Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
SinjaD

#851 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

nellington wrote:Može biti i ovdje pravilo, neka bude univerzalno za sve kvizove. Neka se uvežu pravila 1 i 2: pitanje na koje nije dat potvrđen tačan odgovor prestaje da važi 12 sati od posljednjeg posta kojeg je ostavio njegov postavljač na temi kviza (taj post može biti samo pitanje, hint, ili post kojim postavljač ponuđeni odgovor odbija)*. Naravno, pitanje na koje je dat potvrđen tačan odgovor, bilo kroz nezavisni dokaz bilo kroz potvrdu postavljača odmah prestaje važiti.
Treće pravilo je utvrđeno.
Mene je stvarno stid al' šta da radim :) Očito je svima sve jasno osim meni :)
Je ne kontam ovaj tvoj odgovor vezano za, nazovimo ih tako - pravila 1 i 2.

Konkretno jel to znači da npr. sad John treba čekati 12h da mu Leticija kimne glavom na njegov tačan odgovor?

Ako ti nije problem hajde mi ko djetetu nacrtaj sve po redu, pod 1,2,3 odgovore na moja pitanja.
(baš me stid :oops: )
leticija

#852 Re: Kviz "Književnost"

Post by leticija »

John Cleese wrote:Françoise Sagan :D
:thumbup:

Izvinjavam se, nisam stigla ranije da se javim, ali vec ste sve zavrsili i bez mene....
leticija

#853 Re: Kviz "Književnost"

Post by leticija »

Ne mora se cekati ako je neko 100% siguran u tacan odgovor koji je dao, i uz to ga 'potvrdi' sa :thumbup:
kao sto je u ovom slucaju bio John.
John Cleese

#854 Re: Kviz "Književnost"

Post by John Cleese »

leticija wrote: Ne mora se cekati ako je neko 100% siguran u tacan odgovor koji je dao, i uz to ga 'potvrdi' sa :thumbup:
Zbunila si me :D
Rekla si da nije Françoise Quoirez, a u pitanju je ista osoba :D
nellington

#855 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

SinjaD wrote:
nellington wrote:Može biti i ovdje pravilo, neka bude univerzalno za sve kvizove. Neka se uvežu pravila 1 i 2: pitanje na koje nije dat potvrđen tačan odgovor prestaje da važi 12 sati od posljednjeg posta kojeg je ostavio njegov postavljač na temi kviza (taj post može biti samo pitanje, hint, ili post kojim postavljač ponuđeni odgovor odbija)*. Naravno, pitanje na koje je dat potvrđen tačan odgovor, bilo kroz nezavisni dokaz bilo kroz potvrdu postavljača odmah prestaje važiti.

Konkretno jel to znači da npr. sad John treba čekati 12h da mu Leticija kimne glavom na njegov tačan odgovor?

Ako ti nije problem hajde mi ko djetetu nacrtaj sve po redu, pod 1,2,3 odgovore na moja pitanja.
1. Forumaš X je postavio pitanje. Niko ne odgovara na njega. Postavljačeva obaveza je da počne davati hintove, 12 sati od zadnjeg hinta prestaje važiti pitanje.
2. Forumaš X je postavio pitanje. Forumaši Y i Z su ponudili odgovore. Međutim, X se ne javlja da potvrdi odgovor. 12 sati nakon postavljanja pitanja, pitanje prestaje važiti.
leticija

#856 Re: Kviz "Književnost"

Post by leticija »

John Cleese wrote:
leticija wrote: Ne mora se cekati ako je neko 100% siguran u tacan odgovor koji je dao, i uz to ga 'potvrdi' sa :thumbup:
Izvini, moja greska. Jel' ovo na francuskom?
Da si napisao naziv knjige, vjerovatno bih skontala.

Jos jednom, izvini!
John Cleese

#857 Re: Kviz "Književnost"

Post by John Cleese »

leticija wrote:
John Cleese wrote:
Izvini, moja greska. Jel' ovo na francuskom?
Da si napisao naziv knjige, vjerovatno bih skontala.

