Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
quick_nick

#851 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

kv99 wrote:
quick_nick wrote:
Gdje si ti bio???? zasto nema podataka o poginulim pripadnicima 3 korpusa , zasto se kriju? sve znas pa valjda bi trebao znati i taj podatak.
Bilo je poginulih jer su bile borbe i to je nekoliko puta potvrdjeno od ljudi koji su bili tu i te borbe niko ne negira. Bas zbog tih borbi ste kukali krivoustom da vam pomogne a pomoci je mogao na dva nacina :
- da otvoreno posalje HV da vam spasava dupe a time se oprosti od cjelovite Hrvatske
- da prestane sa agresijom, potpise primirje i otvori puteve

To sam ti nekoliko puta do sada objasnio ali ako tebi nije mrsko pokazivati koliko nemas pojma nije ni meni da na to ukazem.

i sta nam to govoris za Vares ? Vojno i politicko vodstvo tzv hvo namjerno izazvalo sukobe tako sto su pocinili zlocin iako su znali da nece moci da odbrane grad jer su trube od vojnika , iste one kao i u Bugojnu i Travniku. A tvrdio si da nije istina da su bas oni bili odgovorni za protjerivanje Bih Hrvata a sada sam dokazujes suprotno.
Kao i mnogo puta do sada sam sebe hvatas u laz :thumbup:

P.S De mi reci da li ti uopste poznajes onoga ko je trebao da te vaspita pa da njemu ili njoj kazes da je debil ili budaletina ? Pitam jer vidim da to neprestano radis na forumu a dao sam ti savjet da to njima govoris.
Onda bi mi tako mogli tvrdit da ste vi protjerali Muslimane iz Busovače po tvojoj zalupanoj logici. :lol: :lol: :lol: Uostalom zasto Varešaci ne kazu da ih je HVO protjerao? Zasto se sami nisu snalazili i organizirali koliko je struja i čarki bilo u LD pa da nismo stvar uzeli u svoje ruke prosli bi isto Bugojanci i Varesaci. Bugojanci su bili najopemljenija brigada HVO-a al su mislili da ce prdnut i Vi se razbjezati. Isto kao sto ste Vi mislili opalit cemo 2-3 puta na Busovaču i Vitez i da cemo kidnut :lol: :lol: :lol:

Nisi odgovorio gdje si bio??? Prepostavljam u pelenama 8-)
kv99

#852 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:
kv99 wrote:
quick_nick wrote:
Gdje si ti bio???? zasto nema podataka o poginulim pripadnicima 3 korpusa , zasto se kriju? sve znas pa valjda bi trebao znati i taj podatak.
Bilo je poginulih jer su bile borbe i to je nekoliko puta potvrdjeno od ljudi koji su bili tu i te borbe niko ne negira. Bas zbog tih borbi ste kukali krivoustom da vam pomogne a pomoci je mogao na dva nacina :
- da otvoreno posalje HV da vam spasava dupe a time se oprosti od cjelovite Hrvatske

To sam ti nekoliko puta do sada objasnio ali ako tebi nije mrsko pokazivati koliko nemas pojma nije ni meni da na to ukazem.

i sta nam to govoris za Vares ? Vojno i politicko vodstvo tzv hvo namjerno izazvalo sukobe tako sto su pocinili zlocin iako su znali da nece moci da odbrane grad jer su trube od vojnika , iste one kao i u Bugojnu i Travniku. A tvrdio si da nije istina da su bas oni bili odgovorni za protjerivanje Bih Hrvata a sada sam dokazujes suprotno.

P.S De mi reci da li ti uopste poznajes onoga ko je trebao da te vaspita pa da njemu ili njoj kazes da je debil ili budaletina ? Pitam jer vidim da to neprestano radis na forumu a dao sam ti savjet da to njima govoris.
Onda bi mi tako mogli tvrdit da ste vi protjerali Muslimane iz Busovače po tvojoj zalupanoj logici. :lol: :lol: :lol: Uostalom zasto Varešaci ne kazu da ih je HVO protjerao? Zasto se sami nisu snalazili i organizirali koliko je struja i čarki bilo u LD pa da nismo stvar uzeli u svoje ruke prosli bi isto Bugojanci i Varesaci. Bugojanci su bili najopemljenija brigada HVO-a al su mislili da ce prdnut i Vi se razbjezati. Isto kao sto ste Vi mislili opalit cemo 2-3 puta na Busovaču i Vitez i da cemo kidnut :lol: :lol: :lol:

Do sada nisam odgovarao na tvoje vrijedanje ali koliko vidim moderacija dozvoljava takvo ponasanje pa da odgovorim :

Kretenu jedan imbecilni, sam si naveo da je Rajic poslao jedinicu iz Kiseljaka da napravi zlocin i time izazove pad grada iako su znali da se nece moci da odbrane. A kreten si jer si sam to naveo pa kada sam ti ukazao na to poceo si da negiras to i izmisljas i lazes. I zato ne mozes da tvrdis da je iko drugi protjerao Bosnjake iz Busovace osim tzv hvo koji je bio pun takvih incestoidnih debila kao ti jer svojim ponasanjem pokazujes da nemas pojma ni ko te je napravio a ni ko te je trebao da vaspita .
I u Bugojnu a i u LD tzv hvo je mislio ne samo da ce biti dovoljno da se opali 2-3 puta vec i da se napravi masakar pa da ce se svi koji uspiju da prezive razbjeze. Tzv hvo je poceo agresiju u svim mjestima gdje su se vodili sukobi od Viteza pa do Travnika i Bugojna tako da je voja tvrdnja kako je ARBIH pocela sukobe u namjeri da protjera katolike sa tog podrucja cista laz. Sam si stavio stenograme gdje predsjednik Izetbegoovic tvrdi da mu je cilj da katolici ostanu na tom podrucju i da se zbog toga treba da obustave sukobi. Sam si to postavio ali kao kreten ne sjecas se vise toga i trubis i trolas bez pojma sta si prije rekao ili tvrdio.
Last edited by kv99 on 25/03/2012 11:50, edited 1 time in total.
quick_nick

