Snajperisti u Sarajevu..
- karanana
#851 Re: Snajperisti u Sarajevu..
mislim da oni u lenjinovoj prije pijace imaju. ne znam za one koji su na pocetku lenjinove gdje su sada ramiz i vatra.
- Dozer
#852 Re: Snajperisti u Sarajevu..
E, dobro si, i oni kod pijace imaju 16. Izgubio sam ih iz vida...
@eyesburn i hrusta
Ne znam sta ste culi ili vidjeli, ali znam sta sam ja i cuo i vidio, tako da zaista nemam namjeru o tome se raspravljati.
Ali, kako je cijele '92 prstalo i frcalo na sve strane i sa svih strana, kako mozete biti tako sigurni da nesto od toga nije bilo i iznutra i sa navedene lokacije?
Sto se slika tice, kako sam vec i rekao, bilo je onih cije su radnje radile i u ratu i koji su razvijali slike. Zasto bi nekome od njih bilo nesto posebno cudno ako neko zensko donese film i razvije slike na kojima se vide ljudi kako leze na ulici? Pa u to vrijeme je to bio sasvim uobicajen prizor. Mozda bi mu bilo cudno samo zasto ta osoba slika takve stvari, ali se to uvijek moglo opravdati "licnim ratnim albumom" i sl. Mislim...apriori odbacivati nesto za sta se licno nije culo ili vidjelo, pomalo je smijesno.
Da li ste, recimo, ikada culi da su se nasi sredinom '93 popucali u TVIN-u na Otoci? Ili, da su nasi snajperali sa SIMES-a? Ili, da je u septembru '92 suludo planirano da samo 12 ljudi zauzme TAT u pokusaju "deblokade" grada? ILi, da je Caco u "Dva ribara" postavio sijac kada se krenulo na njega? Itd. itd.
Niste, naravno. Ali to ne znacida se to nije i desilo, zar ne?
@eyesburn i hrusta
Ne znam sta ste culi ili vidjeli, ali znam sta sam ja i cuo i vidio, tako da zaista nemam namjeru o tome se raspravljati.
Ali, kako je cijele '92 prstalo i frcalo na sve strane i sa svih strana, kako mozete biti tako sigurni da nesto od toga nije bilo i iznutra i sa navedene lokacije?
Sto se slika tice, kako sam vec i rekao, bilo je onih cije su radnje radile i u ratu i koji su razvijali slike. Zasto bi nekome od njih bilo nesto posebno cudno ako neko zensko donese film i razvije slike na kojima se vide ljudi kako leze na ulici? Pa u to vrijeme je to bio sasvim uobicajen prizor. Mozda bi mu bilo cudno samo zasto ta osoba slika takve stvari, ali se to uvijek moglo opravdati "licnim ratnim albumom" i sl. Mislim...apriori odbacivati nesto za sta se licno nije culo ili vidjelo, pomalo je smijesno.
Da li ste, recimo, ikada culi da su se nasi sredinom '93 popucali u TVIN-u na Otoci? Ili, da su nasi snajperali sa SIMES-a? Ili, da je u septembru '92 suludo planirano da samo 12 ljudi zauzme TAT u pokusaju "deblokade" grada? ILi, da je Caco u "Dva ribara" postavio sijac kada se krenulo na njega? Itd. itd.
Niste, naravno. Ali to ne znacida se to nije i desilo, zar ne?
- Dupli_skalp
#853 Re: Snajperisti u Sarajevu..
^^^^
ja nisam ništa implicirao, nego sam ti citirao post @vječitog studenta koji se kosi sa tvojom tvrdnjom. nisam bio u tom dijelu grada i ne znam detalje.
ja nisam ništa implicirao, nego sam ti citirao post @vječitog studenta koji se kosi sa tvojom tvrdnjom. nisam bio u tom dijelu grada i ne znam detalje.
- Dozer
#854 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pardon, to ne upratih. Do mene.
