de mi reci, to kad ste ukinuli taj nocni obrok, vecera je bila nesto na kasiku, jel?duboka_misao wrote:ja bembolina nisam tehnicki nikad budila u noci, nekako je islo izvadi dudu ubaci flasicu, zavrsi flasicu vrati dudu,i danas sam zatvorenih ociju nadje flasu sa vodom napije se i nastavi spavati, sa nocnim hranjenjem smo slucajno zavrsili kada mu je bilo 9 mjeseci i zacepljen nos pa je odbijao u noci bilo sta, i tako smo i nastavili.
za grceve smo koristili Espumisan oko 20 kapi na flasicu i to srecom samo par puta vise nije trebalo .
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Felidae
#851 Re: Bebe - ALL ABOUT!
-
duboka_misao
#852 Re: Bebe - ALL ABOUT!
na kasiku, npr zadrobim mu supice i kao sto radi i dan danas 150 ml mjeka/kakao koje cuga u krevetu dok ne zaspi.Felidae wrote:de mi reci, to kad ste ukinuli taj nocni obrok, vecera je bila nesto na kasiku, jel?duboka_misao wrote:ja bembolina nisam tehnicki nikad budila u noci, nekako je islo izvadi dudu ubaci flasicu, zavrsi flasicu vrati dudu,i danas sam zatvorenih ociju nadje flasu sa vodom napije se i nastavi spavati, sa nocnim hranjenjem smo slucajno zavrsili kada mu je bilo 9 mjeseci i zacepljen nos pa je odbijao u noci bilo sta, i tako smo i nastavili.
za grceve smo koristili Espumisan oko 20 kapi na flasicu i to srecom samo par puta vise nije trebalo .
- putujucidzindas
#853 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Pa ruke nekako kao spoji, glavu potpuno zabaci, kicma mu je skroz izvijena u luk, a jednom nogicom se pokusava odgurnuti.Alhemicarkaa wrote:
I moja to radi, mislim da se pokušavaju okrenuti, ali im guza preteška, hvata li jednom rukom drugu u predjelu zgloba? Moja i to radi, pokušava da se zadrži, jučer je skoro uspjela da se okrene. Nakon tih akrobacija okrenuta je minimalno 45 stepeni u odnosu na prvobitni položaj, okreće se ko kazaljka na satu.
Mislim da je to sve normalno.
Hvala na preporuci. Mislila sam, kad smo kukove snimali, cekali smo skoro 2 mjeseca fizijatra, pa pretpostavih da je guzva. Definitivno ga sutra vodim pedijatrici, pa nek pogleda je li u redu i eventualno nam da uputnicu za fizijatra. ipak je bolje, ako budemo trebali neke vjezbice, da smo odmah kod njih.tumbelina wrote: ma i ne moraš privatno fizijatru, fizijatrica na pedijatriji je skroz ok i uopšte se ne čeka dugo, bar nije prije jedino ako sad nije na odmoru... možeš telefonom rezervisati. mislim da bezveze ne plaćaš privatnoga što se tiče tog izvijanja, i moja je to radila dok nije znala da se okrene, ali ja sam uvijek zato da stručnjak pogleda, zlu ne trebalo
)) kako god, sretno!
A sto se tice grceva i espumisan kapi, nama nisu bog zna kako pomogle. smirio bi se par minuta, kao dobio je nesto malo slatko. desetak minuta nakon kapi bi opet poceo kukati. onda mi je bilo draze da ga sika smiri tih par minuta, a ne kapi.
