Pa da bi mogao tražiti dozbvolu od fife da nastupa za nas, mora imati naš pasoš. Nakon što jednom dobije tu dozvolu, ne može se tražiti nova dozvola da se nastupa za drugu državu, ali se može uzeti pasoš bilo koje druge države i to neće imati utjecaja na igračevo sportsko državljanstvojanje_ wrote:jok eto, pjanicu su nako iz zajebancije pozurili da daju pasos.. nase vijece ministara ionako je poletno kad treba nekom dati drzavljanstvo.. u svakom slucaju, bez pasosa nema nastupa majstore.. raspitaj se bolje..EdoI wrote: Jaaaooooooo, hiljadu puta prežvakana tema. Nije ti potrebno državljanstvo da se igra, mnogi igrači igraju za reprezentaciju dok imaju drugo državljanstvo.
Dosta o Hasanu. Nije valjda da svaka tema o klubovima mora završiti sa Sarajevo vs. Željo, a svaka tema o reprezentaciji sa Hasanom i Sašom...![]()
Safet Susic - Pape, selektor BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Bosanski_kralj
#851 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
- jeza u ledja
#852 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Htjedoh rec tako je, al onda skontam....zar moras imati pasos da bi bio drzavljanin?Bosanski_kralj wrote:Pa da bi mogao tražiti dozbvolu od fife da nastupa za nas, mora imati naš pasoš. Nakon što jednom dobije tu dozvolu, ne može se tražiti nova dozvola da se nastupa za drugu državu, ali se može uzeti pasoš bilo koje druge države i to neće imati utjecaja na igračevo sportsko državljanstvojanje_ wrote:jok eto, pjanicu su nako iz zajebancije pozurili da daju pasos.. nase vijece ministara ionako je poletno kad treba nekom dati drzavljanstvo.. u svakom slucaju, bez pasosa nema nastupa majstore.. raspitaj se bolje..EdoI wrote: Jaaaooooooo, hiljadu puta prežvakana tema. Nije ti potrebno državljanstvo da se igra, mnogi igrači igraju za reprezentaciju dok imaju drugo državljanstvo.
Dosta o Hasanu. Nije valjda da svaka tema o klubovima mora završiti sa Sarajevo vs. Željo, a svaka tema o reprezentaciji sa Hasanom i Sašom...![]()
Mislim, mo'es bit drzavljanin i bez pasosa, zar ne?
Sto se tice Salihamidzica, ma nema sanse da je to tacno. On, da hoce, moze sutra igrati za BiH.
On ima fudbalsko drzavljanstvo BiH i niko mu to ne moze oduzeti. Sta god da on dalje radio sa svojim drzavljanstvom - to je njegova stvar. Ko god je to provalio za Salihamidzicev pasos se debelo vara ili nas zajebava.
- Bosanski_kralj
#853 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Možeš biti državljanin bez pasoša.jeza u ledja wrote: Htjedoh rec tako je, al onda skontam....zar moras imati pasos da bi bio drzavljanin?
Mislim, mo'es bit drzavljanin i bez pasosa, zar ne?
Sto se tice Salihamidzica, ma nema sanse da je to tacno. On, da hoce, moze sutra igrati za BiH.
On ima fudbalsko drzavljanstvo BiH i niko mu to ne moze oduzeti. Sta god da on dalje radio sa svojim drzavljanstvom - to je njegova stvar. Ko god je to provalio za Salihamidzicev pasos se debelo vara ili nas zajebava.
A je li Pjanić samo tražio naš pasoš ili je tražio i državljanstvo i pasoš. Ili je posjedovanje pasoša uslov da FIFA odobri dozvolu za nastupanje, a ne državljanstvo?
O Salihamidžiću nema potrebe da se ponavlja, iako uvijek neko novi izleti sa tezom o njegovom državljanstvu
- Djokej
#854 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Mislim da je svaka priča o Hasanu suvišna.. Trebamo se bazirati na igrače koji stvarno žele da nastupaju, a ne na one koje se treba moliti po ko zna koji put.
