Sirija

Locked
udrch

#8501 Re: Sirija

Post by udrch »

Kikibombona wrote:I jos da dodam.

Provinija Haska u kojoj su Kurdi vecina.

http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Hasakah_Governorate

1 500 000 stanovnika.

Sredisnja enklava na sjeveru provincije Raka ima po slobodnoj procjeni oko 100 000 stanovnika. Ayn al Arab je najveci grad sa 50 000 stanovnika.

http://en.wikipedia.org/wiki/Afrin,_Syria

Distrikt Afrin, 500 000 stanovnika. Ne znam koliki je udio Kurda u ovom broju.
Kurda ima oko 2 miliona sveukupno..imaš etničku kartu ispod ovog linka, Columbia Univerzitet radio..
distrikt Afrin nema 500.000 stanovnika svejedno što piše na ovom linku što si postavio, pregledao sam juče detaljno, jednostavno je to previše za to planinsko područje..moja procjena je između 200 i 300 hiljada..
na ovoj etničkoj karti imaš raspored Kurda, pa ćeš dobiti odgovor zašto je spajanje ove tri enklave skoro nemoguć posao..
u Hasaki živi vjerovatno oko milion Kurda..ali oni nisu pokazali dosad interes za rat koliko vidim, jer neke formacije SAA i sad se nalaze oko dva najveća njihova grada, a i FSA drži sve gradove gdje su suniti većina..
kao što ranije rekoh, ovi sukobi što su Kurdi poduzeli uglavnom su usmjereni na ISIL..nigdje nisu napali ni Nusru ni FSA..
Kikibombona

#8502 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

udrch wrote: Kurda ima oko 2 miliona sveukupno..imaš etničku kartu ispod ovog linka, Columbia Univerzitet radio..
distrikt Afrin nema 500.000 stanovnika svejedno što piše na ovom linku što si postavio, pregledao sam juče detaljno, jednostavno je to previše za to planinsko područje..moja procjena je između 200 i 300 hiljada..
na ovoj etničkoj karti imaš raspored Kurda, pa ćeš dobiti odgovor zašto je spajanje ove tri enklave skoro nemoguć posao..
u Hasaki živi vjerovatno oko milion Kurda..ali oni nisu pokazali dosad interes za rat koliko vidim, jer neke formacije SAA i sad se nalaze oko dva najveća njihova grada, a i FSA drži sve gradove gdje su suniti većina..
kao što ranije rekoh, ovi sukobi što su Kurdi poduzeli uglavnom su usmjereni na ISIL..nigdje nisu napali ni Nusru ni FSA..
I meni izgleda 500 000 puno za Afrin, al tako pise. :-)

http://www.washingtonpost.com/blogs/wor ... 1-zoom.jpg

Prouci malo mapu. Kurdski teritorij se presjeca u Azazu i Tell Abyadu. Broj Arapa na obe lokacije ne prelazi 100 000, veoma mali gradici i rijetko naseljeno podrucje. To posebno vazi za drugi grad i provinciju Raka. Kurdima treba Azaz i gradici uz tursku granicu, nema potrebe da idu juzno ka Alepu. Ako osvoje Azaz, to ce biti to.

Vazno je istaci da Kurdi imaju znacajan udio u stanovnistvu u Azazu i Tekk Abyadu koje trebaju zauzeti.
Chisum

#8503 Re: Sirija

Post by Chisum »

Necu da pitam za ove polupismene bushmane, za njih me zivo zaboli... ali me zanima, a vidim ima vas ovdje koji zaista pratite ovu sirijsku golgotu, je li ta Asadova vojska zaista ozbiljna vojska i, poznajuci Arape i njihovo "umijece" ratovanja, da li je ova vojska sposobna jednog lijepog dana privesti ovo kraju? Postoje li neke "opjevane" elitne jedinice Asadove vojske, brigade, divizije koje bi se mogle nositi i sa nekim malo ozbiljnijim od ovih zaostalih bradonja?

... jer ovo sve vec dosta dugo traje.
Kikibombona

#8504 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Chisum wrote:Necu da pitam za ove polupismene bushmane, za njih me zivo zaboli... ali me zanima, a vidim ima vas ovdje koji zaista pratite ovu sirijsku golgotu, je li ta Asadova vojska zaista ozbiljna vojska i, poznajuci Arape i njihovo "umijece" ratovanja, da li je ova vojska sposobna jednog lijepog dana privesti ovo kraju? Postoje li neke "opjevane" elitne jedinice Asadove vojske, brigade, divizije koje bi se mogle nositi i sa nekim malo ozbiljnijim od ovih zaostalih bradonja?

