Internacionalni Univerzitet Travnik
-
generacija77
#851 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Bas kao sto je neko ovdje napisao, izjednacavati diplome stecene na Univerzitetu u Sarajevu ili nekom privatnom faxu u
Kiseljaku, Travniku itd. je u najmanju ruku smijesno. Ne kazem da je sve idealno na drzavnim fakultetima, daleko od toga, ali se sigurno dobro namucis dok dodjes do diplome. A ko ga zavrsi na posten nacin, sigurno nesto i nauci...
Najbolji su mi oni komentari nakon promocija diplomaca i magistranata, kako ce biti na birou, itd. Ljudi ne zavrsavaju fakultet samo da bi imali lagodniji zivot, vec i zbog toga da bi nesto naucili i izgradili sebe kao licnost.
Kiseljaku, Travniku itd. je u najmanju ruku smijesno. Ne kazem da je sve idealno na drzavnim fakultetima, daleko od toga, ali se sigurno dobro namucis dok dodjes do diplome. A ko ga zavrsi na posten nacin, sigurno nesto i nauci...
Najbolji su mi oni komentari nakon promocija diplomaca i magistranata, kako ce biti na birou, itd. Ljudi ne zavrsavaju fakultet samo da bi imali lagodniji zivot, vec i zbog toga da bi nesto naucili i izgradili sebe kao licnost.
- Hemera
#852 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
izgleda da se neko osjeca prozvanim...Ambrozija wrote:Hemera wrote:Udijeli nam ti tačne informacije,izgleda da je sve bila laž..haha
Da li je moguce da neko zaista avaz smatra pouzdanim izvorom informacija? Ne kazem da nista nije tacno, ali pozivati se na Avaz
ali cinjenica je da avaz nije jedini prenosio te skandale tako da.....
- Dr. Kuca
#853 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Danas mi se hvali gospodin kako mu je kcerkina jaranica izasla na ispit umjesto njegove kcerke, nada se da ce polozit. 
-
celeron
#854 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ja sam u Zenici umjesto jarana bio na ispitu, na Ekonomskom fakultetu. Cak sam i index ja predao profesoru prilikom upisa ocjene, a da pritom isti nista primijetio nije. To je bilo 2004te godineDr. Kuca wrote:Danas mi se hvali gospodin kako mu je kcerkina jaranica izasla na ispit umjesto njegove kcerke, nada se da ce polozit.
-
shoT
#855 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
ma fax u Travniku je smješan, dozvoljeno je korištenje knjige na ispitu, samo biti redovan je dovoljno za prolaz
-
celeron
#856 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
A sta ti mislis da li se recimo najveci svjetski ekonomisti npr nakon zavrsetka studija i dalje koriste knjigama prilikom rjesavanja odredjenog problema ili napamet zna 20 knjiga strucne literature?shoT wrote: dozvoljeno je korištenje knjige na ispitu
Ja sam prosvjetni radnik, i radim u srednjim/osnovnim skolama i sustina mog predavanja je izmedju ostalog nauciti ucenike da se sluze kjigom, a ne da ona bude samo nesto sto je u ruksaku i zauzima prostor. Kjigom se treba znati sluziki za, pa makar to bilo i na ispitu. najmanje 50% studenata bilo kojeg fakulteta, kada bi mu dao kjigu, ne bi znalo naci odgovore napitanja. Ne znaju ni obalsti koje se uce, naslove lekcija a to je itekako bitno. Ovo nije ublehaska prica, ovo su činjenice.
- Dr. Kuca
#858 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Imas mnogo gresaka, kapiram da si sa moba kucoceleron wrote:A sta ti mislis da li se recimo najveci svjetski ekonomisti npr nakon zavrsetka studija i dalje koriste knjigama prilikom rjesavanja odredjenog problema ili napamet zna 20 knjiga strucne literature?shoT wrote: dozvoljeno je korištenje knjige na ispitu
Ja sam prosvjetni radnik, i radim u srednjim/osnovnim skolama i sustina mog predavanja je izmedju ostalog nauciti ucenike da se sluze kjigom, a ne da ona bude samo nesto sto je u ruksaku i zauzima prostor. Kjigom se treba znati sluziki za, pa makar to bilo i na ispitu. najmanje 50% studenata bilo kojeg fakulteta, kada bi mu dao kjigu, ne bi znalo naci odgovore napitanja. Ne znaju ni obalsti koje se uce, naslove lekcija a to je itekako bitno. Ovo nije ublehaska prica, ovo su činjenice.