#853 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

quick_nick wrote:
kv99 wrote:
quick_nick wrote:

Do sada nisam odgovarao na tvoje vrijedanje ali koliko vidim moderacija dozvoljava takvo ponasanje pa da odgovorim :

Kretenu jedan imbecilni, sam si naveo da je Rajic poslao jedinicu iz Kiseljaka da napravi zlocin i time izazove pad grada iako su znali da se nece moci da odbrane. I zato ne mozes da tvrdis da je iko drugi protjerao Bosnjake iz Busovace osim tzv hvo koji je bio pun takvih incestoidnih debila kao ti jer svojim ponasanjem pokazujes da nemas pojma ni ko te je napravio a ni ko te je trebao da vaspita .[/quote]

A zasto su oni cekali Rajica? sto nisu rasturili tu grupu koja je dosla? kako to da ste vi pobijedili HVO Bugojno a mi otjerali HVO Vares. A Nele kaze da je to bila velicanstvena pobjeda. Tocno je da je ta grupa poslana i odradila ono sto im je naredjeno. Al ta grupa je bila toliko malobrojna da su oni mogli bez nje komotno da se organiziraju i brane. Bitno je da je bilo viskija i cigara a jebes obranu :lol: :lol: :lol:

Kaj se srdis "klinjo" ne pise sve na internetu i u "Lukavoj Strategiji" :D

P.S Gdje si bio?????
kv99

#854 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:
quick_nick wrote:

Kretenu jedan imbecilni, sam si naveo da je Rajic poslao jedinicu iz Kiseljaka da napravi zlocin i time izazove pad grada iako su znali da se nece moci da odbrane. I zato ne mozes da tvrdis da je iko drugi protjerao Bosnjake iz Busovace osim tzv hvo koji je bio pun takvih incestoidnih debila kao ti jer svojim ponasanjem pokazujes da nemas pojma ni ko te je napravio a ni ko te je trebao da vaspita .
A zasto su oni cekali Rajica? sto nisu rasturili tu grupu koja je dosla? kako to da ste vi pobijedili HVO Bugojno a mi otjerali HVO Vares. A Nele kaze da je to bila velicanstvena pobjeda. Tocno je da je ta grupa poslana i odradila ono sto im je naredjeno. Al ta grupa je bila toliko malobrojna da su oni mogli bez nje komotno da se organiziraju i brane. Bitno je da je bilo viskija i cigara a jebes obranu :lol: :lol: :lol:

Kaj se srdis "klinjo" ne pise sve na internetu i u "Lukavoj Strategiji" :D

P.S Gdje si bio?????[/quote]

Bio sam sa tvojom mamom pa me zato citavo vrijeme mjesas sa onim ko je trebao da te vaspita.

Grupa iz Kisleljaka je bila uhapsila i smjenila tadasnji lokalni vrh tzv hvo u Varesu po naredbi politickog i vojnog vrha onog isprdka zvanog erceg crpska i zato su i mogli da rade sta hoce i da izazovu sukob a da Rajic poslije toga dobije nagradu umjesto da se kazni , a kaznili bi ga da je to uradio na svoju ruku.
melac

#855 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

mirage77 wrote:
melac wrote:Imam prijatelja iz Fojnice koji je kao maloljetnik bio u ABiH i koji kaže da je vojnika ABiH iz Fojnica poginulo otprilike podjednako na fronatam prema HVO-u u Fojnici, kao i prema drugim frontam gdje su sve morali ići. Tako da tvoja priča o nesudjelovanju vojnika s drugih opština i potpori je bezveze.
Jesi li ga pitao gdje su poginuli? Nisu sigurno prema HVO u LD kada su imali svoj HVO Kiseljak , Kresevo i Fojnica. Ti su ljudi poginuli na Treskavici i Bjelasnici 94-95 gdje su znacajno ucestvovale jedinice iz Fojnice. Tu su svi imali znacajne gubitke.
Da mnogo je ljudi poginulo na Treskavici, ali je bilo i na drugim linijama prema HVO-u kada su išli u ispomoć. Ali da, mnogo je bilo poginulih i na Treskavici.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#856 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by emillio estevez »

Moje misljenje takodjer ide na izazivanje ili provociranje abih i prepustanje Varesa u ruke abih
za sti optuzujem lopove i kriminalce u sklopu HVO-a

ali opet bi trebalo normalno komunicirati ,, bez kretenizma , krivoustog i tzv predsjednika RBiH .
melac

#857 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

kv99 wrote:Ne bi se slozio sa tobom da je tema za mandalisanje jer to je upravo ono sto ovi trolovi i zele. Namjerno trolaju, lazu, izmisljaju , vrijedjaju i rade sve da bi se tema zatvorila jer im ne odgovara da se iznese istina. Obicno su navikli da mogu na miru da iznose svu onu mitomaniju kao sto i ovdje pokusavaju. Obicno mogu da ponavljaju miloradovu propagandu tipovima koji imaju isti odgoj i nivo inteligencije kao i oni pa da trube o " odnosu 10:1, hladnjacama punih poginulih non-stop za Zenicu, cilju da se protjeraju svi BIH hrvati, nije bilo HV ukljucene u agresiju " bez da im iko odgovori ali sada kada ta propaganda ne prolazi zele da ugase temu trolanjem i glupiranjem. Neka teme jer dosta ljudi ne zna sta se ustvari dogodilo jer vidim da je bilo dosta nepoznanica sta se tacno dogodilo npr u Travniku i Bugojnu, kako je i kada tzv hvo izvrsio agresiju, kako su se dogovarali sa cetnicima itd-itd. Neka teme ,trolove treba izbaciti.
Ti ili bilo ko drugi trolove neces moci ubjediti argumentima da oni lazu ali ovu temu citaju danas a i poslije oni koji ne znaju a zele da saznaju istinu i sta se stvrano dogodilo i zbog njih treba da se istina pokaze.
Mene strogo zanima kako je HVO izvršio agresiju na BiH?
Last edited by melac on 25/03/2012 13:51, edited 1 time in total.
melac

