generalno, u BiH je sve moguce... samo da se svi dogovoreplain vanilla wrote:ma ti nisi u tokuJThomas wrote:poenta vica jest da se mogu žaliti nailovoj materi, a opcionalno i upravi hala i kanala, isto k'o i srbi za kosovo. pravoslavna braća protiv ostatka svijeta i zdravog razuma.
na ovoj temu, sve je moguce
cak i treci entitet![]()
a od maloprije, i cetvrti, za ostale![]()
tako, da ako imas zelja, samo reci, da te planiramo
Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
- vee-jay
#851 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
- vee-jay
#852 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
...moze biti da nisi primjetio, ali niti Grcka niti Makedonija nisu teme. tako plz, prestani sa spamovanjem samo zato sto tema ne ide u tebi zeljenom smjeru1mustra wrote:Zasto da se Grci zale, FYROM je zvanicni naziv koji se svuda koristi za Republiku Makedoniju, od UN-a, NATO-a, EU. Grci nemaju teritorijalnih pretenzija prema FYROM, samo ne daju svoju ime drugome.JThomas wrote:poenta vica jest da se mogu žaliti nailovoj materi, a opcionalno i upravi hala i kanala, isto k'o i srbi za kosovo. pravoslavna braća protiv ostatka svijeta i zdravog razuma.
Zasto mislis da zdrav razum nije na strani Grcke? Ako si protiv Grcke strane zato sto su pravoslavci, nadji bolji razlog, jer i Makedonci su pravoslavci.
- JThomas
#853 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
1mustra wrote:Zasto da se Grci zale, FYROM je zvanicni naziv koji se svuda koristi za Republiku Makedoniju, od UN-a, NATO-a, EU. Grci nemaju teritorijalnih pretenzija prema FYROM, samo ne daju svoju ime drugome.JThomas wrote:poenta vica jest da se mogu žaliti nailovoj materi, a opcionalno i upravi hala i kanala, isto k'o i srbi za kosovo. pravoslavna braća protiv ostatka svijeta i zdravog razuma.
Zasto mislis da zdrav razum nije na strani Grcke? Ako si protiv Grcke strane zato sto su pravoslavci, nadji bolji razlog, jer i Makedonci su pravoslavci.
na ovoj mapi su ti zelenkastoplavom označene države koje koriste naziv "republic of macedonia".
ime ne može biti ISKLJUČIVO njihovo, jer i ono tamo je makedonija...tvojim rezonom, slovenija i slovačka bi morale biti jedna drugoj stalno za vratom. al' nisu, jer normalnim ljudima takve gluposti nisu problem...
-
1mustra
#854 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Istina, kriva tema za pricu o Grckoj i Bivsoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, izvinjavam se.vee-jay wrote:...moze biti da nisi primjetio, ali niti Grcka niti Makedonija nisu teme. tako plz, prestani sa spamovanjem samo zato sto tema ne ide u tebi zeljenom smjeru
U kom smjeru ide tema, da Hrvate treba potcjeniti ili da Hrvate ne treba potcjeniti?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#855 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Hrvatima treba omoguciti da uce hrvatski jezik, i naravno da ih necemo ni podcijeniti/potcijeniti ni precijeniti.1mustra wrote:Istina, kriva tema za pricu o Grckoj i Bivsoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, izvinjavam se.vee-jay wrote:...moze biti da nisi primjetio, ali niti Grcka niti Makedonija nisu teme. tako plz, prestani sa spamovanjem samo zato sto tema ne ide u tebi zeljenom smjeru
U kom smjeru ide tema, da Hrvate treba potcjeniti ili da Hrvate ne treba potcjeniti?
Ali Hrvati vise nista ne vide sem Covica i Treceg
Kad se budu borili za ravnopravnost na prostoru cijele BiH, imaju podrsku, a sigurna sam i mnogih drugih.
-
zonbirile
#856 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
--------------------------------------------------plain vanilla wrote:Hrvatima treba omoguciti da uce hrvatski jezik, i naravno da ih necemo ni podcijeniti/potcijeniti ni precijeniti.1mustra wrote:Istina, kriva tema za pricu o Grckoj i Bivsoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, izvinjavam se.vee-jay wrote:...moze biti da nisi primjetio, ali niti Grcka niti Makedonija nisu teme. tako plz, prestani sa spamovanjem samo zato sto tema ne ide u tebi zeljenom smjeru
Ali Hrvati vise nista ne vide sem Covica i Treceg![]()
Kad se budu borili za ravnopravnost na prostoru cijele BiH, imaju podrsku, a sigurna sam i mnogih drugih.
jesi siguran da se neko bori?
