Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kreso_atac
#851 Re: Terenci i mehanika
grand ako mislis duze putovati u koristiti i kao putnicki auto. a i generalno mocniji je grand, taj 4,7 ide kao avion, kilometre (milje) ne gledaj, gledaj stanje.
- Igor_ReefrooM
#852 Re: Terenci i mehanika
Meni ne radi elektricni vent. Ni kad upalim klimu ni kad ode temperatura! Kad upalim klimu struja dodje do nekog malog kockastog, plasticno-metalnog kao releja (stoji ispod kutije za osigurace) a posle njega nema struje do ventilatora!kreso_atac wrote:1) tačno
2) oba. senzor temperature motora daje informaciju električnom kada da se uključi (na 217 F), a visko se pali direkno na osnovu temperature motora (on je učvršćen na motoru) i radi ajmo reći na principu bimetala, mehanički, nema veze nikakve sa senzorom. Kada se ugrije, proširi se medij u njemu i spojka uhvati propeler i počne se vrtjeti zahvaljujući vodenoj pumpi i remenu.
Kad prikacim vent. direktno na struju radi.
Jel mogu da ga prikacim direktno na relej klime pa kad upalim klimu da se pali i vent.?
- kreso_atac
#853 Re: Terenci i mehanika
Možeš spojiti, ali to je vjerovatno problem u "pametnom" releju klime (pametnom iz razloga što nije obični relej, nego relej sa potenciometrom koji određuje i brzinu kojom će se vrtjeti ventilator), koji zna često otići na WJ grandu. Nalazi se iza fara na suvozačevoj strani, ali da bi došao do njega moraš skinuti prednju karambolku, masku itd itd, tako da ja tu praktikujem izvaditi far i mašinom iskružiti dio plastike iza koje se nalazi taj relej. 5x5 cm je dovoljno, samo treba paziti da pila ne ode duboko, da ne izreže kablove od vakuuma.
Btw, je li ti uopšte radi kompresor klime? Ako on ne radi, neće se ni ventilator uključiti. Pogledaj da se on okreće kada uključiš klimu.
Btw, je li ti uopšte radi kompresor klime? Ako on ne radi, neće se ni ventilator uključiti. Pogledaj da se on okreće kada uključiš klimu.
- Igor_ReefrooM
#854 Re: Terenci i mehanika
To je taj, samo sam skinuo far i izvadio ga, nije cak bio ni zasrafljen?!
Kompresor radi (LEDI unutra) ali se vent. ne pali a motor se pregrejava.
Privezao sam ventilator na relej klime i stavio osigurac za svaki slucaj! Sad ventilator radi kad upalim klimu ali se kompresor cesce pali i gasi.
Verovatno je ralog sto sad ventilator radi punom snagom bez onog pametnog-releja pa ga brze ohladi?!
Ili?
Kompresor radi (LEDI unutra) ali se vent. ne pali a motor se pregrejava.
Privezao sam ventilator na relej klime i stavio osigurac za svaki slucaj! Sad ventilator radi kad upalim klimu ali se kompresor cesce pali i gasi.
Verovatno je ralog sto sad ventilator radi punom snagom bez onog pametnog-releja pa ga brze ohladi?!
Ili?
- kreso_atac
#855 Re: Terenci i mehanika
Moguće, ali nije baš dobro što si tu liniju opteretio i sa ventilatorom, to inače ide na drugi osigurač. Eto tako ti to može raditi, ali čim budeš mogao zamijeni taj relej, jer ako klima ne bude upaljena, a motor se ugrije, neće se paliti taj ventilator što vodi znači do toga da će se pregrijati ako klima nije uključena. Malo nepraktično, a i kompresoru nije zdravo da se često cak-cak pali-gasi.
- Igor_ReefrooM
#856 Re: Terenci i mehanika
Sto se tice linije nisam zakacio direktno na relej klime nego sam struju izvukao sa jednog drugog osiguraca pa stavio jedan jak relej koji aktivira ventilator kad mu da signal relej klime!
