Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
U Beogradu je predstavljen popis državljana Srbije i Crne Gore koji su nestali ili smrtno stradali u oružanim sukobima u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj. Time se po prvi put praktično priznaje njihov angažman u ratovima.
Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, tokom oružanih sukoba u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, stradalo je i nestalo 2028 građana Srbije, od čega se 385 vode kao nestali. Najviše stradalih su pripadnici JNA, njih 1039, među kojima je bilo 180 vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka. Preko 73 odsto poginulih je starosti između 19 i 55 godina, a najmlađi stradali građanin Srbije bio je Darko Pavlović iz Beograda koji je sa 17 godina kao dobrovoljac nastradao na ratištu u Vogošći, u BiH... http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15023543,00.html
jos kad bi bili dobri da nam kazu broj ranjenih i broj ucesnika...
Pozdrav.
Na stranici "Organizacije ratnih veterana Srbije" piše ovako:
Pretpostavlja se da je sa teritorije Srbije u ratu na prostorima bivše Jugoslavije učestvovalo oko 250.000 boraca po različitim osnovama (redovna vojska, jedinice teritorijalne odbrane, dobrovoljačke jedinice i druge...). Prema podacima sa kojima raspolažemo evidentirano je 1460 palih boraca, 1300 dece palih boraca i 2440 ratnih vojnih invalida iz poslednjeg rata. Evidencija sa kojom se raspolaže još uvek nije kompletna pošto postoji izvestan broj neregistrovanih slučajeva i još uvek postoji oko 950 lica koji se vode kao nestali u ratu (nisu pronađeni materijalni dokazi njihove smrti).
LINK: http://www.veterani.org.rs/index.php?op ... =7&lang=sr
Karl Hungus wrote:
Pozdrav.
Pretpostavlja se da je sa teritorije Srbije u ratu na prostorima bivše Jugoslavije učestvovalo oko 250.000 boraca po različitim osnovama (redovna vojska, jedinice teritorijalne odbrane, dobrovoljačke jedinice i druge...). Prema podacima sa kojima raspolažemo evidentirano je 1460 palih boraca, 1300 dece palih boraca i 2440 ratnih vojnih invalida iz poslednjeg rata. Evidencija sa kojom se raspolaže još uvek nije kompletna pošto postoji izvestan broj neregistrovanih slučajeva i još uvek postoji oko 950 lica koji se vode kao nestali u ratu (nisu pronađeni materijalni dokazi njihove smrti).
Ne, nije Srbija bila u ratu.......
Nista. Ovo treba sacuvati pa valjda objave i kompletne spiskove. Nije ovo kamenje da nema svoje ime i prezime.
Sada ce dolaziti zahtjevi iz Srbije za obestecenja.
Karl Hungus wrote:
Pozdrav.
Ne, nije Srbija bila u ratu.......
Nista. Ovo treba sacuvati pa valjda objave i kompletne spiskove. Nije ovo kamenje da nema svoje ime i prezime.
Sada ce dolaziti zahtjevi iz Srbije za obestecenja.
Primijetio sam zaokret u srbijanskoj politici što se tiče priznavanja učešća u ratovima devedesetih. Dok su prije žustro poricali sve, sad sami objavljuju ove spiskove, dodjeljuju ordene, itd...
Da li je to rezultat promjene strategije u Srbiji (drugi memorandum SANU), ne boje se više tužbi od strane BiH i Hrvatske, ili šta je u pitanju?
ultima_palabra wrote:
Primijetio sam zaokret u srbijanskoj politici što se tiče priznavanja učešća u ratovima devedesetih. Dok su prije žustro poricali sve, sad sami objavljuju ove spiskove, dodjeljuju ordene, itd...
Da li je to rezultat promjene strategije u Srbiji (drugi memorandum SANU), ne boje se više tužbi od strane BiH i Hrvatske, ili šta je u pitanju?
Hrvatski generali upozoreni da ne idu u BiH
Tužilaštvo BiH moglo bi ovih dana da objavi optužnice protiv visokih oficira Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima u operacijama "Maestral" i "Južni potez" u BiH, koje su izvedene 1995. godine nakon akcije "Oluja", piše "Slobodna Dalmacija".