-
1mustra
#857 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Kojim tacno akcijama da se Hrvati bore za ravnopravnosti u RS kad tamo skoro da ih i nema?plain vanilla wrote: Hrvatima treba omoguciti da uce hrvatski jezik, i naravno da ih necemo ni podcijeniti/potcijeniti ni precijeniti.
- plain vanilla
#858 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
ja sam zeMsko, ako se meni obracaszonbirile wrote:--------------------------------------------------plain vanilla wrote:Hrvatima treba omoguciti da uce hrvatski jezik, i naravno da ih necemo ni podcijeniti/potcijeniti ni precijeniti.1mustra wrote:
Istina, kriva tema za pricu o Grckoj i Bivsoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, izvinjavam se.
jesi siguran da se neko bori?
a nisam sigurna sta me pitas..jer nisam ni rekla da se iko bori
-
zonbirile
#859 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
[quote="plain vanilla"][quote="zonbirile"][quote="plain vanilla"][quote="1mustra"]
j
pa što bi se borili,ako se niko ne bori'
j
pa što bi se borili,ako se niko ne bori'
- muha_sa
#860 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
kokice u ruke i uživajte u plesu sa zvijezdama
na HRT-u 
-
1mustra
#861 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Ako ti se ne obraca, onda nisi zensko?plain vanilla wrote: ja sam zeMsko, ako se meni obracas
Valjda se barem Bosnjaci bore?a nisam sigurna sta me pitas..jer nisam ni rekla da se iko bori
-
spokojan
#862 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Takozvani treci entitet (pa makar on bio i bosnjacki) nije nista manje realan od recimo:
- opstanka BiH kao drzave ili
- otcjepljenja RS od BiH ili
- ukidanja entiteta u BiH uz novu regionalnu organizaciju ili
- ulaska BiH u EU itd itd itd
Od treceg entiteta jedino je realnije da ovakva BiH (ovako daytonski ustrojena) nece dugo opstati ... a sta ce biti, treci entitet ili nesto trece
... o tom po tom ...
Od treceg entiteta jedino je realnije da ovakva BiH (ovako daytonski ustrojena) nece dugo opstati ... a sta ce biti, treci entitet ili nesto trece
- plain vanilla
#863 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Dragi, moj kolega Hrvat1mustra wrote:Kojim tacno akcijama da se Hrvati bore za ravnopravnosti u RS kad tamo skoro da ih i nema?plain vanilla wrote: Hrvatima treba omoguciti da uce hrvatski jezik, i naravno da ih necemo ni podcijeniti/potcijeniti ni precijeniti.
da sam ja tako pametna, ne bih sad po forumu trunila i dodijeljivala Neum kategoriji "ostalih"
Ali, pogledaj RS..sva njihova snaga je u tome sto su tamo vecinom Srbi i sto se drze skupa..nista drugo nema
A u Federaciji nemamo ni to. Nemoj se sta uvrijediti, ali za mene su nezaposleni Jozo i nezaposleni Meho jedno te isto, u istim gov... Umjesto da smo se svi digli, pa da potjeramo sve lopove s vlasti (svi, mislim na Hrvate i Bosnjake), pa da
ova zemlja "proradi", pa da se lijepo drzimo skupa, mi protiv njih, tj narod protiv lopova, vi se okrenuli trazenju entiteta, a mi cuvanju federacije. Time su nas lijepo zabavili u predizbornoj kampanji, onaj ne da RS, onaj hoce treci, onaj ne da treci. A mi ako magarad, ma i magarci su pametniji od nas...
Da skratim, nezaposlenom Jozi u Sirokom, i nezaposenoj meni u tuzli je isto, pa bilo 2 entiteta ili 22 entiteta. to je moja poenta
-
zonbirile
#864 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
-----------------------------------------1mustra wrote:Ako ti se ne obraca, onda nisi zensko?plain vanilla wrote: ja sam zeMsko, ako se meni obracas
Valjda se barem Bosnjaci bore?a nisam sigurna sta me pitas..jer nisam ni rekla da se iko bori
kako?
