Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#851 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

dgL_ wrote:
preludezalude wrote:
dgL_ wrote:a evo nam i malo toplijih dana, minus je malo spao, mozda uspijemo prefarbat auto iz ove bijele boje soli u neku vise atraktivniju :))
:lol: :lol: :lol: :lol:
Mozda u neku smedjkastu tj boju korozije? :lol: :lol: :lol:
hahaha :) pocincani lim to nece dozvoliti :))) hahah
Da li si siguran? Ja se nebih pouzdao u to. Vec redovno sapiranje soli i onda si sigurniji.
akcija007

#852 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by akcija007 »

ne znam, jesam li na pravom mjestu postavio pitanje. Sinoc sam primjetio da kad okrecem volan lijevo-desno, pogotvu polukrug u rikverc da mi se intezitet/jacina prednjih svjetala smanjuje -povecava. Akumutor je star 6 mjeseci, zna li neko sta bi moglo biti ?
Kataklinger

#853 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Znači u procesu sam kupovine auta. Najvjerovatnije Golf 5, a možda se omakne i Peugeot 308. Dakle, treba mi savjet na šta najviše da obratim pažnju prilikom kupovine? Planiram svakako odvesti prije kupovine u ovlašteni servis na dijagnozu i fizički pregled.
Bakir1

#854 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

akcija007 wrote:ne znam, jesam li na pravom mjestu postavio pitanje. Sinoc sam primjetio da kad okrecem volan lijevo-desno, pogotvu polukrug u rikverc da mi se intezitet/jacina prednjih svjetala smanjuje -povecava. Akumutor je star 6 mjeseci, zna li neko sta bi moglo biti ?
isti remen obicno vozi servo pumpu i alternator, ukoliko sam remen nije problem u alternatoru se krije zamka
ado-šampion

#855 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Ako kod tvog auta razlicit remen pokrece servo pumpu i alternator opet moze biti do alternatora. Remen, remenica, lezaj... Kod mene je lezaj alternatora najvjerovatnije los, i isto se desava, samo ne u tolikom intenzitetu.
NediM17

#856 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Da i ja priupitam, pa da vidim ima li ko kakav pametan savjet.

Ovako, prijatelj mi ima Rovera 400 1.4 16v, pregrijao ga je i iskrivio glavu. Majstor je nasao uzrok pregrijavanja, hladnjak je bio zacepljen skoro skroz i nije bilo protoka vode. Nakon toga kupljena polovna ispravna glava, nov dihtung glave, vodena pumpa, spaner zupcastog i zupcasti, auto u fazi 100%, promijenjeno ulje i filter, motor skroz sastavljen, majstor ga probao upaliti medjutim nece da sastavi. Ono sto je primjetno je da kada su svjecice uvrnute vrti prilicno tesko, bez svjecica kao sa pjesmom. Majstor misli da u hidropodizace nije stiglo ulje i da se ventili ne otvaraju kako bi trebalo, i da je to glavni uzrok problema. Takodjer, dosta stvari nije skopcano, filter zraka, senzor rashladne tecnosti, i izmedju ostalog to u AutoDati stoji kao moguci uzrok sto auto nece da upali. Medjutim, to na stranu, mi imamo iskru na svjecama i dizne bacaju gorivo u cilindre...

Neki savjet?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#857 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

ulje bi moralo postici pritisak ,ako verglate bez svjecica 20 sec,tako da hidropodizaci nisu....tesko verglanje je uzrok neotvaranja ventila u slucaju koji si opisao,ne vidim drugi problem...
2001

#858 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 2001 »

NediM17 wrote:Da i ja priupitam, pa da vidim ima li ko kakav pametan savjet.

Ovako, prijatelj mi ima Rovera 400 1.4 16v, pregrijao ga je i iskrivio glavu. Majstor je nasao uzrok pregrijavanja, hladnjak je bio zacepljen skoro skroz i nije bilo protoka vode. Nakon toga kupljena polovna ispravna glava, nov dihtung glave, vodena pumpa, spaner zupcastog i zupcasti, auto u fazi 100%, promijenjeno ulje i filter, motor skroz sastavljen, majstor ga probao upaliti medjutim nece da sastavi. Ono sto je primjetno je da kada su svjecice uvrnute vrti prilicno tesko, bez svjecica kao sa pjesmom. Majstor misli da u hidropodizace nije stiglo ulje i da se ventili ne otvaraju kako bi trebalo, i da je to glavni uzrok problema. Takodjer, dosta stvari nije skopcano, filter zraka, senzor rashladne tecnosti, i izmedju ostalog to u AutoDati stoji kao moguci uzrok sto auto nece da upali. Medjutim, to na stranu, mi imamo iskru na svjecama i dizne bacaju gorivo u cilindre...