- jeza u ledja
#855 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Vjerovatno je trazio i drzavljanstvo i pasos.Bosanski_kralj wrote: A je li Pjanić samo tražio naš pasoš ili je tražio i državljanstvo i pasoš. Ili je posjedovanje pasoša uslov da FIFA odobri dozvolu za nastupanje, a ne državljanstvo?
Pretpostavljam da je posjedovanje pasosa dokaz za FIFA-u u slucaju kada zelis promjeniti fudbalsko drzavljanstvo. U drugim slucajevima pasos kao dokaz vjerovatno nije potreban.
Valjda...
- Djokej
#856 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Pa Pjanić je morao dokazati da je Bosanac, ali pravnim putem.. Što znači donosi logičan zaključak, da bi igrač debitovao i dobio sportsko državljanstvo mora imati pasoš. Poznato je da pasoš mogu dobiti samo osobe koje ispunjavaju određene uslove u protivnom bi svako mogao igrati za reprezentaciju koju želi i biti državljanin bilo koje zemlje bez ispunjena zakonom propisanih uslova. Hasan je davno debitovao i onda promjenio svoje državljanstvo zbog nekih olakšica. To nije utjecalo na njegovo sportsko državljanstvo jer sve i da hoće sada da ga promjeni ne može zbog nastupa u A selekciji.
- jeza u ledja
#857 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Ma da, nema sanse da ti kao bh fudbaler u poznim godinama, koji je X puta nastupio za A selekciju, odjednom nemas vise pravo da igras za nju. Nesto je bila kao prica on je postao 'EU fudbaler'. Ma pustite suplju....Nadjite mi bilo koje mjesto gdje se Salihamidzic vodi kao bilo sta drugo nego Bosanac.
- jeza u ledja
#858 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Evo na UEFA-inoj stranici Lige Sampiona, svaki klub ima registrovane igrace, tako i Juve. Fino dole pise: Hasan Salihamidzic - BiH.
Mozete naci tacne podatke o njemu kad je debitovao u UEFA takmicenjima, kad je debitovao za nacionalni tim SFRJ.
Kao i to iz koje je zemlje, jelte.
Mozete naci tacne podatke o njemu kad je debitovao u UEFA takmicenjima, kad je debitovao za nacionalni tim SFRJ.
Kao i to iz koje je zemlje, jelte.
-
nikad_izvini
#859 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Znam da mi je ostalo negdje u malom mozgu da se Hasan odrekao nečega(sportskog državljanstva ? ) i da zbog toga navodno ne može da igra. Sad, jel to istina ili nije
Očito da nije al eto, nečega se odrekao, to je sigurno. Sve u svemu, ko ga šljivi kad neće, ionako se nećemo plasirati nigdje 
- Djokej
#860 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
evo na Hayatu teletext stranica 256, Dino Pašalić govori zašto Hasan ne može igrati za reprezentaciju..
- lerdi
#861 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Jedino čega se Hasan mogao odreći je državljanstvo, jer Njemačka koliko znam ne dopušta dvojna državljanstva. Morao je uzeti samo njemačko državljanstvo kako bi se mogao voditi kao EU igrač i tako ne uzimati mijesto nekom ne-EU igraču prilikom dolaska u Juventus. U Italiji je dozvoljeno da se dovedu samo dva ne-EU igrača u toku jedne sezone. Mislim da je to bio razlog što je odbacio naše državljanstvo. S druge strane sportsko državljanstvo je dozvoljeno promjeniti samo jednom i to ako se ispunjavaju određeni uslovi (slučaj Pjanić i Begović), a te uslove Hasan nije mogao nikako ispunjavati tako da je logično da ima samo naše sportsko državljanstvo i zbog toga se svugdje i vodi kao naš igrač. Nisam siguran 100% ali mislim da je za nastup u reprezentaciji najbitnije ovo sportsko državljanstvo i da zbog toga i nema nekih pravnih prepreka da Hasan i dan danas nastupa za nas.