Jos jednom, izvini!
Françoise Quoirez je pravo ime spisateljice poznatije kao Françoise Sagan - iz zezanja sam u prvom odgovoru pomenuo to ime i nema potrebe da se izvinjavaš :D
Izvini ti :D
John Cleese

#858 Re: Kviz "Književnost"

Post by John Cleese »

"Preko dana nas 'vade' jednog po jednog — radi razgovora sa službenim osobama, radi formalnosti ili sastanaka s rodbinom. Šah, knjige. Donose i pakete, a oni koji ih dobiju preprtljavaju ih amo-tamo. Netko dobija i dopunski obrok, ali to ovaj put nisu cinkaroši (to mogu pouzdano tvrditi zato što ga i ja dobijam).
Nekada vrše pretrese, oduzimaju osobne stvari, treba ih skrivati, kao što se treba i boriti za pravo da se smiješ prošetati. Kupanje je najveći događaj, ali u isto vrijeme i nevolja: hoće li biti voda topla i hoće li je biti dosta? Kakvo ćeš rublje dobiti? Nema ništa smješnije nego kad se pojavi neki novajlija i počne postavljati najbesmislenija pitanja i ne sluteći šta ga zapravo čeka... Onda, jeste li pogodili? ... Naravno..."

Onda, jeste li pogodili? Ko je ovo napisao? :D
SinjaD

#859 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

John Cleese wrote:"Preko dana nas 'vade' jednog po jednog — radi razgovora sa službenim osobama, radi formalnosti ili sastanaka s rodbinom. Šah, knjige. Donose i pakete, a oni koji ih dobiju preprtljavaju ih amo-tamo. Netko dobija i dopunski obrok, ali to ovaj put nisu cinkaroši (to mogu pouzdano tvrditi zato što ga i ja dobijam).
Nekada vrše pretrese, oduzimaju osobne stvari, treba ih skrivati, kao što se treba i boriti za pravo da se smiješ prošetati. Kupanje je najveći događaj, ali u isto vrijeme i nevolja: hoće li biti voda topla i hoće li je biti dosta? Kakvo ćeš rublje dobiti? Nema ništa smješnije nego kad se pojavi neki novajlija i počne postavljati najbesmislenija pitanja i ne sluteći šta ga zapravo čeka... Onda, jeste li pogodili? ... Naravno..."

Onda, jeste li pogodili? Ko je ovo napisao? :D
Da prvo odgovorim piscu na njegovo pitanje:
Na prvi pogled čini se da je u pitanju zatvor, ali nije. Na sreću ili žalost - to je Odjel za rak.

Pisac je Aleksandar Solženjicin
Onda, jesam li pogodila? :-D
John Cleese

#860 Re: Kviz "Književnost"

Post by John Cleese »

Jeste :D
SinjaD

#861 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

nellington wrote:
SinjaD wrote:

1. Forumaš X je postavio pitanje. Niko ne odgovara na njega. Postavljačeva obaveza je da počne davati hintove, 12 sati od zadnjeg hinta prestaje važiti pitanje.
2. Forumaš X je postavio pitanje. Forumaši Y i Z su ponudili odgovore. Međutim, X se ne javlja da potvrdi odgovor. 12 sati nakon postavljanja pitanja, pitanje prestaje važiti.
Hvala lijepo! :)
SinjaD

#862 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

John Cleese wrote:Jeste :D
:-D

Traži se naziv romana i ime pisca.

Kultni roman ; ex-yu.
Svaki put, ali svaki put, kad vidim kaktus (bilo kakav) odmah mi ovaj roman pada na pamet :D
U naslovu - drzava+muzički pravac.
John Cleese

#863 Re: Kviz "Književnost"

Post by John Cleese »

Je l' ovaj? :D

Image
SinjaD

#864 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

John Cleese wrote:Je l' ovaj? :D

Image
Apsolutno :thumbup:

Ako smijem samo dodati ono što je Mika Oklop rekao kad su ga pitali zašto je napustio Srbiju i Beograd:

"To je bila egzistencijalna potreba za dekontaminacijom. Mislio sam da smo zdravi sve dok nisam otkrio vaške u mislima, otrov u očima prijatelja. Otišao sam zbog poštara koji mi je krao pisma iz inostranstva, zbog toplog piva, hladnih radijatora, zbog onog generala koji je javno izjavio da nije čuo za Goli otok, otišao sam zbog galame nemuštih i ćutnje mudrih, zbog sive boje koja je prekrila naša bitisanja, zbog toga što je Beograd izgubio vrelinu i prestao da bude grad, zbog pištolja koje su deca nosila u školu umesto penkala."
John Cleese

