Logosoft

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
iceman2010

#851 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

chuchumbamayumbe wrote: Može li detaljnije, koja je procedura, kako da očitam podatke?!
OS je Win7 ako vam to šta znači?
HVALA UNAPRIJED!
Skopcas se mreznim kablom sa racunara na modem. Otvoris brovser (mozila, IE, chrom) i ukucas 192.168.1.1. Otvorice ti sve podatke o tvojoj konekciji i modemu. Sada ne znam tacno na kojem podmeniju ces naci attainable rate ili max data rate kako vec pise. To zavisi od tipa modema (proizvodjaca). Pored tog podatka trebao bi imati i podatak SNR margin i attenuation.
SuperMIX

#852 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by SuperMIX »

iceman2010 wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Može li detaljnije, koja je procedura, kako da očitam podatke?!
HVALA UNAPRIJED!
Skopcas se mreznim kablom sa racunara na modem. Otvoris brovser (mozila, IE, chrom) i ukucas 192.168.1.1. Otvorice ti sve podatke o tvojoj konekciji i modemu. Sada ne znam tacno na kojem podmeniju ces naci attainable rate ili max data rate kako vec pise. To zavisi od tipa modema (proizvodjaca). Pored tog podatka trebao bi imati i podatak SNR margin i attenuation.
Prije ovoga moras promjeniti IPv4 adresu na racunaru. Za IP ukucaj 192.168.1.2, subnet mask: 255.255.255.0 i default getway: 192.168.1.1. E tek kad spasis te postavke, spoji UTP u racunar, otvori mozillu i ukucaj 192.168.1.1. Ostalo uradi kako gore pise :)
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#853 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Miro Spiro »

Telemahovci uzimaju pakete drugih ISP-ova !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chuchumbamayumbe

#854 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by chuchumbamayumbe »

SuperMIX wrote:
iceman2010 wrote:
HVALA UNAPRIJED!
Prije ovoga moras promjeniti IPv4 adresu na racunaru. Za IP ukucaj 192.168.1.2, subnet mask: 255.255.255.0 i default getway: 192.168.1.1. E tek kad spasis te postavke, spoji UTP u racunar, otvori mozillu i ukucaj 192.168.1.1. Ostalo uradi kako gore pise :)
Lijen sam, prekomplikovano za mene...
8-)
harph

#855 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by harph »

imam samo 1 STB, al ovaj amino130 (mada ne mislim da ima veze jel ovaj ili onaj slabiji model)
SNR margin je na podnosljivih 9.5 uglavnom :) nije idealno, al ni lose :)

rezultati su ok na speedtestu, znaci fura 15Mb/s. al je fora kad se upali TV. Navrnem torrent da guli i ide nekih solidnih 1.5-1.6 MB/s. Ako upalim STB i gledam nesto u SD rezoluciji brzina padne na 900-1000Kb/s, a ako prebacim na HD kanal padne na 400-500Kb/s. Samo me zanima sta su mislili kad su dizali ove brzine na 18Mb/s, jer nema sanse to da se postigne ukoliko ne zivis 3 metra od razvodnog ostrva :)
moa

#856 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by moa »

Image

Image

Image

C:\Documents and Settings\Admin>ping 8.8.8.8

Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:

Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=34ms TTL=52
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=33ms TTL=52
harph

#857 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by harph »

ovaj treci jedino ako si na VDSL-u :)
iceman2010

#858 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

harph wrote:imam samo 1 STB, al ovaj amino130 (mada ne mislim da ima veze jel ovaj ili onaj slabiji model)
SNR margin je na podnosljivih 9.5 uglavnom :) nije idealno, al ni lose :)