1. Ekstremisti pristizu sa svih strana. Dobrovoljaca koliko hoces. Jordanska, iracka, turska i libanonska granica, sve su otvorene, neka manje - neka vise. Cak i mi imamo dobrovoljce tamo. :D

2. Sponzori itekako mocni. ISIL, Nusra Front, Liva Islam, Ahraru Sam, Tehvid i mnoge druge eksrremisticke skupine imaju sponzore na Arabijskom poluotoku.

3. Zajebano je urbano ratovanje, posebno u gradovima poput Homsa, Alepa i Damaska koji pojedinacno imaju preko milion stanovnika. Uz to, vojska ocigledno nije obucena za ovaj tip ratovanja. Pobunjenika nema na livadi, stacionirani su iskljucivo u gradovima.

4. Arapi ko Arapi, nikakvi takticari i ratnici.

Ja se ne bih kladio u ishod ovog rata. Ko zna kako ce zavrsiti. SAA je evidentno u zamahu u posljednjih mjesec - dva, aliii...

Jedino sam prilicno siguran da ce Kurdi profitirati kako god zavrsi.
dječak sa šibicama

#8505 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Chisum wrote:Necu da pitam za ove polupismene bushmane, za njih me zivo zaboli... ali me zanima, a vidim ima vas ovdje koji zaista pratite ovu sirijsku golgotu, je li ta Asadova vojska zaista ozbiljna vojska i, poznajuci Arape i njihovo "umijece" ratovanja, da li je ova vojska sposobna jednog lijepog dana privesti ovo kraju? Postoje li neke "opjevane" elitne jedinice Asadove vojske, brigade, divizije koje bi se mogle nositi i sa nekim malo ozbiljnijim od ovih zaostalih bradonja?

Prijatelju, gradjanski ratovi ne traju godinu dvije, to obicno ide i do 10 godina, odnosno dok se sudionici ne umore.

Izuzeci su ratovi poput spanskog, gdje je Hitler testirao svoju armadu pa usput pomogao Francu da porazi komuniste, koji su se opet rasturili na nekoliko frakcija, od staljinista do cistih anarhista, pa su u sustini razjebali sami sebe.

U susjednom Libanonu traje i danas, ne pravi rat ali sukobi svako malo... nekakav dogovor Sirijaca ce se morati ostvariti, ali dok god Saudi Arabija bude slala oruzje, novac i opremala i obucavala bjeslosvjetske dzihadiste za rat u Siriji, nema tamo ni naznaka mira.

Nagadjanja je bezbroj, od toga sta ce dobiti Kurdi, sta moze Assad, koliko je stvarno jaka opozicija u Siriji, kakav ce na kraju biti njihov odnos prema ovim ubacenim dzihadistima i teroristima, koji sve vise preuzimaju vodecu ulogu u ratu protiv SAA...

Sirijska vojska je jaka, u pocetku su bili malo zateceni jer je to bio klasicni "SSSR" tip vojske, masovnost i gomila naoruzanja, a strategija i taktika strogo zasnovana na sovjetskom modelu. Sad polako prelaze na ucinkovitiju strategiju, ocito je da su dosli instruktori iz Rusije, Irana, uostalom ako penzionisani USA generali mogu oformiti MPRI agenciju koja legalno nudi strucnu pomoc vojskama sirom svijeta, sto nebi mogli i ruski ili iranski generali, oficiri... SAA i dalje "njeguje" sovjetsku doktrinu "spaljene zemlje" ali sve je vise ucinkovitih akcija, prodora, osvajanja cijelih gradova, pokrajina, ja mislim da su im glavni savjetnici Rusi jer oni su ipak porazili tzv. Kavkaski emirat i imaju iskustva sa gerilcima.

Imaju naravno specijalne jedinice, jedna od takvih je ovih dana u Aleppu, inace zaduzena za sigurnost urbanog Damaska, ali kako vojska goni rebelse oko Damaska, sad su potrebniji u Aleppu.

A od Hezbolaha vjerujem i nema vecih specijalaca za bliskoistocni nacin ratovanja, oni su se usavrsili tokom decenija.

Ovi rebelsi jos uvijek tekbiraju, i ponasaju se ko americke crnacne geto bande, ono puskaranje, skakanje po ulici, bez zaklona, odnosi hiljade njihovih zivota. Ali zato je tu Saudi Arabija, koja navodno oprema 10.000 novih dzihadista, koji ce vjerovatno biti malo vicniji ratovanju.
Chisum

#8506 Re: Sirija

Post by Chisum »

Znam ja dobro sta je rat. I sam sam cetiri godine proveo deruci muda sto "kod kuce", sto "na strani", zavisno gdje su nas bacali, pa sam se itekako nagledao i borbe u urbanim podrucjima, a i "livade", kako Kikibombona kaze.

