Ovako, nije moja slika nego od momka sa drugog foruma, sto se tice kamere ne znam da li je jos uvijek na istoj lokaciji ali ovo je slikano na autoputu, na ulazu u Banja Luku iz pravca Gradiske 600-700 m od prijedorske petlje. Raspravljali smo vec jednom ko je napravio prekrsaj itd. ovo S1 sigurno oznacava smijer a T1 traku. Uglavnom Astra je dobila kaznu posto je isla 102km/hquasar wrote:Dva pitanja. Gdje je ovo i gdje na slici pise jeli astra ili focus u prekrsaju?
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ady88
#851 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
-
GTR R34
#852 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Slika na 61 km/h vec duze vremena.Onaj kod Ekononomske slike na 51 Km / h . Ja koliko znam da mozes voziti 10 Km/h vise od predvidjenog (tako mi je instruktor rekao).U nasem slucaju: ako kamera slika na 61 Km/h ( kod Marsalke / kampusa ),onda je ogranicenje 50.( ima negdje znak u blizini kamere ).
- quasar
#853 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ma nema. Sad je opet znak 60 i kod ekonomske i kod marsalke.1402 wrote:Slika na 61 km/h vec duze vremena.Onaj kod Ekononomske slike na 51 Km / h . Ja koliko znam da mozes voziti 10 Km/h vise od predvidjenog (tako mi je instruktor rekao).U nasem slucaju: ako kamera slika na 61 Km/h ( kod Marsalke / kampusa ),onda je ogranicenje 50.( ima negdje znak u blizini kamere ).
-
GTR R34
#854 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Pa znaci po tom bi sada trebao da slika na 71 ?
- quasar
#855 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Po tom bi trebalo. Po zakonu je sad 50 ogranicenje, gdje znakom nije drugacije regulisano. Sad ima znak (bio je i prije pa ih nije sprecavalo) ponovo postavljen. Kako mi se cini na svakom raskrscu ima taj znak 60, cijelom duzinom ul.Zmaja od Bosne i bul.M.Selimovica.1402 wrote:Pa znaci po tom bi sada trebao da slika na 71 ?
-
GTR R34
#856 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ukoliko je znakom i zakonom predvidjeno ogranicenje je 50 ,a ukoliko ne postoji znak ogranicenje je 60 u gradskoj zoni
- quasar
#857 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
zakonom je predvidjeno 50 u naselju, osim ako nije znakom drugacije odredjeno.
- Ateista
#858 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ady88 wrote:Stavljao sam ja nekad sliku ali ne mogu je sad naci na ovoj temi, uglavnom ima astra na njoj i sve fino pise koliko si isao, koja traka, ogranicenje itd. ali ne mogu naci ima dosta postova ovdje ko ce se vracati, ako naletim stavim opetAteista wrote:Ima li neko pravu sliku, bas me zanima?respo wrote:jeste isjecena opet uzmi i taj dio opet si ti od senzora bar 2-3 metra jos gore ili dole zavisi na kojoj si strani
pa leca bi trebala biti fish eye da bi te uhvatila
edit:
Samo kliknite na link i otvorit ce vam veliku sliku u novom tab-u![]()
http://www.postavi.com/?di=4132005797415
Hvala za sliku.
Ako ovako hvata i onaj kod aerodroma, onda tesko da moze onaj fazon pomoci.
Naravno, ovdje su 4 trake pa ne mora znaciti da kamera hvata isto, ovdje mora da bi sve uhvatio, kod aerodromskog vjerovatno ne mora.
- Ateista
#859 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Promijenili su ogranicenje kod ekonomske, vise nije 40 nego 60, sto znaci da bi trebao da slika na 71.1402 wrote:Slika na 61 km/h vec duze vremena.Onaj kod Ekononomske slike na 51 Km / h . Ja koliko znam da mozes voziti 10 Km/h vise od predvidjenog (tako mi je instruktor rekao).U nasem slucaju: ako kamera slika na 61 Km/h ( kod Marsalke / kampusa ),onda je ogranicenje 50.( ima negdje znak u blizini kamere ).
Kod marsalke ima znak za 60, tako da bi morao slikati isto tako na 71.
Prije je tolerancija bila 20 km/h pa je slikao tek na 81.
-
suljke
#860 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Bio je jedan kratak period kad su bile izmjene u zakonu, kad je brzina ogranicena u naseljenom mjestu na 50 km/h a nije bilo znaka ogranicenja na 60 km/h tad su prekrsajni nalozi dolazili vec na 61 km/h ( to je trajalo mozda dva mjeseca) vec godinu i vise nalozi idu na 71 km/ h. Govorim o radaru kod Marsalke.
