O'zone wrote:Macaglu wrote:O'zone wrote:93' godine je bio masovni izlazak ne-srba sa Grbavice. Tu se nije radilo o klasičnom protjerivanju gdje su se ljudi izvlačili iz njihovih domova i tjerali na drugu stranu već je išlo potpuno drugačije barem u našem slučaju.
Tada nam pred zgradu dolaze trojica vojnika jednog od njih se sjećam da je bio debeo sa raskopčanom košuljom do nekih pola prsa imao je žučkasto-smeđu kosu nije bio gingerhead nego nešto svjetliji pošto je bila kovrdžava svi su ga zvali Kudro po tome sam ga i ja zapamtio.
Pozdravili su se sa mojom majkom i još dvije komšinice što su bile tu, napravili onako snuždene face jer su eto došli da obavjeste da oni napuštaju položaje i vraćaju se na Rogatičko-Goraždansko ratište i da nas prijateljski upozore da im kao zamjena dolaze beli orlovi i arkanovi tigrovi koji su strašni koljači i da i sami znamo šta su oni sve radili po Zvorniku,Bijeljini i gdje god su bili raspoređeni.
Kako bi nas spasili, jer oni ipak brinu za nas, organizovali su masovni prelaz taj dan negdje oko podne pa ko hoće može da pokupi sve svoje stvari koje su mu bitne, zlato,novac,slike,... etc...i da nas oni bezbjedno prebace na Alijinu teritoriju, ko odluči da ostane oni mu ne garantuju bezbjednost i neće ga nositi na duši te da dobro razmislimo želimo li da rizikujemo živote sebe i svojih ukućana radi prnja.
Majka se vratila nazad u stan, otac i ja smo slušali sve već sa prozora i tu je sad nastala dilema šta da radimo? Mi smo uvjek mogli preći na Slobodnu teritoriju Sarajeva bilo je dosta familije mogli smo naći i smještaj ali nekako u čitavoj priči ja sam bio najveći problem jer roditelji nisu znali šta bi sa mnom. Razlog tome je moja duga istorija bolesti, dvije kliničke smrti,napadi gušenja (bolovao sam od bronhijalne astme) i samo smještanje u kolektivne centre, podrume ili bilo kakve neuslovne prostorje moga e značiti početak problema za mene a samim tim i za njih.
Tu moja majka odlučuje da spakuje stvari i da idemo pa šta bog da uzeli smo velike kofere i počeli trpati odjeću uglavnom i hranu barem ono što smo imali. Dio stvari koje su nam bile vrijednije, još nekih odjevnih predmeta,suđa,posteljina pakujemo i odnosimo kod komšinice srpkinje (bog da joj dušu prosti) koja je cjelo vrijeme povraćala od kada je čula da treba da idemo jer smo bili stvarno dobri susjedi. Inače ta komšinica je kao i još mnogo njih imala sina sa druge strane i prelazila je u Sarajevo preko Vrbanje mosta do zadnjeg dana do kada se moglo preći, čak je prelazila kad se više niko nije ni usuđivao pričati o tome. To njeno prelaženje krajem 93' godine je koštalo glave jer je proglašena petokolonašem i špijunom, isprebijana, opljačkana smještena u bolnicu na Sokocu gdje je od posljedica prebijanja i preminula.
U svoj toj strci oko pakovanja moja majka (sinoć je baš pitah što je to uradila, kaže nema pojima i da danas joj to ne bi palo na pamet) odlučuje da ode u stanicu milicije koja je bila smještena iza slastičarne Jadranka u dječijem vrtiću da provjeri informacije o dolasku belih orlova i arkanovih tigrova. Otišla je kod njih u stancu prenijela sve što su joj ovi rekli međutim on joj nisu mogli dati nikakve podatke jer to nije njihova oblast oni su za civilne poslove pa su poslali moju majku u sjedište vojne policije koja se nalazila u zgradi iza desno. Po dolasku u vojnu policiju dočekala su je tamo tri policajca koje ona opisuje kao najviše ljude koje je ikad vidjela kaže bila sam kao dijete među njima. Kad im je ispričala šta joj je rečeno oni su joj onako iznenađeno rekli "gospođo nemojte biti naivni, kakvi orlovi kakvi arkanovci niko od njih ne dolazi, nego se rogatičko-sokolačka jedinica povlači potrebni su na drugim mjestima a mi poreuzimamo linije (mi=lokalci). Slobodno se vratite kući i sjedite gdje i jeste niko Vam neće ništa". Nakon tog njihovog uvjeravanja majka se vraća kući i u dogovru sa mojim ocem odlučuju da ostanemo.