- plucna mahramica
#860 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Palamudis bez veze. Hoces li uspjeti ikada sam sebi nesto odgovoriti? Postoji razlog sto si napacen, pa eto mozda malo da razmsilis... Kada sam ja zavrsio fakultet, uni Tr nije ni postojao.mg wrote:
Sam si sebi odgovorio, ja sam guzove odrao da bi zavrsio faks, ponesto naucio i stekao diplomu. I sad dodjes ti, pa zelis u isti saf samnom? Žao mi je, ali ne moze. Nismo ista liga. I već sam se uzdigao iznad tebe činjenicom da sam diplomu dobio radom, diplomu koja je priznata i cjenjena. Ali džaba ja tebi pričam, jer da si kapacitetan da zaslužis i zaradiš diplomu ne bi studirao u Travniku. Jer si u ovoj priči kao ona žaba što je vidjela da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.
Ti ocito imas neki problem sa studentima ovog fakulteta, ja nemam, uzimaju ti hljeb? Ti se prvo moras spustiti na zemlju pa onda nesto postici da bi se uzdigao, ali cim ti imas potrebu da se bez razloga uzdizes, nista od toga.
- Zatamnjena stakla
#861 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Dobri cevapi kod Vahe.
- plucna mahramica
-
Darko12
#863 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Dobro ti je covjek i rekao.plucna mahramica wrote:Palamudis bez veze. Hoces li uspjeti ikada sam sebi nesto odgovoriti? Postoji razlog sto si napacen, pa eto mozda malo da razmsilis... Kada sam ja zavrsio fakultet, uni Tr nije ni postojao.mg wrote:
Sam si sebi odgovorio, ja sam guzove odrao da bi zavrsio faks, ponesto naucio i stekao diplomu. I sad dodjes ti, pa zelis u isti saf samnom? Žao mi je, ali ne moze. Nismo ista liga. I već sam se uzdigao iznad tebe činjenicom da sam diplomu dobio radom, diplomu koja je priznata i cjenjena. Ali džaba ja tebi pričam, jer da si kapacitetan da zaslužis i zaradiš diplomu ne bi studirao u Travniku. Jer si u ovoj priči kao ona žaba što je vidjela da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.
Ti ocito imas neki problem sa studentima ovog fakulteta, ja nemam, uzimaju ti hljeb? Ti se prvo moras spustiti na zemlju pa onda nesto postici da bi se uzdigao, ali cim ti imas potrebu da se bez razloga uzdizes, nista od toga.
Itekako uzimaju hljeb, samo ti to ne razumijes. Na drzavnom se vuku par godina, prebace se u Travnik, Vitez, Apeiron i briljiraju. Usput dobiju nekakvu diplomicu, a posto nam je drzava pravno uredjena na osnovu takve diplome i uskog znanja uz rodbinske veze dobiju poslic i ostave na birou sa znanjem dosta potkovanijeg mladog covjeka.
I to se na kraju sve odrazi na drzavu, jer u nedostatku znanja ne moze efikasno obavljati svoj posao i tako ukrug dok drzava ne dozivi krah, sto ocekujem ubrzo.
Evo danas sam razgovarao s jednim deckom, bivsim kolegom, koji je na pravnom na prvoj godinu vukao rim i nacionalu par godina i prebacio se na Apeiron i covjek mi ovim rijecima rekao: "Ko kaze da nije lakse, neka dodje meni". To sve govori.
-
Vidal89
#864 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Istina je da se ne mogu porediti UNSA I UT ili IUT barem ne jos, ali vjeruj te mi da ima sjajnih studenta i na privatnim fakultetima koji svoje 9 ili 10 zasluze posteno isto kao i oni studenti na dzravnim, ali ima i onih uhljupa koji prepisuju provlace se nekako uz sve moguce trikove.
UT i IUT su u pocetku morali da vode takvu labaviju politku da bi privukli studnete. Danas i prije 6-7god nije isto stanje. Privatni fakulteti napreduju jako brzo na svim poljima, jer su izgradili status i sad u zadnje vrijeme su i oni postali malo ostriji prema studentima, ali naravno ne bas toliko ali sigurno jesu i iz godine u godinu podizu kriterije jer ne zele vise ni oni da im se kalja ime nekim vicevima itd.