-
pablo5
#855 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ljudi, tecite mi, procitao sam na jednom hrvatskom sajtu, da "Romeo i Julija" alijas Branko i Admira, nisu pobijeni od cetnika, nego od ABIH. Jel to istina, posto ne mogu provjeriti ovu informaciju.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#856 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Gledaj sljedeću ešizodu CSI Sarajevo, morebit bidne šte o tome.pablo5 wrote:Ljudi, tecite mi, procitao sam na jednom hrvatskom sajtu, da "Romeo i Julija" alijas Branko i Admira, nisu pobijeni od cetnika, nego od ABIH. Jel to istina, posto ne mogu provjeriti ovu informaciju.
Sorry na off ali sam stvarno morao.
- Dozer
#857 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Za to dvoje se vjerovatno nikada sa sigurnoscu nece moci reci ko ih je pokosio.
Krenuli su od Vrbanje prema Grbavici, i onda je nastao haos koji je trajao 2-3 minute i u kojem se pucalo sa obe strane. Ko je prvi zarafalao - ne zna se.
Navodno:
- je postojao dogovor izmedju linija da ih se pusti.
- je prvi zapucao Caco, tj. njegovi ljudi, jer je neko rekao da u torbi nose par desetina hiljada DEM
- su prvi zapucali cetnici jer nisu htjeli da im na Grbavicu dodje Srbin pod ruku sa muslimankom
Sve su to navodne varijante, pri cemu, bar koliko ja znam, do danas niko ne zna pravu istinu.
Ono sto zasigurno znam jer sam ih gledao kako tamo leze, jeste da je famozna torba koja je bila pored njih nestala cim je pao mrak. Kako su lezali blize nasoj nego cetnickoj liniji, pretpostavljam da su torbu izvukli nasi.
Njih dvoje su drugi dan pokupili Unproforci transporterom, u po bijela dana. Posto je bilo vruce, vec su se malo i napuhali, a oko njih je bilo bar 400.000 muha, tako da Unproforcima sigurno nije bilo nimalo zabavno ubaciti ih takve u transporter
Krenuli su od Vrbanje prema Grbavici, i onda je nastao haos koji je trajao 2-3 minute i u kojem se pucalo sa obe strane. Ko je prvi zarafalao - ne zna se.
Navodno:
- je postojao dogovor izmedju linija da ih se pusti.
- je prvi zapucao Caco, tj. njegovi ljudi, jer je neko rekao da u torbi nose par desetina hiljada DEM
- su prvi zapucali cetnici jer nisu htjeli da im na Grbavicu dodje Srbin pod ruku sa muslimankom
Sve su to navodne varijante, pri cemu, bar koliko ja znam, do danas niko ne zna pravu istinu.
Ono sto zasigurno znam jer sam ih gledao kako tamo leze, jeste da je famozna torba koja je bila pored njih nestala cim je pao mrak. Kako su lezali blize nasoj nego cetnickoj liniji, pretpostavljam da su torbu izvukli nasi.
Njih dvoje su drugi dan pokupili Unproforci transporterom, u po bijela dana. Posto je bilo vruce, vec su se malo i napuhali, a oko njih je bilo bar 400.000 muha, tako da Unproforcima sigurno nije bilo nimalo zabavno ubaciti ih takve u transporter
- Dozer
#858 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da, tacno. Njih dvoje su bili nasi, svih nas. Ali, jebi ga... po svoj prilici lova je jedina relevantna stvar u svoj ovoj "nasi-vasi" prici...