- Felidae
#854 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hahaha,bas slatko. ja svom jos ne brobim nista, kad sam blesava, sve mi fol zao da ga sopam hljebom.a voli hljeb to je cudo jedno, kad mi jedemo posadim ga u stolicu i komad hljeba ili kiflu mu uvalim, niko sretniji od njega. mada on toga pravo malo pojede,cucla,lize, pa se tijesto od tog napraviduboka_misao wrote:na kasiku, npr zadrobim mu supice i kao sto radi i dan danas 150 ml mjeka/kakao koje cuga u krevetu dok ne zaspi.Felidae wrote:de mi reci, to kad ste ukinuli taj nocni obrok, vecera je bila nesto na kasiku, jel?duboka_misao wrote:ja bembolina nisam tehnicki nikad budila u noci, nekako je islo izvadi dudu ubaci flasicu, zavrsi flasicu vrati dudu,i danas sam zatvorenih ociju nadje flasu sa vodom napije se i nastavi spavati, sa nocnim hranjenjem smo slucajno zavrsili kada mu je bilo 9 mjeseci i zacepljen nos pa je odbijao u noci bilo sta, i tako smo i nastavili.
-
duboka_misao
#855 Re: Bebe - ALL ABOUT!
uh kifle i slanci najbolja zabava dok se šeta, prvo idemo u pekaru pa dalje, ovaj moj najvise voli kiselu paradajz corbu sa tarhanom kad udrobim derneeeeeek
- Alhemicarkaa
#856 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Potpuno isto radi moja beba. Nisam nalazila da je to problem, pa nisam pedijatrici ništa napomenula. Ona je sve pregledala i rekla da je beba predivna, da jako dobro drži glavicu, i s obzirom da je buca da se odlično drži potrbuške. Baš me interesuje šta će tebi reči za to, javi molim te.putujucidzindas wrote:Pa ruke nekako kao spoji, glavu potpuno zabaci, kicma mu je skroz izvijena u luk, a jednom nogicom se pokusava odgurnuti.Alhemicarkaa wrote:
I moja to radi, mislim da se pokušavaju okrenuti, ali im guza preteška, hvata li jednom rukom drugu u predjelu zgloba? Moja i to radi, pokušava da se zadrži, jučer je skoro uspjela da se okrene. Nakon tih akrobacija okrenuta je minimalno 45 stepeni u odnosu na prvobitni položaj, okreće se ko kazaljka na satu.
Mislim da je to sve normalno.
- Felidae
#857 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hahah,k'o da si znala.ja danas pravila paradajz corbu,ali nisam imala tarhane,pa sam samo nabacala povrca sto sam imala...poludio. mi mu dali koju kasiku, znam da ne smijem slano, on ocepio plakati kad sam prestala davati, ufffduboka_misao wrote:uh kifle i slanci najbolja zabava dok se šeta, prvo idemo u pekaru pa dalje, ovaj moj najvise voli kiselu paradajz corbu sa tarhanom kad udrobim derneeeeeek
i kod nas je takav ritual, prvo u pekaru pa dalje u setnju, ali on takav haos napravi u kolicima od kifle da me bude sramota.
-
duboka_misao
#858 Re: Bebe - ALL ABOUT!
jednoom ti ja skidam skafander sa djeteta i nadjem po kifle u nogavici, sin sebi steka hranu,a o mrvama da ne pricamFelidae wrote: hahah,k'o da si znala.ja danas pravila paradajz corbu,ali nisam imala tarhane,pa sam samo nabacala povrca sto sam imala...poludio. mi mu dali koju kasiku, znam da ne smijem slano, on ocepio plakati kad sam prestala davati, ufff
i kod nas je takav ritual, prvo u pekaru pa dalje u setnju, ali on takav haos napravi u kolicima od kifle da me bude sramota.
i jako voli pilecu supu, skuham bataks,ocopam ,smrvim u blenderu i vratim u onu vodu sto se piletina kuhala, umjesto tjestenine zamutim par kuglica od griza, probaj mu i to draga svidjece mu se .
- Felidae
#859 Re: Bebe - ALL ABOUT!
joj, mali ti je legenda.
hvala na receptu, svakako imam osjecaj da sam sve ispucala i da se vrtimo u krug sa hranom.
hvala na receptu, svakako imam osjecaj da sam sve ispucala i da se vrtimo u krug sa hranom.
