FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
- kajdara
#851 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ovo je dio "Foruma" pod naslovom "Politika", stoga bih preporučio da se manemo: NARODOVANJA. Iluzija je da se narodna volja može izvući na nivo politike.
- seln
#852 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Neka ja na mjestu padnem mrtav, ako ti ne bi rado vidio BiH sjebanu, samo da poslije mozes reci "jesam li rekao da SDP ne valja".Banksy wrote:Evo, prođoh cijelu temu, iznimno je zanimljiva![]()
Imam pitanje za ovu SDP mladež koja piše po forumu, za ovih par poznatih likova, nešto mi nije jasno.
Kako SDP misli opravdati svojim glasačima koaliranje s nacionalistima, fašistima i lopovima, kad je kompletna kampanja bila temeljena baš na parolama o suzbijanju i potiranju lopovluka i fašizma?
Cijelom temom raspravlja se o Čoviću i Hrvatima, a zapravo jedino pravo pitanje je:
Kako se moglo zagrliti s SDA kad je SDA džamija, Arzija, Hadžihafizbegović, Izetbegović, Šaja, korupcija, kriminal, lopovluk, 20 godina nacionalizma, sile i isključivosti?
Kako se zagrlio HSP kad je to jedina stranka u Federaciji koja se direktno naslanja na ustaški program, ustroj i znakovlje, a u svom djelovanju i organiziranju često ističe originalna fašistička obilježja? Pritom zagovaraju uspostavu trećeg, hrvatskog eniteta, evo i teme:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=80115
Kako se od predizborne priče o programskim koalicijama i borbi protiv kriminala i fašizma, došlo do ovakve koalicije? Ima li ovakvih pitanja i od vašeg članstva, šta kažu birači, kakve su reakcije s terena?
- seln
#853 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ljudi, ne shvatate...bicebolje wrote:
Jeste imamo tri konstitutivna naroda od kojih se dva pitaju a od trećih se pravi manjina. Ako je već tako onda treba prelomiti i to otvoreno reći a ne davati Hrvatima lažnu nadu da njihov glas na izborima nešto znači i širiti frustracije preglasavanjem od kojih se najviše gnušaju upravo ovi što preglasavaju. Mislim čemu slavljenje ZAVNOBIH-a kao dana državnosti ?
Ako je bitniji entitet šta će nam BiH ?
Zato što su protjerani.
covjek(!) hoce da vam kaze kako smo trebali primjeniti recept iz RS...poklati, protjerati, silovati, pa bi imali miran entitet.
-
bicebolje
#854 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ima Sud. Nije tvoje da presuđuješ ko je tiranin i krimos. Onaj koji je tebi drag je možda za mene tiranin i krimos ali ko sam ja da presuđujem.seln wrote:A ja znam sigurno da napretka nece biti dok se svaki lokalni tiranin i krimos bude morao pitati za svaku sitnicu.bicebolje wrote:
Da ti napišem spisak lijepih želja ?Ne zagovaram je ništa, ja komentarišem i tako izražavam mišljenje. Ako već hoćeš konkretnu želju, želim da se sitacija smiri i da uplovimo u mirne vode a kako će do toga doći manje je bitno. Znam samo da sigurno do toga neće doći ignorisanjem izborne volje jednog od tri ravnopravna naroda. To je nož u srce stabilizaciji.
-
1mustra
#855 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Bitan je postotak, ali ne postoji cvrsta granica. Ako te ima 20% onda je preglasavanje 20 puta veci problem nego kad te ima 1%.elSaik wrote: A znači bitno je koliko je nekog naroda u procentima da bi bio ljut ili ne što je "preglasan." Koji je to procenat, 5, 10, 15, 20%?
Sto se tice Hrvata, nije stvar samo u postotku, vec i u pravu. U FBiH je ugradjeno dosta toga Hrvatskog, dok u RS nije nista.
- seln
#856 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
bicebolje wrote:Ima Sud.seln wrote:A ja znam sigurno da napretka nece biti dok se svaki lokalni tiranin i krimos bude morao pitati za svaku sitnicu.bicebolje wrote:
Da ti napišem spisak lijepih želja ?Ne zagovaram je ništa, ja komentarišem i tako izražavam mišljenje. Ako već hoćeš konkretnu želju, želim da se sitacija smiri i da uplovimo u mirne vode a kako će do toga doći manje je bitno. Znam samo da sigurno do toga neće doći ignorisanjem izborne volje jednog od tri ravnopravna naroda. To je nož u srce stabilizaciji.
- seln
#857 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Bilo je ugradjeno, no su vam saveznici srusili.1mustra wrote:Bitan je postotak, ali ne postoji cvrsta granica. Ako te ima 20% onda je preglasavanje 20 puta veci problem nego kad te ima 1%.elSaik wrote: A znači bitno je koliko je nekog naroda u procentima da bi bio ljut ili ne što je "preglasan." Koji je to procenat, 5, 10, 15, 20%?
Sto se tice Hrvata, nije stvar samo u postotku, vec i u pravu. U FBiH je ugradjeno dosta toga Hrvatskog, dok u RS nije nista.
-
Mihaelj
#858 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?Banksy wrote:Evo, prođoh cijelu temu, iznimno je zanimljiva![]()
Imam pitanje za ovu SDP mladež koja piše po forumu, za ovih par poznatih likova, nešto mi nije jasno.
Kako SDP misli opravdati svojim glasačima koaliranje s nacionalistima, fašistima i lopovima, kad je kompletna kampanja bila temeljena baš na parolama o suzbijanju i potiranju lopovluka i fašizma?
Cijelom temom raspravlja se o Čoviću i Hrvatima, a zapravo jedino pravo pitanje je:
Kako se moglo zagrliti s SDA kad je SDA džamija, Arzija, Hadžihafizbegović, Izetbegović, Šaja, korupcija, kriminal, lopovluk, 20 godina nacionalizma, sile i isključivosti?
Kako se zagrlio HSP kad je to jedina stranka u Federaciji koja se direktno naslanja na ustaški program, ustroj i znakovlje, a u svom djelovanju i organiziranju često ističe originalna fašistička obilježja? Pritom zagovaraju uspostavu trećeg, hrvatskog eniteta, evo i teme:
Kako se od predizborne priče o programskim koalicijama i borbi protiv kriminala i fašizma, došlo do ovakve koalicije? Ima li ovakvih pitanja i od vašeg članstva, šta kažu birači, kakve su reakcije s terena?
- vee-jay
#859 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
hmm, pa pitanje je: kome je vise potrebno brzo sastavljanje vlade tj. kompromis na razini drzave.The Silent Man wrote:Ma glavni problem svega je dogovor Čović-Dodik.
hdz 90 je samo taoc hdz "orginala",iako zapravo i nije bio ,ali ih je matica iz Zagreba spojila ,sad ne znaju sta da rade...
Mozda se moze federacija uspostavit bez cavica , ali BiH nikako zbog dogovora ove dvojice... mada bih se slozio sa Tihicem da ne bi trebalo izbacivati hdz-e bar ne 90-ke jer bi to bilo ipak cisto zaobilazenje Hrvata. Simptomatična je sutnja medjunarodnih na ovo zaobilazenje , mozda je ova platforma i konstrukcija sdp-sda-hsp-nsrzb njihova ideja i odgovor na Covic - Dodik ?
- Corto Maltese
#860 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Nakon što je Damir H. sinoć hladno izjavio da sudstvo treba da bude nezavisno, ali pod kontrolom, ne vidim smetnju brzom priključenju SNSD ovoj principijelno- programsko- višebojnoj, a nadasve logičkoj koaliciji.
Last edited by Corto Maltese on 21/12/2010 12:08, edited 1 time in total.
- Corto Maltese
#861 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Dupli...
Last edited by Corto Maltese on 21/12/2010 12:08, edited 1 time in total.
- vee-jay
#862 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
ako hdz ne udje u vlast, pola vrha stranke ce zavrsiti u zatvoru tj. bjeguBeen wrote:Zbog čega Draganu Kordiću, pardon Čoviću, smeta ova platforma :
a) jer će država profunkcionirati
b) jer predviđa oduzimanje lopovski stečene imovine
c) jer će on i Borjana napokon u opoziciju
d) sve navedeno
meni su b i d favoriti, ne znam za vas
-
bicebolje
#863 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
hmmm, onima na koje ti aludiraš... nevee-jay wrote:hmm, pa pitanje je: kome je vise potrebno brzo sastavljanje vlade tj. kompromis na razini drzave.The Silent Man wrote:Ma glavni problem svega je dogovor Čović-Dodik.
hdz 90 je samo taoc hdz "orginala",iako zapravo i nije bio ,ali ih je matica iz Zagreba spojila ,sad ne znaju sta da rade...
Mozda se moze federacija uspostavit bez cavica , ali BiH nikako zbog dogovora ove dvojice... mada bih se slozio sa Tihicem da ne bi trebalo izbacivati hdz-e bar ne 90-ke jer bi to bilo ipak cisto zaobilazenje Hrvata. Simptomatična je sutnja medjunarodnih na ovo zaobilazenje , mozda je ova platforma i konstrukcija sdp-sda-hsp-nsrzb njihova ideja i odgovor na Covic - Dodik ?
SNSD: ODGODITI NASTAVAK KONSTITUTIVNE SЈEDNICE
20.12.2010.