- Cholina_Lokica
#859 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo na radiu koji ne spominjemo ovdje
prica neka iz rata, izmedju ostalog i o Admiri i Bosku
NAPOMENA UREDNIKA: Admira Ismić i Boško Brkić poginuli su 18. maja 1993. na Vrbanja mostu. Po svjedočenju iznijetom na portalu Sarajevo.co.ba, Preko zajedničkh prijatelja dogovorili su izlazak iz opkoljenog Sarajeva. Oko 17 sati došli su do mosta Vrbanja i potrčali, držeći se za ruke... Snajperski metak pogodio je Boška i on je na sredini mosta pao. Metak je bio smrtonosan. Drugi metak pogodio je Admiru. Iako ranjena, nekako je dopuzala do svog Boška, zagrlila ga i koji minut kasnije otišla u smrt. Njihova mrtva tijela punih sedam dana ležala su na sredini mosta Vrbanja. Snage Ujedinjenih nacija odbili su da izvuku njihova tijela dok srpske snage ne proglase primirje. A one to nisu htjele i Admirino i Boškovo tijelo izvukli su nakon sedam dana pripadnici radnog voda Vojske Republike Srpske. Nekoliko dana kasnije Admira Ismić i Boško Brkić sahranjeni su na vojničkom groblju u Lukavici. Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven. Priču o ovo dvoje mladih Sarajlija objavile su sve novine ovog svijeta i sve televizije, o njima su ispisane knjige i o njihovoj sudbini snimljeni su mnogi filmovi. CNN ih je nazvao "sarajevskim Julijom i Romeom".
- Dozer
#860 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da su lezali 7 dana - to je glupost jer nisu. Predvecer su ubijeni, a nakon dva dana odneseni i to utovareni u unproforov transporter. Da li su ih utovarili ljudi iz radnog voda - ne sjecam se, ali je definitivno bio UN transporter. Jos ce me se ubijediti da sam bio slijep...
Sto se snajpera tice, moguce da je prvi metak bio snajperski, ali je odmah nakon toga bila kanonada svega i svacega sa svih strana, i njih dvoje su bili kvalitetno izresetani.
Sljedeca nebuloza jeste da su pogodjeni na mostu - nisu. Pogodjeni su nekih 15-20m iza mosta, ispod EP pumpe, a prije danasnje zgrade OHR-a, i tu su i lezali. On jeste pogodjen prvi, ona odmah nakon njega, ali nije odmah bila mrtva nego je imala dovoljno snage da se dovuce do njega i prebaci ruku preko njega, sto je bio i zadnji njihov polozaj. Glavama su bili okrenuti prema Grbavici.
Sto se snajpera tice, moguce da je prvi metak bio snajperski, ali je odmah nakon toga bila kanonada svega i svacega sa svih strana, i njih dvoje su bili kvalitetno izresetani.
Sljedeca nebuloza jeste da su pogodjeni na mostu - nisu. Pogodjeni su nekih 15-20m iza mosta, ispod EP pumpe, a prije danasnje zgrade OHR-a, i tu su i lezali. On jeste pogodjen prvi, ona odmah nakon njega, ali nije odmah bila mrtva nego je imala dovoljno snage da se dovuce do njega i prebaci ruku preko njega, sto je bio i zadnji njihov polozaj. Glavama su bili okrenuti prema Grbavici.
- arman1
#861 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Još će o njima i film da snime. Nisam previše obračao pažnju, a navodno je kod boška bila ulazna i izlazna rana( na leđima) i ova druga je bila dosta niže od prve.
-
pablo5
#862 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pitao sam to, jer su pojavili bosnjacki svjedoci sa tvrdnjom da su njih dvoje pobijeni od strane bosnjaka. I ako je tako, zasto je to do sada zataskavano? Zanima me, jer je to nesekojdnevna prica o dvoje mladih...
-
pablo5
#863 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sarajmen wrote:Koja si ti hinja...
Objasni zasto? Zaista ne znam dali je to istina, procitao sam taj podatak na jednom hrvatskom portalu. Ako znas odgovor na moje pitanje, bio bi ti zahvalan na iskrenom odgovoru.
-
mn_SA
#864 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zasto "od strane bosnjaka" ?! To je ARBIH i ne podrazumjeva samo bosnjake!!pablo5 wrote:Pitao sam to, jer su pojavili bosnjacki svjedoci sa tvrdnjom da su njih dvoje pobijeni od strane bosnjaka. I ako je tako, zasto je to do sada zataskavano? Zanima me, jer je to nesekojdnevna prica o dvoje mladih...
-
pablo5
#865 Re: Snajperisti u Sarajevu..
mn_SA wrote:Zasto "od strane bosnjaka" ?! To je ARBIH i ne podrazumjeva samo bosnjake!!pablo5 wrote:Pitao sam to, jer su pojavili bosnjacki svjedoci sa tvrdnjom da su njih dvoje pobijeni od strane bosnjaka. I ako je tako, zasto je to do sada zataskavano? Zanima me, jer je to nesekojdnevna prica o dvoje mladih...
Ajde sada, cijepidlacenje...Ok, ubijeni od strane ABIH. Nije mi namjera provocirati, nego da saznam dali je moguce da se nesto tako desilo. I koji su to monstrumi sto su to sakrivali.
- arman1
#866 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prelazak vatrene linije bez ranije najave je isto što i pucati sebi u sljepočnicu. Kretali se prema VRS. Pucanj sa zgrade(s visine) Bošku u prsa. Dakle ubio ga srbin osim ako nije htio klizećim uletjet na grbavicu.pablo5 wrote:Ajde sada, cijepidlacenje...Ok, ubijeni od strane ABIH. Nije mi namjera provocirati, nego da saznam dali je moguce da se nesto tako desilo. I koji su to monstrumi sto su to sakrivali.mn_SA wrote:Zasto "od strane bosnjaka" ?! To je ARBIH i ne podrazumjeva samo bosnjake!!pablo5 wrote:Pitao sam to, jer su pojavili bosnjacki svjedoci sa tvrdnjom da su njih dvoje pobijeni od strane bosnjaka. I ako je tako, zasto je to do sada zataskavano? Zanima me, jer je to nesekojdnevna prica o dvoje mladih...
-
sjecamse
#867 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koga interesuje tema Bosko & Admira, postoji dokumentarac od 10 dijelova. Ovo je link za 1 dio a dalje klikajte kako nudi 
Tu su svi sudionici, prava i objektivna prica, nema rekla kazala.
http://www.youtube.com/watch?v=-Hn5QO4A ... ata_player
Tu su svi sudionici, prava i objektivna prica, nema rekla kazala.
http://www.youtube.com/watch?v=-Hn5QO4A ... ata_player
- nOrMaLaC
#868 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pozdrav!
Pošto sam rođen u ratnim godinama interesuje me podatak koji sam čuo negdje, ali ne znam da li je istina, da je
rat trajao na nekim područjima i u toku 1996 god.?????
2) Ako neko može navesti par "krupnijih" međunacionalnih incidenata koji su se desili u poslijeratnim godinama?
Mislim da se takav slučaj dogodio u Mostaru za vrijeme Bajrama ako se ne varam?
Bio bih zahvalan ako bi mi neko mogao napisati ili iznijeti još po koji slučaj takav sličan!
Hvala unaprijed!
Pošto sam rođen u ratnim godinama interesuje me podatak koji sam čuo negdje, ali ne znam da li je istina, da je
2) Ako neko može navesti par "krupnijih" međunacionalnih incidenata koji su se desili u poslijeratnim godinama?
Bio bih zahvalan ako bi mi neko mogao napisati ili iznijeti još po koji slučaj takav sličan!
Hvala unaprijed!
- EKV-30
#869 Re: Snajperisti u Sarajevu..
neka tackica... ako kome zatreba, nek se nadju...leo_ wrote:Svaka cast za stav (mada mislim da nema potrebe da ja to kazem, nisam ja nista vishe Bosanac od tebe, ali cisto da znas da imas podrsku) i de kutarisi se tih tackica, vrti mi se u glavi nakon tog posta.
nego...ovo boldirano...eh TO je u sustini poenta svega! Hvala!