- quasar
#861 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Tako sam i ja shvatio iz informacija nadleznih tijela. Samo sto sam ja bio sretnika p za prvih 7 dana vazenja novih propisa (3-10. jula) tri puta slikan.suljke wrote:Bio je jedan kratak period kad su bile izmjene u zakonu, kad je brzina ogranicena u naseljenom mjestu na 50 km/h a nije bilo znaka ogranicenja na 60 km/h tad su prekrsajni nalozi dolazili vec na 61 km/h ( to je trajalo mozda dva mjeseca) vec godinu i vise nalozi idu na 71 km/ h. Govorim o radaru kod Marsalke.
Platih 120 KM kazne, sto me svrstava u grupu vozaca koji su opsta opasnost na cesti...
- Ateista
#862 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne mogu tvrditi 100%, ali cini mi se da je dosta raje koji su se javljali na samom pocetku ove teme dobilo kazne zbog manjih prekoracenja od 61 i slicno, a da je jos tad bio znak da je ogranicenje 60.suljke wrote:Bio je jedan kratak period kad su bile izmjene u zakonu, kad je brzina ogranicena u naseljenom mjestu na 50 km/h a nije bilo znaka ogranicenja na 60 km/h tad su prekrsajni nalozi dolazili vec na 61 km/h ( to je trajalo mozda dva mjeseca) vec godinu i vise nalozi idu na 71 km/ h. Govorim o radaru kod Marsalke.
- Ateista
#863 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
quasar wrote:Tako sam i ja shvatio iz informacija nadleznih tijela. Samo sto sam ja bio sretnika p za prvih 7 dana vazenja novih propisa (3-10. jula) tri puta slikan.suljke wrote:Bio je jedan kratak period kad su bile izmjene u zakonu, kad je brzina ogranicena u naseljenom mjestu na 50 km/h a nije bilo znaka ogranicenja na 60 km/h tad su prekrsajni nalozi dolazili vec na 61 km/h ( to je trajalo mozda dva mjeseca) vec godinu i vise nalozi idu na 71 km/ h. Govorim o radaru kod Marsalke.
Platih 120 KM kazne, sto me svrstava u grupu vozaca koji su opsta opasnost na cesti...
Ja sam jos dok je tolerancija bila 20 i dok je kamera bila samo kod RTV-a, za svaki slucaj usporavao na brzinu koliko je ogranicenje. Jednom sam morao da se odvojim od vozacke mjesec dana jer me uhvatila kamera u Binjezevu, sto je najgore i tad sam znao za tu kameru ali je u tom trenutku nisam skontao, i uhvatila me na 91...
- quasar
#864 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Cim im je zakon prosao u parlamentu odmah su nariktali kamere, a nisu skinuli znakove i onda su nekih 20-tak dana lovili, pravdajuci se da je zakon jasan i da je ogranicenje 50.Ateista wrote:Ne mogu tvrditi 100%, ali cini mi se da je dosta raje koji su se javljali na samom pocetku ove teme dobilo kazne zbog manjih prekoracenja od 61 i slicno, a da je jos tad bio znak da je ogranicenje 60.suljke wrote:Bio je jedan kratak period kad su bile izmjene u zakonu, kad je brzina ogranicena u naseljenom mjestu na 50 km/h a nije bilo znaka ogranicenja na 60 km/h tad su prekrsajni nalozi dolazili vec na 61 km/h ( to je trajalo mozda dva mjeseca) vec godinu i vise nalozi idu na 71 km/ h. Govorim o radaru kod Marsalke.
Cuo sam da je preko 12.000 naloga izdato u tom periodu. sto je vise nego za cijelu godinu prije. E onda su skinuli znakove nekih 10 dana i onda su ih vratili jer kao ljudi naglo koce zbog kamera i ugrozavaju saobracaj, pa onda su najednom opet znakovi postali stariji od zakona.
Uglavnom, cilj je bio zgrnuti lovu, sto smo mi znali i prije toga.
- respo
#865 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
upravo 4 trake i odmah veci radijus koji hvata jer vidis gdje bi bila astra da je bio u krajnjoj traci skoro pa se ne bi vidioAteista wrote:![]()
![]()
Hvala za sliku.
Ako ovako hvata i onaj kod aerodroma, onda tesko da moze onaj fazon pomoci.