- putujucidzindas
#860 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Evo mi bili kod pedijatra, neuropedijatra i fizijatra. Rezultat: idemo na vjezbice od iduce sedmice.Alhemicarkaa wrote: Potpuno isto radi moja beba. Nisam nalazila da je to problem, pa nisam pedijatrici ništa napomenula. Ona je sve pregledala i rekla da je beba predivna, da jako dobro drži glavicu, i s obzirom da je buca da se odlično drži potrbuške. Baš me interesuje šta će tebi reči za to, javi molim te.
Hajde sad da te ne prepadam, da ti ispricam sve. Nama nije sumnjivo samo to pokusavanje okretanja bilo. On od rodjenja jako dobro drzi glavicu, a onda je s vremena na vrijeme i mnogo zabaci i gleda iznad. I kad spava, glava mu nije sasvim u liniji s tijelom, vec je malo zabacena unazad. Ja sam najvise zbog tog i otisla doktoru.
Uglavnom, nije nista strasno, oni su mu ispregledali sve zivo. Uocili su jos jedan problem - kad ga polegnu na trbuh s rukama duz tijela, izbaci samo desnu ruku naprijed , a lijeva mu ostane uz tijelo, sto za bebu od 3.5 mjeseca bas i nije OK.
E sad, njega to nista ne boli, ne smeta mu, on super napreduje - skoro da je udvostrucio tezinu (7.400 g) narastao 13 cm, sve OK, ali moramo cijelu sljedecu sedmicu ici na Jezero da naucimo vjezbice i onda narednih mjesec dana da ih radimo, pa na kotrolu. Doktorica veli da nije zabrinjavajuce, da je to samo blago izrazeno i da ce biti OK ako budemo slusali
- Felidae
#861 Re: Bebe - ALL ABOUT!
nista se ne sikiraj, bice to super aBd. eto ti prilike da se jos vise druzite kroz vjezbeputujucidzindas wrote:Evo mi bili kod pedijatra, neuropedijatra i fizijatra. Rezultat: idemo na vjezbice od iduce sedmice.Alhemicarkaa wrote: Potpuno isto radi moja beba. Nisam nalazila da je to problem, pa nisam pedijatrici ništa napomenula. Ona je sve pregledala i rekla da je beba predivna, da jako dobro drži glavicu, i s obzirom da je buca da se odlično drži potrbuške. Baš me interesuje šta će tebi reči za to, javi molim te.
Hajde sad da te ne prepadam, da ti ispricam sve. Nama nije sumnjivo samo to pokusavanje okretanja bilo. On od rodjenja jako dobro drzi glavicu, a onda je s vremena na vrijeme i mnogo zabaci i gleda iznad. I kad spava, glava mu nije sasvim u liniji s tijelom, vec je malo zabacena unazad. Ja sam najvise zbog tog i otisla doktoru.
Uglavnom, nije nista strasno, oni su mu ispregledali sve zivo. Uocili su jos jedan problem - kad ga polegnu na trbuh s rukama duz tijela, izbaci samo desnu ruku naprijed , a lijeva mu ostane uz tijelo, sto za bebu od 3.5 mjeseca bas i nije OK.
E sad, njega to nista ne boli, ne smeta mu, on super napreduje - skoro da je udvostrucio tezinu (7.400 g) narastao 13 cm, sve OK, ali moramo cijelu sljedecu sedmicu ici na Jezero da naucimo vjezbice i onda narednih mjesec dana da ih radimo, pa na kotrolu. Doktorica veli da nije zabrinjavajuce, da je to samo blago izrazeno i da ce biti OK ako budemo slusaliNa srecu, rano smo uocili.