List podsjeća da je policija Republike Srpske dostavila Tužilaštvu BiH prijave protiv bivših visokopozicioniranih oficira Hrvatske vojske i HVO-a, a na popisu osumnjičenih su, između ostalih, generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić, Željko Glasnović.
Izvor lista navodi da su svi ovi oficiri, osim Gotovine, ovih dana diskretno upozoreni da ni za živu glavu ne odlaze u BiH, pa tako i da ne putuju preko Neuma, jer bi mogli biti uhapšeni.
"Prema neslužbenim informacijama, optužnice bi mogle biti objavljene već ovih dana, a istovremeno će BiH raspisati i potjernice koje će dostaviti na svoje granične prijelaze", piše list.
Tužilaštvo BiH, po krivičnim prijavama policije RS, provodi istragu protiv grupe bivših visokopozicioniranih oficira Hrvatske vojske i HVO-a pod radnim nazivom "Mrkonjić Grad", za zločine koji su se dogodili na tom području tokom operacije "Maestral", ali za njima nije raspisana potjernica, rekla je listu portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović.
Za hrvatskim generalima, kako tvrde u Tužilaštvu BiH, za sada nisu raspisane potjernice, međutim, ako su niži nivoi pravosudnih organa protiv njih podigle krivičnu prijavu, policija bi mogla da ih uhapsi na teritoriji njihove jurisdikcije i privede na informativni razgovor, piše list.
a istovremeno
Josipović o tužbi za genocid: Treba razmisliti o nagodbi sa Srbijom
test01 wrote:ako poredis 2000 sa danas ,onda moze biti razlika na terenu samo u brckom. ja ne vidim gdje ima jos razlika.
Razlika izmedzu zene i muskarca je u jednom kromozomu ali taj kromozom dosta znaci. Tako ti je i sa Brckom i da je samo tu, to je strateski bilo i ostalo najvaznije mjesto ako se zeli ostvariti odvajanje genocidne stvorevine. I sepratizam nije samo na toj strani vec imas i njihove segrte i Coviceve crnokosuljase a tu je razlika jos veca .
U Posavini ne racunaj ni na kakve "Coviceve",to su fini i vrijedni ljudi,nenakvinuti da kradu,sa ovim iz Skhutorije u
putu se nisu sreli!!!Znam,ratovao sam sa njima protiv cetnika,ti se ljudi smatraju prevarenim,prodali su im cetnicima
Posavinu koju oni smatraju(s pravom,punim) svojom pradjedovinom!!!!!Privilegija i cast se bila boriti rame uz
rame sa posavskim Hrvatima,LJUDINE!!!!!!
Te u Posavini ni ne racunam kao crnokosuljase jer na njih ne racuna ni Covic. Ono sto on gura pod tepih je cinjenica da je Posavinu i po drugi put prodao u ime kopiranja genocidne stvorevine u Zapadnoj Ercegovini. Obrati paznju kako se u Covicevim kvislinskim krugovima polako prodaje uvjerenje kako je Brcko u slucaju odcjepljenja genocidne stvorevine dio te iste. I to je ustvari cijena kojom je platio podrsku koju mu daje krkan. U Brckom i okolini zivi i dobar dio BiH Hrvata i njima bi u slucaju da se to ostvari bila ista sudbina kao i 1992 tako da za njih tu ne bi bilo hajra vec bi imali da biraju izmedzu okoline Zagreba ili blagodati kamenjara oko Sirokog Brijega. Covic je te ljude opet prodao i to pokusa da zvanicno presuti ali svako ko ima oci i usi i da sam razmislja moze da to sam skonta tako da te ljude nikako ne racunam u Coviceve crnokosuljase. Krkanu prodaje BiH Hrvate iz cijele Posavine, bosnjacima nudi ove iz Srednje Bosne a sve u ime kamenjara . Nije dzabe Susak govorio da svi izvan Ercegovine nisu pravi Hrvati pa iako je Susak umro njegova ideja nije.
Nama ne smeta ni Jozo, ni Mato ni Ante....,nama jednostavno smeta iznošenje neistine koja datira još iz devedesetih a sve sa ciljem da se diskredituje multikulturalnost koja još uvijek najača u Sarajevu.Htjeli to neki priznati ili ne.
Nadam se da će relevantne institucije sankcionisat ovakve istupe novinara ma odakle dolazili.
Svima nama je poznato šta su devedesetih uradili mediji .Netrebamo dozvoliti da nam ponovno podvaljuju
Ne čitam baš Večernjak jer uistinu jeste Čovičnjak kako netko gore napisa. Ali ti pod naslovi, zar to nisu citati tih udruga i imama??
Ako je to netko od sarajlija rekao onda možda i nije daleko od istine.?!
veiz wrote:Nama ne smeta ni Jozo, ni Mato ni Ante....,nama jednostavno smeta iznošenje neistine koja datira još iz devedesetih a sve sa ciljem da se diskredituje multikulturalnost koja još uvijek najača u Sarajevu.Htjeli to neki priznati ili ne.
Nadam se da će relevantne institucije sankcionisat ovakve istupe novinara ma odakle dolazili.
Svima nama je poznato šta su devedesetih uradili mediji .Netrebamo dozvoliti da nam ponovno podvaljuju
Sa ovim" NAMA ne smeta ni Jozo, ni Mato ni Ante."
si pokazao multikulturalnost Sarajeva "
veiz wrote:Nama ne smeta ni Jozo, ni Mato ni Ante....,nama jednostavno smeta iznošenje neistine koja datira još iz devedesetih a sve sa ciljem da se diskredituje multikulturalnost koja još uvijek najača u Sarajevu.Htjeli to neki priznati ili ne.
Ovdje nije u pitanju pljuvanje nego potreba pojedincima (mozda ces se i ti naci) da shvate da svako ima pravo na svoje misljenje. Sad bi ja trebao recimo dici buku sta je pisao http://www.spiegel.de/ ...
i osuti "drvlje i kamenje" na taj izvjestaj. Drago mi je da si pokazao svoje pravo lice svrstavajuci se uz onog koji ovim postom samo nastoji produbiti jaz mrznje ionako napacenog naroda BiH.
I molim te ne svrstavaj me medju pljuvace!
Očito da nisi pročitao ni vidio kakko izgleda prva i druga strana Večernjeg lista,jer da jesi znao bi zašto sam napisao "nama"
Ovo nama mislim bošnjacima .Jer kroz tekst se provlčači kako su bošnjaci protiv Pape ,što je notorna laž.
Sjetite se samo posjete Sarajevu Pape Ivana Pavla II.Koliko je samo ljudi izašlo na doček ovog velikodostojnika .
Veliki broj bošnjaka ga je dočekao.
A evo u kratkim crtama pisanja Večernjeg lista:
Prva stranica naslov"Sarajevo ne želi Papu"
Druga stranica podnaslov citat" Poruka građana :Ukoliko se spomenik postavi bit će srušen...Imam:Spomenik je provokacija"
Treća strana podnaslov"Diskreditirat će se policajci ,političari,tužitelji pa i svećenici koji nebudu protivHNS-ovaca
Dobro bi bilo da nam navedu koji je to Imam izjavio,koji su to građani .
Proizvoljne ocjene nisu dobronamjerrne
Neznam kakvo je ovo pitanje Keene ali odgovoritću ovako :
U Sarajevo je dobrodošao svako ko nije pucao i pljuvao po njemu .
Izgleda da neki još uvijek žive u medijskoj izolaciji ,pa neznaju da u kafićima u Sarajevu sjede i srbi i hrvati i bošnjaci.
Molio bi da nepostavljate glupa pitanja.
Tema je pisanje Večernjeg lista.
način pisanja nekog časopisa je prije svega ogledalo tog časopisa i ljudi koji rade u njemu ...
a normalno je da se takvim spodobama nesviđa sarajevo ...
A gdje to piše, fino da ja 'vako priupitam, da Sarajevo mora biti multikulturalno, oliti da ne mora? Zašto ljudi tako usvajaju komplekse koji im otezavaju zivot? Ja evo pristajem da Sarajevo ne bude ni multi ni kulti, i tačka.
A za one koji nisu nacisto s tim, multikulturalno je diljem svijeta samo fensi rijec za podrucje na kojem je lahko nahajcat ljude jedne na druge, naoruzat sabljama, sIKirama, kamama i puškama a samo u predahu od toga pustit da uzivaju u čarima - multikulturalnosti.
Meni je stoga na vrh glave multikulturalnosti.
Živio Jovo Srbin!
Aliji trebo u ratu pa ga iščaprko. A ocigledno ni danas nista se nije promijenilo, i dalje nam treba da njegovim mudima mlatimo gloginje multikulturalnosti
Bagerist Rojs je sigurno jedan od onih na koje je mislio Miroslav Krleža kada je rekao Sačuvaj me bože hrvatskog junaštva i srpske kulture.
piše: Rajko Vasić
Hrvatska, dabome, ne može, kao ni drugi Ovdje, da ne pokaže balkanski primitivizam.
Taj kašikar sa činom generala, koji je vrijedan jednako kao Šešeljev čin Vojvode, važno je izjavio da će opet okupiti regimentu i zauzeti Banjaluku. Samo ako se Srbi budu zajebavali tužbom protiv domoljubiteljstva glede izleta u Mrkonjić Grad i ubijanja nejači. Jednako kao što se uvježbavalo u Pakračkoj Poljani, kao što se demonstriralo u Dvoru na Uni, tamo gdje se Srbi više ne legu.
Za ljubitelje agresije ostaje pitanje šta su Hrvati Vojske Hrvatske bili u BiH ako su Srbi bili agresori.
Za mene je, pak, najbitnije pitanje šta je Ljubo Ćesić Rojs i šta su svi Bad Blue Rojs. Koji su iz istog ratno-primitivnog progoniteljskog gnijezda. Kosorka, koja naređuje istragu kako su brijunski hodžini zapisi dospjeli do haga.
Mada je za modernu Hrvatsku glavno pitanje, kako je, nakon tisućljetnog slobodarskog htijenja, došlo do toga da neka državnička budala na taj način zbori tužnom primitivnom skupu. On i oni su, očito, pomislili da su, čim su dospjeli na Brijune, postali kao i On. Tito. I da su odmah morali naći svoju Neretvu. Srbi noćas moraju popušiti, Majku ti božju.
Ali neka se Hrvatska bavi time. Još desetljećima, nadam se. Jer to je gnijezdo izdašno. Osim Josipovića, koji ne spada u to leglo. I stoga se ponaša posve drukčije.
Mene zanimaju ti ultranacionalistički bageristi koji su svoje junaštvo i generalstvo iskazivali na srpskom življu u BiH. U Republici Srpskoj.
Rojs je jedan primitivni izdanak intelektualoidnog pokliča Šahovnica na Drini. Uže stanište mu je Osvojena Banjaluka. Jer, postoji cijela jedna niska tih nacionalopojnika i nacionaluzletnika koji neprestano cmizdre kako ih je neko tamo spriječio da osvoje Banjaluku. A kako su oni bili sila nebeska.
Osobito je Rojs bio generalčina. Još od prvog utovarivača. ULT General. Njegov cilj nije bio Banjaluka nego Kamenolom Ljubačevo kod Banjaluke. Kakva bi se lova na tome mogla zgrnuti.
Mogli bi se ponovo okupiti i osloboditi Banjaluku.
Ta rečenica daje naslućenje u kom pretprošlom vremenu živi glava Bad Blue Rojsa.
Još će mnogo generala da potamni dok se Hrvatska opere crnog dijela Domovinskog rata.
*
Ako Rojs ponovo okupi Hidrauliku za Banjaluku, predlažem da mu Piter Galbrajt bude kurir Jovica.
sRajko je izgubio kompas te od dojucerasnje herceg poskok-srpsko kamenjarske kolumnisticke antiteheranske zvijezde preko noci postao meta izliva zuci i ogorcenja onih koji su mu se divili ovih nekoliko mjeseci lozenjem na Teherance i Lagundzijance,...
Neki od komentara,......
Srednja Bosna [Moderator] Today 01:02 AM
Vasicu ne seri nego se poklopi i ne palacaj tim svojim jezicinom kretencugo stara ofucana.Previse si poceo da lajes,a to nece na dobro izaci.Eto ti tvoji tamo pa skevri na njih govno jedno smrdljivo.
Marijano [Moderator] Today 01:16 AM
Pa nemojte ljudi tako...
Pa Vasić je ugledni kolumnist ovoga portala kome se divi i svaka mu se u zvijezde kuje. To je veliki prijatelj Hrvata koji će im pomoći da ostvare svoja prava. To je "ljudina" kojoj se ovdje već mjesecima klanja, njegove se riječi "velike misli" citiraju. To je prijatelj i partner koji će nam pomoći na putu oslobođenja...
Još će do kraja svi Veliki Hrvati i njihovi "povijestni prijatelji" ispasti obična stoka i kriminalci koji nas sve prave budalama da bi ostvarili svoje interese...
Nemojte, pustite ih da nas hebu u mozak još koje desetljeće...
HNŽ [Moderator] Today 01:17 AM
.Rojs bi trebao znati tko je problem njegovom narodu u BiH,a to su Bošnjaci i kad već ide oslobađati Banja Luku,jer je ljut zbog prijave,mogao je spomenuti i da ide u pohod na Sarajevo,onako usput,ovako je prebacio loptu,tamo gdje joj nije mjesto,iako je presmiješno da netko ozbiljno shvati ove prijetnje ali je ovo unjelo još više nepovjerenje između ta dva naroda,nepotrebno.Unatoč svemu nas su učili u Hercegovini 'voli čovika svoga i ako ima dva zuba' ,pa u skladu s tim,ovu kre ten činu smijemo samo mi vrijeđati-vi ne;)
dalmatinac [Moderator] Today 02:33 AM
Vasicu bio si dobar na htv-u s covicem ali ovo je previše
jel ovo stvarno vasic ili je ovo foliranje?
Ok necemo napadat Vasica, budimo racionalni...ovo je drugi covjek Dodika zar ne?
Ako Dodik ode s Lagumdzijom odu i Hrvati, nemojte sad puhati vjetar u ledja muslijama.
Vasicu idemo vako, vi povucite tuzbe protiv Hr generala i dosta je provokacija srpskih i krajina i te šeme
uzmite lipo rs i nema dalje, ionako imate negativan natalitet kao i Hrvati...
Bili ste jedna jako zanimljiva osoba kad ste napali sdp nakon Komsica na htv-u te tako mnogim Hrvatima iz Hrvatske otvorili oci, kad ste oprali onu iz Sarajeva hahahaha
Necemo se sad pobit bezveze...
dalmatinac [Moderator] Today 02:36 AM
Vama RS, imate Posavinu taj dio, ne dirajte u Hrvatsku, nama Hercegovina srednja bosna i Orašje i ona gore sela
Nema vise rata srba i hrvata, osim ako sad ne zapocmete neku politiku
Hrvati zasigurno nece niti bi tko normalan isao napadat Banja luku, jeste vi normalni?
Zasto bi ja sutra ili bilo tko isao ginut za muslije?
Pusite ovu budalu...
on prica nebuloze
Josip Peric26 [Moderator] Today 05:44 AM
Ja ne znam Vasiću koji dio tebi nije jasan ili se ti praviš budala, ako pokušavaš izjednačiti krivnju srba i hrvata, to nemoj ni pokušavati. Svo zlo na ovim prostorima ste donijeli upravo vi tj. SRBI odnosno vaša velikosrpska politika koje se očito još niste odrekli osim što to danas radite malo uvijenije nego što ste to ranije radili, i nemojte povlačiti takve paralele i opravdavati svoje zločine na takav način, jer samo ono što ste učinili u Srebrenici i Vukovaru jasno pokazuje i dokazuje tko je u stvari ovdje bio krvnik a tko žrtva. Ajde budi barem jednom u životu pošten pa priznaj da je više hrvata ubijeno u Banjaluci tijekom proteklog rata nego srba u cijeloj oluji, pa mi usput objasni zašto su pobijeni toliki hrvati tamo gdje nije bilo ratnih sukoba, tko je i čija politika odgovorna za to, snosite li i vi dio odgovornosti, a Prijedor i druga stratišta gdje također nije bilo ratnih sukoba a stradao je strahovit broj nesrpskog stanovništva, pa logori Keraterm i Omarska, pa Manjača itd.itd. Zašto ne riješite ubojstva svećenika u Banjaluci, Prijedoru i slično, zašto šutite o tome, zašto prikrivate zločince. U RS-u je do rata živjelo 220.000 hrvata, koliko ih sada ima, nema ni 10% prijeratnog hrvatskog življa u RS-u. A što se Rojsa tiče i ovih njegovih nebuloza, kreten je on ko što si i sam, a i ti to dobro znaš, nego namjerno uzimaš njega i njegove istupe da bi na taj način pravdao svoje postupke, uostalom njegovi bageri su ionako završili mahom u RS-u i Crnoj Gori, zato nevidim zašto bi vam bio sporan ONAJ čije ste bagere uzeli u bescijenje a sam BAGERIST vam nije mio. I nemojte se plašiti on vam neće ući u Banjaluku, on je samo klaun zadužen da zabavlja djecu svojim ratnim pričama, i da uveseljava one neupućene. Nije on bio ni među onima koji su trebali ući u Banjaluku u Studenom 1995.godine, al ima nas koji smo TO MOGLI-KOJI SMO bili došli do nje i nismo bili nikakva sila nebeska već zemaljska, niti smo se zanosili time, niti smo dijelili pravdu na način kako su to činile TE vaše nebeske sile u Srebrenici, Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu itd.itd...samo smo izvršavali svoje zadaće i da smo dobili zadaću da uđemo tj.zauzmemo Banjaluku, nikakvi Vasići, Karadžići, Miloševići ni Šešelji, ni Arkani ni Legije a ni slični drugi Velikosrbi nas nebi mogli spriječiti u tome, učinili bi smo to za manje od 48 sati nakon što smo zauzeli Malu Manjaču i Banjaluku u potpuniosti imali u dometu našega topništva, a vojska (ako se ono uopće tako može nazvati) vam je bila razbijena, demoralizirana, otpor u potpunosti slomljen, uopće se niste mogli konsolidirati niti uspostaviti obranu, ukoliko ste u nekom dijelu i uspili to učiniti bili bi razbijeni pri našem prvom udaru, bježali ste ko muhe bez glave...te stvari nikad nemogu zaboravit, jer takav jad od te vaše vojske koja se iživljavala nad nemoćnima a bježala pred imalo ozbiljnijim udarom gardijskih brigada HVO-a i HV-a to se ne pamti... Stoga Vasiću odjebi s takvim svojim nekorektnim istupima...
Last edited by Bosnolog on 27/04/2011 08:49, edited 1 time in total.
Ko nam to dira Dodikjugend iz zapadne ercegovine Pa zar je to najveci mecena i zastitnik kvislinga sa kamenjara digao glas rotiv njih Prvo ih se majorizira , na narodne "proteste" se skupi 300 ljudi , poslali im eroje iza brave a sada im i saveznici prijete . Za momke sa kamenjara zato ide ova pesma da ih utesi :
- granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati jer, prema Memorandumu, Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog "umjetnih" administrativnih granica koje ne predstavljaju "pravu" sliku
- ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi
- jačanje antisrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)
- potreba za brzom akcijom da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda.
Dio plana SANU-2
-Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju; -Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu;
-Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima; -Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja;
-Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i na suđenju generalu Ratko Mladić pred domaćim pravosuđem;
-Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije; -Pomagati otcjepljenje Republike Srpske;
-Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu;
-Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku
Potvrda nastavka realizacije SANU-2 medu kojima je i jucerasnji sastanak u Karadordevu,.....
Srbija će "nastaviti" hapsiti bh. državljane?
27.04.2011. u 14:06
Politika
Predsjednik Srbije Boris Tadić odbio je zahtjev članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da odgovori Milorada Dodika od referenduma u RS! Srbija nije prihvatila ni Komšićev i Izetbegovićev zahtjev da prestane da hapsi osobe iz BiH po potjernicama za ratne zločine srbijanskog tužilaštva!
Tadić je na trilerateralnom sastanku sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom i članovima Predsjedništva BiH, Komšićem, Radmanovićem i Izetbegovićem, jasno stavio do znanja da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnje stvari BiH i da zato ne može da komentariše referendum o nadležnosti sudova i tužilaštava, koji bi uskoro trebalo da bude održan u RS, prenosi srbijanski „Press“.
„Srbija, međutim, nikada neće podržati referendum koji bi dovodio u pitanje teritorijalnu cjelovitost i integritet BiH i očekujem da se druge države na isti način odnose prema Srbiji i pitanju Kosova“, naglasio je Tadić.
On je istakao da je pitanje pomirenja nezaobilazno za bolje odnose naroda, a to znači osudu svih ratnih zločina i isti odnos prema svim osumnjičenim za ratne zločine.
„Oni treba da budu izručeni pravosudnim institucijama, domaćim ili međunarodnim, a svi zločini moraju biti individualizovani i konkretizovani, da se zna ko je i gdje i kakav zločin izvršio“, istakao je Tadić.