#858 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

kv99 wrote:Kretenu jedan imbecilni, sam si naveo da je Rajic poslao jedinicu iz Kiseljaka da napravi zlocin i time izazove pad grada iako su znali da se nece moci da odbrane. A kreten si jer si sam to naveo pa kada sam ti ukazao na to poceo si da negiras to i izmisljas i lazes. I zato ne mozes da tvrdis da je iko drugi protjerao Bosnjake iz Busovace osim tzv hvo koji je bio pun takvih incestoidnih debila kao ti jer svojim ponasanjem pokazujes da nemas pojma ni ko te je napravio a ni ko te je trebao da vaspita .
I u Bugojnu a i u LD tzv hvo je mislio ne samo da ce biti dovoljno da se opali 2-3 puta vec i da se napravi masakar pa da ce se svi koji uspiju da prezive razbjeze. Tzv hvo je poceo agresiju u svim mjestima gdje su se vodili sukobi od Viteza pa do Travnika i Bugojna tako da je voja tvrdnja kako je ARBIH pocela sukobe u namjeri da protjera katolike sa tog podrucja cista laz. Sam si stavio stenograme gdje predsjednik Izetbegoovic tvrdi da mu je cilj da katolici ostanu na tom podrucju i da se zbog toga treba da obustave sukobi. Sam si to postavio ali kao kreten ne sjecas se vise toga i trubis i trolas bez pojma sta si prije rekao ili tvrdio.
Nije istina da je HVO počeo sukobe u svim mjestima u srednjoj Bosni, imala je ABiH svojih momenata.
I ponavljam pitanje, kako je HVO izvršio agresiju na BiH?
frombosna

#859 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

tabloid wrote:Zna li neko iz Viteza da li su ovo gubici HVO-a u Krizancevu selu ili sa neke druge linije?

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/53.pdf
Ukupan broj žrtava u Vitezu s tim da su to da tako kažem bili "preliminarni" podaci za 1-2 dana. Iako se 90% odnosilo na Križančevo selo. Svi civili i vojnici koji su bili živi zarobljeni i odvedeni u Počulicu i Preočicu su razmijenjeni nakon 1-2 mjeseca u mrtvačkim vrečama. Mislim oko 30ak
Nele9

#860 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

Kvikli i KV
Fakat trebate malo ohladit'. Rat bio, ko kome ucher'o i hajd' zdravo djaci. Historija = proslo vrijeme.
Ja ne mogu oprostit' nikad stoci sto je djecu i stare ubijala, zene silovali, mucili...
A ovo ja vojnik, ti vojnik. To treba hladne glave raspravljati.

Svjedokom sam da se HVO Vares doslovno molio da se opredijeli, da nesto ucini, nudio im se 2 ili 3 korpus. Nigdje ne bi isli osim branili svoje kuce. Mi nismo prvi napali, cekalo se cudo. Cudo se nije desilo, desio se pokolj neduznog bosnjackog stanovnistva. To kvikli i implicira i ne znam sta je tu nejasno. Slazemo se. Bio je cilj izazvati sukob i da raja mora fatat maglu. Cija je to krivica. Armija je uradila sve da se zlocini ne dese. To sam vec ranije i objasnio kako.

Sto se nas tice situacija je jasna. Osim Orasja, gdje god su Hrvati bili vecina ili blizu toga, HVO je napao i desilo se sto se desilo. Za razliku od toga, u Tuzli, Bihacu, brcanskim teritorijima, te Sarajevu gdje je bosnjacko stanovnistvo u apsolutno vecinskom broju, nije bilo napada na hrvatsko stanovnistvo. Da ne bi neko sad skocio s onim HVO Sarajevo, neka pogleda prethodnu recenicu.
Sve receno.
quick_nick

#861 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

Nele9 wrote:Kvikli i KV
Fakat trebate malo ohladit'. Rat bio, ko kome ucher'o i hajd' zdravo djaci. Historija = proslo vrijeme.
Ja ne mogu oprostit' nikad stoci sto je djecu i stare ubijala, zene silovali, mucili...
A ovo ja vojnik, ti vojnik. To treba hladne glave raspravljati.

Svjedokom sam da se HVO Vares doslovno molio da se opredijeli, da nesto ucini, nudio im se 2 ili 3 korpus. Nigdje ne bi isli osim branili svoje kuce. Mi nismo prvi napali, cekalo se cudo. Cudo se nije desilo, desio se pokolj neduznog bosnjackog stanovnistva. To kvikli i implicira i ne znam sta je tu nejasno. Slazemo se. Bio je cilj izazvati sukob i da raja mora fatat maglu. Cija je to krivica. Armija je uradila sve da se zlocini ne dese. To sam vec ranije i objasnio kako.

Sto se nas tice situacija je jasna. Osim Orasja, gdje god su Hrvati bili vecina ili blizu toga, HVO je napao i desilo se sto se desilo. Za razliku od toga, u Tuzli, Bihacu, brcanskim teritorijima, te Sarajevu gdje je bosnjacko stanovnistvo u apsolutno vecinskom broju, nije bilo napada na hrvatsko stanovnistvo. Da ne bi neko sad skocio s onim HVO Sarajevo, neka pogleda prethodnu recenicu.
Sve receno.
Tesko je polemisati o tome tko je gdje prvi napao jer i sam Haaski sud koristi razlicite datume i strane koje su napale. Realno negdje smo mi prvi a negdje Vi.

