Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- daxon
#851 Re: Uvoz auta
Povlastica te oslobađa carine i PDV-a, no carina za vozila proizvedena u EU i sa odgovarajućom dokumentacijom je ionako 1%, međutim, sve ostale dadžbine u postupku carinjenja plaćaš, sa tim da sama potvrda o oslobađanju carine i PDV-a (povlastica) košta 300 KM, tako da si u principu oslobođen samo onih 17 % koliko iznosi PDV.
Dakle, postavlja se pitanje, koliko se isplati koristiti povlasticu na auto koje košta oko 2000 E, jer na kraju ispada da si zbog nekih 350 KM (koliko ćeš proći jeftinije) iskoristio povlasticu i vezao se za taj auto slijedećih , čini mi se 5 godina koliko ga nećeš smjeti prodati, tj. otuđiti.
Dakle, postavlja se pitanje, koliko se isplati koristiti povlasticu na auto koje košta oko 2000 E, jer na kraju ispada da si zbog nekih 350 KM (koliko ćeš proći jeftinije) iskoristio povlasticu i vezao se za taj auto slijedećih , čini mi se 5 godina koliko ga nećeš smjeti prodati, tj. otuđiti.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#852 Re: Uvoz auta
Prvi bold: auta proizvedena u EU uz EUR1 obrazac su oslobodjena carine,dakle carina je 0%.daxon wrote:Povlastica te oslobađa carine i PDV-a, no carina za vozila proizvedena u EU i sa odgovarajućom dokumentacijom je ionako 1%, međutim, sve ostale dadžbine u postupku carinjenja plaćaš, sa tim da sama potvrda o oslobađanju carine i PDV-a (povlastica) košta 300 KM, tako da si u principu oslobođen samo onih 17 % koliko iznosi PDV.
Drugi bold: 3 godine je period,gdje se auto ne moze prevesti na drugog vlasnika i sl.
Slazem se da je glupo iskoristiti povlasticu zbog smijesnih 300 KM. Bolje je prodati nekom guzonji za 1000 i zaraditi na njoj.
- mduric
#853 Re: Uvoz auta
Izvini ali jeli moguce kupit "uzet" od nekog povlasticu i na osnovu te povlastice uvest auto bez placanja pdv!?mali_milojica wrote:Prvi bold: auta proizvedena u EU uz EUR1 obrazac su oslobodjena carine,dakle carina je 0%.daxon wrote:Povlastica te oslobađa carine i PDV-a, no carina za vozila proizvedena u EU i sa odgovarajućom dokumentacijom je ionako 1%, međutim, sve ostale dadžbine u postupku carinjenja plaćaš, sa tim da sama potvrda o oslobađanju carine i PDV-a (povlastica) košta 300 KM, tako da si u principu oslobođen samo onih 17 % koliko iznosi PDV.
Drugi bold: 3 godine je period,gdje se auto ne moze prevesti na drugog vlasnika i sl.
Slazem se da je glupo iskoristiti povlasticu zbog smijesnih 300 KM. Bolje je prodati nekom guzonji za 1000 i zaraditi na njoj.
i ako mozes mi dati malo vise info , kakve su to povlastice i kako mogu provjerit vjerodostojnost iste !
- TDK-90
#854 Re: Uvoz auta
Carina EU vozila je 0 % za sve gradjane. Zabrana otudjena vozila (prodaje) 3 godine a pravo na sljedecu povlasticu se ceka novih 5 godina poslije koristenja iste.daxon wrote:Povlastica te oslobađa carine i PDV-a, no carina za vozila proizvedena u EU i sa odgovarajućom dokumentacijom je ionako 1%, međutim, sve ostale dadžbine u postupku carinjenja plaćaš, sa tim da sama potvrda o oslobađanju carine i PDV-a (povlastica) košta 300 KM, tako da si u principu oslobođen samo onih 17 % koliko iznosi PDV.
U pravu si da se ne isplati za neko vozilo niske vrijednosti koristiti povlasticu
- drndalo
#855 Re: Uvoz auta
A sta je sa 1% carinske evidencije ? Jel i to iskljuceno ? Cisto suJmam, prosto ne vjerujem...