- jeza u ledja
#862 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Tacno tako.lerdi wrote:Jedino čega se Hasan mogao odreći je državljanstvo, jer Njemačka koliko znam ne dopušta dvojna državljanstva. Morao je uzeti samo njemačko državljanstvo kako bi se mogao voditi kao EU igrač i tako ne uzimati mijesto nekom ne-EU igraču prilikom dolaska u Juventus. U Italiji je dozvoljeno da se dovedu samo dva ne-EU igrača u toku jedne sezone. Mislim da je to bio razlog što je odbacio naše državljanstvo. S druge strane sportsko državljanstvo je dozvoljeno promjeniti samo jednom i to ako se ispunjavaju određeni uslovi (slučaj Pjanić i Begović), a te uslove Hasan nije mogao nikako ispunjavati tako da je logično da ima samo naše sportsko državljanstvo i zbog toga se svugdje i vodi kao naš igrač. Nisam siguran 100% ali mislim da je za nastup u reprezentaciji najbitnije ovo sportsko državljanstvo i da zbog toga i nema nekih pravnih prepreka da Hasan i dan danas nastupa za nas.
Na kraju krajeva, sumnjam da se recimo Miske vodi kao van-EU igrac u rodjenoj Njemackoj.
(Isto vazi za Bajramovica, Jahica..)
-
HarnagaHarnaga
#863 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Hm, zvuci logicno ali mene kopka zasto je Pjanic morao ganjati i pravo drzavljanstvo da bi zaigrao za BiH (promjena samo sportskog drzavljanstva nije bila dovoljna). Po meni i onome kako ja shvatam sve to, odricanjem od drzavljanstva jedne drzave automatski se brise i sportsko drzavljanstvo. Ovim ne zelim da kazem nista protiv Hasana, mislim da je on prije odlucio da nece vise igrati za BiH nego sto se (AKO JE) odrekao BiH drzavljanstva. U svakom slucaju hvala mu na svemu sto je toliko godina davao Bosni i Hercegovini i na sportskom i na svakom drugom polju.lerdi wrote:Jedino čega se Hasan mogao odreći je državljanstvo, jer Njemačka koliko znam ne dopušta dvojna državljanstva. Morao je uzeti samo njemačko državljanstvo kako bi se mogao voditi kao EU igrač i tako ne uzimati mijesto nekom ne-EU igraču prilikom dolaska u Juventus. U Italiji je dozvoljeno da se dovedu samo dva ne-EU igrača u toku jedne sezone. Mislim da je to bio razlog što je odbacio naše državljanstvo. S druge strane sportsko državljanstvo je dozvoljeno promjeniti samo jednom i to ako se ispunjavaju određeni uslovi (slučaj Pjanić i Begović), a te uslove Hasan nije mogao nikako ispunjavati tako da je logično da ima samo naše sportsko državljanstvo i zbog toga se svugdje i vodi kao naš igrač. Nisam siguran 100% ali mislim da je za nastup u reprezentaciji najbitnije ovo sportsko državljanstvo i da zbog toga i nema nekih pravnih prepreka da Hasan i dan danas nastupa za nas.
Samo jos da dodam da to sto je neko rodjen u Njemackoj ne znaci da ima Njemacko drzavljanstvo. Ne kazem da ga Misimovic i Bajramovic nemaju, ali ako im roditelji nisu imali kad se rodio, njihovo mjesto rodjenja i drzavljanstvo nisu u vezi. Mjesto rodjenja moze eventualno da pripomogne kada se posalje aplikacija a nikako da bude garant da ce dobiti drzavljanstvo. Mislim da je Amerika jedna od rijetkih drzava u svijetu u kojoj se rodjenjem postaje drzavljanin pa cak i u slucaju da se dijete rodi u vazduznom prostoru Amerike ili u ambasadi.
