Optimus Prime wrote:
To je poznati anticki model, sa 7 do tada pozatih rotirajucih nebeskih tjela.
Pretpostavljalo se da se vrte oko zemlje i da je svako nebesko tijelu u "svom nebu".
Sve je to Ok samo ne znam zašto to baš mora biti sedam nebesa koje se spominju u Kur'anu? Ništa u daljem tekstu ne upućuje na to.
Optimus Prime wrote:Ovo je samo jedna od mnogih mogucnosti kako podjeliti slojeve atmosfere.
Samo los pokusaj apologeta da zamagle ocitu istinu.
Nemoj tako. Koliko su oni koji čine naučnu zajednicu mijenjali svoje mišljenje, vrlo često i radikalno, pa zašto ne bi i mufesiri u skladu sa naučnim spoznajama razumijevali određene ajete. I tefsir je nauka.
Optimus Prime wrote:Tako se na primjer ista rijec Nebesa u drugom kontekstu koristi kao sinonim za citav svemir, a jedna sura nam kaze da u najnizem nebu sijaju zvijezde koje tjeraju sejtana.
Ne posjedujem baš toliko znanje koje je potrebno mufesiru ( mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane: Meani, Bejan i Bedi', nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete) pa tako da ovo se neću ja usuditi povezivati i ostavit ću dok ne naiđem na tefsir koji to objašnjava ako me neko u međuvremenu ne preduhitri.
Zanimljivo je ovo često ponavljanje broja sedam u Kur'anu da su i sufije ga često koristile pa...
Nefs se po tesavvufu dijeli na sedam stupnjeva:
nefs-i emmare (duša sklona zlu),
nefs-i levvāme (duša koja sebe kori),
nefs-i mulhime (od Allaha nadahnuta duša koja se čisti, usavršava),
nefs-i mutmeinne (smirena duša),
nefs-i rādijje (duša koja je zadovoljna),
nefs-i merdijje (duša sa kojom je Allah zadovoljan)
i nefs-i kāmile (sāfije), (usavršena čista duša).