Ali to je samo privremeno dok ne nadjem pametni-relej! Ovde u Beogradu kosta oko 100e a to mi je malo mnogo..
- kreso_atac
#857 Re: Terenci i mehanika
Mogu ti nabaviti za 75 dolara (sa dostavom u Srbiju). Ako budeš zainteresovan javi. Bitno je da hladi 
-
veliki ciro
#858 Re: Terenci i mehanika
kad ste već kod ventilatora i pregrijavanja, riječ je o toyoti land cruiser, prije 20-30 dana slučajno je razbijen oklop ventilatora (ne znam da li to ima veze šta sa problemom koji ću navesti) i od tad, čim je malo toplije vani, ode temperatura u crveno, iako ventilator radi punom parom. il je može ventilator na izdisaju, pa treba ga mijenjati?
- kreso_atac
#859 Re: Terenci i mehanika
ne diraj ventilator, ako vrti dobar je. a svakako da ima veze "oklop" kako ga ti nazivaš, jer on služi da usmjeri onaj vezduh topli od hladnjaka prema vani, a ovako taj topli zrak se rasipa ispod haube, i dodatno zagrijava motor. Ako ne vjeruješ, kada se ventilator upali stani ispred auta i nećeš osjetiti uopšte da puše nešto jako iz njega. Ista stvar kada je "oklop" ispravan, ako digneš haubu, ništa neće puhati ispred auta, nego će rasipati gore, i okolo motora. Isti princip.
- Igor_ReefrooM
#860 Re: Terenci i mehanika
Javljam ti za relej da li uzimam za par dana, dao sam jednom da vidi jel moze da ga popravi a ako ne moze moram poruciti! Hvala
A sto se tice ventilatora i "oklopa"
Ne znam da li je tako na Jeepu (provericu kasnije kod mene) ali ventilator ne sme da duva iznutra ka spolja nego mora da vuce po principu turbine na vodenim skuterima zato mu je i neophodan taj "oklop" da mu napravi neku vrstu potiska! Jer kad bi duvao iznutra ka spolja dobio bi kontra efekat. Jer auto kad se krece, vazduh od spolja ulazi unutra a ventilator mu samo pomaze!
Znaci ventilator treba da isisava vazduh iz hladnjaka a duva ka motoru pa istovremeno malo rashladjuje i motor..
Ne mogu da tvrdim da je tako na Jeepu ali tako je bilo kod svih kola koje sam vozio i kojima je ventilator iznutra a onima kod kojih je ventilator spolja e kod njih vent. duva
Kao i sto Kreso kaze taj "oklop" je u ovom slucaju jako bitan za dobro hladjenje!
A sto se tice ventilatora i "oklopa"
Ne znam da li je tako na Jeepu (provericu kasnije kod mene) ali ventilator ne sme da duva iznutra ka spolja nego mora da vuce po principu turbine na vodenim skuterima zato mu je i neophodan taj "oklop" da mu napravi neku vrstu potiska! Jer kad bi duvao iznutra ka spolja dobio bi kontra efekat. Jer auto kad se krece, vazduh od spolja ulazi unutra a ventilator mu samo pomaze!
Znaci ventilator treba da isisava vazduh iz hladnjaka a duva ka motoru pa istovremeno malo rashladjuje i motor..
Ne mogu da tvrdim da je tako na Jeepu ali tako je bilo kod svih kola koje sam vozio i kojima je ventilator iznutra a onima kod kojih je ventilator spolja e kod njih vent. duva
Kao i sto Kreso kaze taj "oklop" je u ovom slucaju jako bitan za dobro hladjenje!
