne prekipi i ne zakljucaju kmecaonu.
O'zone
Globalni moderator

#8506 Re: Republika Turska

Post by O'zone »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
:shock: Ako je ovo istina onda prema naredbodavcima ne treba imati milosti. Jebote 256 insana izgubilo živote... :(
Pa prepostavimo da jeste i da su regruti iskorišteni radi brojnosti jedinica na terenu. Sa druge strane si imao i određeni borj onih koji su u puču učestvovali svojevoljno i odlučno; piloti aviona i helikoptera, određeni broj vojnika koji je pucao na policiju i civile te gazio ih oklponim vozilima.

Mislim da je dio onih koji su se prvi povukli i predali stvarno bio obmanut da je u pitanju vježba ili eventualni teroristički napad a njihovo je bilo da izvršavaju komande, međutim brzo su skontali da nešto nije kako treba.
Matzan

#8507 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

Dakle, moglo bi se zaključiti:
Državni udar ili vojni puč je nezakonit, nasilan i nedemokratski čin svrgavanja legitimno izabrane vlasti od strane vojske te iste zemlje, izuzev ako se ne radi o Turskoj, Egiptu i sl. državama, jer se na čelu istih nalaze "diktatori koji zagovaraju islamistički koncept uređenja države". :oops: :mrgreen:
General War

#8508 Re: Republika Turska

Post by General War »

Zgoljo wrote:Dojma sam da su mnogi jako uznemireni zbog neuspjeha puča.Savjetujem sabur i malo dublje disanje,sta ces takav je zivot.
Takodje sam dojma da nam slijede dani i dani placa kao onomad na popisu,sve dok nadleznima ne prekipi i ne zakljucaju kmecaonu.
Jest vala, bas vas je krenulo :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#8509 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Matzan wrote:Dakle, moglo bi se zaključiti:
Državni udar ili vojni puč je nezakonit, nasilan i nedemokratski čin svrgavanja legitimno izabrane vlasti od strane vojske te iste zemlje, izuzev ako se ne radi o Turskoj, Egiptu i sl. državama, jer se na čelu istih nalaze "diktatori koji zagovaraju islamistički koncept uređenja države". :oops: :mrgreen:
Da, tako je. Problem je što pojedini doslovno tako razmišljaju. :roll:
mario001

#8510 Re: Republika Turska

Post by mario001 »

Zgoljo wrote:Dojma sam da su mnogi jako uznemireni zbog neuspjeha puča.Savjetujem sabur i malo dublje disanje,sta ces takav je zivot.

Plenumasi, slicne ideje su se mogle cuti na onim youtube prenosima plenuma iz Doma Mladih
ElRe

#8511 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Zgoljo

#8512 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Matzan wrote:Dakle, moglo bi se zaključiti:
Izuzev ako se radi o muslimanskim zemljama.
To ti je konciznije,ne znam zasto pokusavas razvodnjavati suštinu.

Ali imamo novi momentum,nije uspjelo,na ooo..opste iznenadjenje mnogih,vjerujem i tebe,osim moje duse.
jao_situacije

#8513 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

O'zone wrote:
Pa prepostavimo da jeste i da su regruti iskorišteni radi brojnosti jedinica na terenu. Sa druge strane si imao i određeni borj onih koji su u puču učestvovali svojevoljno i odlučno; piloti aviona i helikoptera, određeni broj vojnika koji je pucao na policiju i civile te gazio ih oklponim vozilima.

Mislim da je dio onih koji su se prvi povukli i predali stvarno bio obmanut da je u pitanju vježba ili eventualni teroristički napad a njihovo je bilo da izvršavaju komande, međutim brzo su skontali da nešto nije kako treba.
regruti su plakali i opravdavali se, to je viđeno i na snimkama i slikama ljudi i policija ih grle i tješe

onaj u supercobri je zaslužio najgoru moguću kaznu i tešku smrt, onako masakrirati ljude topom od 20mm na ulici je bolesno i neviđeno
takvi u siriji bacaju bombe na bolnice i škole
155_mm

#8514 Re: Republika Turska

Post by 155_mm »

mali_milojica wrote:
Co0l wrote:
Bodkin wrote: Samo jaka drzava ode na noge putinu, asadu i izraeu da se izvinjava. Jaka ko beton :D jebote turkofili svrse dva puta na sat danas
Po ko zna koji put,ko se Asadu izvinjavao?
Nisu se ni Izraelcima izvinjavali,nego su se dogovorili da Izraelci plate odstetu porodicama ubijenih na onom humanitarnom brodu i dogovorili da ce turski humanitarni brodovi bez probelma moci dostavljati pomoc Gazi :D
Jedino su se Rusima malo ulizivali oko aviona,jer propade posao od nekoliko desetina milijardi $ oko plinovoda,a vidimo da je i to vjerovatno mig Amera bio,jer isti su jucer sa Rusima dogovorili zajednicko djelovanje u Siriji.
ma dzaba to nekom objasnjavati kome je zivotna zelja vidjeti ponizenu tursku. na svim forumima svetosavske orijentacije ista prica kako turci propadose kako ce ih kurdi razbucati.