#865 Re: Kviz "Književnost"

Post by John Cleese »

"To je Lintra toliko obezobrazilo te je postao sasvim neumjeren. Stao je mljeti koješta, potpuno nesuvislo, kao da je poludio. Nizao je neke čudne, izmišljene riječi bez ikakva smisla, jer sad je već htio i nasmijati gospoju Olivu; počelo ga je zabrinjavati njeno svečano lice (nije znao srdi li se ona), pa s vrlo izrazitom gestikulacijom završi svoj
program nekom šaljivom pjesmicom o Mari i Jeli, koju je ončas improvizirao.
To jest, kako su se Mare i Jele s momcima splele, pa kako se usrdno pletu, ne vide tetu... a teta sa štapom doleti, pa hop! — po Mari i Jeli ožeži, opleti... I kako se razmahao živo, kao da se ponovo uhodao u svoj stari, lakrdijaški stil, kao da se nehotice zaletio u omamu i pao u zanos bezbrižnog uličnog života "ljudi, žene, čujte anđela mene, kuda stižem suknje dižem!", i doista poleti negov štap gospoji Olivi pod suknju i diže je visoko, do grla!

Gospoja je Oliva bila još toliko prisebna da je pala na ispružene ruke upraviteljičine, i zatim se onesvijestila.

Starcima je zapeo smijeh u grlu! Lintrova je bravura bila vratolomna. Oni su istog časa vidjeli da prisustvuju njegovoj katastrofi. Gledali su ga kao čovjeka koji je pao s kruništa tvrđave i razmrskao se tu kod njihovih nogu..."

Ko je ovo napisao? :D
inspektorica javert

#866 Re: Kviz "Književnost"

Post by inspektorica javert »

Ranko Marinković?
John Cleese

#867 Re: Kviz "Književnost"

Post by John Cleese »

Naravno :D
inspektorica javert

#868 Re: Kviz "Književnost"

U kojem romanu pisac ismijava kršćanske postulate, predstavljajući Boga kao ''ne tako dobrog i pametnog'' a sotonu kao ne baš toliko lošeg?
SinjaD

#869 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Help pliz :)
inspektorica javert

#870 Re: Kviz "Književnost"

Roman je vrsta satire ruskog društva za vrijeme Staljina. Na početku romana citira stih iz ''Fausta''.
SinjaD

#871 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

inspektorica javert wrote:Roman je vrsta satire ruskog društva za vrijeme Staljina. Na početku romana citira stih iz ''Fausta''.
Majstor i Margarita?
inspektorica javert

#872 Re: Kviz "Književnost"

:thumbup:

sad nešto kontam, jedno pet puta sam postavila pitanje vezano za taj roman...jest da ga volim al' pretjerah ga vala :lol:
SinjaD

#873 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

inspektorica javert wrote::thumbup:

sad nešto kontam, jedno pet puta sam postavila pitanje vezano za taj roman...jest da ga volim al' pretjerah ga vala :lol:
Nema veze. Važno je da je način postavljanja drugačiji.

Predpitanje:
Koja je ovo Marinkovićeva knjiga iz koje je gornji citat?
Sugestija:
Možda da uvijek (bez obzira sto pitač to nije naglasio) u odgovoru stoji naziv knjige i ime pisca.
U tom slučaju moj odgovor na Inspektoricino pitanje bi bio - Majstor i Margarita - Mihail Bulgakov.

Pitanje:
Glavni lik u ovom romanu nije klasični pozitivac. Naprotiv. Čak i ubija, a ne kaje se.
Na neki čudan način možemo razumjeti njegove razloge za ono što radi. Meni je bio i drag i željela sam uspije u svom naumu.
Roman je nagrađen Bookerovom nagradom.
Last edited by SinjaD on 23/02/2011 15:00, edited 1 time in total.
leticija

#874 Re: Kviz "Književnost"

Post by leticija »

Ruke, mozda....
SinjaD

#875 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

leticija wrote:Ruke, mozda....
I ja sam pomislila na Ruke. Ali zaista se ne sjećam svake priče iz te zbirke.
Post Reply