Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
terra_incognita

#851 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

Felidae wrote:
terra_incognita wrote:Ima miša i loptice ali više voli da ukrade dvije glavice luka i da ih ganja po kući. Čak imamo i rituale, ganjamo se po kući i on se krije iza zavjese na kadi i to, dakle trčimo non stop...ali čim se svjetla ugase-nastaje haos :-?

imam isti problem, valjda im dosade te igracke, moja obavezno vadi sve loptasto voce iz posude sa stola,a krompir bukvalno moram sakrivati po kuci. moja je stalno u kuci,pa joj i ne zamjeram puno, sta cu...
svako malo kad nam nestane upaljaca u kuci,pomjeramo kauce i regale...svu noc ih voza po kuci dok ih ne ugura negdje gdje nemoze vise dohvatiti.. :skoljka:
Da nismo u rodu :)
Jabuke i krompir, te luk kao pomeuto...ništa ne može ostati na svom mjestu :)

Ali evo zadnja dva dana je primjeran, baš od mog posta :)
miki27A

#852 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by miki27A »

terra_incognita wrote:
Felidae wrote:
terra_incognita wrote:Ima miša i loptice ali više voli da ukrade dvije glavice luka i da ih ganja po kući. Čak imamo i rituale, ganjamo se po kući i on se krije iza zavjese na kadi i to, dakle trčimo non stop...ali čim se svjetla ugase-nastaje haos :-?

imam isti problem, valjda im dosade te igracke, moja obavezno vadi sve loptasto voce iz posude sa stola,a krompir bukvalno moram sakrivati po kuci. moja je stalno u kuci,pa joj i ne zamjeram puno, sta cu...
svako malo kad nam nestane upaljaca u kuci,pomjeramo kauce i regale...svu noc ih voza po kuci dok ih ne ugura negdje gdje nemoze vise dohvatiti.. :skoljka:
Da nismo u rodu :)
Jabuke i krompir, te luk kao pomeuto...ništa ne može ostati na svom mjestu :)

Ali evo zadnja dva dana je primjeran, baš od mog posta :)
Da se i ja tuspasim: novo mace doslo u avgustu (Gricko), moji donijeli par gajbica sljiva, ovaj genij se popela i jednu po jednu vadi i ganja po terasi :) (imam clip pa cu postaviti nekad)
Sad kako je u kuci gledam kako obara iz zdjele mandarine, a kad nema voca onda ide sve sto je dovoljno malo da odgura sa bilo koje visine: mobitel sa komode, sestrin foto aparat, hemijske...
Posto je namladja (druge dvije su stare 13 i 5 godina) voli da ih zeza: Tigrica lezi na radijatoru, viri joj noga i rep, a Gricko dodje da pod.eba.va, vuce rep, onako kao samara :) Ova najstarija je bas i ne voli, cesto je zaganja po kuci, pa bude dlaka na sve strane ali sve OK.
LaCici

#853 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Ima li neko neki trik kako da se maci odrezu kandze? Kupila sam posebne makaze za mace i dok je bila mala lako sam rezala jer se nije toliko opirala a sada je to nemoguca misija, pa cak i kad spava. A namjestaj i ruke mi stradase.
teAMICA

#854 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

LaCici wrote:Ima li neko neki trik kako da se maci odrezu kandze? Kupila sam posebne makaze za mace i dok je bila mala lako sam rezala jer se nije toliko opirala a sada je to nemoguca misija, pa cak i kad spava. A namjestaj i ruke mi stradase.
Ja svog uvalim mami da ga drži (jedna ruka pod guzu, druga ispud pazuha :D ), izađemo na balkon, jer tamo ima svašta interesantno za vidjeti... a ja režem, pa koliko stignem.
minjonja

#855 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ni ja svojima ne stignem isti dan sve. ja iskoristim priliku kad spavaju na radijatoru. tu im je najljepse, fino se rostiljaju :D tad budu u tecnom stanju pa samo nokat po nokat polahko uz mazenje rezem :D ne stignem sve odjednom, pa nastavim kad opet odu da se rostiljaju.
cat-woman

#856 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by cat-woman »

maci je najbolje rezati kandze kad spava i poslije toga je nagraditi necim sto voli ..... ili zaposliti muza da on to uradi :D
kakav nered

#857 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

moj se mačak ne buni kad mu režem kandže... stavim ga u krilo, lagano pritisnem šapicu da izađu nokti i režem... ako hoće da pobjegne samo ga par sekundi uhvatim da ne može mrdnuti i valjda skonta da mu nema druge nego da sačeka da završim :D ni s novom malom macom nemam problema... vidjet ćemo kakva će biti kad poraste...

on se više ne buni ni kad ga feniram poslije kupanja... samo legne i čeka da završim... na početku je bježao... sve dok se jednom nije smrznuo onako mokar i kad sam ga počela fenirati skontao da mu godi toplina pa se više nikad nije bunio :D a s njom je već druga priča... budem sva izgrebana... toliko se boji fena da je to ludilo... da bar ima neki da ne zuji toliko...
kako vi sušite svoje mace nakon kupanja???
ami8

#858 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

U ovome sa ganjanjem sam se prepoznao, još moram govoriti čup,čup,čup. A neki dan kupila žena u JY nešto mrežasto na rasklapanje kao korpa za prljavi veš. I maca to odmah prisvojila, sakrije se u to, konta da je ne vidimo i vreba li vreba...
terra_incognita