- Dammme
#864 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Dakle mislim da možemo utvrditi dvije činjenice sa popriličnom sigurnošću.
1. Hasan IMA sportsko državljanstvo BiH
2. Hasan NEMA zvanično državljanstvo BiH
Ostaje pitanje, da li neko ko nema zvanično državljanstvo neke zemlje može nastupati za reprezentaciju te zemlje?
Iako ima sportsko državljanstvo te zemlje.
Da li ima neko ko može nači na Uefinoj ili Fifinoj stranici odgovor na to pitanje?
1. Hasan IMA sportsko državljanstvo BiH
2. Hasan NEMA zvanično državljanstvo BiH
Ostaje pitanje, da li neko ko nema zvanično državljanstvo neke zemlje može nastupati za reprezentaciju te zemlje?
Iako ima sportsko državljanstvo te zemlje.
Da li ima neko ko može nači na Uefinoj ili Fifinoj stranici odgovor na to pitanje?
- jeza u ledja
#865 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Pjanic je morao dokazati FIFA-i da ima osnovu za promjenu njegovog sportskog drzavljanstva. Drugim rijecima morao im je pokazati pasos, kao dokaz.HarnagaHarnaga wrote: Hm, zvuci logicno ali mene kopka zasto je Pjanic morao ganjati i pravo drzavljanstvo da bi zaigrao za BiH (promjena samo sportskog drzavljanstva nije bila dovoljna). Po meni i onome kako ja shvatam sve to, odricanjem od drzavljanstva jedne drzave automatski se brise i sportsko drzavljanstvo. Ovim ne zelim da kazem nista protiv Hasana, mislim da je on prije odlucio da nece vise igrati za BiH nego sto se (AKO JE) odrekao BiH drzavljanstva. U svakom slucaju hvala mu na svemu sto je toliko godina davao Bosni i Hercegovini i na sportskom i na svakom drugom polju.
Inace bi tako bilo ko mogao otici FIFA-i i 'pravit se Englez' i reci da hoce da igra za Capella.
To nema veze sa Salihamidzicem.
Odricanje drzavljanstva drzave ima smisla samo za tu drugu drzavu cije drzavljanstvo uzimas. Obicno se ti zakoni odnose samo na tu novu drzavu cije drzavljanstvo primas. Ja ti kazem, nema sanse da Bundesrepublik ili bilo ko drugi moze fudbaleru zabraniti da igra za zemlju za koju je do sad igrao. To tako ne ide.
Dokaz tome sam postavio iznad, na zvanicnoj UEFA-inoj stranici , Salihamidzic, kao igrac Juventusa, kao neko ko nastupa u Ligi Sampiona, gdje su ta pravila striktna, se vodi ka BH drzavljanin.
Nikakva objasnjenja Pasalica ili Salihamidzica, koji nece da igra, ne piju vode.
- cyprus
#866 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Zar je više bitno jel Salihamidžić ima ili nema još naše državljanstvo?
1. I ako može igrat, on to NE ŽELI
2. I ako bude želio, kakve koristi od njega, čovjek je pred penziju, mogo bi odigrat u vrh glave kako treba pola ciklusa. OK, u odbrani nam je potreban trenutno svaki iole kvalitetan igrač, ali vala diže se prevelika prašina oko fudbalera čiji je zenit poodavno prošo
PS Ako šta znači, ni ja ne vjerujem da se može izgubit sportsko državljanstvo, pošto ne znam nijedan takav slučaj. Ali, ponavljam, nebitno. Hasana više nema u reprezentaciji
2. I ako bude želio, kakve koristi od njega, čovjek je pred penziju, mogo bi odigrat u vrh glave kako treba pola ciklusa. OK, u odbrani nam je potreban trenutno svaki iole kvalitetan igrač, ali vala diže se prevelika prašina oko fudbalera čiji je zenit poodavno prošo
PS Ako šta znači, ni ja ne vjerujem da se može izgubit sportsko državljanstvo, pošto ne znam nijedan takav slučaj. Ali, ponavljam, nebitno. Hasana više nema u reprezentaciji
- jeza u ledja
#867 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Ma eto, bitno je da se rasciste stvari.cyprus wrote:Zar je više bitno jel Salihamidžić ima ili nema još naše državljanstvo?![]()
Svako malo neko dodje pa spomene ovu stvar. Isto kao sto svako malo neko dodje pa spomene Misimovicevu izdaju. Neko rek'o nedze.... I tako sto puta se ponovi patka.