Naravno, ovdje su 4 trake pa ne mora znaciti da kamera hvata isto, ovdje mora da bi sve uhvatio, kod aerodromskog vjerovatno ne mora.
volio bi vidjeti sliku gdje imaju dvije trake
jer sam siguran da je manji radijus i da te ne moze uhvatiti kad ides suprotnom stranom
- Ateista
#866 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ma inace je to jedini cilj ovih kamera, gdje stvarno hoce da se smanji brzina postave lezece policajce.quasar wrote:Cim im je zakon prosao u parlamentu odmah su nariktali kamere, a nisu skinuli znakove i onda su nekih 20-tak dana lovili, pravdajuci se da je zakon jasan i da je ogranicenje 50.Ateista wrote:Ne mogu tvrditi 100%, ali cini mi se da je dosta raje koji su se javljali na samom pocetku ove teme dobilo kazne zbog manjih prekoracenja od 61 i slicno, a da je jos tad bio znak da je ogranicenje 60.suljke wrote:Bio je jedan kratak period kad su bile izmjene u zakonu, kad je brzina ogranicena u naseljenom mjestu na 50 km/h a nije bilo znaka ogranicenja na 60 km/h tad su prekrsajni nalozi dolazili vec na 61 km/h ( to je trajalo mozda dva mjeseca) vec godinu i vise nalozi idu na 71 km/ h. Govorim o radaru kod Marsalke.
Cuo sam da je preko 12.000 naloga izdato u tom periodu. sto je vise nego za cijelu godinu prije. E onda su skinuli znakove nekih 10 dana i onda su ih vratili jer kao ljudi naglo koce zbog kamera i ugrozavaju saobracaj, pa onda su najednom opet znakovi postali stariji od zakona.
Jel' to znaci da sad kamera kod Marsalke slika na 71?
- quasar
#867 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
To ne znam pouzdano, ali sudeci po znakovima, trebalo bi da je tako.
-
mahalas505
#868 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Jesi li ti siguran ovo za znakove? Zar zakon ne kaze da znak ima prioritet od opceg ogranicenja?quasar wrote:Cim im je zakon prosao u parlamentu odmah su nariktali kamere, a nisu skinuli znakove i onda su nekih 20-tak dana lovili, pravdajuci se da je zakon jasan i da je ogranicenje 50.
- chuchumbamayumbe
#869 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Mene jedino handri ona na Lukavičkoj i u Binježevu, tamo se može vrlo lako voziti iznad 60-70, normalno. Tu malo pripazim da me ne ponese iznad ograničenja/tolerancije.
Za ostale kamere po gradu što pecaju pojedince...ja ne znam da li vi uvijek negdje žurite ili volite brzo da vozite, ali 55-60-65km/h po gradu je mjera, osim ako nećeš da se trkaš od semafora do semafora, pa čekaš da se upali zeleno.
Uvijek sebe uhvatim u razmišljanju kako vozim taman onoliko koliko treba kroz grad (oko 60km/h) i uopšte nema potrebe da vozim nešto brže, a pogotovu da se glupiram kao pojedinci.
Za ostale kamere po gradu što pecaju pojedince...ja ne znam da li vi uvijek negdje žurite ili volite brzo da vozite, ali 55-60-65km/h po gradu je mjera, osim ako nećeš da se trkaš od semafora do semafora, pa čekaš da se upali zeleno.
Uvijek sebe uhvatim u razmišljanju kako vozim taman onoliko koliko treba kroz grad (oko 60km/h) i uopšte nema potrebe da vozim nešto brže, a pogotovu da se glupiram kao pojedinci.
- Ateista
#870 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Kad uhvatis dobar zeleni val, moze se normalno voziti i po 80-90 na glavnoj, pogotovo na nekim dijelovima, ne moras se uopste trkati. Isto tako, zna se desiti da nekoliko auta pegla pa da moras pozuriti da stignes na zeleno i slicno.chuchumbamayumbe wrote:Mene jedino handri ona na Lukavičkoj i u Binježevu, tamo se može vrlo lako voziti iznad 60-70, normalno. Tu malo pripazim da me ne ponese iznad ograničenja/tolerancije.
- quasar
#871 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Siguran. Stajao znak 60 kod Mevlida sve do pola jula. Pa ga skinuli, pa opet vratili. Tvrdili da ne mogu stici da skinu sve znakove i da oni ne vaze. I onda se predomislili nakon mjesec-dva. Ma luda kuca. Ko je htio da se na sudu bode, mogao je pokusati. Ali i to se placa.mahalas505 wrote:Jesi li ti siguran ovo za znakove? Zar zakon ne kaze da znak ima prioritet od opceg ogranicenja?quasar wrote:Cim im je zakon prosao u parlamentu odmah su nariktali kamere, a nisu skinuli znakove i onda su nekih 20-tak dana lovili, pravdajuci se da je zakon jasan i da je ogranicenje 50.
nakon toga, bilo je saopstenje da ce glavna ulica biti podignuta na 60 radi vece frekvencije saobracaja i da ce u tom smislu biti opet postavljeni znakovi na svim raskrsnicama, kako i danas stoje.