- Alhemicarkaa
#862 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Sad sam se zabrinula. Moja zabacuje glavu unazad samo kad kod njanje gleda luster koji je dosta neobičanputujucidzindas wrote:Evo mi bili kod pedijatra, neuropedijatra i fizijatra. Rezultat: idemo na vjezbice od iduce sedmice.Alhemicarkaa wrote: Potpuno isto radi moja beba. Nisam nalazila da je to problem, pa nisam pedijatrici ništa napomenula. Ona je sve pregledala i rekla da je beba predivna, da jako dobro drži glavicu, i s obzirom da je buca da se odlično drži potrbuške. Baš me interesuje šta će tebi reči za to, javi molim te.
E sad, njega to nista ne boli, ne smeta mu, on super napreduje - skoro da je udvostrucio tezinu (7.400 g) narastao 13 cm, sve OK, ali moramo cijelu sljedecu sedmicu ici na Jezero da naucimo vjezbice i onda narednih mjesec dana da ih radimo, pa na kotrolu. Doktorica veli da nije zabrinjavajuce, da je to samo blago izrazeno i da ce biti OK ako budemo slusaliNa srecu, rano smo uocili.
Kad je rođena tvoja beba? Ako se dobro sjećam par dana prije moje. I moja je udvostručila težinu (7,5 kg) i porasla 13 cm. Koliko je sad tvoja dugačka, a sa koliko kila i dužine se rodila? Ovo me interesuje zato što mi je doktorica rekla da je dobila iznad prosjeka, i kao, pokušajte je zavarati sa jelom
- niko_niko_kao_ja
#863 Re: Bebe - ALL ABOUT!
kakvo zavaravanje? pusti ti tu doktoricu, i moj bebac dobija iznad prosjeka, 4 mjeseca 8500 gr, rodjen 4 kg i 55 cm, narastao 16 cm, i niko nije spomenuo zavaravanje. kazu da je sve ok dok je samo od dojenja.
- otherside
#864 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sjooo, jeste pune mlijeka
i to nekog punomasnog
moja je od samog dojenja sa tri mjeseca imala 5 kg. pitala pedijatrica: gdje je salo kod ovog djeteta?
doduše, tad mi to nije bilo smiješno...
al' zato kad se dočepala kašike odmah je dobila obraščiće
konačno se najelo dijete 
i to nekog punomasnog
moja je od samog dojenja sa tri mjeseca imala 5 kg. pitala pedijatrica: gdje je salo kod ovog djeteta?
doduše, tad mi to nije bilo smiješno...
al' zato kad se dočepala kašike odmah je dobila obraščiće
- Alhemicarkaa
#865 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma kod mene i ne pršti količinski od mlijeka, ali da je punomasno jeste. Izdojila se ja jednom (dijete spavalo, mlijeko krenulo) i ostavila u frižider. Probudi se mala i ja vadim to iz frižidera, a ono na vrhu se izdvojilo 2/3 kajmaka, bukvalno kajmaka, i na dnu 1/3 sirutke. Kad će moja mama, daj djetetu kiflu da namažeotherside wrote:sjooo, jeste pune mlijeka![]()
i to nekog punomasnog![]()
- niko_niko_kao_ja
#866 Re: Bebe - ALL ABOUT!
pa tvoja je zgodnica, ovaj moj ko bombica, ubio se za copanja
a moje mlijeko je strasno masno, kad procuri ostaju zute fleke na vesu koje ni par otkuhavanja ne moze ocistiti. unistih sve. 
- putujucidzindas
#867 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Felidae wrote:Kad je rođena tvoja beba? Ako se dobro sjećam par dana prije moje. I moja je udvostručila težinu (7,5 kg) i porasla 13 cm. Koliko je sad tvoja dugačka, a sa koliko kila i dužine se rodila? Ovo me interesuje zato što mi je doktorica rekla da je dobila iznad prosjeka, i kao, pokušajte je zavarati sa jelomKako tromjesečnu bebu zavarati?