rezultati su ok na speedtestu, znaci fura 15Mb/s. al je fora kad se upali TV. Navrnem torrent da guli i ide nekih solidnih 1.5-1.6 MB/s. Ako upalim STB i gledam nesto u SD rezoluciji brzina padne na 900-1000Kb/s, a ako prebacim na HD kanal padne na 400-500Kb/s. Samo me zanima sta su mislili kad su dizali ove brzine na 18Mb/s, jer nema sanse to da se postigne ukoliko ne zivis 3 metra od razvodnog ostrva :)
Nisam znao da imas tu brzinu Interneta. Mislim da je bilo korektnije da su ti rekli da je to puno i da pored IPTV mozes imati maksimalno nekih 10-12 Mbps. Previse je 18 Mbps i IPTV pogotovo ako se uzme u obzir da IPTV "fura" na MPEG 2 kompresiji. (naravno ovde mislim na trenutni ADSL2+ standard po kojem trenutno radi usluga. Na VDSL2 je druga prica :-D ) Taj SNR je solidan, ali bi se moglo reci da je cak i dobar s obzirom na uslove (povecanjem maksimalne brzine SNR se smanjuje, a s obzirom da je tvoja presla 20 Mbps ovaj SNR od 9,5 dB je sasvim ok). Logicno je da ti brzina Interneta padne kada upalis IPTV. To je zbog prioriteta koji se daju pojedinim uslugama. Kod paketa gdje je ukljucen i VoIP obicno VoIP ima najveci prioritet, pa onda IPTV, pa tek onda Internet. To znaci da prvo VoIP i IPTV "uzmu svoje" a Internetu sta ostane :D

P.S. Ovo sa HD kanalima nema ni teoretske sanse plus 18 Mbps. A ne moras biti bas 3 metra od DSLAM-a. Maksimalna brzina na ADSL2+ je prilicno stabilna u prvih nekoliko stotina metara cini mi se. Ako to nije slucaj onda je do bakarne parice (kucna instalacija).
harph

#859 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by harph »

iceman2010 wrote: Nisam znao da imas tu brzinu Interneta. Mislim da je bilo korektnije da su ti rekli da je to puno i da pored IPTV mozes imati maksimalno nekih 10-12 Mbps. Previse je 18 Mbps i IPTV pogotovo ako se uzme u obzir da IPTV "fura" na MPEG 2 kompresiji. (naravno ovde mislim na trenutni ADSL2+ standard po kojem trenutno radi usluga. Na VDSL2 je druga prica :-D ) Taj SNR je solidan, ali bi se moglo reci da je cak i dobar s obzirom na uslove (povecanjem maksimalne brzine SNR se smanjuje, a s obzirom da je tvoja presla 20 Mbps ovaj SNR od 9,5 dB je sasvim ok). Logicno je da ti brzina Interneta padne kada upalis IPTV. To je zbog prioriteta koji se daju pojedinim uslugama. Kod paketa gdje je ukljucen i VoIP obicno VoIP ima najveci prioritet, pa onda IPTV, pa tek onda Internet. To znaci da prvo VoIP i IPTV "uzmu svoje" a Internetu sta ostane :D

P.S. Ovo sa HD kanalima nema ni teoretske sanse plus 18 Mbps. A ne moras biti bas 3 metra od DSLAM-a. Maksimalna brzina na ADSL2+ je prilicno stabilna u prvih nekoliko stotina metara cini mi se. Ako to nije slucaj onda je do bakarne parice (kucna instalacija).
Nisi me razumio :D ili sam se ja pogresno izrazio. Neam jos uvijek 18, nego ne kontam kojeg vraga dizu tu brzinu na 18 ako ne mogu ispostovat do kraja ni, da kazem u nekom extremnom slucaju, 5Mbps. Koliko sam skontao od ovih silnih poziva upucenih njima, oni vec odavno testiraju taj VDSL, samo su kao problem modemi koji su pravo skupi. Za prioritete ovo nisam znao, pa me jos vise buni, jer kad je download upaljen na kompu, TV stopa katastrofalno. Pogotovo HD kanali. Al eto, rekli su za nekih 2 mjeseca da bi moga biti taj VDSL. Cak sam razmisljao o promjeni providera, al kad sve saberem i oduzmem, logosoft mi je bar 1 svjetlosnu godinu ispred ostalih :D
iceman2010

