FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zvek

#851 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

To je izdražljiv motor i ako je dobro odrzavan 250k km mu nije neki problem.
betametazon

#852 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by betametazon »

betametazon wrote:Pozz za fiatiste

nemojte se ljutiti al malo mi mrsko citat svih 35 prethodnih stranica pa cu pitati ovdje...moram mijenjati prednje amortizere na Puntu 2, 1.2 benzin...pa sta bi mi bila najbolja solucija, trenutno sam najblizi opciji Monroe amortizera kod Makbela, na stranici pise da je za ovu verziju jedan kom 68,00 KM pa ako neko zna neku bolju varijantu...

Drugo pitanje, nesto mi zvecka ispod volana, nekad sam skidao onu plastiku ispod volana ali nisam mogao skontati sta je u pitanju, klepece, jako blizu ali nista nije labavo sta god sam dotakao...a na kraju sam zakljucio da bi moglo biti nesto u onom elekto.servu, da li bi moglo biti da je neki lezaj untra popustio , moze li se to praviti...?

i da, na prethodnoj strani vidjeh raspravu o potrosnji...moj Punto trosi oko 6l i na otvorenom i u gradu pa ako necija Brava trosi isto toliko onda je na konju :D
Jel trebam glasnije ili sta :D hajde braco po marki vozila, pretraga u google-u nije izbacila nista posebno glede pojmova amortizera i ove teme, mozda se i nije posebno pominjalo...dajte malo pomoci... :/
damirsaraj

#853 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by damirsaraj »

ej evo opet mene i mojih starih problema sa mojim bibijem... prosle sedmice mi nisu radile centralke na zadnjim vratima( staklima) danas ne rade na prednjim... stakla ostala otvorena,mogu se samo moliti da mi ga ko ne ukrade ili kisa ne udari... zna li neko sta da radim?? pozzzz
damirsaraj

#854 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by damirsaraj »

fiat brava je u pitanju
testovi

#855 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by testovi »

staklo nije prepreka da ga ne ukradu kisa je veci problem jesi pokuso kliknut prekidac + povuci staklo prema gore ili skini tapacir pa malo zice od podizaca prodrmaj mozda imas spoj negdje
kad peres auto da li sapiras pragove i baglame vrata masinom ili to rade oni gdje peres auto voda ako uđe moze stvorit smetnje
kad otvoris vrata imas onaj crni krug kroj koji su provedene zice za central i podizac malo ga okreni gore dole

to ono sto mozes bez iskustva uradit
damirsaraj

#856 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by damirsaraj »

"testovi" hvala puno ,ali sve sam to vec isprobao,jutros kad sam ustao uđem u auto zatvorise se stakla... nego sad mi ne radi desno svjetlo,mijenjao sam sijalicu nije do nje,osigurac nije... izgleda da me struja negdje zeza... je li neko zna nesto o tome... fiat brava je :?
Zvek

#857 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Vozim ja s posla, sve u redu, kad odjednom auto počne trzati, i upali se chek enginee lampica ali motor se ne ugasi i nastavim dalje bez problema. Odem do majstora na dijagnostiku on očita kvar bobine, ali mi kaže da može biti i do pumpe goriva, kao može i dijagnostika da pogriješi. U pitanju je neka fiatecu scan. Zanima me da li je neko imao sličan problem? Koliko orjentaciono koštaju nove bobina i pumpa goriva i koje su najbolje za Bravu 1.6 2001 god?
slobodni armirach

#858 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by slobodni armirach »

zvek, a sta mislis da promijenis majstora,..cuvaj se ovih njemackih majstora sto svabe rade,..
potrazi i druga misljenja nekad zna biti sasvim jednostavno rjesenje, a das dosta para

nego ovakva pitanja postavljaj na obnovljeni bellamachina forum, vise ces dobiti korisnih informacija nego ovdje
johntra

#859 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Nema tu puno matematike...pogledaj po izvlačenju kablova svjećica, koji ti cilindri rade, a koji ne...osjetićeš na promjeni rada motora...
bobine su inače mana tih motora, ali je bolje kupiti jednu bobinu, nego imati četiri za svaki cilindar, kao što je sada kod Stila...
pumpa ti nije sigurno, jer onda ne bi nikako palio...čim ti se promijenio zvuk motora, onda ti jedan cilindar ne radi,jer nema struje sa bobine...nemoj se zezati sa tim, nego odmah mijenjaj bobinu....imao sam isti problem na tom motoru, riknula mi bobina...to je bilo prije šest godina i tada sam bobinu BERU, švapska, kupio u Širokom, jer su u SA bilo jako skupe...došla me oko 100 KM nova, sad je to sigurno jeftinije i po Sarajevu...
Zvek

#860 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Znači imao si isti problem, motor počne da trza, ne ugasi se? Primijetio sam da kad trza slabo navlaci okretaje.
Mogu li dobiti kontakt informacije te firme gdje si kupio Beru, citao sam da su najbolje za 1.6.
Zvek

#861 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

U Sa su 134 KM talijanska, 139 Champion, 110 No name.
johntra

#862 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Ma joj, davno sam to uzimao i ne sjećam se više...Mislim da se može poručiti Beru dijelova preko onoga Omera kod Plavog oka kod Željinog...
i da, isti su simptomi ko kod mene...znači, da ti jedan cilindar non-stop gubi struju, pa je pitanje vremena kad će skroz riknuti...samo što je meni odmah crkla struja na dva cilindra...
Zvek

#863 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

johntra wrote:Ma joj, davno sam to uzimao i ne sjećam se više...Mislim da se može poručiti Beru dijelova preko onoga Omera kod Plavog oka kod Željinog...
i da, isti su simptomi ko kod mene...znači, :D da ti jedan cilindar non-stop gubi struju, pa je pitanje vremena kad će skroz riknuti...samo što je meni odmah crkla struja na dva cilindra...
Bobina ili može naštetiti i cilindru?