Ne zanima mene ovdje toliko ta trenutna takticka superiornost ili inferiornost jednih ili drugih, ja u Arapima, da budem iskren, jednostavno ne vidim ozbiljnu vojsku, pa me trenutno stanje ne moze bas ubijediti da su stvari zaista onakve kakvim se cine, ali me zanima da li vi, vi koji pratite ovaj sukob od njegove eskalacije, pa i ranije, pa evo do danas, da li vi nazirete neku matricu, nesto sto bi moglo, naravno, ukoliko ovo sve ne preraste u sukob veci i od same Sirije, moglo da barem nagovijesti buduci razvoj dogadjaja... zato i napisah "jednog lijepog dana", jer mi je sasvim jasno da ovakvi konflikti ne pocinju i ne prestaju preko noci.

Za Hezbolah sam mogao da pretpostavim, oni su se kalili dugi niz godina, ali o Asadovoj vojsci zaista ne znam puno, zato pitam.
Kikibombona

#8507 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

ISIL

http://www.youtube.com/watch?v=I2oAelwCBAQ

Nusra Front

http://www.youtube.com/watch?v=j2CSntYOVYM

Liva al Islam

http://www.youtube.com/watch?v=u8k63bSCUTE

Liva al Tehvid

http://www.youtube.com/watch?v=OCjZqdX90aY

Ahraru Sam

http://www.youtube.com/watch?v=6sZ8v4f1zfg

Ovo su manje vise najjace pobunjenicke formacije, sve odreda islamisticke orjentacije. Ima tu dobrih i prekaljenih boraca, koji ne mare za zivotima. Nije se lako protiv takvih boriti. U Siriji ih ima desetine hiljada. Desetine slicnih formacija.

Zanimljivo je da su medjusobno ne podnose, cesto puskaraju jedni na druge. Imaju razlicite sponozre, tako da od jedinstvene komande nema nista.

Zavahiri je naredio raspustanje ISILa i da podrsku Nusra Frontu.
Kikibombona

#8508 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Chisum wrote:Znam ja dobro sta je rat. I sam sam cetiri godine proveo deruci muda sto "kod kuce", sto "na strani", zavisno gdje su nas bacali, pa sam se itekako nagledao i borbe u urbanim podrucjima, a i "livade", kako Kikibombona kaze.

Ne zanima mene ovdje toliko ta trenutna takticka superiornost ili inferiornost jednih ili drugih, ja u Arapima, da budem iskren, jednostavno ne vidim ozbiljnu vojsku, pa me trenutno stanje ne moze bas ubijediti da su stvari zaista onakve kakvim se cine, ali me zanima da li vi, vi koji pratite ovaj sukob od njegove eskalacije, pa i ranije, pa evo do danas, da li vi nazirete neku matricu, nesto sto bi moglo, naravno, ukoliko ovo sve ne preraste u sukob veci i od same Sirije, moglo da barem nagovijesti buduci razvoj dogadjaja... zato i napisah "jednog lijepog dana", jer mi je sasvim jasno da ovakvi konflikti ne pocinju i ne prestaju preko noci.

Za Hezbolah sam mogao da pretpostavim, oni su se kalili dugi niz godina, ali o Asadovoj vojsci zaista ne znam puno, zato pitam.
Mozda ih obraduje neki novi mirotvorac poput Holbruka. :D

Sirija je kudikamo slozenija i kompleksnija od BiH. Gore iznad sam postavio etnicku kartu. Uz to, sami Arapi nisu slozni. I oni se dijele na islamiste, sekulariste, pristalice Asada i Muslimanske brace. Preveliki jaz i razlike. Ne znam koji madjincar moze pomiriti sve razlike koje su pretvorene u mrznju kroz krvavi rat (po svemu sudeci, visestruko okrutniji od naseg). Jos kad na to dodas susjede i svjetske mocnike koji naustrb Sirijaca ganjaju i lome svoje interese. Kuku njima.

Ne usudjujem se bilo sta prognozirati. Ne sumnjam da ce neko drugi pokusati. :-D
Chisum

#8509 Re: Sirija

Post by Chisum »

Da, gomila svega i svacega, placenika i luzera sa svih strana svijeta, ali, sto rece djecak, dovoljno je kada ih vidi covjek na tim raznim snimcima (ne ovim tvojim, ovdje je ipak snimano ono malo ozbiljnije lice), bas kao ona geto ekipa, to smijesno tekbiranje i sumanuto bacanje na metke, pa me i cudi da Asadova vojska nije nacinila i vece pomake do sada.
udrch

