Chisum wrote:Necu da pitam za ove polupismene bushmane, za njih me zivo zaboli... ali me zanima, a vidim ima vas ovdje koji zaista pratite ovu sirijsku golgotu, je li ta Asadova vojska zaista ozbiljna vojska i, poznajuci Arape i njihovo "umijece" ratovanja, da li je ova vojska sposobna jednog lijepog dana privesti ovo kraju? Postoje li neke "opjevane" elitne jedinice Asadove vojske, brigade, divizije koje bi se mogle nositi i sa nekim malo ozbiljnijim od ovih zaostalih bradonja?
... jer ovo sve vec dosta dugo traje.
-Ukratko Asadova vojska je gomila nesposobnjakovića. Jedan bužimski bataljon Armije RBiH, ili jedan srpski bataljon sa Vozuće (da ne bude da Bošnjake hvalim) vrijedi ko deset njihovih. Ne znaju se braniti, ni pobunjenici ni Asadova vojska, niti znaju napadati. Gledam neki dan video, intervju sa jednim pobunjenikom u Halebu. Prvo maksum, dijete, onda naredali par vreća na sred ceste, za koje imaš osječaj da će se srušiti još za vrijeme razgovora. Pokaziva rukom gdje su Asadovi vojnici, neka vrsta barikade ispred njegovog skloništa, naredali nekakvog namještaja, ma smiješno. Ili oni ISIL-ovi vojnici koji na sred ulice stoje i čekaju kad će ih metak pogoditi, gdje se ponašaju kao huligani na nekim navijačkim neredima.
- Onda Haleb ima tri ili četiri miliona stanovnika, znači kao cijela BiH ili nešto manje od toga, a ni pobunjenici, a ni u dijelu Haleba pod režimskom kontrolom nemaš ni jedne postrojene brigade. Gdje je ta vojska i jedni i drugih ? Bar je nismo vidjeli na netu. Svi oni u Halebu više podsjećaju na neke bande, ili skup bandi i na jednoj i na drugoj strani. Za Haleb pod kontrolom opozicije ubjeđen sam da je tako, za ovaj drugi dio, ne mogu sto posto tvrditi, ali i njih je bar milion ili ako ne i više, jer ne znam koliko ko kontroliše Haleba. Gdje je od tog miliona vojska ? Zašto režim ne proglasi opštu mobilizaciju, imaju kasarne, imaju šlepere kalaša, odijela, bombi, samo iz Haleba mogu mogu napraviti vojsku koja može cijelu Siriju osloboditi. Umjesto toga ratuje im par desetina vojnika u centralnom zatvoru, imaju nekakve punktove, i snajperiste, te ponekad zaprijete artiljerijom.
- Onda ko se sjeća onih snimaka prilikom ulaska pobunjenika u Nevu, dakle u grad od 100 000 stanovnika. Pobunjenici su cijeli grad, uže jezgro zajedno sa bližom okolicom zauzeli za par sati. Uništili 15 punktova. Mislim, smiješno da jedan grad od 100 000 stanovnika pane za nekoliko sati ili da se brani sa 15 vojnih punktova, imajući u obzir da taj jedan vojni punkt nije ništa posebno.Kao kod nas neka malo jača zemunica, osim njih nekoliko na kojima bude po jedan tenk ili oklopnjak. Od tih 15 punktova, gledao sam snimke koje su pobunjenici napravili nakon što su zauzeli Nevu, nisam vidio ni jedan tranše iskopan, ni jedno dobro mitraljesko gnijezdo, ni jedan rov. Sve što se vidi na snimcima to je neka šupa, stara garaža na nekoj vjetrometini koju bi vjerovatno i beskućnik bez dvoumljenja zaobišao, i u nju ulazi pobunjenik i pokaziva na leševe vojnika i tu se kao vodila glavna i odlučujuća bitka za Nevu. Za grad od 100 000 stanovnika.
- Zatim najsvježiji primjer ova skladišta oružja ili municije u okolici Homsa u Mehinu. Znači radi se o drugim najvećim skladištima municije u Siriji, ili zemlji od 22 miliona stanovnika. Radi se o tridesetak objekata, i tu sam prvi put od početka sirijskog rata vidio malo ozbiljniji tranše, ili zemunicu sličnu našoj koje smo mi kopali u ratu. Ali ni tu nije bilo nikakvih dubokih rovova, velikih tranšea oko cijelih skladišta, zemunica ili mitraljeskih gnijezda. Na snimcima se vidi jedna dobra utvrda i to je sve. A fol tu čuvali hiljade tona oružja u zemlji gdje se dvije i pol godine vodi rat, i gdje je pobunjenicima definitivno najzanimljivija tačka napadanja upravo ta skladišta.
- Onda ti objekti gdje su držali oružje, pa to su trošne šupe, koje nisu čak povezane ni asfaltnim putem. Oko objekata je korov, kamenjar, hiljade tona oružja je bilo smješteno na nekoj neurednoj vjetrometini u starim šupama sa koje fasada sa vana otpada, a iznutra je uopšte nema, i koje su bile povezane kozijim stazama, i to je valjda taj kompleks gdje država od 22 miliona stanovnika drži drugo najveće skladište municije. Ne mislim da to mora biti odlućujuči faktor, ali zaista što je previše previše. Po tim vojim objektima možeš vidjeti koliko je država Sirija uništena, unazađena.Jednostavno ta vojska sa takvim mentalitetom i takva država nikad nikome nisu mogli biti bilo kakva prijetnja osim jadnom narodu po kojem vojna hunta prazni ta skladišta. Eto to je Asadova vojska.