Rodjen je 04.04, imao je 3800 g i 53 cm. Sad ima 7400 g i 66 cm. Meni pedijatrica nista nije rekla vezano za dojenje, osim kako je mashala napredanTek e neuropedijatar rekao da mu mozda to predstavlja problem i da zbog tezine ne moze pratiti glavom, iako ja to primijetim od rodjenja.
Sto se tice samog nacina okretanja, rekli su nam da uopste nije cudno i da je normalno i to da nekako izgleda kao da hoce da se zasarafi
Doktori su uspitali tonu refleksa i ispostavilo se da, iako je mnogo i cvrst i jak, kad lezi na ledjima, pa ga pokusaju podici u sjedeci polozaj, tako sto ga uhvate za rukice, njemu glava zaostaje, ne pokusava je podici, vec se dize samo onoliko koliko je tijelo vuce. Kad lezi na trbuhu, guza je malo vise odignuta nego sto bi trebala, a onda i kicma zbog tog djeluje savijenije, sto ja nikad nisam primijetila. Takodjer, kad su ga stavili potrbuske s rukama uz tijelo, izbacio je ispred sebe samo desnu ruku, a lijeva je ostala. Ja sam ovo ponovila kod kuce i izbacuje obje. Eto, to mozda mozes i sama provjeriti. Ovo dizanje iz lezeceg u sjedeci meni bas i ne izgleda kao nesto sto bih sama pokusavala, bar ne jos uvijek. Svi ostali refleksi su u redu, rucica, otvaranje, hvatanje i moram priznati da mi nikad niej palo na pamet da pogledam gomilu tih nekih stvari koje su oni ispitali. Nisam ga nikad stavila potrbuske s rukama uz tijelo, vec uvijek ispred. I isto tako, kad lezi potrbuske, jako dobro okrece glavu. Ramena i grudni kos su dosta odignuti, poseze rukom za stvarima koje vidi.
Eto, ako nosi glavu OK, nemoj brinuti zbog onog nacina na koji hoce da se okrene. Pred doktoricom je to uradio i ona kaze da bi to bilo najnormalnije, da niej drzanja glave.
Uh, sto se raspisah. Ne bih da ti bezveze uvlacim paniku, pa rekoh da ti pokusam sto detaljnije objasniti sta je sve kod nas, da ne mislis da je samo cudno okretanje
- otherside
#868 Re: Bebe - ALL ABOUT!
cccc...moje mlijeko je onda light
nidje fleke a bijelo kao iz tertrapaka
znači da se ni ovo drugo neće najesti do kašike
ma haj' nek' su živi i zdravi...
hej @džindas, meni je jedna pedijatrica rekla da poslije svakog presvlačenja možeš raditi te vježbe, čini mi se da se zovu trakcija, nisam sigurna-da povlačiš dijete za ručice iz ležećeg u sjedeći položaj i da to učvršćuje mišiće vrata (ne previše 2-3 puta) i da prije stavljanja pelene okreneš bebu na trbuščić dok je gologuza.
moja nije htjela na trbuh nikako, odmah krene sa histerijom dok je nisam skinula, gologuza je uživala
znači da se ni ovo drugo neće najesti do kašike
ma haj' nek' su živi i zdravi...
hej @džindas, meni je jedna pedijatrica rekla da poslije svakog presvlačenja možeš raditi te vježbe, čini mi se da se zovu trakcija, nisam sigurna-da povlačiš dijete za ručice iz ležećeg u sjedeći položaj i da to učvršćuje mišiće vrata (ne previše 2-3 puta) i da prije stavljanja pelene okreneš bebu na trbuščić dok je gologuza.
moja nije htjela na trbuh nikako, odmah krene sa histerijom dok je nisam skinula, gologuza je uživala
-
nova_korisnica
#869 Re: Bebe - ALL ABOUT!