Da sam siguran, jesam, koliko covjek moze biti siguran u nesto sto je cuo prije godinu dana.
- chuchumbamayumbe
#872 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Hmm, ja ne znam koji ti zeleni val ganjaš, ali ja krenem sa Čaršije, mislim da stanem tek kod TV-a (ako je srednja gužva). Mnogo puta sam vozio rano ujutro, kada nema nikoga, 60km/h, do Ilidže se ide, 'ladno.Ateista wrote:Kad uhvatis dobar zeleni val, moze se normalno voziti i po 80-90 na glavnoj, pogotovo na nekim dijelovima, ne moras se uopste trkati. Isto tako, zna se desiti da nekoliko auta pegla pa da moras pozuriti da stignes na zeleno i slicno.chuchumbamayumbe wrote:Mene jedino handri ona na Lukavičkoj i u Binježevu, tamo se može vrlo lako voziti iznad 60-70, normalno. Tu malo pripazim da me ne ponese iznad ograničenja/tolerancije.
Može se voziti i 120-140km/h, pogotovu na nekim dijelovima, ali zaista nema potrebe. Ti idi tom brzinom sa Čaršije, ja idem 60km/h, na Alipašno stižeš max 3 minute prije.
- respo
#873 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
sto se tice zelenog vala znam da idem normalno sve do c vile i da moram poslije c vile ubrzati da bi skrenuo lijevo na otoci doduse tu me kaci semafor nevezan za pravo al jedino tako mogu uhvatiti "zeleni val" da ne cekam jedno crveno bezveze
a tako je i na ostalim raskrsnicama koje otvaraju zajedno zeleno
dok je na c vili drugacije zeleno zatvaraju zajedno
- Ateista
#874 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Recimo ako se ukljucis na glavnu iz neke druge ulice, onda moras dobro ubrzati da te ne uhvati crveno.chuchumbamayumbe wrote:Hmm, ja ne znam koji ti zeleni val ganjaš, ali ja krenem sa Čaršije, mislim da stanem tek kod TV-a (ako je srednja gužva). Mnogo puta sam vozio rano ujutro, kada nema nikoga, 60km/h, do Ilidže se ide, 'ladno.Ateista wrote:Kad uhvatis dobar zeleni val, moze se normalno voziti i po 80-90 na glavnoj, pogotovo na nekim dijelovima, ne moras se uopste trkati. Isto tako, zna se desiti da nekoliko auta pegla pa da moras pozuriti da stignes na zeleno i slicno.chuchumbamayumbe wrote:Mene jedino handri ona na Lukavičkoj i u Binježevu, tamo se može vrlo lako voziti iznad 60-70, normalno. Tu malo pripazim da me ne ponese iznad ograničenja/tolerancije.
Može se voziti i 120-140km/h, pogotovu na nekim dijelovima, ali zaista nema potrebe. Ti idi tom brzinom sa Čaršije, ja idem 60km/h, na Alipašno stižeš max 3 minute prije.
Kad sam govorio o guzvi, mislim da nisam dobro objasnio, desi se da neko vrijeme moram pravo sporo voziti zbog guzve i kad se uspijem probiti onda treba malo nagaziti da stignem na zeleno.
Isto tako, u bilo kojoj varijanti kada prodjes pred na zeleno malo prije nego sto se upali crveno, onda mozes voziti nesto brze neko vrijeme i hvatati fino zeleno, a nije poenta stici par minuta prije (osim nekad kad bas zuris), to je stvar ćeifa.
- Ateista
#875 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Taj semafor na otoci, kad se ide iz pravca ilidze, je prava zamka.respo wrote:sto se tice zelenog vala znam da idem normalno sve do c vile i da moram poslije c vile ubrzati da bi skrenuo lijevo na otoci doduse tu me kaci semafor nevezan za pravo al jedino tako mogu uhvatiti "zeleni val" da ne cekam jedno crveno bezveze
Prekida zeleni val i tjera te da ubrzas, a ima kamera,
Pravo je nezgodno kad moram ubrzati da stignem na zeleno, a opet usporiti pred sam semafor zbog kamere, i jos paziti da me ne zakaci crveno isto zbog kamere.