- cyprus
#868 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Heh, šta se to ikad uspjelo raščistit na forumujeza u ledja wrote:Ma eto, bitno je da se rasciste stvari.
Svako malo neko dodje pa spomene ovu stvar. Isto kao sto svako malo neko dodje pa spomene Misimovicevu izdaju. Neko rek'o nedze.... I tako sto puta se ponovi patka.
- zecko_kupuz
#869 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Wow, prebismo se svi oko Hasana
, a do sada je komotno mogao biti pronađen neki novi Hasan ili novi Saša. Stvarno mi nije jasno da je javnosti lakše držati Hasana i Papca kao neke uvijek dostupne opcije i tješiti se mogućnošću njihovog povratka, nego pokušati isfiltrirati ovu mlađuriju i promovisati nove kandidate za dres reprezentacije.
Pa valjda postoji negdje neki mlad igrač koji bi se za par godina mogao "istesati" kroz A selekciju (mislim na poziciju beka i eventualno bočnog veznog). Ne bi bio prvi, niti posljednji.
Pa valjda postoji negdje neki mlad igrač koji bi se za par godina mogao "istesati" kroz A selekciju (mislim na poziciju beka i eventualno bočnog veznog). Ne bi bio prvi, niti posljednji.
- Dammme
#870 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Apsolutno se slažem. Zato sam i rekao da u Saudiju treba povesti 5 lijevih i 5 desnih bekova (pa taman i da su najgori), da se probaju. Ako je mogao Mikelini igrati protiv Slovenaca, valjda mogu i neki Berberović, Merzić, Mirvić, Muharemović i još koji ako se nađe, igrati protiv Saudije.zecko_kupuz wrote:Wow, prebismo se svi oko Hasana![]()
![]()
, a do sada je komotno mogao biti pronađen neki novi Hasan ili novi Saša. Stvarno mi nije jasno da je javnosti lakše držati Hasana i Papca kao neke uvijek dostupne opcije i tješiti se mogućnošću njihovog povratka, nego pokušati isfiltrirati ovu mlađuriju i promovisati nove kandidate za dres reprezentacije.
-
HarnagaHarnaga
#871 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Dokazi ti i nisu cemu...eto na istom tome sajtu se ni Pjanic ne vodi kao drzavljan BiH vec LUX sto ne znaci da moze igrati za LUX.jeza u ledja wrote:Pjanic je morao dokazati FIFA-i da ima osnovu za promjenu njegovog sportskog drzavljanstva. Drugim rijecima morao im je pokazati pasos, kao dokaz.HarnagaHarnaga wrote: Hm, zvuci logicno ali mene kopka zasto je Pjanic morao ganjati i pravo drzavljanstvo da bi zaigrao za BiH (promjena samo sportskog drzavljanstva nije bila dovoljna). Po meni i onome kako ja shvatam sve to, odricanjem od drzavljanstva jedne drzave automatski se brise i sportsko drzavljanstvo. Ovim ne zelim da kazem nista protiv Hasana, mislim da je on prije odlucio da nece vise igrati za BiH nego sto se (AKO JE) odrekao BiH drzavljanstva. U svakom slucaju hvala mu na svemu sto je toliko godina davao Bosni i Hercegovini i na sportskom i na svakom drugom polju.