Neki savjet?
:lol: :lol: :lol:
Mirko S Kojotovski

#859 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mirko S Kojotovski »

Vrlo je moguce da se radi o hidropodizacima. Ja imam Rover 220 coupe turbo i imao sam isti problem prilikom mjenjanja dihtunga glave. Razlog zasto je dihtung otisao je isti kao i kod tvog prijatelja, zacepljen hladnjak. Uglavnom isti se problem pojavio prilikom prvog paljenja pa smo sve ponovo morali skidati, nasuti ulje posebno u njih itd. Uglavnom na kraju je sve ispalo OK.

E sada drugi i mnogo veci problem. Motor kod mog auta je klasicni motor, klasicni blok motora i zato je sve ispalo kako treba. Roverovi motori 1.1, 1.4 i 1,6 su motori K-Serije i imaju kosuljice koje u bloku drzi 16 sarafa od pola metra (mozda sam malo pretjerao ali nisu puno kraci). To su sasvim solidni motori dok se ne pregriju. Ako se motor pregrije, skoro sigurno da ce se ti sarafi iskriviti, kusuljice se pomjere u bloku i tu vise nikada motora neces imati. Da budem iskren, da sam na mjestu tvoga prijatelja ja bi se trsio toga auta sto prije moguce. To sve lijepo sastavite i neka proda auto. Ne kazem da mozda nije imao srece pa sve bude uredu uredu ali vjeruj mi da je mogucnost za to prilicno mala.
NediM17

#860 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

bitanga_sa_otesa wrote:ulje bi moralo postici pritisak ,ako verglate bez svjecica 20 sec,tako da hidropodizaci nisu....tesko verglanje je uzrok neotvaranja ventila u slucaju koji si opisao,ne vidim drugi problem...
Prije svega hvala na odgovoru.

Ma ulje i postigne pritisak, ugasi lampicu cim se vergla par sekundi, ali postoji li ikakva mogucnost da ga treba dobro izvrtiti da izbije zrak iz hidropodizaca? Ako su hidropodizaci kako treba, sta onda moze biti drugi uzrok neotvaranja ventila, bregaste izgledaju jako dobro.

Mada meni je ta prica sa neotvaranjem ventila sumnjiva, akumulator mi je sumnjiv, kontam kad su svjecice zavrnute mora sabiti zrak u cilindru, a nema kuveta a onako kad je sve odvrnuto to nije problem, a licno sam vidio u kako prasina goriva ulazi u cilindar, tako da mi ne stoji ta prica da se ventili ne otvaraju, makar usisni, jer da ih ne otvori nikada ne bi vidio gorivo u cilindru.

Je li moguce da je nesto zeznuo na razvodnoj kapi paljenja, pa da iskra kasni/rani u odnosu za strcanje dizne? Bilo je i par naznaka paljenja, ali prije bih rekao da je to bila samodetonacija kao da je dizel, nego li naznaka da je jako blizu da sastavi.

@Mirko

Guglajuci kasnije shvatio sam da je motor prilicno smece, ako cemo posteno govoriti. Blok je ravan 100%, samo se glava pokrivila i to kvalitetno, sarafi su takodjer uzeti novi, i ne pretjerujes, ima u njima brat bratu pola metra. Stari su se bili istegli od temperature, i nisu se naravno mogli fino zavrnuti, uzeti novi i zavrnuti moment kljucem postujuci sve propise.

@2001

Mora da si i ti nekada bio vlasnik strasne K masine. :D
Mirko S Kojotovski

#861 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mirko S Kojotovski »

Ne znam druze sta da ti kazem. Ti motori su generalno odlicni prvih godina ili ako se auto redovno odrzava. Dobri na potrosnji, lagani, brzi itd. Problem je kada dodju godine, pocnu curiti hladnjaci, razna crijeva, vodene pumpe itd. Oni se vrlo lako pregriju i onda imas veliki problem.
Zaista mu jedino mogu preporuciti da to odmah prodaje, cim ga upalite.

Usput, ako mu ispane sansa da kupi ili 2.0 benzinac ili 2.0 dizel neka se tu ne dvoumi. To su odlicna auta, sada izuzetno jeftina.
Dizel galami k'o Fap ali je najstedljivije auto koje sam ikada imao i svi ljudi koji su imali auta sa tim motorima su bili izuzetno zadovoljni.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#862 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

da je zeznuo s razvodnikom dobio bi pucanje u usisu/izduvu-....
esso_sa

#863 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

NediM17 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:ulje bi moralo postici pritisak ,ako verglate bez svjecica 20 sec,tako da hidropodizaci nisu....tesko verglanje je uzrok neotvaranja ventila u slucaju koji si opisao,ne vidim drugi problem...
Prije svega hvala na odgovoru.