Jos jedna stvar na drzavnim za 6 moras da se napijes krvi, za 10 da ne pricam. Dok recimo na privatnim dovoljan je neki osnovni nivo znanja za 6 od onoga sto se trazi tj. profesori ne ispijaju mozak studentima i ne tuse ih glupostima i knjigama od 500str. vec samo onim sto je potrebno.
Privatni fakuleteti pruzaju studentima bolje mogucnosti, imaju bolju infrastrukturu, bolje uslove, profesori koji dolaze sa drzavnih fakulteta su za ne prepoznati mijenjaju svoj pristup za 180* i moraju biti dostupni u svakom trenutku studentima.
Sto se tice bolonje, licno znam da ide sve po tom planu. Dolazak na predavanja nosi 10 bod, samostalni seminarski rad 10-15bod, 2 kolokvija ili parcijale po 30bod i tako dodjes na onih 55bod za 6, a na zavrsni koji nosi 45 ili 55bod izalazis za vecu ocjenu. Samo rijetki i na privatnim fakuletima zakucaju odmah 55bod pa na zavrsni za vecu. Ukoliko ispit polozi veoma mali broj studenata trazi se rjesenje problema u prof i njegvim metodama i dodaje se novi rok.
Sve u svemu nemaju jos kvalitet kao UNSA ali napreduju veoma brzo ulazu dosta novca da studentima olaksaju to nisu neke rupe od ucionica u kojima su stolice i racunari stari 20god vec dobijaas onu uslugu za koju si platio imas ambijent za kvalitet i za par godina sigurno ce biti rame uz rame, postaju ozbiljniji i priznati su danas u mnogim drzavama sto prije 5-6god nije bio slucaj, studenti se prebacuju u inostranstvo, dobijaju stipendije opcinske, kantonalne itd.
Za 5-10god ce se naci 2 studenta sa 2-3god poslije ispita i pricati na kafi ono kao joj sjecas se nekad su zbijali viceve o Travniku, a vidi mi pali godinu po drugi put
Uglavnom poenta price je da ce biti isto kao danas npr u zdravstvu, u drzavnoj moras moliti kumiti, poklone kupovati, cekati, davati mito, jos vas j*** u nesto. Fino odes kod privatnika i zavrsis sve za dan dva uz sva moguca objasnjena i adekvatna rjesenja problema uz top uslugu.
UT i IUT su u pocetku morali da vode takvu labaviju politku da bi privukli studnete. Danas i prije 6-7god nije isto stanje. Privatni fakulteti napreduju jako brzo na svim poljima, jer su izgradili status i sad u zadnje vrijeme su i oni postali malo ostriji prema studentima, ali naravno ne bas toliko ali sigurno jesu i iz godine u godinu podizu kriterije jer ne zele vise ni oni da im se kalja ime nekim vicevima itd.
Jos jedna stvar na drzavnim za 6 moras da se napijes krvi, za 10 da ne pricam. Dok recimo na privatnim dovoljan je neki osnovni nivo znanja za 6 od onoga sto se trazi tj. profesori ne ispijaju mozak studentima i ne tuse ih glupostima i knjigama od 500str. vec samo onim sto je potrebno.
Privatni fakuleteti pruzaju studentima bolje mogucnosti, imaju bolju infrastrukturu, bolje uslove, profesori koji dolaze sa drzavnih fakulteta su za ne prepoznati mijenjaju svoj pristup za 180* i moraju biti dostupni u svakom trenutku studentima.
Sto se tice bolonje, licno znam da ide sve po tom planu. Dolazak na predavanja nosi 10 bod, samostalni seminarski rad 10-15bod, 2 kolokvija ili parcijale po 30bod i tako dodjes na onih 55bod za 6, a na zavrsni koji nosi 45 ili 55bod izalazis za vecu ocjenu. Samo rijetki i na privatnim fakuletima zakucaju odmah 55bod pa na zavrsni za vecu. Ukoliko ispit polozi veoma mali broj studenata trazi se rjesenje problema u prof i njegvim metodama i dodaje se novi rok.
