Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
cava

#851 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cava »

cls wrote:Mrsanje-nacin? evo jednog odlicnog savjeta pritisnete na vasoj tastaruri alt+f4, kada se prozor otvori onda slovo U....e onda fino vani izaci i prosetati...... :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Pitarrr82

#852 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Nakon 7 dana intenzivnog hodanja :D i gubitka 3kg sada sam na -26kg :mrgreen:
niko_niko_kao_ja

#853 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by niko_niko_kao_ja »

Pitarrr82 wrote:Nakon 7 dana intenzivnog hodanja :D i gubitka 3kg sada sam na -26kg :mrgreen:

:thumbup: :thumbup:

svaka cast
skafiskafsnjak

#854 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

3kg za 7 dana ... Sine, jedes li ti ista ?
Pitarrr82

#855 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

L00d wrote:3kg za 7 dana ... Sine, jedes li ti ista ?

Jeo sam nevjerovatno ali sam i hodao mnogo, mnogo jer sam bio u Londonu...
skafiskafsnjak

#856 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Kako god , to nije nimalo zdravo ... 3 kg u 7 dana ..
Pitarrr82

#857 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

L00d wrote:Kako god , to nije nimalo zdravo ... 3 kg u 7 dana ..

Nisam ni rekao da je zdravo ali stomak je naviknut da ne jede mnogo tako da... ;)
skafiskafsnjak

#858 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

heheh pa kad znas da nije zdravo, popravi to ... nemoguce je da to tako ide iako ti ne zelis. U tom slucaju, trebas doktoru :D
swirl

#859 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by swirl »

.
Pitarrr82

#860 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

L00d wrote:heheh pa kad znas da nije zdravo, popravi to ... nemoguce je da to tako ide iako ti ne zelis. U tom slucaju, trebas doktoru :D

Jbg, ocigledno me nisi najbolje shvatio ili je neki drugi problem ali predji ti dnevno ne znam 7, 8km i jedi kao sto si jeo prije toga mislim da je neizbjezno da smrsas...
skafiskafsnjak

#861 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Pitarrr82 wrote:
L00d wrote:heheh pa kad znas da nije zdravo, popravi to ... nemoguce je da to tako ide iako ti ne zelis. U tom slucaju, trebas doktoru :D

Jbg, ocigledno me nisi najbolje shvatio ili je neki drugi problem ali predji ti dnevno ne znam 7, 8km i jedi kao sto si jeo prije toga mislim da je neizbjezno da smrsas...
E brate, trcao sam ljetos svaki dan 7-8 km i jeoo sasvim normalno ...pa sam mrsao oko 1kg sedmicno,a nekad ni toliko .
Pitarrr82

#862 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

L00d wrote:
Pitarrr82 wrote:

E brate, trcao sam ljetos svaki dan 7-8 km i jeoo sasvim normalno ...pa sam mrsao oko 1kg sedmicno,a nekad ni toliko .

Ne znam onda, bice da je do mog organizma ali navikao sam na mrsanje vec mjesecima tako da se super osjecam...
prilagodjena

#863 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by prilagodjena »

pozdrav ekipi sa teme :-D
nakupilo mi se nekog viška,što od ranije što u posljednje vrijeme a nemam puno vremena da ga posvetim sebi(porodica,djeca,posao)
imate li kakav pametan savjet kako da izgubim kilograme a da ne pripremam sebi ništa specijano....ne bih ništa naglo,2 kg mjesečno bi mi bilo ok i taj način ishrane bih primjenjivala duže vrijeme :-D
hvaaaaaalaaaaaa
madnessa

#864 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

Pitarrr82 wrote:Ne znam onda, bice da je do mog organizma ali navikao sam na mrsanje vec mjesecima tako da se super osjecam...
A kako se suočavaš psihićki sa promjenama izgleda? Meni je nakon dugo vremena nosanja prevelike kilaže na -12kg bilo jako teško prihvatiti komentare, odraz u ogledalu, osjećaj manjeg obima... Ma koliko da sam se uvjeravala da je to ono što želim nekako mi je bilo čudno prihvatiti se drugačiju. Moram priznati da sam se bila prepala... Tako je lagano jenjavao napredak, a onda sam i počela vraćati kile. Psiha je čudo...

