Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Walter White

#851 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

:-)
Šta reći na post forumaša rioo? Koju poruku poslati a čovjeka ne uvrjediti :D

Probaću ovako.

Sredinom 93, niti bilo kada te godine ili kasnije, niti jedan četnik nije poginuo na tom dijelu linije tako da je ta priča o "povaljivanju 5-6 četalja" notorna laž. Ovo je vrlo lako provjerljivo u spiskovima poginulih pa sam samo na tu tvrdnju i reagovao.

Jedina 3 "događaja" vrijedna spomena na tom dijelu u ratu su bila:

1. 11 plavih (opisano više puta sa spiskom poginulih)
2. rušenje dijela zgrade loris od stane srba
3. dizanje u zrak kanalizacionog otvora ispred današnjeg u ulaza u restoran "plavi zamak" od strane arbih.

Sve ostalo što se dešavalo je čisto sranje u vidu snajperanja, psovanja majke i dozivanja jednih i drugih, puštanja pjesama preko razglasa i pljačka.
Rioo

#852 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Rioo »

Walter White wrote::-)
Šta reći na post forumaša rioo? Koju poruku poslati a čovjeka ne uvrjediti :D

Probaću ovako.

Sredinom 93, niti bilo kada te godine ili kasnije, niti jedan četnik nije poginuo na tom dijelu linije tako da je ta priča o "povaljivanju 5-6 četalja" notorna laž. Ovo je vrlo lako provjerljivo u spiskovima poginulih pa sam samo na tu tvrdnju i reagovao.

Jedina 3 "događaja" vrijedna spomena na tom dijelu u ratu su bila:

1. 11 plavih (opisano više puta sa spiskom poginulih)
2. rušenje dijela zgrade loris od stane srba
3. dizanje u zrak kanalizacionog otvora ispred današnjeg u ulaza u restoran "plavi zamak" od strane arbih.

Sve ostalo što se dešavalo je čisto sranje u vidu snajperanja, psovanja majke i dozivanja jednih i drugih, puštanja pjesama preko razglasa i pljačka.
:lol: :lol: bože bože :-) postoji priča obične raje/civila, postoji priča furača tj. lovačke priče i postoji priča onih koji su direkt ucestvovali u svemu, jedina greska mi je godina tj. 1992. a ne 1993., 1993. mi je brat poginuo pa konstantno tu godinu imam u glavi jedno mislim drugo pišem/pričam, medju poginulim četaljima u toj akciji je konobar kafića "Verona" u Hrasnom Dragan (ne sjecam mu se prezimena) i sin poznatog lovatora s Dolac Malte Darko Adžić za ostale neznam, priča laž itd.!? neznam ko si, sta si odakle si itd. mozda si i četalj neki kojeg sam gledao na nišanu, koliko si god. imao u ratu?, vidim da kazes da si cijeli rat bio na Grbavici znaci dijete si bio vjerovatno tada jer bi se tesko izvukao da si bio nesto stariji od +18.-+20., javi mi se na pp. mozda se i poznajemo pa da popricamo o svemu i tvojim saznanjima pa da ti i kazem ko sam i koju funkciju sada obnasam, uzdravlje :wink: :bih:
Rioo

#853 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Rioo »

http://www.parallelarchive.org/document/557

Ovog Zoku/Zorana sam lično poznavao, "raja" sa Grbavice, prijeratni klošar, član streljačkog drustva Željezničar
Walter White

#854 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Walter White »

Nemam se šta javljati na pp i slično. Napisao si da si rokao četnike usred 93 na stadionu i ja sam na to reagovao kao na laž što to i jeste. Eto sam si se ispravio i potvrdio moju tezu tako da stvarno ne vidim u čemu je problem i zašto si se upalio.
Poenta ove teme jeste da se razjasne neki događaji iz naše bliske prošlosti ali postovi sa totalno pogrešnim informacijama tome ne doprinose.
Rioo

#855 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Rioo »

Walter White wrote:Nemam se šta javljati na pp i slično. Napisao si da si rokao četnike usred 93 na stadionu i ja sam na to reagovao kao na laž što to i jeste. Eto sam si se ispravio i potvrdio moju tezu tako da stvarno ne vidim u čemu je problem i zašto si se upalio.
Poenta ove teme jeste da se razjasne neki događaji iz naše bliske prošlosti ali postovi sa totalno pogrešnim informacijama tome ne doprinose.
Jedina greska je godina to je sve, pazi sta pišes tipa "rokanje" :wink: , po prirodi sam jako jako opušten čovjek i druzeljubiv sve do neke granice, nisam se ja upalio naprotiv toga, znacio bio si dijete ili klinjo za vrijeme rata nesto si cuo od nekoga, nesto ti vidio itd. a ja nasuprot toga bio sudionik svega u Novom Sarajevu (nedo bog da ispade papansko busanje sa moje strane), ja pogrijesio s godinom ti reagovao i to je to, na forum sam se samo prijavio radi ove time i nicega vise ako sam dva dana citao sve postove onda mogu i preci preko nekih stvari, ima ljudi koji postaju vukovi kad ih dirnes u ono njihovo "sveto", tebi jarane veliki pozdrav i nastavi da budes aktivan na ovoj temi uzivancija mi je čitati i sjecati se 4.godine svega onoga sto sam dozivio i prozivio a u medju vremenu pola toga zaboravio ka sto su imena ljudi, pojedinih dogadja i svega ostalog :wink: Pozdrav !! :thumbup: :bih:
nikopolidis

