- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#851 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

530i wrote:Zašto sam odmah pomislio da će pojedina osiguranja i tu davati nešto "od sebe" onima koji nemaju popust... :lol:
Vidis kako je krenulo sa kvalifikacijama "pljacka" "kriminal".
Agencija se naostrila daj Boze da zazivi pravo a ne pausalno
relax11

#852 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by relax11 »

Skoda 1.9 TDI 74kw 550KM prva registracija :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#853 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Truba »

to iz salona izveo auto???

nema tehnickog pregleda? prvi put
holowey

#854 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by holowey »

Black swan wrote:to iz salona izveo auto???

74kw je mk1, mk2 je sa 77kw
relax11

#855 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by relax11 »

Black swan wrote:to iz salona izveo auto???

Auto je uvezeno, mislio sam na prvu registraciju u BiH

550KM okruglo sve :D
530i

#856 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Bakir1 wrote:
530i wrote:Zašto sam odmah pomislio da će pojedina osiguranja i tu davati nešto "od sebe" onima koji nemaju popust... :lol:
Naravno da nije ni pljačka, ni kriminal, ali treba i ostale stvari uvesti, a ne samo ovo. Počevši od tehničkog pregleda i eleminacije osnovnih stvari, hrđe na autima, puknutih farova i izduvnih gasova...
Danguba

#857 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Danguba »

Morate biti svjesni da ce se sve vremenom mijenjati odnosno stezati.
Vani je bonus-malus normalan.
Sada uvode praksu, ako na tvojoj adresi ima vise incidenata bez obzira ko je kriv ne zele da ti osiguraju kupljeno auto.
Jos uvijek je praksa da drugo auto na istoj adresi zadrzava bonus isti koji ima glavni osiguranik stim sto se prijavljuje drugi vozac kome se to racuna kada izadje sa te adrese odnosno da prijedje na drugo osiguranje.(Npr. ja sam glavni osiguranik i imam maksimalni popust, prijavim sina sa autom na svoju adresu i napomenem da je moje auto a on vozac(iako je auto na njegovo ime)
Sve se obavlja preko centralne administracije u koju se ubacuju svi podaci o osiguraniku i svaka kuca ima uvid u tu bazu podataka.
Bakir1

#858 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

530i wrote:
Bakir1 wrote:
Naravno da nije ni pljačka, ni kriminal, ali treba i ostale stvari uvesti, a ne samo ovo. Počevši od tehničkog pregleda i eleminacije osnovnih stvari, hrđe na autima, puknutih farova i izduvnih gasova...
tehnicki pregled ima sve instrumente sem izduvnih gasova da bude sto je nekada bio, ali nista od toga nije moglo doci do izrazaja od lobija osiguravajucih drustava tj ljudi koji rade u istima.
nije nikakvo opravdanje samo stvarna slika stvari, imati tehnicki pregled u SA znaci imati pored inicijalnog troska od milion KM i mjesecni od 10.000 KM, raditi samo tehnicki ispravna vozila 100% je nemoguce zato sto su ista u "vlasnistvu" agencija skupa sa onim koja bodu oci, vratis "neispravan" ode sve....
postoji minimum kriterija koji svi postuju, ako cemo o odgovornosti koju ima neko prema drustvu, puno veca je ona tehnickog pregleda nego osiguranja koje da papir, nije nikome u interesu da krivicno odgovara radi 60,66 KM
skafiskafsnjak

#859 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

izgleda da stvarno stupa na snagu ono za bonus.

Ko ti prvi put ddodje da registruje, moras 100% naplatiti ...
to je dobro za trenutne osiguranike...a za nove ne valja
drndalo

#860 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by drndalo »

To bi dugorocno trebalo biti dobro za sviju, osim za "letace" koji vazda prave sranja...
holowey

#861 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by holowey »

i primorava te da kod istog osiguranja ostanes godinama jer bi promjena osiguranja povlacila 100% premije?
Bakir1

#862 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

ne, hoces da promjenis osiguravajuce drustvo, uzmes potvrdu iz "starog" i pravac u novo....
http://www.stete.ba/
skafiskafsnjak

#863 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

A dobro...i proslogodisnja polica je dokaz ... Kakva je situacija kad stetu napravis...? Ahhaa
Bakir1

#864 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

pravi je dokaz, nema dalje, izdana recimo prije 11 mjeseci i 20 dana, sta ako je bila neka steta u tom periodu?
zato ima baza stetnika, tu se malo cesce azuriraju info o osiguranicima
530i

#865 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Čudi me da nisu napravili sistem kao u Hrvatskoj ili barem sličan. Različita područja, različit rizik. Što je i logično. Danas pokraj predsjedništva prođe pet hiljada auta, a recimo u Maglaju pokraj opštine prođe stotinu.
Bakir1

#866 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

to ce biti sljedeci korak vjerovatno mada nije statistika koja se koristi za takav izracun barem u HR nije nesto mjerodavna....
donedavno dok nisu uveli vlasnik korisnik kod lizing auta svi su bili registrovani u SA....
Kataklinger

#867 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Kataklinger »

Pozdrav

Pitanje 1: Ako želim registrovati auto na određenu osobu, da li se registracija mora nužno izvršiti u općini/kantonu gdje je ta osoba prijavljena ili?
Pitanje 2: Prva registracija, auto je polovno (svi troškovi do registracije regulisani). Preporuka gdje registrovati, a da prođe sva procedura što tečnije, bez zavrzlama itd.? Znam da je prva registracija znatno skuplja, tako da cijena i ne igra neku aman zaman ulogu, samo da sve prođe kako treba. Usput, uzelo bi se i neko BIHAMK članstvo i recimo osiguranje za stakla, punomoć za još neke osobe, međunardona vozačka i sve ostalo....Mora li se sve ponaosob napomenuti ili će ljudi ponuditi šta se sve može uzet uz registraciju?
skafiskafsnjak

#868 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Kataklinger wrote:Pozdrav

Pitanje 1: Ako želim registrovati auto na određenu osobu, da li se registracija mora nužno izvršiti u općini/kantonu gdje je ta osoba prijavljena ili?
Pitanje 2: Prva registracija, auto je polovno (svi troškovi do registracije regulisani). Preporuka gdje registrovati, a da prođe sva procedura što tečnije, bez zavrzlama itd.? Znam da je prva registracija znatno skuplja, tako da cijena i ne igra neku aman zaman ulogu, samo da sve prođe kako treba. Usput, uzelo bi se i neko BIHAMK članstvo i recimo osiguranje za stakla, punomoć za još neke osobe, međunardona vozačka i sve ostalo....Mora li se sve ponaosob napomenuti ili će ljudi ponuditi šta se sve može uzet uz registraciju?
Odgovor 1: Mora .
Odgovor 2: Ne znam gdje bih preporucio . Registracija ti je skuplja za saob i vlasnicku (12km) , table (20km), taksu (10km vise). Ako bas hoces uz registrraciju BIHAMK clanstvo, mislim da BSO rade sa BIHAMKOM pa mozes odmah kod njih. Iako, to nije vezano za registraciju. Osiguranje stakala ovisi od kilovata . Vjerovatno ti je 50km (44kw do 66kw) ili 75km (66kw do 110kw) . Punomoc se vadi u opstini tj ovjerava. Medjunarodna vozacka ?

Mislis na zeleni karton mozda ?
530i

#869 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Međunarodna vozačka se vadi u BIHAMK-u. Također, vodi računa da se članstvo u BIHAMK-u vodi na osobu, ne na auto. Punomoć možeš i kod notara napraviti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#870 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Tomahawk11 »

skafiskafsnjak wrote:

Odgovor 2: Ne znam gdje bih preporucio . Registracija ti je skuplja za saob i vlasnicku (12km) , table (20km), taksu (10km vise). Ako bas hoces uz registrraciju BIHAMK clanstvo, mislim da BSO rade sa BIHAMKOM pa mozes odmah kod njih. Iako, to nije vezano za registraciju. Osiguranje stakala ovisi od kilovata . Vjerovatno ti je 50km (44kw do 66kw) ili 75km (66kw do 110kw) . Punomoc se vadi u opstini tj ovjerava. Medjunarodna vozacka ?

Ovo je netacno. Imam prijavljeno auto na svoje ime u drugom kantonu, a imam i u Kantonu Sarajevo. CIPS je Kanton Sarajevo.
Bakir1

#871 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

ako sam te razumio imas auto recimo u zdk i saobracajnu izdanu na tvoje ime gdje stoji adresa iz kantona SA?
po mjestu prebivalista opstina izdaje se saobracajna dozvola...
530i

#872 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Ne možeš imati dva cipsa, tj. lične karte što je dokument potreban kod registracije auta.
skafiskafsnjak

#873 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Tomahawk11 wrote:
skafiskafsnjak wrote:

Ovo je netacno. Imam prijavljeno auto na svoje ime u drugom kantonu, a imam i u Kantonu Sarajevo. CIPS je Kanton Sarajevo.
To je neka greska, to je nemoguce. U dvije drzave mozes imati , ali u dva kantona ne mozes.
Registracija se vrsi tamo gdje si prijavljen .
Tomahawk11
Globalni moderator

#874 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Tomahawk11 »

Greska sigurno nije. Pitao covjeka koji radi za osiguravajucu kucu moze li to i to, je li problem, kaze nije. Za mjesec dana ide ponovo registracija, opet na moje ime i opet u kantonu gdje nisam prijavljen.
Dakle, imam jedno vozilo koje je registrovano na moje ime u Kantonu Sarajevo, drugo vozilo koje je isto tako registrovano na moje ime u drugom kantonu, iako sam prijavljen - mjesto prebivalista Kanton Sarajevo.
Nije mi pri ruci ta saobracajna da vidim sta pise, u tom je autu, ali je sve regularno. Dostavio kopiju svoje licne karte covjeku koji je sve zavrsio.
Bakir1

#875 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

to je prije izuzetak nego pravilo i ne moze fizicko lice registrovati vozilo iz kantona SA u TK kantonu
Post Reply