Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
delirium.sa wrote:Zna li iko više detalja o onim ostrvima oko Istanbula (Prinčeva ostrva, vjerujem), kako se dođe, koliko košta, šta se ima tamo raditi i isplati li se provesti čitav dan tamo (uzmite u obzir da nam je drugi put u Istanbulu i tamo smo osam dana)?
Nemam licno iskuxtvo, ali po onome sto su mi pricali ljudi koji su tamo bili i prema onome st osam uspio procitati na internetu izgleda da je ovako: Od svih ostrva vrijedi otici samo na najvece. To je u stvari jedno veliko izletiste sa nekoliko restorana i kafica oko luke i nema nikakvog sadrzaja osim mogucnosti da se seta i da se malo pobjegne od istanbulske vreve. Uglavnom ako odes, mozes se malo opustiti, ako ne odes nisi nista propustio.
Kako do tamo i koliko kosta ima puno informacijana internetu. Na primjer:
Uostalom ako ljudi vole mir, setnju, voziti bicikl, i vidjeti kuce kakvih u Istanbulu vise nema jer su ih srusili da bi izgradili moderan grad, za to je izgleda, kako ja shvatih, posjeta tim ostrvima savrsena.
Onda i tebi preporučujem da odeš slijedeći put na buyukadi ćeš isto tako sretati lokalne ljude uglavnom, i one iz istanbula koji odmaraju u vikendicama/vilama na otoku. istina, mjesto je postalo zadnjih godina poznato i medju turistima al to se toliko ne primijeti, nema organiziranih grupa, vodiča, kineza, itd.
šta hoću reći, veliki je promašaj biti u istanbulu osam dana (ko @delirium) a ne otići na neki od otoka...
rudy81 wrote:Onda i tebi preporučujem da odeš slijedeći put
hamra wrote:
delirium.sa wrote:Sad sam negdje pročitala da se plaže plaćaju na najvećem otoku?
25 lira po osobi
Mislim, rudy81, da ipak necu ici na ta ostrva
ja sam shvatila da te ne zanimaju turisticke 'senzacije' kad putuješ nego da želiš osjetiti kako lokalni stanovnici žive
to što se plaća nije jedina plaža na buyukadi, postoji milion uvala i molova gdje se ljudi sunčaju/kupaju... elem kako hoćete ne nagovaram nikog, samo dajem savjet...do vas je
kojeime wrote:Mislim, rudy81, da ipak necu ici na ta ostrva
ja sam shvatila da te ne zanimaju turisticke 'senzacije' kad putuješ nego da želiš osjetiti kako lokalni stanovnici žive
to što se plaća nije jedina plaža na buyukadi, postoji milion uvala i molova gdje se ljudi sunčaju/kupaju... elem kako hoćete ne nagovaram nikog, samo dajem savjet...do vas je
Ma salim se.
A najbolje se osjeti kako ljudi zive na pijaci. Kada odes u neki grad, prvo otidji na pijacu, pusti i plaze i restorane i nocne klubove i sve ostalo. Pijaca je zakon. Samo ne mislim pri tome na pijacu tipa Misiri carsijau ili Kapali carsija. To su turisticke atrakcije. Mislim na "pravu" pijacu.
danas sam dobio info od agencije da cemo biti u hotelu ROUGE NOIRE u Istanbulu... moze li mi neko napisati uputu da li je to daleko od ovih turistickih odrednica sto se obilaze. je li to daleko da idemo sami, bez vodića? jesu li iste one autobuske stanice koje ste mi prije navodili??
danas sam dobio info od agencije da cemo biti u hotelu ROUGE NOIRE u Istanbulu... moze li mi neko napisati uputu da li je to daleko od ovih turistickih odrednica sto se obilaze. je li to daleko da idemo sami, bez vodića? jesu li iste one autobuske stanice koje ste mi prije navodili??
hotel ti je u svercerskom raju, aksarayu, imas blizu tramvajsku liniju koja vodi do kapali carsije a tu u blizini su turisticke atrakcije... sa aksaraya mozes hvatati dolmuse za taksim i metro za dalje
zna li neko gdje se nalazi neko Carsko ostrvo ili tako nekako,mozda sam ja fulio naziv... uglavnom to je kao nako malo naselje/selo/ostrvo gdje voze kocije, nema puno automobila a i nije skup prelaz do tamo...
i jos jedno pitanje- gdje se odrzava tursko folklorno vece, negdje je ovdje na aksaray... nismo uplatili u agenciji to- moze li se otici u vl. aranzmanu??
zna li neko gdje se nalazi neko Carsko ostrvo ili tako nekako,mozda sam ja fulio naziv... uglavnom to je kao nako malo naselje/selo/ostrvo gdje voze kocije, nema puno automobila a i nije skup prelaz do tamo...
i jos jedno pitanje- gdje se odrzava tursko folklorno vece, negdje je ovdje na aksaray... nismo uplatili u agenciji to- moze li se otici u vl. aranzmanu??
to tursko vece se kod njih zove Fasil (i bez tacke) , pa ako spomenes u hotelu sigurno ce te uputiti. najpoznatiji su u dijelu grada koji se zove Kumkapi (opet i bez tacke). mozes i o vlastitom aranzmanu... obicno se plati odredjena cifra (lupam sad, 30-40 lira) i pijes jedes cijelu noc koliko hoces.
a za Princeva ostrva vrati se na prethodnu stranicu
mislim da ti je najjednostavnije trajektom... ovisi gdje si (ces biti) u istanbulu, al do beykoza mozes s trajektom iz uskudara, s kabatasa, besiktasa...
mjesto se nalazi na azijskoj strani jos iza drugog mosta. zasto bas ovdje zelis ici