Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
osa

#851 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

Bosnolog wrote:Konacno da se i zvanicno prizna ono o cemu pisemo,.....
Vijeće Evrope

Hammarberg: Islamofobija u Evropi vodi raspadu ljudskih vrijednosti

Švicarski referendum o zabrani gradnje minareta nije izuzetak. Ankete javnosti u nekoliko evropskih zemalja pokazuju strah, sumnju i negativne stavove prema muslimanima i islamskoj kulturi.
28.10.2010. u 13:23
Vijeće Evrope

Izgleda da se evropske zemlje suočavaju s drugom krizom osim budžetskog deficita - s raspadom ljudskih vrijednosti. Jedan od simptoma je rastuće izražavanje netolerancije prema muslimanima, tvrdi povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg u svom komentaru o stanju ljudskih prava objavljenom u četvrtak.

Švicarski referendum o zabrani gradnje minareta nije izuzetak. Ankete javnosti u nekoliko evropskih zemalja pokazuju strah, sumnju i negativne stavove prema muslimanima i islamskoj kulturi.

- Te islamofobske predrasude kombinovane su s rasističkim stavovima - usmjerene protiv osoba koje dolaze iz Turske, arapskih zemalja i južne Azije. Muslimani tog porijekla diskriminirani su na tržištu rada i u obrazovnom sistemu u brojnim evropskim zemljama. Ima izvještaja koji pokazuju da su muslimani meta policije u višestrukim provjerama identiteta i agresivnih pretraga. To je ozbiljan problem s ljudskim pravima, navodi Hammarberg u izvještaju.

Nedavni izbori pokazali su da su ekstremističke političke stranke napredovale nakon agresivnih islamofobičnih kampanja. Čak su i više zabrinjavajući inercija i konfuzija među etabliranim demokratskim strankama u takvoj situaciji.

- Kompromisi koji se čine izgleda da daju prostor za legitimitet sirovim predrasudama i otvorenoj ksenofobiji, navodi Thomas Hammarberg u svom izvješraju objavljenom u četvrtak.
http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/hammar ... rijednosti

dragi bože, da me toliko tlače u stranoj zemlji ne bih niti sekunde bio u njoj, a da mi to rade u mojoj zemlji, "digao" bih revoluciju....
ladyada

#852 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ladyada »

Vijeće Evrope

Vijeće Evrope

Izgleda da se evropske zemlje suočavaju s drugom krizom osim budžetskog deficita - s raspadom ljudskih vrijednosti. Jedan od simptoma je rastuće izražavanje netolerancije prema muslimanima, tvrdi povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava Thomas Hammarberg u svom komentaru o stanju ljudskih prava objavljenom u četvrtak.

- Te islamofobske predrasude kombinovane su s rasističkim stavovima - usmjerene protiv osoba koje dolaze iz Turske, arapskih zemalja i južne Azije. Muslimani tog porijekla diskriminirani su na tržištu rada i u obrazovnom sistemu u brojnim evropskim zemljama. Ima izvještaja koji pokazuju da su muslimani meta policije u višestrukim provjerama identiteta i agresivnih pretraga. To je ozbiljan problem s ljudskim pravima, navodi Hammarberg u izvještaju.

Nedavni izbori pokazali su da su ekstremističke političke stranke napredovale nakon agresivnih islamofobičnih kampanja. Čak su i više zabrinjavajući inercija i konfuzija među etabliranim demokratskim strankama u takvoj situaciji.

- Kompromisi koji se čine izgleda da daju prostor za legitimitet sirovim predrasudama i otvorenoj ksenofobiji, navodi Thomas Hammarberg u svom izvješraju objavljenom u četvrtak.
ma kako ne bi bilo...........to ide od 9/11 od tada se hajka digla povukla ............ ne samo u medijima tipa bild zeitung nego i u spiegel , stern usw .... i sve ide na gore i gore ...........
ladyada

#853 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ladyada »

osa wrote: dragi bože, da me toliko tlače u stranoj zemlji ne bih niti sekunde bio u njoj, a da mi to rade u mojoj zemlji, "digao" bih revoluciju....