ljidi nisu ni svjesni koliko je jedna turska bitna rusiji ili izraelu. evo svi ovi ruski turisti se doslovno posrase na mrtvog pilota i pohrlise u tursku. a kad bi samo znali koliko se dnevno u izraelu skuha corbica i kaHvi sa turskom vodom.

a za ovo izvinjavanje asadu vjerovatno ga malo prenjelo. :lol:
General War

#8515 Re: Republika Turska

Post by General War »

The coup plotters' manifesto reportedly stated that they stepped in because, among other things, the president and government have created an autocracy that made the legal system unworkable. This much is true -- that over the past five years, the ruling party has systematically throttled the independence of state institutions, the media, education, civil society, and recently two of the highest courts in the land. In short, the AKP has been dismantling Turkey's democratic walls brick by brick.
And this is not the first time Turkey has been faced with a coup attempt. The country has a history of coups in which the military brought down governments they thought were too autocratic, too inept, or too religious in an attempt to press the democratic reset button. Yet since the AKP came to power in 2004, it has tried to muzzle the army through a series of court cases that jailed hundreds of officers, including generals. In 2011, Turkey's top military commanders resigned, saying that their soldiers were demoralized and the commanders could no longer do their jobs.
This time, thousands of Erdogan supporters heeded his call to take to the streets. They threw themselves in front of tanks and cornered terrified looking soldiers as minarets called for jihad. Yet ultimately, whether the coup succeeds or not, this brings the prospect of civil war closer -- and heightens the likelihood of a lost generation before Turkey can rebuild the image of itself. It is a dramatic departure from just five years ago, when the country had earned the respect and admiration of the world.
Friday's tragedy is largely self-inflicted by a government that has been willing to trade in a functioning democracy for dictatorial power. Ironically, it seems likely to use a failed coup to further that goal.
http://edition.cnn.com/2016/07/16/opini ... index.html
Edin H.

#8516 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

General War wrote: moze traziti cak i odlazak u trecu zemlju ukoliko grcka ne zeli udovoljiti azil.
Ne u Evropi zbog Dablinske konvencije, ali kao sto ti rece mora Sud odluciti da li ce im se suditi pravicno u Turskoj (sto ocigledno nije slucaj sudeci po sudjenju generalima 2013.) tako da nema sanse da ih isporuce.
General War

#8517 Re: Republika Turska

Post by General War »

Edin H. wrote:
General War wrote: moze traziti cak i odlazak u trecu zemlju ukoliko grcka ne zeli udovoljiti azil.
Ne u Evropi zbog Dablinske konvencije, ali kao sto ti rece mora Sud odluciti da li ce im se suditi pravicno u Turskoj (sto ocigledno nije slucaj sudeci po sudjenju generalima 2013.) tako da nema sanse da ih isporuce.
Dablinska konvencija je za izbjeglice, ovi su politicki azilanti za njih ne vazi to ukoliko nisu pocinili ratni zlocin ili neko kriminalno djelo iz zemlje iz koje bjeze.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8518 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

vratiće ih grci, još će im i helikopter servisirati i popraviti ako bude šta trebalo
generali su osuđeni po zakonu i pravično, jer su spremali državni udar, kao što će biti slučaj i sa ovim idiotima
Reglan

#8519 Re: Republika Turska

Post by Reglan »

Prekide Erdogan izlaganje dok ezan ne prodje.
Danguba

#8520 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

jao_situacije wrote:
kamen spoticanja wrote:Scenario je manje vise replika puca iz osamdesetih...jedina razlika je sistem koji je brko napravio u ovih 15tak godina...
za 10 minuta nakon sto ih je pozvao na ulice par miliona ljudi bilo je na ulicama...
nazalost na ovom forumu vlada jedno elementarno neznanje pomjesano s navijackim i ideoloskim pogledima na tursko drustvo
a fakt je da 50 % odraslih turaka stoji iza brke...glavom i zivotima...
ma standardno napaćeno bošnjački
ja sam protiv bakira, bakir je dobar s brkom, znači ja sam protiv brke

glupi mujo iz vica.
valjaju se gluposti priča o islamizaciji muslimana, rušenju sekularizma, jer se pročitalo u nekom govnetu od medija u bih da je to tako
tursku ni na slikama nisu vidjeli, al bitno je s kim je bakir i zeleni debili

slazem se

kakav god bio erdogan bolji je od razrusene turske, stotine hiljada mrtvih i milioni raseljenih.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8521 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

kriminalci ne mogu dobiti politički azil, tako da će grci postupiti po zakonu i isporučiti kriminalce nazad u tursku da im se sudi po zakonu ... ipak je tsipras legalista i gospodin čovjek, neće se on petljati sa bagrom i izdajnicima
155_mm

#8522 Re: Republika Turska

Post by 155_mm »

Kikibombona wrote:
A kada ista ova vojska ubija kurdske civile i ravna kurdske gradove onda je to ok?
Niti ko o tome pise, niti se kome sudi!
Stavise, nacija je ponosna na zlocince!

