ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

PristavilaVoduZaKafu

#851 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by PristavilaVoduZaKafu »

Dzovanka_Broz wrote:
Etf humor, povraca mi se. :cry:
Naravno, not everyone will get it :D
dodjoska__

#852 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by dodjoska__ »

Jel' i brucošima nastava počinje 7.10? Neki kažu da nama ranije počinje, a na akademskom kalendaru sa stranice univerziteta ništa nije naglašeno, pa me zanima šta je tačno :D Hvala :P
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#853 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by mk ultra »

dodjoska__ wrote:Jel' i brucošima nastava počinje 7.10? Neki kažu da nama ranije počinje, a na akademskom kalendaru sa stranice univerziteta ništa nije naglašeno, pa me zanima šta je tačno :D Hvala :P
svima počine 07.10
Iliasius

#854 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Iliasius »

postoji li ovdje ijedna osoba da se prebacila sa nekog drugog fakulteta elektrotehnike na etf u sarajevu??i da li je to uopce moguce??
žuti

#855 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by žuti »

da li ima neko od apsolvenata ETF-a zainteresovan za posao mobile developer-a?
harisoni

#856 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by harisoni »

Iliasius wrote:postoji li ovdje ijedna osoba da se prebacila sa nekog drugog fakulteta elektrotehnike na etf u sarajevu??i da li je to uopce moguce??

Ne znam da li ima takvih slučajeva, prebacivanja sa etfa na etf, ali sa drugih fakulteta da. Jedan momak iz moje generacije (2009. upisani) je pao prvi prijemni ispit na etfu i upisao odmah mašinstvo, jer je imao dobre bodove na uspjeh pa nije tamo imao prijemni. Na mašinstvu u narednih godinu dana očistio sve ispite - i onda se prebacio na etf, budala u nadi da će mu priznati nešto ispita. Na kraju su mu priznali samo jednu fiziku, i eto lik se i dan danas pati sa tom prvom godinom, matematika 2 i još nešto mu je ostalo. Svakakvih sudbina... :-?
numizmatic

#857 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by numizmatic »

Isto tako bude i u obrnutom smjeru, ovi što su se nakon prve prebacili na mašinstvo jer nisu mogli ništa čiste tamo sve.
Iliasius

#858 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Iliasius »

pitam zato jer studiram u tz..i zelim da se prebacim na etf u sa..koliko sam vidio po silabusima..vecinu predmeta sa prve godine sam imao na etfu tz..silabus je oko 90 posto isti u vecini predmeta..osim linearne algebre..u tz toga nema..a u tz me jedan profa uzeo na zub..ne mogu ni pomocu hodzinih zapisa poloziti njegov predmet iako sam nekim ljudima koji su polozili davao instrukcija..to mi je dojadilo..pa zato pitam..
Iliasius

#859 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Iliasius »

numizmatic wrote:Isto tako bude i u obrnutom smjeru, ovi što su se nakon prve prebacili na mašinstvo jer nisu mogli ništa čiste tamo sve.
ma tako je i kod nas u tz..ako odes sa etf na masinstvo..kralj si..ukoliko pokusas obrnuto..malo je reci da si jeza u ledja :D :D :D :D
aaaBBB

#860 Posao nakon I ciklusa studija ETF EE

Post by aaaBBB »

Pozdrav,

Da li neko zna da li ima radnih mjesta za inzenjere elektrotehnike, odsjek elektroenergetika. Mislim na zavrsen studij u trajanju 3 godine, tj. zavrsen prvi ciklus na ETF-u Sarajevo. Samo molim bez supljih prica kako mozes obrisati guzicu sa tom diplomom, kako ona nista ne vrijedi itd. itd. Znam i ja sam da je najbolje zavrsiti odmah i 2. ciklus i bit' dipl. ing odnosno mr. (a samim tim i posao brze naci) ali me zanima da li je neko imao to iskustvo da radi nakon trogodisnjeg studija (opis posla koji je obavljao, plata, i slicno)