Sad sam ponovo na "režimu" i psihićki se pripremam da ću izgledati potpuno drugačije i da ne smijem posustati...
Pitarrr82

#865 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

madnessa wrote:
Pitarrr82 wrote:Ne znam onda, bice da je do mog organizma ali navikao sam na mrsanje vec mjesecima tako da se super osjecam...
A kako se suočavaš psihićki sa promjenama izgleda? Meni je nakon dugo vremena nosanja prevelike kilaže na -12kg bilo jako teško prihvatiti komentare, odraz u ogledalu, osjećaj manjeg obima... Ma koliko da sam se uvjeravala da je to ono što želim nekako mi je bilo čudno prihvatiti se drugačiju. Moram priznati da sam se bila prepala... Tako je lagano jenjavao napredak, a onda sam i počela vraćati kile. Psiha je čudo...

Sad sam ponovo na "režimu" i psihićki se pripremam da ću izgledati potpuno drugačije i da ne smijem posustati...
Nemam s tim problema :), cak suprotno gode mi komentari ali meni je ionako najvaznije bilo moje zdravlje, nisam osoba koja se obazire na komentare drugih...
cava

#866 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by cava »

prilagodjena wrote:pozdrav ekipi sa teme :-D
nakupilo mi se nekog viška,što od ranije što u posljednje vrijeme a nemam puno vremena da ga posvetim sebi(porodica,djeca,posao)
imate li kakav pametan savjet kako da izgubim kilograme a da ne pripremam sebi ništa specijano....ne bih ništa naglo,2 kg mjesečno bi mi bilo ok i taj način ishrane bih primjenjivala duže vrijeme :-D
hvaaaaaalaaaaaa

Probaj da svoje dnevne potrebe rasporediš na pet obroka dnevno i samo malo povedeš računa o vrsti i količini hrane.
Ja sam za četiri mjeseca smršala 7 kg bez ikakvog odricanja i neke pojačane aktivnosti i što je najvažnije, smanjila mi se potreba za slatkišima, koja je godinama bila na granici ovisnosti :-?

I da, baklavu obavezno izbaci iz jelovnika :D
madnessa

#867 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

Pitarrr82 wrote:
madnessa wrote:

Nemam s tim problema :), cak suprotno gode mi komentari ali meni je ionako najvaznije bilo moje zdravlje, nisam osoba koja se obazire na komentare drugih...
Mene je neka kriza hvatala. Čitala sam na netu da su mnogi koji su rapidno gubili kg, a nisu odavno bili vitki (tj. debelguze cijeli život) imali slične probleme... Teško se navići na tu sliku... Elem sad opet jovo na novo. Mrzim što sam vratila dio kila... Grrrrr...
skafiskafsnjak

#868 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

prilagodjena

#869 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by prilagodjena »

madnessa wrote:
Mene je neka kriza hvatala. Čitala sam na netu da su mnogi koji su rapidno gubili kg, a nisu odavno bili vitki (tj. debelguze cijeli život) imali slične probleme... Teško se navići na tu sliku... Elem sad opet jovo na novo. Mrzim što sam vratila dio kila... Grrrrr...
pričaj kako si smršala,nemoj biti škrtica :lol: :lol:
Pitarrr82

#870 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

prilagodjena wrote:
madnessa wrote:

Ma mislim da ti je "cava" prilicno dobro odgovorila, nema nesto specijalno za tako malu kolicinu kilograma, naravno i malo vise kretanja i to je to :)
madnessa

#871 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

prilagodjena wrote:
madnessa wrote:
Čitaj temu ispočetka... Rad, trud i zalaganje.. ;-)
Papirna

#872 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Papirna »

thea wrote:Evo i ja cu iznijeti svoje navike oko kvalitetnog odrzavanja tjelesne kilaze.
170cm 54kg konfeksija 34-36

Naime postoje nekoliko faktora koja se moraju uvaziti.