Ma sve je to uredu al krivica je i na HVO Vares: 1.sto se nisu opredjelili za saveznistvo sa Vama , 2.sto se nisu pripremali za obranu, 3. Sto nisu razbili grupu koja je dosla da napravi sranje. Oni su se opredjelili za 4. Šverc.

Naravno da treba ohladit ja znam da mnogo puta pretjerujem pogotovo prema kv99. HVO za mene nije nikakva paravojna formacija nego legalna obrambena snaga mog naroda. Pitanje je sto smo trebali skinut gace i cekati da dodjete??? Branili smo se kako smo umijeli i znali. 80% se borilo za opstanak a 20% umisljalo HZ/HB. Bar je tako bilo u mom gradu ova vecina je bila tiha i isla u rovove dok je manjina "beukala". Jednostavno se rodio neki inat u ljudima bilo je ponuda da se pokrenemo i odemo cak su nam davali garancije da cemo mirno napustit nase gradove. Ali ljudi to nisu htjeli iz inata i tada su se opredjelili na to da ce prije da umru nego da odu. Sto je rat vise odmicao ljudi su se više mirili s tim da ce umrijeti na u svojim gradovima. Hrane smo imali dovoljno nije bilo gladnih , mucio nas je nedostatak cigareta i municije. Mi smo se Armije prepali u prvim napadima ali kad smo se "sabrali" onda nije bilo problema. Obrana je u konacnici i dobro funkcionirala ako uzmemo u obzir "od koga je dobro je"
argyle

#862 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by argyle »

melac wrote:
kv99 wrote:Ne bi se slozio sa tobom da je tema za mandalisanje jer to je upravo ono sto ovi trolovi i zele. Namjerno trolaju, lazu, izmisljaju , vrijedjaju i rade sve da bi se tema zatvorila jer im ne odgovara da se iznese istina. Obicno su navikli da mogu na miru da iznose svu onu mitomaniju kao sto i ovdje pokusavaju. Obicno mogu da ponavljaju miloradovu propagandu tipovima koji imaju isti odgoj i nivo inteligencije kao i oni pa da trube o " odnosu 10:1, hladnjacama punih poginulih non-stop za Zenicu, cilju da se protjeraju svi BIH hrvati, nije bilo HV ukljucene u agresiju " bez da im iko odgovori ali sada kada ta propaganda ne prolazi zele da ugase temu trolanjem i glupiranjem. Neka teme jer dosta ljudi ne zna sta se ustvari dogodilo jer vidim da je bilo dosta nepoznanica sta se tacno dogodilo npr u Travniku i Bugojnu, kako je i kada tzv hvo izvrsio agresiju, kako su se dogovarali sa cetnicima itd-itd. Neka teme ,trolove treba izbaciti.
Ti ili bilo ko drugi trolove neces moci ubjediti argumentima da oni lazu ali ovu temu citaju danas a i poslije oni koji ne znaju a zele da saznaju istinu i sta se stvrano dogodilo i zbog njih treba da se istina pokaze.
Mene strogo zanima kako je HVO izvršio agresiju na BiH?
4:10

0:30
Nele9

#863 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Nele9 »

Ma sve je to uredu al krivica je i na HVO Vares: 1.sto se nisu opredjelili za saveznistvo sa Vama , 2.sto se nisu pripremali za obranu, 3. Sto nisu razbili grupu koja je dosla da napravi sranje. Oni su se opredjelili za 4. Šverc.

HVO za mene nije nikakva paravojna formacija nego legalna obrambena snaga mog naroda. Pitanje je sto smo trebali skinut gace i cekati da dodjete??? Branili smo se kako smo umijeli i znali. 80% se borilo za opstanak a 20% umisljalo HZ/HB. Bar je tako bilo u mom gradu ova vecina je bila tiha i isla u rovove dok je manjina "beukala". Jednostavno se rodio neki inat u ljudima bilo je ponuda da se pokrenemo i odemo cak su nam davali garancije da cemo mirno napustit nase gradove. Ali ljudi to nisu htjeli iz inata i tada su se opredjelili na to da ce prije da umru nego da odu. Sto je rat vise odmicao ljudi su se više mirili s tim da ce umrijeti na u svojim gradovima. Hrane smo imali dovoljno nije bilo gladnih , mucio nas je nedostatak cigareta i municije. Mi smo se Armije prepali u prvim napadima ali kad smo se "sabrali" onda nije bilo problema. Obrana je u konacnici i dobro funkcionirala ako uzmemo u obzir "od koga je dobro je"
Krivica je na normalnim ljudima (mada je lahko biti general poslije bitke) koji nisu sjeli i skontali sta im se nudi. Dozvolili su (ne samo oni, ali govorimo konkretno o Varesu) da dodju neke kabadahije iz Kiseljaka i da im kazu sta ce raditi.
1. Ne mozes to nazivati saveznistvom s nama. Hocete li ostati na svom? Armija nece uci u Vares i katolicka sela, ali nema sverca s cetnicima i od.ebite Rajica od sebe. Prilicno jasna k'o dan poruka, a izbor vise nego dobar (moje misljenje). Garantovano da niko iz Armije ne bi primirisao Varesu da se to desilo. Bili smo razvuceni na previse frontova.
2. Nisu imali neko naoruzanje, a vec sam govorio o iskustvu. Sa upola manjim brojem ljudi bi ih razbili. Mozes mi vjerovati ili ne.
3. Slazem se.
4. I to se slazem. Mislili su da ce Armija cekati do beskonacnosti. Mozda bi i cekala, ali poslije onog pokolja, mislim da bi vojska poubijala generale da nije naredjen napad.