ima nas koji ne mogu gledati ni ovo sta se radi u bosni ............ nasi nisu poginuli , za podjeljenu bosnu ...........
osa

#854 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

ladyada wrote:
osa wrote: dragi bože, da me toliko tlače u stranoj zemlji ne bih niti sekunde bio u njoj, a da mi to rade u mojoj zemlji, "digao" bih revoluciju....

ima nas koji ne mogu gledati ni ovo sta se radi u bosni ............ nasi nisu poginuli , za podjeljenu bosnu ...........
pa što ne dižete "revoluciju"...
Mrs.Zurbrigen

#855 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

A more ambitious survey initiated by Friedrich Ebert Stiftung showed that 58 per cent agreed that “religious practices for Muslims in Germany should be seriously limited”. Though not totally clear, this statement appears to reject freedom of religion for one group – Muslims. The broad support for this opinion is a bad sign.

Interestingly, there were huge regional differences in the responses to the survey. In the eastern part of the country – with a much smaller Muslim population - support for the statement was as high as 76 per cent. Distance and ignorance tend to increase suspicions.
ovo me najvise iritira. zato sto je simptomaticno za sve vrste fobije.
ljudi u stvari nemaju pojma cega se to boje. bild im je nactrao sliku, pierre vogel je fino statirao u kukuruzu... pardon, igrao glavnu ulogu. necla kelek i ona sirijska familija sto je sin ubio sestru isto hrane predrasude. i eto klise... e *ebes to. a od svih tih super-svaba sigurno samo najmanji dio ima redovitih kontakta sa muslimanima bilo koje vrste...

O_o

(to je slicno kao sa pederima na balkanu. konzens je da su perverzni i bolesni, a niko ih nema u drustvu da provjeri...)
ladyada

#856 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ladyada »

osa wrote:
ladyada wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
dok ja ovu rodbinu pokupim po svijetu da se stave pred skupstinu da strajkujemo, to bude potrajalo ..............
Bosnolog

#857 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

osa wrote:
Vijeće Evrope

Vijeće Evrope

dragi bože, da me toliko tlače u stranoj zemlji ne bih niti sekunde bio u njoj, a da mi to rade u mojoj zemlji, "digao" bih revoluciju....
:mrgreen:

Tamo je rodeno nekoliko generacija,zasto bi je osjecali drugom zemljom,...Svijet je odavno postao globalno selo osim u tvojoj glavi,ali ima i takvih koji bi sve njih Zikkkkkkk...

Tlacenje drugih je uvijek bilo i biti ce ga u buducnosti.Sto bi rekli uvijek neko nekoga,imas drustveno tlacenje,poslovno, ekspoloatatorsko gazde radnicma palcaju da im uvecaju profit i blagostanje,.drzava nametima i porezima tlaci sve,jako mali procenat ljudi gospodari.Mi imamo moderni fudalizam,sto bi rekli ko umije njemu dvije,.......

Kada je u pitanju ljudska i pravna diskriminacija sa elemantima fasizma i rasizma niko nije zivio sretno, svaka akcija ima ireakciju,Oni su te ljde doveli kao kolonijatori kada su im zemlje kolonijalizirali i eksploatisali sada bi ih takvi poput tebe deportovali iako su generacijama radani, gradili i radili u zemljama koje ih sada vrijednuju od pojedinih bolesnika po boji njihove koze,vjere,kulturnog i etnickog porijekla.....

Mozda ti mislis odgovor poput Hicinog nad Jevrejima tipa gasnih komora,konc logora i slicno,...Siskovac ipak je ovo 21 vijek pravo ne razlicitosti i respekt drugih je temelj civilizacije kojom se kunu i na kojoj pociva danasnje covjecanstvo a posebno zapadnodemokratske vrijednosti drustva,....Ti ces bolan umrijeti u otrovanoj etnodiskriminirajucoj filozofiji u kojoj vidis jedinu formulu rijesenja razlicitosti,......
osa