#8510 Re: Sirija

Post by udrch »

situacija je otprilike kao 92-ge u Sarajevu..lokalni komadanti su generali sami za sebe..
SAA je kao četnici, nemaju podršku većinskog stanovništva i ne smiju da siđu u grad..
imaju plaćeničke horde, kako lokalne sastavljene od šebiha milicije, tako i ove strane plaćenike iz Irana i Hezbollah..
plaćenika ima na obadvije strane, ali glavninu pripadnika obadivje armije čine Sirijci..
SAA je najvećim dijelom, oko 80% sastavljena od Alawita, etničko-religijske grupe kojoj pripada porodica Assad, oficirski kadar je i prije rata bio u ogromnom procentu sastavljen od njih..ostalih 20% čine ostali: suniti, kršćani, druzi, ismailije i sl., ali ove manje etničko-religijske grupe se uglavnom drže po strani..alawita u Siriji ima oko 10 do 12%..
FSA je uglavnom sastavljena od arapa-sunita i to u omjeru od preko 90%..arapa-sunita ima oko 60%..
Kurdi učestvuju u borbama zasebno i direktno su uključeni..apsolutno su protiv režima, ali nemaju potrebu da se sukobe sa vojskom, jer između njih i SAA je područje koje nastanjuju arapi-suniti i koji su od početka u pobuni i trenutno slobodni..
rat još nije poprimio sveobuhvatni karakter, a da li će ne znamo..
ovdje je spominjanja provincija Hama, koja je je bila najveće poprište prosvjeda, jer je to grad u kojem je otac ovog sad neka 80tih ubio preko 30.000 ljudi u pobuni..međutim tu nema sukoba nikako..ta provincija je naseljena uglavnom arapima-sunitima i vjerovatno niko u Siriji ne mrzi režim više od njih, ali nema otvorenih borbi osim u rubnim dijelovima pokrajine..neko od ovih proasadovaca je govorio da je u toj provinciji raspoređeno 100.000 vojnika od početka..
vjerovatno i jeste tako, s tim da su vjerovatno tu i neke manjinske milicije, recimo Ismailije imaju svoj dio provincije, a tu su i Druzi i kršćani..
teško je predvidjeti kako će se završiti..jedino je sigurno da Bašar neće ostati ukoliko se postigne neko frankeštajn rješenje..njega je Bijela kuća otpisala i to je jedino sigurno, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne..
drugi scenario je pobjeda FSA..ona može doći brzo kada bi se uspostavila jedinstvena komanda i formirala prava armija, ali do toga će proći godine..
drugi scenario koji bi doveo do pobjede jeste da ove trenutne pobunjeničke jedinice deblokiraju Homs i bar privremeno razbiju SAA u provinciji Hama..kad tu dođe do mobilizacije arapa-sunita vrlo brzo bi se ušetali u Damask kojeg trenutno kontrolišu vojnici dovučeni sa strane..
Herr Flick

#8511 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

Potez očajnika :lol:
Kikibombona

#8512 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Chisum wrote:Da, gomila svega i svacega, placenika i luzera sa svih strana svijeta, ali, sto rece djecak, dovoljno je kada ih vidi covjek na tim raznim snimcima (ne ovim tvojim, ovdje je ipak snimano ono malo ozbiljnije lice), bas kao ona geto ekipa, to smijesno tekbiranje i sumanuto bacanje na metke, pa me i cudi da Asadova vojska nije nacinila i vece pomake do sada.
http://www.youtube.com/watch?v=LFkzAFkM_mE

Zipa ovaj klip. :-)

Meni jos niko od pristalica pobunjenika nije objasnio zasto na svakom klipu par puta u sekundi ponove 'alahu ekber'. U cemu je fora, zar nije dovoljno reci jednom - dva puta? Kao da nista drugo ne znaju izgovoriti. I tako na bas svakom klipu. :-)

Ni SAA nije neka vojska. Nisam neki poznavaoc ratovanja, al i ne trebam biti da bih skontao da je losa vojska koja dozvoli da glavni grad i najveci sirjski grad zaposjednu neorganizovane horde ekstremista. Sada to izgleda bolje, valjda su se konsolidovali.
udrch

#8513 Re: Sirija

Post by udrch »

Kikibombona wrote:
Chisum wrote:Znam ja dobro sta je rat. I sam sam cetiri godine proveo deruci muda sto "kod kuce", sto "na strani", zavisno gdje su nas bacali, pa sam se itekako nagledao i borbe u urbanim podrucjima, a i "livade", kako Kikibombona kaze.

Mozda ih obraduje neki novi mirotvorac poput Holbruka. :D

Sirija je kudikamo slozenija i kompleksnija od BiH. Gore iznad sam postavio etnicku kartu. Uz to, sami Arapi nisu slozni. I oni se dijele na islamiste, sekulariste, pristalice Asada i Muslimanske brace. Preveliki jaz i razlike. Ne znam koji madjincar moze pomiriti sve razlike koje su pretvorene u mrznju kroz krvavi rat (po svemu sudeci, visestruko okrutniji od naseg). Jos kad na to dodas susjede i svjetske mocnike koji naustrb Sirijaca ganjaju i lome svoje interese. Kuku njima.