- plain vanilla
#865 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
spokojan , bio si moj favorit ovdje, nemoj da to kvarisspokojan wrote:Takozvani treci entitet (pa makar on bio i bosnjacki) nije nista manje realan od recimo:
Od treceg entiteta jedino je realnije da ovakva BiH (ovako daytonski ustrojena) nece dugo opstati ... a sta ce biti, treci entitet ili nesto trece... o tom po tom ...
-
spokojan
#866 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
ma bona procitaj sta pisem i promisli ... nesto ce se sigurno desiti jer su ovakvi odnosi i stanje dugorocno neodrzivi ... ne furam se ja na treci entitet, ali se furam na realnost ... realnost je da danas sustinski nisu nista kvalitetniji odnosi izmedju naroda kao kolektiva u BiH i tu se nesto treba napraviti ...plain vanilla wrote:spokojan , bio si moj favorit ovdje, nemoj da to kvarisspokojan wrote:Takozvani treci entitet (pa makar on bio i bosnjacki) nije nista manje realan od recimo:
Od treceg entiteta jedino je realnije da ovakva BiH (ovako daytonski ustrojena) nece dugo opstati ... a sta ce biti, treci entitet ili nesto trece... o tom po tom ...
![]()
-
zonbirile
#867 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
------------------------------------------------plain vanilla wrote:Dragi, moj kolega Hrvat1mustra wrote:Kojim tacno akcijama da se Hrvati bore za ravnopravnosti u RS kad tamo skoro da ih i nema?plain vanilla wrote: Hrvatima treba omoguciti da uce hrvatski jezik, i naravno da ih necemo ni podcijeniti/potcijeniti ni precijeniti.
da sam ja tako pametna, ne bih sad po forumu trunila i dodijeljivala Neum kategoriji "ostalih"
Ali, pogledaj RS..sva njihova snaga je u tome sto su tamo vecinom Srbi i sto se drze skupa..nista drugo nema
A u Federaciji nemamo ni to. Nemoj se sta uvrijediti, ali za mene su nezaposleni Jozo i nezaposleni Meho jedno te isto, u istim gov... Umjesto da smo se svi digli, pa da potjeramo sve lopove s vlasti (svi, mislim na Hrvate i Bosnjake), pa da
ova zemlja "proradi", pa da se lijepo drzimo skupa, mi protiv njih, tj narod protiv lopova, vi se okrenuli trazenju entiteta, a mi cuvanju federacije. Time su nas lijepo zabavili u predizbornoj kampanji, onaj ne da RS, onaj hoce treci, onaj ne da treci. A mi ako magarad, ma i magarci su pametniji od nas...
Da skratim, nezaposlenom Jozi u Sirokom, i nezaposenoj meni u tuzli je isto, pa bilo 2 entiteta ili 22 entiteta. to je moja poenta
odlično,na to sam te navodio onom pitanjima.Sve je ubleha za raju,niti ko traži niti brani,ili sprovodi ravnopravnost u svome toru.Svi se okrenuli lopovluku,a ovo je nova priča za stare budale.
- plain vanilla
#868 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Pa ako cemo se igrati realnosti, evo ide 15. obljetnica Daytona. Dakle, prije samo 15 godina smo se medjusobno ubijali, klali, mucili, ratovali..Tek je proslo 15 godina, ne moze nista preko noci. Ovo sto mi sad imamo, mir, je dar Boziji, koji mi olako shvatamo.spokojan wrote:plain vanilla wrote: ma bona procitaj sta pisem i promisli ... nesto ce se sigurno desiti jer su ovakvi odnosi i stanje dugorocno neodrzivi ... ne furam se ja na treci entitet, ali se furam na realnost ... realnost je da danas sustinski nisu nista kvalitetniji odnosi izmedju naroda kao kolektiva u BiH i tu se nesto treba napraviti ...
Samo je pitanje na koju cemo se stranu okrenuti, hocemo li niz dlaku nasim politicarima, pa da onu budu cobani, a mi ovce ili cemo napokon poceti misliti svojom glavom. Bolje da smo svu ovu energiju utrosili na izbacivanje kriminalaca iz vlasti, na zaposljavanje, privredu/godpodarstvo...Jos jedan entitet znaci samo jos birokracije u kojoj ce biti zaposleni rodjaci ovih politicara. Umjesto da tezimo ukidanju kantona/zupanija, mi njima pravimo radna mjesta za njihove zene, djecu, ljubavnicu.