#858 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

da li je u pitanju šizofrenija ili neka druga dijagnoza....
jarancuga

#859 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by jarancuga »

cetiri dana camim cekajuci da mi vajni zagovornici propale multi kulti odgovore na pitanje sta migranti treba da urade da bi integracija bila ok?
naveo sam dva osnovna uslova: poznavanje jezika i postivanje ustava doticne drzave....
sta jos?...
Bosnolog

#860 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

osa wrote:
ladyada wrote:

Uzivamo rade gledati Ivu MIru Jovica kako bali i pjeni prijeteci nestankom Bosne po uzoru na YU jer mu JugoCovic nece biti Premijer VM BiH a najvjerovatnije ni u vlasti na federalnom i drzavnom nivou ali i citati tvoje frustracije sto si nemocan da im pomognes,...U Dodimilu je spas,...... :P
Mrs.Zurbrigen

#861 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

jarancuga wrote:cetiri dana camim cekajuci da mi vajni zagovornici propale multi kulti odgovore na pitanje sta migranti treba da urade da bi integracija bila ok?
naveo sam dva osnovna uslova: poznavanje jezika i postivanje ustava doticne drzave....
sta jos?...
pa nista vise. sta bi ti jos? mislim, ako hoces, mozes promijeniti ime, da je svabama lakse za izgovoriti. ali to nije obligatorno. ne, poznavanje jezika i postivanje ustava je sasvim dovoljno. :thumbup:
osa

#862 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

Bosnolog wrote:
osa wrote:
ladyada wrote:

Uzivamo rade gledati Ivu MIru Jovica kako bali i pjeni prijeteci nestankom Bosne po uzoru na YU jer mu JugoCovic nece biti Premijer VM BiH a najvjerovatnije ni u vlasti na federalnom i drzavnom nivou ali i citati tvoje frustracije sto si nemocan da im pomognes,...U Dodimilu je spas,...... :P

bogami mržnja, frustracije i kompleksi izbijaju iz tvojih postova, i kad dodaš još malo nekulturnog izražavnja, vrijeđanja, dobiješ stvarno respektabilnog zaštitnika potlačenih, u ovom slučaju muslimana, doduše to je kod tebe u svakom slučaju, bogami od takve pomoći one kojima pomažeš vjerojatno zaboli glava....
Bosnolog

#863 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

osa wrote:
bogami mržnja, frustracije i kompleksi izbijaju iz tvojih postova, i kad dodaš još malo nekulturnog izražavnja, vrijeđanja, dobiješ stvarno respektabilnog zaštitnika potlačenih,u ovom slučaju muslimana,doduše to je kod tebe u svakom slučaju, bogami od takve pomoći one kojima pomažeš vjerojatno zaboli glava....
Prema onima koji podrzavaju svojim porukama jednoumlje,segregaciju,etnodiskriminaciju,rasizam,vjersku i svaku drugu netrpeljivost pokusas dat do znanja da se ne slazes sa njima i da nece proci takva ideologija koliko got bili odlucni da tu bolest propovjedaju.Kao covijek imas moralnu obavezu reagovati i odgovoriti onima koji to promovisu takvima poput tebe koji to javno zastupa i promovise na ovoj i slicnim temama,......
osa

#864 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

Bosnolog wrote:
osa wrote:
bogami mržnja, frustracije i kompleksi izbijaju iz tvojih postova, i kad dodaš još malo nekulturnog izražavnja, vrijeđanja, dobiješ stvarno respektabilnog zaštitnika potlačenih,u ovom slučaju muslimana,doduše to je kod tebe u svakom slučaju, bogami od takve pomoći one kojima pomažeš vjerojatno zaboli glava....
Prema onima koji podrzavaju svojim porukama jednoumlje,segregaciju,etnodiskriminaciju,rasizam,vjersku i svaku drugu netrpeljivost pokusas dat do znanja da se ne slazes sa njima i da nece proci takva ideologija koliko got bili odlucni da tu bolest propovjedaju.Kao covijek imas moralnu obavezu reagovati i odgovoriti onima koji to promovisu takvima poput tebe koji to javno zastupa i promovise na ovoj i slicnim temama,......
takve svakako treba osuditi, kao i one svoje žele nametati drugima, koji od osobnog žele praviti zajedničko, koji pod lažnom parolom multikulturalnosti tuđe hoće prisvojiti sebi, to su nekad zvali revolucionarima, kako to danas zovu....
kiky