Ne usudjujem se bilo sta prognozirati. Ne sumnjam da ce neko drugi pokusati. :-D
prije svega, matrica je ovdje jasna, bez obzira što se režim trudi da je sakrije..
ovdje je riječ o sukobu dvije grupacije..
jezgro oko Assada čine Alawiti, znači nekih 10% stanovnika, plus oni koji su uz njega iz drugih interesa..
protiv Assada su sigurno svi suniti, jer je on za njih neprihvatljiv i sa vjerske strane, jer suniti alawite ne smatraju msulimanima, a i zbog represije koja je najviše bila i usmjerena na njih..ovu grupu čine arapi-suniti i kurdi-suniti, tj. oko 70% stanovnika Sirije..
ostalih 20% čeka ishod i manje više ne učestvuju ili se drže po strani..recimo pokrajina Suwejda nastanjena Druzima nema sukoba..
što se tiče Hezbolaha njegova snaga je ovdje precjenjena..prednost su imali na početku rata, sada je već tamo puno iskusnih boraca..oni čine prednost više iz psiholoških razloga, ali na terenu ginu kao i svi ostali..
iako nema ovdje puno poginulih u direktnim borbama kao što neki govore..recimo dječak govori o 600 poginulih za ovu bazu 80..to jednostavno nije tako, jer ovdje nema tih direktnih borbi..uglavnom pucaju sa distance..
najveće žrtve i jedni i drugi imaju u zasjedama koje su ovdje vrlo česte, jer ne postoje linije odbrane..

moguća je pojava nekog Holbruka, ali to će biti onda kada Assad bude primoran na to na bojnom polju..on sigurno jedino može braniti Latakiju i Tartus..
što se tiče Sirijaca može ih pomiriti ta želja da ne žive u tom visoko kontrolisanom društvu..
Kikibombona

#8514 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

udrch wrote: ... jer ovo sve vec dosta dugo traje.
situacija je otprilike kao 92-ge u Sarajevu..lokalni komadanti su generali sami za sebe..
SAA je kao četnici, nemaju podršku većinskog stanovništva i ne smiju da siđu u grad..
[/quote]

E jbg sad. SAA u potpunosti kontrolise Hamu i Idlib. Veci dio Damaska je pod njihovom kontrolom i skoro polovica Alepa. Homs 80% kontrolise SAA. Deir ez Zor i Dara je za sada egal. Jedini veci grad koji kontrolisu pobunjenici je Al Raka. Cini mi se grad od 200 - 300 000 stanovnika.

Cini mi se da je Kalavikula jednom napisao da 70% Sirijaca podrzava Asada i 90% SAA. Po njemu, nesto kao Alija i ABiH. Svi su podrzavali ABiH, ali ne i Aliju.

Na strani pobunjenika se uglavnom bore suniti, islamisticke orjentacije. Njihove najjace uzdanice su ISIL, Nusra i drugi. SAA je po svim istrazivanjima multietnicka vojska.

Asad je smrad i zlocinac. Moram reci da me ne optuzis za podrsku rezimu. :D
dječak sa šibicama

#8515 Re: Sirija

Post by dječak sa šibicama »

Ova suplja koja pokusava rat u Siriji predstaviti kao sukob "pravog islama" i "prljavih alawita" je odavno prevazidjena.

Zapravo, tu supljatorsku pricu verglaju jos samo dzihadlije i njihovi simpatizeri, i u skladu sa tim se ponasaju, pa kad zaustave vozace kamiona koji su alawiti, ili kad upadnu u krscansko selo, slijedi klanje ili pucanje u potiljak. Za takvu Siriju se oni bore, ali je nece dobiti.

Vecina Sirijaca ne voli Assada, ali jos manje vole ove bradate manijake. Sto potvrdjuje sama cinjenica da su protiv njih i Druzi, i Kurdi, i Palestinci koji zive u Siriji, ne racunajuci naravno one idiote iz Gaze, Hamas. Oni da su za sta sposobni, nebi bili zbijeni u logor otvorenog tipa.
udrch

#8516 Re: Sirija

Post by udrch »

pogledaj etničku kartu Deir ez Zora i Darae, ali i Alepa u ovom dijelu koji kontroliše SAA..
rat ovdje još nije dostigao svoj zenit, još je tu kalkulacija ko u priči..
Deir ez Zor i Daraa sigurno mogu biti stavljene pod kontrolu FSA, ali ima tu pozadine..
Hama i sam znaš da je protiv režima i za nju mogu život dati da se ovo stanje održava vleikom silom i represijom..
tu pokrajinu su sigurno posebno kontrolisali od početka i vjerovatno tu se nije uspjelo ilegalno ni ubaciti oružje..a bez oružja nema ni borbe i suguran sam da je to razlog..da će oni dati svoj doprinos u borbi protiv režima uopće ne sumnjam, samo je pitanje kada..
udrch

#8517 Re: Sirija

Post by udrch »

dječak sa šibicama wrote:Ova suplja koja pokusava rat u Siriji predstaviti kao sukob "pravog islama" i "prljavih alawita" je odavno prevazidjena.