@karamazov sreco draga... odgovorila bih ti...ali sta vrijedi kad te nesto nema zadnjih dana
-
kv99
#870 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Rat ni danas nije prestao , samo se vodi drugim sredstvima.nOrMaLaC wrote:Pozdrav!
Hvala unaprijed!
Nije dio teme to sto pitas ali kao sto kazes da si toliko mlad da se ne mozes sjetiti desavanja tih godina evo mala pomoc :
http://www.camo.ch/hronika_1997.htm
Imas tu i za 1998, 1999.
- nOrMaLaC
#871 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hvala puno! Nažalosti rat se još uvijek vodi ali ne oružjem, ali ako možda znaš to što sam napisao za 1996 god. Hvala mnogo još jednomkv99 wrote:Rat ni danas nije prestao , samo se vodi drugim sredstvima.nOrMaLaC wrote:Pozdrav!
Hvala unaprijed!
Nije dio teme to sto pitas ali kao sto kazes da si toliko mlad da se ne mozes sjetiti desavanja tih godina evo mala pomoc :
http://www.camo.ch/hronika_1997.htm
Imas tu i za 1998, 1999.
-
VjecitiStudent
#872 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nakon sto je primirje konacno stupilo na snagu, oktobru 1995., u BiH rata vise nije bilo.nOrMaLaC wrote:Pozdrav!
Hvala unaprijed!
-
VjecitiStudent
#873 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prelistaj malo prethodne stranice teme, sve je vec napisano.pablo5 wrote:Pitao sam to, jer su pojavili bosnjacki svjedoci sa tvrdnjom da su njih dvoje pobijeni od strane bosnjaka. I ako je tako, zasto je to do sada zataskavano? Zanima me, jer je to nesekojdnevna prica o dvoje mladih...
- trambusek88
#874 Re: Snajperisti u Sarajevu..
U Decembru 1995 su najmanje 2 puta snajperisani tramvaji, a u januaru 1996 je počođen tramvaj iz RB-aVjecitiStudent wrote:Nakon sto je primirje konacno stupilo na snagu, oktobru 1995., u BiH rata vise nije bilo.nOrMaLaC wrote:Pozdrav!
Hvala unaprijed!
Čini mi se da je 1996 ili čak 1997 na Dobrinji 3b snajperom sa Dobrinje 4 ranjen ili ubijen policajac.
To su valjda bili izolovani slučajevi. Kao što reče VjecitiStudent, mislim da je zadnji vojni okršaj u Sarajevu bio u Oktobru.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#875 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@trambusek88:
Interesantne činjenice izvlačiš, pa mi treba malo više informacija:
Znači potrebna su pojašnjenja.
Meni je, recimo, interesantno to što se u USK demobilizacija obavila tek krajem 1998.
Neka me isprave Krajišnici ako griješim
Interesantne činjenice izvlačiš, pa mi treba malo više informacija:
Daytonski sporazum je potpisan 14.12.1995, pa je sve do tada rat, samim tim i snajperisanje tramvaja. Eh sada ono što me interesuje: kad je pogođen tramvaj iz RB-a 1996??? Nešto sam skeptik da onaj silni IFOR koji se stacionirao u grad ne bi reagovao na to. Ja sam tad već radio i išao na posao tramvajem pa bi takav "incident" sigurno upamtioU Decembru 1995 su najmanje 2 puta snajperisani tramvaji, a u januaru 1996 je počođen tramvaj iz RB-a
Ovo bi sigurno podveo pod kategoriju "misintrerpretation" Policajci su ginuli tada kao i danas. Od snajpera, utoka, tanddžara, šjekira... Ne bih baš ovo podveo pod ratna dejstva, opet zbog IFOR-a u to vrijeme.Čini mi se da je 1996 ili čak 1997 na Dobrinji 3b snajperom sa Dobrinje 4 ranjen ili ubijen policajac.
Znači potrebna su pojašnjenja.
Meni je, recimo, interesantno to što se u USK demobilizacija obavila tek krajem 1998.