Lijep pozdrav
mali_balon

#861 Re: Posao nakon I ciklusa studija ETF EE

Post by mali_balon »

aaaBBB wrote:Pozdrav,

Da li neko zna da li ima radnih mjesta za inzenjere elektrotehnike, odsjek elektroenergetika. Mislim na zavrsen studij u trajanju 3 godine, tj. zavrsen prvi ciklus na ETF-u Sarajevo. Samo molim bez supljih prica kako mozes obrisati guzicu sa tom diplomom, kako ona nista ne vrijedi itd. itd. Znam i ja sam da je najbolje zavrsiti odmah i 2. ciklus i bit' dipl. ing odnosno mr. (a samim tim i posao brze naci) ali me zanima da li je neko imao to iskustvo da radi nakon trogodisnjeg studija (opis posla koji je obavljao, plata, i slicno)

Lijep pozdrav
Ganjaj stele u energoinvestu, ili bilo gdje drugo, ali najbolji je energoinvest, da uradis pripravnicki, ako treba i volontiraj, kada to odradis, vidis hoces ili dalje sa masterom ili ne. Ili idi vani.
KAMENKO12

#862 Re: Posao nakon I ciklusa studija ETF EE

Post by KAMENKO12 »

Lijep pozdrav

Radnih mjesta ima za inž.el.
ali razmisli šta znaš raditi na tom polju,pa popričaj sa sobom,ali iskreno.
Ako nisi nikada: razveo struju (šemirao i uradio sam) bar na jednom spratu kuće,viklovao motor bar od 2 KW,postavljao elemente u ts,popravljao kučne el.aparate,i svašta još,onda idi u privatne firme i moli da volontiraš-za topli obrok (ali onda grizi posao:štemaj,prenosi motore,čisti sabirnice,puno gledaj ,pitaj ,a kod kuće čitaj sve što imaš u firmi a tiće se el.energije.
Kad osjetiš da znaš nešto raditi,opet razmisli je li to dovoljno,pa onda
1.ako ima kakva štela u državnoj firmi
2.traži privatnika koji radi na terenu (održavanje,gradnja,projektovanje...)pa opet za nekih 800KM,dok ne osjetiš da bi moglo nešto bolje,na drugom mjestu.

Isto te čeka za tri god,ako završiš master,samo je lakše,jer ćeš znati teoriju +mag i onda će te tražiti privatnici (zbog projektovanja,nadzora itd..),a i u javna preduzeća je lakše ući sa iskustvom,
Bori se i znaj da posla ima,samo se treba često vagati i dobro procjenjivati (sebe i druge).
sretno
aaaBBB

#863 Re: Posao nakon I ciklusa studija ETF EE

Post by aaaBBB »

KAMENKO12 wrote:

Lijep pozdrav

Radnih mjesta ima za inž.el.
ali razmisli šta znaš raditi na tom polju,pa popričaj sa sobom,ali iskreno.
Ako nisi nikada: razveo struju (šemirao i uradio sam) bar na jednom spratu kuće,viklovao motor bar od 2 KW,postavljao elemente u ts,popravljao kučne el.aparate,i svašta još,onda idi u privatne firme i moli da volontiraš-za topli obrok (ali onda grizi posao:štemaj,prenosi motore,čisti sabirnice,puno gledaj ,pitaj ,a kod kuće čitaj sve što imaš u firmi a tiće se el.energije.
Kad osjetiš da znaš nešto raditi,opet razmisli je li to dovoljno,pa onda
1.ako ima kakva štela u državnoj firmi
2.traži privatnika koji radi na terenu (održavanje,gradnja,projektovanje...)pa opet za nekih 800KM,dok ne osjetiš da bi moglo nešto bolje,na drugom mjestu.