Ma ulje i postigne pritisak, ugasi lampicu cim se vergla par sekundi, ali postoji li ikakva mogucnost da ga treba dobro izvrtiti da izbije zrak iz hidropodizaca? Ako su hidropodizaci kako treba, sta onda moze biti drugi uzrok neotvaranja ventila, bregaste izgledaju jako dobro.

Mada meni je ta prica sa neotvaranjem ventila sumnjiva, akumulator mi je sumnjiv, kontam kad su svjecice zavrnute mora sabiti zrak u cilindru, a nema kuveta a onako kad je sve odvrnuto to nije problem, a licno sam vidio u kako prasina goriva ulazi u cilindar, tako da mi ne stoji ta prica da se ventili ne otvaraju, makar usisni, jer da ih ne otvori nikada ne bi vidio gorivo u cilindru.

Je li moguce da je nesto zeznuo na razvodnoj kapi paljenja, pa da iskra kasni/rani u odnosu za strcanje dizne? Bilo je i par naznaka paljenja, ali prije bih rekao da je to bila samodetonacija kao da je dizel, nego li naznaka da je jako blizu da sastavi.

@Mirko

Guglajuci kasnije shvatio sam da je motor prilicno smece, ako cemo posteno govoriti. Blok je ravan 100%, samo se glava pokrivila i to kvalitetno, sarafi su takodjer uzeti novi, i ne pretjerujes, ima u njima brat bratu pola metra. Stari su se bili istegli od temperature, i nisu se naravno mogli fino zavrnuti, uzeti novi i zavrnuti moment kljucem postujuci sve propise.

@2001

Vezano za akumulator, na 2 auta mi se desilo da normalno vergla al' nece da upali da ga ubijes. Kad prestanes verglati, pukne iz auspuha. Jednom je cak upalio tek kad sam pustio kljuc i prestao verglati :-) Na kraju ispalo da je akumulator crkao, iako je imao snage da vrti alnaser... Prilikom verglanja je previse padao napon tako da nije ostajalo dovoljno za elektroniku/paljenje. Novi akumulator i sastavi auto na pola kljuca...

Sto se tice tih hidropodizaca , nemam nikakvog iskustva sa Roverom ali malo mi je nevjerovatno da ne moze bar malo otvoriti ventile sa potpuno praznim hidropodizacima... A trebalo bi i da ih je bar malo napunio dok ste verglali...
Rekao si da nisu bili zakaceni pojedini senzori - zakacite ih pa probajte. Posebno ovaj sto daje signal temperature rashladne tecnosti... Dosta elektronika koristi taj senzor da odredi kolicinu goriva za ubrizgavati a kada ga otkacis, obicno imas scenario da dizne pocnu zaljevati motor gorivom i nema sanse da upalis... Ali i to se lako vidi (mokre svjecice, smrdi benzin iz auspuha...)
Ima li taj motor senzore polozaja bregastih/radilice ? Provjerite i te konekcije ako ih ima

Tesko verglanje moze biti i ako majstor nije dobro ufazio motor. Previse rani ugao paljenja moze prilicno otezati verglanje ali tada obicno bude i pucanja, sto bitanga vec rece
Last edited by esso_sa on 08/01/2015 09:16, edited 1 time in total.
esso_sa

#864 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

EDIT: dupli
Kataklinger

#865 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Kataklinger wrote:Znači u procesu sam kupovine auta. Najvjerovatnije Golf 5, a možda se omakne i Peugeot 308. Dakle, treba mi savjet na šta najviše da obratim pažnju prilikom kupovine? Planiram svakako odvesti prije kupovine u ovlašteni servis na dijagnozu i fizički pregled.
MoRel savjet? :D
johntra

#866 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

esso_sa

#867 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Kataklinger wrote:
Kataklinger wrote:Znači u procesu sam kupovine auta. Najvjerovatnije Golf 5, a možda se omakne i Peugeot 308. Dakle, treba mi savjet na šta najviše da obratim pažnju prilikom kupovine? Planiram svakako odvesti prije kupovine u ovlašteni servis na dijagnozu i fizički pregled.
Kod Golfa, pored standardnih pregleda (jel slupan, kilometraza, na sta lici unutra) obrati paznju na trap. Prednji i zadnji seleni. Svaki normalan majstor kod kojeg odvuces auta na pregled ce bit u stanju da to fino pregleda.

Sto se motora tice, nisi napisao koji te zanima ali pretpostavljam da hoces dizela. 1.9 TDI motori nisu pretjerano bolesljivi, pregledaj standardno : rad dizni, stanje turbine.
2.0 TDI su malo bolesljiviji u odnosu na 1.9. Glavna mana : glava motora. Nizak nivo rashladne tekucine, tesko paljenje ujutro pri tome praceno bijelim dimom, bjezi od njega - glava pukla
Dizne takodjer mogu biti problem a to se moze provjeriti i na dijagnostici

Na oba motora obratiti paznju na bregaste - ako klepece, nemiran rad, bregasta/e su vjerovatno kaput.
I naravno, plivajuci zamajac. Klepetanje pod haubom, vibracije na papucici kvacila, strese se ko lud kada ga palis/gasis... to su neki od simptoma crknutog zamajca.
ado-šampion

#868 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Kataklinger wrote:
Osim onoga sto ti je vec receno, ove savjete ces dobiti od vlasnika navedenih auta samo ili onih koji su im bliski.

Ja ti mogu reci sto se tice Pezoa 308, ako kupujes iz pouzdane kuce i nije presao preko 150 k, samo povedi dobrog majstora sa sobom i ne brini. Iz druge ruke ti mogu reci da najvise paznje treba obratiti na zamajanac kod HDI jer je to najskuplja stavka. To ce svakako svaki dobar majstor odmah prepoznati, ako ima problema. Druga stvar je FAP filter, koji nemaju svi HDI (pisalo se ovdje o tome). Ako ima i to treba dobro provjeriti. Treca stvar, znam dva Pezoa 308 koja su kupljena otprilike u isto vrijeme, oba 5 godina stara, oboma je brzo riknuo akumulator. To nije neki trosak (oko 150 KM) i svakako se mijenja, ali nezgodno je sto je u oba slucaja bukvalno odjednom otkazao usred ljeta, ne moze zaverglati, ne mozes ni vrata zakljucati (ne radi centralna).

U oba slucaja ako kupujes da je ocuvano i (ovo podvlacim) odrzavano i da nije puno preslo (prevedeno ako ne gledas da uzmes za sto manje para), ni s jednim ni drugim ne bi trebao imati nekih vecih problema, sve dok izbjegavas 2.0 TDI kod Golfa.

Ako gledas da prodjes sa sto manje para, uzimas auta s velikim kilometrazama i upitnom historijom servisa, tad mozes ocekivati svakakve troskove. Primjer kolega nedavno uzeo 308 HDI, naoko ko nov, isto gledao da jeftinije prodje, nije proslo mjesec dana rikavela turbina.
NediM17

#869 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

@Mirko, Bitanga, Eso

Akumulator je ostavljen preko noci da se puni, jutros stavljen i auto upali iz prve, nakon toga pokopcana sva ostala elektronika, spakovani svi senzori, namontiran rashladni sistem i sve fercera kako treba.

Jedino jos klepecu hidropodizaci, ali znam da su na mom auto nakon zamjene gumica ventila (skidana glava) klepetali jos narednih 100km, tako da mislim sto majstori kazu da ce to nadoci u voznji :mrgreen: , i postoje neka sitna curkanja rashladnog sistema, kada se to rijesi auto je zavrsen.

Hvala vam svima na pomoci i savjetima.
akcija007

#870 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by akcija007 »

Koji je dobar servis za Reno u Sarajevu ?
Znam za Edvina na Stupu ali ne radi subotom/vikendom a radnim danima ne mogu...
2001

#871 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 2001 »

NediM17 wrote:
@2001

Na svu sreću nisam ja, nego kolega. Zamalo čovjek da fasuje šećer zbog Rover-a.
Čim ga se, na jedvite jade nekako riješio, nalazi preko noći postali uredni! :D

Hajd' nek' si ti riješio problem. ;-)
esso_sa

#872 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

akcija007 wrote:Koji je dobar servis za Reno u Sarajevu ?
Znam za Edvina na Stupu ali ne radi subotom/vikendom a radnim danima ne mogu...
062/341-263, Nera :thumbup:
direstraits0078

#873 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Lokacija? Gdje je radio Nera prije?
NediM17

#874 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

2001 wrote:
NediM17 wrote:
@2001

Na svu sreću nisam ja, nego kolega. Zamalo čovjek da fasuje šećer zbog Rover-a.
Čim ga se, na jedvite jade nekako riješio, nalazi preko noći postali uredni! :D

Hajd' nek' si ti riješio problem. ;-)
I ovaj je od mog kolege isto, nije moj. Valjda ce mu sada napokon biti uredan. :D
van Basten

#875 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by van Basten »

nigdje ne mogu naći temu o lakiranju auta, pa da priupitam ovdje, valjda me neko usmjeri na pravo mjesto ako ništa:
Malo sam zagrebao auto na parkingu, zadnja desna vrata malo ulubljena i solidno zaparničena. gdje bi to bilo najbolje popraviti u Sarajevu i bližoj okolini, i koliko bi me cca moglo doći to zadovoljstvo?
Post Reply