ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
moranadruga

#851 Re: ZOBS

Post by moranadruga »

cappy_tempo wrote:zna li neko provjereno da li policajac kad javi preko motorole tablice moze saznati jel saobracajna predata za registraciju ili oni samo imaju kad je istekla registracija? maloprije su me zaustavili i imam sve papire osim saobracajne koja je ostavljena u auto kuci da se zavrsi registracija. proslo 15 dana i nista od saobracajne. policajac preko motorole zvao stanicu,rekao tablicu i javljaju mu da nema zahtjeva za registraciju uopste i da je istekla registracija. eh sad jel onaj tamo usao u jedan dio podataka ili on ne moze vidjeti jel ima ili nema zahtjev za registracijom?
imaju sve podatke,ako si predao pa ceka radi kazne i to znaju.vidi ti sa agencijom ako si odradio.....
ako nisi ide kazna. :D
radio_sa

#852 Re: ZOBS

Post by radio_sa »

Imam kaznu za prekoračenje brzine u Tuzli i parkiranje u Sarajevu.

Zanima me kako se popunjava polje budžetska organizacija.

Po netu sam tražio, ali nisam uspio naći ?
kakavdanakneiskustvu

#853 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

radio_sa wrote:Imam kaznu za prekoračenje brzine u Tuzli i parkiranje u Sarajevu.

Zanima me kako se popunjava polje budžetska organizacija.

Po netu sam tražio, ali nisam uspio naći ?

mislim da za kaznu u sarajevu treba upisati sedam devetki,za tuzlu ne znam
klixo

#854 Re: ZOBS

Post by klixo »

Treba mi mala pomoc...

Ovako , prije 2 godine kad sam trebao podici vozacku izlistali su mi par kazni medju kojima je i kazna od opstinskog suda(100km).Prilikom podizanja vozackoj "ljubaznoj" gospodji koja radi za salterom predam uplatnice(milion puta ih provjerio , znaci ne moze biti pogresan broj racuna,poziv na broj i sl.) i podignem vozacku.Nedavno polozim C kategoriju predam za novu vozacku kad opet stoji kazna stara 2 godine od opstinskog suda :shock: ... Sta uraditi u ovom slucaju ? Kazna 1000% placena jer nisam mogao podici vozacku koja je izdata 3 mjeseca poslije.
kakavdanakneiskustvu

#855 Re: ZOBS

klixo wrote:Treba mi mala pomoc...

Ovako , prije 2 godine kad sam trebao podici vozacku izlistali su mi par kazni medju kojima je i kazna od opstinskog suda(100km).Prilikom podizanja vozackoj "ljubaznoj" gospodji koja radi za salterom predam uplatnice(milion puta ih provjerio , znaci ne moze biti pogresan broj racuna,poziv na broj i sl.) i podignem vozacku.Nedavno polozim C kategoriju predam za novu vozacku kad opet stoji kazna stara 2 godine od opstinskog suda :shock: ... Sta uraditi u ovom slucaju ? Kazna 1000% placena jer nisam mogao podici vozacku koja je izdata 3 mjeseca poslije.

ako je sudska kazna odneseš uplatnicu,valjda si ostavio sebi jedan primjera,na sud
klixo

#856 Re: ZOBS

Post by klixo »

Nazalost , nisam ostavio uplatnicu ,medjutim ... Danas sam platio sve kazne osim te od opstinskog suda i podigao vozacku.
kakavdanakneiskustvu

#857 Re: ZOBS

klixo wrote:Nazalost , nisam ostavio uplatnicu ,medjutim ... Danas sam platio sve kazne osim te od opstinskog suda i podigao vozacku.

:thumbup:
Nostromo

#858 Re: ZOBS

Post by Nostromo »

Dobio sam "izvod iz registra novcanih kazni" :-(
Da li mi neko moze reci sta su slijedeci prekrsaji:

239.1.7 ZOOBS - 16.11.2010
238.1.7a ZOOBS - 30.12.2010

Kada pogledam vazeci uakon, to su kazne zbog prespore voznje, te zbog naglog i glasnog pokretanja vozila ??!!

Hvala!
kakavdanakneiskustvu

#860 Re: ZOBS

Nostromo wrote:Dobio sam "izvod iz registra novcanih kazni" :-(

Kada pogledam vazeci uakon, to su kazne zbog prespore voznje, te zbog naglog i glasnog pokretanja vozila ??!!

Hvala!

oba prekršaja su koliko ja znam zbog prekoračenja brzine,prvi je vjerovatno zbog prekoračenje brzine od 10 -20 km/h iznad ograničenja,drugi čini mi se zbog prekoračenja brzine od 20-30 km/h iznad ograničenja,nisam sto posto siguran ali mislim da je to to
shandrprcSA

#861 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

Nostromo wrote:Dobio sam "izvod iz registra novcanih kazni" :-(

Hvala!
7) vozač koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pričinjava smetnje normalnom odvijanju saobraćaja (član 43. stav (2));
7a) vozač koji se vozilom na putu u naselju krece brzinom koja je 10-20 km/h veca od dozvoljene, odnosno vozač koji se vozilom na putu van naselja krece brzinom koja je od 20-30 km/h veca od dozvoljene (član 44. i član 46. st. (1) i (2));
r_faruk

#862 Re: ZOBS

Post by r_faruk »

gdje mogu naci ZOBS?
nasao sam ovaj, http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Zakon ... racaja.pdf
medjutim, je li vazeci ili nije..... malo sam se izgubio u svim dopunama i izmjenama.....

koji je konacni :)
Son1

#863 Re: ZOBS

Post by Son1 »

Danas idiot zaboravio da je subota :lol: i prodjem kros Vils.
Policajac, koji je u najmanju ruku izgledao i ponasao se kao da sam mu zaklao dojence na spavanju mi je napisao kaznu, a na moje pitanje sta da ocekujem da mi dodje, kaze prekrsajni nalog nepostivanje saobracajnog znaka i pojas (dabogda ga zavezali :D ).
Nisam dobio nikakav papir, pa je l' neko zna jesu l' to kazne 2x40 (ja koliko se sjecam, trebalo bi da je po 40 KM)?
Nije mi se dalo da se dodatno peglam sa njim i ulazim u neku diskusiju, pa je l' zna neko?

Hvala unaprijed :)
kakavdanakneiskustvu

#864 Re: ZOBS

Son1 wrote:Danas idiot zaboravio da je subota :lol: i prodjem kros Vils.
Policajac, koji je u najmanju ruku izgledao i ponasao se kao da sam mu zaklao dojence na spavanju mi je napisao kaznu, a na moje pitanje sta da ocekujem da mi dodje, kaze prekrsajni nalog nepostivanje saobracajnog znaka i pojas (dabogda ga zavezali :D ).
Nisam dobio nikakav papir, pa je l' neko zna jesu l' to kazne 2x40 (ja koliko se sjecam, trebalo bi da je po 40 KM)?
Nije mi se dalo da se dodatno peglam sa njim i ulazim u neku diskusiju, pa je l' zna neko?

vjerovatno dvije kazne za dva prekršaja
goran16v

#865 Re: ZOBS

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote:

Oni mogu sabirati 40+40 ali mogu izreci i objedinjenu kaznu od npr. 60 KM. Sta bi mene brinulo je to sto nisi na licu mjesta dobio Prek. nalog za ta 2 prekrsaja nego ce stici naknadno, sto moze znaciti da te salje sudiji za prekrsaje, sto opet moze znaciti trocifrenu kaznu i kakve sankcije.
Son1

#866 Re: ZOBS

Post by Son1 »

Po kom osnovu me moze poslati sudiji za prekrsaje s obzirom da su ipak lakši prekrsaji?
Vjerujem da mi to moze uraditi, jer je bio vrlo bezobrazan, a uz to jos i nista nije htio da mi kaze.
Tu trocifrenu kaznu ne bih prihvatio, pa me zanima sta se radi u slučaju neplacanja?
Da li vazi isto kao i za ove "obicne" kazne, da obaveze moram izmiriti prije registracije (kao uslov).
kakavdanakneiskustvu

#867 Re: ZOBS

goran16v wrote:

Oni mogu sabirati 40+40 ali mogu izreci i objedinjenu kaznu od npr. 60 KM. Sta bi mene brinulo je to sto nisi na licu mjesta dobio Prek. nalog za ta 2 prekrsaja nego ce stici naknadno, sto moze znaciti da te salje sudiji za prekrsaje, sto opet moze znaciti trocifrenu kaznu i kakve sankcije.

ne vjerujem da ga može poslati sudiji za prekršaje,građani sami traže sudsko odlučivanje,bar koliko ja znam,možda policajac kod sebe nije imao prek. nalog
kakavdanakneiskustvu

#868 Re: ZOBS

Son1 wrote:Po kom osnovu me moze poslati sudiji za prekrsaje s obzirom da su ipak lakši prekrsaji?
Vjerujem da mi to moze uraditi, jer je bio vrlo bezobrazan, a uz to jos i nista nije htio da mi kaze.
Tu trocifrenu kaznu ne bih prihvatio, pa me zanima sta se radi u slučaju neplacanja?
Da li vazi isto kao i za ove "obicne" kazne, da obaveze moram izmiriti prije registracije (kao uslov).

sve su kazne iste,ako se ne slažeš sa nekom,tražiš sudsko odlučivanje
goran16v

#869 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Son1 wrote:Po kom osnovu me moze poslati sudiji za prekrsaje s obzirom da su ipak lakši prekrsaji?
Ja ne znam da li je jos uvijek tako ali nekad su 2 istovremena preksaja bez obzira na tezinu bila tzv preksraj u stjecanju za koji se automatski pokretao prekrajni postupak, a ne mandatna kazna.
Ako ti stigne nalog na cifru koju ne zelis da prihvatis (bilo 40 ili 400) u roku od 8 dana otkad ti je nalog dostavljen (ovdje treba obratiti paznju jer ne moras uvijek potpisati da bi nalog bio dostavljen) mora potpisati da ne prihvatas kaznu nego trazis sudsko odlucivanje i jednu kopiju tog naloga dostaviti sudu. Vjerujem da i u slucaju neplacanja vece kazne neces moci reg. auto ili produziti reg. na svoje ime i navodno izvaditi pasos.
Sve u svemu, ja nagadjam jer mi je cudno sto nisi odmah dobio nalog.
goran16v

#870 Re: ZOBS

Post by goran16v »

ne vjerujem da ga može poslati sudiji za prekršaje,građani sami traže sudsko odlučivanje,bar koliko ja znam,možda policajac kod sebe nije imao prek. nalog

Gradjani mogu da traze sudsko odlucivanje ukoliko se ne slazu sa sankcijom koju je izrekao MUP, ali mislim da se za teze prekrsaje koji znace vise kazne i sankcije nalog ne pise odmah nego stigne naknadno. Takodjer, mislim da policajac/MUP za teze preksaje automatski salje sudiji.
Son1

#871 Re: ZOBS

Post by Son1 »

I meni to nije jasno, te sam ga zbog toga i pitao.
On je uzeo moje podatke i zapisao ih u blok, a mislim da je razlog sto nisam dobio prekrsajni nalog, to sto ih on jednostavno nije ni imao kod sebe (Da li je ovo uopste moguce?)
Mislim da je on tu za obezbjedjenje Vilsa :? i da nije tu ta regulise saobracaj (u smislu da zaustavlja sad npr tebe koji se kreces glavnom ulicom zbog rutinske kontrole ili da ti pise pojas), a razumijem da je reagovao u ovoj situaciji, jer ocigledno krsim saobracajna pravila.
Neko pravilo za zbirnu kaznu nisam nasao, pa bih volio ako je neko upucen, da mi kaze sta u slucaju vise kazni odjednom?

Kaznene odredbe: ~lan/~lanak 238.
Nov~anom kaznom u iznosu od 40,00 KM kaznit }e se za prekr{aj:
U~esnik/sudionik u saobra}aju/prometu koji se ne pridr`ava ograni~enja, zabrana, ili obaveza/obveza izra`enih s pomo}u postavljenih saobra}ajnih/prometnih znakova, osim saobra}ajnih/prometnih znakova ograni~enja brzine ~lan/~lanak 130. stav/stavak 4
kakavdanakneiskustvu

#872 Re: ZOBS

goran16v wrote:

Gradjani mogu da traze sudsko odlucivanje ukoliko se ne slazu sa sankcijom koju je izrekao MUP, ali mislim da se za teze prekrsaje koji znace vise kazne i sankcije nalog ne pise odmah nego stigne naknadno. Takodjer, mislim da policajac/MUP za teze preksaje automatski salje sudiji.

mislim da ne šalje,ovo nisu teži prekršaji
goran16v

#873 Re: ZOBS

Post by goran16v »

goran16v wrote:

Sto mu onda je napisa nalog odmah...
Son1

#874 Re: ZOBS

Post by Son1 »

Je l' moguce da nije uopste imao nalog?
Imao je samo blokic, pa ce samo naknadno to poslati?
kakavdanakneiskustvu

#875 Re: ZOBS

goran16v wrote:

Sto mu onda je napisa nalog odmah...[/quote]

moguće da nije imao prek. naloga kod sebe,osobito ako nije saobraćajac
Post Reply