SNSD je pozvao privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Adnana Bašića da odgodi nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma dok stranke iz FBiH ne postignu dogovor kojim bi se deblokirao proces formiranja vlasti u zajedničkim institucijama.
U SNSD-u smatraju da nije svrsishodno niti ekonomično da u srijedu, 22. decembra, bude nastavljena konstitutivna sjednica Predstavničkog doma, imajući u vidu da stranke iz FBiH još nisu postigle dogovor koji bi omogućio izbor novog rukovodstva doma, rekao je poslanik SNSD-a i doskorašnji člana Kolegijuma ovog doma Milorad Živković.
"Do ovog momenta i nakon obavljenih međustranačkih razgovora sa relevantnim političkim partijama nije došlo do dogovora koji bi omogućio izbor novog rukovodstva parlamenta BiH", rekao je Živković Srni.
SNSD je u pismu pozvao kolege iz FBiH da, u skladu sa evropskim putem i bezuslovnim provođenjem Dejtonskog sporazuma, te poštujući konstitutivnost naroda u BiH, što prije naprave međusobni dogovor kako bi se deblokirao proces formiranja vlasti u zajedničkim institucijama.
U pismu se navodi da su članovi Kluba poslanika SNSD-a spremni da se odazovu na nastavak konstitutivne sjednice po dobijanju informacije da je postignut dogovor između kolega u FBiH koji bi omogućavao stabilno funkcionisanje institucija BiH.
"Bitno je radi stabilnog funkcionisanja kako Parlamentarne skupštine BiH tako i budućeg Savjeta ministara BiH da taj dogovor u FBiH uključuje stranke koje su dobile najviše glasova na izborima, kao i da se vodi računa o konstitutivnosti naroda u BiH", rekao je Živković.
SNSD predlaže da se novi datum zakazivanja nastavka konstitutivne sjednice formalno utvrdi po postizanju konačnog dogovora o strukturi Kolegijuma Predstavničkog doma.
Živković je podsjetio da je nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom mandatu, prije četiri godine, otkazan zbog toga što do prvobitno dogovorenog termina nisu bili okončani pregovori parlamentarnih političkih stranaka.
-
elSaik
#864 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Sa nekim se mora.Mihaelj wrote:I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?Banksy wrote:Evo, prođoh cijelu temu, iznimno je zanimljiva![]()
-
Mihaelj
#865 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Da, upravo se vodi istraga oko one afere Reket. HDZ-ovci idu u zatvor.vee-jay wrote:ako hdz ne udje u vlast, pola vrha stranke ce zavrsiti u zatvoru tj. bjeguBeen wrote:Zbog čega Draganu Kordiću, pardon Čoviću, smeta ova platforma :
a) jer će država profunkcionirati
b) jer predviđa oduzimanje lopovski stečene imovine
c) jer će on i Borjana napokon u opoziciju
d) sve navedeno
meni su b i d favoriti, ne znam za vas
-
Mihaelj
#866 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
I to je to? Pa zašto se onda ne uzmu HDZ-i kad su im bliži od HSP-a? Imali bi čistu većinu.elSaik wrote:Sa nekim se mora.Mihaelj wrote:I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?
- Banksy
#867 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
E, sadseln wrote:Neka ja na mjestu padnem mrtav, ako ti ne bi rado vidio BiH sjebanu, samo da poslije mozes reci "jesam li rekao da SDP ne valja".Banksy wrote:Evo, prođoh cijelu temu, iznimno je zanimljiva![]()
Ne bih, čini ti se.
Nije da SDP ne valja, već ne valja ovo što SADA rade. E TO može vrlo lako sjebati BiH.
I ne budi naivan. Pametan i dobronamjeran čovjek reći će im da srljaju i da čine loš posao, i po sebe i i po BiH. Dušmani će ih sokoliti da srljaju dalje.
Živi bili, čućemo se.
I? Niko da mi odgovori? ...
- BSn
#868 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Mihaelj wrote:
I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?
Valjda zato sto je HSP prihvatio ovu platformu, a HDZ nije. To ti je, ujedno, i odogovor o ustavnoj reformi.
-
gomilego
#869 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
mozda je hsp odustao od svog programa i te price?Mihaelj wrote:I to je to? Pa zašto se onda ne uzmu HDZ-i kad su im bliži od HSP-a? Imali bi čistu većinu.Mihaelj wrote:I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?
nesto slicno poput hdz90 ...
a hdz nije dostupan, vec je kompletan u dodikovom paksu...
-
maxim2000
#870 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Meni se cini da sve ovo sto sada HDZ zajedno sa SNSD pokusava da uradi je odraz njihove panike i bojazni od ove koalicije. Ako bude imalo pameti i zdravog razuma SDP bi mogao izaci kao najjaca partija za sljedece izbore. Ali imali dovoljno pameti ili ce prevagnuti "dugi prsti"...
-
elSaik
#871 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
HDZ90 se i poziva. Neće on. Ali hoće na kraju. Preći će i oni u koaliciju.Mihaelj wrote:I to je to? Pa zašto se onda ne uzmu HDZ-i kad su im bliži od HSP-a? Imali bi čistu većinu.elSaik wrote:Sa nekim se mora.Mihaelj wrote:I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?
-
cikafe
#872 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Cuo sam i ja to... Mada mislim da se tu radi samo o tuzilastvu sto je normalnu u zemljama evrope...Corto Maltese wrote:Nakon što je Damir H. sinoć hladno izjavio da sudstvo treba da bude nezavisno, ali pod kontrolom, ne vidim smetnju brzom priključenju SNSD ovoj principijelno- programsko- višebojnoj, a nadasve logičkoj koaliciji.
-
elSaik
#873 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Nije govorio za sudstvo već tužilaštvo. O tome je bilo i riječi u 60 minuta.Corto Maltese wrote:Nakon što je Damir H. sinoć hladno izjavio da sudstvo treba da bude nezavisno, ali pod kontrolom, ne vidim smetnju brzom priključenju SNSD ovoj principijelno- programsko- višebojnoj, a nadasve logičkoj koaliciji.
- Prpa.ba
#874 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Banksy wrote:Kako se od predizborne priče o programskim koalicijama i borbi protiv kriminala i fašizma, došlo do ovakve koalicije? Ima li ovakvih pitanja i od vašeg članstva, šta kažu birači, kakve su reakcije s terena?
Oko 40% od ukupnog broja glasova SDP-a doslo je od glasaca razocaranih u SBiH, tako da sa te strane u startu zanemari bilo kakvo protivljenje ovoj koaliciji. Pricu o obespravljenoj masi koja je za SDP glasala zbog programa i dobre kampanje isto mozemo zanemariti, jer je vecina apstinenata otisla SBB-u. Sto se tice clanstva, to je vec za nesto detaljnjije analize.
Naime, slobodno mogu reci da je "Nasa Stranka" generalni sponzor ove koalicije. Zasto? Povukla je najgrlatije idealiste, antiprotivne i mrzitelje "stoke" od naroda, koji su bili nezadovoljni, ali vjerni clanovi SDP-a koji bi sada povukli veliki broj opcinskih i kantonalnih organizacija kontra koalicije, sto bi dovelo i do raskola u SDP-u. Formiranje i prebjezi u NS su kod generalnog clanstva SDP-a doveli do toga da se odbace takva "idealna- 2% glasova" stajalista i da se zauzmu nesto realnije pozicije. Druga posljedica je da se uvidjelo da od nekakvih sirokih koalicija sa 24053434 "gradjanskih & modernih" stranaka nema nista. Na vecini nivoa se vec od pocetka godine najavljivalo da ce SDP najvjerovatnije biti pobjednicka stranka, ali da ce se doci do situacije da se ili bira manje zlo ili opet opozicijske klupe.
Ili, da budem kratak: prilicno velik broj clanova SDP-a je protiv ove koalicije, tu posebno mislim na old-school komuniste i onaj dio clanstva koji je najebao u privatizaciji i postratnom kriminalu od SDA vrhuske. S druge strane, da su te dvije kategorije clanstva jasne, glasne i preduzimljive, do sada bismo imali 4-5 revolucija u BiH. Odlaskom "kafanskih revolucionara" u Nasu Stranku, vise nema ko da povede tu pricu. Ljudi su bili upoznati sa time sta i kako ce se raditi, a unutarpartijska komesanja ce doci sa prvim (ne)rezultatima nove vlasti. Eventualno ce u Tuzli biti problema i prije formiranja kantonalne Vlade, ali nisam upoznat sa tamosnjom situacijom pa cu se suzdrzati od komentara.
Lijep pozdrav.
- Corto Maltese
#875 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Priznajem štamparsku grešku, mada mi ni nakon ispravke ideja o petljanju politike u tu sferu nije nimalo draža :elSaik wrote:Nije govorio za sudstvo već tužilaštvo. O tome je bilo i riječi u 60 minuta.Corto Maltese wrote:Nakon što je Damir H. sinoć hladno izjavio da sudstvo treba da bude nezavisno, ali pod kontrolom, ne vidim smetnju brzom priključenju SNSD ovoj principijelno- programsko- višebojnoj, a nadasve logičkoj koaliciji.
Nakon što je Damir H. sinoć hladno izjavio da tužilaštvo treba da bude nezavisno, ali pod kontrolom, ne vidim smetnju brzom priključenju SNSD ovoj principijelno- programsko- višebojnoj, a nadasve logičkoj koaliciji.
Last edited by Corto Maltese on 21/12/2010 12:37, edited 1 time in total.