- mali_milojica
#856 Re: Uvoz auta
Jeste moguce. Platis covjeku da na osnovu svoje povlastice uveze tvoje auto i ne platis pdv od 17%. Ne znam da li si oslobodjen ostalih dađbina,ali cisto sumnjam. Tri godine je auto na tom covjeku,ti ga vozis na punomoc. Tek poslije tri godine postoji mogucnost promjene vlasnika. Pretezno su to invalidske povlastice,koje su ljudi stekli prilikom stradanja u ratu.mduric wrote:Izvini ali jeli moguce kupit "uzet" od nekog povlasticu i na osnovu te povlastice uvest auto bez placanja pdv!?mali_milojica wrote:Prvi bold: auta proizvedena u EU uz EUR1 obrazac su oslobodjena carine,dakle carina je 0%.daxon wrote:Povlastica te oslobađa carine i PDV-a, no carina za vozila proizvedena u EU i sa odgovarajućom dokumentacijom je ionako 1%, međutim, sve ostale dadžbine u postupku carinjenja plaćaš, sa tim da sama potvrda o oslobađanju carine i PDV-a (povlastica) košta 300 KM, tako da si u principu oslobođen samo onih 17 % koliko iznosi PDV.
i ako mozes mi dati malo vise info , kakve su to povlastice i kako mogu provjerit vjerodostojnost iste !
- mduric
#857 Re: Uvoz auta
ehh to je ako poznajes covjeka i vjerujes mu , a ovako na crno ako nisam nikad vidio covjeka!?Jeste moguce. Platis covjeku da na osnovu svoje povlastice uveze tvoje auto i ne platis pdv od 17%. Ne znam da li si oslobodjen ostalih dađbina,ali cisto sumnjam. Tri godine je auto na tom covjeku,ti ga vozis na punomoc. Tek poslije tri godine postoji mogucnost promjene vlasnika. Pretezno su to invalidske povlastice,koje su ljudi stekli prilikom stradanja u ratu.
- mali_milojica
#858 Re: Uvoz auta
Ili ga znas i vjerujes mu ili odes kod notara koji ce sve staviti na papir. Bolje i notaru dati za ugovor 150 nego da auto bude predmet neke rasprave.mduric wrote:ehh to je ako poznajes covjeka i vjerujes mu , a ovako na crno ako nisam nikad vidio covjeka!?Jeste moguce. Platis covjeku da na osnovu svoje povlastice uveze tvoje auto i ne platis pdv od 17%. Ne znam da li si oslobodjen ostalih dađbina,ali cisto sumnjam. Tri godine je auto na tom covjeku,ti ga vozis na punomoc. Tek poslije tri godine postoji mogucnost promjene vlasnika. Pretezno su to invalidske povlastice,koje su ljudi stekli prilikom stradanja u ratu.
- mduric
#859 Re: Uvoz auta
Hvala , moze li mi samo reci jeli Nissan Xtrail eur 1 porjeklo , zovem gore neznam njemacki nemogu da se sporazumim , covjek govori ima sve certifikate
ali nebi da odem gore a auto nije proizvedeno u EU , i da moram placat i carinu , auto se nalazi u njemackoj
- mali_milojica
#860 Re: Uvoz auta
Nije. Platices i carinu i PDV na njega.
- mduric
#861 Re: Uvoz auta
HVALA , stvarno si od velike pomoci
kako u buduce da znam koja vozila su Euro 1 , jeli ima negde da se vidi , da znam sta da gledam , trazim!
kako u buduce da znam koja vozila su Euro 1 , jeli ima negde da se vidi , da znam sta da gledam , trazim!
-
mekses
#862 Re: Uvoz auta
Pozdrav, imam slicno pitanje kao mduric..
Ko moze da mi kaze.. Ford Fiesta i Mazda 6 oba 2003. godine, uvoz iz Njemacke, da li se placa carina ili ne? Nesto razmatram pa bi mi pomoglo kad bi znao tu informaciju...
Hvala..
Ko moze da mi kaze.. Ford Fiesta i Mazda 6 oba 2003. godine, uvoz iz Njemacke, da li se placa carina ili ne? Nesto razmatram pa bi mi pomoglo kad bi znao tu informaciju...
Hvala..
- drndalo
#863 Re: Uvoz auta
Dobar ti raspon modela...
Za Mazdu 6 vjerujem da bi se morala platiti i carina jer vjerovatno nije proizvedena u EU, a Fiesta vjerovatno jeste, pa onda na nju ne bi isla carina, samo PDV...
Za Mazdu 6 vjerujem da bi se morala platiti i carina jer vjerovatno nije proizvedena u EU, a Fiesta vjerovatno jeste, pa onda na nju ne bi isla carina, samo PDV...
-
Hororc
#864 Re: Uvoz auta
Koliko bi Kostala Mazda cx5 Nova kupljena u Srbiji za 19.548Eur i uvezena u BiH.
-
sadrat
#866 Re: Uvoz auta
imam pasata 5+ interesuje me kolko bi me izaso prevod do registracije....auto se nalazi u svicarskoj.....2.5 motor dizel...195.000 preso 2003 god
- mali_milojica
#867 Re: Uvoz auta
Je li auto tvoj ili ga namjeravas gore kupiti? Iskreno,ako ti ga neko daje na poklon onda se isplati,ostale varijante aposlutno ne,pa makar da kosta i 1000€ gore.sadrat wrote:imam pasata 5+ interesuje me kolko bi me izaso prevod do registracije....auto se nalazi u svicarskoj.....2.5 motor dizel...195.000 preso 2003 god
Motor katastrofa (daljnu prodaju skoro da mozes i zaboraviti,osim ako nije po extra cijeni),radije idi na 1.9 sa 130 KS. Tim autima je vec dobrano pala cijena. Moras platiti i carinu i pdv. Dakle po meni apsolutno neisplativa investicija. Mozes ih i ovdje naci.
-
Hororc
#868 Re: Uvoz auta
Zna li iko kolika je carina na novo vozilo koje nije iz EU?
- drndalo
#869 Re: Uvoz auta
Trebala bi biti 16%
-
LAMBADA
#870 Re: Uvoz auta
Zdravo svima . Imam jedno pitanje pa molim za odgovor . U inostranstvu sam 6 godina i namjeravam se vratiti u Bosnu i Hercegovinu . Imam li pravo na uvoz automobila iz van evropskih zemalja bez naknade za pdv i carinu . Unaprijed hvala.
- Klon1989
#871 Re: Uvoz auta
Lijep pozdrav svima!Ja isto imam par pitanja vezana za uvoz auta.Sledece godine ako sve bude bilo po planu imam zelju da dodjem na duzi period u Bosnu iz Kanade i zelio bi da “dovucem” 1999 passat-a 1.8T sa sobom.To je po meni najpametnija i jedina logicna odluka posto planiram da budem preko 3 mjeseca, tako da mi se ne isplati placati sulude cijene za rent-a-car posto sam u grupi ispod 25 godina.Mislio sam da kupim auto u Bosni ali vecina auta je neispravna i trebalo bi mi puno novaca i vremena da to auto bude u pristojnom stanju.Taj auto je u mom vlasnistvu vec godinama i mislim da ispunjava euro 2 norme.Koliko sam upoznat sa time , taj motor je manje-vise svagdje isti za tu seriju modela.Zanima me par stvari, da li je neko od forumasa imao iskustva sa uvozom auta preko bare(posebno kanade) , to jeste sa prevozom.Jer ja ne planiram da ovo auto carinim i registrujem na bosanske table.Primjera radi, moje auto je trenutno registrovano do decembra/2014 da li to uopste vazi u europi ili konkretnije Bosni / Hrvatskoj jer bi auto doslo u hrvatsku luku i kako dalje ?Stvar koja me zanima najvise je kako to vozilo osigurati ?I da li je to uopste moguce ?Idealna situacija za mene bi bila kada bi ga koristio u Bosni i pri kraju da ga uspjijem prodati.Sada ne znam koliko je taj model trazen zato sto je benzinac & automatik..No ako nista drugo mogao bi pokusati preko oglasa..Hvala unaprijed na savjetima.
- mduric
#872 Re: Uvoz auta
Ja bih ti preporucio da se kanis te AVANTURE , sve proso i iskusio vec na svojoj kozi! 
sto se tice rentanja auta , nadji brate od kojeg privatnika , dosta je jeftinije , nego od ovih rent-a car
sto se tice rentanja auta , nadji brate od kojeg privatnika , dosta je jeftinije , nego od ovih rent-a car
-
goran16v
#873 Re: Uvoz auta
Ja imam neko iskustvo sa autom iz US. Trosak samog prevoza je bio 1600 USD, Ne znam ostale spediterske troskove itd. Americko osiguranje nije vazilo u BiH tako da se morala kupovati polica pogranicnog osiguranja u BiH da bi se vozilo po BiH, a za voznju u HR se isto morala kupovati ista takva polica s tim sto to znaci ili da nekome ko je u HR posaljes dokumente od auta da ti kupi policu i posalje sve nazad, ili da dodjes do granice, ostavis auto i "pjeske" udjes u HR do ekspoziture prvog osiguranja jer u trenutku ulaska vozila u HR polica mora biti vazeca.Klon1989 wrote:Lijep pozdrav svima!Ja isto imam par pitanja vezana za uvoz auta.Sledece godine ako sve bude bilo po planu imam zelju da dodjem na duzi period u Bosnu iz Kanade i zelio bi da “dovucem” 1999 passat-a 1.8T sa sobom.To je po meni najpametnija i jedina logicna odluka posto planiram da budem preko 3 mjeseca, tako da mi se ne isplati placati sulude cijene za rent-a-car posto sam u grupi ispod 25 godina.Mislio sam da kupim auto u Bosni ali vecina auta je neispravna i trebalo bi mi puno novaca i vremena da to auto bude u pristojnom stanju.Taj auto je u mom vlasnistvu vec godinama i mislim da ispunjava euro 2 norme.Koliko sam upoznat sa time , taj motor je manje-vise svagdje isti za tu seriju modela.Zanima me par stvari, da li je neko od forumasa imao iskustva sa uvozom auta preko bare(posebno kanade) , to jeste sa prevozom.Jer ja ne planiram da ovo auto carinim i registrujem na bosanske table.Primjera radi, moje auto je trenutno registrovano do decembra/2014 da li to uopste vazi u europi ili konkretnije Bosni / Hrvatskoj jer bi auto doslo u hrvatsku luku i kako dalje ?Stvar koja me zanima najvise je kako to vozilo osigurati ?I da li je to uopste moguce ?Idealna situacija za mene bi bila kada bi ga koristio u Bosni i pri kraju da ga uspjijem prodati.Sada ne znam koliko je taj model trazen zato sto je benzinac & automatik..No ako nista drugo mogao bi pokusati preko oglasa..Hvala unaprijed na savjetima.
Taj auto nikome nije interesantan kao auto za voziti, prije svega sto vrlo vjerovatno ne moze proci homologaciju koja znaci prvo zadovoljavanje EUR3 norme ispusnih gasova, a zatim i neke ostale stavke. Auto moze biti interesantan tek ako nemome za dijelova i sl treba "stranac", ali onda cifre za koje se prodaje smijesne. Sve u svemu kad sve saberes rent-a-car nece biti puno skuplji, ako ne bude i jeftiniji, a postedjen si 101 komplikacije, a za pocetak sta sa autom ako ga ne pordas kad krenes. Dijaspora u manjim gradovima renta aute tipa Fiat Stilo 2007 god i sl za nekih 1200 KM mjesecno, samo prevoz i spedicija iz CAN u BiH ti je jednak 2-mjesecnoj renti.
-
530i
#874 Re: Uvoz auta
Mislim da u većini BiH rent-a-car kuća trebaš samo imati vozačku dozvolu najmanje dvije godine, ostalo ih baš i ne interesuje...to 25 godina vrijedi za Ameriku.
- mali_milojica
#875 Re: Uvoz auta
Kupis auto u Bosni (nisu sva auta ovdje neispravna). Sa kesom mozes naci pristojan auto,za neku normalnu cifru. Ako se nekome zuri i ispod cijene. Kad krenes nazad u Kanadu prodaj auto,ne mozes popusiti 2000 KM nema sanse koliko bi te min kostao rent a car na nekih 3-4 mjeseca iznajmljivanja.Klon1989 wrote:Lijep pozdrav svima!Ja isto imam par pitanja vezana za uvoz auta.Sledece godine ako sve bude bilo po planu imam zelju da dodjem na duzi period u Bosnu iz Kanade i zelio bi da “dovucem” 1999 passat-a 1.8T sa sobom.To je po meni najpametnija i jedina logicna odluka posto planiram da budem preko 3 mjeseca, tako da mi se ne isplati placati sulude cijene za rent-a-car posto sam u grupi ispod 25 godina.Mislio sam da kupim auto u Bosni ali vecina auta je neispravna i trebalo bi mi puno novaca i vremena da to auto bude u pristojnom stanju.Taj auto je u mom vlasnistvu vec godinama i mislim da ispunjava euro 2 norme.Koliko sam upoznat sa time , taj motor je manje-vise svagdje isti za tu seriju modela.Zanima me par stvari, da li je neko od forumasa imao iskustva sa uvozom auta preko bare(posebno kanade) , to jeste sa prevozom.Jer ja ne planiram da ovo auto carinim i registrujem na bosanske table.Primjera radi, moje auto je trenutno registrovano do decembra/2014 da li to uopste vazi u europi ili konkretnije Bosni / Hrvatskoj jer bi auto doslo u hrvatsku luku i kako dalje ?Stvar koja me zanima najvise je kako to vozilo osigurati ?I da li je to uopste moguce ?Idealna situacija za mene bi bila kada bi ga koristio u Bosni i pri kraju da ga uspjijem prodati.Sada ne znam koliko je taj model trazen zato sto je benzinac & automatik..No ako nista drugo mogao bi pokusati preko oglasa..Hvala unaprijed na savjetima.