Zapravo, tu supljatorsku pricu verglaju jos samo dzihadlije i njihovi simpatizeri, i u skladu sa tim se ponasaju, pa kad zaustave vozace kamiona koji su alawiti, ili kad upadnu u krscansko selo, slijedi klanje ili pucanje u potiljak. Za takvu Siriju se oni bore, ali je nece dobiti.

Vecina Sirijaca ne voli Assada, ali jos manje vole ove bradate manijake. Sto potvrdjuje sama cinjenica da su protiv njih i Druzi, i Kurdi, i Palestinci koji zive u Siriji, ne racunajuci naravno one idiote iz Gaze, Hamas. Oni da su za sta sposobni, nebi bili zbijeni u logor otvorenog tipa.
ovo jeste revolucija protiv Alawita, ali ne prljavih kako vi govorite, već režimskih..vrijeme će pokazati da je to tako..
Kikibombona

#8518 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

udrch wrote: prije svega, matrica je ovdje jasna, bez obzira što se režim trudi da je sakrije..
jezgro oko Assada čine Alawiti, znači nekih 10% stanovnika, plus oni koji su uz njega iz drugih interesa..
protiv Assada su sigurno svi suniti, jer je on za njih neprihvatljiv i sa vjerske strane, jer suniti alawite ne smatraju msulimanima, a i zbog represije koja je najviše bila i usmjerena na njih..ovu grupu čine arapi-suniti i kurdi-suniti, tj. oko 70% stanovnika Sirije..
ostalih 20% čeka ishod i manje više ne učestvuju ili se drže po strani..recimo pokrajina Suwejda nastanjena Druzima nema sukoba..
što se tiče Hezbolaha njegova snaga je ovdje precjenjena..prednost su imali na početku rata, sada je već tamo puno iskusnih boraca..oni čine prednost više iz psiholoških razloga, ali na terenu ginu kao i svi ostali..
iako nema ovdje puno poginulih u direktnim borbama kao što neki govore..recimo dječak govori o 600 poginulih za ovu bazu 80..to jednostavno nije tako, jer ovdje nema tih direktnih borbi..uglavnom pucaju sa distance..
najveće žrtve i jedni i drugi imaju u zasjedama koje su ovdje vrlo česte, jer ne postoje linije odbrane..

moguća je pojava nekog Holbruka, ali to će biti onda kada Assad bude primoran na to na bojnom polju..on sigurno jedino može braniti Latakiju i Tartus..
što se tiče Sirijaca može ih pomiriti ta želja da ne žive u tom visoko kontrolisanom društvu..
Po tebi ispada da su Sirijci zestoki radikali i da nekog ne vole samo zato sto po njima nije musliman. Asad je Arap i za sebe kaze da je musliman.

Sirijci Asada ne vole iz drugih raloga.

Pa i Bosnjaci su glasali za Komsica koji nije musliman, glasaju za mnoge Bosnjake koji su nikakvi muslimani.

Ja za raliku od tebe nemam sumnju da Asada podrzavaju mnogi Arapi iz sunitskog kulturnog kruga. Isto tako nemam sumnju da ga mnogi Sirijci organski ne podnose. Vecina ga ne voli radi njegovih dijela, manjina radi vjerske pripadnosti. Makar ja imam takav utisak.
udrch

#8519 Re: Sirija

Post by udrch »

Kikibombona wrote:
udrch wrote: prije svega, matrica je ovdje jasna, bez obzira što se režim trudi da je sakrije..

Po tebi ispada da su Sirijci zestoki radikali i da nekog ne vole samo zato sto po njima nije musliman. Asad je Arap i za sebe kaze da je musliman.

Sirijci Asada ne vole iz drugih raloga.

Pa i Bosnjaci su glasali za Komsica koji nije musliman, glasaju za mnoge Bosnjake koji su nikakvi muslimani.