#865 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

osa wrote:
Bosnolog wrote:
osa wrote:
takve svakako treba osuditi, kao i one svoje žele nametati drugima, koji od osobnog žele praviti zajedničko, koji pod lažnom parolom multikulturalnosti tuđe hoće prisvojiti sebi, to su nekad zvali revolucionarima, kako to danas zovu....
čovječe ...
:lol:
ja71

#866 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

SOMA wrote: Ali ko trazi asimilaciju? Stvarno, ja da sam svabo, ja stvarno ne bih znala gdje, ko, sta, kome, cemu hoce?
Svabo kaze: integrisi se! Znaci: nauci jezik, postuj zakone i ustav, i super bi bilo da bi sve dao od sebe i nasao posao i sam sebe financirao - ako sa zadnjim ne uspijes, eto pogurat cemo te malo dok se snadjes (Sozialhilfe).
Mensch mit Migrationshintergrund :mrgreen: kaze: Jok ja, seri svabo sta hoces, ja necu da se asimiliram. (?) Hocu svom djetetu da dam ime koje JA hocu, hocu da uci svoj maternji jezik (je** se meni za njemacki - to misle pojedini), hocu da zivim svoju tradiciju u SVIM drustvenim sferama u BRDu. Posto eto, mrsko mi ucit njemacki (da djeca ne zaborave svoj maternji), malo mi je teze traziti a pogotovo dobiti posao. A tvoja Sozialhilfe je bas super. Ali svabo, roknu cu ti od glavu da si Nazi ako se jednom usudis da me pitas, odakle sam, jer pobogu, imam njemacki pasos.
Ko je u toj prici nacionalista?

By the way, sta bi vam bilo draze, da se pojavi jedan novi Hico sa nekom karizmom i koji je u stanju da zadovolji nezadovoljnu njemacku masu - koje bez diskusije ima - ili da vam demokratske partije kao CDU i SPD pocnu da diskutuju o integraciji i imigrantinam na jedan demokratski i kulturan nacin?
Argumentacija da stranci se stranci grebu od socijale je perverzna.
Stranci su 70-tih u Njemacku dolazili jer su tamo dobivali posao, kojeg u domovini nije bilo.
Onda nekih 90-tih kad su odvukli fabrike prvo u Poljsku i Cesku a kasnije u Kinu i kad je ponestalo posla uveli su zakon da su stranci zadnja rupa na svirali na birou za zaposljavanje. Prvo posao za Nijemce pa onda za EU-gradjane pa onda za "domace" strance.
I sta ces kao posljedicu toga ocekivati 10-20 godina posle. Naravno n<adproporcionalno stranci osiromasju i sele u se u dijelove grada gdje su stanovi jeftiniji. a to opet malo po malo vodi getoizaciji.
I nek mi neko kaze da to nije bilo predvidljivo ?
Za obicnog covjeka mozda ne.
Politicari su to morali znati.

Nadam se da nisi ozbiljno mislio na onaj dio sa imenom, jer ono je smijesno, niko (cak ni najzadrtiji DVU-ovci) ne trazi da stranci nadijevaju djeci njemacka imena
Bosnolog

#867 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bosnolog »

osa wrote:
Bosnolog wrote:
osa wrote:
takve svakako treba osuditi, kao i one svoje žele nametati drugima,koji od osobnog žele praviti zajedničko, koji pod lažnom parolom multikulturalnosti tuđe hoće prisvojiti sebi, to su nekad zvali revolucionarima, kako to danas zovu....
Reci ti nama koji broj pampersica kakvu marku koristis da ti refundiram kad ih ovako vananredno moras promijeniti,....Vjerovatno si imao stresan momenat kad ovako opusteno odgovori biser odgovorom,nekako osjecam potrebu da ti se revansiram dobrim gestom,.......Kao da te jos drze posljedice Oluje pa u ovima vidis povampirene otimace tudega i proglasenje svojih pobunjenickih dodzija po uzoru na Marticeve pobunjenike,.....
Stari