suze su me oblile od smjehaAlhemicarkaa wrote:Ma kod mene i ne pršti količinski od mlijeka, ali da je punomasno jeste. Izdojila se ja jednom (dijete spavalo, mlijeko krenulo) i ostavila u frižider. Probudi se mala i ja vadim to iz frižidera, a ono na vrhu se izdvojilo 2/3 kajmaka, bukvalno kajmaka, i na dnu 1/3 sirutke. Kad će moja mama, daj djetetu kiflu da namažeotherside wrote:sjooo, jeste pune mlijeka![]()
i to nekog punomasnog![]()
Elem, na zidovima je bilo i putera, mogla sam nožem strugati.
nisam se jos porodila, ali vas redovno citam...svakako ce mi trebati za koji mjesec, pa da ne pretrazujem, vec ovako odmah unaprijed se obrazujem
- putujucidzindas
#870 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi smo upravo bili prvi put na vjezbicama. Ajoj drameotherside wrote: hej @džindas, meni je jedna pedijatrica rekla da poslije svakog presvlačenja možeš raditi te vježbe, čini mi se da se zovu trakcija, nisam sigurna-da povlačiš dijete za ručice iz ležećeg u sjedeći položaj i da to učvršćuje mišiće vrata (ne previše 2-3 puta) i da prije stavljanja pelene okreneš bebu na trbuščić dok je gologuza.
Ova teta s kojom radimo vjezbe na Jezeru je divna, pa nekako lakse podnesemo onoliko placa. Uglavnom, za trakciju nam ej rekla da niposto ne pokusavamo sami, jer to nije puko povlacenje djeteta za rucice. Kao, treba znati kako se to radi. Eto ako smo bas nestrpljivi, jednom u 10 dana mozemo pokusati.
A on obozava lezati an trbuhu, samo sto ne zna da moze spustiti glavu kad se umori
Generalni dojam ove tete je da je on samo malo prenapet i da treba vjezbice kako bi malo opustio misice...
- Felidae
#871 Re: Bebe - ALL ABOUT!
moj sin i danas(skoro 8 mjeseci) zaboravi da kad je na stomaku moze spustiti glavicu da se odmori, a kad smo u kolicima vazda gura glavu naprijed,nece da se nasloni na naslonjac, vec se pati bezze 
- niko_niko_kao_ja
#872 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zene drage mi juce osunetismo bebca. od nas troje ne zna se ko se vise isikrao.
imam pitanje za mame koje su vec sunetile djecu, kad se bebac moze kupati. posto nama rekose dok konci ne ispadnu, nema kupanja, a da koncima treba 7-10 dana, meni to nesto puno da cekamo. kad ste vi okupali svoje bebe poslije sunecenja?
i jos samo da se ispravim da je bebac narastao 20 cm od rodjenja.
i jos samo da se ispravim da je bebac narastao 20 cm od rodjenja.
-
duboka_misao
#873 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mi smo ga sunetili u sanasi i dobili smo onaj papir gdje pishe nakon 10 dana napuniti kadu sa malo vode i neka beba sjedi u njoj da se to malo otkiseli
, nemoj zuriti sa kupanjem samo ga mazi kantarionovim uljem i dobro pelenu naprijed mazi bademovom kremom da se chundara ne zaljepi za pelenu onda bude vriska .
- niko_niko_kao_ja
#874 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvala na odgovoru.
posipamo cunu kantarionovim uljem, pelenu mazemo bademovom da se cuna ne zalijepi, a za kupanje cemo se nekako strpiti valjda, mada sam ja kontala vise smije li se bebac istusirati. bez duzeg zadrzavanja u vodi.
posipamo cunu kantarionovim uljem, pelenu mazemo bademovom da se cuna ne zalijepi, a za kupanje cemo se nekako strpiti valjda, mada sam ja kontala vise smije li se bebac istusirati. bez duzeg zadrzavanja u vodi.
-
duboka_misao
#875 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma radije nemoj,nije radnik na naftnoj platformi,bar 5 6 dana drzite se vlaznih maramica' al vidi I sa cika doktorom