Ja za raliku od tebe nemam sumnju da Asada podrzavaju mnogi Arapi iz sunitskog kulturnog kruga. Isto tako nemam sumnju da ga mnogi Sirijci organski ne podnose. Vecina ga ne voli radi njegovih dijela, manjina radi vjerske pripadnosti. Makar ja imam takav utisak.
a gdje sam ja spomenuo da oni njega ne vole što je Alawit..
oni njega ne vole, jer su on i otac uspostavili zločinački režim..drugi je problem što se on na vlasti održavao vjerujući samo u kadar koji dolazi iz alawitskih klanova..
Sirija je duboko podijeljena po ovoj matrici koju sam rekao..još uvijek je moguće naći izgovore, ali sve ih je manje..
SAA podržava Hezbollah, Irak i Iran..
FSA i ostale podržavjau sunitske zemlje..
ako ni po čemu, onda je vidljivo po ovome..
sarajevoxxxx

#8520 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

-Ukratko Asadova vojska je gomila nesposobnjakovića. Jedan bužimski bataljon Armije RBiH, ili jedan srpski bataljon sa Vozuće (da ne bude da Bošnjake hvalim) vrijedi ko deset njihovih. Ne znaju se braniti, ni pobunjenici ni Asadova vojska, niti znaju napadati. Gledam neki dan video, intervju sa jednim pobunjenikom u Halebu. Prvo maksum, dijete, onda naredali par vreća na sred ceste, za koje imaš osječaj da će se srušiti još za vrijeme razgovora. Pokaziva rukom gdje su Asadovi vojnici, neka vrsta barikade ispred njegovog skloništa, naredali nekakvog namještaja, ma smiješno. Ili oni ISIL-ovi vojnici koji na sred ulice stoje i čekaju kad će ih metak pogoditi, gdje se ponašaju kao huligani na nekim navijačkim neredima.

- Onda Haleb ima tri ili četiri miliona stanovnika, znači kao cijela BiH ili nešto manje od toga, a ni pobunjenici, a ni u dijelu Haleba pod režimskom kontrolom nemaš ni jedne postrojene brigade. Gdje je ta vojska i jedni i drugih ? Bar je nismo vidjeli na netu. Svi oni u Halebu više podsjećaju na neke bande, ili skup bandi i na jednoj i na drugoj strani. Za Haleb pod kontrolom opozicije ubjeđen sam da je tako, za ovaj drugi dio, ne mogu sto posto tvrditi, ali i njih je bar milion ili ako ne i više, jer ne znam koliko ko kontroliše Haleba. Gdje je od tog miliona vojska ? Zašto režim ne proglasi opštu mobilizaciju, imaju kasarne, imaju šlepere kalaša, odijela, bombi, samo iz Haleba mogu mogu napraviti vojsku koja može cijelu Siriju osloboditi. Umjesto toga ratuje im par desetina vojnika u centralnom zatvoru, imaju nekakve punktove, i snajperiste, te ponekad zaprijete artiljerijom.

- Onda ko se sjeća onih snimaka prilikom ulaska pobunjenika u Nevu, dakle u grad od 100 000 stanovnika. Pobunjenici su cijeli grad, uže jezgro zajedno sa bližom okolicom zauzeli za par sati. Uništili 15 punktova. Mislim, smiješno da jedan grad od 100 000 stanovnika pane za nekoliko sati ili da se brani sa 15 vojnih punktova, imajući u obzir da taj jedan vojni punkt nije ništa posebno.Kao kod nas neka malo jača zemunica, osim njih nekoliko na kojima bude po jedan tenk ili oklopnjak. Od tih 15 punktova, gledao sam snimke koje su pobunjenici napravili nakon što su zauzeli Nevu, nisam vidio ni jedan tranše iskopan, ni jedno dobro mitraljesko gnijezdo, ni jedan rov. Sve što se vidi na snimcima to je neka šupa, stara garaža na nekoj vjetrometini koju bi vjerovatno i beskućnik bez dvoumljenja zaobišao, i u nju ulazi pobunjenik i pokaziva na leševe vojnika i tu se kao vodila glavna i odlučujuća bitka za Nevu. Za grad od 100 000 stanovnika.

- Zatim najsvježiji primjer ova skladišta oružja ili municije u okolici Homsa u Mehinu. Znači radi se o drugim najvećim skladištima municije u Siriji, ili zemlji od 22 miliona stanovnika. Radi se o tridesetak objekata, i tu sam prvi put od početka sirijskog rata vidio malo ozbiljniji tranše, ili zemunicu sličnu našoj koje smo mi kopali u ratu. Ali ni tu nije bilo nikakvih dubokih rovova, velikih tranšea oko cijelih skladišta, zemunica ili mitraljeskih gnijezda. Na snimcima se vidi jedna dobra utvrda i to je sve. A fol tu čuvali hiljade tona oružja u zemlji gdje se dvije i pol godine vodi rat, i gdje je pobunjenicima definitivno najzanimljivija tačka napadanja upravo ta skladišta.