#868 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Stari »

Ne bih sa da odajem utisak nekog ko se pravi blesav...clan sam ovog foruma odavno vec i pravilnik ponasanja ovdje mi je vise manje poznat i stoga znam da s moderatorima nema raspave - da nisam oduvjek bio spreman na takvo sto, odavno bih se vec udaljio odavde - hocu reci ... postovani moderatori zakljucali ste temu na kojoj sam bio napisao nekoliko osvrta ....interesuje me samo: jesam li ja nesto u zaru diskusije zabrljao? (a nemam obicaj to raditi ta ovdje sam vec dugi niz godina) ...ili nesto drugo u pitanju? Naravno znam , niste duzni nista objasnjavati ...ali eto onako ...pa ljudi smo majka mu stara... ? Ako je bilo do mene - da se pripazim ubuduce - nisam nikakvo upozorenje dobio.

bio bih vam vrlo zahvalan
SOMA

#869 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by SOMA »

ja71 wrote: Argumentacija da stranci se stranci grebu od socijale je perverzna.
Stranci su 70-tih u Njemacku dolazili jer su tamo dobivali posao, kojeg u domovini nije bilo.
Onda nekih 90-tih kad su odvukli fabrike prvo u Poljsku i Cesku a kasnije u Kinu i kad je ponestalo posla uveli su zakon da su stranci zadnja rupa na svirali na birou za zaposljavanje. Prvo posao za Nijemce pa onda za EU-gradjane pa onda za "domace" strance.
I sta ces kao posljedicu toga ocekivati 10-20 godina posle. Naravno n<adproporcionalno stranci osiromasju i sele u se u dijelove grada gdje su stanovi jeftiniji. a to opet malo po malo vodi getoizaciji.

Nadam se da nisi ozbiljno mislio na onaj dio sa imenom, jer ono je smijesno, niko (cak ni najzadrtiji DVU-ovci) ne trazi da stranci nadijevaju djeci njemacka imena
Da si shvatio poantu sta sam htjela reci s mojim opisom tog jednog specificnog Mensch mit Migrationsgrund (ich liebe diesen Begriff :D ), ne bi se kacio na taj dio s imenom. Zadnja recenica je bila kljucna :D

Meni u svoj tvojoj prici nije jasno, da li ti svjesno lazes, ili se svjesno petljas u nesto u cemu nemas pojma.
- "Domaci" stranci su na zadnjem mjestu samo ako nemaju unbeschränkte Arbeitserlaubnis, a nju imaju svi koji odgovaraju tvom pocetnom opisu (rodjeni u BRD, itd...)
- Vecina ti tvojih "domacih" stranaca, koji su na biro, su oni iz kategorije sto ne znaju dovoljno njemacki. Da li si ikad bio u jednoj Hauptschule i popricao s klincima od 16-17 godina? Koji su rodjeni ovdje? Jesi cuo kakav njemacki oni govore? Zasto govore tako?
I da, da li si ikad cuo za izraz "Deutschenfeindlichkeit"?
Mrs.Zurbrigen

#870 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

SOMA wrote:
ja71 wrote: Argumentacija da stranci se stranci grebu od socijale je perverzna.

Da si shvatio poantu sta sam htjela reci s mojim opisom tog jednog specificnog Mensch mit Migrationsgrund (ich liebe diesen Begriff :D ), ne bi se kacio na taj dio s imenom. Zadnja recenica je bila kljucna :D

Meni u svoj tvojoj prici nije jasno, da li ti svjesno lazes, ili se svjesno petljas u nesto u cemu nemas pojma.
- "Domaci" stranci su na zadnjem mjestu samo ako nemaju unbeschränkte Arbeitserlaubnis, a nju imaju svi koji odgovaraju tvom pocetnom opisu (rodjeni u BRD, itd...)
- Vecina ti tvojih "domacih" stranaca, koji su na biro, su oni iz kategorije sto ne znaju dovoljno njemacki. Da li si ikad bio u jednoj Hauptschule i popricao s klincima od 16-17 godina? Koji su rodjeni ovdje? Jesi cuo kakav njemacki oni govore? Zasto govore tako?
CHRISTINA SCHRÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖDER, DIE ALTE SCHLAMPE!!! ona ga vrlo cesto koristi... :D samo ne znam, da li ona vrlo cesto uopce ima pojma o cemu govori. iskreno receno mislim da je glupa ko tocak. ali bi me zanimao mehanizam kojim su nju progurali do pozicije ministarke...

