Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
karabeli

#851 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

Simply_Red wrote:eh ovako stomatolozi, imam jedan zub van pravilne linije, i to dosta. a vec sam u godinama da mi se ne da nositi aparatic, pa me zanima koliko se isplati da izvadim taj zub i da umjesto njega napravim mostic ili neko drugo rjesenje mozda postoji?

Nije zahvalno da se bilo sta kaze u vezi tvog problema a da se prije toga ne pogleda konkretna situacija uzivo u ordinaciji...sve zavisi od lokacije zuba,stanja istog,stanja susjednih zuba,raspolozivog prostora...bilo sta da se kaze moze biti pogresno...
karabeli

#852 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

šefica wrote:
Oxygenn wrote:
Da li rastu ili su izrasle, ako su izasle da se laicki izrazim iz mesa i ako je sve u redu s korijenom ja mislim da ces ih moci izvaditi bez operacije.

Oralnom hirurgiu se vecinom ide ako osmica udari u sedmicu pa ne moze da izraste kako treba ili ako se nogice od korijena iskrive(nepravilno rastu) pa bi se tradicionalnim cupanjem napravio belaj u vilici

Da li si isla na snimanje komplet vilice da se vidi u kakvom su polozaju osmice u odnosu na ostale zube
Donje su izašle iz mesa. Nisam još slikala. Pitala sam stomatologa bi li ih on izvadio, međutim kaže da ne vadi osmice, već nudi opciju kod oralnog hirurga. Tako da se raspitujem koliko je to neophodno. xD
Ja cu ti izvaditi :thumbup:
sha_ba

#853 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by sha_ba »

@ karabeli
:) hvala ti puuuuuno :) :)
evo vec od prosle sedmice me nista ne boli, dalje radim kao i do sad i cekam 7. :)
sve najbolje
:bih:
FrozenCastle

#854 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by FrozenCastle »

Imam jedno pitanje. Ima jedan zub u doljnoj vilici i klima se. Posto je vilica plitka, ako izgubi zub, bit ce problema sa protezom.

Ima li načina da se učvrsti nekako zub kako bi bio osnova za stabilnost proteze?
Last edited by FrozenCastle on 28/05/2014 00:43, edited 2 times in total.
Adara87

#855 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Adara87 »

Donja vilica, već odavno izvađena šestica, a sada pored nje kvarna sedmica koja se mora vaditi. Nakon što to uradim tu ostaje velika praznina, a s obzirom da već odavno uglavnom žvaćem na drugoj strani vilice, tu očito moram nešto uraditi.
U privatnoj klinici u kojoj sam bio doktor kaže, ako sam dobro razumio nazive - MOST koji bih mogao uraditi bi koštao oko 700 KM, druga alternativa je skuplja, a to je - da uradim ta 2 zuba na ŠARAFE ili kako vec, i izaslo bi oko 1700-1800KM.

Moje pitanje je - koliko je neophodno da ovo uradim? Znam da bi doslo do doformacije vilice jer bih stalno zvakao na drugoj strani gdje imam zube?
I zanima me ovo oko cijene - jesu li cijene inace ovolike? Da li se moze uraditi nesto preko zdravstvenog, u domovima zdravlja ili na stomatoloskom fakultetu?

Hvala :)
karabeli

#856 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

Adara87 wrote:Donja vilica, već odavno izvađena šestica, a sada pored nje kvarna sedmica koja se mora vaditi. Nakon što to uradim tu ostaje velika praznina, a s obzirom da već odavno uglavnom žvaćem na drugoj strani vilice, tu očito moram nešto uraditi.
U privatnoj klinici u kojoj sam bio doktor kaže, ako sam dobro razumio nazive - MOST koji bih mogao uraditi bi koštao oko 700 KM, druga alternativa je skuplja, a to je - da uradim ta 2 zuba na ŠARAFE ili kako vec, i izaslo bi oko 1700-1800KM.

Moje pitanje je - koliko je neophodno da ovo uradim? Znam da bi doslo do doformacije vilice jer bih stalno zvakao na drugoj strani gdje imam zube?
I zanima me ovo oko cijene - jesu li cijene inace ovolike? Da li se moze uraditi nesto preko zdravstvenog, u domovima zdravlja ili na stomatoloskom fakultetu?

Hvala :)
Neki kazu priroda, a ja kazem Bog, je ostavio tako da su svi zubi u kontaku sa susjednim zubima zbog ravnomjernog prijenosa sila i opterecenja na sve zube...kada se izgubi neki zub,susjedni zubi migriraju u prazan prostor nastojeci da amortizuju pojacanu silu koja djeluje na njih jer se ta sila ne moze dalje prenijeti jer fali zub na koji bi se prenijela...sve to dovodi do raznih devijacija u zubnom nizu..
Sto se tice cijena-realne su...kod nekih stomatologa bi prosao mnogo skuplje...
karabeli

#857 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by karabeli »

šefica wrote:Imam jedno pitanje. U pitanju je osoba od 60 godina. Ima jedan zub u doljnoj vilici i klima se. Posto je vilica plitka, ako izgubi zub, bit ce problema sa protezom.

Ima li načina da se učvrsti nekako zub kako bi bio osnova za stabilnost proteze?
Buduci da se vec klati,on se nemoze iskoristiti kao stabilizator proteze...naprotiv,jos bise bi ga rasklatila proteza...vise ti nista konkretno ne mogu reci bez neposrednog uvida u stanje odnosno pregleda pacijentice,jer bilo koji odgovor moze biti pogresan...teorija je jedno a praksa nesto sasvim drugo,jos uz to 60god...
enidasara

#858 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by enidasara »

Koliko kosta fiksna proteza da se uradi na stomatologiji
FrozenCastle

#859 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by FrozenCastle »

....
Last edited by FrozenCastle on 28/05/2014 00:40, edited 2 times in total.
Cabadahija

#860 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Cabadahija »

šefica wrote:Trebam da vadim crne amalgamske plombe, pa citam po netu da neki imaju proceduru pre vađenje zbog žive u plombi, neko ispiranje zuba sa glinom, obloge od gline, kapanje c vitamina odmah poslije vađenja i sl.

Da li stvarno ima neka procedura prije vađenja?

Thx
AMALGAM je veoma opasan po zdravlje, ali najveca opasnost prijeti iz zivinih isparenja dok je to smece u zubima, mada bi ti svaki iole bolji zubar to njesra trebao izvaditi bez vecih probllema, samo odmah sve dobro isperi i ispljuni, i tvoj organizam ce ti biti zahvalan :) 8-)

PS. ne FLOURiziraj zube, i to je otrov... na engleskom je, al ima i slika kako fluor uniistava zube....

http://www.fluoridation.com/
Cabadahija

#861 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Cabadahija »

babyline wrote:kamena spoticanja nema na temi vise a bez njega ovdje skoro i nema smisla postavljati takva pitanja :(
Zbog cega? ima ovdje dosta ljudi koji imaju puno znanja o stomatologiji...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#862 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by un1ted »

Sent from my GT-I9000
aja9

#863 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by aja9 »

zdravo zanima me rade li na stomatoloskom fakultetu Kiretažu zuba i koja je cijena jer sam se informisala i zaista su velike razlike u cijeni u privatnim ordinacijama krecu se od 20 do 50 km po zubu
kod mene su se pojavili veliki dzepovi i neki od zuba su sa ogoljenim vratovima za sad nema nikakve boli niti klimanja zuba

unaprijed hvala
aja9

#864 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by aja9 »

i jos jedno pitanje gdje da trazim uputnicu za parodontologa na stomatologiji s obzirom da inace idem kod pravatnog zubara a imam ovjerenu zdravstvenu knjizicu
Tinypic

#865 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Tinypic »

Molim pomoć...
Par dana se stvarao pritisak u desni gornje vilice oko umnjaka i moj licni osjećaj je bio da to ide nekako prema oku pa da mi se i ono sporije zatvara :-) . Odem do zubara,stariji i iskusniji čovjek :D , objasnio mu isto ovako, on pregleda zube i kaže da mu je čudno sto je kolega prije godinu dana popravljao i liječio taj moj zub jer se umnjak vadi! I, predloži mi vadjenje...Nije bilo upale,zub je bio zdrav. Na moje pitanje hoće li ove tegobe nestati kaže NARAVNO, i počne objašnjavati da umnjaci nekada izazivaju napetost vilice i te simptome......Anestezija,vadjenje bez problema, rana zarasta uredno....Medjutim, nakon 5 dana, oko ide najbolje,ALI još ga ne mogu jako zatvoriti u odnosu na oko na drugoj strani i kada se smijem bukvalno se usta nagnu na ,,zdravu,, stranu :roll:
Molim savjet,je li to ok, odnosno u kojem vremenskom periodu bi simptomi trebali nestati? ZNaci sva ta ukocenost popusta, ali jel to inače tako dugo traje ili da ja posjetim zubara ponovo?
Unaprijed hvala.... :sax:
POCA

#866 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by POCA »

Trebam da radim most i pitala sam stomatologa za bezmetalne krunice na sto mi je rekao da su sve metalne,pa dobro rekoh one cirkonijumske,na sto mi je on malo cudno klimao glavom i rekao da bi se mogle tako nazvati.Malo mi suveli to bi, pa da pitam da li postoje osim onih obicnih metalnih i ovih cirkonijum jos neke trece za koje ja ne znam a cijena im ista kao kod cirkonijuma? :? I da li je uopšte preporucljivo stavljati ove bezmetalne na kutnjake u mom slucaju 5,6 i 7(6-ca mi nedostaje) posto sam cula da lakse pucaju i da se obicno stavljaju na prednje samo?
motorola01

#867 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by motorola01 »

POCA wrote:Trebam da radim most i pitala sam stomatologa za bezmetalne krunice na sto mi je rekao da su sve metalne,pa dobro rekoh one cirkonijumske,na sto mi je on malo cudno klimao glavom i rekao da bi se mogle tako nazvati.Malo mi suveli to bi, pa da pitam da li postoje osim onih obicnih metalnih i ovih cirkonijum jos neke trece za koje ja ne znam a cijena im ista kao kod cirkonijuma? :? I da li je uopšte preporucljivo stavljati ove bezmetalne na kutnjake u mom slucaju 5,6 i 7(6-ca mi nedostaje) posto sam cula da lakse pucaju i da se obicno stavljaju na prednje samo?
Najbolje, ali ujedno i najskuplje rjesenje ti je implantat. Ne diraju se dva susjedna zuba, samo se nadoknadi taj koji fali. Najbolji i najsigurniji je prof. Prohić iz Sarajeva. Jedan implantat sa suprastrukturom(implantat + navlaka) kosta 1420 KM, a navlaka je metalokeramicka(metal ne bi trebao da se vidi,posebno sto je to u donjoj vilici, pa se usna toliko ne spusti da to bude uocljivo). Doktor je provjeren i pacijenti su prezadovoljni. Radi za deset.

I jos nesto. Nakon sto se ugradi implantat u donjoj vilici, ceka se tri mjeseca na zavrsetak procesa osteointegracije( "primanje" implantata). Nakon toga se stavlja navlaka.

Tri bezmetalne krunice(sto ti zelis da radis) ti obicno kostaju 3x400 KM(1200km), a ovaj implantat ti je nesto skuplji(1420KM) a ne diras nista susjedne zube. Ja mislim da ti je isplatnije i bolje raditi implantat( to je vrh stomatologije).
POCA

#868 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by POCA »

motorola01 wrote:
POCA wrote:Trebam da radim most i pitala sam stomatologa za bezmetalne krunice na sto mi je rekao da su sve metalne,pa dobro rekoh one cirkonijumske,na sto mi je on malo cudno klimao glavom i rekao da bi se mogle tako nazvati.Malo mi suveli to bi, pa da pitam da li postoje osim onih obicnih metalnih i ovih cirkonijum jos neke trece za koje ja ne znam a cijena im ista kao kod cirkonijuma? :? I da li je uopšte preporucljivo stavljati ove bezmetalne na kutnjake u mom slucaju 5,6 i 7(6-ca mi nedostaje) posto sam cula da lakse pucaju i da se obicno stavljaju na prednje samo?
Najbolje, ali ujedno i najskuplje rjesenje ti je implantat. Ne diraju se dva susjedna zuba, samo se nadoknadi taj koji fali. Najbolji i najsigurniji je prof. Prohić iz Sarajeva. Jedan implantat sa suprastrukturom(implantat + navlaka) kosta 1420 KM, a navlaka je metalokeramicka(metal ne bi trebao da se vidi,posebno sto je to u donjoj vilici, pa se usna toliko ne spusti da to bude uocljivo). Doktor je provjeren i pacijenti su prezadovoljni. Radi za deset.