Naj vaznije stvar je dobra DISCIPLINA. disciplina ishrane

Zdrava Ishrana, ogranicena u gramima, eh sad zasto u gramima pa zato jer ako unosite u svakom obroku visak grama hrane, tijelo nema vremena da sve to obsorbuje, te procisti nego ga stokira u tijelo, ne prejedati se nikad da osijetite tegobu u zelucu, zato vam nije potrebno da unesete 100gr visak hrane jer ce te zaboga i sutra jesti.
Osim ako niste u Africi, pa kad se ulovi.
unositi mnogo tecnosti, vodu, cajeve, jesti vise voca i povrca no druge namernice. Fizicka aktivnost.

Biti u pokretu znaci, zivjeti. Onaj tko prestane da se krece te radi u zivotu znaci da je mrav covijek.

Od malih nogu kuham, kako su godine dolazile shvatila sam koliko je vazno zdravo jesti. A ne mozete dobro kuhati ako imate metrazne nokte, ne, zdrava hrana se jede uz jos bolju higijenu.
jako puno sam se informisala oko hrane, cak sam isla na razne forume ne samo nase nego inostrane koji tacno opisuju energetsku vrijednost odredene alimentacije.

SAVIJETI
1. Nikad ne kupuj konzervisanu hranu, ili vec nesto pripremljeno, to se moze onako nekad na brzaka 1 mjesecno.
Sve pripremaj sam, stedis novac, a energiju koju trosis tjekom kuhanja trosis i unesene kalorije.
jedino sto u svojoj alimentaciji imam tj. paradajz u konzervi talijanski onaj slatki duguljasti. to redovno jedem min 1x sedmicno zbog sosova.ect...

2. Poznavati samog sebe, LIcna spoznaja, studij tko si, sta volis, kako jedes, sve to zapisati napraviti listu prioriteta. Svaki covijek treba jesti po svojoj potrebi, od zavisnosti cime se bavi, ako radis u nekom birou, domacica, te fabrici, na gradevini, vrsta ishrane se daleko razlikuje a shvaticete zasto.

3. Pojedini ljudi, nutricionisti, preporucuju 5x dnevno malih obroka, samo se bojim da neko to ne zloupotrebljava pa tih 5x postanu veci i sve veci obroci. A u tim obrocima se jede svasta, nema cega nema!

ja osobno jedem 2x dnevno, da, da, samo dva i uzine, voce obavezno jedem neograniceno u meduobrocima a prirodno oko 4-5 sati imam potrebu nekad za kolacem. svaki dan mora varirati nekad pojedem bananu uglavnom sta mi se nade cak to moze biti cokolada mljecna.

4. Vrlo je vazno dati sebi do znanja, da ljudi koji kazu ja ne jedem puno a imam visak kg. To je notorna LAZ koju svako sebi treba reci. Covijek koji jede previse to se vidi i na tijelu,tj tijelo automatski pravi rezerve.
no vrlo je vazno napomenuti. Da kad kazu zene, pa i voda mi se prima, to nije tacno a prije tog, pojele 2 tanjira graha do iznemoglosti pa zalile vodom. Tu lezi problem.

Popijte 2 lita vode, u medu obrocima, ne tjekom, jedite kako ste do sad jele, kilogrami ce se polako tesati. Ali polako jer ste upravo ukljucili prvi faktor navikavanje zdravog zivota. Vrlo vazno je unositi tecnost, to vam je kao filter kad ubacite vodu-tecnost u vase tijelo ono ga cisti. vrlo jednostavno jer je nase tijelo puno fizike sve je povezano svaki organ ima svoju funkciju a nasa alimentacija ga hrani, i odrzava da ostane cist i zdrav.

Da, nase tijelo trazi da bude cisceno, i hranjeno kako bi odrzavavalo vitalnost.

Hormonalni balans oko tjelesne kilaze zavisi kakvu ste imali ishranu tjeko djetinstva, da , da idemo toliko daleko ali ovo je na nasu zalost velika istina.
Zato je lose djecu pretrpavati, nagovarati kako moraju jesti mnogo da bi porasli, a te rijeci zamijenili sa kvaliletno jesti za zdrav zivot.