Da apsurd bude veci, ista ova vojska je dobila imunitet od krivicnog gonjenja, da moze bez ikakve brige ravnati kurdske gradove na istoku zemlje. Imunitet su dobili prije dvije-tri sedmice. Pitam se da li imunitet vazi sada kada su pobili turske civile?

Turska vojska puca na Kurde koji su sa bijelom zastavom kupili mrtve na ulici

O ovome niko nije pisao, a kamoli da je neko odgovarao. Mogao je jedino ordenje dobiti ovaj zlocinac sto pobi ljude.

Pa onda ubise kurdskog civila, zavezase ga za vojno vozilo i sa njim se provozase kroz centar Vana. Kada su objavili zapadni mediji, Davutoglu je negirao. Kada je skontao da nema smisla, rekao je da ce odgovarati onaj ko je video objavio. Za zlocin ide nagrada.

Image

I stotine ovakvih primjera....

Oni koji su jucer bili heroji, dok su rusili kurdske gradove, ubijali, palili... pisali grafite poput 'kastrirati kurdske zene da se mi ne mucimo sa njihovim kopiladima'... preko noci postadose izdajnici! I zlocinci! Koja hipokrizija, sunovrat morala!

Kakve bona zenevske konvencije, klinci palci, pricamo o notornim zlocincima. Zabranili su svim mogucim organizacijama da istraze nebrojene zlocine koje su pocinili nad kurdskim narodom na istoku zemlje.

Pa pučisti i zamjeraju Erdoganu između ostalog blag pristup rješavanju konflikta sa Kuridma zato ne razumijem opet ove tvoje stavove. Koga sada kritikuješ i okrivljuješ konkretno za ovaj zločin Erdogana lično ili vojsku i da li bi tebi bilo draže da su pobijedili pučisti? :?
ma pusti ga gubi se bre ko abdest. da ga pitas pod kojim politickim vodstvom turske je poceo proces pomirenja sa kurdima i kakav takav ekonomski razvoj tog dijela turske, ne bi ti znao reci.
General War

#8523 Re: Republika Turska

Post by General War »

Danguba wrote:
jao_situacije wrote:
kamen spoticanja wrote:Scenario je manje vise replika puca iz osamdesetih...jedina razlika je sistem koji je brko napravio u ovih 15tak godina...
za 10 minuta nakon sto ih je pozvao na ulice par miliona ljudi bilo je na ulicama...
nazalost na ovom forumu vlada jedno elementarno neznanje pomjesano s navijackim i ideoloskim pogledima na tursko drustvo
a fakt je da 50 % odraslih turaka stoji iza brke...glavom i zivotima...
ma standardno napaćeno bošnjački
ja sam protiv bakira, bakir je dobar s brkom, znači ja sam protiv brke

glupi mujo iz vica.
valjaju se gluposti priča o islamizaciji muslimana, rušenju sekularizma, jer se pročitalo u nekom govnetu od medija u bih da je to tako
tursku ni na slikama nisu vidjeli, al bitno je s kim je bakir i zeleni debili

slazem se

kakav god bio erdogan bolji je od razrusene turske, stotine hiljada mrtvih i milioni raseljenih.
Naravno, to i on kaze :lol:
zrakomlat

#8524 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

General War wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ljudi ostaju ljudi bez obzira na situaciju, političku opciju ili stranu u ovakvim situacijama.

:thumbup: Pravi profesionalac, i covjek svaka cast.
tandmand

#8525 Re: Republika Turska

Post by tandmand »

Dovoljno je loše što je do puča ikako došlo, bez obzira na njegove rezultate a što je posljedica jedne promašene politike "s početka proljeća". Sada Assad valja? Sjeća li se iko šupačkog ponašanja turske vojske prilikom napada ISILA na Kobani? Turska nema više pravo da prigovara kako ih kao muslimane EU neće, jer zemlja u kojoj se ovakve stvari događaju je svjetlosnu godinu daleko od zapadne Evrope. Sa politikom piškiću-kakiću, Turska je u političkom smislu postala karikatura. Nije bezveze ona: što južnije to tužnije. Turska je u društvu država sa "temperamentnim" narodima Južne Amerike, BI, Kavkaza i sl. Kakva bolan demokratija i qraz.
Neka Bošnje gutaju placebo pilulu na kojoj piše "Turska" a omladina neka u međvremenu traži posla u Njemačkoj ...
Last edited by tandmand on 16/07/2016 19:56, edited 2 times in total.
Post Reply