- Onda ti objekti gdje su držali oružje, pa to su trošne šupe, koje nisu čak povezane ni asfaltnim putem. Oko objekata je korov, kamenjar, hiljade tona oružja je bilo smješteno na nekoj neurednoj vjetrometini u starim šupama sa koje fasada sa vana otpada, a iznutra je uopšte nema, i koje su bile povezane kozijim stazama, i to je valjda taj kompleks gdje država od 22 miliona stanovnika drži drugo najveće skladište municije. Ne mislim da to mora biti odlućujuči faktor, ali zaista što je previše previše. Po tim vojim objektima možeš vidjeti koliko je država Sirija uništena, unazađena.Jednostavno ta vojska sa takvim mentalitetom i takva država nikad nikome nisu mogli biti bilo kakva prijetnja osim jadnom narodu po kojem vojna hunta prazni ta skladišta. Eto to je Asadova vojska.
Last edited by sarajevoxxxx on 11/11/2013 21:40, edited 1 time in total.
solar7

#8521 Re: Sirija

Post by solar7 »

JA se stvarno cudim mnogim kako na ovom forumu ,tako i uopsteno u danasnjem citavom svijetu da mogu podrzavati i toliko biti privrzeni jednom covjeku,jednom despotu.Zar je jedan covjek jedna individua toliko bitna da ga ljudi toliko podrzavaju.Ovdje mnogi pisu sa nekog VISOKOG nivoa,pa kad citas kako liejpo sastavljaju tekstove zadivis se,a akad ovamo s druge strane zacudis se kad uvidis da su to ljudi kao oni nekdasnji sto su uzvikivali bolje grob nego rob,zivio Tito i ostale proleterske parole,jer podrzavati jednog asada je van svake pameti,jednog despota-faraona,koji bi na globalnom planu mogao biti uzrok velikih problema,i to kako velikih.Eh sad neko ce reci pa on se bori protiv bradatih divljaka i on je najveca brana istima, a u isto vrijeme zaboravlja da je taj isti faraon i krivac sto su ISIS NUSRA itd.. u Siriji.Pa sjetiomo se pocetka,jer nije bilo ni jednih ni drugih vec samo pobuna da sed skine sa vlasti isti taj faraon.TAD JE TREBAO FARAON ODSTUPITI I DOPUSTITI DEMOKRATSKE PROMJENE A NE OSTATI I CEKATI DA POSTANE KAO TUTANKAMON
zemomak

#8522 Sirija

Post by zemomak »

Ja mislim da je glavni nedostatak assadove vojske malobrojnost (oko 100.000 vojnika za zemlju od 22 miliona, a izginulo ih je sigurno trecina)...pa majka mu stara na kraju naseg rata armija BiH je imala 150.000 vojnika na 20 posto terotorije BiH...zato rat i traje tri godine...

Sent from my iPhone six using Tapatalk
sarajevoxxxx

#8523 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

zemomak wrote:Ja mislim da je glavni nedostatak assadove vojske malobrojnost (oko 100.000 vojnika za zemlju od 22 miliona, a izginulo ih je sigurno trecina)...pa majka mu stara na kraju naseg rata armija BiH je imala 150.000 vojnika na 20 posto terotorije BiH...

Sent from my iPhone six using Tapatalk
- Upravo tako. Ako je zemlja napadnuta proglasi se opšta mobilizacija, oni je ne proglase ni u mjestima gdje su bili u totalnom okruženju, konkretno u Halebu. Njih održava višestruka vojna nadmoć, a možda ne toliko u tehnici i oružju koliko u pameti. Možda i jesu bili zaostali u mnogo čemu, ali su opet sto puta jači sa vojnim kadrom od pobunjenika koji su rastjerali oko sebe i one bivše kadrove Asadove vojske koji su prebjegli, ali ne u na stranu pobunjenika već u kampove u Turskoj i Jordanu. Po pobunjeničkoj hijerarhiji oni su tek bili obični vojnici koji su trebali da se dokažu, ili pak sumnjiva lica koja treba držati na oku.

- Da je po našim standardima ratovanja u Siriji bi bilo do sada minimalno milion ili čak dva miliona vojnika, tj 10 % od stanovništva. Kod njih aktivno ne ratuje sve zajedno kad se sabere i pobunjenika i Asadove vojske uključujući i strane borce, nema tu jedva stotinjak hiljada vojnika ako ne i manje, ali koji uništavaju državu kao da je Siriju napalo milion vojnika iz vana.
sarajevoxxxx

#8524 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dera: Zauzeta režimska ''4 ispostava'' brigade 61. !

- Borci FSA su danas zauzeli režimsku ''4 ispostavu'' ili ispostavu Haldun u Deri koja je pripadala brigadi 61. Zarobljen je i određen broj režimskih vojnika.

Video:

sarajevoxxxx

#8525 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Damask: Porodica koju su prilikom spremanja hrane na ulici iznenadile režimske minobacačke granate

https://www.youtube.com/watch?v=jCqHx7Y-U5k
Locked