#860 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

harph wrote: Nisi me razumio :D ili sam se ja pogresno izrazio. Neam jos uvijek 18, nego ne kontam kojeg vraga dizu tu brzinu na 18 ako ne mogu ispostovat do kraja ni, da kazem u nekom extremnom slucaju, 5Mbps. Koliko sam skontao od ovih silnih poziva upucenih njima, oni vec odavno testiraju taj VDSL, samo su kao problem modemi koji su pravo skupi. Za prioritete ovo nisam znao, pa me jos vise buni, jer kad je download upaljen na kompu, TV stopa katastrofalno. Pogotovo HD kanali. Al eto, rekli su za nekih 2 mjeseca da bi moga biti taj VDSL. Cak sam razmisljao o promjeni providera, al kad sve saberem i oduzmem, logosoft mi je bar 1 svjetlosnu godinu ispred ostalih :D
Pa dobro sad. Vjerovatno su te brzine tu samo za korisnike Interneta. Korisnicima SUPERTV ce se vjerovatno odbiti zahtjev za tu uslugu sa obrazlozenjem da nemaju tehnicku mogucnost za takvu uslugu i predloziti optimalno rjesenje. Recimo od 1.1.2011 i BH Telecom ce nuditi 12 Mbps ali ne vjerujem da ce to nuditi u kombinaciji sa MojaTV osim korisnicima koji su jako blizu njihovih DSLAM-ova.

To zasto ti "ledi" slika kada download upaljen je kompleksno pitanje. I pored podjeljenih prioriteta (siguran sam da je to uradjeno jer ne vjerujem da su to propustili da urade) moguce je da je do parice ili cak do modema. Postoji i mogucnost da se ukljuce neki korektivni profili na managmant-u (interleave i jos neke opcije). Mozda i to moze pomoci. Ja ti predlazem da ih nazoves i prijavis smetnju. Mozda mogu nesto uraditi.

Ne znam koliko kostaju VDSL modemi, ali koliko ja znam VDSL2 moze u sistemu raditi paralelno sa ADSL2+ tako da se modemi mogu mijenjati postupno i samo kod korisnika kod kojih je to neophodno (neki korisnici ce ostati na takvim paketima da nema potrebe da prelazi sa ADSL2+ na VDSL).
harph

#861 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by harph »

iceman2010 wrote: To zasto ti "ledi" slika kada download upaljen je kompleksno pitanje. I pored podjeljenih prioriteta (siguran sam da je to uradjeno jer ne vjerujem da su to propustili da urade) moguce je da je do parice ili cak do modema. Postoji i mogucnost da se ukljuce neki korektivni profili na managmant-u (interleave i jos neke opcije). Mozda i to moze pomoci. Ja ti predlazem da ih nazoves i prijavis smetnju. Mozda mogu nesto uraditi.

Ne znam koliko kostaju VDSL modemi, ali koliko ja znam VDSL2 moze u sistemu raditi paralelno sa ADSL2+ tako da se modemi mogu mijenjati postupno i samo kod korisnika kod kojih je to neophodno (neki korisnici ce ostati na takvim paketima da nema potrebe da prelazi sa ADSL2+ na VDSL).
interleave je upaljen, bio sam im rekao da ugase i onda je bilo jos gore, downstream pao na 17Mbps, tako da su vratili.
Mislim da je do modema, jer mi je sve radilo fino na onom bijelom billion s wireless-om, s tim da je downstream bio nesto nizi. Onda su mi donijeli ovaj trenutni, isto billion, teget boje i s njim su cini mi se problemi nastali. Ne vjerujem da je do parice, al ne znam, i to je moguce jbg :D Ne znam zasto uopste daju ove billion modeme, a ne daju nesto bolje :)
A zvao sam ja njih od proslog petka, i sve nesto iz supljeg u prazno, jedan govori jedno, drugi drugo. Niko se jos nije pojavio, a rekli su jos u utorak da ce doc neko od njih da provjere u haustoru na njihovoj parici protok, ali ni od toga nista.
karanana

#862 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by karanana »

rade li vam bht, ftv i ptpc?
zilog

#863 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

karanana wrote:rade li vam bht, ftv i ptpc?
Meni rade
karanana

#864 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by karanana »

rade sad. jesu li ti radili cijelo vrijeme? meni je bio prekid nekih 15-20 minuta. taman kad je onaj jak vjetar zapuho. ne znam jeli to imalo kakve veze sa ovim.
zilog

#865 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by zilog »

karanana wrote:rade sad. jesu li ti radili cijelo vrijeme? meni je bio prekid nekih 15-20 minuta. taman kad je onaj jak vjetar zapuho. ne znam jeli to imalo kakve veze sa ovim.
Nisam gledao, prebacio sam kada si pitao.
ema_

#866 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by ema_ »

@Ovi sto su rekli da ce mi se obracunati samo pola mjeseca, od te ljubavi nema nista.