uglavnom, naravno da ima resentimana stranaca prema "native" svabama. u medijima se citiraju samo najskandalozniji: "alle deutschen mädels sind schlampen." ili "die deutschen sind scheiße, haben von ehre keine ahnung und sind eh alle nazis." i tako slicno. jednom sam gledala reportazu o betül durmaz i njenoj skoli. klinci jedni druge zovu "christ" kad se zele medjusobno povrijediti, jer "christ" im je ono manje-vise najgora psovka. a klinci taman u pubertetu. bas me zanima koja budala ih je to naucila... mislim, statistika ipak kaze, da bi se turski teenageri radije druzili sa svabama nego svabe sa turcima. ali ne voli svaki ausländer svoje domacina... to sigurno ne.

a sto se menscha sa migracionshintergrundom tice - ja sam uvijek mislisa da se zove "mitbürger mit migrationshintergrund"... :D

a sto se jezika tice: postoji fenomen "bilinguale sprachlosigkeit", ne znam kako bi ga prevela, bilingualni manjak jezika? - ti klinci cesto nit govore materinji jezik kako treba, nit govore njemacki.
SOMA

#871 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by SOMA »

Mrs.Zurbrigen wrote:
SOMA wrote: Da si shvatio poantu sta sam htjela reci s mojim opisom tog jednog specificnog Mensch mit Migrationsgrund (ich liebe diesen Begriff :D ), ne bi se kacio na taj dio s imenom. Zadnja recenica je bila kljucna :D

CHRISTINA SCHRÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖDER, DIE ALTE SCHLAMPE!!! ona ga vrlo cesto koristi... :D samo ne znam, da li ona vrlo cesto uopce ima pojma o cemu govori. iskreno receno mislim da je glupa ko tocak. ali bi me zanimao mehanizam kojim su nju progurali do pozicije ministarke...

uglavnom, naravno da ima resentimana stranaca prema "native" svabama. u medijima se citiraju samo najskandalozniji: "alle deutschen mädels sind schlampen." ili "die deutschen sind scheiße, haben von ehre keine ahnung und sind eh alle nazis." i tako slicno. jednom sam gledala reportazu o betül durmaz i njenoj skoli. klinci jedni druge zovu "christ" kad se zele medjusobno povrijediti, jer "christ" im je ono manje-vise najgora psovka. a klinci taman u pubertetu. bas me zanima koja budala ih je to naucila... mislim, statistika ipak kaze, da bi se turski teenageri radije druzili sa svabama nego svabe sa turcima. ali ne voli svaki ausländer svoje domacina... to sigurno ne.

a sto se menscha sa migracionshintergrundom tice - ja sam uvijek mislisa da se zove "mitbürger mit migrationshintergrund"... :D

a sto se jezika tice: postoji fenomen "bilinguale sprachlosigkeit", ne znam kako bi ga prevela, bilingualni manjak jezika? - ti klinci cesto nit govore materinji jezik kako treba, nit govore njemacki.
O Chrissi necemo, nije vrijedna spomena, a za mene je i definitivno iz krive partije :D
A boga mi necu ni o statistikama, znas sta se o njima kaze ;-)
Bilinguale Sprachlosigkeit se desava kad ni roditelji ne govore obadva jezika dobro, sto je u familijama o kojim ovdje govorimo ocigledno tako. To sve ne bi bilo problem, kad bi slali djecu u obdaniste - klinci tu o roku od pola godine dodju na manje-visi isti govorni nivo kao i djeca koja govore njemacki i do skole su totalno na istom nivou, nastavak obrazovanja ide onda "normalnim" tokom. Ali ako dodju prvi dan skole bez da znaju beknuti njemacki, e onda ima je Hauptschule i ostatak karijere na birou uglavnom vec sigurna.
Mrs.Zurbrigen