Ovaj rezon kontam nakon sto se vec belaj desio i mrtve glave pale. Vjerovatno bih isto ucinio.
Medjutim, 110 HVO Usora je izabrala da ne ide tim putem, ostala je s Armijom i borila se protiv cetnika. Mnogi Bosnjaci (ali i Hrvati) ce reci da bi Usorani uradili isto da su bili u boljoj poziciji ali je cinjenica da nisu i danas nema te zle krvi u tesanjskom kraju.
tabloid

#864 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tabloid »

melac wrote:Nije istina da je HVO počeo sukobe u svim mjestima u srednjoj Bosni, imala je ABiH svojih momenata.
I ponavljam pitanje, kako je HVO izvršio agresiju na BiH?
Izmeñu ostalog, Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala
sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i
organizaciji HVO-a i da je postojao meñunarodni oružani sukob izmeñu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

http://www.icty.org/x/cases/kordic_cerk ... _bcs_1.pdf
samojaznam

#865 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by samojaznam »

Nele9 wrote:Kvikli i KV

Sve receno.
stvarno su usrali temu posebno ovaj kv99 , nit se moze pratiti niti citati ,gomila ekonomsko propagandnog programa , nesto poput FTV-a
pocetnik033

#866 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by pocetnik033 »

frombosna wrote:
tabloid wrote:Zna li neko iz Viteza da li su ovo gubici HVO-a u Krizancevu selu ili sa neke druge linije?

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 3.g/53.pdf
Ukupan broj žrtava u Vitezu s tim da su to da tako kažem bili "preliminarni" podaci za 1-2 dana. Iako se 90% odnosilo na Križančevo selo. Svi civili i vojnici koji su bili živi zarobljeni i odvedeni u Počulicu i Preočicu su razmijenjeni nakon 1-2 mjeseca u mrtvačkim vrečama. Mislim oko 30ak
U Križančevom selu je 22.12. poginulo 26 vojnika i 14 civila prilikom pada. 36 vojnika je zarobljeno i odvedeno u Počulicu. Poslije su razmjenjeni u 2-3 razmjene i samo se jedan vratio živ, ostali su vraćeni masakrirani. Još je 8 poginulih prilikom vraćanja linije. Dakle ukupna brojka 84. Znači 70 vojnika i 14 civila.

Od mog školskog prijatelja je otac bio zarobljen i razmjenjen je 1.februara. Pokazivao mi je slike sa obdukcije nakon razmjene. Njegov je otac dobio metak u čelo i ispisano mu je slovo U rafalom na prsima. Otvoreno smo često o ratu pričali jer je i moje familije izginulo na Vitezu i zanimalo me kako je bilo sa druge strane. I naši su pravili sranja kao i HVO i sada govoriti da je ovako bilo ili onako, najbolje znaju oni koji su bili na crtama u i oko Viteza.

Ukupno je Hrvata u Vitezu u sukobima sa ARBiH poginulo 653. 48 ih je poginulo prije sukoba sa nama u sukobima na Vlašiću, a 12 ih je poginulo u HV-u u Hrvatskoj. Od tih 12, jedan je poginuo u Oluji. Bošnjaka je u Vitezu poginulo oko 950. Tu su uračunate i žrtve ratnih zločina u Ahmićima, Križančevom selu, Buhinim kućama itd. Slike i spisak svih poginulih Hrvata može svako vidjeti u spomen sobi u kinu u Vitezu. Tu sam vidio i neke svoje prijatelje iz škole koji su poginuli sa 16 godina.

Znam da je meni bilo jebeno, a i ovom mom prijatelju nije bilo lako. Zbog toga mi je stvarno čudno kad se počne neko prepucavati da se moglo osloboditi/osvojiti (zavisi kako za koju stranu) ovo ili ono područje. Ako su mogli i jedni i drugi osloboditi/osvojiti Vitez na primjer, a nisu ga oslobodili/osvojili, onda im treba suditi jer su pobili 1600 ljudi, žena, djece i staraca, a ne da im se sudi što su one druge pobili. Prvo bismo mi svojim trebali suditi što su nas jebali godinu dana u zdrav mozak. Time su najviše pomogli Srbima i Srbi bi im trebali biti najzahvalniji, a ne da ih mi dižemo u zvijezde kako su oni naši spasioci.
melac

#867 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by melac »

tabloid wrote:Izmeñu ostalog, Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala
sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i
organizaciji HVO-a i da je postojao meñunarodni oružani sukob izmeñu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

http://www.icty.org/x/cases/kordic_cerk ... _bcs_1.pdf
Ja pitam kako je HVO mogao izvršiti agresiju i na koga i odakle je ta agresija došla?
Ova priča o involviranosti HV-a i vrhuške vlasti RH u ratu u BiH je svima jasna ( samo što je neki opravdavaju a drugi ne ), ali mene zanima kako je HVO, tehnički gledano, mogao izvršiti agresiju u BiH i na koga je tu agresiju izvršio o odakle je došao?
stinger

#868 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stinger »