Kako rekoh maloprije, jadni Jozo i ja nezaposleni, ma koliko entiteta bilo
-
1mustra
#869 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Ja ne vidim iz ovoga zasto mislis da je svaki vid razgranicenja sam po sebi los.plain vanilla wrote: Ali, pogledaj RS..sva njihova snaga je u tome sto su tamo vecinom Srbi i sto se drze skupa..nista drugo nema
A u Federaciji nemamo ni to.
Nekako se uvijek ispostavi da je lakse da svako potjera svoje lopove, nego da jedni drugima rastjeruju lopove. Kad su zajednicki lopovi, onda ih je nemoguce sklonit, jer svaki vice oni mene tjeraju jer nisam njihov. Primjer, Hrvati su vecinom ubjedjeni da Bosnjaci namjestaju optuzbe Covicu zato sto je Hrvat, a ne zato sto je korumpiran.Nemoj se sta uvrijediti, ali za mene su nezaposleni Jozo i nezaposleni Meho jedno te isto, u istim gov... Umjesto da smo se svi digli, pa da potjeramo sve lopove s vlasti (svi, mislim na Hrvate i Bosnjake),
Mislis da bi se broj poslova u Tuzli smanjio kad bi onaj u Sirokom bio u nekom svom entitetu?Da skratim, nezaposlenom Jozi u Sirokom, i nezaposenoj meni u tuzli je isto, pa bilo 2 entiteta ili 22 entiteta. to je moja poenta
-
1mustra
#870 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Izvini, al prestanak rata ne smije bit jedini uspjeh nakon 15 godina. Sta cemo za josh 15 godina govorit, tek je proslo 30 godina, ne moze nista preko noci, prije samo 30 godina smo se medjusobno ubijali, klali, mucili, ratovali...plain vanilla wrote: Pa ako cemo se igrati realnosti, evo ide 15. obljetnica Daytona. Dakle, prije samo 15 godina smo se medjusobno ubijali, klali, mucili, ratovali..Tek je proslo 15 godina, ne moze nista preko noci. Ovo sto mi sad imamo, mir, je dar Boziji, koji mi olako shvatamo.
- plain vanilla
#871 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
eh, mustra, bas si mustra, ti samo truni svoje1mustra wrote:Ja ne vidim iz ovoga zasto mislis da je svaki vid razgranicenja sam po sebi los.plain vanilla wrote: Ali, pogledaj RS..sva njihova snaga je u tome sto su tamo vecinom Srbi i sto se drze skupa..nista drugo nema
A u Federaciji nemamo ni to.
Nekako se uvijek ispostavi da je lakse da svako potjera svoje lopove, nego da jedni drugima rastjeruju lopove. Kad su zajednicki lopovi, onda ih je nemoguce sklonit, jer svaki vice oni mene tjeraju jer nisam njihov. Primjer, Hrvati su vecinom ubjedjeni da Bosnjaci namjestaju optuzbe Covicu zato sto je Hrvat, a ne zato sto je korumpiran.Nemoj se sta uvrijediti, ali za mene su nezaposleni Jozo i nezaposleni Meho jedno te isto, u istim gov... Umjesto da smo se svi digli, pa da potjeramo sve lopove s vlasti (svi, mislim na Hrvate i Bosnjake),
Mislis da bi se broj poslova u Tuzli smanjio kad bi onaj u Sirokom bio u nekom svom entitetu?Da skratim, nezaposlenom Jozi u Sirokom, i nezaposenoj meni u tuzli je isto, pa bilo 2 entiteta ili 22 entiteta. to je moja poenta
ma ja, da vas ograde kineskim zidom svi bi procvjetali, narocito jozo..nema vasih i nasih lopova, svi oni kradu nas sve
a to sto mi ne vjerujemo sebi nego svojim NACIONALNIM VODJAMA..bit ce da je do nas, i samo mi to mozemo promijeniti
eto, RS je u drugom entitetu, a dodik i dalje samo mase Daytonom, i dalje plasi ljude i to ga drzi na vlasti
da se odvoji treci, covic bi bio tudjman 2, tj heroj nacije, i samo bi govorio kako bosnjaci traze ukidanje treceg, a on jadan ne da..i svi opet glasaju za covica..