Taj dan sam izašao na garaže u Splitskoj ulici i gledao kolone ljudi kako dolaze noseći torbe,uzlove,kese bilo je starih, mladih,djece. Splitska se popunila ljudima i onda su na znak krenuli do raskrsnice sa Trnovskom pa su skretali niz Trnovsku i valjda išli Zagrebačkom do Vrbanja mosta i dalje.
Kako su zadnje osobe zamicale za čošak u Trnovskoj ulici tako su se sa druge strane Splitske iz smijera čevabdžinice Agronom počeli pojavljivati vojni kamioni jedan pa drugi pa treći pa čitava kolona znam samo da je prvi stajao skoro na Trnovskoj a zadnji na dnu Splitske. Kad su kamioni stali počeli su da iz njih izlaze četnici sve iz rogatičko-sokolačke jedinice i krenula je pljačka. Kupili su sve A/V tehniku, bijelu tehniku, namještaj čak i odjeću ako im se dopala ostao mi je u pamćenju jedan nosati rogatičan koji je nosi trim biciklo na pitanje što će mu odgovrio je "da vježbam na selu" uz glasan smijeh ostali prisutnih. Opljačkane su tada kuće i stanovi u Zagrebačkoj,Beogradskoj,Splitskoj,Trnovskoj,Ljubljanskoj, Miška Jovanovića i taj pohod je trajao do kasno u noć a sutra ujutro su već otišli a linije su preuzeli lokalci komšije i pojedini izbjeglice iz muslimanskog sarajeva "koji su jedva živu glavu izvukli te čim su prešli obukli uniformu da brane sprku nejač".
Tada je Grbavica tek bila pravo zauzeta jer ono što je ostalo ne-srba je bilo zanemarivo a uvjek se radilo na naseljavanju Grbavice srbima iz drugih djelova grada pa i iz drugih gradova tako da su sredinom 94' skoro svi stanovi u Grbavici bili popunjeni a popunilo se prilično i na ovim djelovima gdje su bile prve linije.
Ozone,citajuci tvoje postove znas dosta sta se desavalo na grbavici,pritom da si bio veoma mlad nisi mogao bas sve vidjeti i cuti,SAMO DA TI NAPOMENEM DA NIJE NIKAKVO PREPUCAVANJE I DA NEMISLIM NIKOGA DA VREDJAM,ali neke cinjenice koje iznosis nisu bas najtacnije,
samo da znas da je na grbavici itekako bilo muslimana i hrvata tokom cijelog rata,naravno ne kao prije pocetka rata ali znamo zasto,grbavicu nisu naseljavali srbima,negu su ljudi iz raznih krajeva grada prebjegli na grbavicu ili gruge krajeve koji su bili pod kontrolom tadasnje srpske vlasti,ja sam zivio u zagrebackoj a provodio sam vrijeme u splitskoj,i te 93 se nesjecam nekog naglog protjerivanja i pljacke,uopste nemogu da potvrdim nesto kao pljacka masovna kako ti to opisujes,ja sam izbjegao na grbavicu 92 u novembru a stari mije bio tu ispocetka od maja,ima dosta stvari koje sam ovdje procitao i ima dosta istine ali nije istina do kraja,ima malo ''pricala kazala''
stvarno te molim da ne shvatis ovo kao uvredu nego da popricamo kao ljudi i vidim da ovdje ima dosta pristojnog svijeta koji ne provocira i jednostavno zanima ih sta je bilo,ako bog da i ako si raspolozen ,to vazi i za ostale naravno ko god zeli nesto da zna,pitajte,ja sam neko ko ne laze i volim ovakve diskusije pogotovo kad diskutuje neko ko zna o cemu se prica a ne kao rekao ovaj ili onaj,znam dosta raje sa grbavice iako prije rata nisam stanovao tu,bio sam pripadnik prve cete i vrlo mlad sam se prijavio,nisam nacionalista i to ces uvidjeti ako se ovaj razgovor oduzi,desilo mi se svasta na toj grbavici ,sto lijepih ali bogami i losih stvari,isto tako sam ostao na istoj poslije 19 marta,i zato sto sam ostao sad zivim u australiji
Nema zamjerke
Samo ja sam to osjetio na svojoj koži i gledao svojim očima e sad šta ti tvrdiš ostaje tvoje ja sam svoje napisao i stojim iza svake riječi a rado ću pročitati(da ne kažem saslušati) i tvoje.
Uzdravlje!
zdravo opet
vidis procitao sam jedan od postova mislim da je tvoj[ako nije izvinjavam se],u vezi gospodina K kako si ga ti nazvao,taj covjek je ubijen upravo onako kako si opisao,odveli su ga u noc pustili da ide ispred linije i ubili sledja,on se zvao Kruno,[neznam zasto si oznacio sa K a ne njegovo puno ime,barem danas kad je rat gotov i polako raznorazne istine izlaze na vidjelo ti i dalje spominjes samo neka srpska imena,svoje si stavio pod OZON,zasto?ne spominjes tacnu adresu i ulicu,nemoj da me pogresno razumijes nije nikakva prijetnja ili tako nesto ,jednostavno zasto se i dalje ljudi kriju],da nastavimo,
Kruno je bio stariji covjek,mozda oko 180cm,nosio je brkove,znaju ga jos po tome jer je svirao saksofon,zivio u splitskoj 5,ako negdje grijesim slobodno me ispravi jer i ja trebam dosta stvari da se podsjetim pa mozda nesto i slucajno propustim,
Kruno je tada bio jedini ili mozda jos jedan stan da je bio zuzet u tom haustoru koliko se sjecam[iz svih mojih komentara ces vidjeti da govorim istinu i jedini razlog zbog kojeg pisem je ,nikad nisam razumio zasto ljudi preuvelicavaju stvari bez razloga ,pogotovo u danasnje vrijeme kad se zna ko je ko i sta je ko radio
sta god se desavalo u tom kraju Kruno je imao obicaj da uvijek izadje na prozor i posmatra sta se desava,svako mora da shvati da gledas da sacuvas glavu jer znas sa kakvim zivotinjama zivis u okruzenju,mora se biti oprezan,neko nesto krade on gleda,ubijaju,siluju,Kruno sve cuje i sve vidi,najgore je to sto isti ti zlikovci uvijek vide njega da gleda jer on se nije krio i gledao krisom,dali je njemu bilo dosta svega i taj rat ga psihicki unistio nemogu tacno reci osim da covjek je bio uvijek onako tuzan bez volje za zivot sto je u to vrijeme bilo normalno,jer njegov gradjanski status je bio ugrozen samim tim sto je bio hrvat,nazalost je bilo tako ali sta ces prljava politika i prljavi rat,uglavnom ,isto onda moras da znas da se sa krunom druzila i njegova komsinica Gordana,Goga,koja je znala za Krunino ubistvo i znala ko ga je ubio,ista se krila kod prijatelja a isto tako u nasem stanu u zagrebackoj kod mojih roditelja nekoliko dana, dok nije otisla preko vraca,dali u lukavicu ili miljevice donje nisam siguran pitacu staru kad je vidim,naravno Gogu su trazili da ubiju a cak mislim da je prebijena ili silovana,posto si pisao o ovome budi fer pa nastavi par recenica i navedi imena ili nadimke ljudi koji su ubili Krunu,ako neces javi pa cu ja nastaviti