Covijekovo tijelo ima barometar gojaznosti, koji se formira do puberteta, ako se ishranom prekoraci taj balans prede sa na visak, sto je uzrok kasnijeg lakseg dobijanja kila tjekom zivota.
sto ne znaci da se ne moze korigovati disciplinom, samo su ti ljudi osijetljivi cim pojednu 7 dana za redoom mnogo hrane taj balans koji se prekoracio do puberteta se lakse aktivira i HOP. 5 kg dobijes u roku 7 dana.

zato kad vidite neke ljudi cijeli zivot sa gotovo identicnom kilazom, ona u vecini slucajeva zavisi od te pravilne ishrane tjekom djetinstva. Kasnije u kasnoj dobi, obicno zene promijene konfekciju za 1 broj i taj balans je normalan poznat u prirodi.

5. Vrlo je vazno jesti povrce, na mom tenjiru mora biti nesto od povrca svaki dan, jednostavno to je zivotna navika.
ukljucite se, imat ce te bolju probavu, lakse ce te se osijecati nakon obroka, pogotovo sto takve namjernice sadrze visok postotak vitamina, hranjive su sto je u iskrani naj vaznije.

6. Vazno je jesti svaki dan nesto drugacije, varijativnost iskrane je naj vaznija, ne jedite nikad isto te da je repetitivno.

7. poznavati svoj mjesecni budzet, koliko izdvajas za hranu, zasto?
Sa odredenom sedmicno sumom, pravis plan sta kuhati porodici. Povrece , voce, sir, mljecni proizvodi, voda-tecnost kroz cajeve se unose svaki dan.

8. Crveno meso se po osobi jede 300gr sedmicno. Dakle ne vise!!!!! To zapamtite. ZAUVIJEK
bijelo meso- puretina, piletina, riba, 150-200gr po odrasloj osobi. Jogurt kiseli sa manje masnoce 1-2 case dnevno, ili 50-100gr u cvrstom stanju. Sir obavezan, njeguje zube, cuva kosti, zene u kasnoj dobi obole naj vise zbog tog jer nisu unosile dovoljno kalciuma a izgube cak svoj visak iz tijela tjekom trudnoce.
A potom ga nikad nisu nadoknadile.

Ako ste domacica, nemate novaca za fitnes klub, ili neki pilates sa zenama, uvijek ima jeftinija varijanta koje je po meni idealna od zatvorene sobe gdje se ljudi muce sa onim spravama.
Domacica je uvijek aktivna, oko doma, to je jako tezak rad, redovito sebi zadate bar jednom sedmicno 45 minuta sporta u vasoj sobi, dnevnom boravku. Vijezbe su vrlo jednostavne, meni su se posebno dopale one skorasnje lepe brene koje je pokazala tjekom jedne emisi dobro vece S

vidi video:
http://www.youtube.com/watch?v=5oYQDmIg7dk

Ako uzmes naviku na pocetku vjezbati sedmicno, ne zaboravite cure ovaj trenutak je samo VAS, ne moze vam ga niko uzeti, mislite na vasu vitalnost i na vas jer u suprotnom vasi muzevi sigurno nece.

Pisem vam dalje, ako neko ima ozbiljnih problema, ja cu rado pomoci, morate biti spremne na otvorenost. Ako imate bilo kakve druge probleme. pisite

SVE DOLAZI IZ GLAVE.

Za mene je svaka zena na ovom svijetu poput ruze, muskarci to nikako da shvate.

Mali los dodir njene latice odmah pocrni.
Hvala na trudu i zelji da posjelis ovo znanje. Skorz se slazem sa ovim. Brenine vjezbe su mrak. Jednostavne i svako ih moze uraditi. Meni je bilo dovoljno da izbacim slatkise i za nekoliko sedmica sam - 5 kg. Zadovoljna!
Pitarrr82

#873 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

O moj Boze, Brenine vjezbe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Strpljiva

#874 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Strpljiva »

Pitarrr82 wrote:O moj Boze, Brenine vjezbe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Priznaj da si tako izgubio kilograme?
Pitarrr82

#875 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »