Sarajevska zicara?
- vješalica
#851 Re: Sarajevska zicara?
kad građani gore naprave štalu od trebevića
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#852 Re: Sarajevska zicara?
mislis graDŽani ?
- vješalica
#853 Re: Sarajevska zicara?
možda i građžani
inače ne bi bilo loše gore napraviti kao neke izletničke klupice i nadstrešnice i kante za smeće
ali stoka tj. građžani bi to demontirali nogama
ma biće sve
drogalji iglaši,luđakinje i luđaci,kreteni koji sve uništavaju pred sobom
haj još jedna solinda propast na vidiku
šteta kao i uvijek
inače ne bi bilo loše gore napraviti kao neke izletničke klupice i nadstrešnice i kante za smeće
ma biće sve
šteta kao i uvijek
- TDK-90
#854 Re: Sarajevska zicara?
Pregledao , ali nema sve odgovore koji me zanimajumade_in_sarajevo wrote:Imas par stranica unazad klip je neko postavio kako radi ova zicara i sve ce ti biti jasno kad pregledasTDK-90 wrote:Imam par TEHNICKIH pitanja , ako je neko strucan i uz to voljan da odgovori![]()
-Kako ja shvatam ove slike ima sajla \ celicno uze i ona se vrti u krug ( i ima neko uze u sredini)
-Jesu li kabine fiksno vezane za sajlu ? , logicno bi bilo , e sada ako su fiksno vezane znaci da ima 16 kabina sto idu na Trebevic i 17 sto se vracaju u grad ukupno 33. Koliki je razmak izmedju ? .. po meni ravnomjerno su kabine razmjestene na sajlu.
-Kako kabina savlada prelazak preko onih rola\remenica na stubovima ako je vezana, remenica primi pola sajle odozdo a na pola sajle odozgo je na nosacu kabine![]()
-Kabine ce biti garazirane ( kada ne bude sezona) kako ce biti garazirane , jel se skidaju sa sajle ili se otkace na onom nosacu kod kabine.
-Ako su kabine na rastojanju jedna od druge znaci da zicara svako malo mora da stane da ljudi izadju\udju na Trebevic i valjda u isto vrijeme u grad kada izadju ovi sto su bili na Trebevicu a udju oni sto hoce na Trebevic. Jel to normala kreni stani znaci cca 8 puta kabina krece i zaustavlja se![]()
-Kada se ulazi i izlazi kabina je u zraku ?- ljulja li se kako izgleda ulaz izlaz![]()
-Vrata su sa mehanickim zakljucavanjem otvaranjem ili elektricna , ima li struje\osvjetljenje u kabini ? kako je dosla struja?
Unaprijed hvala
- thekupus
#855 Re: Sarajevska zicara?
U ovom planu upravljanja koji sam postavio par postova iznad se i to navodi, kao i ostale potrebne stvarivješalica wrote:možda i građžani![]()
ma biće sve
šteta kao i uvijek
- thekupus
#856 Re: Sarajevska zicara?
Ne staje, na stanicama uspori i ide otvorenih vrata cijeli polukrug, dovoljno vremena da oni unutra izadju, i da novi udjuTDK-90 wrote:
Pregledao , ali nema sve odgovore koji me zanimajuJe li zicara svako malo staje ili ne
- drndalo
#857 Re: Sarajevska zicara?
Naravno da ne staje malo-malo...
Nije fiksno vezana za sajlu, nego se polaskom iz stanice mehanizmom prikaci, a na kraju otkaci. Sajla se vrti u krug. Otkacena kabina, lagano pravi krug oko rot.tocka koji se vrti el.motorima, tipa 20 cm/sek....
Nije fiksno vezana za sajlu, nego se polaskom iz stanice mehanizmom prikaci, a na kraju otkaci. Sajla se vrti u krug. Otkacena kabina, lagano pravi krug oko rot.tocka koji se vrti el.motorima, tipa 20 cm/sek....
Last edited by drndalo on 27/01/2018 20:38, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#858 Re: Sarajevska zicara?
ne mislim da ću ići, jer već vidim ne(red) i haos
jedino poslom ako budemo šta gledali
FGR ne može bez prevoznog sredstva po trebeviČu
jedino poslom ako budemo šta gledali
FGR ne može bez prevoznog sredstva po trebeviČu
- So What!
#859 Re: Sarajevska zicara?
Postavljanje fasade na Polaznoj stanici Sarajevske žičare - 26. 01. 2018.

-
Qoom
#860 Re: Sarajevska zicara?
Hoćemo li malo o ligici?thekupus wrote:Pa objašnjavam ti, različita je funkcija žičare u Stanserhornu, i sarajevske! Trebević je zamjena za velike gradske parkove, a žičara je način da se olakša dolazak do njega
''
1. Jel polazna stanica žičare Stari Grad? JEST
2. Jel broj stanovnika općine Stari Grad cca 37k, od toga pričamo od maksimalno 6-8k stanovnika općine kojim je žičara realativno blizu? JEST
3. Jel cijena sata parkinga u nultoj zoni 1sat/2KM? JEST
4. Jel maloumno očekivati da će npr. stanovnik najmnogoljudnije općine u Sarajevu, a to je kao Novi Grad platiti prijevoz autom, platiti parking i provozati se žičarom da bi došao na Trebević? JEST
5. Jel maloumno očekivati da će neko iz općine Novo Sarajevo kojem je Sunny Land udaljen 4km ili Pino 8,5km platiti sve to kao i stanovnik općine NG? JEST
6. Dakle, za jedne je žičara ćejf, za druge turistička atrakcija; pa ako je tako, dedera plati.
Btw. Kolika je cijena fijakera do Vrela Bosne i nazad?
Čisto da ne bude nedoumice, ja ću se provozati kad mi bude ćejf, ja ću odvesti goste da se kurčim i pohvalim da nismo zatucana vukojebina puna seljobera. I spreman sam to platiti.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#861 Re: Sarajevska zicara?
Nije PS!

- TDK-90
#862 Re: Sarajevska zicara?
Onda zicara stalno usporava i ubrzavathekupus wrote:Ne staje, na stanicama uspori i ide otvorenih vrata cijeli polukrug, dovoljno vremena da oni unutra izadju, i da novi udjuTDK-90 wrote:
Pregledao , ali nema sve odgovore koji me zanimajuJe li zicara svako malo staje ili ne
...dovoljno vremena i dovoljno sporo da izadju\iskoce i stariji ljudi jel
Dajte ba ljudi vise informacija
- TDK-90
#863 Re: Sarajevska zicara?
Znaci kabina se na Trebevicu "otkaci" tj. sajla putuje, dok putnici ne izadju , onda na povratku se mehanizam ponovo zakljuca na sajlu itddrndalo wrote:Naravno da ne staje malo-malo...
Da li se razmak izmedju kabina stalno mijenja , kako je to regulisano da se ne sudare kabine
- thekupus
#864 Re: Sarajevska zicara?
Qoom wrote:Hoćemo li malo o ligici?thekupus wrote:Pa objašnjavam ti, različita je funkcija žičare u Stanserhornu, i sarajevske! Trebević je zamjena za velike gradske parkove, a žičara je način da se olakša dolazak do njega
''
1. Jel polazna stanica žičare Stari Grad? JEST
2. Jel broj stanovnika općine Stari Grad cca 37k, od toga pričamo od maksimalno 6-8k stanovnika općine kojim je žičara realativno blizu? JEST
3. Jel cijena sata parkinga u nultoj zoni 1sat/2KM? JEST
4. Jel maloumno očekivati da će npr. stanovnik najmnogoljudnije općine u Sarajevu, a to je kao Novi Grad platiti prijevoz autom, platiti parking i provozati se žičarom da bi došao na Trebević? JEST
5. Jel maloumno očekivati da će neko iz općine Novo Sarajevo kojem je Sunny Land udaljen 4km ili Pino 8,5km platiti sve to kao i stanovnik općine NG? JEST
6. Dakle, za jedne je žičara ćejf, za druge turistička atrakcija; pa ako je tako, dedera plati.
Btw. Kolika je cijena fijakera do Vrela Bosne i nazad?![]()
Čisto da ne bude nedoumice, ja ću se provozati kad mi bude ćejf, ja ću odvesti goste da se kurčim i pohvalim da nismo zatucana vukojebina puna seljobera. I spreman sam to platiti.
Stari Grad je historijski fokalna tačka za kompletan Grad Sarajevo, i iako se ona postepeno premješta na Marindvor, još uvijek je centralni dio grada. Stanovnik najmnogoljudnije općine u Sarajevu može platiti tramvajsku/trolejbusku kartu 1,80 KM što će ga dovesti praktično par stotina metara od polazne stanice. Ne posjeduju svi u gradu automobile, u KS po podacima na 440 000 stanovnika 120 000 je putničkih vozila (pretpostavljam uključujući osobna i službena vozila). Kako sam pisao prije par dana, teško da će se povećati broj vozila na Trebeviću nakon otvaranja žičare (ljudi neće početi ići autom gore jer je žičara otvorena), a sigurno je da će jedan dio ljudi koji su redovno išli autom nastaviti, dok će drugi (vjerovatno manji) prestati i početi koristiti žičaru.
- drndalo
#865 Re: Sarajevska zicara?
Pa ima tajmer koji pusta kabinu kad treba na zadani razmak... I to se moze mijenjati po potrebi...TDK-90 wrote:Znaci kabina se na Trebevicu "otkaci" tj. sajla putuje, dok putnici ne izadju , onda na povratku se mehanizam ponovo zakljuca na sajlu itddrndalo wrote:Naravno da ne staje malo-malo...
Nije fiksno vezana za sajlu, nego se polaskom iz stanice mehanizmom prikaci, a na kraju otkaci. Sajla se vrti u krug. Otkacena kabina, lagano pravi krug oko rot.tocka koji se vrti el.motorima, tipa 20 cm/sek....,
Da li se razmak izmedju kabina stalno mijenja , kako je to regulisano da se ne sudare kabine
I stara zicara je imala kapacitet od npr. 60-80 kabina na uzetu... Kad je spica, mogu se smanjiti razmaci izmedju kabina do projektovanog max...
- thekupus
#866 Re: Sarajevska zicara?
Izvini, nisam najbolje skontao, šta znači kapacitet 60-80 kabina na užetu? Kabine su 33, može se smanjiti razmak da vrijeme između dvije kabine bude kraće, ali interval polazna-dolazna stanica ostaje isti, valjda.drndalo wrote: I stara zicara je imala kapacitet od npr. 60-80 kabina na uzetu... Kad je spica, mogu se smanjiti razmaci izmedju kabina do projektovanog max...
Možda sam nešto promašio haha
- TDK-90
#867 Re: Sarajevska zicara?
E to me zanima , kako radi kacenje otpustanje i tajmer , jel na struju, pneumatika,hidraulika... Ima li struje u kabini za svjetlo ili zvucnik unutra i odakle dolazi strujadrndalo wrote:Pa ima tajmer koji pusta kabinu kad treba na zadani razmak... I to se moze mijenjati po potrebi...
I stara zicara je imala kapacitet od npr. 60-80 kabina na uzetu... Kad je spica, mogu se smanjiti razmaci izmedju kabina do projektovanog max...
btw. hvala na vremenu
-
Avetinho
#868 Re: Sarajevska zicara?
Ne shvatam. Prvo je bilo da "nece nikad bit", onda "to je mafija", sad kad se napravilo "bice skupo". Ne mozes nasem svijetu ugodit pa eto ti. A kamoli sto je neko drugi pljuno pare da nam napravi gondolu.
- pecpec
#869 Re: Sarajevska zicara?
2 marke voznja u jednom pravcu
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#870 Re: Sarajevska zicara?
Šta se imaš čuditi, u BIH se sve pljuje. Bukvalno sve.
Portali objave vijest da je neko napadnut u sred grada, gradska krema napiše da su takve informacije bespotrebne.
Pjanić dadne gol, pišu kako tako ne igra za reprezentaciju.
Džeko da 18 golova na utakmici, napišu kako tako ne daje golove za repku.
Napravila se žičara, kaže čekali 25 godina. Umjesto da kaže hvala Bogu da su je obnovili, odmah pljuvanje ko iz vodenog topa krene.
Portali objave vijest da je neko napadnut u sred grada, gradska krema napiše da su takve informacije bespotrebne.
Napravila se žičara, kaže čekali 25 godina. Umjesto da kaže hvala Bogu da su je obnovili, odmah pljuvanje ko iz vodenog topa krene.
- Logovan
#871 Re: Sarajevska zicara?
Pa ovo bi bilo odlično.pecpec wrote:2 marke voznja u jednom pravcu
- Dope_Man
#872 Re: Sarajevska zicara?
Imas nekih 10tak strana ranije, mrsko mi sad traziti, klip koji pokazuje to. Realno, koga briga kako kontretno radi. Ako te zanima tu je google i taj klip kao pocetna tacka. Poenta je da se kabina otkaci sa glavne sajle koja ide konstantnom brzinom na polaznoj/dolaznoj stanici i prebacuje na drugi mehanizam koji je mnogo sporijom brzinom nosi kroz stanicu tako da putnici bez problema mogu uci/izaci a da je pri tom kabina svo vrijeme u pokretu. Na izlazu se vraca na glavnu sajlu i nastavlja normalnom brzinom dalje.TDK-90 wrote:E to me zanima , kako radi kacenje otpustanje i tajmer , jel na struju, pneumatika,hidraulika... Ima li struje u kabini za svjetlo ili zvucnik unutra i odakle dolazi strujadrndalo wrote:Pa ima tajmer koji pusta kabinu kad treba na zadani razmak... I to se moze mijenjati po potrebi...
I stara zicara je imala kapacitet od npr. 60-80 kabina na uzetu... Kad je spica, mogu se smanjiti razmaci izmedju kabina do projektovanog max...![]()
btw. hvala na vremenu
Razmak izmedju kabina je dovoljan u svakom slucaju da sljedeca kabina dok stigne na stanicu i prebaci se na ''sporu'' sajlu ne udara u prethodnu koja je vec na sporoj. Zicara nikada (u toku voznje) ne staje. Ima i neki mehanizam koji skrece kabine koje se ne koriste u garazu po potrebi. Kako tacno funkcionise.. google brate mili, ako te vec zanima, ima sve odgovore na to.
- karanana
#873 Re: Sarajevska zicara?
e jebiga, providno kabinsko staklo.
generalno izgledaju jeftine. obicna metalna kutija. ima li grijanje? nema lcd ekrana i tako tih shminki?
generalno izgledaju jeftine. obicna metalna kutija. ima li grijanje? nema lcd ekrana i tako tih shminki?
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#874 Re: Sarajevska zicara?
liaar wrote:Šta se imaš čuditi, u BIH se sve pljuje. Bukvalno sve.
- drndalo
#875 Re: Sarajevska zicara?
Ne brini, nisu jeftine...karanana wrote:e jebiga, providno kabinsko staklo.
Salu na stranu, kako mogu izgledati nego kao kutija od metala/pleksija? Po ovome sto vidjeh, kabine su kao na Ravnoj planini na Palama. 10 sjedista po kabini. Puno pleksija, panorama ovo/ono... Rasvjetu imaju, wifi bas i ne... Po Austriji i Italiji kad sam se vozao u slicnim imale su i grijanje... Ova na Palama nije imala, ne znam jel zato sto nisu kupili, ili samo nisu upalili... Ni meni nije bilo jasno na sta bi radilo to grijanje, rasvjeta moze raditi na baterije... Doduse, ova na Palama vozi <5 min. pa grijanje nije problem, ali bi zimi bilo ugodnije da je toplije, kao i sto bi kondenzacije na pleksiju bilo manje da ima grijanja.