- kreso_atac
#861 Re: Terenci i mehanika
kada je automobil U MJESTU (na toyoti i Jeepu, i većini terenaca je tako), ventilator puše prema vani. Iz razloga što nema vanjskog hlađenja zrakom, pa ventilator izvlači toplotu vani. Preko takozvanog "idle" senzora PCM mu određuje smjer vrtnje. Kada voziš to je tako kako si rekao, ventilator se vrti u suprotnom smjeru. To je upravo tako na terencima jer oni masu vremena (barem je tako predviđeno) provode vozeći 5-10 kmh po terenu, što nije dovoljno da bi vanjski zrak hladio, i tada ventilator izbacuje vani. Kad auto pređe taj prag brzine (kod jeepa čini mi se 15 mph), kod toyote 25 kmh onda ventilator pomaže vanjskom zraku (ako temperatura dođe na taj prag gdje relej uključuje), mada teško će se i sam motor pregrijati ako ideš 70-80 po otvorenoj cesti, tako da ventilator neće ni raditi dok ga ne opteretiš. Ali recimo kod jeepa se na kickdown pali, i tada ide u tom smjeru kako si ti rekao, uvlači zrak iz vana. motor se najvise grije kada radi u mjestu, ako nema ventilatora, za 10 minuta na leru će se pregrijati.
-
grabber
#862 Re: Terenci i mehanika
krešo imaš li set krajnica za grand cherokee WJ i koja je cijena sa dostavom u BiH?
- kreso_atac
#863 Re: Terenci i mehanika
set - 4 krajnice 50 dolara bez dostave. Morat ću provjeriti koliko je to sa dostavom, pošto malo je teži paket.
Druga opcija je, ako trebaju i kugle i jos par stvari za suspenziju, sljedeci set je interesantan:
4 krajnice
4 kugle
2 veze balans stange (sway bar links)
85-90 dolara bez dostave. Javi šta te zanima pa da provjerim za cijenu dostave.
Druga opcija je, ako trebaju i kugle i jos par stvari za suspenziju, sljedeci set je interesantan:
4 krajnice
4 kugle
2 veze balans stange (sway bar links)
85-90 dolara bez dostave. Javi šta te zanima pa da provjerim za cijenu dostave.
- Igor_ReefrooM
#864 Re: Terenci i mehanika
Hvala na informaciji!kreso_atac wrote:kada je automobil U MJESTU (na toyoti i Jeepu, i većini terenaca je tako), ventilator puše prema vani. Iz razloga što nema vanjskog hlađenja zrakom, pa ventilator izvlači toplotu vani. Preko takozvanog "idle" senzora PCM mu određuje smjer vrtnje. Kada voziš to je tako kako si rekao, ventilator se vrti u suprotnom smjeru. To je upravo tako na terencima jer oni masu vremena (barem je tako predviđeno) provode vozeći 5-10 kmh po terenu, što nije dovoljno da bi vanjski zrak hladio, i tada ventilator izbacuje vani. Kad auto pređe taj prag brzine (kod jeepa čini mi se 15 mph), kod toyote 25 kmh onda ventilator pomaže vanjskom zraku (ako temperatura dođe na taj prag gdje relej uključuje), mada teško će se i sam motor pregrijati ako ideš 70-80 po otvorenoj cesti, tako da ventilator neće ni raditi dok ga ne opteretiš. Ali recimo kod jeepa se na kickdown pali, i tada ide u tom smjeru kako si ti rekao, uvlači zrak iz vana. motor se najvise grije kada radi u mjestu, ako nema ventilatora, za 10 minuta na leru će se pregrijati.
A kako se vrti visko jel vuce ili duva napolje?
-
grabber
#865 Re: Terenci i mehanika
Ma ne trebaju meni dijelovi, nego prijatelju, pa vidit ću sa njim i javit ću ti.
- kreso_atac
#866 Re: Terenci i mehanika
OK.
@Igor: visko usisava zrak, tj puše u motor. ako puše vani, onda nisu vodena pumpa i visko lamelice ventilatora istog smjera. Ako na njemu piše REVERSE DIRECTION, a na pumpi nema nigdje R, treba mijenjati ili pumpu ili ventilator.