Smatram da je to u najmanju ruku nidje veze, pogotovo uzimajuci u obzir kakav sam korisnik bila, da nikad nisam potrosila vise od 20 gb mjesecno, a pogotovo ovaj moj zadnji mjesec, tj. 14 dana, vjerovatno nije bilo ni 5 gb. :roll:

Al nema veze.
jastuk1

#867 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by jastuk1 »

Da, kad sam se ja odjavio, nisam koristio zadnjih 15-tak dana sad više ne znam jel bio maj ili juni, ali su obračunali cijeli taj mjesec i vratili mi prenaplatu za slijedeći mjesec, pošto sam plaćao dva mjeseca unaprijed.

Iako ovo nije baš 100 najpoštenije, ipak mislim da provajderi imaju diskreciju da ovako rade u "korist sebe," pogotovo ako ne naplaćuju raskid ugovora.
Ateista

#868 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Ateista »

Imam jedno pitanje, ako moze da mi odgovori neko ko vec ima super tv ili neko od radnika logosofta.

Imam trenutno duo paket (internet i telefon) i namjeravam uskoro uvesti trio koji ukljucuje i super tv, pa me zanima, preko kojeg kabla dolazi signal za TV, jeli preko isto telefonskog kabla? Da li ide iz modema iz kojeg idu internet i telefon, i moze li recimo iz druge uticnice za telefon koja je prije samog modema?

Zanima me ovo zbog organizacije kablova, ne volim da mi kablovi idu po sobi a nisu mi u istoj prostoriji modem i TV dok kod TV-a imam jos jedan izlaz za telefon koji bi mi odgovarao ako je moguce.

Hvala unaprijed. :D
iceman2010

#869 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

Ateista wrote:Imam jedno pitanje, ako moze da mi odgovori neko ko vec ima super tv ili neko od radnika logosofta.

Imam trenutno duo paket (internet i telefon) i namjeravam uskoro uvesti trio koji ukljucuje i super tv, pa me zanima, preko kojeg kabla dolazi signal za TV, jeli preko isto telefonskog kabla? Da li ide iz modema iz kojeg idu internet i telefon, i moze li recimo iz druge uticnice za telefon koja je prije samog modema?

Zanima me ovo zbog organizacije kablova, ne volim da mi kablovi idu po sobi a nisu mi u istoj prostoriji modem i TV dok kod TV-a imam jos jedan izlaz za telefon koji bi mi odgovarao ako je moguce.

Kabal ti ide iz modema. Dakle sve ti ostaje isto samo iz postojeceg modema (ako isti zadovoljava potrebne uslove) ide jos jedan kabal u settop box (reciver), a iz njega skart ili HDMI kabal u TV. Vidi postoji li veza izmedju te dvije uticnice (buzir i sl.) pa probaj provuci kabal kroz isti da ti ne ide kroz sobe.
Ateista

#870 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Ateista »

iceman2010 wrote:
Ateista wrote:Imam jedno pitanje, ako moze da mi odgovori neko ko vec ima super tv ili neko od radnika logosofta.

Kabal ti ide iz modema. Dakle sve ti ostaje isto samo iz postojeceg modema (ako isti zadovoljava potrebne uslove) ide jos jedan kabal u settop box (reciver), a iz njega skart ili HDMI kabal u TV. Vidi postoji li veza izmedju te dvije uticnice (buzir i sl.) pa probaj provuci kabal kroz isti da ti ne ide kroz sobe.
Znaci mora ici iz modema, to mi bas i ne odgovara...

U stvari, to kod TV-a nije uticnica, nego jos jedan kabl za telefon proveden ispod ugaonih lajsni od parketa. Glavni kabl od telefona je spliterom razdvojen i razveden na tri strane, od te tri strane jedna je kod mjesta gdje mi je internet a jedno gdje je tv.

Ne da mi se ponovo provlaciti ispod lajsni jer je previse posla. Jedina varijanta koja mi pada na pamet je da kupim jos jedan modem, ako bi moglo raditi tako, iz jednog tv a iz drugog internet i telefon?
karanana

#871 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by karanana »

imam pitanje vezano za ovo gore o cemu sada pricate. meni je telefonska uticnica u jednoj sobi. i sada iz te sobe provlacim kabal kroz kanalice do druge sobe spajam ga za modem i onda za stb. eh sad moje pitanje je, posto sam malo zaostao kada je napredak tehnike u pitanju, postoji li i jeli izmisljena sprava koja bi bezicnim putem slala signal iz telefonske uticnice koja mi je u jednoj sobi do drugog nekog receivera/modema koji mi je u sobi gdje je tv?
kontate li sta pitam? da se kutarisem telefonskog kabla i kanalice.
lider

#872 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by lider »

Ateista wrote:

U stvari, to kod TV-a nije uticnica, nego jos jedan kabl za telefon proveden ispod ugaonih lajsni od parketa. Glavni kabl od telefona je spliterom razdvojen i razveden na tri strane, od te tri strane jedna je kod mjesta gdje mi je internet a jedno gdje je tv.

Ne da mi se ponovo provlaciti ispod lajsni jer je previse posla. Jedina varijanta koja mi pada na pamet je da kupim jos jedan modem, ako bi moglo raditi tako, iz jednog tv a iz drugog internet i telefon?
Ne mogu dva modema, mora sve na jedan
Ateista

#873 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Ateista »

lider wrote:
Ateista wrote:

Ne mogu dva modema, mora sve na jedan
Jeli to 100% sigurno?

Ako je tako, onda cu jos malo razmisliti o uvodjenju, bar dok ne budem imao zivaca i vremena za malo vece radove pa da provedem kabl od modema do tv-a.
iceman2010

#874 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by iceman2010 »

karanana wrote:imam pitanje vezano za ovo gore o cemu sada pricate. meni je telefonska uticnica u jednoj sobi. i sada iz te sobe provlacim kabal kroz kanalice do druge sobe spajam ga za modem i onda za stb. eh sad moje pitanje je, posto sam malo zaostao kada je napredak tehnike u pitanju, postoji li i jeli izmisljena sprava koja bi bezicnim putem slala signal iz telefonske uticnice koja mi je u jednoj sobi do drugog nekog receivera/modema koji mi je u sobi gdje je tv?
Teoretski moguce, ali ja ne znam da postoji prakticno rjesenje. U principu ti treba predajnik na jednoj i prijemnik takvog signala na drugoj strani. Ne znam sta bi bilo kada bi neki router pokusao iskoristiti kao predajnik. Da li bi to radilo? Opet imas problem prijema tog signala na prijemnoj strani i slanja prema STB-u. Znaci sa modema na izlazu za IPTV postavis router sa parametrima (VPI/VCI) za IPTV i potencijalno si rijesio problem predaje, ali ti i dalje ostaje problem prijema. Na kraju ko zna da li bi to radilo korektno i da rijesis problem prijema signala.

P.S. Evo sada sam malo google-ao i vidim da postoji na trzistu dosta wireless STB-ova za IPTV. Svaki jaci proizvodjac (cisko, motorola itd.) cini mi se imaju svoj model. Evo ti jedan link,

http://blogs.cisco.com/tag/stb/

a ako ukucas wireless stb u google izbacice ti bruku stranica sa istim. Sada me sramota sto ovo nisam odmah znao :sad:

Samo ne znam koliko to sve kosta i koliko ti se isplati jedno takvo rjesenje.
Ljuska_u_BaklaFi

#875 Re: Logosoft ALL ABOUT

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

karanana wrote:imam pitanje vezano za ovo gore o cemu sada pricate. meni je telefonska uticnica u jednoj sobi. i sada iz te sobe provlacim kabal kroz kanalice do druge sobe spajam ga za modem i onda za stb. eh sad moje pitanje je, posto sam malo zaostao kada je napredak tehnike u pitanju, postoji li i jeli izmisljena sprava koja bi bezicnim putem slala signal iz telefonske uticnice koja mi je u jednoj sobi do drugog nekog receivera/modema koji mi je u sobi gdje je tv?
Nije jos izmisljena takva sprava, barem ne kod nas :-D
Post Reply