Isto te čeka za tri god,ako završiš master,samo je lakše,jer ćeš znati teoriju +mag i onda će te tražiti privatnici (zbog projektovanja,nadzora itd..),a i u javna preduzeća je lakše ući sa iskustvom,
Bori se i znaj da posla ima,samo se treba često vagati i dobro procjenjivati (sebe i druge).
sretno
Velika hvala na ovako fino sročenom odgovoru. Posto vidim da se razumijes u elektro struku (a mozda si i sam/a inzenjer) koja je tvoja preporuka, da li da nastavim master odmah ili da ako uspijem naci neki posao da radim jedno 2-3 godine pa onda na master?
Eluveitie

#864 Re: ETF

Post by Eluveitie »

Nastavi master odmah.
Jer, kako je moja mama meni već davno rekla, sine kad ti dobiješ pare, ni na kraj pameti ti neće biti da učiš. I dobro mi je i rekla. :D
aaaBBB

#865 Re: ETF

Post by aaaBBB »

Eluveitie wrote:Nastavi master odmah.
Jer, kako je moja mama meni već davno rekla, sine kad ti dobiješ pare, ni na kraj pameti ti neće biti da učiš. I dobro mi je i rekla. :D
hahah e tako otprilike i meni moji govore, i zbog toga bi nastavio odmah master, znam da bi se jedva nakanio da opet pocnem uciti. A opet da mi je malo i u praksu, jer bas volim raditi oko struje, pa se sad tu dvoumim.
numizmatic

#866 Re: ETF

Post by numizmatic »

Pa ako uspiješ naći dovoljno dobar posao ili ako budeš dobro napredovao, šta će ti onda master?

Ključna riječ AKO
Dzovanka_Broz

#867 Re: Posao nakon I ciklusa studija ETF EE

Post by Dzovanka_Broz »

Lijep pozdrav
Lijep pozdrav i tebi, posla vrlo tesko da ima, i za magistre, tako da nije nikakav garant zavrsavanje mastera da ce biti posla.
Dzovanka_Broz

#868 Re: ETF

Post by Dzovanka_Broz »

Pa dobro, ne nuzno, ja znam ljude koji rade i zavrsavaju master bez ikakvih problema. Dobro radno mjesto u danasnjem vremenu i trenutnoj situaciji ni slucajno ne treba odbiti.
johnnykola

#869 Re: ETF

Post by johnnykola »

Ne da mi se čitati (tj. da li si pitao treba li upisati ili ne, ili već studiraš).
Fakultet koji je najbolje trenutno u BiH završiti, a i generalno u svijetu (neki tog tipa), je ETF.
Ako iole znaš matematiku upiši ga i studiraj, nema veze koji smjer.
Čak ga ne moraš ni završiti, vjeruj mi. Steći ćeš razmišljanje koje će ti puno pomoći u daljnjem životu.
Prije svega, nećeš šupljirati već ćeš biti konkretan, a i s tim si završio 90% potrebnog za normalan
život u svijetu u kojem je tehnologija svugdje.
Kad završiš sve će ti se samo otvoriti i pokazati.
I da, nece ti trebati osim diplome nista vise kad izađeš na čistinu.

Ovdje je plači kontekstizirano(: s trudom učenja i rada o kojem su ti ljudi gore pisali.

Sretno! :-D
Eluveitie

#870 Re: ETF

Post by Eluveitie »

Dzovanka_Broz wrote:
Pa dobro, ne nuzno, ja znam ljude koji rade i zavrsavaju master bez ikakvih problema. Dobro radno mjesto u danasnjem vremenu i trenutnoj situaciji ni slucajno ne treba odbiti.
Pa dobro, normalno da nije nužno. Ali eto, gledam sebe. :mrgreen:
Imaš bolan firmi, radnim danima dolaziš kući i u 19.00, a nekad se i vikendima radi. I sad pretpostavimo da ja takva mrtva umorna imam da spremim neki glupi ispit za kojeg sam se jedva natjerala i sva odmorna. Ja ne bih mogla.Svaka čast onima koji mogu. Završila sam master, a sada radim. A ima i ona: odmaraj dok možeš, neće te mimoići. :mrgreen: Al' normala, da me pozvao google(lupam :lol: , eto neka aman firma) prihvatila bih i nakon 3. godine ofkors. :razz:
diinnoo

#871 Re: ETF

Post by diinnoo »

Pozdrav svima :)

Interesuje me da li je za studij na ETF-u prikladniji laptop ili PC. U biti da li je potreban laptop i da li bi od istog imao ikakve beneficije što se tiče studija ? Ovo me posebno interesuje za 2 i 3 godinu jer na prvoj po predmetima ne bi se reklo da je laptop potreban, smjer sam RI. Pa ako bi neko budućeg ETF-ovca moga malo uputiti :D
numizmatic

#872 Re: ETF

Post by numizmatic »

Šta ti je bolan pa nije Ganić.
moon_walker_90

#873 Re: ETF

Post by moon_walker_90 »

diinnoo wrote:Pozdrav svima :)

Interesuje me da li je za studij na ETF-u prikladniji laptop ili PC. U biti da li je potreban laptop i da li bi od istog imao ikakve beneficije što se tiče studija ? Ovo me posebno interesuje za 2 i 3 godinu jer na prvoj po predmetima ne bi se reklo da je laptop potreban, smjer sam RI. Pa ako bi neko budućeg ETF-ovca moga malo uputiti :D

Kume ako nemas bilo kakav racunar na prvoj godini,slobodno znaj da si donji...odmah u startu...ako nemas pc/laptop za rad(OR i TP) a jos si i RI smjer,kupuj sto prije...sta bilo...mada mislim da ti je bolje ako imas love,kupi laptop,jer negdje ces zapeti,pa poneses laptop,i pokazes asistentu,i rijesite zajedno,ili ti neko od kolega pomogne ;-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#874 Re: ETF

Post by mk ultra »

moon_walker_90 wrote:
diinnoo wrote:Pozdrav svima :)

Kume ako nemas bilo kakav racunar na prvoj godini,slobodno znaj da si donji...odmah u startu...ako nemas pc/laptop za rad(OR i TP) a jos si i RI smjer,kupuj sto prije...sta bilo...mada mislim da ti je bolje ako imas love,kupi laptop,jer negdje ces zapeti,pa poneses laptop,i pokazes asistentu,i rijesite zajedno,ili ti neko od kolega pomogne ;-)
na prvoj godini treba ti PC da mozes raditi programiranje, svoje programe asistentima mozes donijeti na tutorijalu, poslati mail ili nesto sl...
na drugoj ili trecoj godini, mozda ti zatreba nekad, ali nikad obavezno da ti treba, da se ne mozes snaci bez laptopa
KAMENKO12

#875 Re: ETF

Post by KAMENKO12 »

moram,da pomognem,
bolje je raditi (ako osoba zna nešto,pa da ga cjene i drže),pa usput (evo otvoreno u Kiseljaku i Travniku el.fakultet-bit će i drugi ciklus,za pare)magistrirati,jer:
-radit ćeš cca 3-4 godine i ako odmah upišeš za 5 god si mag (ako se potrudiš).
Tačno je da ćeš imati para (zavisi koliko si IN),ali ko je iole savjestan neće se "pokondiriti",pa zanemariti obaveze.
Ako upišeš odmah,za dvije god si mag (uslov da si klasa),i opet ćeš doći na isto,tražiti posao,ali ko zna šta će biti do tada.
Ovako,malo posao,raja,izlasci i obaveze (na prvo mjesto),pa razmisli jel bolje raditi i magistru poslije pet godina i tražiti bolji posao, tj. ovako raditi (opet ako znaš i omogući se),udati/oženiti se,formirati porodicu (ovo po volji),pa kao mag i ozbiljan imat ćeš bolju prođu,nego tek svršeni mag pred kojim je x problema,a mora tek startati,a tržište je neumoljivo
Ovo je moje iskustvo i rezultat imam.
Post Reply