@Igor: visko usisava zrak, tj puše u motor. ako puše vani, onda nisu vodena pumpa i visko lamelice ventilatora istog smjera. Ako na njemu piše REVERSE DIRECTION, a na pumpi nema nigdje R, treba mijenjati ili pumpu ili ventilator.
-
grabber
#867 Re: Terenci i mehanika
Vjerovatno ćemo odradit to Krešo, kod nas, u BiH, jedna krajnica 75 KM 
-
1in1000
#868 Re: Terenci i mehanika
ne pravi si jeep samo za americko trziste,...ti predjeni kilometri su bas kilometri,...jeep koji gledam je made in canada za kanadsko trziste i tu nema milja,..al nije tolko ni bitnobuksna wrote:ja bi granda uvijek izabro, veći, ljepši, moćniji, šta ja znam
a ti pređeni kilometri ne vjerujem da su kilometri, nego milje, al nije to bitno
kresho,...
reko si da gledam u kakvom je stanju jeep,..na sta bi trebo obratit paznju? hvala unaprijed.
- kreso_atac
#869 Re: Terenci i mehanika
Jedna mala digresija samo - nije se jeep pravio u kanadi nikad, nego možda je pravljen za izvoza u kanadu.
A što se tiče stanja, prije svega mjenjač i pogone provjeriti, zatim diferencijale, i razvući ka pa polako suspenziju pregledati. Što se motora tiče, pregrijavanje i osjeti ga po zvuku (ako je V8), da li ima "klik klik" zvukova dok radi, da li baca ulje na filter, i ostalo, ali da se ne ponavljam par stranica unazad sam već pisao, više puta čini mi se.
A što se tiče stanja, prije svega mjenjač i pogone provjeriti, zatim diferencijale, i razvući ka pa polako suspenziju pregledati. Što se motora tiče, pregrijavanje i osjeti ga po zvuku (ako je V8), da li ima "klik klik" zvukova dok radi, da li baca ulje na filter, i ostalo, ali da se ne ponavljam par stranica unazad sam već pisao, više puta čini mi se.
-
dr. sci
#870 Re: Terenci i mehanika
Stigli distanceri za naprijed i nazad po 2 inča. Sutra ugradnja (tj pokušaj ugradnje)
pa javit ću kako je ispalo.
- Igor_ReefrooM
#871 Re: Terenci i mehanika
Nista od popravke! Kako cemo da izvedemo slanje/placanje jel moze i zadnja kugla difa i zadnji sileni?kreso_atac wrote:Mogu ti nabaviti za 75 dolara (sa dostavom u Srbiju). Ako budeš zainteresovan javi. Bitno je da hladi
- kreso_atac
#872 Re: Terenci i mehanika
ako možeš uslikaj mi tu zadnju kuglu i malo oko nje pa postavi slike ovdje, postoje modeli granda WJ gdje je nemoguće samu kuglu zamijeniti, nego ide set.
- Igor_ReefrooM
#873 Re: Terenci i mehanika
Trenutno nemam gde da ga podignem da bi slikao, tako da nema veze uzecu kuglu pa sta bude! I treba mi i prednji semering radilice.
Znaci:
1. Relej ventilatora hladnjaka (oznaka AI)
2. Prednji semering radilice
3. Zadnja kugla diffa
4. Zadnji sileni
Javi samo kako da uplatim! Hvala puno
Znaci:
1. Relej ventilatora hladnjaka (oznaka AI)
2. Prednji semering radilice
3. Zadnja kugla diffa
4. Zadnji sileni
Javi samo kako da uplatim! Hvala puno
- Bakir1
#874 Re: Terenci i mehanika
evo kreso i ja nabavio amerikanca da prodam,trenutno sam zaljubljen

tbi motor 200 KS

tbi motor 200 KS
- johntra
#875 Re: Terenci i mehanika
Da probaš ili prodaš?