Čitajuči ovaj forum jednostavno sam se morao uključiti u raspravu.Koliko vidim ovdje su aktivni ljudi koji su sudionici rata i oni koji na njihovu sreću to nisu bili.Ja sam onaj manje sretan jer sam rat proveo u srednjoj Bosni i bio sam pripadnik brigade "Ban Jelačić" pa mislim da sam kompetentan da nešto kažem o ovoj temi.Povjest rata u bivšoj SFRJ je kompliciran i svi misle da su drugi krivi s tim da je činjenica da su Srbi bili glavni krivci za to.Međutim vratiću se na temu a ne mogu da ne primjetim kako se ovdje blati HVO i proglašava nekom zločinačkom organizacijom a s tim se ne mogu složiti.Samo da podsjetim one koji ne znaju puno o tome da je HVO prvi pružio oružani otpor u BIH.Dok je tkzv.JNA rušila Hrvatsku i ravnala Vukovar a stim i vršila neviđene zločine nad ranjenicima i civilima Hrvati u BiH su se organizirali i to tajno i osnovali pokret otpora koji je prerastao u HVO.Tajno to kažem jer je tako bilo morali smo se kriti i od susjeda Muslimana koji su mahom još bili dio JNA iste one koja je ravnala Hrvatsku i vršila zločine a neki su među njima i Alija Izetbegović govorili da to nije njihov rat pa čak i onda kada je napadnuta BiH (sravnjeno je Ravno u Hercegovini i još neka mjesta).Pojedini Muslimanski oficiri među kojima je najpoznatiji Atif Dudaković je za to vrijeme napadao Dalmaciju i Zadar a pojedini oficiri su bili rame uz rame Ratka Mladića.E zbog toga smo se moraliu ilegali organizirati i jedini smo pružili oružani otpor zločincima jer za Muslimane je rat počeo tek kad je napadnuta Bjeljina.Toliko o istini.Situacija u BiH se komplicirala i HVO(srednje Bosne) je već aktivan na ratištima u Jajcu a poslije u Travniku i Turbetu i na Vlašiću.Tada počinje rat sa Muslimanima (koji je potpuni promašaj za obje strane).Kompetentan sam da vam kažem za enklavu Kreševo,Kiseljak i Fojnica.Naša brigada je pokrivala veliki dio teritorije sa malim snagama.I onda sam (a to mislim i danas) smatrao da sa tim brojnim stanjem ne možemo zadržati taj teritorij ali običnog vojnika se ništa ne pita.Međutim to se i pokazalo točno nakon pada Fojnice tek je počelo pravo organiziranje otpora i opstanka.U Fojnici su rađene teške pogreške jer se npr.branilo selo Tješilo premda nikakve šanse nije bilo za obranu a to znaju svi oni o čemu pričam koji poznaju teren o kojem govorim.Gore su i naši i MOS imali gubitke i to ne male.Držanje kota Veselica i Kozovgrad je isto bio promašaj zbog toga što je teritorij od Dusine prema Gojevićima preko Dugog brda bio nepokriven a samim tim i otvoren prema Kiseljaku.I u svim tim okršajima imali smo gubiitke u ljudstvu i mi i MOS.Padom Malkoća dobili smo zapovjed za povlačenje prema selu Otigošće a mislim da je to i bio cilj zapovjedništva jer su znali da ne možemo pokriti toliki teritorij jer je jedinica specijalaca iz Kiseljaka bila u pričuvi a nije niti aktivirana za pomoć ljudstvu na Malkoću.Našim povlačenjem iz Fojnice su bili i Muslimani iznenađeni i počela je pljačka koja je nama omogučila ponovnu uspostavu crte obrane jer smo tek nakon 3 dana ponovo dosli u dodir sa MOS-om.I te crte na Jasikovici nisu bile održane i MOS nas je potisnuo skoro do Otigošća i to je bilo sve što su napravili jer se uskoro okrenula ploča.Tvrdnje da nisu sudjelovale druge jedinice osim lokalnih su netočne jer su bile prisutne jedinice iz Visokog,Zenice,7.Muslimanska,Crni Labudovi(njihov plijen smo imali)itd.U samom Kiseljaku je jedini problem bila Gomionica a i ona je uspješno riješena a Kreševo je nakon početnog težeg stanja sve stabiliziralo i krenulo u protunapad.Sve u svemu držali smo se dobro i nije bilo šanse da MOS zauzme Kiseljak ili Kreševo jer nisu bili sposobni za to.Kasnijim napadnim djelovanjem smo zauzeli Jasikovicu a MOS je počeo napuštati i Fojnicu i nije im bilo jasno zašto nismo ušli u grad ali to bi bila greška da jesmo.S druge strane su crte na Kiseljačkom ratištu bile stabilne a kasnijim djelovanjem su zauzeti Pločari i Zavrtaljka(a pojedinci kažu da nije).Znači osim početnog kraha na pojedinim djelovima ratišta u ovoj enklavi je sve išlo na naš mlin.Jedno je velika stvar da na području djelovanja Kiseljak-Kreševo i Fojnica nisu napravljeni ratni zločini što se za MOS ne može reči.Imali su logor u Bilalovcu u silosu,pobili su civile a neke i žive zapalili u Ostružnici kod Fojnice a u području Lepenice su izvršili zločin i nad djecom što je i tv Kiseljak snimila.Toliko o tome da je ABIH bila ta koja je vodila pravedan i pošten rat.Nakon svega ostali su gorčina i jad jer je to bio besmislen rat i za jednu i za drugu stranu sa velikim žrtvama na obje strane.Nikad se ne ponovilo i niko da ne doživi a inače i ne bih se uključio u raspravu da se nisu javili mnogi koji o tome nemaju pojma jer bolje da šute već da blebetaju napamet bar radi svih tih žrtava i jednih i drugih.Iskreno mi je žao prvo mojih prijatelja koji su poginuli a potom i svih drugih pa i protivničkih žrtava jer "RAT JE NAJVEĆA LJUDSKA GLUPOST".
cindrlimindrli

#869 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

stinger wrote: HVO(srednje Bosne) je već aktivan na ratištima u Jajcu a poslije u Travniku i Turbetu i na Vlašiću
Pa eto, ako ti nije tesko, koliko ste bojovnika izgubili na ratistu u Turbetu?
taxi_driver