elem, sumnjam da bi zidom ista dobili
- plain vanilla
#872 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Iskreno se nadam da si bio van BiH u vrijeme rata...1mustra wrote:Izvini, al prestanak rata ne smije bit jedini uspjeh nakon 15 godina. Sta cemo za josh 15 godina govorit, tek je proslo 30 godina, ne moze nista preko noci, prije samo 30 godina smo se medjusobno ubijali, klali, mucili, ratovali...plain vanilla wrote: Pa ako cemo se igrati realnosti, evo ide 15. obljetnica Daytona. Dakle, prije samo 15 godina smo se medjusobno ubijali, klali, mucili, ratovali..Tek je proslo 15 godina, ne moze nista preko noci. Ovo sto mi sad imamo, mir, je dar Boziji, koji mi olako shvatamo.
-
spokojan
#873 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
Cijenim tvoj optimizam i pozitivne poglede na zivot. Ipak, mislim da je realnije da smo udaljeniji danas nego prije 10 godina. Puno je vise primjera koji ukazuju na to nego svijetlih primjera koji bi potkrijepili tvoje poglede.plain vanilla wrote:Pa ako cemo se igrati realnosti, evo ide 15. obljetnica Daytona. Dakle, prije samo 15 godina smo se medjusobno ubijali, klali, mucili, ratovali..Tek je proslo 15 godina, ne moze nista preko noci. Ovo sto mi sad imamo, mir, je dar Boziji, koji mi olako shvatamo.spokojan wrote:plain vanilla wrote: ma bona procitaj sta pisem i promisli ... nesto ce se sigurno desiti jer su ovakvi odnosi i stanje dugorocno neodrzivi ... ne furam se ja na treci entitet, ali se furam na realnost ... realnost je da danas sustinski nisu nista kvalitetniji odnosi izmedju naroda kao kolektiva u BiH i tu se nesto treba napraviti ...
Samo je pitanje na koju cemo se stranu okrenuti, hocemo li niz dlaku nasim politicarima, pa da onu budu cobani, a mi ovce ili cemo napokon poceti misliti svojom glavom. Bolje da smo svu ovu energiju utrosili na izbacivanje kriminalaca iz vlasti, na zaposljavanje, privredu/godpodarstvo...Jos jedan entitet znaci samo jos birokracije u kojoj ce biti zaposleni rodjaci ovih politicara. Umjesto da tezimo ukidanju kantona/zupanija, mi njima pravimo radna mjesta za njihove zene, djecu, ljubavnicu.
Kako rekoh maloprije, jadni Jozo i ja nezaposleni, ma koliko entiteta bilo
Veliki sam promotor realnog sagledavanja stvari kao glavnog preduvjeta za ostvarenje napretka. U osnovi mislim da su kao pozitivan scenarij moguce samo dvije opcije:
1. jacanje utjecaja medjunarodne zajednice (prvenstveno amerike) u BiH i jednostavno nametanje integrativnih rjesenja i silom ulaska u europsku uniju, a onda u okviru toga se nadati za realan napredak odnosa u drzavi
2. Rjesenje odnosa u BiH kroz rjesenje odnosa u BiH izmedju Hrvata i Bosnjaka (vjerujem da je treci entitet jedna od opcija u tom smijeru), a nakon toga jacanje odnosa izmedju sva tri naroda kroz vlastite institucije i predstavnike.
Oba mi scenarija, iako moguca, izgledaju nerealno ...
- vee-jay
#874 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
pa ne znam bas, ne pratim temu bas toliko... ali ti bi u medjuvremenu trebao imati neki rezime1mustra wrote:Istina, kriva tema za pricu o Grckoj i Bivsoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, izvinjavam se.vee-jay wrote:...moze biti da nisi primjetio, ali niti Grcka niti Makedonija nisu teme. tako plz, prestani sa spamovanjem samo zato sto tema ne ide u tebi zeljenom smjeru
- vee-jay
#875 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH
spokojan wrote:Takozvani treci entitet (pa makar on bio i bosnjacki) nije nista manje realan od recimo: