Bicemo i mi u istom procentu zaduzeni ko i Hrvatska jos ove godine bez ijednog leoparda ili avionaDuklja wrote:Tacno tako. Hrvatska je zaduzena 55% od GDP-a u 2010. godini a BiH 39% od GDP-a. To je ipak velika razlika.
Mozemo i mi biti zaduzeni koliko je Hrvatska zaduzeno (u procentima od naseg GDP-a) i da imamo 300 novih Leopard tenkova i 50 najnovijih F16 aviona i jos bi nam ostalo para. Zato ovaj frajer ocito prica gluposti.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ ... aatsschuld
By the way. Srbija je zadudena 41,5% od GDP-a. Isto vise od BiH.
BH vojna industrija i naoruzanje
-
neki
#851 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
Duklja
#852 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sumnjam da cemo biti zaduzeni koliko i Hrvatska od placanje plata ljudima. Neka u svim srzavnim sluzbama radi 20.000 ljudi i neka svaki ima platu od 1000 maraka to je 20 miliona na godinu. Mada sumnjam da se drzava zaduzuje da bi placala sve plate. Mozda jedan mali dio.
- shady
#853 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne mozes nikako porediti te dvije situacije, 92 Amerika nije imala nikakvu obavezu da nas brani, a opet jesu koliko toliko (nije tema diskusije). NATO je vojni savez, i napad na clanicu je napad na cijeli savez. Mozemo se mi do sutra raspravljat da li bi nas NATO branio ako bi nas neko napao.Duklja wrote:Valjda ce nas NATO braniti?! Te price je pricao moj otac 1992. da ce nas Amerika braniti. A moja nana je pricala o nasoj "JNA vojsci" i ruzila moje roditelje sto protestuju protiv rata u Sarajevu:"Sta imaju oni da protestuju protiv nase vojske?."
Mislim ako cemo vec toliko strahovati od novog rata, ajmo sad grupno prodati imovinu, dici kredite, naoruzat se i cekat ispred BBI-a kad ce rat.
Procitaj ostatak mog post-a pa ce ti bit jasno da nisam protiv toga da imamo vojsku, vec da mislim (moje misljenje, nije tvrdnja nikakva) da nam proizvodnja Orkana nije potrebna, vec da treba traziti druga rjesenja.
-
155_mm
#854 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a da pogledas na internetu koliko milijardi dolara godisnje izraelska vojska dobije donacija od USA za oruzje i vojnu opremu.memnon wrote:koliko sam ja ovdje od ovih znalaca skuzio vojska se naoruzava donacijama, ja neznam ni jednu vojsku koja za sebe moze reci da je ozbiljna a da se naoruzava donnacijama. drzava nam uzima kredit od mmf-a da bi imala sebi za place a vi pisete elaborate o patrijama i degmanima.
a o slucajevima sa hrvatskim i slovenackim patrijama bi se sigurno mogli pisati elaborati. mislim sta je sve na pocetku bilo u planu a sta je od toga ispalo na kraju.
- shady
#855 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izrael, Pakistan, Egipat...pa cak i mi primamo par miliona godisnje od SAD-a155_mm wrote:a da pogledas na internetu koliko milijardi dolara godisnje izraelska vojska dobije donacija od USA za oruzje i vojnu opremu.memnon wrote:koliko sam ja ovdje od ovih znalaca skuzio vojska se naoruzava donacijama, ja neznam ni jednu vojsku koja za sebe moze reci da je ozbiljna a da se naoruzava donnacijama. drzava nam uzima kredit od mmf-a da bi imala sebi za place a vi pisete elaborate o patrijama i degmanima.![]()
a o slucajevima sa hrvatskim i slovenackim patrijama bi se sigurno mogli pisati elaborati. mislim sta je sve na pocetku bilo u planu a sta je od toga ispalo na kraju.
-
memnon
#856 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ta hrvatska je zaduzena jer je se obnovila i napravila autoputeve, a zasto je bih zaduzena???
i kolike kamate na taj dug placa hrvatska a koje bih?
covjece mi zivimo u banana zemlji. ne mozemo vladu godinu dana formirati. o cemu pricate vi?
covjece mi zivimo u banana zemlji. ne mozemo vladu godinu dana formirati. o cemu pricate vi?
-
Duklja
#857 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U principu nista ti neznaci sto si u NATO paktu. Turci i Grci su bile u NATO-u pa su ratovale na kipru. Za stabilnu politicku klimu na balkanu je svakako bitno da postoji neka ravnoteza u naoruzanju. To neznaci da ce se prijetiti ratom no ipak drugacije je kada sluzbeno Sarajevo ima recimo 100 leipard tenkova a drugacije je kada ima 100 T-55 tenkova. To sve utice na odnose unutar BiH i na odnose kako ce se Hrvatska ili Srbija postaviti prema BiH.shady wrote:
Procitaj ostatak mog post-a pa ce ti bit jasno da nisam protiv toga da imamo vojsku, vec da mislim (moje misljenje, nije tvrdnja nikakva) da nam proizvodnja Orkana nije potrebna, vec da treba traziti druga rjesenja.
Drugacije je kada imas BiH koja nema nikakvih vojnih potencijala ili Bosnjake koji mogu sami producirati svu municiju bilo za tenk, top, minobacac, pusku. Ili da mogu producirati cizme, pancir, sljem vlastitim znanjem i tehnologijom. Ili top 155mm. To sve utice znatno na geolpolitiku.
Bili dosao Boris Tadic na Pale kao sto je dosao prije 3 godine da otvori osnovnu skolu "Srbija" kada bi znao da Bosnjaci cine 65% stanovnistva i vojske te da imaju recimo 300 relativno modernih oklopnjaka u Tuzli? Bi ali u panju!
Ili bili uhapsili ikada nekoga poput Ilije Jurisica u Hrvatskoj? Tako da mislim da je vojska uvijek prisutna u politickim odnosima samo sto se to cesto ne vidi.
-
memnon
#858 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znaci obrana ovih zemalja je temeljena iskljucivo na donacijama?shady wrote:Izrael, Pakistan, Egipat...pa cak i mi primamo par miliona godisnje od SAD-a155_mm wrote:a da pogledas na internetu koliko milijardi dolara godisnje izraelska vojska dobije donacija od USA za oruzje i vojnu opremu.memnon wrote:koliko sam ja ovdje od ovih znalaca skuzio vojska se naoruzava donacijama, ja neznam ni jednu vojsku koja za sebe moze reci da je ozbiljna a da se naoruzava donnacijama. drzava nam uzima kredit od mmf-a da bi imala sebi za place a vi pisete elaborate o patrijama i degmanima.![]()
dakle nemaju nikakvu svoju proizvodnju i nista ne kupuju??
-
155_mm
#859 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ma sta vam je ljudi o kakvoj proizvodnji i prodaji orkana vi pricate. pa ne prodaju se te stvari tako lako. kad je bosna pokusala da proda 5 orkana gruziji rusija se toliko uzgalamila i pocela otvoreno prijetiti bosni da se je od toga moralo odustati. o proizvodnji i prodaji nema smisla ni diskutovati. ovakvo oruzje se ne prodaje bez saglasnosti velikih. bosna npr. nikad nebi mogla kupiti 5 orkana bez obzira koliko bi ih bila sprmemna platiti.
bosni su orkani potrebni samo u jednom slucaju. ako bi doslo do toga da neko od susjeda odluci da mobilizira veliku kolicinu tehnike i ljudstva (moral tih jedinica sigurno nije na zavidnnom nivou).
na primjer bosnjaci prekinu koridor kod brckog. srbija bi prvo tajno slala specijalne jedinice i seseljevce. ako to nebi pomoglo srbija mora slati veci broj oklopa i rezervista. e u tom slucaju bi ovi orkani bili idealno oruzje odbranu. gubitci u ljudstvu, tehnici i moralu jedinica bi brzo doveli do sloma napadaca uz sigurno manje vlastite gubitke nego da se to pokusa sa nekim drugim protivoklopnim sredstvima. ili kao sto je neko vec pomenuo hrvatske patrije i tenkove na livanjskom polju.
samo takvim situacijama su bosni potrebni ti orkani a ne da djeluju svaki dan kao haubice i minobacaci. i orkan nemoze da zamijeni ni minobacac ni haubice. ta orudje imaju svoju namjenu i one se razlikuje od VBR-a.
zato bosna treba dobro da razmisli sta uciniti sa ovim orkanima jer ako ih se odrekne nikad vise nece doci u posjed tog oruzja.
bosni su orkani potrebni samo u jednom slucaju. ako bi doslo do toga da neko od susjeda odluci da mobilizira veliku kolicinu tehnike i ljudstva (moral tih jedinica sigurno nije na zavidnnom nivou).
na primjer bosnjaci prekinu koridor kod brckog. srbija bi prvo tajno slala specijalne jedinice i seseljevce. ako to nebi pomoglo srbija mora slati veci broj oklopa i rezervista. e u tom slucaju bi ovi orkani bili idealno oruzje odbranu. gubitci u ljudstvu, tehnici i moralu jedinica bi brzo doveli do sloma napadaca uz sigurno manje vlastite gubitke nego da se to pokusa sa nekim drugim protivoklopnim sredstvima. ili kao sto je neko vec pomenuo hrvatske patrije i tenkove na livanjskom polju.
samo takvim situacijama su bosni potrebni ti orkani a ne da djeluju svaki dan kao haubice i minobacaci. i orkan nemoze da zamijeni ni minobacac ni haubice. ta orudje imaju svoju namjenu i one se razlikuje od VBR-a.
zato bosna treba dobro da razmisli sta uciniti sa ovim orkanima jer ako ih se odrekne nikad vise nece doci u posjed tog oruzja.
- shady
#860 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znaci obrana ovih zemalja je temeljena iskljucivo na donacijama?memnon wrote:Izrael, Pakistan, Egipat...pa cak i mi primamo par miliona godisnje od SAD-a
dakle nemaju nikakvu svoju proizvodnju i nista ne kupuju??[/quote]
Ja sam samo rekao da primaju donacije (valjda novcane), ne da ne kupuju ili proizvode. Izrael i Pakistan su medju drzavama koje imaju itekako znacajnu vojnu industriju.
-
155_mm
#861 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tema je BH vojna industrija i naoruzanje. i vecina o tome i prica, ti nesto manje.memnon wrote:ta hrvatska je zaduzena jer je se obnovila i napravila autoputeve, a zasto je bih zaduzena???
-
155_mm
#862 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a ko je to tvrdio. ali na osnovu ceg ti tvrdis da bosna nema svoju namjensku industriju i sama ne financira veliki dio svojih potreba OS BiH.memnon wrote: znaci obrana ovih zemalja je temeljena iskljucivo na donacijama?
- madner
#863 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisi pratio, Turksa je trebala kupiti Leoparde 2 ali je prodaja blokirana u Njemackom parlamentu zbog Kurdskog pitanja. Kao da ne bude da Njemacki tenkovi tlace neki narod.Haettenschweiler wrote:Slažem se, polovni Leopardi bi nas mogli služiti decenijama.madner wrote:Zato sto kupujes nov tenk koji kosta circa 5 miliona, dok je Njemacki polovan oko 1 milion. Turska pravi svoj tenk jer ne moze uvoziti sta zeli, posto tuce Kurde Njemci se kao prave da su moralni.
Odakle ti to sa Kurdima? Švabija bi veoma rado prodala Turcima najnovije Leoparde ali je problem što Turci žele da sami prave svoje tenkove. Negdje sam čitao da su zinuli par milijardi za transfer tehnologije iz J.Koreje. Za te pare su mogli kupiti nekih 50 najnovijih Leoparda koje Njemačka prodaje između ostalog i S.Arabiji. U Njemačkoj tu nema puno moralisanja jedino pitanje je da li će Netanjahu reći da ili ne.
-
Duklja
#864 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Moze se Orkan producirati i izvoziti ako se nadje kupac i ako nam Turska pomogne kao sto je obecala. SAD-u odgovara jako Bosna koja joj je prijatelj. Nece oni nama smetati ako mi budemo uspijeli da prodamo recimo orkan. Zasto bi?
Da nisu nasi ljudi lopovi kao sto jesu mi bi vec bili na konju. Malezija je krenula da investira u BiH vojnu industriju; da kupuje od nas na veliko ali smo ih prevarili i slagali (pojedinci) i odustali su.
Tako ce biti i sa Turcima ako ih neko zajebe jednom ti se nece vracati jer to su privatnici manje vise. Zato ako se vec pruzi sansa neka sve preuzmu i pokupuju i vode uredno privatni posao.
A sta je ovo nego Orkan u malom?

3 ovako vozila imaju razornu moc kao jedan Orkan i ko se to buni od velikih sila? Mi po Dejtonu imamo pravo na 250 tenkova i Boga pitaj koliko raketo bacaca.
Znali neko koliko imamo ovih kamiona?

I dali su ovi sljemovi vlastita proizvodnja?

Da nisu nasi ljudi lopovi kao sto jesu mi bi vec bili na konju. Malezija je krenula da investira u BiH vojnu industriju; da kupuje od nas na veliko ali smo ih prevarili i slagali (pojedinci) i odustali su.
Tako ce biti i sa Turcima ako ih neko zajebe jednom ti se nece vracati jer to su privatnici manje vise. Zato ako se vec pruzi sansa neka sve preuzmu i pokupuju i vode uredno privatni posao.
A sta je ovo nego Orkan u malom?

3 ovako vozila imaju razornu moc kao jedan Orkan i ko se to buni od velikih sila? Mi po Dejtonu imamo pravo na 250 tenkova i Boga pitaj koliko raketo bacaca.
Znali neko koliko imamo ovih kamiona?

I dali su ovi sljemovi vlastita proizvodnja?

-
memnon
#865 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto tocno financira? daje place, evo od kraja rata sto je se kupilo ili proizvelo i da je sada u operativnoj upotrebi?155_mm wrote:a ko je to tvrdio. ali na osnovu ceg ti tvrdis da bosna nema svoju namjensku industriju i sama ne financira veliki dio svojih potreba OS BiH.memnon wrote: znaci obrana ovih zemalja je temeljena iskljucivo na donacijama?
- madner
#866 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Projekat modernizacije M-84 je bio zavrsen 2002 u DD, ali od tada pa do danas nisu uveli iste. Ono sto rade jeste da ih dizu na novi standard, ali sve boljke su ostale.shady wrote:Hrvatska nije imala uspjeha sa prodajom M-84/M-95 tenkova, a za sebe ih proizvode jer su u znatno boljoj situaciji nego mi (industrija je vec tu, ekonomski su jaci). Koliko bi Orkan uspio da osvoji trzista, ne znam, ali mislim da tu vrstu naoruzanja kupuju samo ozbiljnije vojske, koje bi vjerovatno odabrale modernije zapadne ili Ruske/Kineske sisteme. Cak i Jugoslavija kao drzava nije imala puno izvoza vojne opreme.
Sto se tice rata, pa valjda ce nas NATO braniti kad budemo clan, a ako bi se eto i desilo da nas ne brane, onda nas vjerovatno napada Rusija ili Kina.
Moje misljenje...da je najbolje da skupa sa recimo Turskom udjemo u neku zajednicku proizvodnju nekog sistema (Orkan, neki njihov ili neki novi)
Orkan su koristili Iracani protiv Irana, a namjenska industrija Jugoslavije je 80ih bila na svom vrhuncu. Pravilo se mnogo sta, sto je tehnoloski bilo itekako mjerljivo sa konkurencijom.
Turci su tehnoloski bili dosta iza JNA, osim u avijaciji.
- shady
#867 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
madner wrote:Orkan su koristili Iracani protiv Irana, a namjenska industrija Jugoslavije je 80ih bila na svom vrhuncu. Pravilo se mnogo sta, sto je tehnoloski bilo itekako mjerljivo sa konkurencijom.
Turci su tehnoloski bili dosta iza JNA, osim u avijaciji.
Pogresno si me razumio, ja kazem da Jugoslavija sa svom tom industrijom nije puno izvozila vojne opreme (brojcano govoreci o tenkovima, orkanima...itd), tako da mala je vjerovatnoca da bi mi sami ista bolje uspjeli.
Bili jesu, ja sam samo njih spomenuo kao moguceg partnera za nasu "buducu" vojnu industriju uzimajuci u obzir da trenutno imamo dobre ekonomske/politicke odnose, a da oni proizvode vojnu opremu. Mislim sto se mene tice mozemo mi i Ruske MiGove proizvoditi.
- madner
#868 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ali to je ti pogresno, Jugoslavija je tada bila eksportna velesila sto se tice naoruzanja. Tusila svim neutralnim zemljama znanje i tehnologiju.
Kako ne razumijes sta znaci tokom hladnog rata imati bolji tenk od Crvene Armije i koliko je kratka lista zemalja koja je to mogla.
Kako ne razumijes sta znaci tokom hladnog rata imati bolji tenk od Crvene Armije i koliko je kratka lista zemalja koja je to mogla.
- shady
#869 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja koliko sam proguglao izvoz je bio 8 Orkana i 150 M-84. Za ostalo ne znam.madner wrote:Ali to je ti pogresno, Jugoslavija je tada bila eksportna velesila sto se tice naoruzanja. Tusila svim neutralnim zemljama znanje i tehnologiju.
A da je M-84 bolji, nije. Napravljen je prema Ruskom T-72 tenku, a Rusi su imali i bolje verzije T-72 i T-80 tenkova.
- madner
- madner
#871 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bio je daleko najbolji tenk iz te familije, bolja pokretnost, bolji oklop, bolja vatrena moc (zbog boljeg SUV).
- sinuhe
#872 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sto ti je jugoslovenska umisljenost. 
-
memnon
#873 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
moze odgovor?
- madner
#874 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Haubice, uniforme, sljemove, minobacace.
-
memnon
#875 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sto je od ovog kupljeno sto proizvedeno?madner wrote:Haubice, uniforme, sljemove, minobacace.