#870 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by taxi_driver »

stinger wrote:Čitajuči ovaj forum jednostavno sam se morao uključiti u raspravu.Koliko vidim ovdje su aktivni ljudi koji su sudionici rata i oni koji na njihovu sreću to nisu bili.Ja sam onaj manje sretan jer sam rat proveo u srednjoj Bosni i bio sam pripadnik brigade "Ban Jelačić" pa mislim da sam kompetentan da nešto kažem o ovoj temi.Povjest rata u bivšoj SFRJ je kompliciran i svi misle da su drugi krivi s tim da je činjenica da su Srbi bili glavni krivci za to.Međutim vratiću se na temu a ne mogu da ne primjetim kako se ovdje blati HVO i proglašava nekom zločinačkom organizacijom a s tim se ne mogu složiti.Samo da podsjetim one koji ne znaju puno o tome da je HVO prvi pružio oružani otpor u BIH.Dok je tkzv.JNA rušila Hrvatsku i ravnala Vukovar a stim i vršila neviđene zločine nad ranjenicima i civilima Hrvati u BiH su se organizirali i to tajno i osnovali pokret otpora koji je prerastao u HVO.Tajno to kažem jer je tako bilo morali smo se kriti i od susjeda Muslimana koji su mahom još bili dio JNA iste one koja je ravnala Hrvatsku i vršila zločine a neki su među njima i Alija Izetbegović govorili da to nije njihov rat pa čak i onda kada je napadnuta BiH (sravnjeno je Ravno u Hercegovini i još neka mjesta).Pojedini Muslimanski oficiri među kojima je najpoznatiji Atif Dudaković je za to vrijeme napadao Dalmaciju i Zadar a pojedini oficiri su bili rame uz rame Ratka Mladića.E zbog toga smo se moraliu ilegali organizirati i jedini smo pružili oružani otpor zločincima jer za Muslimane je rat počeo tek kad je napadnuta Bjeljina.Toliko o istini.Situacija u BiH se komplicirala i HVO(srednje Bosne) je već aktivan na ratištima u Jajcu a poslije u Travniku i Turbetu i na Vlašiću.Tada počinje rat sa Muslimanima (koji je potpuni promašaj za obje strane).Kompetentan sam da vam kažem za enklavu Kreševo,Kiseljak i Fojnica.Naša brigada je pokrivala veliki dio teritorije sa malim snagama.I onda sam (a to mislim i danas) smatrao da sa tim brojnim stanjem ne možemo zadržati taj teritorij ali običnog vojnika se ništa ne pita.Međutim to se i pokazalo točno nakon pada Fojnice tek je počelo pravo organiziranje otpora i opstanka.U Fojnici su rađene teške pogreške jer se npr.branilo selo Tješilo premda nikakve šanse nije bilo za obranu a to znaju svi oni o čemu pričam koji poznaju teren o kojem govorim.Gore su i naši i MOS imali gubitke i to ne male.Držanje kota Veselica i Kozovgrad je isto bio promašaj zbog toga što je teritorij od Dusine prema Gojevićima preko Dugog brda bio nepokriven a samim tim i otvoren prema Kiseljaku.I u svim tim okršajima imali smo gubiitke u ljudstvu i mi i MOS.Padom Malkoća dobili smo zapovjed za povlačenje prema selu Otigošće a mislim da je to i bio cilj zapovjedništva jer su znali da ne možemo pokriti toliki teritorij jer je jedinica specijalaca iz Kiseljaka bila u pričuvi a nije niti aktivirana za pomoć ljudstvu na Malkoću.Našim povlačenjem iz Fojnice su bili i Muslimani iznenađeni i počela je pljačka koja je nama omogučila ponovnu uspostavu crte obrane jer smo tek nakon 3 dana ponovo dosli u dodir sa MOS-om.I te crte na Jasikovici nisu bile održane i MOS nas je potisnuo skoro do Otigošća i to je bilo sve što su napravili jer se uskoro okrenula ploča.Tvrdnje da nisu sudjelovale druge jedinice osim lokalnih su netočne jer su bile prisutne jedinice iz Visokog,Zenice,7.Muslimanska,Crni Labudovi(njihov plijen smo imali)itd.U samom Kiseljaku je jedini problem bila Gomionica a i ona je uspješno riješena a Kreševo je nakon početnog težeg stanja sve stabiliziralo i krenulo u protunapad.Sve u svemu držali smo se dobro i nije bilo šanse da MOS zauzme Kiseljak ili Kreševo jer nisu bili sposobni za to.Kasnijim napadnim djelovanjem smo zauzeli Jasikovicu a MOS je počeo napuštati i Fojnicu i nije im bilo jasno zašto nismo ušli u grad ali to bi bila greška da jesmo.S druge strane su crte na Kiseljačkom ratištu bile stabilne a kasnijim djelovanjem su zauzeti Pločari i Zavrtaljka(a pojedinci kažu da nije).Znači osim početnog kraha na pojedinim djelovima ratišta u ovoj enklavi je sve išlo na naš mlin.Jedno je velika stvar da na području djelovanja Kiseljak-Kreševo i Fojnica nisu napravljeni ratni zločini što se za MOS ne može reči.Imali su logor u Bilalovcu u silosu,pobili su civile a neke i žive zapalili u Ostružnici kod Fojnice a u području Lepenice su izvršili zločin i nad djecom što je i tv Kiseljak snimila.Toliko o tome da je ABIH bila ta koja je vodila pravedan i pošten rat.Nakon svega ostali su gorčina i jad jer je to bio besmislen rat i za jednu i za drugu stranu sa velikim žrtvama na obje strane.Nikad se ne ponovilo i niko da ne doživi a inače i ne bih se uključio u raspravu da se nisu javili mnogi koji o tome nemaju pojma jer bolje da šute već da blebetaju napamet bar radi svih tih žrtava i jednih i drugih.Iskreno mi je žao prvo mojih prijatelja koji su poginuli a potom i svih drugih pa i protivničkih žrtava jer "RAT JE NAJVEĆA LJUDSKA GLUPOST".

Posto sam i sam bio u tom podrucju, samo da te pitam, zasto su ivica rajic, como i ostali da ne nabrajam, optuzeni za ratne zlocine? A sto se tice ratnih dejstava to si korektno opisao.
taxi_driver

#871 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by taxi_driver »

cindrlimindrli wrote:
stinger wrote: HVO(srednje Bosne) je već aktivan na ratištima u Jajcu a poslije u Travniku i Turbetu i na Vlašiću
Pa eto, ako ti nije tesko, koliko ste bojovnika izgubili na ratistu u Turbetu?