Sve u svemu nemaju jos kvalitet kao UNSA ali napreduju veoma brzo ulazu dosta novca da studentima olaksaju to nisu neke rupe od ucionica u kojima su stolice i racunari stari 20god vec dobijaas onu uslugu za koju si platio imas ambijent za kvalitet i za par godina sigurno ce biti rame uz rame, postaju ozbiljniji i priznati su danas u mnogim drzavama sto prije 5-6god nije bio slucaj, studenti se prebacuju u inostranstvo, dobijaju stipendije opcinske, kantonalne itd.
Za 5-10god ce se naci 2 studenta sa 2-3god poslije ispita i pricati na kafi ono kao joj sjecas se nekad su zbijali viceve o Travniku, a vidi mi pali godinu po drugi put
Uglavnom poenta price je da ce biti isto kao danas npr u zdravstvu, u drzavnoj moras moliti kumiti, poklone kupovati, cekati, davati mito, jos vas j*** u nesto. Fino odes kod privatnika i zavrsis sve za dan dva uz sva moguca objasnjena i adekvatna rjesenja problema uz top uslugu.
- Tesla10
#865 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Pa nije ni čudo zašto nam je ovakvo stanje u državiVidal89 wrote:Istina je da se ne mogu porediti UNSA I UT ili IUT barem ne jos, ali vjeruj te mi da ima sjajnih studenta i na privatnim fakultetima koji svoje 9 ili 10 zasluze posteno isto kao i oni studenti na dzravnim, ali ima i onih uhljupa koji prepisuju provlace se nekako uz sve moguce trikove.
Za 5-10god ce se naci 2 studenta sa 2-3god poslije ispita i pricati na kafi ono kao joj sjecas se nekad su zbijali viceve o Travniku, a vidi mi pali godinu po drugi put![]()
- plucna mahramica
#866 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Joj ovih padobranaca sto procitaju dva posta i komentarisu... Fino procitaj sve moje postove pa tek onda repliciraj.
Upravo je u tome fol, drzava ne funkcionise normalno, i ti mozes ili da kukas ili da se prilagodis. Sta mislis kako ce zavrsiti kukavci?
@tesla
Ti mislis da ce koitus u mozak da napravi covjeka od tebe? Moze samo napraviti nadobudnog supka. Ako imas profesora koji trazi da se njegova knjiga zna od rijeci do rijeci, i drzi te 3 godine radi gluposti, ti postajes samo isfrustrirana individua. A u ovakvo uredjenoj zemlji to je van pameti, jer te nakon 7g studiranja doceka biro. Zasto bih se ja hvalio da me je jedan profesor umalo izludio svojim retardiranim pristupom, mene je toga stid.
Ja predlazem da se ta energija ulaze u pronalazak nacina za egzistenciju pa kada koliko toliko izumre stela i korupcija, praviti revoluciju. Realno, buducnost onoga ko stvarno ulaze u kvalitetno znanje, trenutno, je van granica ove drzave. Na nasu veliku zalost...
Obzirom da su ljudi spremni da trpe, meni fascinantne kolicini maltretiranja, nista se u skorijem periodu nece promijeniti. Dok ovi kojima smeta samo palamude, a nista ne rade, sta se moze ocekivati?
Upravo je u tome fol, drzava ne funkcionise normalno, i ti mozes ili da kukas ili da se prilagodis. Sta mislis kako ce zavrsiti kukavci?
@tesla
Ti mislis da ce koitus u mozak da napravi covjeka od tebe? Moze samo napraviti nadobudnog supka. Ako imas profesora koji trazi da se njegova knjiga zna od rijeci do rijeci, i drzi te 3 godine radi gluposti, ti postajes samo isfrustrirana individua. A u ovakvo uredjenoj zemlji to je van pameti, jer te nakon 7g studiranja doceka biro. Zasto bih se ja hvalio da me je jedan profesor umalo izludio svojim retardiranim pristupom, mene je toga stid.
Ja predlazem da se ta energija ulaze u pronalazak nacina za egzistenciju pa kada koliko toliko izumre stela i korupcija, praviti revoluciju. Realno, buducnost onoga ko stvarno ulaze u kvalitetno znanje, trenutno, je van granica ove drzave. Na nasu veliku zalost...
Obzirom da su ljudi spremni da trpe, meni fascinantne kolicini maltretiranja, nista se u skorijem periodu nece promijeniti. Dok ovi kojima smeta samo palamude, a nista ne rade, sta se moze ocekivati?
Last edited by plucna mahramica on 05/12/2013 08:30, edited 1 time in total.
-
gidra
#867 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
I nije ni čudo što vam se ljudi smiju. Kakav je to fakultet na kojem ne moraš izaći na finalni ispit???Vidal89 wrote: Sto se tice bolonje, licno znam da ide sve po tom planu. Dolazak na predavanja nosi 10 bod, samostalni seminarski rad 10-15bod, 2 kolokvija ili parcijale po 30bod i tako dodjes na onih 55bod za 6, a na zavrsni koji nosi 45 ili 55bod izalazis za vecu ocjenu. Samo rijetki i na privatnim fakuletima zakucaju odmah 55bod pa na zavrsni za vecu. Ukoliko ispit polozi veoma mali broj studenata trazi se rjesenje problema u prof i njegvim metodama i dodaje se novi rok.
Na ostalim fakultetima je sve to što si ti nabrojao uslov za izlazak na finalni ispit, koji ako ne položiš padaš. Znači moraš izaći na finalni ispit i usput ga položiti da bi završio sa tim predmetom bez obzira na ocjenu 6 ili 10.
I čuj bodovi za prisustvo i seminarske
- Dr. Kuca
#868 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Mora se izaci.
- AmADin_gospo
#869 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Djeca nam se smiju Reufe
- kingofsnake
#870 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ja sam iz Travnika, završio sam fax u Sarajevu. Odgovorno tvrdim da su travnički fakulteti komedija. Znam dosta raje, studirali u Sa ili Zg i nije im išlo. Vratili se u Tr i pozavršavali fakultete. S obzirom da se radi o ljudima koji su iste stvari studirali na drugim fakultetima oni mogu biti mjerodavni oko ocjene. I svi ti ljudi kažu da su Tr fakulteti komedija. Pa u samom Travniku mnogi poslodavci ne žele da primaju ljude koji su završili te fakultete.
- salatu
#871 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
To je to.. o tome se priča 
Smiješno je da studenti koji u srednjoj su se vozali po popravnim jer nisu učili, isti trend nastave i na fakultetu(ne uče) ali prolaze.. Vikend studenti
Smiješno je da studenti koji u srednjoj su se vozali po popravnim jer nisu učili, isti trend nastave i na fakultetu(ne uče) ali prolaze.. Vikend studenti
- guber90
#872 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Iskreno nemam neko posebno misljenje o tom Univerzitetu, medjutim to nije nikakav argument. Veliki broj fakulteta na svijetu dozvoljava istu praksu, ja bih ti mogao dati nekoliko ispita sa mog fakulteta elektrotehnike i svu neophodnu literaturu, te 5 sati da uradis ispit i ne bi ga uradio (pod uradio smatram polozio sam minimalnim brojem bodova) ukoliko nemas u najmanju ruku solidnu podlogu iz te oblasti.shoT wrote:ma fax u Travniku je smješan, dozvoljeno je korištenje knjige na ispitu, samo biti redovan je dovoljno za prolaz
Kao sto rekoh ne branim ovaj univerzitet niti ga napadam, samo smatram da cinjenica da se knjiga smije koristiti na ispitu nista ne govori o istom.
-
gidra
#873 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
pa dobro ali ne i položiti.Dr. Kuca wrote:Mora se izaci.
Znači nabereš tamo kojekakvih bodova za 6 izađeš na ispit potpišeš se i izađeš
To fakat nema smisla.
-
lajk
#874 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
cekaj gdje to ima da se moze bez zavrsnog imati 55 bodova ?gidra wrote:pa dobro ali ne i položiti.Dr. Kuca wrote:Mora se izaci.
Znači nabereš tamo kojekakvih bodova za 6 izađeš na ispit potpišeš se i izađeš. Smijurija.
To fakat nema smisla.
- Dr. Kuca
#875 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Neko te je dobro slago.gidra wrote:pa dobro ali ne i položiti.Dr. Kuca wrote:Mora se izaci.
Znači nabereš tamo kojekakvih bodova za 6 izađeš na ispit potpišeš se i izađeš. Smijurija.
To fakat nema smisla.