#859 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by terra_incognita »

Dobroo je pa je korpa, ovaj sad iz sušilice ne izlazi a veš se suši na radijatorima :)
Lijepo mu je tamo i miriše mu od onim maramica što se stavljaju sa vešom za sušenje :-)
Felidae

#860 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

ljudi svaka vam cast....rezete nokte macama....
mene moja izkasapi ponekad bez ikakvog razloga...dodje joj zuta minuta :-)
zaigra se, pa poludi....jednom davno sam je vodila veterinaru da joj daju kontracepcijsku injekciju....
prva injekcija se slomila, druga je ostala da viri iz nje...veterinar odstupio dva koraka unazad i nesmije da pridje, a ja i muz nemozemo da je obuzdamo, a jos injekcija strsi iz nje...kriza..nezna se ko je krvaviji izasao iz ordinacije, ja ili on.....zato nemam obicaj da se zamjeram svojoj maci vise :D
jalijas74

#861 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jalijas74 »

Da li je hrana koju ljudi jedu stetna za macke ?
Tipa supa sa rezancima, kuhani krompir, tjestenina ...
vox-populi

#862 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

jalijas74 wrote:Da li je hrana koju ljudi jedu stetna za macke ?
Tipa supa sa rezancima, kuhani krompir, tjestenina ...
Stetna nije ali ne sadrzi sve sastojke potrebne za pravilan razvoj macke. Najvazniji sastojak koji nedostaje je taurin. Iz ovog razloga macke ne bi trebalo hraniti hranom za ljudotine, posebno ne macke koje su u razvoju (mladje od godinu dana).
jaca-maca

#863 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jaca-maca »

Bila sam prije 5 godina u Kanadi kod prijatelja koji ima macku. Dok sam se igrala s mackom, on je izvadio neku travu iz kesice i stavio ispred macke. Macka se pocela valjati po podu i maziti se, bas je izgledala ko napusena :D
Ja sam slijedeci dan kupila tu travu i donijela kuci i dala svoj maci. Macka se odusevila :D Ubrzo sam potrosila tu travu i trazila sam po pet shopovima u BIH, ali su svi su mislili da trazim onu travu sto maca jede. Dok sam im objasnjavala da ne mislim na tu travu, oni su gledali u mene ko da sam pala s marsa. :-)
Pa eto pitam vas da li ste upoznati s tom travom za macke i gdje se moze nabaviti?
Flika

#864 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Flika »

mislim da je to obicna valerijana, mace od nje budu bas high
minjonja

#865 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

catnip, macija metvica.
jaca-maca

#866 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jaca-maca »

minjonja wrote:catnip, macija metvica.
to je tooo :D , ali gdje to mogu nabaviti??
minjonja

#867 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ma ima u ovim granapima za zivotinje. mala kesica, moze u saku stati. samo reci da ti treba macije metvice.
LaCici

#868 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Je li to smiri macu, posto mi treba nesto sto ce ovu moju dovesti u red? :-D
minjonja

#869 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

smiri????? ja kad sam to kupovala, moje bi bile ko na speedu :D :D :D to se prevrce, to se valja, skace, skici, rekoh bjezi, ionako divljaju po kuci, ne moram ih jos dodatno drogirati :D
vox-populi

#870 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

oko 30% macaka je imuno na catnip. Oba moja macora su imuna.
LaCici

#871 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Pa sta ce im onda, moja maca dovoljno skace i skici i bez toga. Ja sam mislila da to ima neko smirujuce dejstvo da malo odmorim od nje :D
vox-populi

#872 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

LaCici wrote:Pa sta ce im onda, moja maca dovoljno skace i skici i bez toga. Ja sam mislila da to ima neko smirujuce dejstvo da malo odmorim od nje :D
Za smirujuce dejstvo potrazi Feliway.
http://www.feliway.com/gb

Mi smo ga koristili kada smo nabavili drugog macora, super je stvar. Malo je poskup doduse.
Flika

#873 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Flika »

jalijas74

#874 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by jalijas74 »

vox-populi wrote:Stetna nije ali ne sadrzi sve sastojke potrebne za pravilan razvoj macke. Najvazniji sastojak koji nedostaje je taurin. Iz ovog razloga macke ne bi trebalo hraniti hranom za ljudotine, posebno ne macke koje su u razvoju (mladje od godinu dana).
Jede macka i svoju hranu i konzerve i krekere ali ako joj damo i nesto od ljudske hrane nece joj nista biti ? To sam htio da pitam
vox-populi

#875 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

jalijas74 wrote:
vox-populi wrote:Stetna nije ali ne sadrzi sve sastojke potrebne za pravilan razvoj macke. Najvazniji sastojak koji nedostaje je taurin. Iz ovog razloga macke ne bi trebalo hraniti hranom za ljudotine, posebno ne macke koje su u razvoju (mladje od godinu dana).
Jede macka i svoju hranu i konzerve i krekere ali ako joj damo i nesto od ljudske hrane nece joj nista biti ? To sam htio da pitam
Ma naravno da joj nece nista biti. Samo eto gledaj da to ne bude precesto, posebno ako je jos u razvoju. Upravo zbog ovih sastojaka koji nedostaju.
Post Reply