Ja znam dvojicu.jedan jaran mi je poginuo na Turbetu.
stinger

#872 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stinger »

Ako si pozorno čitao mogao si primjetiti da sam (namjerno) napisao na području Kiseljak-Kreševo i Fojnica nije bilo ratnih zločina sa naše strane.Namjerno sam to naglasio jer su Rajić,Como i co optuženi za ratni zločin u Stupnom Dolu a to je na području Vareša i o tome ne bih diskutirao jer tamo moja jedinica nije djelovala a počinioci su dobili kazne tj osudjujem svaki zločin pa i taj.
kv99

#873 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:

Ti nisi normalan lik dapace ti si jedna ofirna budaletina u sve se petljas a ni za sto nemas dokaze osim spisa dokumenata koje nam podvaljujes i ciji su autori ekstremni Bosnjaci uzimas kao pouzdane.

Gdje si ti konkretno bio ? Ja za svoj grad mogu sve da kazem znaci NAPADALI STE! a niste USPJELI!!!!! ODBRANILI SMO SE!!!!! Fino kad volis istrazivat uprti se u Zenicu i istrazuj koliko ih je zaleglo na Busovaci , Pa malo otidji u Kakanj, pa onda kod lokalaca u Kacune i ostala sela. I da stavimo na papir. U BUSOVACI JE POGINULO 200 vojnika sto je sigurno 1000% imas njihova imena i prezimena. A isto tvrdim 2000% da je Vasih poginulo više. I onda samo trazim odgovor na pitanje gdje su izginuli tko ih je ubio ako nisu N A P A D A L I !!!!!
U Busovaci si u to vrijeme mogao da budes samo kao spermatozoid jer da si tada bio imalo svjestan ne bi nikada tvrdio da je ARBIH imala 32 brigade u LD ili da je 3-4 brigade napadalo Busovacu. Pitao sam te ne znam vise koliko puta navedi tih 32 brigade i sta znas ? To tvoje " ja sam bio i ja znam " je isto kao i kod kolege ti @samojaznam ( kako je opisujuci nick ) koji je po njemu bio oktobra 1992 u Prozoru na jednoj temi , a u Sarajevu od 1992-1995 na drugoj. I on i ti tvrdi da "sve zna " jer su svuda bili na licu mjesta a "znaju " sve ono nauceno od Riste Djoge i Smiljka Sagolja. Jedna mala informacija, na forumu se ne gleda ko si , sta si, ko ti je rod ili veza , gdje sam tvrdis da si bio ili vidio jer takvih ima u svakoj birtiji koji su svuda bili i vidjeli. Ovdje se gledaju argumenti i mene bi bilo stid da sam na vasem mjestu da tvrdim da sam bio tu a da se vidi da je cjelokupno "znanje " pokupljeno na forumu kojeg vam milorad placa.
stinger

#874 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stinger »

Pojedinci na forumu ovu temu pretvaraju u partizanske filmove u svemu pretjeruju.Pišu o nečemu što nisu sami doživjeli premda je točno da je nas u HVO-u bilo osjetno manje od MOS-a.Točan broj ne znam ali je činjenica da je MOS imao znatno brojnije snage u ljudstvu ( sigurno ne 32 brigade i to su gluposti) s druge strane na početku ni mi niti MOS nismo bili opremljeni tehničkim sredstvima na zavidnoj razini što se poslije polako mjenjalo u našu korist bar u našoj enklavi.S toga nema potrebe lupetati i prepucavati se jer mi koji smo to doživjeli znamo kako je izgledalo i najbolje je da oni koji su učesnici napišu ponešto da se vidi kakva je situacija bila s obje strane.
quick_nick

#875 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

kv99 wrote:
quick_nick wrote:

Ti nisi normalan lik dapace ti si jedna ofirna budaletina u sve se petljas a ni za sto nemas dokaze osim spisa dokumenata koje nam podvaljujes i ciji su autori ekstremni Bosnjaci uzimas kao pouzdane.

Gdje si ti konkretno bio ? Ja za svoj grad mogu sve da kazem znaci NAPADALI STE! a niste USPJELI!!!!! ODBRANILI SMO SE!!!!! Fino kad volis istrazivat uprti se u Zenicu i istrazuj koliko ih je zaleglo na Busovaci , Pa malo otidji u Kakanj, pa onda kod lokalaca u Kacune i ostala sela. I da stavimo na papir. U BUSOVACI JE POGINULO 200 vojnika sto je sigurno 1000% imas njihova imena i prezimena. A isto tvrdim 2000% da je Vasih poginulo više. I onda samo trazim odgovor na pitanje gdje su izginuli tko ih je ubio ako nisu N A P A D A L I !!!!!
U Busovaci si u to vrijeme mogao da budes samo kao spermatozoid jer da si tada bio imalo svjestan ne bi nikada tvrdio da je ARBIH imala 32 brigade u LD ili da je 3-4 brigade napadalo Busovacu. Pitao sam te ne znam vise koliko puta navedi tih 32 brigade i sta znas ? To tvoje " ja sam bio i ja znam " je isto kao i kod kolege ti @samojaznam ( kako je opisujuci nick ) koji je po njemu bio oktobra 1992 u Prozoru na jednoj temi , a u Sarajevu od 1992-1995 na drugoj. I on i ti tvrdi da "sve zna " jer su svuda bili na licu mjesta a "znaju " sve ono nauceno od Riste Djoge i Smiljka Sagolja. Jedna mala informacija, na forumu se ne gleda ko si , sta si, ko ti je rod ili veza , gdje sam tvrdis da si bio ili vidio jer takvih ima u svakoj birtiji koji su svuda bili i vidjeli. Ovdje se gledaju argumenti i mene bi bilo stid da sam na vasem mjestu da tvrdim da sam bio tu a da se vidi da je cjelokupno "znanje " pokupljeno na forumu kojeg vam milorad placa.
....................................................................... sta reci? :lol: :lol: :lol:
Post Reply