I jos nesto. Nakon sto se ugradi implantat u donjoj vilici, ceka se tri mjeseca na zavrsetak procesa osteointegracije( "primanje" implantata). Nakon toga se stavlja navlaka.

Tri bezmetalne krunice(sto ti zelis da radis) ti obicno kostaju 3x400 KM(1200km), a ovaj implantat ti je nesto skuplji(1420KM) a ne diras nista susjedne zube. Ja mislim da ti je isplatnije i bolje raditi implantat( to je vrh stomatologije).
Nije u donjoj,u gornjoj mi fali sestica,ali nejse znam koliko su bezmetalne...razmisljam ja i o implantatu ali se bojiiiiiim,jos me vrag neki dan natjera da gledam ovdje na netu nakav video ugradnje istog pa sam se iskreno istraumirala,i kazu ONO ne boli uffffff :shock:
motorola01

#869 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by motorola01 »

U gornjoj vilici se ceka duze(6 mjeseci). Prije toga treba uraditi snimak gornje vilice da se vidi polozaj sinusa u odnosu na polozaj buduceg implantata. Apsolutno je bezbolno i radi se pod lokalnom anestezijom. Nakon toga se dobije odgovarajuca terapija protiv bolova i otoka. Treci i cetvrti dan se javi malo veci otok te treba stavljati hladne obloge. Sto se tice bola, pokrivena si lijekovima i to se apsolutno isplati.
POCA

#870 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by POCA »

motorola01 wrote:U gornjoj vilici se ceka duze(6 mjeseci). Prije toga treba uraditi snimak gornje vilice da se vidi polozaj sinusa u odnosu na polozaj buduceg implantata. Apsolutno je bezbolno i radi se pod lokalnom anestezijom. Nakon toga se dobije odgovarajuca terapija protiv bolova i otoka. Treci i cetvrti dan se javi malo veci otok te treba stavljati hladne obloge. Sto se tice bola, pokrivena si lijekovima i to se apsolutno isplati.
e
Jesi li ti to radio pa ovako iz prve ruke? :) Fakat ne vjerujem da ne boli posto mi je prijatelj radio gornju vilicu,4 implanta mislim i kaze lazu da ne boli,ja sma mu iscupao rucku od stolice Boga mi :lol: Radio je ovdje u Zenici
lajkujMe

#871 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by lajkujMe »

Ovako, bojim se zubara od svih posjeta zubaru samo jedan mi je bio bez bolan :( , uglavnom isao sam da popravim zub gdje sam dozivio traumu, cak mi dio korijena busio sve bez anestezije i sagorio mi dio usne busilicom strasno je bilo, uglavom to me mnogo bolilo kad bilo sta popijem ili pojedem vruce ili hladno svijedno tako jedno 3-4 mjeseca, bio sam zubaru da mi to popravi al on rece to je ok mora biti tako :-) , 10 mjeseci nakon popravke desilo se neizbjezno, upalio mi se zub citav desni dio lica mi se "naduvao" oko mi se zatvorilo strasni bolovi, otisao sam zubaru da vadim taj zub necu da trpim vise, rece nemoze pod upalom, salje me na snimanje kad ne radi rengen salju me negdje boga pitaj da snimam, trebao sam da vadim korijen ali slusanje kakva je to procedura me jedino potakla da kazem nek se jebu i otisao sam kuci i otok je splasnuo sam, otisao sam mjesec-dva kasnije opet da mi ga vade, sad mi prepisa antibiotik jak posto su mi desni okolo zuba jos valjda upaljeni to jest ima kao otok (tecnost unutra ili sta vec). Antibiotik mi nije mnogo pomogao otok je ostao, znao sam da ce mi onda korijen vaditi od tada nisam isao zubaru, proslo je 7-8 mjeseci ako ne i vise, zub je 2-3 mjeseca malo pomalo pukao, da bi mi sad ostala rupa tu gdje bio zub, nema vidljivo zuba i to se nemoze vise vaditi nego se mora odstraniti.

Pitanje jesam li ja lud sto ne idem stomatologu i koliko sam pogorsao situaciju?
motorola01

#872 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by motorola01 »

Skoro pa iz prve ruke :D . Ne boli nikako i opet bi radio(radjene 4-ka i 5-ica). Ja ti preporucujem profesora Prohica u Sarajevu. A taj koga je boljelo, mozda nije bio dobro anesteziran jer ne smijes osjetiti bol za vrijeme rada. Samo osjetis da se nesto radi, ali nista ne boli.
POCA

#873 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by POCA »

lajkujMe wrote:Ovako, bojim se zubara od svih posjeta zubaru samo jedan mi je bio bez bolan :( , uglavnom isao sam da popravim zub gdje sam dozivio traumu, cak mi dio korijena busio sve bez anestezije i sagorio mi dio usne busilicom strasno je bilo, uglavom to me mnogo bolilo kad bilo sta popijem ili pojedem vruce ili hladno svijedno tako jedno 3-4 mjeseca, bio sam zubaru da mi to popravi al on rece to je ok mora biti tako :-) , 10 mjeseci nakon popravke desilo se neizbjezno, upalio mi se zub citav desni dio lica mi se "naduvao" oko mi se zatvorilo strasni bolovi, otisao sam zubaru da vadim taj zub necu da trpim vise, rece nemoze pod upalom, salje me na snimanje kad ne radi rengen salju me negdje boga pitaj da snimam, trebao sam da vadim korijen ali slusanje kakva je to procedura me jedino potakla da kazem nek se jebu i otisao sam kuci i otok je splasnuo sam, otisao sam mjesec-dva kasnije opet da mi ga vade, sad mi prepisa antibiotik jak posto su mi desni okolo zuba jos valjda upaljeni to jest ima kao otok (tecnost unutra ili sta vec). Antibiotik mi nije mnogo pomogao otok je ostao, znao sam da ce mi onda korijen vaditi od tada nisam isao zubaru, proslo je 7-8 mjeseci ako ne i vise, zub je 2-3 mjeseca malo pomalo pukao, da bi mi sad ostala rupa tu gdje bio zub, nema vidljivo zuba i to se nemoze vise vaditi nego se mora odstraniti.

Pitanje jesam li ja lud sto ne idem stomatologu i koliko sam pogorsao situaciju?
Nisi veca kukavica od mene sigurno,ali rjesavaj to sto prije i vadjenje ne boli ali 100%....neki dan sam izvadila 6-cu gdje su ostali korijenovi samo,ostalo k'o sto ti kazes malo pomalo se odlamalo prije...da sam Bogdom ga davno rijesila iz usta ....a ako je iole vidljivo ne treba operacija jer imaju oni specijalna kljesta
POCA

#874 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by POCA »

motorola01 wrote:Skoro pa iz prve ruke :D . Ne boli nikako i opet bi radio(radjene 4-ka i 5-ica). Ja ti preporucujem profesora Prohica u Sarajevu. A taj koga je boljelo, mozda nije bio dobro anesteziran jer ne smijes osjetiti bol za vrijeme rada. Samo osjetis da se nesto radi, ali nista ne boli.
uhhhh sad si me malo ohrabrio fakat,jer malte ne bila se odlucila za most da mi nije zao ovih susjeda sestice :-D
POCA

#875 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by POCA »

sutra idem na pregled sa snimkom zubala u vezi nosenja fiksnog aparatica i pitam se i sumnjam u strucnost ortodonta koja mi na prvom pregledu ne vjeruje kad joj kazem koji mi zubi fale u glavi k'o da ja ne znam sta sam vadila :x ...ubjedjuje me da mi gore lijevo nedostaju dva zuba ccc,a fali samo 6-ca i iza nje naravno imam 7-cu,8-a nije ni narasla...e ljudi moji pa zar za to treba snimak i pitam se mogu li je ubijediti u to sa snimkom jer razmisljam odmah da kod nje i ne radim iako imamo samo 2 ortodonta u gradu(wtf :shock: ako ovo ne umije skontati pa kako da zube poravna i zagriz pravilan na kraju svega bude)
Post Reply