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da su razgovori bili veoma korisni i iskreni, iako su se ticali nekih „nezgodnih“ pitanja kao što su referendum u RS, istupanje šefa diplomatije Vuka Jeremića i Sandžak.
Tadić je objasnio da princip nemješanja znači da ni Srbija ni Turska ne mogu da se miješaju u unutrašnje stvari BiH i obrnuto, te naglasio da će se tri zemlje tog principa držati i u budućnosti. On je istakao da je želja sve tri zemlje da budu što prije integrisane u EU.
Predsjednik Srbije je naveo da je na skupu dogovoreno da se odnosi tri zemlje unapređuju i razvijaju u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu, kao i da će poseban podsticaj biti dat oblasti nauke i da će u prvoj polovini ove godine posjetiti BiH.
„Ovo je trilateralni sastanak, a ne neka međunarodna konferencija o BiH i rješavanju problema u BiH“, poručio je Tadić.
- granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati jer, prema Memorandumu, Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog "umjetnih" administrativnih granica koje ne predstavljaju "pravu" sliku
- ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi
- jačanje antisrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)
- potreba za brzom akcijom da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda.
Dio plana SANU-2
-Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju; -Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike Srpske kojem se sudi u Haškom tribunalu;
-Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima; -Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja;
-Insistirati na zatvaranju Haškog tribunala i na suđenju generalu Ratko Mladić pred domaćim pravosuđem;
-Destabilizovati vlade susjednih država, provocirati unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije; -Pomagati otcjepljenje Republike Srpske;
-Insistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regiona u unitarnu, svesrpsku zajednicu;
-Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku
Potvrda nastavka realizacije SANU-2 medu kojima je i jucerasnji sastanak u Karadordevu,.....
Srbija će "nastaviti" hapsiti bh. državljane?
27.04.2011. u 14:06
Politika
Predsjednik Srbije Boris Tadić odbio je zahtjev članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da odgovori Milorada Dodika od referenduma u RS! Srbija nije prihvatila ni Komšićev i Izetbegovićev zahtjev da prestane da hapsi osobe iz BiH po potjernicama za ratne zločine srbijanskog tužilaštva!
Tadić je na trilerateralnom sastanku sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom i članovima Predsjedništva BiH, Komšićem, Radmanovićem i Izetbegovićem, jasno stavio do znanja da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnje stvari BiH i da zato ne može da komentariše referendum o nadležnosti sudova i tužilaštava, koji bi uskoro trebalo da bude održan u RS, prenosi srbijanski „Press“.
„Srbija, međutim, nikada neće podržati referendum koji bi dovodio u pitanje teritorijalnu cjelovitost i integritet BiH i očekujem da se druge države na isti način odnose prema Srbiji i pitanju Kosova“, naglasio je Tadić.
On je istakao da je pitanje pomirenja nezaobilazno za bolje odnose naroda, a to znači osudu svih ratnih zločina i isti odnos prema svim osumnjičenim za ratne zločine.
„Oni treba da budu izručeni pravosudnim institucijama, domaćim ili međunarodnim, a svi zločini moraju biti individualizovani i konkretizovani, da se zna ko je i gdje i kakav zločin izvršio“, istakao je Tadić.
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da su razgovori bili veoma korisni i iskreni, iako su se ticali nekih „nezgodnih“ pitanja kao što su referendum u RS, istupanje šefa diplomatije Vuka Jeremića i Sandžak.
Tadić je objasnio da princip nemješanja znači da ni Srbija ni Turska ne mogu da se miješaju u unutrašnje stvari BiH i obrnuto, te naglasio da će se tri zemlje tog principa držati i u budućnosti. On je istakao da je želja sve tri zemlje da budu što prije integrisane u EU.
Predsjednik Srbije je naveo da je na skupu dogovoreno da se odnosi tri zemlje unapređuju i razvijaju u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu, kao i da će poseban podsticaj biti dat oblasti nauke i da će u prvoj polovini ove godine posjetiti BiH.
„Ovo je trilateralni sastanak, a ne neka međunarodna konferencija o BiH i rješavanju problema u BiH“, poručio je Tadić.
Tadić je objasnio da princip nemješanja znači da ni Srbija ni Turska ne mogu da
se miješaju u unutrašnje stvari BiH