Mislio sam da ćeš mi dati kontakt firme iz Širokog pa da uzmem Beru, ovako sutra pravac Škoro i da uzmem Facet-ovu talijansku.
johntra

#864 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Ma neće naštetiti njemu, samo nema struje preko kablova do cilindra, što znači da je defektna bobina...

Rekao sam ti već, ne sjećam se imena firme iz Širokog, znam da je na početku ulaska u mjesto sa lijeve strane...to je bilo 2005. godine, ko zna da li ista firma radi sada...otiđi sutra do Omera, pa vidi sa njim...mislim da on naručuje dijelove iz Posušja...ima u svom programu i BERU dijelova...
vukojebina

#865 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by vukojebina »

ljudi sta je sa johntre, danas neki sa fiatom pravio probleme po gradu, pa reko da nam nije drug jontra bio dugo na suncu :)
Lucazode

#866 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Lucazode »

Ej konzumenti :)
Šta mislite o Fiat Stilo-u, auto mi se sviđa ono :-) Ali nije baš na glasu zbog elektronike, lampice za airbag se pale bez veze, dosta ima "duhova" na komandnoj tabli...Je li taj problem riješen sa nekim novim godištima ?

Konkretno sam zagrijan za 1.9 JTD

Moj bi budžet bio 8000 KM.
hipisizik

#867 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by hipisizik »

Lucazode wrote:Ej konzumenti :)
Šta mislite o Fiat Stilo-u, auto mi se sviđa ono :-) Ali nije baš na glasu zbog elektronike, lampice za airbag se pale bez veze, dosta ima "duhova" na komandnoj tabli...Je li taj problem riješen sa nekim novim godištima ?

Kupio prije godinu dana, 1.9 JTD, 2004 god. Presao sam 15.000km..jedan grijac i jedna sijalica su sve sto sam mijenjao, ostalo sve OK. Za sada sam vise nego zadovljan, a sta ce biti ako pocne zezati, ko zna..
plucna mahramica

#868 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by plucna mahramica »

Lucazode wrote:Ej konzumenti :)

Nemoj gledati one sto se prodaju za 8, nego nadji sto traze 9 pa spusti na 8 ako mislis da iole smanjis sanse uvaljivanja nekog vracanog dizela sa 250000 predjenih.
johntra

#869 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Traži mlađa godišta 2004 ili 2005, nakon FL...mane sa airbagovima su ispravljene tada, a vidim da su JTD verzije jeftinije u odnosu na ostale modele drugih proizvođača, što ti je još bolje....samo provjeri kilometražu i nećeš imati nikakvih problema...
johntra

#870 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

vukojebina wrote:ljudi sta je sa johntre, danas neki sa fiatom pravio probleme po gradu, pa reko da nam nije drug jontra bio dugo na suncu :)
hahaha...nisam bio ja... :D
Ne vozim ja Puntaće... :razz:
plucna mahramica

#871 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by plucna mahramica »

Problem je sto se nazalost kilometraza ne moze provjeriti... Moguce je izmijenjati sve na compu, jedini spas je servisna i da od zadnjeg servisiranja nema puno vremena. Npr. zadnji servis na 150000 upisan 2008me. Danas prodaje auto sa 170000 na satu. Sanse da se to desi su ravne nuli.
Ako je auto uvezeno, niko preko bare ne kupuje dizela da bi prelazio 10000 godisnje. Vecinom su to cifre blize 30000.
Najgore je sto su i po njemackoj poceli vracati kilometrazu, sto prije nije bilo tako izrazeno tj postotak je bio zanemariv, mora si bas biti peh. U italiji je to normalno... :roll:
aMeR_BH

#872 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by aMeR_BH »

Stilo pamti kilometrazu na vise mjesta
Zvek

#873 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

U ovlastenom servisu se moze ocitati kilometraza.
Mlad i Nevin

#874 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Mlad i Nevin »

Meni bogami Stilo nešto ne ulijeva povjerenje, dosta puta su ga proglasili nepouzdanijim od igračke Peugeuta 307. Izgleda ok autić za relativno malo para ali ja ne bih riskirao investicijom u njega pa ko voli neka izvoli.
Zvek

#875 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Treba zaobici verzije 2001, 2002, pa i 2003, bijele u svim varijantama. Najbolje bi bilo uzeti neki 2006 god drugi redizajn sa širom sivom lajsnom na prednjom maski.
Ovi na prvu djeluju OK.
Post Reply