#856 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nikopolidis »

Čitam ovo što PM72 piše i počinjem da se sjećam tih ratnih dešavanja na Trgu. Sjećam se dobro tih bunkera koje spominješ u "oficirkama" na Trgu (tako smo ih zvali jer su većinom u njima stanovali oficiri bivše jna). Koliko se sjećam početkom rata bio je i jedan policijski bunker u zgradi nolita, ne tako dugo vremena, ali se sjećam policijske straže tu, vjerovatno kao zaštita zgrade kod džamije u kojoj je bila smještena policija. Mislim da je PM72 u pogledu konstatacije da je rezervni sastav policije na početku rata bio najaktivnija formacija na trgu (u odnosu na TO i ostale formacije) i da im pripadaju posebne zasluge za odbranu trga u tim prvim mjesecima u pravu. Tih početnih mjeseci na trgu i ja se sjećam samo policije i njihovih bunkera u "oficirkama". Istina da su postojale i druge formacije, ali ipak za rezervni sastav u tim prvim mjesecima poseban respect. Kasnije su se pojavili i već spominjani A.A. i njegov brat, ali i mnogi drugi likovi koji su zaista dali značajan doprinos odbrani ovog dijela grada.
PM72 sigurno se sjećaš masovnog pohoda na prodavnicu loris negdje početkom rata, opšti haos bio, nosile se skije, kupaći, tene, jakne i ostale gluposti, a učestvovali i oni koji su trebali da se bave ozbiljnijim poslom u to doba.
Znam da nije tema Trg heroja, ali mislim da se i ja sjećam 21. aprila koji PM72 spominje, dosta se puškaralo tog dana, koliko se mogu sjetiti napad i puškaranje je počelo rano ujutro. Jedan dio boraca koje spominje PM72 je došao sigurno iz pravca zgrade kod džamije, uglavnom u plavim policijskim uniformama, iako mi se čini da ih je par bilo i u nekim maskirnim prslucima, prolazili pored zgrade u kojoj sam živio i kretali se ka "oficirkama".
PM72

#857 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:10, edited 1 time in total.
Macaglu

#858 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

O'zone wrote:
Macaglu wrote:
O'zone wrote:93' godine je bio masovni izlazak ne-srba sa Grbavice. Tu se nije radilo o klasičnom protjerivanju gdje su se ljudi izvlačili iz njihovih domova i tjerali na drugu stranu već je išlo potpuno drugačije barem u našem slučaju.

Tada nam pred zgradu dolaze trojica vojnika jednog od njih se sjećam da je bio debeo sa raskopčanom košuljom do nekih pola prsa imao je žučkasto-smeđu kosu nije bio gingerhead nego nešto svjetliji pošto je bila kovrdžava svi su ga zvali Kudro po tome sam ga i ja zapamtio.

Pozdravili su se sa mojom majkom i još dvije komšinice što su bile tu, napravili onako snuždene face jer su eto došli da obavjeste da oni napuštaju položaje i vraćaju se na Rogatičko-Goraždansko ratište i da nas prijateljski upozore da im kao zamjena dolaze beli orlovi i arkanovi tigrovi koji su strašni koljači i da i sami znamo šta su oni sve radili po Zvorniku,Bijeljini i gdje god su bili raspoređeni.

Kako bi nas spasili, jer oni ipak brinu za nas, organizovali su masovni prelaz taj dan negdje oko podne pa ko hoće može da pokupi sve svoje stvari koje su mu bitne, zlato,novac,slike,... etc...i da nas oni bezbjedno prebace na Alijinu teritoriju, ko odluči da ostane oni mu ne garantuju bezbjednost i neće ga nositi na duši te da dobro razmislimo želimo li da rizikujemo živote sebe i svojih ukućana radi prnja.

Majka se vratila nazad u stan, otac i ja smo slušali sve već sa prozora i tu je sad nastala dilema šta da radimo? Mi smo uvjek mogli preći na Slobodnu teritoriju Sarajeva bilo je dosta familije mogli smo naći i smještaj ali nekako u čitavoj priči ja sam bio najveći problem jer roditelji nisu znali šta bi sa mnom. Razlog tome je moja duga istorija bolesti, dvije kliničke smrti,napadi gušenja (bolovao sam od bronhijalne astme) i samo smještanje u kolektivne centre, podrume ili bilo kakve neuslovne prostorje moga e značiti početak problema za mene a samim tim i za njih.