Inace bi tako bilo ko mogao otici FIFA-i i 'pravit se Englez' i reci da hoce da igra za Capella.
To nema veze sa Salihamidzicem.
Odricanje drzavljanstva drzave ima smisla samo za tu drugu drzavu cije drzavljanstvo uzimas. Obicno se ti zakoni odnose samo na tu novu drzavu cije drzavljanstvo primas. Ja ti kazem, nema sanse da Bundesrepublik ili bilo ko drugi moze fudbaleru zabraniti da igra za zemlju za koju je do sad igrao. To tako ne ide.
Dokaz tome sam postavio iznad, na zvanicnoj UEFA-inoj stranici , Salihamidzic, kao igrac Juventusa, kao neko ko nastupa u Ligi Sampiona, gdje su ta pravila striktna, se vodi ka BH drzavljanin.
Nikakva objasnjenja Pasalica ili Salihamidzica, koji nece da igra, ne piju vode.
http://www.uefa.com/uefachampionsleague ... index.html
- jeza u ledja
#872 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
BOgami si u pravu.
E vala onda ne znam.
E vala onda ne znam.
- buzzer
#873 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
ja se uvjek upalim ko kutnjak kad se spomenu hasan i sasa iz nekoliko razloga. jasno je da su presatali igrati zbog stvari koje nemaju s nogometom nikakve veze. takodje je jasno da smo deficitarni na tim pozicijama. zasto sad ne ocekivati od papeta da ih licno kontaktira i pokusa vratiti u reprezentaciju? zasto se odricati ljudi tako lako? nismo brazil. ocekivali smo da ce subotic zaigrati za nas, a decko nas odjeba ko levate, nadali se marinu, svadjamo se ovdje na forumu oko ljajica... a dva igraca koji nam urgentno trebaju odbacujemo na osnovu prica kojekakvih piskarala. nek ih pape zvanicno pozove pa da znamo na cemu smo. to naravno ne znaci da ne treba kopati sirom planete, a naravno i po bosanskim livadama za mladim talentima koji trebaju biti buducnost reprezentacije.zecko_kupuz wrote:Wow, prebismo se svi oko Hasana![]()
![]()
zadnji put o hasanovom drzavljanstvu - sportskog se drzavljanstva nije odrekao, ne moze sve da hoce, a ne vjerujem niti da je morao napustiti bh drzavljanstvo. nisam siguran za njemacku, ali u austriji npr. kandidati za drzavljanstvo koji apliciraju ne po osnovi odredjenog broja godina zivota u zemlji, nego po osnovi obavljanja posla koji je od interesa za drzavu (umjetnici, sportisti, naucnici...), ne moraju se ispisati iz maticnog drzavljanstva da bi dobili austrijsko. necu vise titami!
- luckylaka
#874 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Upravo to.Pustite Hasana vec jednom na miru,covjek je rekao-ne mogu vise i dovoljno.Neki dan je napunio 34 god.i zar to nije jos jedan razlog vise da se okanete Hasana.Po toj logici trebali bi zvati i Barbareza,Hibica,Bolica,Baljica....Dosta od njih za ovu reprezentaciju-Hvala im.cyprus wrote:Zar je više bitno jel Salihamidžić ima ili nema još naše državljanstvo?![]()
- luckylaka
#875 Re: Safet Susic - Pape, selektor BiH
Upravo to.Pustite Hasana vec jednom na miru,covjek je rekao-ne mogu vise i dovoljno.Neki dan je napunio 34 god.i zar to nije jos jedan razlog vise da se okanete Hasana.Po toj logici trebali bi zvati i Barbareza,Hibica,Bolica,Baljica....Dosta od njih za ovu reprezentaciju-Hvala im.cyprus wrote:Zar je više bitno jel Salihamidžić ima ili nema još naše državljanstvo?![]()