#872 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

SOMA wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:
SOMA wrote: Da si shvatio poantu sta sam htjela reci s mojim opisom tog jednog specificnog Mensch mit Migrationsgrund (ich liebe diesen Begriff :D ), ne bi se kacio na taj dio s imenom. Zadnja recenica je bila kljucna :D

O Chrissi necemo, nije vrijedna spomena, a za mene je i definitivno iz krive partije :D
A boga mi necu ni o statistikama, znas sta se o njima kaze ;-)
Bilinguale Sprachlosigkeit se desava kad ni roditelji ne govore obadva jezika dobro, sto je u familijama o kojim ovdje govorimo ocigledno tako. To sve ne bi bilo problem, kad bi slali djecu u obdaniste - klinci tu o roku od pola godine dodju na manje-visi isti govorni nivo kao i djeca koja govore njemacki i do skole su totalno na istom nivou, nastavak obrazovanja ide onda "normalnim" tokom. Ali ako dodju prvi dan skole bez da znaju beknuti njemacki, e onda ima je Hauptschule i ostatak karijere na birou uglavnom vec sigurna.
da, ali sve i da znaju beknuti njemacki - cinjenica je da djeca stranaca puno rijedje dobiju "empfehlung" za gimnaziju nego svapska djeca sa istim ocjenama. socioekonomska pozicija roditelja je jos uvijek vazan faktor za uspijeh u skolskom sistemu.
nazalost ni suradnja ucitelja i roditelja kod djece "sa migrationshintergrundom" cesto ne funkcionise kako treba. (mada je to simptomaticno i za puno djece iz hartz4 porodica.)
SOMA

#873 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by SOMA »

Mrs.Zurbrigen wrote: da, ali sve i da znaju beknuti njemacki - cinjenica je da djeca stranaca puno rijedje dobiju "empfehlung" za gimnaziju nego svapska djeca sa istim ocjenama. socioekonomska pozicija roditelja je jos uvijek vazan faktor za uspijeh u skolskom sistemu.
nazalost ni suradnja ucitelja i roditelja kod djece "sa migrationshintergrundom" cesto ne funkcionise kako treba. (mada je to simptomaticno i za puno djece iz hartz4 porodica.)
Da, to je istina. Drugi izraz koji "obozavam" je Bildungsferne, na zalost takvi roditelji ili nisu u stanju ili se ne trude da poguraju svoju djecu. Ali tu vec prelazimo u diskusiju ciji je zadatak to "guranje", drzave ili roditelja.
ja71

#874 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

SOMA wrote:

U redu ja sam ovdje ofulo, izvinjavam se.
U tzv. Inländerprimat spadaju takodje i stranci sa "Arbeitsberechtigung"
ali ne i oni sa samo "Arbeitserlaubnis".
SOMA wrote: - Vecina ti tvojih "domacih" stranaca, koji su na biro, su oni iz kategorije sto ne znaju dovoljno njemacki. Da li si ikad bio u jednoj Hauptschule i popricao s klincima od 16-17 godina? Koji su rodjeni ovdje? Jesi cuo kakav njemacki oni govore? Zasto govore tako?
"Deutschenfeindlichkeit" se ne moze razdvojiti od "Ausländerfeindlihckeit"
Ne znam koje je uzrok a koje posljedica.
Jedan pametan ciko (a ja sam mnu zaboravio ime) je reako da "Jedan nacionalizam izaziva sledeci nacionalizam".

Sta je problem ako klinci pricaju drugacije ?
To ti se zove sleng.
Jesi li mozda cula za izraz "Jiddisch" ?
Zasto su Jevreji tada imali Jiddisch ?
Ili zasto su Crnci u USA razvili sleng

Bilo bi interesantno pitanje, zasto se sleng cesto razvija u mijesanim sredinama.
Po meni je to vise vrsta kulturnog bogatsva a ne nesto protiv cega se treba boriti.
ja71

#875 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

.
Post Reply