Tu moja majka odlučuje da spakuje stvari i da idemo pa šta bog da uzeli smo velike kofere i počeli trpati odjeću uglavnom i hranu barem ono što smo imali. Dio stvari koje su nam bile vrijednije, još nekih odjevnih predmeta,suđa,posteljina pakujemo i odnosimo kod komšinice srpkinje (bog da joj dušu prosti) koja je cjelo vrijeme povraćala od kada je čula da treba da idemo jer smo bili stvarno dobri susjedi. Inače ta komšinica je kao i još mnogo njih imala sina sa druge strane i prelazila je u Sarajevo preko Vrbanje mosta do zadnjeg dana do kada se moglo preći, čak je prelazila kad se više niko nije ni usuđivao pričati o tome. To njeno prelaženje krajem 93' godine je koštalo glave jer je proglašena petokolonašem i špijunom, isprebijana, opljačkana smještena u bolnicu na Sokocu gdje je od posljedica prebijanja i preminula.

U svoj toj strci oko pakovanja moja majka (sinoć je baš pitah što je to uradila, kaže nema pojima i da danas joj to ne bi palo na pamet) odlučuje da ode u stanicu milicije koja je bila smještena iza slastičarne Jadranka u dječijem vrtiću da provjeri informacije o dolasku belih orlova i arkanovih tigrova. Otišla je kod njih u stancu prenijela sve što su joj ovi rekli međutim on joj nisu mogli dati nikakve podatke jer to nije njihova oblast oni su za civilne poslove pa su poslali moju majku u sjedište vojne policije koja se nalazila u zgradi iza desno. Po dolasku u vojnu policiju dočekala su je tamo tri policajca koje ona opisuje kao najviše ljude koje je ikad vidjela kaže bila sam kao dijete među njima. Kad im je ispričala šta joj je rečeno oni su joj onako iznenađeno rekli "gospođo nemojte biti naivni, kakvi orlovi kakvi arkanovci niko od njih ne dolazi, nego se rogatičko-sokolačka jedinica povlači potrebni su na drugim mjestima a mi poreuzimamo linije (mi=lokalci). Slobodno se vratite kući i sjedite gdje i jeste niko Vam neće ništa". Nakon tog njihovog uvjeravanja majka se vraća kući i u dogovru sa mojim ocem odlučuju da ostanemo.

Taj dan sam izašao na garaže u Splitskoj ulici i gledao kolone ljudi kako dolaze noseći torbe,uzlove,kese bilo je starih, mladih,djece. Splitska se popunila ljudima i onda su na znak krenuli do raskrsnice sa Trnovskom pa su skretali niz Trnovsku i valjda išli Zagrebačkom do Vrbanja mosta i dalje.

Kako su zadnje osobe zamicale za čošak u Trnovskoj ulici tako su se sa druge strane Splitske iz smijera čevabdžinice Agronom počeli pojavljivati vojni kamioni jedan pa drugi pa treći pa čitava kolona znam samo da je prvi stajao skoro na Trnovskoj a zadnji na dnu Splitske. Kad su kamioni stali počeli su da iz njih izlaze četnici sve iz rogatičko-sokolačke jedinice i krenula je pljačka. Kupili su sve A/V tehniku, bijelu tehniku, namještaj čak i odjeću ako im se dopala ostao mi je u pamćenju jedan nosati rogatičan koji je nosi trim biciklo na pitanje što će mu odgovrio je "da vježbam na selu" uz glasan smijeh ostali prisutnih. Opljačkane su tada kuće i stanovi u Zagrebačkoj,Beogradskoj,Splitskoj,Trnovskoj,Ljubljanskoj, Miška Jovanovića i taj pohod je trajao do kasno u noć a sutra ujutro su već otišli a linije su preuzeli lokalci komšije i pojedini izbjeglice iz muslimanskog sarajeva "koji su jedva živu glavu izvukli te čim su prešli obukli uniformu da brane sprku nejač".

Tada je Grbavica tek bila pravo zauzeta jer ono što je ostalo ne-srba je bilo zanemarivo a uvjek se radilo na naseljavanju Grbavice srbima iz drugih djelova grada pa i iz drugih gradova tako da su sredinom 94' skoro svi stanovi u Grbavici bili popunjeni a popunilo se prilično i na ovim djelovima gdje su bile prve linije.
Ozone,citajuci tvoje postove znas dosta sta se desavalo na grbavici,pritom da si bio veoma mlad nisi mogao bas sve vidjeti i cuti,SAMO DA TI NAPOMENEM DA NIJE NIKAKVO PREPUCAVANJE I DA NEMISLIM NIKOGA DA VREDJAM,ali neke cinjenice koje iznosis nisu bas najtacnije,
samo da znas da je na grbavici itekako bilo muslimana i hrvata tokom cijelog rata,naravno ne kao prije pocetka rata ali znamo zasto,grbavicu nisu naseljavali srbima,negu su ljudi iz raznih krajeva grada prebjegli na grbavicu ili gruge krajeve koji su bili pod kontrolom tadasnje srpske vlasti,ja sam zivio u zagrebackoj a provodio sam vrijeme u splitskoj,i te 93 se nesjecam nekog naglog protjerivanja i pljacke,uopste nemogu da potvrdim nesto kao pljacka masovna kako ti to opisujes,ja sam izbjegao na grbavicu 92 u novembru a stari mije bio tu ispocetka od maja,ima dosta stvari koje sam ovdje procitao i ima dosta istine ali nije istina do kraja,ima malo ''pricala kazala''
stvarno te molim da ne shvatis ovo kao uvredu nego da popricamo kao ljudi i vidim da ovdje ima dosta pristojnog svijeta koji ne provocira i jednostavno zanima ih sta je bilo,ako bog da i ako si raspolozen ,to vazi i za ostale naravno ko god zeli nesto da zna,pitajte,ja sam neko ko ne laze i volim ovakve diskusije pogotovo kad diskutuje neko ko zna o cemu se prica a ne kao rekao ovaj ili onaj,znam dosta raje sa grbavice iako prije rata nisam stanovao tu,bio sam pripadnik prve cete i vrlo mlad sam se prijavio,nisam nacionalista i to ces uvidjeti ako se ovaj razgovor oduzi,desilo mi se svasta na toj grbavici ,sto lijepih ali bogami i losih stvari,isto tako sam ostao na istoj poslije 19 marta,i zato sto sam ostao sad zivim u australiji
Nema zamjerke :thumbup:

Samo ja sam to osjetio na svojoj koži i gledao svojim očima e sad šta ti tvrdiš ostaje tvoje ja sam svoje napisao i stojim iza svake riječi a rado ću pročitati(da ne kažem saslušati) i tvoje.

Uzdravlje!
zdravo opet
vidis procitao sam jedan od postova mislim da je tvoj[ako nije izvinjavam se],u vezi gospodina K kako si ga ti nazvao,taj covjek je ubijen upravo onako kako si opisao,odveli su ga u noc pustili da ide ispred linije i ubili sledja,on se zvao Kruno,[neznam zasto si oznacio sa K a ne njegovo puno ime,barem danas kad je rat gotov i polako raznorazne istine izlaze na vidjelo ti i dalje spominjes samo neka srpska imena,svoje si stavio pod OZON,zasto?ne spominjes tacnu adresu i ulicu,nemoj da me pogresno razumijes nije nikakva prijetnja ili tako nesto ,jednostavno zasto se i dalje ljudi kriju],da nastavimo,
Kruno je bio stariji covjek,mozda oko 180cm,nosio je brkove,znaju ga jos po tome jer je svirao saksofon,zivio u splitskoj 5,ako negdje grijesim slobodno me ispravi jer i ja trebam dosta stvari da se podsjetim pa mozda nesto i slucajno propustim,
Kruno je tada bio jedini ili mozda jos jedan stan da je bio zuzet u tom haustoru koliko se sjecam[iz svih mojih komentara ces vidjeti da govorim istinu i jedini razlog zbog kojeg pisem je ,nikad nisam razumio zasto ljudi preuvelicavaju stvari bez razloga ,pogotovo u danasnje vrijeme kad se zna ko je ko i sta je ko radio
sta god se desavalo u tom kraju Kruno je imao obicaj da uvijek izadje na prozor i posmatra sta se desava,svako mora da shvati da gledas da sacuvas glavu jer znas sa kakvim zivotinjama zivis u okruzenju,mora se biti oprezan,neko nesto krade on gleda,ubijaju,siluju,Kruno sve cuje i sve vidi,najgore je to sto isti ti zlikovci uvijek vide njega da gleda jer on se nije krio i gledao krisom,dali je njemu bilo dosta svega i taj rat ga psihicki unistio nemogu tacno reci osim da covjek je bio uvijek onako tuzan bez volje za zivot sto je u to vrijeme bilo normalno,jer njegov gradjanski status je bio ugrozen samim tim sto je bio hrvat,nazalost je bilo tako ali sta ces prljava politika i prljavi rat,uglavnom ,isto onda moras da znas da se sa krunom druzila i njegova komsinica Gordana,Goga,koja je znala za Krunino ubistvo i znala ko ga je ubio,ista se krila kod prijatelja a isto tako u nasem stanu u zagrebackoj kod mojih roditelja nekoliko dana, dok nije otisla preko vraca,dali u lukavicu ili miljevice donje nisam siguran pitacu staru kad je vidim,naravno Gogu su trazili da ubiju a cak mislim da je prebijena ili silovana,posto si pisao o ovome budi fer pa nastavi par recenica i navedi imena ili nadimke ljudi koji su ubili Krunu,ako neces javi pa cu ja nastaviti
agent_zero

#859 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

@Macaglu

Ovo nije Sud da bi imena žrtava iznosio ovako javno na internetu, pogotovo forumu. A čak ni na Sudu to nije uvijek praksa tako javno da se iznosi.

Druga stvar, i zaista bez uvrede, ali ja ne mogu shvatiti da je neko ko je bio do novembra '92 u Sarajevu, a potom ga napustio (zaista ne ulazeći u razloge, vjerovatno si imao svoje razloge i to nije bitno) da pređe u vojsku za koju dobro znaš šta je radila ovom gradu, jer bio si ovdje. Zaista to ne mogu s moralne strane da razumijem. Probam da se stavim u tvoju poziciju i znam da nikad to ne bih uradio... Otišao bih bilo gdje drugo, samo ne u vojsku koja razara grad.
O'zone
Globalni moderator

#860 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

@Macaglu ja imena ne navodim i to sam rekao milion puta do sad a evo i ponovit ću zato što nemam dozvolu od tih ljudi.Ovo što pišem su moja sjećanja a ti ako si nakanio da navodiš imena samo izvoli vjerujem da ih imaš sve u glavi jer si bio tu a koliko vidim i dosta si više upućen nego ja, jer na primjeru gospodina K. koji usitinu jeste Kruno iz zgrade u Splitskoj 5 za kojeg Ti tvrdiš da je ubijen zato što je promatrao sa prozora, se vidi da nije bilo pametno se raspitivati,gledati raspitivati o imenima i sl. i da fino bi bilo da ti napišeš ko ga je premlatio i ubio jer ipak to su tvoji suborci a ne moji.

Ja sam na ovom forum od 2008 godine i svi koji su na ovom forumu su pod nick-ovima (ti si u Australiji pa valjda znaš šta je nickname) tebi ako smeta ti izvoli navodi muslimanska i hrvatska imena ako sam ja navodio srpska a ako želiš navedi i svoje puno ime i prezime i adresu u Australiji (ipak si i ti regan pod Nickom @Macaglu) ja nemam potrebe za tim.
Nekako s proljeća

#861 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Onaj ko zna ime i prezime ubice, dužan je u ime istine da ga imenuje. A prije svega da se zadovolji pravda , i porodica ubijenog dobije satisfakciju da im se ubica ne smije u lice. Ovaj komentar se ne odnosi na događaje u kojim su glavni akteri vojnici , valjda je to jasno. Ali kada je o ubistvu civila riječ, na bilo kojoj strani , za mene je šupak svako onaj koji traži opravdanja da stvari ne imenuje pravim imenom. A zna.

U duhu ovog komentara, zanima me koja je formacija bukvalno poklala porodice iz osam kuća , na području Vraca u vremenskom periodu April-Maj 1992.
Macaglu

#862 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

ins wrote:
Woody wrote: Ne bih se složio da je to bio prvi i jedini put, mnogi su iz njihovih radnhi vodova stradali od snajpera. A znamo ko je bio u "radnim vodovima" (Srba ponajmanje)
Prvo: ja sam pricao o djeci

Drugo: zar ti fakat vjerujes da su nasi snajperisti pucali po radnim vodovima? Sta mislis, da oni nisu znali ko radi u tim vodovima? Pa nisu iz Argentine dosli, vec je vjerovatno svako od njih imao ili familije ili prijatelja od prijatelja na toj Grbavici koji su bili u radnim vodovima.
Najcesci izgovor za likvidacije na Grbavici u kasnim fazama rata (tj sve nakon otvorenog ubijanja Maj 1992 - ljeto 1993) je bio da je nekoga ubio snajperista ARBiH, sta mislis da su se tada tamo radile obdukcije i istrage da se vidi ko je pucao i iz kojeg oruzja i odakle? I da je neko smio reci "ovoga nije ubio snajper sa Trga Heroja vec metak sledja"?

Da se razumijemo, nasi itekako jesu gadjali snajperima, ali ne po radnim vodovima, ili po djeci.
itekako su snajperisti pucali po djeci i radnom vodu,posto sam bio vojnik vrs i prijavio sam se veoma mlad sa svojih 16.god,uvijek kad se nadjes u stabu ili bilo sta drugo treba salju nas najmladje,npr.treba donijeti lozinku i postu iz glavne komande,kada puknu veze idi i trazi gdje zica pukla i tako raznorazne gluposti,isto tako se potrefilo da me par puta Zeljko Gilmar pitao i ono vidi me mlad pa onako oce da naredi i kaze idi javi toj i toj poginuo taj i taj iz radnog voda,svaki put sam mu odgovorio da nema sanse da cu ja to uraditi,treba da idem nekoj zeni,majci,sestri da kazem da je poginuo,zali se Gilmar komandiru vidi ove tvoje nista neslusaju,mozda ce se neki zapitati kako to i sta ja sa 16 god radim tu,nakon nase razmjene na malom mostu kod Bristola,dodjemo na grbavicu moja stara ,sestra i ja,stari nas sacekao i bila su tu tri vojnika na strazi,dok smo prelazili u isto vrijeme prelazi jedna zena na drugu stranu sa malim djetetom i onako sjecam se ona staroj govori sretno i stara joj uzvraca istim rijecima,kad smo dosli u jedan stan u zagrebackoj prvi dan ima struje,prije toga na c.vili mjesecima nema struje,inace sam sa c.vile ili neki mozda znaju kao hrasno 2,posto sam dosta puta dolazio u situaciju ljudi sarajlije a neznaju da je bilo hrasno 2,uglavnom kad smo presli otac mi kaze najbolje je da se prijavim jer svasta se desava a tako cu barem imati neku zastitu,jer inace kao dijete i kasnije momcic bio pravi ursuz,nije mi djavo dao mira
sto se tice dvije djevojcice Milica i Natasa sjecam se kao juce,bio sam taj dan sa jaranima u sopingu[na grbavici 2]rave jankovica igrali smo karte i odjednom cujes pucanj ono sto je bilo cudno je da je tih dana bilo primirje,odjedanput dreka galama,plac i odemo da vidimo i imas sta vidjeti dvije djevojcice ubijene jednim metkom,jednoj kroz glavu i drugu u pluca,dodje ambulanta i odvezose ih ,jedan vojnik koga svi znaju iz sopinga ode uzme pusku i ode u menzu u sopingu gdje su rucali ljudi iz radnog voda ,izvede dvojicu napolje i izreseta ljudi nasred ulice,naocigled svih ljudi tu,zna se ime tog vojnika ali prije na jedan post mi prigovaraju zasto spominjem imena,
ljudi ja jednostavno mislim da treba u svakog da se upre prstom ko je sta radio i da ne treba nista kriti,treba sve da se iznese na vidjelo nije vazno ko je u pitanju
Nekako s proljeća

#863 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Da, to je to. Djevojčice su nedužne i stradale zbog idiota sa nagonom za ubijanje , a opet iz odmazde su stradala dva civila angažovana u tzv ''civilnu zastitu'' , od isto tako idiota sa nagonom za ubijanje. Četiri nedužne žrtve , a dvojica ubica.

Ubicu ovih djevojčica smo mislim identifikovali kao Piskić S., a mislim da bi bilo korektno , da znamo i imena te dvojice nesretnika iz tzv ''radnog voda'' i naravno, ime njihovog dzelata.
karanana

#864 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

zasto ne spominjati imena?
pa situacija je ovdje takva da na zalost sutra mogu biti u situaciji da sjedim sa ubicom a da ne znam to, a volio bih da znam s kim imam posla.

pa i imena zrtava nek se spomenu.
PM72

#865 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:10, edited 1 time in total.
kv99

#866 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by kv99 »

Kako se sada na temi okupilo vise ljudi sa obadvije strane onda sigurno neko moze da objasni malo detaljnije o desavanju na Debelom Brdu iz maja 1995 kada su po podacima pripadnika Bijelih Vukova izgubili 12 ljudi za 10 min i gdje im je cak i komadant ranje jer vidim da do sada niko nije pisao o tome :

http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... &start=875
ChataDodajStaHoces

#867 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by ChataDodajStaHoces »

Ovo je jedna od najboljih tema na ovom forumu! Zaista je sjajno sto citamo price s obje strane i iskustva ljudi mada su u vise navrata i vise nego tuzna. '92 (nekada pocetkom - prije velike frke) sam izasao s Vraca sa mamom, nanom i 6mjesecnom sestrom, nakon sto nam je otac koji je tada bio MUPovac naredio da u roku od 20min izadjemo iz kuce. Nemam nekih sjecanja vezanih za taj period sem tenka koji je stajao na raskrsnici (tranzitu) i cetnika koji je pokusao zaustaviti nas cetvero. Drugi je 100% bio neki bliski komsija jer je prvog zaustavio, tako da smo uspijeli bez problema i bez icega doci do Holidaya. Kada citam ove ostale postove, iskustva i sranja koja je Batko radio, zahvaljujem Bogu da je otac bio dovoljno pametan da nam taj dan, prije nego sto je sve otislo u k, kaze da izlazimo.

Danas bih volio da znam kako je moguce da su prve komsije s kojima je moj otac u razred isao, dolazile na vrata zeleci da ga odvedu i ubiju. Ljudi s kojima je sjedio, druzio se, pio i pomagao im. Btw tek kasnije je stari povezao neke stvari i okupljanja u kuci blizu nas, koja su se desavala mjesecima prije. Svaki komsija je imao spisak, naoruzanje i plan kako da koga odvede.

Danas zivim na Vracama, u kuci kojoj sam se rodio (a koju sam docekao nakon rata praznu) i dan danas vidim neke od tih pripadnika VRSa koji zive u blizini. U par navrata su se pokusali pozdravljati s ocem i kao ono "sta ima komsija" na sta su dobili mrkle poglede i totalno ignorisanje. Uvijek sam se pitao zasto nije reagovao drugacije na sta mi je stari odgovarao - "Sine oni nisu vrijedni ni ovog ignorisanja."

Moze li mi neko ispricati kakva je situacija bila na Vracama sa bosnjacima/muslimanima koji su ostali tu?
Rioo

#868 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Rioo »

Ljudi dragi Sejo Piskić je bio obicna marioneta, šta vam je?? koliko je nase djece,staraca, cijelih familija ubijeno od četaljskih snajpera a mi se zakačili za dvoje ubijene djece čiji je otac žario i palio za vrijeme rata na Grbavica, svako neduzno dijete svaki neduzni civil ubijen u ratu za mene je isti na cijoj god strani bio, ali sta ste se navalili na tu priču??

Seju sam vidjao sve do 1998. negdje, volio popit a imao je i psihickih problema sjecam se da je isao u neku organizaciju Norvesku pa se lijecio od PSTP.-a uglavnom priča kako je popio pa pao i tako poginuo nije istina i to svako maltene zna, ubijen je e sad od koga ja lično neznam mada po pricama komadanata i raje koja su bila na prvim linijama ubijen je od "nasih" da ne bi slucajno ako bi dosao na sud otkrio nalogodavce ubistva to dvoje djece, to ubistvo je naruceno i smisljeno kao osveta za jednu familiju koja je ubijena na Grbavici a sin im je prebjegao na slobodnu stranu (znam ime,prezime itd.) i sve do kraja rata borio se, sve u svemu tu se spominjao i AID. mada lično ne vjerujem u to sve u svemu u periodu 1998.- 1999. na Kantonalnom sudu u Sarajevu pokrenut je postupak o ubistvu te dvije djevojcice i gle čuda 1999. Sejo Piskić je ubijen, meni to lično dosta govori, ko živu u Hrasnom/ Trgu Heroja mislim da odlično poznaje njegovu ženu (Sejinu) koja je teski psihički bolesnik jos od rata.
juzna_strana

#869 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by juzna_strana »

Sarajmen hvala ti od srca za ove fotografije,posebno ove iz 96-e.
Neka se vidi kako su barbari u odlasku palili svoje jazbine,po nalogu obrvana krajisnika..
Kad vidim s kakvim smo poganima dijelili grad,kad se sjetim prljavstine po Grbavici 1996-e nakon reintegracije,
tacno sam sretan sto se sve ovako zavrsilo. Neka ih sto dalje,divljaci okrutni.
karanana

#870 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

....sto znaci da su sa ili bez krajisnikovog poziva, suzivot i neka amnestija bili nemoguci u obimu od 150.000 ljudi. u relanosti su oni morali odseliti. evo neki su poput ovog novog forumasha, mozda 5-10% stanovnistva, kao i probali ostati, ali su kasnije odselili tako da je sad veoma malo ostalo, jeli tako?
Last edited by karanana on 20/06/2012 15:32, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#871 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Bilo je velike prisile (policija) od tadašnjeg političkog vodstva bosanskih Srba, da se i iseljava i pali infrastruktura. Naravno, tako je pokrivana pljačka, ali i primoravano stanovništvo da naseli područja istočne Bosne, u kojoj je , do tada, izvršeno strahovito etničko čišćenje tog područja BiH od nesrpskog stanovništva. Prva stanica je bio Sokolac pa dalje ka Vlasenici...pa do Austalije :D

Sokolac je ''centralni magacin '' opljačkane Grbavice i okoline u ratnom periodu. Za to su dobili semafore... :lol:
juzna_strana

#872 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by juzna_strana »

karanana wrote:....sto znaci da su sa ili bez krajisnikovog poziva, suzivot i neka amnestija bili nemoguci u obimu od 150.000 ljudi. evo neki su poput ovog novog forumasha, mozda 5-10% stanovnistva, kao i probali ostati, ali su kasnije odselili tako da je sad veoma malo ostalo, jeli tako?
Naravno karanana,ali ne mogu shvatiti da se ljudi koji su zivjeli u gradu 20,30,50 godina tako ponasaju.
Prvo su ga bjesomucno rusili a zatim unistili skoro sve u odlasku.. Djecu izrodili u njemu.
Fol olimpijada,bijelo dugme,nadrealisti,ovo ono,a onda 92-e pomracenje uma,hajmo sprziti sve..
Izvinite za offtopic.. Volim ovaj grad vise od sebe,a jos vise sam ga volio 93-e gladnog i bespomocnog,ali mog..
Bodkin

#873 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

PM72 wrote:Pošto si upućen u situaciju oko Šopinga,što nam ne napišeš štagod o snajperistima iz lift kućare na vrhu zgrade? One gdje je Bilja stanovala i na kojoj je bila srpska zastava.To nećeš napisati sve i da znaš jer je tebi ostalo upečatljivo ubistvo dvije curice na Grbavici.Tebi i takvima kao što si ti to ubistvo je izgovor za "pojačane" aktivnosti snajperista po gradu.To što su oni do tada pobili bar 200 djece po gradu (od cifre 1600) tebi je potpuno irelevantno i nebitno.A namjerno prešućuješ i zaboravljaš činjenicu ko je prvi počeo snajperisati i ubijati sarajlije.Nije rat počeo ubistvom te dvije curice nego mnogo prije.Onaj koji je pucao u tu djecu je psihopata ili čovjek željan osvete.Ko zna,možda su i njemu ubili porodicu? Meni da je neko ubio dijete,sestru ili majku,ja bih pucao na sve što se kreće,bila to srpska krava ili baba u crnini.

Dva puta sam mogao pucati na civile po Grbavici.Jedne prilike sam vidio siluetu u Oštreljskoj ulici i taman sam nanišanio kad vidim ženu kako istrča iz ulaza.Ohladio sam se a sekunda mi je falila da opalim metak.Drugi put sam se popeo na zgradu fakulteta u Pofalićima i posmatrao dešavanja sa druge strane Miljacke.Gledao sam deke i zastore po Grbavici,auta kako silaze sa Vraca a onda mi se pojavila neka starija žena iza prve zgrade do Miljacke.Instiktivno sam podigao pušku (nije bio snajper nego moj M72),nanišanio i pogledom ispratio tu ženu.Odmah sam se spakovao i sišao pitajući sam sebe koji me đavo i tjerao da se pentram po zgradi i kakvi su to ljudi koji mogu ubiti djete ili ženu.

A ti,koji si igrao karti po Šopingu,sigurno si upoznao Batka,Baričanina,krompira,Zoku i ostalu ekipu koja je po Grbavici lišavala ljude života i materijalnih dobara.Vidiš kako ti je i tata bio pametan,poslao te u dobrovoljce sa 16 godina a nisi napisao šta je on radio,heklao možda? I sad nakon svega,da te neko koknuo iz snajpera pisalo bi kako ubijamo djecu a ti bio dobrovoljac na braniku otadžbine. :bih:
znaci da je nekome na grbavici dijete poginulo i on nakon toga pucao na sve sto se krece u gradu, da li bi mu onda smio reci nesto zbog toga?
joint union

#874 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by joint union »

karanana wrote:....sto znaci da su sa ili bez krajisnikovog poziva, suzivot i neka amnestija bili nemoguci u obimu od 150.000 ljudi. evo neki su poput ovog novog forumasha, mozda 5-10% stanovnistva, kao i probali ostati, ali su kasnije odselili tako da je sad veoma malo ostalo, jeli tako?
Normala da nije mogla biti amnestija za 150000 ljudi, zamisli samo da je jedan batko ostao (a koliko ih samo ima kao on http://www.klix.ba/vijesti/bih/hamza-zu ... /120620085) i pozivao se na tu amnestiju. Novi forumas bi nam trebao reci gdje je on to ostao, ako je u novembru presao na grbavicu, a stari mu je tu bio od pocetka maja? Znaci da nije zivio prije rata na grbavici ocito, ne znam gdje bi onda mogao ostati? Kad je bio tamo, gdje je zivio, u cijoj kuci? Sa druge strane, zamisli ljude kao O'zone koje su 4 godine morali trpiti takve "dobrovoljce" i njihove torture, biti gradjani drugog reda, da se poslije prave da nista nije bilo? Mir, mir niko nije kriv? I opet, "dobrovoljac od 16 ljeta" moze kuckati po tastaturi i prosipati demagogiju za razliku od ljudi iz gore navedenog linka, cije ostatke nalaze i dan danas.
Bodkin

#875 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

juzna_strana wrote:
Naravno karanana,ali ne mogu shvatiti da se ljudi koji su zivjeli u gradu 20,30,50 godina tako ponasaju.
Prvo su ga bjesomucno rusili a zatim unistili skoro sve u odlasku.. Djecu izrodili u njemu.
Fol olimpijada,bijelo dugme,nadrealisti,ovo ono,a onda 92-e pomracenje uma,hajmo sprziti sve..
Izvinite za offtopic.. Volim ovaj grad vise od sebe,a jos vise sam ga volio 93-e gladnog i bespomocnog,ali mog..
razisljanje ako ja ne mogu biti u njoj nece ni oni..moras shvatiti da je to bilo nakon 3 godine rata. danas je naravno to neshvatljivo
Post Reply